ارز در تعقیب کالا

گروه بازار پول- روز گذشته، قیمت‌ها بار دیگر در بازار با نوسان اندکی مواجه شد و ذهنیت ثبات یا افت قیمت‌ها را به سرعت زدود.

افزایش قیمت دلار تا ۳۶۰۰ تومان تا ساعت ۱۴ و بالارفتن قیمت حواله درهم تا ۹۸۸ تومان، دوباره نشان داد با وجود اینکه در بازار تقاضای زیادی به چشم نمی‌آید، اما قیمت‌ها تمایل به افزایش را حفظ کرده‌اند. در بازارهای موازی شورای رقابت و بانک مرکزی بالاخره تورم بخشی قیمت خودرو را اعلام کردند و به طور متوسط این میزان ۵۲ درصد برای خودروهای تولید داخلی اعلام شد. به گفته کارشناسان با توجه به این ارقام و با توجه به فرمول‌های منتشر شده حداکثر ۱۰ درصد از قیمت فعلی خودروهای داخلی کاسته خواهد شد. این در حالی است که برخی از مسوولان حتی کاهش ۴۰ درصدی را در گفت‌وگوهای خود اعلام کرده بودند. بازار ارز نیز به نوبه خود از تورم بازار خودرو تاثیر می‌گیرد. افزایش قیمت‌ کالاهای اساسی نیز که در این روزها موجب نگرانی بازار بود، همچنان تاثیر گذار باقی مانده است. همچنین خبرهای غیر رسمی از تعلل در تخصیص ارز مرجع برای واردات برخی اقلام ضروری از ماه‌های گذشته و همچنین وقفه در دریافت ارز مبادله‌ای نیز، بخشی از تقاضای ارز را متوجه بازار صرافان کرده است. پیشتر گلایه شده بود که در مرکز مبادلات، اغلب متقاضیان به سوی ارزهای آسیایی به ویژه یوآن چین و روپیه هند هدایت می‌شوند. از روز پنج‌شنبه که معاون اول رییس جمهور حذف ارز مرجع از کالاهای اساسی را طی یک گفت‌وگو در حاشیه سفرهای استانی در اصفهان، تکذیب کرد، بازار ابتدا روی خوشی به این اتفاق نشان داد و قیمت دلار به زیر ۳۶۰۰ تومان افت کرد. اما از آنجا که انتظار می‌رفت قیمت کالاها افت داشته باشد، بازار از بازگشت قیمت‌ها نا‌امید شده و از این رو چشم انداز افزایش قیمت‌ها همچنان موجب افزایش قیمت ارز نیز شده است. این اتفاق از روی نوسان قیمت حواله ارزی در روزهای قبل به روشنی قابل رصد است.

در این میان، البته برخی همچنان واردات طلا را عاملی برای بالا ماندن قیمت ارز و حواله ارزی می‌دانند. دیروز قیمت هر گرم طلای ۲۴ عیار در بازار داخلی تقریبا ۱۷۴ هزار و ۳۰۰ تومان بود، در حالی که قیمت آن در بازارهای منطقه با احتساب اونس ۱۴۷۲ دلاری و دلار ۳۶۰۰ تومانی در بازار داخلی، ۱۷۰ هزار و ۴۰۰ تومان بود. فاصله ۴۰۰۰ تومانی قیمت طلا به نفع بازار داخلی در حالی هنوز انگیزه واردات را به دنبال دارد که این فاصله البته از هفته‌های قبل ۸ هزار تومان کمتر شده و به قول رییس اتحادیه طلا و جواهر این میزان به مرور تعدیل می‌شود. با این حال برخی نوسان قیمت حواله درهم را در این راستا تحلیل می‌کنند. پیشتر نیز کارشناسان نسبت به تبعات این موضوع هشدار داده بودند.

محمد کشتی آرای در پاسخ به این سوال که چرا با وجود افت شدید قیمت طلا در بازارهای جهانی قیمت سکه و طلا به تناسب آن کاهش نمی‌یابد؟، گفته بود اتفاقا قیمت طلای داخلی متناسب با آن کاهش داشته، اما این قیمت سکه است که هنوز به این نسبت کاهش ثبت نکرده است.

اما قیمت سکه بنا به برخی دلایل همراستا با ریزش قیمت‌های جهانی افت نداشته است. برای این اتفاق دو عامل نقش مهمی داشته‌اند. اول اینکه سکه توسط مردم عادی، سرمایه‌گذاران و افراد حقیقی و حقوقی خریداری شده و در مواقع افت قیمت، نمی‌فروشند. در عین حال برخی از مردم منتظرند تا با افت قیمت مجددا سکه بخرند. این اتفاق خود دلیل مهمی برای مقاومت قیمت سکه است.

دوم اینکه عرضه برخی از سکه‌ها در بازار کم است. به عنوان مثال سکه ربع و گرمی به میزان قابل توجهی با افزایش قیمت بدون تناسب به قیمت‌های واقعی روبه‌رو هستند .به طور مثال، سکه گرمی نزدیک به ۳۰۰ هزار تومان قیمت دارد که با توجه به آن قیمت سکه تمام بهار باید تا ۲میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بالا برود.

به گفته وی افزایش عرضه سکه، بر عهده بانک مرکزی است و باید با افزایش عرضه، قیمت را در بازار کنترل کند. عرضه این سکه‌ها کم است. بازار طلا هیچ گاه در مقابل فروش مقاومت ندارد. در واقع هیچ گاه طلا فروش از نگاهداری طلا سودی نمی‌کندو سود او تنها در هنگام خرید و فروش به دست می‌آید.دلیلی ندارد که نفروشد. کشتی آرای در خصوص فاصله قیمت طلا در بازار داخل و خارج نیز گفته بود:جریان حرکت طلا به خارج و داخل همواره وجود داشته و هیچ گاه روند آن قطع نشده است. در سال گذشته این حرکت به سمت خارج بود و اکنون به سمت داخل است که بالاخره اینها در نقطه تعادلی به هم می‌رسند.

طلا در بازارهای جهانی

دیروز قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری با تقریبا ۱۰ دلار افزایش تا ۱۴۷۲ دلار در ساعت ۱۴ بالارفت.با وجودی که بازارهای جهانی همچنان تصمیمات روزهای آتی کمیته بازار باز فدرال رزرو را عاملی برای نوسان قیمت طلا می‌دانند برخی نیز افزایش تقاضا برای خرید طلا را مورد توجه قرار داده‌اند.

گفته شده تقاضا برای سکه و جواهرات در کشورهای مختلف از آمریکا گرفته تا چین و هند افزایش یافته است. انتظار می‌رود فروش سکه در بازار آمریکا طی ماه جاری به بالاترین رقم از دسامبر ۲۰۰۹ برسد.

بر اساس گزارش بلومبرگ، یک کارشناس موسسه اچ ای بی سی در این باره گفت: تقاضای مستمر و فزاینده در آسیا موجب افزایش قیمت طلا شده است. همین مساله باعث افت سطح ذخایر طلا در غرب شده است و هم‌اکنون ما شاهد حرکت فیزیکی طلا از غرب به سمت شرق هستیم تا تقاضای خرید در چین و هند پاسخ داده شود.

آیا طلا هنوز دارایی امنی برای سرمایه‌گذاری است؟

همچنین افت شدید و کم سابقه قیمت طلا در هفته‌های اخیر بسیاری از سرمایه‌گذاران بین‌المللی را برای خرید طلا و سرمایه‌گذاری در بازار طلا بر سر دو راهی قرار داده است.

به گزارش بینا به نقل از روزنامه تلگراف؛ اکنون مهم‌ترین سوال مطرح برای سرمایه‌گذاران این است که آیا طلا هنوز دارایی امن و مطمئنی برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود یا خیر؟

بر اساس این گزارش افت شدید قیمت طلا در هفته‌های اخیر در حالی است که اقتصادهای غربی هنوز با بحران بدهی روبه‌رو هستند، رشد اقتصادی این کشورها به شدت پایین است و در عین حال فشارهای تورمی در حال شکل گیری است. نکته عجیبی که برخی از سرمایه‌گذاران را شوکه کرده است افزایش مجدد قیمت جهانی طلا در هفته گذشته است به طوری که قیمت طلا در هفته گذشته توانست حدود نیمی از کاهش خود را در دو هفته گذشته جبران کند.

البته قیمت طلا در پایان هفته گذشته حدود ۱۰ درصد کمتر از قیمت ۱۵۶۰ دلار ۱۵ آوریل بوده است. با توجه به افزایش چشمگیر قیمت طلا در ۱۲ سال گذشته افت ۲۰ درصدی قیمت طلا نسبت به دو سال اخیر بسیار بحث‌برانگیز و تعجب آور است. قیمت طلا پس از رشد متوالی در ۱۲ سال گذشته از ابتدای امسال تا کنون ۱۴ درصد کاهش داشته است. این مسائل نشان می‌دهد که طلا دیگر دارایی امن و مطمئنی نیست. قیمت طلا با پارامترهای اقتصادی زیادی مثل عرضه و تقاضا و اعتماد بازار تعیین می‌شود.

قیمت جهانی طلا همچنین به شدت در برابر نوسانات ارزش اوراق قرضه و سهام حساس است و از تغییرات آن متاثر می‌شود. توصیه اکثر سرمایه‌گذاران و کارشناسان اقتصادی به فعالان بازار طلا در شرایط کنونی احتیاط در خصوص سرمایه‌گذاری در بازار طلا است.