یارانه نقدی دو برابر در بودجه؟ - ۱۰ اسفند ۹۱
دنیای اقتصاد- لایحه رکوردشکن بودجه ۹۲ سرانجام به مجلس تقدیم شد، اما با یک تابوشکنی تازه؛ دولت دهم آخرین بودجه خود را بدون حضور رییسجمهور به مجلس ارائه کرد و موجی از اعتراضهای نمایندگان را باعث شد. محمود احمدینژاد، دیروز شرکت در جلسه هیات دولت را به حضور در صحن بهارستان و تقدیم لایحه بودجه -آن هم بعد از ۸۴ روز تاخیر- ترجیح داد و لطفالله فروزنده، معاون پارلمانی خود را به مجلس فرستاد. موضوعی که احمد توکلی، نماینده تهران آن را «گردن کشی در برابر مجلس» خواند. در مجلس کسی برای نمایندگان توضیحی درباره ارقام بودجه نداد، اما چندصد متر آن سوتر، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور در نشستی خبری، جزئیات لایحه بودجه ۹۲ و همچنین لایحه سه دوازدهم را برای رسانهها تشریح کرد. رحیم ممبینی گفت که حجم کل بودجه به ۷۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده که رشدی نزدیک به ۳۰ درصد نسبت به بودجه ۹۱ را نشان میدهد. او از رشد تقریبا دو برابری اعتبارات یارانهای در لایحه ۹۲ نیز سخن گفت و منابع پرداخت یارانه نقدی را در این سال ۹۰ هزار میلیارد تومان برشمرد؛ موضوعی که به نظر میرسد به معنای عزم دولت برای دو برابر کردن یارانه نقدی شهروندان در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها باشد. در پی ارائه لایحه بودجه 92 توسط معاون پارلمانی رییسجمهور اتفاق افتاد
اعتراض به غیبت احمدینژاد در روز بودجه
رییسجمهور باید گزارش عملکرد قانون برنامه را به مجلس ارائه میکرد
دنیای اقتصاد، ملیحه ابراهیمی: بالاخره لایحه بودجه ۹۲ با ۸۴ روز تاخیر از سوی دولت به مجلس ارائه شد، اما بدون حضور رییسجمهور؛ محمود احمدینژاد رییسجمهور در اقدامی بیسابقه، روز گذشته برای تقدیم لایحه بودجه ۹۲ به مجلس نرفت و این لایحه را از طریق معاون پارلمانیاش به مجلس فرستاد. این اقدام رییسجمهور نیز واکنش انتقادی و اعتراضی بسیاری از نمایندگان را در پی داشت.
روسای جمهور کشور در طول دهههای گذشته به دلیل اهمیت موضوع بودجه همواره خودشان شخصا در مجلس حاضر و لایحه را تقدیم میکردند. حتی احمدینژاد نیز در طول ۷ سال گذشته دولت نهم و دهم، خودش لایحه بودجه را تقدیم مجلس میکرد و این نخستین بار است که برای ارائه لایحه به مجلس نیامد.
۱۲ مردادماه ۹۲ پایان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد است و وی در سال پایانی ریاست جمهوری به سر میبرد.
معترضان: بودجه را تحویل نگیرید
در آغاز جلسه علنی روز گذشته، محمدحسن فرهنگی، عضو هیات رییسه مجلس اعلام کرد: لایحه بودجه ۹۲ توسط لطف الله فروزنده معاون پارلمانی رییسجمهور به مجلس ارائه شد. بلافاصله پس از این اعلام فریادهای اعتراض نمایندگان و درخواستشان برای «تذکر» بلند شد.
نمایندگان مجلس که از عدم حضور رییسجمهور برای ارائه لایحه بودجه بسیار ناراضی بودند، این اقدام را نه تنها دهن کجی به مجلس و گردنکشی میدانستند؛ بلکه برخی از آنها اظهارکردند «بودجه را قبول نکنیم تا رییسجمهور خودش آن را تقدیم کند.»
احمد توکلی، نماینده تهران و رییس سابق مرکز پژوهشهای مجلس در تذکری نسبت به این موضوع، پیشنهاد کرد:هیات رییسه مجلس از تحویل لایحه بودجه ۹۲ خودداری کرده و دریافت آن را موکول به ارائه گزارش رییسجمهور از عملکرد یکساله قانون برنامه کند.
وی با بیان اینکه قرآن میفرماید: «کشمکش نکنید، منازعه نکنید، سست میشوید و هیبتتان از بین میرود»، گفت: از نظر اقتصاد سیاسی اختلاف بین تصمیم گیرندگان کشور، مضر به حال اقتصاد ملی است و باعث میشود ریسک و نااطمینانی افزایش یابد و فشار موجود بر مردم اضافه شود.
وی با استناد به اصل ۲۲ قانون اساسی خاطرنشانکرد: در این تردیدی نیست که نص آیین نامه داخلی مجلس رییسجمهور را ملزم نمیکند که در تقدیم لایحه بودجه در صحن مجلس حاضر شود؛ اما چون قانون برنامه پنجم حضور ایشان را الزامی میکند، رییسجمهور موظف بود تشریف بیاورد و اطلاعات لازم برای تصمیمگیری درباره بودجه را تقدیم نمایندگان کند.
توکلی گفت: اصل ۱۲۲ قانون اساسی میگوید، رییسجمهور در حدود اختیارات و وظایفی که به موجب قانون اساسی یا قوانین عادی به عهده دارد، در برابر ملت، رهبر و مجلس مسوول است.
تخفیف منزلت مجلس
وی همچنین با استناد به ماده ۲۴ آیین نامه داخلی مجلس مبنی بر رعایت شان و جایگاه قوه مقننه خاطرنشان کرد: این کار جناب آقای رییسجمهور پس از ۳۴ سال با آن مقدماتی که داشت، متاسفانه نوعی توهین و گردنکشی در برابر مجلس تلقی میشود و این مضر به حال مردمسالاری و جایگاه رییسجمهور و همچنین جایگاه مجلس است و منزلت مجلس را تخفیف میدهد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: پیشنهاد من این است که هم مجلس همراهی کند و هم آقای رییسجمهور همراهی کنند. شما لایحه چند دوازدهم را امروز اعلام وصول بفرمایید و لایحه بودجه را نگه دارید روزپنجشنبه جلسه فوقالعاده تشکیل دهیم که آقای رییسجمهور تشریف بیاورد و وظیفه قانونی خود را ایفا کند.
وی گفت: کشور محتاج آرامش است. کشور محتاج هماهنگی است. مردم کمرشان زیر بار فشار گرانی شکسته است این نوع اتفاقاتی که میافتد با این رفتارهای نامناسب فشار را بر مردم زیادتر میکند.
توکلی ادامه داد: واقعا مردم از زور فشار در حال انفجار هستند این تنازعات مضر به حال کشور است.
محمدرضا تابش نماینده اردکان نیز طبق همین اصل ۱۲۲ قانون اساسی پیشنهاد کرد هیات رییسه لایحه بودجه ۹۲ را اعلام وصول نکند و تحویل آن را موکول به ارائه گزارش رییسجمهور کند.
هادی حسینی نماینده قائمشهر هم از هیات رییسه مجلس خواست به منظور حضور رییسجمهور در هنگام ارائه لایحه بودجه ۹۲ به مجلس و گزارش قانون عملکرد برنامه پنجم دریافت بودجه را به مدت یک هفته به تاخیر بیندازد.
انتقاد قاضی پور از رفتارهای نمایندگان
همچنین نادر قاضی پور، نماینده ارومیه از رفتار روزسه شنبه نمایندگان (جلسه رای اعتماد به وزیر ارتباطات) در جمع شدن به گرد رییسجمهور در صحن مجلس انتقاد کرد و با اشاره به عدم حضور احمدینژاد در هنگام ارائه لایحه بودجه این اقدام وی را دهن کجی به خانه ملت دانست و نمایندگان را مسوول تضعیف مجلس خطاب کرد.
وی خطاب به هیات رییسه مجلس گفت: اخطار من اصول ۱۲۱ و ۱۲۲ قانون اساسی است، زیرا رییسجمهور باید برای ارائه بودجه به مجلس گزارش عملکرد میداد. بهتر است موضوع تحویل بودجه به رای نمایندگان گذاشته شود تا اگر نمایندگان با آن موافقت کردند، لایحه بودجه را دریافت کنیم.
قاضی پور ادامه داد: اگر آقای رییسجمهور میخواست لایحه را بیاورد چرا همان دیروز بودجه را به مجلس نداد، این چه دهن کجی به خانه ملت است ؟
وی خطاب به نمایندگان گفت: چرا دیروز دور و برش جمع شدید و مجلس را تضعیف کردید که امروز این طور با شما برخورد شود؟ حقتان است!
ابوترابی فرد: رییسجمهور تخلف کرد
محمدحسن ابوترابی فرد نایب رییس مجلس که در غیاب علی لاریجانی (لاریجانی در سفر هند است) ریاست جلسه علنی روز گذشته مجلس را بر عهده داشت، در پاسخ به این تذکرات و اخطارها گفت: گزارش ندادن عملکرد یکساله از سوی رییسجمهور تخلف است.
وی هیچ یک از پیشنهادها برای نپذیرفتن لایحه بودجه را قبول نکرد وافزود: با توجه به اهمیت موضوع چون ما مطلع شدیم که رییسجمهور نمیخواهند روز چهارشنبه شخصا لایحه را به مجلس تقدیم کنند استدلالها را در هیات رییسه مطرح کردیم و جوانب کار را از لحاظ آییننامه و برنامه پنجم مورد بررسی قرار دادیم؛ آییننامه داخلی در دو ماده ۱۸۶ و ۱۸۸ دولت را مکلف به تقدیم لایحه بودجه و چند دوازدهم کرده است که این موضوع قریب و روشن آمده است. بر همین اساس هیچ مسوولیتی متوجه رییسجمهور نیست؛ بر همین اساس اگر دولت لایحه بودجه را تسلیم کند مانند سایر لوایح باید آن را اعلام وصول کنیم اما در ماده ۲۱۳ قانون برنامه تکلیفی برای رییسجمهور تعریف شده که رییسجمهور هنگام تسلیم لایحه بودجه گزارش عملکرد قانون برنامه را هم باید ارائه کند.
نایب رییس مجلس ادامه داد: ماده ۲۱۳ شفافیت دارد تا رییسجمهور این گزارش را به مجلس ارائه کند و شفاها هم در این مورد توضیح دهد.
ابوترابی فرد گفت: اگر رییسجمهور نخواهد این گزارش را ارائه کند آیا مانع از تسلیم لایحه بودجه است؟ ما دیدیم که این دو موضوع با هم متفاوت است و تسلیم لایحه بودجه یک امر است و گزارش عملکرد برنامه هم تکلیف دیگری است که براساس قانون برنامه این تکلیف باید همزمان انجام شود. با توجه به اینکه لایحه بودجه کلید حرکت کشور است و توقف در ارائه آن به معنای توقف در کار کشور است باید آن را بگیریم.
وی با بیان اینکه آییننامه صریح و شفاف تسلیم لایحه را متوجه دولت کرد نه شخص رییسجمهور، تصریح کرد:در ارائه لایحه بودجه تاخیر شده و ما نباید اجازه دهیم که باز هم تاخیر بیفتد.وی تاکید کرد:اما براساس ماده ۲۱۳، رییسجمهور باید گزارش عملکرد برنامه را به اطلاع همکاران برساندو عدم حضور ایشان برای ارائه این گزارش، تخلف است و ایشان به قانون عمل نکرده است.
ابوترابی فرد تاکید کرد: درعدم ارائه گزارش عملکرد برنامه تخلف صورت گرفته و رییسجمهور باید میآمد و شخصا گزارش را ارائه میداد، اما ما در چارچوب آییننامه به وظیفه خودمان عمل کردیم.
چرا احمدینژاد به مجلس نرفت؟
واحد مرکزی خبر نوشت: رییس جمهور در پاسخ به این پرسش که «چرا بودجه را خود به مجلس نبردید؟» گفت: همه اعضای دولت مانند بنده و ۷۶ میلیون نفر از مردم ایران نیز عضو دولت هستند.
محمود احمدی نژاد که در پایان جلسه دیروز - چهارشنبه - هیات دولت در جمع خبرنگاران سخن میگفت، در پاسخ به سوالی درباره جدایی ری از تهران هم تنها گفت: هوا به این قشنگی و بهاری ؛ راجع به این هوا بنویسید!
احمدینژاد در پاسخ به این پرسش که نظر شما درباره برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران با ۱+۵ در آلماتی چیست؟ هم گفت: چه مشکلی دارد؟ مذاکره بهتر از دعواست.
عکس: آکو سالمی
ارسال نظر