آخرین مواضع انتخاباتی‌هاشمی و خاتمی

هاشمی: امیدوارم زمینه اصلاح امور فراهم شود

خاتمی: موقعیت حساسی است؛ باز هم می‌اندیشم دنیای اقتصاد- تقریبا همه کاندیداهای اصلاح‌طلب و شمار زیادی از کاندیداهای اصولگرا و مستقل انتخابات پیش رو، نحوه حضورشان در این عرصه را با احتمال حضور سید محمد خاتمی و اکبر‌هاشمی رفسنجانی گره زده‌اند. اصلاح‌طلبان کاندیداتوری شان را به عدم حضور این دو شخصیت منوط کرده‌اند و بیشتر اصولگرایان نیز تاکید دارند که در صورت حضور‌هاشمی یا خاتمی، در سیاست‌های انتخاباتی خود تجدید نظر خواهند کرد.

در چنین شرایطی، اکبر‌ هاشمی رفسنجانی که اخیرا گروه‌های زیادی از اصلاح‌طلبان را در دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام میزبانی کرده است، در سخنانی خواستار سپردن سکان قوه مجریه به «فردی با وجهه داخلی و بین‌المللی و مشارکت بالای مردم» شده است؛ اشاره‌ای که به نظر می‌رسد تلویحا سید محمد خاتمی را نشانه رفته است. خاتمی اما همچنان که به برگزاری «انتخاباتی پرشور» امیدوار است، با اشاره به اصرارهای «جوانان اصلاح‌طلب» برای کاندیداتوری‌اش می‌گوید: «من خودم را کسی یا سرمایه‌ای نمی‌دانم، ولی از نظر اجتماعی و بین‌المللی وجهه و پتانسیل‌هایی ایجاد شده است. سوزاندن سرمایه هنر نیست، اگر سرمایه‌ای هست باید آن را به نحوی به کار برد که مشکلات‌مان را اندک اندک حل کند و این امر نه راحت‌طلبی است، نه شانه از زیر بار مسوولیت خالی کردن، ولی در هر حال باز هم می‌اندیشم و امیدوارم همه ما درست بیندیشیم.» ۱۰ روز مانده به آغاز ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری یازدهم، اردوگاه اصلاح‌طلبان هنوز موفق به شناسایی نامزدی مورد اجماع و اقبال نشده است.

هاشمی: لجاجت‌ها برطرف شود

آنگونه که خبرگزاری فارس گزارش داده است، آیت‌الله اکبر ‌هاشمی ‌رفسنجانی روز پنج‌شنبه در دیدار اعضای مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، در پاسخ به اظهارات آنان در خصوص مسائل جاری کشور، گفت: متاسفانه به دلیل تلف‌شدن منابع مالی و انسانی کشور و سوءمدیریت‌ها در دوره اخیر، اداره کشور در دوره جدید اجرایی با مشکلاتی همراه است.

وی افزود: اگر فردی با وجهه داخلی و بین‌المللی و مشارکت بالای مردم، بتواند سکاندار قوه مجریه شود، می‌توان امیدوار بود که در یک دوره سخت و پر تلاش به تدریج مشکلات داخلی و خارجی کشور مرتفع شود.

هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: تعهدات سنگینی که به دولت جدید منتقل خواهد شد و مطالباتی که بدون پشتوانه اقتصادی برای دوره جدید ایجاد شده است، دشواری کار در آینده را مضاعف می‌کند. وی ابراز امیدواری کرد: «برخی لجاجت‌ها و اصرار بر ادامه اشتباهات برطرف و زمینه جبران انحراف از برنامه‌ها و سند چشم‌انداز و اصلاح امور فراهم شود.»

خاتمی: موقعیت حساسی است

همچنین ایسنا گزارش داد که حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار اعضای ستاد جوانان اصلاح‌طلب که از وی خواستند تا با در نظر گرفتن آینده ایران به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آینده در صحنه حضور داشته باشد، با بیان اینکه «الان قصد ندارم در باب نامزدی خود برای ریاست جمهوری اعلام نظر کنم» سوال کرد که اگر به هر دلیل شرط حضورش فراهم نباشد، آن روز آنان که امیدوار بودند چه حالی پیدا می‌کنند؟ و ادامه داد: بعضی می‌گویند بیایید، همه چیز روشن می‌شود، ما پشت شما می‌ایستیم. من به فکر اصلاحات و به فکر جماعتی هستم که به هر حال به من لطف دارند.

وی با بیان اینکه «موقعیت حساسی است و کار دشوار و در عین حال مردم طبعا مطالباتی دارند» ابراز عقیده کرد: اگر تمام ارکان نظام و نهادهای مسوول یا غیرمسوول و قدرتمند همه همراهی کنند سال‌ها طول می‌کشد که به نقطه صفر برنامه چهارم برگردیم، یعنی شرایط سال ۸۴. مردم می‌خواهند تورم، بیکاری، تحریم‌ها رفع شود، ولی چه کسی می‌تواند قول بدهد که اگر کارشکنی‌ها و موانع باشد می‌تواند چنین کاری را بکند. اگر منصفانه برخورد کنند، می‌توان کاری کرد، اما اگر همه در مقابل هم قرار بگیرند، به کشور لطمه جدی وارد می‌شود. وی همچنین اظهار کرد: آیا می‌توان این انتخابات را تبدیل به فضایی کرد که دشمنی‌ها بیشتر نشود و زمینه ایجاد دیالوگ فراهم آید؟ باید رویه‌ها عوض شود.

من چه کاره‌ام؟

خاتمی همچنین در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم در پاسخ به این سوال که آیا فکر می‌کنید اجماع اصلاح‌طلبان شکل بگیرد و آیا شما گزینه اجماع اصلاح‌طلبان هستید، گفت: من چه کاره‌ام که روی من اجماع کنند، من تاب چنین چیزی را ندارم. وی در پاسخ به اینکه برخی اصلاح‌طلبان شما را رهبر اصلاحات می‌دانند و می‌گویند که شما ظرف ۱۰روز آینده اعلام کاندیداتوری خواهید کرد، نیز گفت: ما کوچک همه هستیم؛ اگر بنا شد، خدمتتان مفصل صحبت می‌کنیم.