شاخص هزینه‌ها در 10 سال گذشته - ۲۸ بهمن ۸۶
گروه راهنما- بیشترین درآمد ایرانی‌های شهرنشین در سال گذشته برای اجاره‌بها و ارزش اجاره‌ای مسکن هزینه شد.

در بررسی‌های بانک مرکزی، متوسط هزینه ناخالص سالانه زیرگروه‌ها نشان می‌دهد که سال ۸۵، ایرانی‌ها بیشترین هزینه را در بخش مسکن پرداخت کرده‌اند و براساس اجاره‌بها و ارزش اجاره‌ای مسکن ۷/۲۶درصد از کل هزینه ناخالص خانواده (حدود ۲میلیون و ۱۳۱هزار تومان) را شامل شد.
در مجموع گروه مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت‌ها 5/28درصد از کل هزینه خانوار (حدود 2میلیون و 269هزار تومان) را در برگرفت که 3/0درصد از آن مربوط به تعمیرات و خدمات مسکن، 5/0درصد آب و خدمات متفرقه و یک‌درصد برق و گاز و سایر سوخت‌ها بوده است.
این در حالی است که گروه مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت‌ها در سال ۸۴، ۹/۲۶درصد از کل هزینه ناخالص خانواده‌ها را در برمی‌گرفت. پس از مسکن، بیشترین هزینه‌ها در سال گذشته مربوط به گروه حمل‌ونقل با ۲/۱۴درصد بوده تا با یک حساب سرانگشتی بدانیم که خانواده‌ها حدود ۴۳درصد از کل هزینه‌هایشان را به مسکن و حمل‌ونقل اختصاص می‌دهند.
در این سال از کل هزینه‌های ناخالص خانوار 1/5درصد (حدود 404هزار تومان) به گروه هزینه پوشاک و کفش اختصاص داشت که نسبت به سال 84 معادل 6/7درصد افزایش داشته است.
همچنین از کل هزینه‌های ناخالص خانوار ۱/۵درصد (حدود ۴۰۵هزار تومان) به گروه هزینه لوازم، اثاث و خدمات مورد استفاده در خانه اختصاص داشت که در مقایسه با سال ۸۴ معادل ۳/۵درصد افزایش نشان می‌دهد.
براساس نتایج این بررسی از کل هزینه‌های ناخالص خانوار، 3/4درصد به گروه هزینه بهداشت و درمان، 2/14درصد به گروه هزینه حمل‌ونقل، 2درصد به گروه هزینه ارتباطات، 7/2درصد به گروه هزینه تفریح و امور فرهنگی، 2/2درصد به گروه هزینه تحصیل، 2/2درصد به گروه هزینه رستوران و هتل و 10درصد به گروه هزینه کالاها و خدمات متفرقه اختصاص داشته است.
یافته‌های این بررسی نشان می‌دهد که در مقایسه با سال ۸۴، گروه‌های بهداشت و درمان ۱۹درصد، حمل‌ونقل ۱/۷درصد، ارتباطات ۷/۳۲درصد، تفریح و امور فرهنگی ۵/۶درصد، تحصیل ۶/۲۳درصد، رستوران و هتل ۸/۱۴درصد و کالاها و خدمات متفرقه ۹/۱۷درصد افزایش داشته است.
لازم به ذکر است در سال مورد بررسی متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار شهری حدود 7میلیون و 969هزار تومان (ماهانه حدود 664هزار تومان) بود که نسبت به سال قبل 9/15درصد افزایش داشته است.

درصد توزیع از سال 76 تا سال 85
جدول شماره (۲) نشان می‌دهد که هزینه مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت‌ها در سال ۷۶ معادل ۴۴۸هزار و ۷۰تومان بوده که ۱/۲۶درصد از کل هزینه‌های سالانه یک خانواده ایرانی شهرنشین را دربرمی‌گرفت. این در حالی است که این رقم در سال ۸۵ به ۲میلیون و ۲۶۹هزار تومان افزایش یافته است.
همچنین هزینه 501هزار تومانی گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در سال 76 به یک‌میلیون و 858هزار تومان در سال 85 افزایش یافته است. به این ترتیب هزینه بهداشت و درمان از 66هزار تومان به 341هزار تومان، حمل‌ونقل از 175هزار تومان به یک‌میلیون و 132هزار تومان، ارتباطات از 14هزار تومان به 164هزار تومان، تفریح و امور فرهنگی از 44هزار تومان به 217هزار تومان و تحصیل از 24هزار تومان به 176هزار تومان به ترتیب از سال 76 نسبت به سال 85 افزایش داشته است.
هزینه ۳۳هزار تومانی رستوران و هتل در سال ۷۶ نیز به ۱۷۳هزار تومان در سال گذشته رسیده است. کالاها و خدمات متفرقه به ترتیب در سال‌های ۷۶ و ۸۵ دارای هزینه‌ای معادل ۱۲۵هزار تومان و ۷۹۸هزار تومان برای خانواده‌ها بوده است. گرچه هزینه دخانیات ایرانی‌ها از ۱۴هزار تومان در سال ۷۶ به ۳۱هزار تومان در سال گذشته افزایش یافته، ولی کاهش درصد هزینه ۸/۰درصدی در سال ۷۶ نسبت به ۴/۰درصدی در سال ۸۵ نشان‌دهنده کاهش هزینه این گروه در کل هزینه‌ها است.
لوازم، اثاث و خدمات مورد استفاده در خانه نیز در سال 76، 115هزار تومان برای خانواده‌ها هزینه داشته که در سال 85 به 405هزار تومان رسیده است.

بررسی بودجه خانوار در مناطق شهری ایران درصد سهم گروه‌های مختلف هزینه از متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار سال ۱۳۸۵

بررسی بودجه خانوار در مناطق شهری ایران متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار در گرو‌های مختلف هزینه سال‌های 1386-1385

بررسی بودجه خانوار در مناطق شهری ایران
متوسط هزینه ناخالص سالانه زیرگروه‌های غیرخوراک طی سال‌های ۱۳۸۵-۱۳۸۴ (هزینه به ریال)