بازگشت ثبات به بازار ارز
دنیای اقتصاد - تقویت احتمال بازنگری در حذف ارز مرجع پس از سخنان معاون اول دولت از التهابات بازار کاست؛ برخلاف اواخر هفته گذشته که بازار حرکت رو به بالا داشت در هفته جاری منحنی قیمت نزولی شد و ثبات به بازار بازگشت. پیشبینیها حاکی از نوسان اندک نرخ ارز با توجه به برقراری ثبات در دیگر حوزهها است. به گفته فعالان بازار، تنها گزارهای که امکان دارد آرامش کنونی بازار را تحتتاثیر قرار دهد اعلام قیمتهای جدید خودرو است. میزان تغییر قیمت خودرو میتواند علامتی برای سرمایههای خرد درخصوص انتخاب بازار بعدی باشد.
دنیای اقتصاد - تقویت احتمال بازنگری در حذف ارز مرجع پس از سخنان معاون اول دولت از التهابات بازار کاست؛ برخلاف اواخر هفته گذشته که بازار حرکت رو به بالا داشت در هفته جاری منحنی قیمت نزولی شد و ثبات به بازار بازگشت. پیشبینیها حاکی از نوسان اندک نرخ ارز با توجه به برقراری ثبات در دیگر حوزهها است. به گفته فعالان بازار، تنها گزارهای که امکان دارد آرامش کنونی بازار را تحتتاثیر قرار دهد اعلام قیمتهای جدید خودرو است. میزان تغییر قیمت خودرو میتواند علامتی برای سرمایههای خرد درخصوص انتخاب بازار بعدی باشد. دلار بازگشت
گروه بازار پول - بازتاب سخنان معاون اول در رد حذف ارز مرجع از واردات کالاهای اساسی و دارو، خیلی زود از سوی بازار جدی گرفته شد. ریزش قیمتها در بازار دیروز پررنگتر شد. در بازار انتظار برای از سرگیری تخصیص دلار ۱۲۲۶ تومانی برای واردات کالاهای اساسی قدری از قیمت حواله ارز را نیز کاست. در واقع آنچه همچنان به دستاویزی برای نوسان قیمتها تبدیل شده همچنان مسائل روانی اقتصادی در قالب نگرانیهای تازه است.
پنجشنبه گذشته معاون اول رییسجمهور در حاشیه یک سفر استانی تصمیم برای حذف ارز مرجع را یک اقدام عجولانه و سرخود اعلام کرد و عملا بخشنامه هفته گذشته بانک مرکزی و تاکیدات وزارت صنعت، معدن و تجارت را برای ممنوعیت تخصیص واردات کالا با ارز مرجع زیر سوال برد. بانک مرکزی هفته گذشته اعلام کرد که برای واردات کالاهای اساسی و حتی دارو نیز باید از ارز مبادلهای استفاده شود. وزارتخانه مذکور نیز البته با تایید این بخشنامه تنها واردات گندم و نهادههای کشاورزی را از این بخشنامه مستثنی دانسته بود. در خصوص تعیین تکلیف بخشنامه اخیر حمید صافدل، رییس سازمان توسعه تجارت تنها کسی بوده که اظهار نظر کرده است. به گفته وی، حرف آخر را معاون اول دولت زده است به جز صافدل هیچ واکنش دیگری در این زمینه از سوی مسوولان وزارت صنعت ، معدن و تجارت و بانک مرکزی دیده نشد. صافدل در اظهارات روز شنبه خود از عدم حذف ارز مرجع کالاهای اساسی خبر داده و گفته بود: سیاستهای کلان را دولت اعلام میکند و ما هم سیاستهای کلان دولت را اجرا میکنیم.
وی ادامه داد: معاون اول رییسجمهور درباره عدم حذف ارز مرجع صراحتا اظهارنظر کرده و به نظر من رحیمی حرف آخر را در این زمینه زده است.
صافدل در پاسخ به این سوال که پس چرا در حالی که قرار نبوده ارز مرجع حذف شود قیمت کالاهای موجود در این اولویت مثل روغن و گوشت افزایش بیش از ۴۰ درصدی را به خود دیدهاند، خاطرنشان کرد: سازمان حمایت سازمانی است که در جهت نظارت و کنترل قیمتهای تمام شده کالاها و قیمت عرضه آنها اظهارنظر میکند و باید در مورد دلیل افزایش قیمت این کالاها نیز پاسخگو باشد. به هر حال طی هفته قبل افزایش قیمتهای شدید در بازار کالایی به ویژه روغن و گوشت در فروشگاهها، موجی از نگرانیهای تازه را به بازار ارز نیز کشاند. قیمت حواله درهم امارات با ۳۰ تومان افزایش طی دو روز از ۹۹۰ تومان هم فراتر رفت. دلار هم بهدنبال این افزایش حواله تا ۳۶۴۰ تومان در تابلوهای صرافان بالا رفت. تا روز پنجشنبه این روند تداوم داشت تا از اصفهان خبر رسید که معاون اول این بخشنامه را تکذیب کرده است. از بعد از ظهر پنجشنبه قیمت ارز و سکه در مسیر کاهشی قرار گرفت و در این هفته نیز طی دو روز گذشته تقریبا در بیشترین افت، دلار ۵۵ تومان کاهش قیمت ثبت کرده است. در کف بازار قیمت دلار را حتی به نرخ ۳۵۵۰ تومان میفروختند.
دیروز تا ساعت ۱۳:۳۰ قیمت دلار تا ۳۵۶۰ تومان افت داشت از این ساعت به بعد اما با گذشت ساعتی، قیمت آن دوبار با ۲۰ تومان افزایش تا ۳۵۸۰ تومان بر تابلوها بالا رفت. نوسان قیمت دلار در مسیر بازگشت دلیلی موجهتر از رشد دوباره تقاضا برای خرید در هنگام کاهش قیمتها ندارد.
با این حال برخی تردید در پاسخگویی کامل به نیازهای واردات آتی کالاهای اساسی را موجب تمایل به افزایش دوباره قیمت ارز ارزیابی میکنند. ادعایی که البته برای اثبات آن باید منتظر گذشت زمان و اظهار نظر واردکنندگان بود. برخی اظهار نظرهای شفاهی و غیر رسمی از تاخیر در تخصیص ارز مرجع برای واردات گندم حکایت دارد. گفته میشود از تیر ماه سال گذشته چندین حواله ثبت سفارش در انتظار دریافت ارز هستند. مواردی از این دست گاهی شائبه تعلل و تاخیر در تخصیص را زنده میکند. این در حالی است که برخی مسوولان میزان درآمدهای نفتی را برای واردات کالاهای اساسی کافی ارزیابی کردهاند. در این راستا البته باید نیم نگاهی نیز به مصوبات کمیسیون تلفیق در خصوص قیمتگذاری ۲۴۵۰ تومانی برای دلار در بودجه داشت که به نوعی به دنبال یکسانسازی نرخ ارز است؛ اما زمانی که قیمت ارز در بازار آزاد با سرعت به مراتب بیشتری از ارقام بودجهای جابهجا میشود و مسائل روانی، حجم نقدینگی فراوان را به این سو و آن سو میکشد، حتی خبر عرضه ۱۰۰ هزار تن روغن خوراکی نیز انگیزه افت دوباره قیمتها را تامین نمیکند.
دیروز به هر حال متاثر از سخنان معاون اول رییسجمهور قیمتها در بازار تا حدودی کاهشی شد. بهای دلار در آغاز معاملات دیروز با ۳۵۸۵ تومان بازشد و تا ۳۵۶۰ تومان هم افت کرد که تقریبا در همان ساعات اول ۲۵ تومان افت کرد و همان طور که گفته شد دو بار تا ۳۵۸۰ تومان افزایش یافت.
در بازار سکه و طلا نیز قیمتها با نوسان، قدری تعدیل شدند. سکه تا یک میلیون و ۳۶۰ هزار تومان افت داشت که حداقل ۵۰۰۰ تومان افت ثبت کرد. نیم سکه تا قبل از ظهر تا ۷۱۵ هزار تومان هم پایین آمد و۵۰۰۰ تومان کاهش یافت. اگرچه قیمت آن دوباره افزایش یافت. ربع سکه نیز با همین فاصله تقریبا در مرز ۴۵۵ هزار تومان نوسان داشت. قیمت طلا نیز در بازار داخلی نوسان اندکی داشت. هر گرم طلای ۱۸ عیار دیروز با افت تقریبا ۱۰۰۰ تومانی تا ۱۲۸ هزار و۸۰۰ افت کرد و دوباره تا ۱۲۹ هزار و ۷۰۰ تومان بالا رفت.
مبادله ایهای بدون تغییر
دیروز یکشنبه نرخ ارز مرکز مبادلات تغییری نداشت. در این روز دلار در مرکز مبادلات ارزی کشور ۲۴ هزار و ۷۸۰ ریال، پوند ۳۸ هزار و ۳۶۶ ریال و یورو ۳۲ هزار و ۲۹۲ ریال اعلام شد. همچنین نرخ فرانک سوئیس ۲۶ هزار و ۲۹۶ ریال، کرون سوئد ۳۷۷۰ ریال، درهم امارات ۶۷۴۷ ریال، یک صد ین ژاپن ۲۵ هزار و ۳۰۰ ریال و لیر ترکیه ۱۳ هزار و ۷۸۶ ریال اعلام شد. همچنین روبل روسیه ۷۹۲ ریال، ریال قطر ۶۸۰۶ ریال و یوآن چین ۴۰۱۹ ریال بوده و نرخ روپیه هند ۴۵۶ ریال و یک هزار وون کره جنوبی ۲۲ هزار ریال باقی ماند.
در بازارهای جهانی
قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری نیز در سطح ۱۴۶۲ دلار بسته باقی مانده بود. هفته پیش رو در بازارهای جهانی پتانسیل زیادی برای نوسان قیمت طلا دارد و در نشست کمیته بازار باز فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا نیز تداوم تعلیق سیاستهای انبساطی و افت نرخ بهره مورد بررسی قرار میگیرد.
در این هفته همچنین میزان تقاضا برای خریدهای فیزیکی به عنوان عامل مهم بالارفتن قیمت طلا از سوی بانکهای سرمایهگذاری و مدیران پولی در جهان رصد میشود.
روز جمعه بازارهای جهانی انتظار اعلام نرخ بیکاری در آمریکا را دارند که آمار مقدماتی آن روز سهشنبه اعلام خواهد شد.
بهبود شرایط اقتصادی در آمریکا تمایل برای دور بعدی محرکهای اقتصادی را تعلیق میکند و بر عکس در شرایطی که روند مطلوبی به دست نیاید، الزام فدرال رزرو به انجام این کار و خرید ماهانه ۸۵ میلیارد دلار اوراق قرضه به تحقق پیشبینی افزایش قیمت طلا نزدیکتر خواهد شد؛ زیرا نگرانی از افزایش تورم در این شرایط قیمت طلا را بالا خواهد کشاند.
ارسال نظر