گروه خودرو- دو هفته و نیم پس از آنکه محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور؛ به خودروسازان دستور داد قیمت محصولات خود را کاهش دهند، سه خودروساز بزرگ کشور نرخ‌های جدید خود را اعلام و سازمان حمایت نیز آنها را تایید کرد. اگرچه مشتریان پس از دستور پاستور به جاده مخصوصی‌ها، خرید خودرو را به تعویق انداخته و منتظر ماندند تا قیمت‌ها شکسته شود، اما لیست جدید خودروسازان نشان می‌دهد آنها تغییراتی بسیار کم اثر را در نرخ محصولاتشان اعمال کرده‌اند. مشتریان انتظار داشتند حالا که احمدی‌نژاد مقابل خودروسازان قرار گرفته و آنها را به کاهش تعرفه واردات تهدید کرده، قیمت خودرو بشکند و کاهشی چشمگیر را به خود ببیند، اما آبی و نارنجی‌های جاده مخصوص با ظرافتی تمام دستور رییس‌جمهور را اجرا کردند و چندان زیر بار کاهش قیمت نرفتند و نهایتا تا ۱۰ درصد از قیمت محصولاتشان کاستند. این وسط حرف شورای رقابت هم که خود را در تعیین قیمت خودرو محق می‌داند، زمین ماند و خودروسازان بدون توجه به مصوبه اخیر این شورا، قیمت جدید محصولات خود را تعیین و سازمان حمایت نیز دیرو مهر تایید بر آنها زد. شورای رقابت در جلسه اوایل هفته خود مصوب کرد که قیمت خودروهای داخلی به قبل از شهریور ماه امسال بازگردد، اما خودروسازان فعلا به حرف معاون اول رییس‌جمهور گوش کرده و وقعی به مصوبه شورا نگذاشته‌اند. البته شورای رقابت قرار است دو سه هفته دیگر قیمت‌های مدنظر خود را (قیمت خودروها قبل از شهریور به علاوه تورم بخشی نیمسال دوم)، اعلام کند و باید دید خودروسازان زیر بار حرف این شورا می‌روند یا کار خود را خواهند کرد؟

کاهش قیمت‌های کم اثر

اما نگاهی به لیست جدید قیمت خودروها بیندازیم و ببینیم نرخ‌های جدید چه تفاوتی کرده‌اند. بنا به دستور معاون اول رییس‌جمهور و موافقت خودروسازان، قرار شد قیمت خودروهای داخلی بین ۵۰۰ هزار تا چهار میلیون تومان کاهش پیدا کند و این موضوع مشتریان را امیدوار کرد که حالا می‌توانند خودرو موردنظرشان را ارزان‌تر بخرند.

هرچند خودروسازان بدقولی نکرده و دستور معاون اول را ۲۴ ساعته به اجرا درآوردند، اما کاهش قیمت‌ها بسیار کم اثر به نظر می‌رسد و بعید است مشتریان را چندان خوشحال و راضی کرده باشد. در واقع خودروسازان کاهش قیمت را با ظرافتی خاص انجام داده‌اند تا هم دستور معاون اول رییس‌جمهور زمین نمانده باشد و هم ضرر و زیانی متوجه شان نباشد.

اگرچه در لیست جدید، کاهش قیمت‌های چهار میلیونی هم به چشم می‌آید، اما این «ارزانی» مختص خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون است و بسیار کم اثر به نظر می‌رسد. اوضاع به شکلی است که جاده مخصوصی‌ها کاهش قیمتی بسیار محدود را برای محصولات پرتیراژ خود در نظر گرفته اند و افت قیمت‌های دو میلیونی و چهار میلیونی مخصوص محصولات لوکس و گران‌قیمت آنهاست. عجیب‌تر اینجاست که برخی خودروهای مشمول کاهش قیمت دو و چهار میلیونی، دیگر اصلا به تولید نمی‌رسند و جایی در خطوط تولید ندارند. این به آن معناست که خودروسازان چندان زیر بار کاهش قیمت محصولات خود نرفته‌اند و پس از این همه کش و قوس، باز هم چیزی گیر مشتریان نیامده است.

انتظار می‌رفت پس از اعلام موضع احمدی‌نژاد در مورد قیمت خودرو، محصولات پرتقاضایی مانند پراید و پژو ۴۰۵ و تیبا و پارس با کاهش قیمتی قابل توجه روبه‌رو شوند، اما لیست جدید نشان می‌دهد نرخ آنها تنها بین نیم تا یک میلیون تومان کاهش داشته است.

در این بین، تنها ۵۰۰ هزار تومان از قیمت پرایدهای پرتقاضا (مدل‌های ۱۳۱) کاسته شده اما قیمت مدل ۱۳۲ که تقاضای کمتری دارد، ۹۰۰ هزار تومان کم شده است. همچنین یک میلیون تومان نیز از قیمت مدل ۱۴۱ پراید کاسته شده و این در حالی است که این مدل تقریبا تیراژی ندارد. همچنین قیمت تیبا نیز تنها ۵۰۰ هزار تومان پایین آمده است. در بین محصولات ایران خودرو نیز اوضاع تقریبا به همین شکل است و افت قیمت قابل توجهی نصیب آنها نشده است. در این بین، پژو ۴۰۵ که پرتیراژترین محصول حال حاضر ایران خودرو به شمار می‌رود، فقط ۵۰۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته و پژو پارس نیز به عنوان دیگر محصول پرتقاضای این شرکت، تنها یک میلیون تومان افت قیمت داشته است. اما در مورد خودروهای کم تیراژ و بدون تیراژ نیز دست و دلبازی صورت نگرفته، به نحوی که مثلا قیمت پژو ۲۰۷ چهار میلیون تومان کم شده است. این در حالی است که ۲۰۷ مدت‌ها است در ایران خودرو به تولید نمی‌رسد. همچنین قیمت مدل‌‌های پژو ۲۰۶ نیز بین سه تا ۵/۳ میلیون تومان پایین آمده‌است، حال آنکه ۲۰۶ هم مدت‌هاست با کاهش شدید تولید روبه‌رو است و برخی مدل‌هایش دیگر اصلا به تولید نمی‌رسند. به عنوان مثال، پژو ۲۰۶ اتومات (V۹) هم اکنون جایی در خطوط تولید ایران خودرو ندارد، اما قیمت آن ۵/۳ میلیون تومان کم شده است. مدل‌های تیپ ۶ و V۲ نیز که به ترتیب ۵/۳ و ۵/۲ میلیون تومان ارزان شده تقریبا داستانی شبیه به V۹ دارند. رانا نیز که فعلا پیش‌فروش نمی‌شود و تیراژ پایینی دارد، دو میلیون تومان ارزانی را به خود می‌بیند، حال آنکه قیمت اولیه آن ۱۶ میلیون تومان در نظر گرفته شد. اما قیمت تیپ ۵ پژو ۲۰۶ نیز تنها ۵/۱ میلیون تومان کم شده است.

از ایران خودرو به پارس خودرو برویم، جایی که خودروهای لوکس، کم تیراژ و بدون تیراژ تا چهار میلیون ارزان شده‌اند اما مگان و تندر-۹۰ به عنوان محصولات پرتقاضای این شرکت، تنها بین نیم تا یک میلیون تومان افت قیمت را به خود می‌بینند. تندر که در ایران خودرو نیز به تولید می‌رسد، یک میلیون کاهش قیمت داشته و مگان نیز در مدل‌های ۱۶۰۰ و ۲۰۰۰ سی‌سی خود به ترتیب یک و نیم میلیون تومان افت قیمت را به خود می‌بیند. این در حالی است که ماکسیمای از خط تولید خارج شده، دو میلیون ارزان شده و نیسان تیانای گران قیمت و کم تیراژ نیز چهار میلیون تومان کاهش قیمت داشته است.