گروه بورس جهانی - حمزه بهادیوند چگینی: قیمت نفت خام آمریکا در حالی که هفته گذشته قیمت‌های زیر 85 دلار را نیز تجربه کرده بود، یک بار دیگر به دنبال انتشار اخبار امیدوارکننده از اقتصاد آمریکا به مرز 91 دلار برگشت، این در حالی است که سه ماه پیش صحبت از رقم 100 دلاری برای نفت این کشور بود. دو هفته گذشته اتفاقات عجیبی در حوزه کالایی اقتصاد جهان افتاد؛ اتفاقاتی که به سقوط این بازارها منجر شد تا جایی که طلا 200 دلار و نفت در حدود 10 دلار افت قیمت را تجربه کرده بود.

قیمت نفت آمریکا در 30 ژانویه 98 دلار بود و درست همان موقع نفت برنت دریای شمال به بهای 113 دلار به فروش می‌رفت، اما این نرخ‌ها در هفته گذشته و در 18 آوریل به 85 دلار رسید و نفت برنت نیز به بهای 96 دلار در روز چهارشنبه معامله شد.
انتشار اخباری از افت رشد اقتصادی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان و تردیدهایی که برای اجرای سیاست‌های انبساط پولی و محرک تورم آمریکا وجود داشت، عواملی بود که توجهات را از بازارهایی همچون نفت و طلا منحرف کرد. این در حالی است که در روزهای میانی هفته گذشته دوباره نفت رشد کرد به طوری که قیمت به ۹۰ دلار رسید که این رقم بالاترین قیمت برای نفت خام در دو هفته گذشته محسوب می‌شود.
به عقیده تحلیلگران بازار نفت، این افزایش قیمت در نتیجه کاهش نرخ بهره بانک مرکزی اروپا و افزایش میزان سفته بازی در بازار نفت رخ داده است به طوری که بازار آتی نفت نیویورک شاهد افزایش 9/0 درصدی در قیمت برای نخستین بار از 15 آوریل بوده است. از طرفی برخی از مهم‌ترین بانک‌های اروپایی از جمله رویال بانک اسکاتلند و بانک یو بی اس اعلام کرده‌اند قصد دارند نرخ‌های بهره خود را برای ماه مه ‌کاهش دهند. از طرفی خبرها از موسسه نفت آمریکا حکایت از کاهش 845 هزار بشکه‌ای در روز ذخایر نفت خام ایالات متحده دارد.
به گفته مایکل هاوسن، تحلیلگر بازار نفت بازارها گمان می‌کنند اگر نرخ بهره بانک مرکزی کاهش یابد مشکلات اروپا برطرف خواهد شد. این در حالی است که کاهش نرخ بهره به رونق اقتصاد کمک می‌کند و شرایط تحریک طرف تقاضا را فراهم می‌سازد. فعلا با این تصمیم قیمت نفت در بازارهای آتی و نقدی تحرک قابل قبولی داشته و این امر نشان می‌دهد بازار به این تصمیم واکنش خوبی نشان داده است.
در عین حال قیمت نفت برنت نیز که از 100 دلار کاهش یافته بود به بهای 102 دلار و 22 سنت در روزپنج‌شنبه رسید. برخی نیز معتقدند افزایش تقاضا برای بنزین در آستانه فصل تابستان می‌تواند عاملی باشد که به افزایش قیمت نفت در ماه‌های پیش رو منجر شود. هفته گذشته همچنین انتشار خبری جعلی که حکایت از انفجار در کاخ سفید و زخمی شدن اوباما داشت به تشنج بیشتر در بازار نفت آمریکا منجر شد.
در عین حال، به عقیده کارستن فریتچ، تحلیلگر کامرز بانک در فرانکفورت، قیمت نفت افزایش می‌یابد چون همه فاکتورها افزایشی است.
به عقیده وی، اخباری که از ذخایر نفت آمریکا به گوش می‌رسد و فاکتورهای خارجی اقتصادی و سیاسی مؤثر بر بازار نشان دهنده تداوم رشد قیمت نفت است.
در عین حال به گزارش سازمان اطلاعات انرژی آمریکا، ذخایر بنزین آمریکا نیز به میزان ۶۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است که این موضوع به افزایش قیمت بنزین در بازار داخلی این کشور منجر شده است. طی هفته گذشته ذخایر بنزین ایالات متحده به ۹/۲۱۹ میلیون بشکه رسیده بود که کمترین میزان ذخایر بنزین را در این کشور در سال جاری نشان می‌دهد.
این در حالی است که خبرها از احتمال خروج عراق از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) حکایت دارند و این موضوع به کاهش تولید اوپک منجر خواهد شد و می‌تواند در قیمت‌ها خلل ایجاد کند، البته ذکر این نکته ضروری است که خروج عراق در مجموع تولید جهانی نه تنها کاهشی ایجاد نمی‌کند که حتی ممکن است به افزایش عرضه نفت منجر شود، چرا که دلیل عراق برای این اقدام آن است که این کشور خواهان افزایش تولید و صادرات نفت تا 5 میلیون بشکه است، در حالی که اوپک این اجازه را به آن نمی‌دهد. عراق در حال حاضر 3 میلیون و 200 هزار بشکه نفت
تولید می‌کند.
با نگاهی به مجموع عواملی که بازار نفت را در هفته گذشته تحت‌تاثیر خود قرار داده‌اند؛ از تغییر نرخ بهره‌ بانک‌های معتبر دنیا گرفته تا سیاست تسهیل پولی در آمریکا و سیاست‌های افزایش تورم در ژاپن و رشد اقتصادی در چین، درمی‌یابیم که بهای نفت در بازارهای جهانی افزایش می‌یابد که در مورد نفت برنت گلدمن ساکس پیش‌بینی 10 درصدی افزایش قیمت نفت را تا پایان سال مطرح کرده است و اعلام کرده قیمت این نوع نفت به 110 دلار در هر بشکه خواهد رسید و دلیل این افزایش را افزایش تقاضای چین در ماه‌های آینده اعلام کرده است؛ چراکه بنا بر این گزارش تقاضای چین در ماه‌های اخیر به دلیل تعطیلی پالایشگاه‌ها و کاهش تولید صنعتی آن کاهش یافته و این روند بالاخره برمی‌گردد.
اما این افزایش قیمت به نگرانی‌های تولید دامن زده است تا جایی که این بار ریسک بازار از سمت نفت در حال منتقل شدن به بازارهای دیگر نظیر فلزات و فولاد و... است که وابستگی بالایی به نفت دارند.
تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند افزایش قیمت فلزات تحت تاثیر بهای افزایشی نفت به افزایش سفته بازی در این بازارها دامن می‌زند و این امر به افزایش شدیدتر قیمت سایر محصولات در بازارهای جهانی منجر می‌شود که در مجموع تمام این موضوعات تولید را با هزینه‌های بالایی رو به رو می‌کنند.
به نظر می‌رسد شکل ریسک در بازارهای کالایی دنیا در حال تغییر است و این موضوع نگرانی تولیدکنندگان واقعی را برانگیخته است؛ مخصوصا آنکه این موضوع اثر جانبی افزایش قیمت نفت است و هنوز خود افزایش قیمت حامل‌های انرژی به عنوان سوخت در بسیاری از بخش‌ها به قوت خود باقی است. بخش حمل و نقل نیز با افزایش قیمت‌ها مواجه می‌شود و تمام این موضوعات در قیمت نهایی محصول خودنمایی خواهند کرد.



اخبار نفت در هفته‌ای که گذشت
شرکت روسی لوک اویل برآوردهای خود درباره سرمایه‌گذاری و تولید موادهیدروکربوری در سال ٢٠١٣ را افزایش داد. به گزارش شانا به نقل از رویترز مدیر اجرایی شرکت لوک اویل، دومین تولیدکننده بزرگ نفت روسیه، روز 23 آوریل اعلام کرد: این شرکت در پی افزایش دارایی‌های بخش بالادستی، برنامه‌های سرمایه‌گذاری سال ٢٠١٣ و پیش‌بینی‌ها درباره تولید موادهیدروکربوری را افزایش داده است. وی همچنین گفت: برنامه‌های سرمایه‌گذاری از ١٦ میلیارد دلار به ٢٠ میلیارد دلار و تولید موادهیدروکربوری نیز از برآورد قبلی 5/1 تا ٢ درصد به ٣ درصد افزایش یافته است.
شرکت لوک اویل در سال ٢٠١٢ میلادی ١٢ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده بود. این شرکت در تلاش برای ثبات تولید در روسیه و در اختیار گرفتن دارایی‌های بخش بالادستی در خارج از روسیه از جمله در اختیار گرفتن سهام میدان قرنه غربی-٢ عراق است. تولید نفت لوک اویل در داخل روسیه در سال‌های ٢٠١٠ تا ٢٠١٢ به دلیل افت تولید میدان‌های واقع در سیبری غربی و تولید کمتر از برآوردها از یک میدان در منطقه تیمان-پچورا روسیه کاهش یافت. تولید موادهیدروکربوری شرکت لوک اویل سال ٢٠١٢ میلادی به دلیل افزایش تولید گاز طبیعی، در سطح ۱۷/۲ میلیون بشکه معادل نفت تثبیت شد که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۵/۰ درصد افزایش داشت.
توسعه یک بلوک اکتشافی در آب‌های عمیق مصر به شرکت انی واگذار شد. به گزارش گلف تایمز از میلان، شرکت انی ایتالیا اعلام کرد: یک بلوک اکتشافی مصر واقع در شرق دریای مدیترانه به این شرکت واگذار شده است. شرکت انی همچنین اعلام کرد: این شرکت اپراتور بلوک فراساحلی «شوروک» به مساحت سه هزار و ٧٦٥ کیلومتر خواهد بود. این بلوک همچنین با نام بلوک ٩ شناخته شده است که در عمق یک‌هزار و ٤٠٠ تا یک‌هزار و ٨٠٠ کیلومتری از سواحل شهر اسکندریه مصر قرار دارد. شرکت انی از سال ١٩٥٤ در مصر فعال است و هم اکنون بزرگ ترین شرکت نفت خارجی فعال در این کشور به شمار می‌رود و روزانه به طور میانگین ٢٣٤ هزار بشکه معادل نفت تولید دارد. شرکت بی پی اعلام کرد: مصر سال گذشته میلادی 3/61 میلیارد مترمکعب گاز تولید کرده است که این رقم نسبت به سال ٢٠١٠ در حدود 1/0 درصد کاهش نشان می‌دهد.
بنابر آمار شرکت بی پی، مصر با ٤ میلیارد و ٥٠٠ میلیون بشکه نفت‌خام، ششمین دارنده ذخایر بزرگ نفتی آفریقا و با ٧٨ تریلیون فوت مکعب ذخایر گازی، سومین دارنده ذخایر بزرگ گازی این قاره به شمار می‌رود.
وزیر دارایی عربستان از تعهد بالای این کشور به برقراری ثبات در بازارهای جهانی نفت خام خبر داد. به گزارش خبرگزاری اردنی البوابه، ابراهیم العصاف در مراسم سخنرانی در بیست‌وهفتمین نشست صندوق بین‌المللی پول و کمیته‌های مالی در واشنگتن اعلام کرد: عربستان سعودی به تضمین ثبات در بازارهای جهانی نفت خام و کمک به رشد اقتصادی جهان متعهد می‌ماند. العصاف با اشاره به رشد کند اقتصاد جهانی اعلام کرد: عربستان سعودی رشد اقتصادی مطلوبی داشته است. بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان از فروش نفت خام در سال ٢٠١٢ یک تریلیون و ٢٧٠ میلیارد درهم (٣٤٧ میلیارد دلار) درآمد به دست آورد و پیش‌بینی می‌شود این رقم امسال به یک تریلیون و ٢٤ میلیارد درهم (حدود ٢٧٩ میلیارد دلار) برسد. درآمدهای نفتی عربستان سعودی در سال ٢٠١٣ نیز به سطحی پایین تر از رقم ٣١٧ میلیارد دلار در سال ٢٠١١ می‌رسد اما این رقم همچنان بالاتر از سطح ٢١٥ میلیارد دلار در سال ٢٠١٠ و رقم ١٦٣ میلیارد دلار در سال ٢٠٠٩ خواهد بود.