شماره روزنامه ۶۰۴۲
|

آرشیو اخبار : پربازدیدهای این شماره

  • از انقلاب مشروطه می‌توان به‌عنوان فصلی نوین در حیات فکری و اجتماعی ایرانیان یاد کرد. تاثیر این جریان تا اندازه‌ای بر جامعه ایران موثر بود که به جرأت می‌توان حیات تاریخی ایرانیان را به دو دوره ایران پیش از مشروطه و پس از آن تقسیم کرد. زیرا از منظر جامعه‌شناسی تاریخی تا پیش از وقوع انقلاب مشروطه، استبداد مطلقه بر ایران حکمفرما بود و تمامی مردم ایران از نگاه حاکمیت، رعیت و زر رید شاهان به‌شمار می‌رفتند، در نتیجه مردم نقشی در اداره کشور نداشته و صرفا وظیفه آنان اطاعت از حکومت و پرداخت مالیات بود. از این‌رو تغییر سلسله‌ها و حکومت‌ها در تاریخ ایران به منزله تغییر در اوضاع سیاسی و اجتماعی مردم نبود و اقدام روبنایی آن هم صرفا در مسیر تامین منافع حاکمیت به‌شمار می‌رفت.
  • بانکداری در ایران در ابتدا منحصر به فعالیت‌های صرافی بود. صرافی‌های بزرگی در مشهد، تهران، اصفهان و بوشهر وجود داشتند. موسسات صرافی عمده آن روزگار (قرن نوزدهم) شامل تجارتخانه برادران تومانیانس، تجارتخانه جمشیدیان و شرکت اتحادیه بودند که فعالیت برخی از آنها از سال 1300 هجری شمسی متوقف شد. قبل از اینکه بانک در کشور ایجاد شود صرافان وظیفه بانک را انجام می‌دادند، به‌عنوان مثال ادوارد براون مستشرق و ایران‌شناس معروف در سفرنامه خود (به سال 1888 میلادی) اشاره کرده است که هنگام سفر به شهرهای مختلف ایران، به‌راحتی پول خود را در شهرهای مختلف دریافت می‌کرده است:«بنابراین سی تومان (10 لیره) از حساب هزینه سفرم برداشتم و آن را به براتی تبدیل کردم که برای اردشیر مهران، تاجر بزرگ زرتشتی یزد صادر شده بود و هنوز 146.5تومان…
  • روح‌الله حاتمی : اسپیروس پاناگیوتیس اسکوراس Spyros Skouras (28 مارس 1893: اسکوروهوریون، یونان-16 اوت 1971: مامارونک نیویورک، آمریکا) از پیشگامان صنعت سینما بود که از 1942 تا 1962 ریاست کمپانی فاکس قرن بیستم (اکنون: استودیوهای قرن بیستم) را عهده دار بود.
  • جک واکر Jack Walker (19 می 1929-17 اوت 2000) صنعتگر و بازرگان بریتانیایی فعال در صنعت فولاد بود که ثروتی بالغ بر 600 میلیون پوند به‌دست آورد. وی بعدها باشگاه فوتبال بلک برن روورز را تحت مالکیت خود درآورد و با هدایت او این تیم عالی‌ترین جایگاه را کسب کرد. او در بلک برن به دنیا آمد و در 13 سالگی مدرسه را رها کرد. او کار خود را به‌عنوان یک حلبی ساز آغاز کرد و خدمت سربازی خود را در گروه مهندسان برق و مکانیک سلطنتی به انجام رساند.
  • کتاب «زن در دوره قاجار و انقلاب مشروطه» به کوشش ژانت آفاری (پیرنظر) یکی از بهترین مطالعاتی است که درباره نقش زنان در تاریخ معاصر ایران انجام شده است و نظیر کتاب بدرالملوک بامداد، زن ایرانی از انقلاب مشروطیت تا انقلاب سفید (تهران: ابن‌سینا، 1347) و کتاب پری شیخ‌الاسلامی، زنان روزنامه‌نگار و اندیشمند ایران (تهران؛ بی‌ناشر، 1351)، قدمی است بلند به سوی معرفی فعالیت‌های شایان توجه زنان در راه آزادی در قرن بیستم.
  • جشن حافظ در شرایط ویژه و کرونایی برگزار شد و برترین چهره‌های سال گذشته سینما و تلویزیون را در بیستمین دوره برگزاری‌اش معرفی کرد. این جشن بدون تشریفات سابق و با حضور تعداد کم‌شماری از چهره‌های سینمایی و تلویزیونی به‌منظور رعایت پروتکل‌های بهداشتی، با یک ساعت تاخیر و راس ساعت ۲۲ با اجرای احسان علیخانی در محوطه روباز عمارت «دانیال» در گرمدره کرج آغاز شد.
  • نویسنده سریال «بچه مهندس» گفت تلاشمان این است قصه‌ای پرطراوت و با نشاط و دو سه گام جلوتر از فصل قبلی داشته باشیم و دوست نداریم که عقبگرد داشته باشیم. به گزارش خبرگزاری فارس، حسن وارسته گفت: این روزها به‌صورت تمام وقت نگارش سیناپس و طرح کلی فصل چهارم بچه مهندس را در دست دارم. فعلا به تنهایی قصه را در می‌آورم و بعدا اگر لازم شد نویسنده‌های دیگری به کار اضافه می‌کنیم.
  • سازندگان «دنیای ژوراسیک: قلمرو»‌ سر کار برگشته‌اند و بازیگران و دست‌اندرکاران ساخت با فضایی متفاوت وارد لوکیشن‌های فیلم شده‌اند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، پس از ماه‌ها توقف، هالیوود دوباره دارد به سراغ فیلم‌های بودجه بزرگ خود می‌رود و این بار در دنیایی که فاصله اجتماعی حاکم است باید ساخت آنها را در پیش بگیرد.
  • محمد غفاری معروف به کمال‌الملک، بی‌شک یکی از تاثیرگذارترین نقاشان دو قرن اخیر ایران است. وی که یکی از نخستین تحصیلکردگان فرنگ بود به دلیل تبحر در هنرش با حضور در دربار توانسته بخشی از تاریخ قاجار را در آثارش به نمایش بگذارد و در واقع وی با تصویرگری به جای عکاسی نقش غیرقابل انکاری در ثبت وقایع عصر خود داشت. کمال‌الملک که نقش استاد نقاشی ناصرالدین‌شاه را نیز ایفا می‌کرد پس از مرگ این شاه پرقدرت، فرصت یافت بار دیگر به فرنگ برود و این‌بار با کوله‌باری از تجربه‌های جدید به کشور بازگردد، به همین دلیل می‌توان وی را پلی بین نقاشی قدیم و سنتی ایران و نقاشی روز دنیا به حساب آورد. وی به خاطر دیدگاه‌های ترقی‌خواهانه‌اش اگر چه مستقیم در جنبش مشروطه نقشی نداشت ولی با آن همدل بود و با انتشار مقالات و ترجمه برخی آثار ژان ژاک…