شماره روزنامه ۶۰۳۹
|

آرشیو اخبار : پربازدیدهای این شماره

  • تغییرات بنیادی در بازارهای کالایی از مسیر نوسان قیمت‌ها و حجم تقاضا موجب شده است تا رویکردهای اجرایی بورس کالا برای سال جاری تغییر جدی داشته باشد. رشد قیمت‌های جهانی و افزایش بهای ارز دو اهرم اصلی محرک تغییرات در این بازار هستند؛ اگرچه رویکردهای مدیریتی و دقیق‌تر رگولاتوری عرضه و تقاضا را در مسیر حمایت از بازار نمی‌توان نادیده گرفت. از سوی دیگر تغییرات سیاسی در کنار مذاکرات هسته‌ای و نیاز به ایجاد ابزارهای پوشش ریسک و قراردادهای طولانی‌مدت یا ورود کالاهای جدید به بورس کالا به‌منظور افزایش شفافیت همگی واقعیت‌هایی هستند که به دگردیسی جدید بورس کالا نیاز دارند.
  • در معاملات روز شنبه 19 تیرماه جاری، شمش فولاد با افزایش قیمت 450 تومانی در هر کیلو مواجه شد.به گفته فعالان بازار، صدور دستورالعمل وزارت نیرو به کارخانه‌های تولیدی فولاد و سیمان مبنی بر کاهش تولید واحدها در پی کمبود برق، این امر موجب رشد نرخ در بازار شد.
  • جریان غالب دادوستد در بازار ابزارهای طلایی بورس کالا از انتظارات منفی قیمتی حکایت دارد. زیرا هنوز هم متوسط انتظارات تورمی ناشی از معاملات گواهی سپرده سکه و واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا در نرخی کمتر از قیمت‌های واقعی خود نوسان می‌کنند که این مطلب به وضوح نشان از بالا بودن سطوح فعلی قیمت‌ها دارد. همان‌طور که کلیت بازار ارز نیز با این ذهنیت همسو بوده و عقبگرد بهای آزاد دلار به کانال 24 هزار تومانی رقم خورد می‌توان فرضیه انتظارات کاهشی قیمت در بین اهالی بازار را حداقل در کوتاه‌مدت قدرتمند ارزیابی کرد.
  • ترجمه: مهدی نیکوئی
    بسیاری از مدیران ارشد همچنان در طراحی یک استراتژی نوآوری موثر برای عصر دیجیتال با مشکل مواجهند. در زیر، کریستف لوچ و استلیوس کاوادیاس روش‌های تدوین و اجرای استراتژی نوآوری موثر را توضیح می‌دهند.
  • مثل قدیمی معروف‌ «اگر چیزی ارزش انجام دارد، ارزش خوب انجام دادن را هم دارد»، مطمئنا در مورد روابط‌عمومی صدق می‌کند. اگر نهایت سعی و تلاش خود را بکنید، اغلب می‌توانید در جاده‌ نتایج خود، ۱۰، ۲۰، یا ۱۰۰ مایل بیشتر پیش بروید.
  • مترجم: سیدحسین علوی‌لنگرودی
    نیاز به بازآفرینی و نوآوری در روزگار امروز بیش از هر زمان دیگری در طول تاریخ احساس می‌شود و بسیاری از مدیران و رهبران کسب‌وکارها در سراسر جهان از نوآوری و ساختارشکنی‌های خلاقانه به عنوان اولویت شماره یک خود و سازمان‌های تحت امرشان نام می‌برند. اقتصاددان مشهور، جوزف شومپیتر در سال 1942 واژه‌ای به‌نام «تخریب خلاق» را ابداع کرد که براساس آن، یک سیستم یا سازمان هم می‌تواند ساختارها را به‌وجود ‌‌آورد و هم آنها را از میان بر‌‌دارد و در این میان، با جایگزین‌کردن ساختارهای قدیمی با ساختارهای جدید و بهتر در راستای بهبود استانداردهای زندگی و رفاه عمومی مردم گام بر‌می‌دارد. در دنیای کسب‌وکار‌ ما از طریق تنوع‌بخشی و گوناگون‌سازی فعالیت‌های خود می‌کوشیم تا به پیشرفت برسیم و در تلاش هستیم تا با شکست دادن و زمین‌زدن رقبا به…
  • پژوهشگران اقتصاد رفتاری همواره سعی می‌کنند از دریچه‌ای متفاوت به مسائل نگاه کنند. به‌نظر آنها نمی‌توان همه رفتار انسان‌ها را با یک لنز دید و برخلاف باور عامه، گاهی رفتاری از آنها سر می‌زند که در تقابل با منافع شخصی و اقتصادی خودشان است. پژوهشگران این حوزه برخی رفتارهای مردم را که بعضا در تضاد با منفعت شخصی‌ آنها قرار دارد، سوگیری‌های شناختی‌ نام‌گذاری کرده‌اند.
  • ایلیار حیدری پژوهشگر پسا دکتری، پژوهشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی
    بحران کووید-19 تاکنون هزینه‌های فراوان اجتماعی و اقتصادی به ملت عزیزمان تحمیل کرده ‌است. با این حال فرصتی استثنایی برای یادگیری و شناخت جنبه‌های گوناگون رفتارها و تصمیمات ما در زمینه سلامت عمومی نیز فراهم آورده است. اکنون که چند صباحی است فرآیند واکسیناسیون مجددا آغاز شده و دولت منتخب نیز بر ادامه و تسریع روند فعلی تاکید دارد، درک چالش‌های این فرآیند می‌تواند مجریان برنامه فراگیر واکسیناسیون ملی را هرچه بهتر در این مسیر یاری کند. بدون شک عملیاتی شدن چنین طرحی نیازمند برنامه‌ریزی دقیق لجستیک و تخصیص امکانات مناسب است. اما جنبه فردی، وجوه رفتاری و موانع شناختی دریافت واکسن نه‌تنها در کشورمان، بلکه در همه جوامع یکی از چالش‌های اصلی دستیابی به ایمنی جمعی از طریق واکسیناسیون عمومی است.
  • امین کریمی کارشناس اقتصادی
    درحال‌حاضر چند واکسن کووید-19 تولید شده و تعدادی نیز در حال بررسی است. هرچند که برخی تولیدکنندگان واکسن از دولت‌ها درخواست تاییدیه اضطراری را داشتند، اما مطالعات نشان می‌دهد که واکسن‌های موجود به‌طور قابل‌توجهی اثربخش هستند. بااین‌حال، نظرسنجی‌ها نشان می‌داد که مردم نگران سرعت تولید و تایید واکسن و همچنین عوارض جانبی آن هستند. نگرانی‌هایی از این ‌دست ممکن است افرادی را به تصمیم‌گیری در مورد عدم استفاده از واکسن کووید-19 سوق دهد.
  • ثارا سادات میران پژوهشگر اقتصاد رفتاری
    شیوع بیماری ویروس کرونا در سال 2019 (کووید-19) به یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی و نگرانی بین‌المللی تبدیل شده است. تعداد افراد آلوده به کووید و مرگ‌های ناشی از آن به سرعت در حال افزایش است. تشویق مردم به اتخاذ و حفظ رفتارهای پیشگیرانه کانون اصلی سیاست‌های بهداشت عمومی است که می‌کوشد گسترش و شیوع کووید-19 را کاهش دهد. سیاست بهداشت عمومی برای ترغیب مردم به رعایت رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 به روش‌های بهتری نیاز دارد. در این یادداشت، ما تعدادی از بینش‌های اقتصاد رفتاری را معرفی می‌کنیم که به شما در توضیح اینکه چرا افراد ممکن است طی همه‌گیری کووید-19 رفتار غیر‌منطقی داشته باشند، معرفی می‌کنیم.