هوش جمعی؛ کلید رشد استارتاپها
بهاره گوهرین، بنیانگذار مدرسه کوچینگ ویز خاورمیانه، بهعنوان یکی از سخنرانان رویداد یلدا سامیت، از اهمیت هوش جمعی سخن گفت. یلدا سامیت امسال برای هشتمین بار با حضور حدود ۳۰۰۰ نفر از مدیران ارشد، کارآفرینان و فعالان کسبوکار های استارتاپی برگزار شد. بهاره گوهرین در جریان این همایش یکروزه مفهوم کلیدی و تأثیرگذار هوش جمعی و اهمیت آن در پیشرفت تیمها و سازمانها را با علاقهمندان، به اشتراک گذاشت.
او در ابتدا مسیری شغلی خود در شرکتهای بزرگ حوزه فناوری اطلاعات مانند Oracle و EMC را برای حاضران توضیح داد و از علاقه خود به موضوعات انسانگرانه و شروع مسیر حرفهای در حوزه کوچینگ و منتورینگ و تجربهاش در همراهی با مدیران شرکتهای بزرگ فرانسوی و ایرانی سخن گفت.
شباهت چالشهای استارتاپی در ایران و جهان
بنیانگذار مدرسه کوچینگ ویز خاورمیانه با بیان شباهت مشکلات استارتاپها در ایران و فرانسه، مانند چالشهای جذب سرمایه، تأکید کرد که ایران استعدادهای بسیاری دارد که میتوانند فرصتهای بزرگی خلق کنند. از نگاه بنیانگذار کوچینگ ویز، تنوع در تیمها و سازمانها با دیدگاههای متفاوت، عاملی کلیدی در ایجاد همافزایی و تقویت تابآوری و انعطافپذیری سازمانی است.
بهاره گوهرین در ادامه به شرح روایتی از همراهی با یک شرکت استارتاپی فرانسوی پرداخت و شرایط کاری و چالشهای رشد و توسعه آن کسبوکار را چنین توصیح داد: علارغم مشکلات و چالشهای فراوان جذب سرمایه در فرانسه، این شرکت استارتاپی موفق شده بود در راند اول سرمایه خوبی از راهآهن فرانسه جذب کند. اما راند دوم افزایش سرمایه مشروط به توسعه این مجموعه شده بود. در حالی که آنها به دلیل چالشهای بسیار نتوانسته بودند فرایندهای توسعه را به خوبی محقق کنند. در نتیجه جلسات کوچینگ و منتورینگ متوجه شدیم که اعضای این تیم افراد بسیار باهوش و توانمندی بودند ولی توانایی ارتباطی ضعیفی داشتند. به بیان بهتر حلقه گمشده کارآمدی این استارتاپ، هوش جمعی بود.
هوش جمعی چیست و چگونه شکل میگیرد؟
مطابق دیدگاه خانم گوهرین، هوش جمعی (Collective Intelligence) زمانی به دست میآید که تیمها و گروهها باهم مشارکت میکنند و دانش و ایدههای خلاق را به اشتراک میگذارند. در این صورت است که استارتاپها به دستاوردهایی میرسند که هیچ فرد نابغهای به تنهایی نمیتوانسته به آن دست پیدا کند. درک و بهرهگیری از هوش جمعی در دنیای بههمپیوسته امروزی ضروری است. زیرا هوش جمعی، امکان حل مسائل پیچیدهتر، تقویت نوآوری و پیشرفت سریع را فراهم میکند.
اهمیت هوش جمعی در تحقیقات موسسات علمی برجسته
گوهرین با اشاره به آمارهای موسسات معتبر تحقیقاتی مانند مکنزی، MIT و دیلویت، نشان داد که هوش جمعی چه تأثیر شگرفی بر عملکرد سازمانها دارد:
-
از نگاه مکنزی (Mc Kinsey): استارتاپهایی که تیمهایشان همکاری بالایی مبتنی بر هوش جمعی دارند، ۵ برابر بیشتر از سایرین احتمال موفقیت دارند.
-
از نگاه MIT: سازمانهایی که هوش جمعی را تقویت میکنند، ۳۰٪ سریعتر مشکلات را حل میکنند.
-
از نگاه Deloitte: تیمهایی که از هوش جمعی استفاده میکنند، ۲۰٪ راهحلهای نوآورانه بیشتری تولید میکنند.
نحوه اجرای هوش جمعی در تیمهای استارتاپی
گوهرین در ادامه سخنان خود برای پیاده کردن هوش جمعی راهکارهایی ارائه داد و بر توجه به موارد زیر تاکید کرد: «برای تحقق هوش جمعی باید به این موارد توجه کنیم:
-
تقویت اعتماد و شفافیت در تیمها و میان بنیانگذاران
-
ایجاد چشمانداز مشترک
-
تنوع در دیدگاهها و دانش تخصصی در تیم
-
انعطافپذیری و تابآوری مدیران و کارکنان
-
و مهمتر از همه گفتگو
این یعنی افراد بتوانند به صورت آزادانه و موثر نظر خود را در جلسات بیان کنند و گفتگوی سالم و تعاملات مثبتی با هم داشته باشند.»
این سخنرانی، مورد استقبال گسترده شرکتکنندگان قرار گرفت و بار دیگر اهمیت کوچینگ حرفهای و مهارتهای نرم را در ایجاد تیمهایی کارآمد و هوشمند به نمایش گذاشت.
در یلدا سامیت امسال که بزرگترین همایش حوزه استارتاپ کشور است، کسبوکارهای بسیاری حضور داشتند و به ارائه محصولات و خدمات خود پرداختند. در بخش دیگری از همایش یلدا سامیت، کافه سرمایه، کافه منتورینگ و کافه کوچینگ به همت فعالان این حوزه و کوچها و مدرسین مدرسه کوچینگ ویز خاورمیانه برگزار شد.
در بخش کافه کوچینگ، مدرسین مدرسه کوچینگ ویز و منتورها به ارائه خدمات مشاوره به حاضران رویداد پرداختند و با هدف همراهی و راهنمایی افراد و آگاهی بخشی، مراجعان را با حوزه کوچینگ و توسعه فردی آشنا کردند.
کافه کوچینگ در بخش جنبی همایش یلدا سامیت ۲۰۲۵ تا ساعت ۲۰ ادامه داشت و بیش از ۷۰ نفر از فعالان استارتاپی در کنار ۸ کوچ از خدمات مشاوره کوچینگ استفاده کردند و از مزایای حضور در دورههای سازمانی، کوچ حرفهای و جلسات سوپر ویژن مطلع شدند.