ناترازی گاز، تولید کدام صنایع را کاهش داد؟

به گزارش خبرگزاری مهر، برآیند برآوردهای اداره میز صنعت و رتبه‌‌‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار از میزان مصرف گاز صنایع بازار سرمایه نشان می‌دهد ناترازی گاز در حال تسری از فصل زمستان به پاییز است. از سویی کاهش میزان مصرف گاز و از طرفی افزایش زودهنگام در میزان مصرف گازوئیل در صنعت نیروگاهی که وظیفه تامین برق خانوارها و صنایع را بر عهده دارد، مبین بروز مشکلاتی در عرضه برق و کاهش میزان عرضه برق و احتمال قطعی برق مشترکان است.

آمارهای این اداره حاکی از آن است که در آذرماه ۱۴۰۳ مصرف گاز به میزان ۱۳‌درصد نسبت به ماه پیش از آن کاهش یافته و بیشترین میزان کاهش مربوط به صنعت سیمان، آهک و گچ و فلزات اساسی بوده است.

کدام صنایع بیشترین تاثیر را پذیرفته‌‌‌اند؟

داده‌‌‌های موجود نشان می‌دهد، در آذرماه امسال تحت‌تاثیر محدودیت‌های موجود در تامین انرژی، مصرف گاز گروه فلزات اساسی نسبت به آبان‌ماه ۳۰‌درصد کاهش یافته است.

در آذرماه امسال همچنین میزان مصرف گاز صنعت سیمان، آهک و گچ با افت قابل‌توجه ۵۸درصدی مواجه شده و گروه محصولات شیمیایی که بزرگ‌ترین صنعت بازار سرمایه است با افت ۱۵درصدی نسبت به آبان‌ماه مواجه شده است.

از دیگر صنایعی که در آذرماه با کاهش قابل‌توجه مصرف گاز مواجه شده است می‌‌‌توان به استخراج کانه‌های فلزی اشاره کرد که سطح مصرف گاز در آنها ۱۵‌درصد کاهش داشته است. با وجود افت مصرف گاز در این صنایع میزان مصرف در نیروگاه‌‌‌ها ۳‌درصد رشد کرده است.

در مورد نرخ‌های ریالی مصرف گاز نیز این نرخ‌ها در صنایع مختلف متفاوت است. به‌طور مثال نرخ ریالی مصرف گاز در صنعت عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم پایین‌‌‌تر از سایر صنایع است و نرخ ریالی مصرف گاز در صنعت فرآورده‌‌‌های نفتی نسبت به سایر صنایع انرژی‌بر بالاست. علت این موضوع به ماموریت صنعت نیروگاهی در تامین برق کشور و فروش آن به دولت با سقف نرخ ۱,۶۲۰ریال به ازای هر کیلووات ساعت بازمی‌گردد.

تاثیر بر تولید

محدودیت‌های ایجادشده در تامین گاز صرفا به کاهش مصرف انرژی در صنایع ختم نمی‌شود. در واقع این محدودیت‌ها به‌طور مستقیم بر میزان تولید و فروش صنایع اثر می‌‌‌گذارد. به‌طور مثال، میزان تولید صنعت فلزات اساسی و مواد و محصولات شیمیایی در مقایسه با ماه گذشته به‌ترتیب با کاهش ۹ و ۲۰درصدی مواجه شده‌‌‌اند. کاهش فروش در شرایطی به وقوع پیوسته است که قیمت دلار حواله در آذرماه نسبت به ماه قبل ۲۳‌درصد رشد کرده است، اما کاهش میزان تولید و نزولی بودن نرخ جهانی کامودیتی‌ها به کاهش فروش اغلب صنایع در آذرماه در مقایسه با آبان‌ماه منجر شده است.