در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» مطرح شد
سایه نظارت ضعیف بر صنعت سیم و کابل
امیررضا اکبریان، مدیرعامل شرکت سیم و کابل شاهین به تغییر ساختار و شکلگیری نوین این مجموعه در سال ۱۳۷۱ اشاره کرد و گفت: در ابتدای دهه هفتاد جمعی از فعالان صنعت سیم و کابل که عمدتا نمایندگان شرکتهای بزرگ و قدیمی کابلساز کشور بودند، مجموعه سیم و کابل شاهین را خریداری کرده و برای توسعه آن تحت همین نام برنامهریزی و اقدام کردند. به این ترتیب برای توسعه ساخت، ماشینآلات جدید به کارخانه افزوده شد و امکانات تولید آن گسترش یافت. در نهایت شرکتی که کار خود را در یک سوله با وسعت هزار و ۵۰۰ متر آغاز کرده بود، امروز کارخانهای با وسعت ۲۷هزار متر مربع است که در آن ۷ سوله ۱۳ هزار مترمربعی دارد.
وی در ادامه اوجگیری فعالیتهای سیم و کابل شاهین در سالهای پایانی دهه ۸۰ را یادآور شد و اذعان کرد: تا سالهای ۸۸ و ۸۹ شرکت علاوه بر تنوع گسترده محصولات، جزو ۵ برند برتر صنعت بود. در حقیقت با اتکا به پتانسیلها و توانمندیهای شرکت، سهمیغیرقابل چشمپوشی در بازار داشتیم و عمدتا در مقابل رقبای خود برنده میدان بودیم. البته این روند امروز هم بهرغم مشکلات گسترده ادامه دارد، اما به هر حال بهنظر میرسد سازندگان تجهیزات صنعت برق به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد و صنعت کشور با روزهای رونق و اوج خود فاصله گرفتهاند.
گلوگاههای توسعه
اکبریان با بیان اینکه در طول این سالها عمده مشتریان سیم و کابل شاهین در حوزههای مختلف اعم از صنعت نفت، برق و آب از بخش خصوصی و عمده درآمدهای شرکت ریالی بوده است، خاطرنشان کرد: با وجود اینکه ما عمدتا با فعالان بخش خصوصی کار میکردیم، اما تغییر دولتها و نگرش آنها نسبت به صنعت و اقتصاد کشور، شرایط برای فعالیت بخش عمده سازندگان تجهیزات از جمله سیم و کابل شاهین دشوار شد. البته بخش قابلتوجهی از افت مجموعه ناشی از مشکلات بانکی و توقف طرحهای توسعهای شرکت بود.
مدیرعامل شرکت سیم و کابل شاهین به ارائه و پذیرش طرحهای توسعهای این مجموعه از سوی بانک اشاره کرد و افزود: پس از پذیرش این طرحها در سیستم بانکی کشور، موفق شدیم با اتکا به تسهیلات بانکی، ماشینآلات موردنظر برای افزایش و تنوع تولیدات شرکت را خریداری کنیم، اما متاسفانه به دلیل بدعهدی بانک و عدم تامین مالی بهموقع دستگاهها که از کره خریداری شده بود، در دبی دپو شد و سرمایه در گردش شرکت تبدیل به یک سرمایه ثابت و غیرقابل دسترس در خارج از کشور شد.
وی از نیمهتمام ماندن طرح توسعه شرکت به دلیل ناهماهنگی بانک خبر داد و تصریح کرد: این مساله زیانی غیرقابل جبران به شرکت وارد کرد، چراکه نهتنها بخشی از سرمایه مجموعه به یک دارایی بلااستفاده تبدیل شد، بلکه به دلیل حذف این میزان نقدینگی از سرمایه شرکت، ما برای انجام سایر تعهدات دچار مشکل شدیم. این مساله حتی برای سرمایهگذاران اصلی شرکت هم مشکلات دامنهداری ایجاد کرد. پس از آن و از سال ۱۳۹۳ من به مجموعه سیم و کابل شاهین پیوستم و کار خود را در این شرکت آغاز کردم و پس از سه سال، مدیریت آن را بر عهده گرفتم. در حالحاضر شرکت برای بیش از ۱۰۰ نفر کارگر و کارمند اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
بازگشت ثبات و رونق به سیم و کابل شاهین
اکبریان در بخش دیگری از صحبتهای خود به استمرار مشکلات سیم و کابل شاهین در طول سالهای ۹۳ تا ۹۶ و توقف کوتاهمدت فعالیتهای شرکت اشاره کرد و گفت: خوشبختانه از سال ۹۶ ثبات به این مجموعه بازگشته و توانستهایم برای توسعه فعالیتهای آن برنامهریزی کنیم. در حالحاضر ظرفیت اسمی شرکت ۶۰۰ تن مس و ۱۰۰ تن آلومینیوم در سال است. البته ما هنوز هم با دوران اوج شرکت فاصله داریم، اما بهنظر میرسد بهدرستی در مسیر توسعه قرار گرفتهایم.
وی به قرارداد بین کارخانههای کابلسازی ایران و سیم و کابل شاهین در گذشته اشاره کرد و گفت: بر اساس این قرارداد فروش ماهانه شرکت هزار تن مس و ۲۰۰ تن آلومینیوم بود که البته بخشی از این ظرفیت را کابلسازی ایران پر میکرد. نکته اینجاست که بهرغم اینکه شرکت در اوج رونق و در شرایطی که جزو پنج کابلساز برتر کشور بود، سقوط کرد، اما دوباره برای بازگشت به دوران اوج خود تلاش و برنامهریزی مضاعف دارد. در این بین خوشنامی برند شاهین در بین مصرفکنندگان به ویژه پیمانکاران و شرکتهای قدیمی هم به ما کمک شایانی کرد.
مدیرعامل سیم و کابل شاهین از شرایط کنونی اقتصادی کشور به عنوان وضعیتی خاص و پرچالش یاد کرد و افزود: رکود، شرایط دشوار اقتصادی و شیوع بیماری کرونا عملا بخش قابل توجهی از پروژهها را متوقف کرده است. در این شرایط ما عملا با شکل جدیدی از مشکلات اقتصادی مواجهیم که عمدتا ناشی از عدم امکان فروش محصولات به دلیل کاهش چشمگیر مشتریها در بازار است.
اکبریان در خصوص تنوع گسترده محصولات سیم و کابل شاهین اذعان کرد: ما انواع سیم و کابلهایLOW ولتاژ را تولید کرده و در این حوزه از تنوع محصول گستردهای برخورداریم و انواع کابلهای زمینی، افشان، کنترل، شیلددار و زرهدار را در زمره محصولات خود قرار دادهایم. به علاوه کابلهای مقاوم در برابر آتش و حرارت و کابلهای سربدار هم جزو محصولات اصلی شرکت در حوزه کابلهای ولتاژ پایین هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: این تنوع محصولی برای ما این امکان را فراهم میکند که هر نوع کابل مد نظر مشتریان را در اختیار آنها قرار دهیم. در حوزه کابلهایی که در حیطه کاری ما نمیگنجد همکاریهای خوبی با سایر تولیدکنندگان داریم و تلاش میکنیم مشتریان را به سمت محصولات با کیفیت و استاندارد آنها هدایت کنیم. از نظر من این نوع همکاریها بین تولیدکنندگان برای پوشش بازار بسیار کارساز است و میتواند به افزایش فروش محصولات باکیفیت منجر شود.
این فعال صنعتی به گستردگی رقابت و تعدد تولیدکنندگان سیم و کابل اشاره کرد و گفت: اگرچه برخی شرکتها توانستهاند با تولید یک محصول خاص در بازار به موفقیت دست یابند، اما واقعیت این است که تنوع محصولات سیم و کابل شاهین درحوزه کابلهای ولتاژ پایین هم یک ویژگی شاخص است که در میان صدها تولیدکننده کابل، شاید کمتر از ۱۵ کارخانه در کل کشور تنوع محصولی آن را داشته باشند.
چالش استانداردسازی سیم و کابلهای موجود در بازار
مدیرعامل شرکت سیم و کابل شاهین استانداردسازی سیم و کابلهای تولیدی را یکی از اصلیترین موضوعات این صنعت دانست و تصریح کرد: اینکه تعداد کابلسازان هر روز در حال افزایش است، به درستی نشان میدهد که هر محصولی با هر میزان کیفیت میتواند مجوز تولید انبوه و ورود به بازار را بگیرد. به نظر میرسد دستگاههای مربوطه نظارت دقیق و درستی بر کیفیت محصولات عرضهشده به بازار سیم و کابل ندارند.
وی همچنین تاکید کرد: با وجود آنکه کیفیت کابل در حفظ امنیت، جلوگیری از آتشسوزی و البته مصرف بهینه تاثیر قابل توجهی دارد اما متاسفانه مصرفکنندگان بیش از هر چیز به قیمت کالا توجه میکنند و این مساله را در نظر نمیگیرند که یک کابل بیکیفیت و غیراستاندارد میتواند خسارات مالی و جانی گستردهای به بار آورد.
اکبریان تغییر نگرش در مدیران و بازرسان پروژهها در خصوص لزوم بهرهگیری از کابل استاندارد را آغازی برای تغییر این پارادایمها در بازار سیم وکابل عنوان کرد و گفت: مساله استفاده از کابلهای بیکیفیت عمدتا در پروژههای بزرگ مطرح نمیشود، چرا که این دست پروژهها معمولا مبناها و شاخصهای کیفی مشخصی دارند، اما مشتریان یا پیمانکاران خرد نسبت به ضرورت استانداردها و مشخصات کیفی سیم و کابل آگاهی کمتری دارند و به استفاده از محصولات بیکیفیت دامن میزنند.
برنامههای توسعهای سیم و کابل شاهین
مدیرعامل سیم و کابل شاهین در بخش دیگری از صحبتهای خود از ایجاد مجموعه شاهین نوین برای توسعه فعالیتهای شرکت و ایجاد یک مسیر جدید برای توسعه فعالیتهای آن خبر داد و خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم برای مجموعه شاهین نوین دستگاههای جدید با راندمان بالاتر وارد کنیم تا علاوه بر کاهش هزینههای ثابت، محصولاتی به روز و با فناوری بالا تولید کنیم. به علاوه قرار است این دو شرکت مکمل هم بوده و بر تنوع تولیدات کل مجموعه بیفزایند.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر به دنبال تولید محصولات خاصی که معمولا مشتریان ویژهای دارند، هستیم و برای افزایش گستره مشتریان برنامهریزی میکنیم. از اینرو امیدواریم راهاندازی شاهین نوین تا حد زیادی ما را به این هدف نزدیک کرده و در کوتاهترین زمان ممکن جایگاه خود را در بازار بازیابد.
چالشهای سازندگان سیم و کابل
اکبریان رقابت نابرابر و مخرب کابلسازان بزرگ با مجموعههای کوچک فاقد استاندارد را اصلیترین چالش این صنعت دانست و تصریح کرد: نبود نظارت کافی و فعالیت تولیدکنندگانی که محصولاتشان فاقد استانداردهای لازم است در کنار مشتریانی که بدون توجه به کیفیت کالا به دنبال محصولات ارزانقیمت هستند، بازار سیم و کابل را به یک عرصه پرچالش تبدیل کرده است. البته بدون شک شرکتهای بزرگ و ریشهدار این صنعت برای جلوگیری از ایجاد ضرر و زیان در چنین بازاری، برنامهریزی و راهکار دارند، اما در نهایت میبینیم که از فعالیت در این بازار سود چندانی عاید آنها نمیشود.
وی در ادامه افزود: در شرایطی که اقتصاد کشور به شدت دچار بیثباتی و بحران است، صدور مجوز راهاندازی کارخانههای جدید در صنعتی که با تعدد غیرمعمول تولیدکنندگان مواجه است، نه تنها گرهی از کار باز نمیکند و به ایجاد اشتغال پایدار منجر نمیشود، بلکه عملا زمینه را برای اتلاف سرمایههای بخش خصوصی فراهم میکند یا به بستری برای توزیع محصولات بیکیفیت ارزانقیمتی تبدیل میشود که در نهایت جان و مال مردم را تهدید میکنند. مدیرعامل سیم و کابل شاهین در پایان اذعان کرد: بدون تردید برای تغییر این شرایط نیازمند تغییر نگرش و آگاهیبخشی به مردم در خصوص شاخصهای خرید و انتخاب سیم و کابل مناسب و نظارت دقیق و مناسب بر کابلهای عرضه شده در بازار هستیم.