شتاب قیمت‌ها در قاره سبز

Untitled-1 copy

روز گذشته آمار تورم منطقه یورو از سوی یورواستات منتشر شد. منطقه یورو به کشورهایی اطلاق می‌شود که از یورو به عنوان واحد پول اصلی خود استفاده می‌کنند. با استناد به این ارقام، نرخ تورم سالانه در این منطقه، مطابق با پیش‌بینی اقتصاددانان، از دو درصد در ماه اکتبر به 2.3 درصد در ماه نوامبر افزایش یافته است. تورم پایین در ماه‌های گذشته، تا حد زیادی متاثر از کاهش قیمت انرژی در سال قبل بود؛ با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۲۴ تاثیر کاهش قیمت‌های سال گذشته در نرخ تورم سالانه از بین می‌رود. تورم هسته در ماه نوامبر، نسبت به ماه پیش تغییری نکرد و در سطح 2.7 درصد باقی ماند. برای محاسبه تورم هسته، تغییرات قیمت کالاهای خوراکی و انرژی به دلیل نوسان زیاد آنها، در محاسبات لحاظ نمی‌شود. داده‌های یورواستات نشان داد که تورم خدمات از 4 درصد به 3.9 درصد کاهش یافته است، اما همچنان از منظر بسیاری از اعضای شورای حکام بانک مرکزی اروپا بالاست.

بر اساس این ارقام، تورم کالاهای خوراکی، نوشیدنی و دخانیات در ماه نوامبر 2.8 درصد بود. تورم کالاهای صنعتی‌(به جز انرژی) نیز رقم 0.7 درصد را به ثبت رساند. همچنین، برخلاف بقیه کالاها و خدمات، قیمت انرژی در ماه نوامبر 1.9 درصد کاهش یافته است. در آلمان که بزرگ‌ترین اقتصاد قاره اروپا محسوب می‌شود، نرخ تورم سالانه از 2 درصد به 2.2 درصد افزایش یافت که بالاترین سطح در چهار ماه اخیر بود. با این حال، این رقم کمتر از پیش‌بینی اقتصاددانان بود. نرخ تورم در ایتالیا از 0.9 درصد در اکتبر به 1.4 درصد در ماه نوامبر رسید. نرخ تورم سالانه در فرانسه نیز در مقایسه با رقم 1.2 درصدی در اکتبر به 1.3 درصد در نوامبر افزایش یافت. برآورد کارشناسان برای تورم فرانسه رقم 1.5 درصد را نشان می‌داد.

کمتر از دو هفته دیگر نشست پایانی مقامات بانک مرکزی اروپا در سال ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد. در حال حاضر اخباری حاکی از کاهش نرخ بهره اروپا در نشست آتی شنیده می‌شود. هرچند تصمیم مقامات این بانک ممکن است تحت تاثیر تورم بالا و رویکرد پولی بانک مرکزی آمریکا پس از انتخاب دونالد ترامپ قرار گیرد. سیاستگذاران بدبین بانک مرکزی اروپا، مانند یانیس استورناراس یونانی و ماریو سنتنو، رئیس بانک مرکزی پرتغال، نگران هستند که اقتصاد ضعیف اروپا نرخ تورم را به زیر هدف 2 درصدی برساند. درهمین راستا، آنها خواهان کاهش سریع‌ترین نرخ سود سپرده هستند. فرانسوا ویلروی، رئیس بانک مرکزی فرانسه گفت که بانک مرکزی اروپا نیاز دارد که هزینه‌های استقراض را به قلمرویی ببرد که به توسعه و ارتقای رشد کمک کند.

 فابیو پانتا، رئیس بانک مرکزی ایتالیا نیز با او هم‌نظر بود. نرخ بهره اروپا در حال حاضر 3.25 درصد است. برخی از اعضای شورای حکام بانک مرکزی اروپا معتقدند که نرخ بهره خنثی برای اقتصاد اروپا، نرخی دو درصدی است. نرخ بهره خنثی به نرخی گفته می‌شود که نه اقتصاد را تحریک کند و نه مانع از رشد اقتصادی شود. به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران نیز نگرانی‌های مشابهی دارند. شاخص انتظارات تورمی میان‌مدت در این هفته برای نخستین بار از سال ۲۰۲۲ به زیر دو درصد رسید. با این حال، برخی دیگر از سران بانک مرکزی اروپا نسبت به تصمیمات آتی محتاط‌تر هستند. آنها در مورد عواقب کاهش بیشتر نرخ بهره مطمئن نیستند. زیرا تورم چسبنده در بخش خدمات، افزایش دستمزدها و عدم قطعیت‌های ژئوپلیتیک‌ می‌توانند از رشد نرخ تورم حمایت کنند.