شماره روزنامه ۶۲۲۸
|

قابلیت اجرای توصیه‌های مرکز پژوهش‌ها درباره ساختار سیاستگذار حوزه‌های «حمل‌ونقل» و «مسکن» بررسی شد؛

طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی این هفته در مجلس بررسی می‌شود؛ اما مناقشه درباره ضرورت و امکان اجرای آن هنوز ادامه دارد. کارشناسان مرکز پژوهش‌ها با اشاره به «بحبوحه ناترازی‌ها و کسری بودجه» الزاماتی برای موفقیت این تفکیک عنوان می‌کنند که تحقق برخی از آنها دور از انتظار است.

خانه‏‏‌های خالی جای مستاجرهای آمریکایی را تنگ کرده است؛

لس‌آنجلس بعد از آتش‌سوزی ویرانگر با بحران «تامین مسکن» روبه‌رو شده و در این بحران، وجود «خانه‌های خالی» برای سمت تقاضا، غیرقابل تحمل شده است. ۶درصد از کل خانه‌های این شهر «خالی از سکنه» است که بخشی از آنها تحت مالکیت چینی‌ها قرار دارد. این نرخ در شهرهای دیگر، بیشتر است. دولت محلی در تدارک مالیات…

    یکشنبه، ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
  • بلومبرگ نقش عربستان به‌عنوان سنگاپور خاورمیانه را تحلیل کرد

    دلال قدرت در نظم نوین جهانی

    نشریه بلومبرگ با بررسی نقش عربستان سعودی به‌عنوان سنگاپور خاورمیانه در مناسبات و مناقشات بین‌المللی استدلال می‌کند که ولیعهد سعودی با قرار دادن خود در قلب دو طرح صلح برای اوکراین و غزه به‌عنوان دلال قدرت در نظم نوین جهانی عمل می‌کند.
    شنبه، ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
  • قابلیت اجرای توصیه‌های مرکز پژوهش‌ها درباره ساختار سیاستگذار حوزه‌های «حمل‌ونقل» و «مسکن» بررسی شد؛

    جایگزین «تفکیک» راه و شهرسازی

    طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی این هفته در مجلس بررسی می‌شود؛ اما مناقشه درباره ضرورت و امکان اجرای آن هنوز ادامه دارد. کارشناسان مرکز پژوهش‌ها با اشاره به «بحبوحه ناترازی‌ها و کسری بودجه» الزاماتی برای موفقیت این تفکیک عنوان می‌کنند که تحقق برخی از آنها دور از انتظار است.
    پنجشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
  • خانه‏‏‌های خالی جای مستاجرهای آمریکایی را تنگ کرده است؛

    کانون دردناک بحران مسکن

    لس‌آنجلس بعد از آتش‌سوزی ویرانگر با بحران «تامین مسکن» روبه‌رو شده و در این بحران، وجود «خانه‌های خالی» برای سمت تقاضا، غیرقابل تحمل شده است. ۶درصد از کل خانه‌های این شهر «خالی از سکنه» است که بخشی از آنها تحت مالکیت چینی‌ها قرار دارد. این نرخ در شهرهای دیگر، بیشتر است. دولت محلی در تدارک مالیات جدید است.
  • چرا دو بستر برای مبادله سکه و طلا وجود دارد؟

    یک بازار با دو متولی

    بانک مرکزی با عرضه گواهی سکه و طلا در مرکز مبادله به دنبال کنترل بازار طلا است. این در حالی است که به زعم بسیاری از کارشناسان، این اقدام علاوه ‌بر اینکه یک موازی‌کاری با بورس کالا محسوب می‌شود، در بلندمدت به نتایج مورد نظر دست پیدا نمی‌کند.
    چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
  • احکام قانون بودجه ‌سال‌۱۴۰۴ ابلاغ شد؛

    تعرفه گمرکی با سه نرخ

    سال آینده تعرفه‌های گمرکی با دست‌کم سه نرخ ارز محاسبه و بر جریان تجارت کالاها اعمال می‌شود. تعرفه واردات بخشی از کالاهای وارداتی در گمرک با نرخ ارز ترجیحی و دسته‌ای دیگر با نرخ ارز توافقی محاسبه خواهد شد.
  • دولت با صاحبان کدام «زمین‏‏‌های فاقد کاربری مسکونی» توافق می‌کند؟

    کریدور دولتی تغییر کاربری

    دولت هم به جمع «عاملان تغییرکاربری زمین» اضافه شد. وزارت راه و شهرسازی برای اجرای ماده‌ای از برنامه هفتم، پیش‌نویس «نحوه توافق با مالکان غیردولتی زمین‌های فاقد‌کاربری برای صدور مجوز مسکن‌سازی» را به هیات دولت ارسال کرده است. دو نوع مجوز برای این مالکان صادر خواهد شد. نوعی از زمین‌های خصوصی مشمول این قانون نیستند.
    سه‌شنبه، ۲۳ بهمن ۱۴۰۳
  • روبان قرمز چطور جلوی شکوفایی اقتصاد آلمان را گرفته است؟

    ژرمن‌ها در دام بوروکراسی

    عوارض دولتی بر گاز و هزینه‌های اضافی مانع رقابت شرکت‌های صنعتی آلمانی با تولیدکنندگان خارجی شده و تولید و فروش این شرکت‌ها به‌شدت کاهش یافته است. حزب اتحادیه دموکرات مسیحی در انتخابات جدید با وعده کاهش مالیات و ساده‌سازی قوانین، امید به بهبود شرایط اقتصادی را القا می‌کند؛ اما تردیدهایی نسبت به اجرای عملی این اصلاحات وجود دارد.
    شنبه، ۲۰ بهمن ۱۴۰۳
  • مدل غیرکارشناسی به‏‏‏‏‏‌روزرسانی فناوری پرتقاضاترین راه‌آهن مسافری کشور برای همیشه از دستور کار خارج شد؟

    گزینه اقتصادی ریل مدرن

    مدل غیرکارشناسی به‌روزرسانی فناوری راه‌آهن سنتی در ایران از گزینه‌های روی میز سیاستگذار حمل‌ونقل حذف شد. دولت به جای احداث خط سریع‌السیر در پرتقاضاترین مسیر ریلی مسافری یعنی تهران – مشهد با هزینه‌کرد ۲۰میلیارد دلاری، درصدد اجرای پروژه برقی‌سازی این خط با یک‌دهم این اعتبار است.
    چهارشنبه، ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
  • وزارت صمت به کمک خودروسازان آمد؛

    شغل جدید خودروسازان

    قرار است بخشی از ارز خودرو با صادرات محصولات معدنی توسط خودروسازان تامین شود. هرچند به‌طور طبیعی، ارز خودروسازان باید از طریق صادرات محصولات خودرویی انجام شود، با این حال سهم ناچیز صادرات خودرو، محصولات معدنی، پتروشیمی و موادغذایی را در سبد صادراتی آنها قرار داده است.
  • در جلسه گفت و شنود «دنیای‌اقتصاد» بحث شد؛

    ملی شدن نفت؛ دو مسیر، دو سرانجام

    مدیریت صنعت نفت یکی از زمینه‌های مهم مقایسه کشورهای نفتی است که از جنبه‌های نهادی، تاریخی، اقتصادی و سیاسی حاوی نکات بسیاری است. عربستان سعودی یکی از کشورهایی است که در مقایسه با ایران توانسته به خوبی از نفت یک پایه قدرت ملی بسازد.
    سه‌شنبه، ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
  • هوش مصنوعی در پاسخ به «دنیای‌اقتصاد» چه گفت؟

    ستون‌فقرات رشد ۸ درصدی

    پلتفرم‌های هوش‌ مصنوعی‌ «جمینای»، «کوپایلوت»، «چت جی‌پی‌تی» و «دیپ‌سیک» در پاسخ به پرسش «دنیای‌اقتصاد» درباره الزامات رشد اقتصادی ۸درصدی، بر ثبات اقتصاد کلان، کنترل تورم و جذب سرمایه‌گذاری خارجی تاکید کردند؛ این ابزارهای تحلیلی همچنین اشاره کردند که در شرایط تحریمی، تحقق این رشد هدفی چالش‌برانگیز خواهد بود.
  • فارن پالیسی: فشار بر ایران وارد فاز جدیدی می‌شود؟

    ترامپ حریف نتانیاهو می‌شود؟

    فارن‌افرز و فارن‌پالیسی با تحلیل دیدار نتانیاهو و ترامپ در کاخ سفید، دستورکار این ملاقات را ایران و غزه دانسته اما نوشتند که به‌دلیل اولویت دیپلماسی و صلح برای رئیس‌جمهور آمریکا و محدودیت‌های مالی، نتانیاهو حریف ترامپ برای ماجراجویی علیه ایران نخواهد شد.
    دوشنبه، ۱۵ بهمن ۱۴۰۳
  • چرا بازار اخبار و واکنش‌ها نسبت به سرمایه‌گذاری جدید داغ شد؟

    طلای آنلاین در سبد دارایی

    نظرسنجی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که استقبال مردم از خرید آنلاین طلای آب‌شده نسبت به سرمایه‌گذاری مشابه کمتر بوده است. با وجود ریسک‌هایی مانند خالی‌فروشی توسط برخی صاحبان این پلتفرم‌ها، نظارت نهادهای رسمی بر آنها اهمیت زیادی دارد.
  • مذاکره با آمریکا چه تاثیری بر حوزه فناوری خواهد داشت؟

    آینده تحریم‌های تکنولوژی

    درحالی‌که احتمال‌ها برای مذاکرات شدت گرفته، امیدی تازه برای رفع تحریم‌های حوزه فناوری نیز به‌وجود آمده است. اما به عقیده کارشناسان، رفع کامل تحریم‌ها هم نمی‌تواند راه‌حلی فوری برای مشکلات موجود در حوزه فناوری باشد و از آنجا که این موقعیت سال‌هاست در عمق صنعت فناوری ایران نفوذ کرده است، برطرف شدن آن نیز نمی‌تواند به سرعت شرایط را تغییر دهد.
    یکشنبه، ۱۴ بهمن ۱۴۰۳
  • چالش‌های تامین‌مالی‌ زنجیره‌ای بررسی شد: وثایق؛ پاشنه‌آشیل وام‌دهی مدرن

    سانسور بانکی «اعتبار» بنگاه‌ها

    تامین مالی زنجیره‌ای می‌تواند دوای دو درد بزرگ کشور باشد؛ هم به کاهش تورم و هم به افزایش رشد بخش صنعت کمک کند؛ اما نبود بستر مناسب برای استفاده از مکانیسم تامین مالی زنجیره‌ای موجب شده تا دست بنگاه‌ها از این شیوه مفید دور بماند.
  • بنیان‌گذار کنوانسیون رامسر در بحران؛

    چرا تالاب‌ها جان می‌دهند؟

    بیش از نیم‌قرن از تصویب یکی از مهم‌ترین کنوانسیون‌های محیط‌زیستی جهان با نام «رامسر» به همت ایران می‌گذرد؛ اما وضعیت تالاب‌های بنیان‌گذار بحرانی است. این در حالی است که اکنون بیش از ۲۵۰میلیون هکتار از تالاب‌های جهان در این کنوانسیون ثبت شده‌اند.
    شنبه، ۱۳ بهمن ۱۴۰۳
  • دو دستورکار عراقچی در دوحه؛

    گام اول ترامپ چه باشد؟

    وزیر خارجه ایران که با دو دستورکار به دوحه سفر کرده است در گفت‌وگو با شبکه قطری الجزیره گام اولیه آمریکا برای جلب اعتماد ایران را تشریح کرد. عراقچی گفت: رفع انسداد پول‌های بلوکه‌شده ایران می‌تواند یکی از گام‌های اولیه آمریکا باشد.
  • «در آستانه برگزاری همایش اقتصاد نفت؛ گام دوم»؛ کارشناسان روایتی متفاوت از تاریخ صنعت نفت ایران ارائه کردند

    از نفت ملی تا نفت دولتی

    بازخوانی تاریخ گویای حرکت مستمر صنعت نفت ایران در مسیر دولت‌گرایی است. صنعت نفت دولتی در حالی به یک روند ثابت در اقتصاد ایران تبدیل شده که این موضوع زمینه‌ساز حذف مشارکت مردم و بخش خصوصی در این صنعت شده و مخالف شعار صنعت نفت ملی است.
    پنجشنبه، ۱۱ بهمن ۱۴۰۳
  • گزارش میدانی «دنیای‏‏‌اقتصاد» از «تله نامرئی» در پیش‏‏‌فروش آپارتمان؛

    پیامک «مسکن؛ نصف قیمت»

    پیامک‌های «فروش قسطی آپارتمان با قیمت‌های نصف میانگین شهر» افزایش یافته و در اوج ناامیدی خانه‌اولی‌ها، مواجهه با این فایل‌ها می‌تواند دردسرساز شود. گزارش تحقیقاتی «دنیای‌اقتصاد» از محتوای نانوشته در پیامک‌ها حاکی است، «قیمت‌های بسیار نازل»، برای واحد آماده نیست، بلکه پیش‌فروش است آن هم «غیرمقطوع». در مسیر این واحدها یک تله با ۶مشخصه وجود دارد.
  • «دنیای‌اقتصاد» «توافق در کابل،اجرا در تهران» را بررسی کرد؛

    مصائب بازگشت اتباع غیرقانونی

    پس از سفر عراقچی به کابل و توافق با مقامات طالبان درخصوص بازگشت اتباع غیرقانونی، «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی به مصائب اجرای این تصمیم پرداخته است. آمارهای متناقض از جمعیت اتباع افغانستانی و ضعف در شناسایی و سازمان‌دهی از جمله دشواری‌هایی است که اجرا را در عمل سخت می‌کند.
    چهارشنبه، ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
  • یک مقام بلندپایه نظامی برای اولین بار از خرید جنگنده‌های سوخو ۳۵ خبر داد

    ورود پرنده‌های روسی به ایران

    یک مقام بلندپایه نظامی ایران برای نخستین‌بار ضمن تایید رسمی خرید جنگنده‌های سوخو۳۵، از ورود این پرنده‌های روسی به ایران خبر داد. خرید این جنگنده‌های نسل جدید نقش مهمی در تقویت قدرت بازدارندگی منطقه‌ای ایران به‌ویژه در ارتباط با اسرائیل دارد.
  • با مصوبه مجمع تشخیص ۶۵‌هزار دستگاه از واردات بالقوه خودرو در ۱۴۰۴ کاسته شد

    حد واردات خودرو در ۱۴۰۴

    با مصوبه مجمع تشخیص دوئل خودرویی دولت و مجلس به پایان رسید. برنده این دوئل دولت بود؛ چراکه در نهایت، تخصیص ارز ۲میلیارد یورویی و تعرفه ۱۰۰درصدی واردات خودرو در بودجه۱۴۰۴ تایید شد. مشخص است نگاه دولت به واردات خودرو در بودجه سال آینده، درآمدزایی از خودرو برای جبران کسری بودجه است.
    دوشنبه، ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای اقتصاد» تعداد ثبت‌نام‌کنندگان بزرگ‌ترین خودروساز کشور را طی دو سال گذشته بررسی کرد؛

    خروج دلالان از لاتاری خودرو

    خروج دلالان از ثبت‌نام‌های خودرویی، از ابتدای سال جاری به تدریج کلید خورد. در دی‌ماه۱۴۰۱ تعداد ۹میلیون نفر در لاتاری خودرو ثبت نام کردند. این در شرایطی است که در بهمن‌ماه امسال این تعداد به ۹۱۱هزار نفر رسیده است. رشد ۳۰درصدی قیمت درب کارخانه و افزایش مبلغ دپویی در بانک در این زمینه موثر بوده است.
  • جابه‏‏‌جایی پایتخت راهکار مناسبی برای بحران آب تهران نیست؛

    پایان آبی کلان‌شهرها

    بارگذاری بیش از حد جمعیت، اقتصاد و سازه بر کلان‌شهرها موجب شده است ظرفیت آبی کشور تحلیل رود. این وضعیت در تهران به سمتی رفته که کارشناسان از پایان آبی تهران خبر می‌دهند و توصیه می‌کنند سیاستگذار به‌جای تامین، به سمت مدیریت مصرف آب حرکت کند.
  • دلایل بازماندن شاخص‌کل برای عبور از ۳میلیون واحد بررسی شد‌؛

    چرخش معنادار بورس

    بورس تهران به فاصله ۲۴ساعت از مسیر صعودی انصراف داد و خروج پول را در روز یکشنبه به نظاره نشست. این در حالی است که شاخص کل، شنبه را توفانی آغاز کرده بود. اظهارات کارشناسی نشان می‌دهد کاهش ۰.۶۸درصدی دماسنج اصلی بورس متاثر از «وضعیت مبهم ریسک‌های غیراقتصادی» رقم خورده است.
    یکشنبه، ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
  • سطح جدید شاخص اجاره‏‏‌ مسکن چه پیامی از «محاسبات موجرها» مخابره می‌کند؟

    لیدر تورم اجاره مسکن

    سرعت رشد اجاره‌بها در کشور نسبت به پارسال کاهش یافت. ماه گذشته میانگین هزینه اجاره‌ در قراردادها ۳۷.۹درصد افزایش یافت که پایین‌ترین رشد نقطه‌ای در سال۱۴۰۳ است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد این کاهش نرخ به‌دلیل «ثبات نسبی قیمت» و «گذار از سقف دستوری» است. تورم اجاره فعلا یک لیدر اصلی دارد.
    شنبه، ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
  • کارنامه قبولی صادرات ۱۰ ماهه

    وزیر اقتصاد می‌گوید، تغییر سیاست ارزی کارگشا بود و به رشد صادرات غیرنفتی و بهبود تراز تجاری کشور ظرف مدت کوتاهی منجر شد. آمار ۱۰ماه تجارت خارجی ایران در حالی منتشر شد که طبق شواهد رسمی، صادرات غیرنفتی ایران تا ماه آینده به۵۰میلیارد دلار خواهد رسید.
  • پیام رزمایش دریایی سپاه برای خلیج‌فارس

    نخستین روز از رزمایش دریایی پیامبر اعظم ۱۹ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز گذشته در منطقه عمومی خلیج‌فارس، تنگه هرمز و جزایر سه‌گانه برگزار شد. مجموعه رزمایش‌های‌ پیامبراعظم‌(ص)‌۱۹ از ماه گذشته در کشور درحال برگزاری است. این رزمایش ازجمله رزمایش‌های سالانه مصوب سپاه و بخشی از مجموعه رزمایش‌های مصوب نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که در طی سال‌های گذشته در سه ماه پایانی سال، به صورت عملیات مشترک توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در زمین، هوا و دریا برگزار می‌شود.
    پنجشنبه، ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» دسترسی به کهنه‏‌آپارتمان در مناطق ۲۲گانه را سنجش کرد؛

    بهای گران وام مسکن

    ۲۳‌درصد از مبلغ اسمی وام خرید مسکن در تهران قبل از رسیدن تسهیلات به دست متقاضی، «تبخیر» می‌شود. متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن طی ۱۰ ماه اول امسال ۱۱۵ هزار تومان بوده که به معنای «هزینه ۹۲ میلیون تومانی» دسترسی به وام ۴۰۰ میلیون تومانی است. «دنیای‌اقتصاد» با سنجش قیمت «واحدهای مسکونی کهنسال کوچک» قدرت وام را محک زد.
  • سازمان توسعه تجارت شرایط ثبت‌سفارش واردات خودروهای برقی و هیبریدی را ابلاغ کرد

    سه راه واردات خودروی برقی

    با گذشت دو ماه از ابلاغ آیین‏‏‌نامه واردات خودروهای نو و کارکرده برقی و هیبریدی، دستورالعمل ثبت سفارش واردات این خودروها نیز ابلاغ شد، در این ابلاغیه واردات خودروهای نو با سقف قیمتی ۴۰ هزار یورو و کارکرده تا سقف ۲۰ هزار یورو برای اشخاص حقیقی و حقوقی آزاد اعلام شده است.