شماره روزنامه ۶۱۸۰
|

پشت پرده صف کشی برای گوشت ارزان؛

دنیای اقتصاد: چرا صف‌های طولانی برای دریافت کالاهای ارزان در ایران تشکیل می‌شود و چرا برای برخی کالاها دو قیمت با تفاوت زیاد وجود دارد؟ این سوال مهمی است که اگرچه پاسخ آن نیز کاملا روشن است؛ اما سیاستگذار معمولا علاقه‌ای برای توجه به آن ندارد.

    جمعه، ۰۹ آذر ۱۴۰۳
  • پشت پرده صف کشی برای گوشت ارزان؛

    مداخله قیمتی چگونه تعادل بازار را بر هم می زند؟

    دنیای اقتصاد: چرا صف‌های طولانی برای دریافت کالاهای ارزان در ایران تشکیل می‌شود و چرا برای برخی کالاها دو قیمت با تفاوت زیاد وجود دارد؟ این سوال مهمی است که اگرچه پاسخ آن نیز کاملا روشن است؛ اما سیاستگذار معمولا علاقه‌ای برای توجه به آن ندارد.
    سه‌شنبه، ۰۶ آذر ۱۴۰۳
  • رییس کمیته بازرگانی و بین المللی پارک  ملی علم و فناوری کشاورزی اعلام کرد

    ضرورت دیپلماسی غذایی

    امنیت غذایی در ایران به دلیل چالش‌‌‌های محیطی، اقتصادی و سیاسی با پیچیدگی‌‌‌های خاص خود مواجه است. منابع آب محدود، تغییرات اقلیمی، بیابان‌‌‌زایی، و افزایش فشار جمعیتی از جمله عواملی هستند که تولید مواد غذایی را تحت‌‌‌الشعاع قرار می‌دهند. تغییرات اقلیمی به‌ویژه با بروز خشکسالی‌‌‌ها و کاهش بارندگی‌‌‌ها تهدید جدی برای کشاورزی ایران محسوب می‌شود. از سوی دیگر، مسائل اقتصادی و نظام‌‌‌های توزیع ناکارآمد می‌توانند دسترسی به منابع غذایی را برای برخی از اقشار جامعه دشوار کنند. وضعیت اقتصادی ناپایدار، تورم و تاثیرات ناشی از تحریم‌‌‌های بین‌المللی نیز می‌تواند بر امنیت غذایی کشور اثرگذار باشد و باعث افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم شود.
  • شناخت درستی از بازارهای جهانی نداریم

    متاسفانه فعالان تجارت حوزه کشاورزی، تصور و شناخت کافی از بازارهای جهانی و مفاهیم مهم مربوط به آن ندارند. چنانچه ما به آگاهی لازم از بازار نرسیم، در بازار پیچیده حوزه کشاورزی راه به جایی نخواهیم برد. مرتضوی، رئیس کانون صنایع غذایی ایران با بیان مطلب بالا گفت: از مولفه‌‌‌های مهم و تاثیرگذار در جهت ارتقای کیفیت صنعت تجارت غلات در کشور، بالابردن آگاهی فعالان این حوزه است. وی تنها راه زیان‌‌‌ده نبودن شرکت‌ها در بازار را ارتقای دانش، آگاهی و شناخت درست از تجارت غلات دانست و گفت این موضوع باید بزرگ‌ترین هدف اجلاس ایران‌‌‌گرین باشد.
  • راهکار تثبیت آرامش در زنجیره نهاده‌‌‌های دام و طیور

    در آمار مقایسه‌‌‌ای واردات نهاده‌‌‌های دام و طیور در ۶ماه نخست سال‌جاری که گمرک جمهوری اسلامی ‌‌‌منتشر کرده و اتحادیه واردکنندگان نهاده‌‌‌های دام و طیور کشور به تنظیم و تحلیل آن پرداخته، مورد خاصی به چشم می‌‌‌خورد. «افزایش ۷۴۱ درصدی و ۶۰۲ درصدی واردات کنجاله به لحاظ وزنی و ارزشی نسبت به ۶ماهه اول سال ۱۴۰۲»؛ به‌‌‌طوری که واردات این محصول در ۶ماه نخست امسال یک میلیون و ۵۴۹‌هزار تن بود که در مقایسه با رقم ۱۸۴‌هزار تن در مدت مشابه سال ۱۴۰۲، رقم قابل‌توجه یک میلیون و ۳۶۵‌هزار تن افزایش را نشان می‌دهد. فارغ از رقم قابل‌توجه یک میلیون و ۳۶۵‌هزار تن افزایش که البته خود حاکی از موجودی غنی ذخایر این محصول برای ادامه ثبات تولید محصولات استراتژیک پروتئینی، خصوصا مرغ و تخم‌مرغ است، اینکه چرا بازار واردات نهاده و به‌خصوص کنجاله در دو، سه سال اخیر با پشت سر گذاشتن روندی سینوسی وارد فاز آرامش و پایداری نسبی شده است، موضوعی است که محمد‌مهدی نهاوندی، عضو هیات‌مدیره اتحادیه آوندا به آن پرداخته است که با هم می‌‌‌خوانیم.
  • واکاوی تبعات اختلال در سامانه تجارت؛ از سفره مردم تا رنج تولیدکننده

    پای لنگ سامانه جامع تجارت

    سامانه جامع تجارت ایران سامانه‌‌‌ای است که برای آسان ساختن و نظارت بر نظام بازرگانی و تجارت ایران توسط دولت ابداع شده است. این سامانه مهم تمامی فعالیت‌‌‌های بازرگانی در حوزه‌‌‌های تجارت داخلی و خارجی را شامل می‌شود، اما به گفته بسیاری از کاربران این سامانه به دلیل مشکلات نرم‌‌‌افزاری با چالش‌‌‌های بزرگی روبه‌‌‌رو است.
    سه‌شنبه، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
  • چالش‏‏‌های مهم نظام تنظیم بازار کالاهای اساسی

    به طور کلی سیاست‌‌‌های تنظیم بازار به دو دسته اصلی سیاست‌‌‌های تنظیم بازار در چرخه اقتصاد داخلی و سیاست‌‌‌های تنظیم بازار مرتبط با بازرگانی خارجی تقسیم‌‌‌بندی می‌شود. سیاست‌‌‌های داخلی تنظیم بازار شامل سیاست‌‌‌های قیمتی همچون سیاست تثبیت، قیمت کف، قیمت سقف و قیمت تضمینی، سیاست ذخیره احتیاطی، پرداخت جبرانی (یارانه)، صندوق تثبیت قیمت و درآمد است. سیاست‌‌‌های مرزی شامل پرداخت یارانه صادراتی، محدودیت‌های مقداری تجارت و اعمال تعرفه است.
  • رئیس سازمان دامپزشکی اعلام کرد

    کاهش سالانه ۳.۸‌درصدی تولیدات دامی‌‌‌ جهان در اثر مقاومت میکروبی

    بر اساس گزارش بانک جهانی، سالانه تولیدات دامی ‌‌‌بین ۱.۱ تا ۳.۸‌درصد به واسطه بروز مقاومت میکروبی در کشورها از بین می‌رود. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، ‌رئیس سازمان دامپزشکی کشور‌ با اعلام خبر فوق افزود: پدیده مقاومت میکروبی که «توانایی میکروب‌‌‌ها برای مقابله با اثر آنتی‌بیوتیک‌‌‌ها» بوده و باعث زنده ماندن و متوقف نشدن رشدشان می‌شود، از سوی سازمان‌های جهانی متولی بهداشت انسان و دام به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تهدیدهای بهداشتی و نگرانی‌های عمده در موضوع سلامت واحد مطرح شده است.
  • نادیده گرفتن مزیت کشت «توتون»

    رونق کشت توتون در گلستان با توجه به مزیت صادراتی بودن آن تحول اقتصادی به همراه دارد، اما باید در حوزه سیاستگذاری‌‌‌های کشت این محصول تصمیم‌‌‌گیری‌‌‌های به موقع انجام شود. کاشت توتون نیاز به شرایط آب و هوایی خاص دارد و برخی مناطق جهان برای کاشت این محصول بسیار مناسب هستند. در کشور ما، استان گلستان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تنباکوی درجه یک در جهان محسوب می‌شود. تقریبا ۶۵‌درصد توتون کشور در گلستان تولید می‌شود و با توجه به اینکه این استان مرز مشترک با دیگر کشورها دارد و توتون نیز یک محصول صادراتی است اگر بتوانیم برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های درست و به موقع در خصوص توسعه کشت این محصول در منطقه داشته باشیم، ثمرات بسیاری در رونق اقتصادی گلستان به همراه دارد.
۱