ارزندگی یک سنگآهنی در حال توسعه بررسی شد
پیشروی «کگهر» در مسیر رشد
معرفی «کگهر»
شرکت سنگآهن گهر زمین با برآورد ذخیره سنگآهن 240میلیون تن، در جنوب غربی شهرستان سیرجان مشغول فعالیت است و یکی از تامینکنندگان اصلی صنعت فولاد در منطقه گلگهر به شمار میآید. خطوط تولید شرکت شامل خطوط تولید کنسانتره است که خود شامل پنجخط میشود و هر خط، توان تولید 2میلیون تن کنسانتره را در یکسال دارد.
خطهای یک و دو کنسانتره در سال 94 شروع به فعالیت کردند، خط تولید گندله نیز در سال 1400 به طور رسمی، فعالیت خود را آغاز کرده است. شرکت مطابق اساسنامه، فعالیت عملیاتی خود را اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از معادن سنگآهن عنوان کرده و تولید کنسانتره، گندله و فولاد را نیز به عنوان فعالیت اصلی شرکت در نظر گرفته است. در حال حاضر شرکت، اقدام به تولید فولاد نکرده است؛ با این حال، گهر زمین در نظر دارد در بلندمدت اقدام به تولید آهن اسفنجی و سپس فولاد کند تا با ایجاد ارزش افزوده بالاتر درآمد شرکت را افزایش دهد. سهامدار اصلی گهر زمین، شرکت صنعتی و معدنی گلگهر است که مالکیت بیش از 28درصد شرکت را بر عهده دارد. شرکت مدیریت سرمایهگذاری امید نیز 26درصد از سهام شرکت را در اختیار خود دارد. این شرکت سرمایهگذاری خود، مالکیت شرکت صنعتی معدنی گلگهر را نیز بر عهده دارد.
محصولات شرکت
همانطور که در فعالیت اصلی شرکت عنوان شد، محصولات شرکت شامل کلوخه، سنگآهن دانهبندی و کنسانتره سنگآهن شده که در کارخانه کنسانتره تولید میشود. علاوه بر این، شرکت در کارخانه گندلهسازی با تزریق کنسانتره به عنوان ماده اولیه اقدام به تولید گندله میکند.
مشتریان اصلی این شرکت، فولادمبارکه اصفهان، صنعتی و معدنی گلگهر و فولاد خوزستان هستند و این شرکت تامینکننده ماده اولیه این شرکتها به حساب میآید. همچنین رونق و رکود موجود در این صنعت، وابستگی زیادی به صنعت فولاد دارد و در صورتی که صنعت فولاد به رونق بازگردد، سنگآهنیها نیز میتوانند روزهای خوبی را تجربه کنند. شرکت گهر زمین، این توانایی را دارد که به طور سالانه 15میلیون تن کلوخه سنگآهن را استخراج کند. ظرفیت تولید سنگآهن دانهبندیشده نیز 15میلیون تن در سال است. همچنین هدف شرکت، تولید سالانه 10میلیون تن کنسانتره بوده که در حال حاضر، 3خط 2میلیون تنی آن در حال فعالیت است. ظرفیت تولید گندله نیز 5میلیون تن در سال است.
روند تولید و فروش شرکت
نگاهی به بودجه شرکت گهر زمین در خصوص برآورد تولید در سال آینده نشان میدهد که این شرکت اهداف تولید 5میلیون تن گندله در سال را پیگیری میکند. با این حال، سال مالی شرکت منتهی به آذر سالجاری است و از همین رو هنوز گزارش سالانه شرکت در سامانه کدال منتشر نشده است. اما بررسی گزارشهای ماهانه شرکت نشان میدهد که گهر زمین به لحاظ تولید محصولات از بودجه انتظاری خود عقب مانده و موفق نشده است به اهداف خود نزدیک شود.
فرآیند فروش شرکت نیز به این صورت است که عرضه محصولات با توجه به اولویتها و معیارهایی در داخل و خارج از کشور به فروش میرسد. اولویت فروش در حال حاضر، تامین نیازهای فولادسازهای داخلی و سپس صادرات محصولات است.
با این حال، آمارها نشان میدهد صادرات گندله در سالجاری رو به افزایش بوده و از این رو انتظار میرود، این شرکت نیز ضمن تامین نیازهای داخلی، با افزایش تولید اقدام به صادرات گندله تولیدی خود کند. از طرفی، صرفه اقتصادی فروش داخلی و فروش صادراتی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در حال حاضر نرخ فروش صادراتی گندله و کنسانتره پایینتر از فروش داخلی است، به همین دلیل، به نظر میرسد صادرات صرفه اقتصادی نداشته و شرکت نیز در حال حاضر بخش کوچکی از محصولات نهایی خود را از طریق صادرات به فروش میرساند. قیمت داخلی گندله و کنسانتره نیز براساس ضریبی از شمش فولاد خوزستان در بورسکالا و داخل کشور به فروش میرسد. از آنجا که اولویت گهر زمین، فروش محصول نهایی گندله است چرا که ارزش افزوده 5/ 1برابری نسبت به فروش سایر محصولات دارد، شرکت در دوره 9ماهه منتهی به شهریورماه اقدام به عرضه گندله خود از موجودی ابتدای دوره کرده است. به نظر میرسد دلیل این امر، الزام شرکت به عرضه در بورسکالا باشد. این درحالی است که نرخ گندله در بورسکالا وابستگی زیادی به نرخ شمش داشته و براساس ضریبی از نرخ شمش فولاد خوزستان تعیین میشود. این نحوه قیمتگذاری موجب شده است تا شرکت، گندله را در بورسکالا با نرخ پایینتری نسبت به بازار آزاد به فروش برساند.
وضعیت بازار فروش شرکت
رونق در فروش ریالی محصولات شرکت، ارتباط زیادی با رشد و رونق در صنعت فولاد دارد. از این رو، در صورتی که صنعت فولاد نیز بتواند، با رشد خوبی همراه شود این صنعت نیز رونق پیدا کرده و میتوان به آینده آن امیدوار بود.
رونق صنعت فولاد در ایران نیز وابستگی زیادی به اقتصاد جهانی، بهخصوص اقتصاد چین دارد. اقتصاد چین، در حال حاضر با وجود بازگشاییها، با خبرهای ضد و نقیضی همراه شده است؛ به طوری که برخی از شاخصهای اقتصادی به نفع رونق در بازارهای جهانی بوده و برخی دیگر از آنها امیدواریها را کاهش میدهد. با این حال به نظر میرسد در سال آینده اوضاع بازار فولاد اندکی بهتر از سال میلادی گذشته باشد. از این رو با افزایش قیمت دلار، همچنان امیدواریها به آینده این صنعت، رو به افزایش است. نرخ گندله و کنسانتره که دو محصول نهایی این شرکت به حساب میآیند، با نرخ شمش فولاد خوزستان در بورسکالا ارتباط مستقیمی داشته و براساس ضریب مشخصی قیمتگذاری میشود. کنسانتره سنگآهن، 20درصد شمش فولاد و گندله، 25درصد شمش فولاد خوزستان قیمتگذاری میشود. به طور واضح میتوان گفت نرخ این محصولات ارتباط مستقیمی با نرخ دلار و نرخ جهانی شمش بیلت دارد. برای سال آینده نرخ شمش بیلت، 550دلار در نظر گرفته شده و قیمت دلار نیز، 35هزار تومان فرض شده است.
بررسی نقدینگی در «کگهر»
رشد فروش 9ماه منتهی به شهریور نسبت به مدت مشابه سال قبل، 69درصد بوده است، این در حالی است که جریان نقدینگی عملیاتی در این مدت، کاهش یافته است و به نظر میرسد، افزایش بیش از 180درصدی مطالبات تجاری در این امر تاثیرگذار باشد. با این حال، دوره وصول مطالبات سهسال متوالی است که کاهشی شده و نسبتهای نقدینگی نیز رو به افزایش است.
با توجه به اینکه شرکت در حال اجرای پروژههای توسعه بوده و مطابق صورت جریان نقدی، بخشی از نقدینگی شرکت صرف خرید داراییهای ثبت مشهود میشود از این رو، وجود نقدینگی بالا در شرکت امری ضروری است و انتظار میرود با رونق صنایع پاییندست، اوضاع نقدینگی در گهر زمین بهتر شود.
تحلیل وضعیت سودآوری
حاشیه سود شرکت به عنوان یکی از ابزارهای تشخیص میزان سودآوری شرکتها در گهرزمین، همواره روندی صعودی و باثبات داشته است. در سال 99 به دلیل تورمهای بسیار بالا و ثبات نسبی نرخ دلار در سال 1400 حاشیه سود شرکت کمی از روند صعودی فاصله گرفته است. با این حال، با توجه به افزایش نرخ ارز، میتوان انتظار داشت که در سال پیشرو، حاشیه سود شرکت دوباره وارد فاز صعودی شده و بهبود یابد. نرخ دلار از آنجا اهمیت زیادی دارد که با تغییر نرخ دلار از 35هزار تومان به 45هزار تومان، سود هر سهم شرکت حدود 40درصد افزایش خواهد یافت. این در حالی است نرخ دلار تنها 28درصد افزایش یافته است. به نظر میرسد این شرکت به لحاظ حاشیه سود نیز از سایر شرکتهای سنگآهنی، در وضعیت بهتری قرار خواهد داشت. همچنین در صورتی که نرخ دلار در سال آینده به طور متوسط، 35هزار تومان باشد، انتظار میرود، سود هر سهم به 870تومان برسد. در این صورت نسبت قیمت به سودآیندهنگر 6واحد خواهد بود که بسیار پایینتر از میانگین این نسبت در گذشته است. از طرفی در صورتی که متوسط نرخ دلار در سال آینده، به حوالی 45هزار تومان برسد، سود هر سهم معادل هزار و 200تومان خواهد شد و نسبت قیمت به سود آیندهنگر، به 4 واحد خواهد رسید که با همین قیمتهای فعلی سهام شرکت که به نظر با رشد خوبی همراه بودهاند، «کگهر»، ارزش بررسی بیشتر را خواهد داشت. تنها در یک سناریو میتوان ارزندگی سنگآهنیها بهخصوص گهر زمین را زیر سوال برد؛ در صورتی که نرخ شمش فولاد خوزستان به محدوده 420دلار بازگردد، گهر زمین، ارزندگی فعلی را تجربه نخواهد کرد. به نظر میرسد در حال حاضر «کگهر»، در میان سنگآهنیها وضعیتی نسبتا خوب و قیمت مناسبتری نسبت به سایر شرکتهای این صنعت دارد.