یک شرکت فولادی ارزیابی شد
«ارفع» در حصر قیمتهای دستوری
فعالیت اصلی فولاد ارفع تبدیل گندله به آهن اسفنجی با روش احیای مستقیم است. آهن اسفنجی نیز در واحد فولادسازی به شمش فولاد تبدیل میشود. شرکت با افزایش ظرفیت تولید آهن اسفنجی، نیاز خود به خرید این محصول را به صفر رسانده است و تمام ماده اولیه واحد فولادسازی را خود شرکت تولید میکند. تمامی فعالیتهای شرکت فولاد ارفع در حال حاضر به دلیل قطعی گاز و سرمای هوا متوقف شده است؛ به همین دلیل پیشبینی میشود، در زمستان سخت امسال میزان فروش فولاد ارفع از میزان تولید پیشی بگیرد. تعطیلی شرکت، با توجه به سیاست تثبیت نرخ ارز و نوسانات کمرونق بازارهای جهانی به نفع فولاد ارفع و بهطور کلی صنعت فولاد نخواهد بود. همچنین رویکرد تثبیتی دولت به نرخ ارز سبب خواهد شد تا حاشیه سود شرکت در سال آتی با افت قابلتوجهی همراه شود و سود هر سهم نیز روند کاهشی داشته باشد.
شرکت فولاد ارفع در کنار فعالیت اصلی، اقدام به راهاندازی طرحی کرده است تا هزینه حملونقل فروش صادراتی و هزینه حمل مواد خریداریشده را بهشدت کاهش دهد. اجرای این طرح در نهایت موجب کاهش بهای تمامشده خواهد شد. پیشرفت این طرح تا نیمه اول سالجاری تنها 22درصد بوده است و برآورد میشود که تا پایان سالجاری به بهرهبرداری برسد. هزینه احتمالی اتمام پروژه 800میلیارد تومان است که با توجه به جریان نقدی جذبشده توسط شرکت، بهرهبرداری از این پروژه تا پایان سالجاری دور از ذهن نیست.
شرکت آهن و فولاد ارفع، در تاریخ 06/ 12/ 1383 به صورت شرکت سهامی خاص تشکیل شد و در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسید. کارخانه این شرکت در شهرستان یزد واقع است. «ارفع» در سال 1392 از سهامیخاص به سهامیعام تبدیل و در همان سال نیز نزد سازمان بورس و اوراق بهادار پذیرفته شد. بیش از 44درصد سهام این شرکت متعلق به چادرملو بوده و 20درصد آن نیز به شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات تعلق دارد.
محصول اصلی شرکت آهن و فولاد ارفع، آهن اسفنجی و شمش فولادی است که ظرفیت تولید سالانه آهن اسفنجی آن حدود یکمیلیون و 50هزار تن است. بخشی از آهن اسفنجی تولیدشده به شمش فولادی تبدیل میشود و ظرفیت اسمی سالانه تولید شمش فولادی 800هزار تن است. طول شمش تولیدی 12متر و ابعاد آن 150 در150میلیمتر است.
شرکت فولاد ارفع در سال 1400 نسبت به افزایش ظرفیت تولید آهن اسفنجی از 800هزار تن به یکمیلیون و 200هزار تن اقدام کرد که همین امر سبب شده است تا وابستگی شرکت به خرید آهن اسفنجی، کاهش یابد. همچنین رویکرد شرکت در مورد افزایش ظرفیت تولید شمش فولادی موجب شده است تا ظرفیت اسمی تولید این محصول به یکمیلیون تن در سال برسد. شرکت در بودجه خود نیز پیشبینی کرده است که مجموع تولید شمش فولاد در سال 1401 به 840هزار تن برسد.
پتانسیل بالای افزایش تولید شمش
میزان تولید آهن اسفنجی طی چهارسال اخیر، بهطور میانگین سالانه 750هزار تن بوده و با توجه به اینکه شرکت ظرفیت تولید این محصول را به یکمیلیون تن افزایش داده است، این توانایی را دارد که تا پایان سال 1401، یکمیلیون تن آهن اسفنجی را وارد چرخه تولید کند. «ارفع» با تولید این میزان آهن اسفنجی، تقریبا از خرید این محصول بینیاز میشود و محصولات نهایی خود را با بهای تمامشده پایینتری تولید میکند. همچنین پیشبینی شده است که تا پایان سال 1401، حدود 840هزار تن شمش فولادی به مرحله تولید برسد. شرکت این پتانسیل را دارد که نزدیک به یکمیلیون تن شمش فولادی در سال آینده تولید کند. «ارفع» با انتشار گزارش ماهانه آذر، 78درصد از بودجه تولید خود در سال 1401 را محقق کرده است.
میزان فروش شرکت آهن و فولاد ارفع در سالهای 98 تا 99، با توجه وضعیت خوب بازارهای جهانی و جهشهای ارزی و انتظارات تورمی بالا، افزایش خوبی داشته؛ بهطوری که با وجود فشارهای بینالمللی و تحریمها نسبت فروش صادراتی به کل فروش شرکت روند افزایشی را طی کرده است. فولاد ارفع بیش از 35درصد محصول شمش فولاد خود را در سال 1400 به خارج از کشور صادر کرده است که این نسبت اکنون رو به افزایش است و به نظر میرسد در صورتی که بازارهای جهانی کمی رنگ رونق به خود ببینند، بازهم شرکت شاهد افزایش خوبی در فروش صادراتی باشد؛ زیرا بنا بر ادعای شرکت، فروش صادراتی صرفه اقتصادی بیشتری دارد. مقایسه نرخهای صادراتی و نرخهای داخلی شمش فولاد نشان میدهد که «ارفع» شمش صادراتی خود را با نرخهای بالاتری نسبت به بورسکالا به فروش رسانده است. با این تفاسیر با انتشار گزارش ماهانه، شرکت تا پایان آذرماه، 93درصد از بودجه فروش خود را محقق کرده است.
بررسی بازار فولاد
شرکت فولاد ارفع در 6ماه اول سال، هر تن از شمش فولاد داخلی خود را در بورسکالا با نرخ متوسط 14میلیون تومان به فروش رسانده و در بودجه خود نیز نرخ 16میلیون و 500هزار تومان را برای نیمه دوم سال در نظر گرفته است. این در حالی است که شرکت در پاییز سال 1401 با افت شدید قیمتهای جهانی روبهرو شد و نرخ فروش هر تن شمش فولاد در بورسکالا، بهطور متوسط 13میلیون و 800هزار تومان بود. این امر میانگین نرخ 6ماه دوم را کاهش داده است.
با وجود اینکه شرکت ارفع در آذرماه هر تن شمش فولاد داخلی خود را با نرخ متوسط 14میلیون و 100هزار تومان به فروش رسانده، در نهایت تحلیلگر «دنیایاقتصاد» نرخ متوسط ششماه دوم را 14میلیون و 500هزار تومان در نظر گرفته است. این نرخ از آن روی مدنظر قرار گرفته که اولا معاملات دیماه شمش فولاد ارفع در بورسکالا با نرخ متوسط 15میلیون و 100هزار تومان بوده است. همچنین با توجه به نرخ دلار و بهبود نسبی اوضاع بازار جهانی پیشبینی میشود که نرخ این محصول با کمی بهبود همراه باشد. با این حال نرخ 14میلیون و 500هزار تومان به صورت میانگین منطقی به نظر میرسد.
در سال 1402 نیز، در صورتی که قیمت فولاد وارد فاز رکود نشود و اخبار مثبت بازار چین بر قیمت محصولات فولادی اثر بگذارد، میتوان شاهد افزایش نرخهای خوبی برای این شرکت بود؛ اما در صورت تثبیت نرخ دلار و نهایتا افزایش قیمت دلار تا 32هزار تومان و تثبیت نرخ جهانی شمش، انتظار میرود نرخ شمش فولادی در سال آینده به 16میلیون تومان برسد. اما اگر قیمت دلار در بیش از 38هزار تومان تثبیت شود، میتوان نرخ این شمش را بالای 19میلیون تومان بهازای هر تن در نظر گرفت. همچنین نرخ شمش صادراتی برای نیمه دوم سال 1401 و سال آتی، 520دلار در نظر گرفته شده است که با نرخ دلار 29هزار تومانی در نیمه دوم سال و نرخ 32هزار تومانی دلار برای سال آینده، نرخ هر تن شمش فولاد در 6ماه دوم سال به 15میلیون تومان بهازای هر تن و نرخ این محصول در سال آینده به 16میلیون و 600هزار تن میرسد.
نرخ متوسط آهن اسفنجی عرضهشده فولاد ارفع در بورسکالا طی پاییز 1401، حدود 7میلیون و 500هزار تومان بوده که نسبت به میانگین 9ماهه، با کاهش همراه بوده است. بنابراین نرخ این محصول برای 6ماه دوم بهطور متوسط 7میلیون و 500هزار تومان در نظر گرفته شده است. همچنین نرخ آهن اسفنجی در سال آتی، بهطور میانگین 8میلیون و 200هزار تومان خواهد بود. قیمت هر تن آهن اسفنجی صادراتی نیز حدود 270دلار است که با نرخ میانگین 29هزار تومان برای 6ماه دوم سالجاری، نرخ ریالی این محصول طی این مدت بهطور متوسط، 7میلیون و 800هزار تومان خواهد بود. همچنین برای سال آینده نرخ هر تن آهن اسفنجی صادراتی، 8میلیون و 600هزار تومان در نظر گرفته شده است.
با در نظر گرفتن مفروضاتی که به آنها اشاره شد، درآمد عملیاتی «ارفع» در سالجاری، به 13هزار و 787میلیارد تومان و در سال آتی به 14هزار و 500میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. با این تفاسیر، رشد درآمدی شرکت در سال 1401، نسبت به سال 1400، 43درصد بوده و با توجه به سیاست تثبیت ارزی که احتمال میرود در سال آینده، پیشروی کشور باشد، رشد درآمد در سال آتی نسبت به سالجاری، حدود 6درصد خواهد بود. البته ثبات قیمتها در بازارهای جهانی نیز بر این امر موثر واقع خواهد شد. اما در شرایطی که رویکرد ارزی تغییر کند و دلار روی 38هزار تومان تثبیت شود، رشد درآمدی شرکت به بالای 30درصد میرسد. این در شرایطی است که رشد درآمد شرکت در سال 1398، حدود 30درصد بودو در سال 1399، با رشد بیشتر بازارهای جهانی و تداوم رشد قیمت دلار، درآمد شرکت 100درصد افزایش یافت؛ اما دوباره با کشیده شدن ترمز رشد قیمتهای جهانی و آرامگرفتن بازار ارز در کشور رشد درآمدی شرکت به 38درصد رسید.
چادرملو؛ تامینکننده اصلی مواد اولیه «ارفع»
شرکت فولاد ارفع برای تولید شمش و آهن اسفنجی به مقادیر زیادی گندله نیاز دارد. بنابراین با توجه به روند قیمتی این ماده، یکی از مواد اولیه اصلی فولاد ارفع، گندله است. عمده گندله شرکت از چادرملو تامین میشود؛ چرا که چادرملو یکی از سهامداران اصلی «ارفع» به شمار میآید. این امر سبب شده است تا فرآیند تامین مواد اولیه بهآسانی صورت گیرد. همچنین نزدیکی شرکت چادرملو به کارخانه فولاد ارفع در تسهیل این فرآیند اثرگذار بوده است. ضریب مصرف این ماده حدود 140درصد است؛ بهطوری که برای تولید یکتن آهن اسفنجی، به 4/ 1تن گندله نیاز است. همچنین ضریب مصرف آهن اسفنجی برای تبدیل به شمش فولاد بهطور میانگین 120درصد است.
با این تفاسیر، تا پایان سالجاری، 38میلیون و 500هزار تن گندله مصرف خواهد شد. در سال آینده نیز مصرف گندله شرکت با توجه به افزایش تولید به 43میلیون تن خواهد رسید. مبنای قیمتگذاری این ماده بورسکالاست و نرخ آن براساس ضریبی از نرخ شمش فولاد خوزستان تعیین میشود. بهطور معمول، این ضریب حدود 25/ 0 است. نرخ شمش فولاد خوزستان، برای 6ماه دوم سالجاری، 15میلیون و 800هزار تومان و برای سال آینده، 17میلیون و 400هزار تومان در نظر گرفته شده است. در نتیجه، نرخ هر تن گندله برای 6ماه دوم سال، 3میلیون و 950هزار تومان و برای سال آتی، 4میلیون و 350هزار تومان در نظر گرفته شده است. قیمت سایر اقلام مواد اولیه به اندازه تورم، تعدیل شده است. در صورت تحقق مفروضات فوق، شرکت تا پایان سال 1401، حدود 7هزار و 200میلیارد تومان ماده اولیه و در سال آتی، 8هزار و 400میلیارد تومان از این مواد را مصرف خواهد کرد.
میزان مصرف انرژی در فولاد ارفع نیز براساس ضریبی از میزان تولید تعیین خواهد شد؛ بهطوری که 256میلیون مترمکعب گاز سوخت تا پایان سال 1401 و 254میلیون مترمکعب گاز در سال آینده مصرف خواهد شد. نرخ هر مترمکعب گاز برای سال 1401، حدود 2هزار و 300تومان و برای سال 1402، حدود 3هزار و 300تومان در نظر گرفته شده است. با این حال، مجموع انرژی مصرفی در سال 1401 به هزار و 35میلیارد تومان و برای سال آینده به هزار و 400میلیارد تومان خواهد رسید. هزینه انرژی بخش بزرگی از هزینه سربار را به خود اختصاص داده است.
برآوردی از حاشیه سود ناخالص
حاشیه سود ناخالص شرکت آهن و فولاد ارفع در سال 1401، 30درصد و در سال آینده حدود 18درصد خواهد بود. این در حالی است که حاشیه سود ناخالص شرکت در سال 1400، حدود 19درصد بوده است. به نظر میرسد جهش حاشیه سود ناخالص در سالجاری، به این دلیل باشد که نصف میزان گندله مصرفی در سالجاری، با نرخ پایینتری نسبت به سال گذشته خریداری شده و میانگین مصرف گندله در سالجاری با نرخ پایینتری بوده است. با حفظ قیمتهای جهانی در سال آینده، در صورتی که نرخ دلار بالای 35هزار تومان تثبیت شود، حاشیه سود ناخالص بیش از 25درصد خواهد بود. سود هر سهم نیز در سالجاری، 387تومان و P/ E آیندهنگر 6/ 4واحد خواهد بود. همچنین سود هر سهم در سال آتی به دلایلی که قبلتر عنوان شد، به 285تومان کاهش خواهد یافت و ضریب قیمت به سود آیندهنگر را به 3/ 6واحد افزایش خواهد داد. در صورتی که بدون افزایش قیمت در بازارهای جهانی، نرخ دلار بالای 35هزار تومان تثبیت شود، سود هر سهم فولاد ارفع از 400تومان فراتر خواهد رفت.