اندازه بازار جهانی متانول در سال ۲۰۲۴ به ۳۲۳۲۵.۹ میلیون دلار رسید و پیشبینی میشود که از ۳۴۲۵۳.۳ میلیون دلار در سال ۲۰۲۵ به ۵۳۱۴۵.۹ میلیون دلار تا سال ۲۰۳۳ برسد که این رقم حکایت از رشد سالانه مرکب ۵.۷ درصدی در دوره پیشبینیشده (۲۰۳۵-۲۰۲۵) دارد.
صنایع تکمیلی پلیمری در حال حاضر حدود ۵ میلیون تن از رقم ۸ میلیون تن مواد اولیه تولیدی پتروشیمیهای کشور را جذب و تبدیل به محصولات نهایی میکنند. این صنعت در یک دهه اخیر همواره رو به رشد بوده، علیالخصوص در ۵ سال گذشته که گفته میشود رشدهای بین ۱۰ تا ۱۵درصد را تجربه کرده است. بعد از اخت گرفتن این صنعت با رشدهای بالا، آمارهای ۶ ماهه امسال نشان میدهد که نه تنها دیگر از آن رشدهای بالا خبری نبوده، بلکه افتی ۸درصدی در آمار معاملات بورس کالا نیز رخ داده است که نشاندهنده شکافی غیرمنتظره در این صنعت خواهد بود. کارشناسان در تبیین این موضوع، عوامل متعددی را برمیشمرند. برخی معتقدند که این امر ممکن است طبیعی باشد چراکه بعد از سالها رشد صنعت با یک تنفس کوتاه خود را بازآفرینی میکند. برخی هم با اشاره به اینکه هر صنعت جدید بعد از رشدهای متوالی بلندمدت به یک روند طبیعی برمیگردد، میگویند حرکت منطقی هر صنعت رشدی بین یک تا ۵درصد است و صنعت پلیمر هم به احتمال به همین مسیر منطقی هدایت شده است.
موسسه مک کنزی در گزارشی به بررسی چالشها و پتانسیلهای صنعت پتروشیمی پرداخته است. این گزارش در ابتدا به مازاد عرضه و کاهش نرخهای سود در این صنعت اشاره کرده و در ادامه امیدهایی برای رفع این شرایط ترسیم کرده است. در این گزارش پیشبینی شده که شرایط بازار با رشد تقاضا در سطح ۲۰۲۳ یا کمی بالاتر از آن بهبودی ملایمی داشته باشد. «انتظار میرود رشد تولید ناخالص داخلی جهانی در سال ۲۰۲۴ مشابه رشد سال ۲۰۲۳ باشد، اما با رسیدن بازارها به سطح موجودی طبیعی در نیمه سال (تخلیه ذخایر خردهفروشی عمدتا تا پایان سال ۲۰۲۳ تکمیل شد) میتواند کاهش یابد. سناریوی صعودی مستلزم بهبود قوی رشد تقاضا در چین است که از سال ۲۰۲۰ کم بوده است، اما انتظارات در اینجا نسبتا ضعیف است.»
با افزایش نگرانیها در مورد تاثیرات منفی زیستمحیطی پلاستیکها و وابستگی به منابع فسیلی، بازار پلیمرها و پلاستیکهای زیستی به سرعت در حال گسترش است. این روند جهانی نه تنها بهدلیل تغییرات نگرش مصرفکنندگان و مقررات دولتی، بلکه بهواسطه نوآوریهای فناورانه در تولید و کاربرد این مواد نیز تقویت میشود. با توجه به این تحولات، بازار پلاستیکهای زیستی میتواند تاثیرات عمیقی بر اقتصاد کشورهایی نظیر ایران که به شدت به صنعت نفت و پتروشیمی وابستهاند، داشته باشد. این تغییرات نه تنها ممکن است نیاز به تجدید نظر در استراتژیهای صنعتی و اقتصادی را ایجاب کند، بلکه میتواند فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاری و توسعه فناوریهای پایدار نیز فراهم آورد.
دنیای اقتصاد-هادی سلگی:
منطقــیســــازی (rationdlisation) فرآیندی است که به منظور تقویت بهره وری یا بازدهی یک واحد کسبوکار اجرا میشود. بررسیهای جهانی نشان میدهد برای اینکه کارخانههای تولیدکننده پلیاتیلن با ظرفیت ۸۸درصد در سراسر جهان کار کنند، صنعت باید ۲۲ درصد ظرفیت پلیاتیلن را تا سال ۲۰۲۸ (معادل حدود ۳۵.۶ میلیون تن واحد تولیدی) کاهش دهد. پیشبینیها میگویند که در صورت تداوم روند فعلی بازار جهانی، با مازاد ۵.۴ میلیون تنی سالانه تا ۵ سال آینده مواجه خواهیم شد. این رقم معادل ۹ واحد ۶۰۰هزار تنی در سال است و این به آن معناست که صنعت باید تا سال ۲۰۳۰ معادل ۱۰ کارخانه در مقیاس جهانی تحت فرآیند «منطقیسازی» قرار بگیرند تا نرخهای عملیاتی جهانی را در سطح فعلی خود نگه دارد.
رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی از توافق انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی با بانک مرکزی برای تامین مالی ۱۰ پروژه که نیاز به ۵۰ میلیون دلار تامین مالی دارند، خبر داد. به گفته احمد مهدوی ابهر همچنین توافقی با بانک مرکزی برای تامین مالی ۴۹ پروژه از طریق فاینانس چین صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در سیزدهمین مجمع بینالمللی گاز سنتپترزبورگ، از نقش مهم اتصال شبکه گاز ایران و روسیه در تامین انرژی منطقه و جهان سخن گفت و موقعیت ایران در مرکز کریدور شمال - جنوب عرضه و انتقال انرژی را منحصر بهفرد خواند. به گزارش شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی که بهصورت ویدئوکنفرانس در این مجمع شرکت کرده بود، نقش ایران را با دارا بودن ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز و شبکه بسیار گسترده توزیع و صادرات در تامین انرژی مورد نیاز خود و کشورهای منطقه بسیار مهم توصیف کرد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با تاکید بر بهرهبرداری صحیح از ظرفیتهای شرکت نفت و گاز آغاجاری برای افزایش تولید و توسعه شرکت گفت: از آنجا که تولید حداکثری، اولویت مناطق نفتخیز جنوب است، اجرای طرحهای مطالعاتی برای شناخت بهتر مخازن با هدف افزایش و توسعه تولید باید مدنظر قرار گیرد.
شرکت پتروشیمی آریاساسول با ظرفیت تولید یک میلیون و ۱۰۰هزار تن اتیلن و ۷۵۰هزار تن پلیاتیلن یکی از شرکتهای پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پارس (عسلویه) است. این شرکت در سال ۱۳۸۲ تاسیس شد و ظرف مدت چهار سال واحد الفین آن در سال ۱۳۸۶ به بهرهبرداری رسید. واحد پلیاتیلن آن نیز پس از یک سال در سال ۱۳۸۷ به مدار تولید وارد شد این شرکت در سال ۱۳۹۹ در بازار سهام عرضه شد. سهامدار عمده آن نیز شرکت پارس تامین مجد و شرکت پتروشیمی پارس است. این شرکت هماکنون دارای ارزش بازار بیش از ۱۰۰هزار میلیاد تومانی است و جزو ۲۰ شرکت بزرگ در بازار سرمایه به شمار میرود.
صنعت بازیافت جهانی با افزایش تقاضا برای پلیمرهای بازیافتی و گسترش چارچوبهای نظارتی، برای رشد آماده است. در حالی که پلیمرهای بازیافتی در حال حاضر سهم حاشیهای در بازار پلاستیک دارند، پیشبینیها حاکی از آن است که تا سال ۲۰۵۰، سهم پلیمرهای بازیافتی مکانیکی افزایش خواهد یافت.
دنیای اقتصاد:
صنعت گاز به عنوان یکی از اصلیترین مشتریان لوله و به تبع صنعت فولاد، همواره دغدغه تامین مواد اولیه خود در پایان این زنجیره را دارد.از همین رو امسال شرکت گاز متولی برگزاری همایشی در حوزه زنجیره تولید این محصول بود. در این همایش نیازهای کمی و کیفی شرکت ملی گاز به طور مستقیم به گوش تولیدکنندههای این زنجیره رسید و در مقابل مدیران این زنجیره هم دغدغهها و مسائل حوزه خود را به مشتری خود اعلام کردند.آنها اعلام کردند که یک کنسرسیوم مشترک میان تولیدکنندههای این زنجیره شکل گیرد.
در جریان هجدهمین نمایشگاه بینالمللی ایران پلاست کارگاههایی تخصصی برای اهالی صنعت و فن برگزار میشود که هدف آنها افزایش مهارت علاقهمندان به حوزه صنعت پتروشیمی و پلیمر است. در اولین کارگاه تحت عنوان «مدیریت ریسک حریق در صنعت پلیمر» رضا دشتی و سمانه یاراحمدی مباحثی آموزشی به همراه پاورپوینت ارائه کردند. رضا دشتی در این ورکشاپ ابتدا طرح بحث کلی خود را از مدیریت سیستم آغاز کرد. وی این مدیریت را شامل بخشهای منابع انسانی، داراییها، مدیریت ریسک (که خود در دستههای ریسکهای کسب و کار، اجتماعی، حاکمیتی و طبیعی طبقهبندی میشوند) دانست و گفت: ریسک از سه زاویه یا رویکرد بررسی میشود: تهدید، آسیب و پیامد. به این معنا که در حوزه آتشسوزی، تهدید شکل رفتار با خود حریق را دربرمیگیرد. همچنین مواجه با موقعیت آسیبها و بررسی پیامدهای آن در دو رویکرد بعدی مورد مطالعه قرار میگیرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران کارنامه شرکت نفت و گاز اروندان در حوزه تولید و فنی را مثبت ارزیایی کرد و گفت: اروندان شرکتی نوپا و در حال شکلگیری است و ما قصد داریم تولید غرب کارون را بهطور کامل در اختیار این شرکت قرار دهیم. به گزارش شرکت نفت و گاز اروندان، حمید بورد در نشست بررسی تولید و مسوولیت اجتماعی شرکت نفت و گاز اروندان، انجام مسوولیت اجتماعی و دیدگاه تازه در این حوزه را ستودنی دانست و استمرار این فعالیتها و برنامهریزی دقیق در آینده از سوی شرکتهای نفتی و تقسیم کار برای خدمترسانی به مردم را خواستار شد.
دنیای اقتصاد:
کارشناسان حوزه صنعت پلیمر در یک پنل تخصصی به تاثیر فناوری و نوآوری در رشد این صنعت و جایگاه پیشرفت تکنولوژی و فناوریهای نو ایران در دنیا پرداختند. در این نشست تخصصی که در جریان هجدهمین دوره نمایشگاه ایرانپلاست برگزار شد، سعید زکایی، عضو انجمن ملی صنایع پلیمر، برمک قنبرپور، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، محمد هاشمی مدیرعامل شرکت پایدار پلاستیک، محمدصالح خالقی دبیر شبکه فنبازار ملی ایران و فاطمه غفوری کارگزار فنبازار منطقهای استان تهران (به عنوان دبیر پنل) حضور داشتند. این نشست به شکل پرسش و پاسخ بین مدیر پنل و کارشناسان برگزار شد که در اینجا هم به همین شکل تنظیم شده است.
دنیای اقتصاد:
مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی در گزارشی به بررسی و محاسبه عدمالنفع کشور از محدودیت عرضه گاز طبیعی به صنعت پتروشیمی پرداخته است. در این گزارش گفته شده که اعمال محدودیت بر عرضه گاز طبیعی در صنعت پتروشیمی غالبا برای واحدهای مصرفکننده گاز طبیعی خوراک است که سالانه قادرند حدود ۲۳ میلیون تن محصول (شامل ۸۶۹۲هزار تن اوره و ۱۳۸۶۰هزار تن متانول) تولید کنند و برای این امر در روزهای کاری سال (۳۳۰ روز) به ۵۵ میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی نیاز دارند. در این گزارش برآورد شده که در وضعیت فعلی، بین ۱۱۳۹ تا ۱۵۹۵هزار تن اوره و ۲۱۰۲ تا ۲۹۴۲هزار تن متانول با اعمال محدودیت عرضه گاز طبیعی از دست میرود که ارزشی معادل ۸۶۱ تا ۱۲۰۵ میلیون دلار دارد و قاعدتا از محل صادرات و نه فروش داخلی کسر خواهد شد و عینا به همین میزان از درآمدهای ارزی صادرات غیرنفتی خواهد کاست.طبق این گزارش عدمالنفع دولت ناشی از فروش گاز طبیعی به بخش خانگی و تجاری به جای تامین گاز طبیعی خوراک صنعت پتروشیمی بر اساس شواهد موجود، بین ۴۱۰ تا ۵۷۴ میلیون دلار خواهد بود.
در چشمانداز پویای سال ۲۰۲۴، صنعت پتروشیمی در یک مقطع حساس قرار دارد. این بخش که توسط یک محیط کمرشد، تشدید نگرانیهای اقلیمی، تغییر ژئوپلیتیک و انقلاب دیجیتالی رو به رشد به چالش کشیده شده است، مجموعه پیچیدهای از مسائل را در پیش رو دارد. کلید نهتنها بقا، بلکه شکوفایی در این دوره جدید در پذیرش شیوههای پایدار، انطباق با انرژیهای نوین، استفاده از ابتکارات دیجیتال و پاسخ استراتژیک به تغییرات ژئوپلیتیکی نهفته است.
دنیای اقتصاد:
سهگانه کاهش سودآوری، افت تقاضا و افزایش ظرفیت تولید مازاد، مثلث خطرناکی است که پیش روی صنعت پتروشیمی در جهان ترسیم شده، تا جایی که نسبت سودآوری شرکتهای بزرگ در این صنعت را با محوریت چین به پایینترین رقم در تاریخ خود کاهش داده است.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی وضعیت فعلی و آینده تولید نفت و گاز از منابع شیل در جهان را با تمرکز بر ایالاتمتحده مورد مطالعه قرار داده است. این گزارش با اشاره به اینکه ایالاتمتحده با اتخاذ سیاستهایی چون حمایت از توسعه فناوریهای مرتبط و لغو ممنوعیت صادرات نفت خام، راه را برای افزایش سرعت رشد صنعت نفت شیل هموار کرده، نوشته است: درنتیجه با رشد قابلتوجه تولید از منابع نفتی شیل آمریکا، فرآیند حذف نفت ایران از بازار جهانی نفت تسهیل و در اردیبهشت سال ۱۳۹۸ (مه ۲۰۱۹) جدیتر شد.
ایران در سالهای اخیر با ایجاد ساختار تجاری باثباتی توانسته میزان صادرات سالانه محصولات پتروشیمی به برزیل را به ۱.۵ میلیون تن برساند. این موفقیت مبتنی بر خصیصههایی است که استخراج و فرموله کردن آنها میتواند به الگویی عملیاتی برای تجارت با دیگر کشورهای هدف تبدیل شود. از اتفاقات خوب سالهای اخیر در حوزه تجارت پتروشیمی، صادرات حجم قابل توجهی از کود اوره به بازار برزیل از سال ۲۰۱۹ میلادی تاکنون بوده است.
در پی پیگیریهای مستمر دکتر رضا جباری، نماینده محترم مردم شریف مسجدسلیمان، لالی، اندیکا، هفتکل و مهندس پیمان مولایی، فرماندار محترم شهرستان و دستور ویژه مدیرعامل پتروشیمی مسجدسلیمان، مشکل کمبود آب ۳۴ روستای همجوار این مجتمع با راهاندازی سیستم پمپاژ جدید، برطرف شد. این اقدام جهادی، که نتیجه همکاری مشترک پتروشیمی مسجدسلیمان و آبفای شهرستان است، موجبات رضایتمندی اهالی منطقه را فراهم کرده است.
تبدیل شدن ایران به هاب انرژی منطقه، با وجود برخورداری از منابع عظیم انرژی خدادادی، دور از ذهن نیست؛ این موضوع که هم میتواند چرخه اقتصاد کشور را به شکلی پرقدرت به حرکت درآورد و هم موقعیت استراتژیک ایران در منطقه را تقویت کند، نیازمند برنامهریزی، مدیریت جهت جذب سرمایه است. همچنین این موضوع میتواند ظرفیتی برای بخش خصوصی برای مشارکت در تجارت گاز منطقه ایجاد کند. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم با بیان اینکه ایران و روسیه دارای بیش از ۶۰درصد ذخایر گازی دنیا هستند اظهار کرد: «بیشک این مساله در بحث موازنه انرژی در منطقه تحولات خوبی را رقم خواهد زد، ضمن اینکه ایران با زیرساختها و خطوط انتقال گاز سراسری که دارد بهطور کامل آماده دریافت گاز از روسیه خواهد بود.»
دبیر انجمن CNGکشور معتقد است که در حال حاضر درستترین و در دسترسترین راهکار تعدیل ناترازی بنزین استفاده از سوخت CNGاست. به گفته احسان جانمحمدی با استفاده از تمام ظرفیت فعلی موجود میتوانیم ۲۰ تا ۲۵ میلیون لیتر از مصرف بنزین را با CNG تامین کنیم.
معاون برنامهریزی وزیر نفت طی سخنانی از جامعه پتروشیمی درخواست کرد که با نگاه به نیازهای بازارهای جهانی و تقویت واحدهای تحقیق و توسعه به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالا حرکت کنند. هوشنگ فلاحتیان از صنعت پتروشیمی کشور انتقاد کرد و گفت: این صنعت «در گذشته و تکرار زندگی میکند.»
دنیای اقتصاد-هادی سلگی:
یکی از ناترازیهای مغفول در صنعت کشور به عدمتوازن در تولید و مصرف برخی محصولات پتروشیمی برمیگردد. توصیف این وضعیت و بررسی عوامل آن موضوعی است که در گفتوگو با مرضیه طهماسبی، کارشناس ارشد صنایع تکمیلی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به بحث گذاشتیم. وی ناترازیها در سه زنجیره پروپیلن، آروماتیک و کلرآلکالی را مورد ارزیابی قرار میدهد و میگوید: این موضوع به نوعی توسعه زنجیره در انتها (زنجیره پاییندستی) را دچار مشکل میکند. به گفته طهماسبی در این شرایط تولیدکننده واقعی نمیتواند اطمینان چندانی در خصوص تامین مواد اولیه خود داشته باشد، در نتیجه نه تنها بازار خارجی را از دست میدهد، در داخل هم محصولات انتهایی این زنجیرهها دچار کمبود میشود و دولت ناگزیر به واردات میشود؛ بنابراین به زنجیرههای آسیبپذیری تبدیل میشوند و در هر حوزهای که باشد به هر حال وقتی که بازار دچار کمبود میشود، دولتها ناخودآگاه اجازه واردات میدهند و خود این واردات بعضا به خاطر تفاوت نرخ ارزی که داریم موجب تشدید آن میشود.
روند پیشرفت پروژههای پارس جنوبی با حضور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در یارد صنعتی ایزوایکو بررسی شد. به گزارش شانا بهنقل از شرکت نفت و گاز پارس، محمدحسین متجلی، مدیرعامل این شرکت و هیات همراه در بازدید از یارد صنعتی ایزوایکو در جریان تازهترین وضع پیشرفت پروژههای این شرکت در مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران قرار گرفتند. این بازدید با حضور محمدحسین متجلی، مدیرعامل، سیدمحیالدین جعفری، معاون طرحهای توسعهای، حمیدرضا شفیعیمکوند، مجری طرح حفاری چاههای درونمیدانی میدان پارس جنوبی شرکت نفت و گاز پارس و مدیران عملیاتی شرکت حفاری شمال انجام شد.
مدیر خدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران از ارائه یکهزار و ۵۲۴ مورد خدمات تخصصی به شرکتهای کارفرمایی و متقاضی در چهار ماه نخست امسال خبر داد. به گزارش شانا بهنقل از شرکت ملی حفاری ایران، عبدالله ویسیآرا گفت: تحقق خدمات از نظر تعداد عملیات ۵.۱درصد و از نظر درآمدی در قیاس با دوره مشابه سال قبل ۴۶درصد افزایش دارد.وی افزود: این خدمات که به صورت یکپارچه و به موازات عملیات حفاری چاههای نفت و گاز اعم از حفر چاههای توسعهای-توصیفی، اکتشافی و چاههای تعمیری تکمیلی در حال بهرهبرداری به شرکتهای متقاضی و پروژههای حفاری شرکت انجام میشود، از مزیتهای شرکت ملی حفاری در میان شرکتهای صاحبنام فعال در این صنعت در جهان است.
برخی امور و خدمات در کشور ما به اندازهای بدیهی و طبیعی شمرده میشوند که کمتر کسی به خود زحمت میدهد به واقعیات و تلاشهای پشت پرده برای این طبیعیسازی توجه کند. در سه دهه گذشته و به تدریج با ازدیاد گسترههای گازرسانی، رفاه گاز طبیعی شامل حال ۹۸درصد ساکنان شهرها و ۸۸درصد روستاهای کشور شده است. تردیدی نیست که این رفاه حق طبیعی همه شهروندان کشور است و هیچکس سزاوارتر از ایرانیان نیست. اما طی سالیان متمادی، عملا صورتبندی مسأله دچار تغییر شد. به این معنا که آسایش شهروندان دچار چنان قداستی شد که حتی گاز کارخانههای بزرگ و پتروشیمیها و صنایع مولد کشور را قطع میکردند تا گاز خانوادهها برقرار باشد. از همین نقطه بود که مصرف مسرفانه گریبان همه را گرفت و کشور را در وضعیت خطرناکی به نام ناترازی انرژی قرار داد.
در بخش اول گزارش تمرکز اصلی روی تراز جهانی تولید و مصرف آمونیاک قرار گرفت و در این بخش به تفکیک مناطق اصلی جهانی مورد بحث قرار خواهد گرفت و در ادامه آن تحلیلی از وضعیت بازار ایران ارائه میشود. این گزارش حاصل میزگردی است که با حضور دکتر حمیدرضا حقیقتپژوه و مهندس علیرضا اسلامی انجام گرفت.
ظرفیت جهانی آمونیاک از ۱۷۲.۵ میلیونتن در سال ۲۰۱۳ به ۱۹۰.۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته و با توجه به بررسیهای صورت گرفته پیشبینی میشود که این مقدار به ۲۳۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۸ برسد.
بررسیها نشان میدهد در حال حاضر سالانه حدود یک میلیارد دلار محصولات زنجیره ارزش پروپیلن به کشور وارد میشود. این در حالی است که ایران به دلیل مزیت بالای منابع و نیروی انسانی میتواند به یکی از قدرتهای مهم در حوزه تولید این زنجیره تبدیل شود. محصولات پتروشیمی تولیدی در کشور به چند دسته کلی تقسیم میشوند؛ مواد شیمیایی که ترکیبات پایهای است که به عنوان مواد اولیه در صنایع پلیمر مورد استفاده قرار میگیرد. کودهای شیمیایی مواد حاصل از تولید آمونیاک و اوره، محصولات آروماتیک که هیدروکربنهای حلقوی هستند که با ترکیب با سایر مواد شیمیایی پایه، پلیمرهای پیچیده مورد نیاز برای ساخت پلاستیکها و لاستیکها را تولید می کنند. هیدروکربنهای سنگینتر مانند بوتان، پروپان و پنتان نیز به عنوان سوخت در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: همایش «انتقال فناوری و بومیسازی کاتالیستهای صنایع پالایشی، پتروشیمی و گاز» با هدف انتقال فناوری، بومیسازی و سرمایهگذاری در تولید کاتالیست در داخل کشور با همافزایی توان داخلی و مشارکت یک شرکت خارجی، برگزار خواهد شد.
اخیرا نسخه اصلاحی تخفیف پلکانی نرخ خوراک مایع از سوی هیات وزیران منتشر شد. سالهاست که بسیاری از کارشناسان این حوزه تاکید میکردند که برای ایجاد توازن در زنجیره پتروشیمی و همینطور حل ناترازی در بخش گازی کشور نیازمند طراحی مشوقهایی برای ایجاد انگیزه سرمایهها به سمت تولید با محور خوراکهای مایع هستیم. فریبرز کریمایی، قائممقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی کشور در این گفتوگو معتقد است با اینکه اکنون فرمول نرخگذاری گاز به دلیل استفاده از برخی شاخصهای ناکارآمد موجب افزایش قیمت این نهاده در داخل شده و همزمانی این موضوع با کاهش نرخهای جهانی، مزیت سابق آن را نسبت به خوراک مایع از بین برده است و اکنون در هر دو نوع خوراک با کاهش رقابتپذیری مواجه هستیم، با این حال «میتوانیم با اطمینان بگوییم که برای توسعه صنعت پتروشیمی حوزه خوراک مایع نسبت به خوراکهای گازی هدفگیری بهتری است». به گفته او برای رشد تولید ناخالص ملی و افزایش اشتغال نیازمند به جریان انداختن زنجیره قدرتمندی در حوزه خوراکهای غیرگازی هستیم که میتواند بخشهای بزرگی از صنایع را به حرکت درآورد ولی این موضوع مشروط به ارائه تخفیفهایی است که بتواند ریسکهای سرمایهگذاریای را که تحریم و شرایط کنونی به ما تحمیل کرده خنثی کند. کریمایی معتقد است که حداقل تخفیفی برابر با نرخ ۸۵درصد فوب خلیج فارس میتواند ما را به این هدف نزدیک کند.
دنیای اقتصاد:
خبرها حاکی از اعمال تخفیفات ۱۰ تا ۱۷ درصدی بر روی خوراک مایع پتروشیمیهاست. بررسیها نشان میدهد که این امر میتواند بر توسعه متوازن زنجیره ارزش پتروشیمی کشور تاثیر مطلوبی داشته باشد. برخی کارشناسان معتقدند حمایتهای بیشتر از پتروشیمیهای خوراک گاز در مقایسه با پتروشیمیهای با خوراک مایع منجر به جذب بیشتر سرمایهگذاریها به سمت پتروشیمیهای گازی و در نتیجه عدمتوازن زنجیره تولیدات صنعت شده است. هیات وزیران در جلسه ۱۶ خرداد به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای نفت، اقتصاد و صنعت و به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی و تبصره اصلاحی بند ب ماده یک قانون هدفمند کردن یارانهها موضوع جزء ۴ بند الف ماده یک قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، آییننامه اجرایی این تبصره را تصویب کرد.
آمارها نشان از رشد واردات تایر به کشور در دوماهه اول سال دارد. آنطور که مصطفی تنها، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان تایر کشور میگوید، این امر همزمان با کاهش تعرفههای واردات رخ داده است.
هنوز خاطره دویدنها به دنبال خودروی گاز مایع در ذهن مردم ما هست؛ روزگاری که پر کردن کپسولهای گاز خانگی یکی از دغدغههای اصلی افراد سرپرست خانوار بود و گاهی وقت و انرژی بسیاری از شهروندان صرف تهیه آن میشد. اگرچه نهضت گازرسانی به واحدهای مسکونی سالها پیش آغاز شده و شهرهای بزرگ عموما از این نعمت برخوردار بودند، اما در زمان آغاز به کار دولت مردمی سیزدهم، در جایجای کشور هنوز شهرها و بهخصوص روستاهای بسیاری وجود داشتند که بعد از نزدیک به سه دهه هنوز گازرسانی نشده بودند و باید همچنان از کپسولهای گاز مایع استفاده میکردند. بر همین اساس و با آگاهی از این نیاز بود که از همان روزهای نخست دولت، این موضوع مورد توجه دولتمردان و بهخصوص وزارت نفت قرار گرفت و گازرسانی به عموم مناطق محروم کشور روندی پرشتابتر به خود گرفت. نگاهی به آمارهای موجود، میزان خدمات دولت سیزدهم را در این زمینه به روشنی نشان میدهد.
دنیای اقتصاد-گروه نفت و پتروشیمی:
گروه محصولات الفینی یکی از مهمترین گروههای پتروشیمی است که فرآیندهای متنوعی برای تولید آن در جهان وجود دارد و از همین رو فناوریهای زیادی برای تولید آنها به وجود آمده است. الفینهای سبک بیشترین سهم را از تولیدات مواد پایه پتروشیمی در دنیا به خود اختصاص دادهاند و به دلیل کاربرد بسیار متنوع محصولات آن در زندگی روزمره، تقاضای این دسته از محصولات در دنیا همواره رو به افزایش است. تمامی محصولات پتروشیمی از پایه ۷ ماده اصلی تولید میشوند؛ این هفت محصول پایه شامل اتیلن، پروپیلن، متانول، زایلن، بنزن، تولوئن و بوتادین میشوند و از هفت محصول پایه اصلی پتروشیمی، سه محصول یعنی پروپیلن، اتیلن و بوتادین جزو محصولات الفینی هستند که مجموعا سهم بالایی از محصولات پایه تولیدی در دنیا را شامل میشوند. تمامی محصولات پلاستیکی مورد استفاده شامل لولههای آب، انواع پلیمر برای مصارف پزشکی، انواع محصولات مورد استفاده بستهبندی، قطعات لازم در خودروسازی و بسیاری از اشیایی که ما به اسم پلاستیک آنها را میشناسیم بر پایه اتیلن و پلیاتیلنها که همه آنها الفینی هستند.
اگرچه طرحهای تکمیل شده برای افزایش تولید نفت در دولت سیزدهم باعث شده که توان تولید نفت کشور روزانه ۱۷۰هزار بشکه افزایش پیدا کند و این موفقیتی است که نباید به سادگی از کنار آن گذشت، اما میراثی که این دولت در این زمینه، برای دولتهای آینده به جا گذاشته نیز اهمیتی کمتر از این ندارد.
دنیای اقتصاد-هادی سلگی:
سیاستگذاری برای توسعه صنعت پاییندست متانول در سالهای گذشته به یکی از مباحث اصلی در صنعت پتروشیمی تبدیل شده است. رشد عرضه این محصول و عدم جذب این میزان تولید بهخصوص برای ایران به عنوان یکی از وزنههای مهم تولید این محصول موجب شده که تحلیلهای زیادی در زمینه نحوه بهکارگیری متانول برای تولید محصولات با مصرف عامتر و باارزشتر مطرح شود. از خوراک متانول صنایع متنوعی در پاییندست میتوانند استفاده کنند که مهمترین محصولات آنها شامل الفینها، فرمالدهید، اسید استیک و مکمل سوخت میشود. در ایران طبق برنامه سیاستگذاران قرار است در آینده بخش عمده متانول به سمت تولید پلیاتیلن و پروپیلن هدایت شود، این در حالی است که برخی ازکارشناسان معتقدند باید از الگوی جهانی ترکیب سبد محصولات تولیدشده از متانول پیروی کنیم. در یک میزگرد با حضور دو کارشناس حوزه پتروشیمی به بررسی الگوهای توسعه بازار صنایع تکمیلی متانول و مسیر پیش روی ایران پرداخته شد. در این میزگرد دکتر حمیدرضا حقیقتپژوه و مهندس علیرضا اسلامی به ارائه آخرین آمارهای جهانی در حوزه تولید و مصرف متانول پرداختند.
دنیای اقتصاد-گروه نفت و پتروشیمی:
مناقشه ایران و کویت بر سر میدان آرش از سال گذشته دوباره از سر گرفته شده و مقامات این دو کشور، واکنشهای مختلفی درباره این موضوع داشتهاند.
مدیرعامل شرکت عملیات اکتشاف نفت گفت: شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم با رویکرد توجه به توان داخل از همه ظرفیتهای بخش خصوصی برای فعالیتهای تولیدی، توسعهای، خدماتی و... استفاده میکند.
رئیس شورای راهبردی شرکتهای پتروشیمی منطقه مَکران گفت: مسوولیت اجتماعی در درازمدت میتواند جامعه محلی و صنعت را با توسعه پایدار همسو کند و این موضوع با داشتن رابطه اخلاق مدارانه در شرکتها با جامعه محلی محقق میشود. به گزارش نیپنا به نقل از شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران، علیرضا منیریابیانه در دومین نشست شورای راهبردی شرکتهای پتروشیمی منطقه مکران، با اشاره به تاریخچه شکلگیری و عملیات ساخت شهرک پتروشیمی مکران درپی مصوبه هیات دولت برای انتخاب سومین قطب پتروشیمی کشور (بعد از ماهشهر و عسلویه) و انتخاب منطقه آزاد چابهار در اواخر سال ۱۳۹۱ از میان مناطق مستعد، بیان کرد: در طرح اولیه این شهرک، استقرار ۱۸ واحد بالادستی صنعت پتروشیمی برنامهریزی شد.
دنیای اقتصاد:
گفته میشود یکی از ترجیحات قابل ردگیری در ذهن تدوینکنندگان برنامه هفتم توسعه در بخش نفت و گاز، توجه آنها به بخش خصوصی و زمینهسازی برای حضور این بخش برای مشارکت در تولید منابع هیدروکربوری بوده است. آنطور که مالک شریعتینیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم گفت، در برنامه توسعه هفتم مشارکت بخش خصوصی در تولید نفت و گاز تکلیف شده است. وی با اشاره به سال ۱۴۰۳ به عنوان اولین سال اجرای این برنامه، عنوان کرد: طبق این برنامه باید ۵درصد تولید نفت و ۱۰درصد تولید گاز به بخش خصوصی واگذار شود که از دستورهای رهبر معظم انقلاب نیز هست.
میلاد نصیری/ مدیرعامل شرکت بازرگانی نصیرشیمی فرابین
کشور ایران به دلیل وجود ذخایر عظیم هیدروکربوری؛ جذابیت ویژهای برای توسعه زنجیره ارزش را در خود دارد. زنجیره ارزش صنعت نفت در انتهای خود به بنگاههای کوچک میرسد که مهمترین رکن توسعه این زنجیره، وجود بنگاههایی است که به آنها خدمات مالی، فنی، بازرگانی، منابع انسانی و... بدهند.
در علوم اقتصادی معمولا وقتی پای بهینهسازی و اصلاح مصرف به میان میآید، همه توجهات به سمت تغییرات قیمتی معطوف میشود. از سوی دیگر روشهای بهینهسازی مصرف به طور معمول به دو دسته از سیاستها با عنوان قیمتی و غیرقیمتی دلالت دارد. به عنوان نمونه اصلاح قوانین و ساختارها در زمره سیاستهای غیرقیمتی شناخته میشوند.
دنیای اقتصاد:
مجید چگنی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری در حاشیه بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، ضمن ارائه آماری از دستاوردهای صنعت گاز از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون، گفت: در مجموع، حرکت رو به جلویی که با اتکا به شرکتهای داخلی برای تامین نیازها در صنعت گاز آغاز شده، با همین ضرباهنگ ادامه خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب دغدغه اصلی خود را رسیدگی به وضع حقوقی و معیشتی کارکنان دانست و گفت: صنعت نفت بهعنوان صنعتی سخت با شرایط بد جغرافیایی باید به نیروی انسانی خود توجه ویژه داشته باشد.
دکتر پویا نعمتاللهی/ روزنامهنگار و کارشناس علوم ارتباطات اجتماعی
اخیرا خبری در رابطه با موضوع سهمیه سوخت برخی خودروها در کشور منتشر شد. متاسفانه این بار نیز بدون توجه به الزامات شورای اطلاعرسانی دولت، برخی خبرها و تصمیمها بدون هیچگونه پیوست اطلاعرسانی منتشر و پیگیری شد.
دنیای اقتصاد:
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: هماکنون حدود ۱۴هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت و فرآوردههای نفتی در کشور وجود دارد که این متراژ با اضافهشدن خطوط جدید به ۱۵هزار کیلومتر خواهد رسید. ارسلان رحیمی اعلام کرد که ۱۳۷ میلیارد لیتر نفت و فرآورده در سال ۱۴۰۲ از طریق این خطوط انتقال یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران را منصوب کرد. به گزارش شانا، محسن خجستهمهر در این حکم «علیرضا صادقی عبداللهی» را بهعنوان مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران منصوب کرد. صادقی عبداللهی ۲۶ بهمن پارسال بهعنوان سرپرست پتروایران منصوب شده بود. وی دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت ایران است و پیش از این مدیرعامل هلدینگ انرژی گستر سینا بوده است.
دنیای اقتصاد:
تولیدکنندههایمتانول در سالهای آینده بیش از هرچیز با چالش کمبود تقاضا مواجه خواهند شد و کارشناسان این حوزه برای رفع این مشکل بازاری طرحهایی را به عنوان راهحل بررسی و تدوین کردهاند. در بین اینها تولید الفینهای سبک و مخصوصا پروپیلن، روش MTO/P که طی سالهای گذشته و به محوریت چین توسعهیافته است، پیشنهاد میشود. گفته میشود در کشور ایران نیز با توجه به طرحهای توسعهای در حوزه متانول، بررسی و بهرهبرداری از این فرآیند میتواند از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
سرپرست مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب از بومیسازی ۱۹هزار قلم تجهیزات و اقلام پرمصرف موردنیاز شرکتهای بهرهبردار و کارخانههای عملیاتی مناطق نفتخیز جنوب خبر داد.
در روزهای جاری وضعیت بسیار پرتلاطم و پیچیدهای در بازار نفت ایجاد شده است؛ از یک طرف عربستان سعودی و روسیه که اولی از بازیگران اصلی اوپک هست و بیشترین میزان تولید در سازمان را به خود اختصاص داده و دومی در جرگه کشورهای غیراوپک که همراه اوپک تصمیم میگیرد، تصمیم گرفتند که تا حدود ۳میلیون بشکه تولید را کاهش دهند و این تصمیم باعث شده که قیمت نفت تا حدودی بالا و به سمت یکصد دلار پیش برود. البته عاملی که این موضوع را تشدید کرده درگیریهای شدید خاورمیانه از یک طرف و مخاطرات امور کشتیها از کانال سوئز و باب المندب از طرف دیگر است. عامل سومی که به این وضع دامن زده این است که برخی کشتیهای متعلق به آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و رژیم اشغالگر قدس در تنگه امید نیک آفریقا هم آرامش ندارند و باید با احتیاط عبور کنند بنابراین این مساله هم مزید بر علت شده و میتواند تشدیدکننده قیمت در بازار نفت باشد.
دنیای اقتصاد:
امسال قرار است سال جهش تولید با مشارکت مردم باشد. تحقق این شعار در هر صنعت سازوکارهای خاص خود را میطلبد. در صنعتی مانند تولید تایر گفته میشود که در بسیاری از شاخهها تولیدکنندگان توانایی تولیدی بالاتر از میزان مصرف کشور را دارند. آنطور که سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر میگوید، در کشور حدود ۲۴ میلیون حلقه تایر سواری در سال مصرف کشور میشود و اگر دست اندازی سر راه تولیدکنندگان قرار نگیرد در سال جدید برای تولید بالغ بر ۲۵ میلیون حلقه لاستیک سواری برنامهریزی شده است. به بیان دیگر به گفته او تولیدکنندگان نه تنها به اندازه نیاز کشور میتوانند تولید داشته باشند، بلکه قادر به مازاد تولید برای صادرات هم خواهند بود.
دکتر پویا نعمتاللهی / روزنامهنگار و کارشناس علوم ارتباطات اجتماعی
قرارداد توسعه یکپارچه میدان نفتی آزادگان بهعنوان بزرگترین پروژه سرمایهگذاری در دولت سیزدهم به ارزش حدود ۱۱.۵ میلیارد دلار امضا شد. شرکت ملی نفت ایران در کنار کنسرسیومی متشکل از ۹ شرکت دیگر وارد قرارداد توسعه این میدان شدند.
دنیای اقتصاد:
۱۴۰۳ با توجه به شعار اقتصادی سال، تلاشها به سمت رشد اقتصادی با مشارکت مردم خواهد بود. مشارکت مردم از جهتی میتواند دو جنبه داشته باشد؛ مشارکت به معنای ورود و همکاری نیروهای فعال و همینطور بهرهبرداری از کیک اقتصادی حاصلشده. جنبه اخیر به بحثهای مربوط به حوزه توزیع ثروت و عدالت مرتبط میشود، اما جنبه اول که مورد بحث کنونی است، خود بخشها و زوایای مختلفی دارد که میتواند از پررنگتر شدن نقش بخش خصوصی واقعی تا مشارکت آحاد و قشرها و طبقات جامعه در اقتصاد را دربرگیرد.
مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران از برگزاری موفق رزمایش پدافند غیرعامل مشترک بهمنظور مدیریت شرایط اضطراری و مدیریت بحران در پایانه نفتی خارک خبر داد.
دنیای اقتصاد -گروه نفت و پتروشیمی:
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در یک سخنرانی کارنامه یکسال گذشته شرکت تابع خود را تشریح کرد. مهمترین سرتیترهای عملکرد شرکت ملی پتروشیمی مطابق صحبتهای شاهمیرزایی شامل «تحقق وعده بهرهبرداری ۱۲ طرح پتروشیمی در کشور»، «صادرات ۲۹ میلیون تنی محصولات پتروشیمی»، «جمعآوری گازهای همراه» و «فروش اعتباری ۷۵هزار میلیارد تومانی محصولات در بورس کالا» میشود.
امسال سال بدی برای اقتصاد کشور نبود و آرامش سیاسی در داخل و روابط خارجی موجب شد اقتصاد کشور رشد حدود ۴.۵درصد را محقق کند. با این حال برای صادرات غیرنفتی کشور و خصوصا بخش نفت و گاز و پتروشیمی سال خوبی را نمیتوان ارزیابی کرد. با اینکه ماهانه حدود ۴ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی و حدود ۳ میلیارد دلار هم از محل فروش صادرات نفت و میعانات درآمد داشتهایم که پیشبینی میشود درآمد ارزی کشور به حدود ۸۰- ۷۰میلیارد دلار برسد، ولی قاعدتا عمده رشد اقتصادی کشور ناشی از رشد بخش نفت بوده است. اولا قیمت متوسط نفت امسال بین ۷۵ تا ۸۰ دلار بوده که رقمی معقول و قابل قبول محسوب میشود، ضمن اینکه تولید نفت کشور از ۲ میلیون و ۸۰۰هزار بشکه به ۳ میلیون و ۴۰۰هزار بشکه افزایش پیدا کرد. مقدار زیادی میعانات گازی و نفت خام روی آب یا در مخازن کشتیهای بزرگ داشتیم که با توجه به تقاضایی که در بازار وجود داشت توانستیم همه آنها را به فروش برسانیم .
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ایفای نقش مسوولیت اجتماعی از سوی شرکتهای پتروشیمی ضمن ایجاد زمینه توسعه پایدار، سوددهی بلندمدت و بهرهوری بالاتر را فراهم میکند.
دنیای اقتصاد -هادی سلگی:
ناترازی در تولید و مصرف انرژی در حال تبدیل شدن به یک بحران در کشور است. شناخت ریشههای این وضعیت و سازوکارهای اقتصادسیاسیای که منجر به تولید این ناترازی شده گام اول تدوین یک برنامه منسجم برای حل آن است. در این خصوص تلاش شد که از طریق گفتوگو با رئیس اتحادیه انجمنهای انرژی ایران منطق این مساله باز و راهکارهای رفع آن مشخص شود.
دنیای اقتصاد:
عباسعلی متوســلیان، رئیس هیـــــات مدیـــره انــجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات PVC در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به نقش موثر استانداردسازی کالاها در اقتصاد و تجارت بینالملل میپردازد. به گفته او ۲۵ درصد از بهرهوری نیروی کار و ۹درصد از رشد صادرات کشورهای اروپای شمالی به دلیل توجه به الزامات استانداردها اتفاق افتاده است. متوسلیان معتقد است که با وجود پیادهسازی استانداردها در سطح کشور، اما آمارها نشان میدهد که همچنان حدود ۳۵درصد از مصالح ساختمانی فاقد استاندارد هستند و همین موضوع، باعث شده تا هر ایرانی ۱۰درصد از درآمد سالانه خود را بهدلیل کیفیت پایین ساختمانهای کشور از دست بدهد و حتی عمر ساختمانهای کشور به یکچهارم کشورهای توسعهیافته تقلیل پیدا کند.
هر مساله کوچک و هر مشکل موقت در یک بخش جزئی از صنعت نفت، بیدرنگ توسط مردم احساس میشود و افکار عمومی را به خود جلب میکند و سبب بروز استرس و اضطرابهای بعدی میشود. دلیل این امر، نقش بیبدیل مجموعه صنعت نفت در چرخه اقتصادی کشور و احساس رفاه و آرامش ملت است.
دنیایاقتصاد:
بازار سازندگان تجهیزات نفتی به دلیل بودجه عمرانی ناچیزی که در لایحه بودجه سال آینده درج شده است، نیرو و توان خود را بر کشف بازارهای فرامرزی گذاشتهاند. احسان ثقفی رئیس هیاتمدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران (استصنا) در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با اشاره به اینکه توسعه بازار داخل در سال آینده منوط به کلید خوردن پروژههای عمرانی است، گفت: ما در حوزه بازار فرامرزی برنامهریزی کردهایم و در این راستا شرکت مدیریت زنجیره تامین تاسیس شده که با محوریت توسعه بازار خارج و صادرات فعالیت خود را آغاز کرده است. این شرکت از اعضای خود انجمن تشکیل شده و بیشتر هم روی صادرات فعالیت میکند.
طبق گزارش سرمایهگذاری جهانی (World Investment Report) آنکتاد، پروژههای نفت و گاز و معدن و پتروشیمی و انرژیهای تجدیدپذیر بیشترین جذابیت را برای سرمایهگذاری در دنیا دارند.
تفاهمنامه همکاری پژوهش و کاربردی در حوزه آسفالت و قیر گوگردی با تمرکز بر ملاحظات اچاسئی میان معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و شرکت پالایش نفت جی امضا شد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان اظهار کرد: بهمنظور پاسداشت محیطزیست و فشارافزایی چاههای نفت ۶۰هزار بشکه پساب حاصله از عملیات فرآورش، پس از جمعآوری در حوضچه تبخیر یکی از مخازن نفتی زیر نظر مدیریت این شرکت تزریق شد.
انجمن ملی صنایع پلیمر ایران و انجمن تولیدکنندگان بنر، فلکس و استیکر به منظور توسعه زمینههای همکاری مشترک و همهجانبه و همچنین استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود در راستای رشد تولید و اشتغالآفرینی تفاهمنامهای امضا کردند.
پیشبینیشده تا سال۲۰۲۵، جریان گاز طبیعی صادراتی آمریکا از سراسر مکزیک به یک پایانه صادراتی بزرگ در اقیانوس آرام آغاز خواهد شد، امری که منعکسکننده چشمانداز بازار جهانی گاز بوده که با توجه به سلطه ایالاتمتحده بر بازار انرژی دگرگون شدهاست. پیشبینی میشود در سال۲۰۲۵ میلادی، صنعت سوخت فسیلی ایالاتمتحده جایگاه مهمی را در عرضه گاز طبیعی به آسیا بهدست خواهد آورد. مسیری که مستقیما از طریق مکزیک میگذرد.
قیمت هر بشکه نفتبرنت دریای شمال روز گذشته و در زمان تنظیم این گزارش، با یکدلار کاهش به ۸۲ دلار و ۶۰سنت رسید. نفت وستتگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۹۰سنت کاهش، در رقم ۷۷دلار و ۶۹سنت معامله شد. به نوشته رویترز، بهای جهانی نفت پس از اظهارات مقامات فدرالرزرو آمریکا درخصوص لزوم به تعویق افتادن کاهش نرخ بهره بانکی، دچار نوسان شد.
مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران گفت: آمارها نشان میدهد که حجم صادرات نفت در دولت سیزدهم نسبت به دولتهای پیشین رشد چند برابری داشتهاست. به گزارش «شانا»، عباس غریبی در نشست کمیته پدافند غیرعامل جزیره خارک با حضور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور اظهار کرد: با وجود شرایط تحریم، کارکنان صنعت نفت در خارک با جانفشانی و الهام از نسل نخست انقلاب که زیر موشک باران اجاره قطع حتی یک روز صادرات نفت را ندادند، زمینه افزایش صادرات نفت در این دولت را برقرار کردند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از پیگیری و شتاببخشی عملیات اجرایی طرحهای پتروشیمی گلستان، زنجان و ابنسینای همدان که از سالها پیش متوقفشدهبودند، خبر داد.
مدیر مالی شرکت دولتی نفت سعودی آرامکویعربستان از انتشار اوراق قرضه با سررسیدهای طولانیتر در سال۲۰۲۴ میلادی خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، زیاد المرشد اعلام کرد که احتمال میرود آرامکو امسال انتشار اوراق قرضه با سررسیدهای طولانیتر تا ۵۰ سالرا در اولویت قرار دهد.
عملیات رفع نشتی جزئی نفت از خط لوله ابوذر در خلیجفارس با تلاش کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه عملیاتی خارک در کوتاهترین زمان ممکن با موفقیت تکمیل شد.
وزارت انرژی آمریکا از افزایش تولید ماهانه نفت ایران به بالاترین رقم از زمان خروج آمریکا از برجام خبر داد و کل تولید نفتخام و سایر انواع سوخت مایع ایران در ژانویه ۲۰۲۴ را ۴میلیون و ۵۰۰هزار بشکه در روز اعلام کرد. به گزارش تسنیم، اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش خود موسوم به چشمانداز کوتاهمدت انرژی جهان از تولید ۳میلیون و ۲۳۰هزار بشکهای نفت ایران در نخستین ماه سالجاری میلادی خبر داد.
دنیای اقتصاد -گروهشرکتها:
شروع فصل سرد سال و آلودگی هوا همیشه به دنبال متهم است. اخیرا انگشت اتهام به سمت مازوتسوزی نیروگاههاست. اما رئیس سازمان محیطزیست اعلام کرده است که مازوتسوزی در هیچ یک از نیروگاههایی که نزدیک کلانشهرها و مراکز جمعیتی قرار دارند، انجام نمیشود و این موضوع فقط برای نیروگاههایی است که دور از مراکز جمعیتی قرار دارند. در کشورهای پیشرفته روی دودکشهای نیروگاه، تجهیزات رفع آلودگی و فیلتراسیون به منظور تصفیه و فیلتر گاز خروجی از نیروگاهها نصب میشود و همین مساله مانع از انتشار آلودگی ناشی از سوخت زغالسنگ و مازوت در محیط میشود. اما ایران هنوز راه درازی در پیش دارد تا سیستم کنترل آلودگی هوا در نیروگاههای خود داشته باشد.
دنیای اقتصاد -گروه نفتوپتروشیمی:
بر اساس سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی کشور پیشبینی میشود، در سال ۱۴۲۰ میزان کل عرضه گاز طبیعی به ۸۹۸.۷میلیون متر مکعب در روز برسد، این در حالی است که میزان مصرف همه بخشها برابر با ۱۴۱۰.۸ میلیونمتر مکعب خواهد بود که نشان از ناترازی ۵۱۲ میلیون متر مکعبی در روز دارد. ایران بهرغم اینکه به عنوان دومین کشور دارنده ذخایر گازی شناخته میشود با رشد فزاینده مصرف و محدودیت در تولید با مشکل ناترازی تامین گاز بهخصوص در فصول سرد سال روبهرو شده است.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر با تشریح برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت تامین خوراک پایدار، از توسعه میدان مارون خامی و احداث یک واحد پالایشگاه کوچک از سوی این شرکت خبر داد و اظهار امیدواری کرد که تا دو سال آینده امیرکبیر متفاوتی خواهیم داشت.
کاتالیست واحد تصفیه برشنفتیسنگین (RCD) شرکتپالایش نفت امام خمینی (ره) بومیسازی شد. در سالهای اخیر بارها خبرهای گوناگونی با محوریت بومیشدن کاتالیستها در صنعت نفت و پتروشیمی منتشر شده است. اما چه واقعیاتی در پشت این خبرها وجود دارد؟ بومیشدن این کاتالیست (و سایر کاتالیستها) چه معنایی برای صنعت نفت و اختصاصا صنعت پتروشیمی دارد؟
بررسیها نشان میدهد که توقف سرمایهگذاری در صنعت گاز در ابتدای امر موجب فشار بیش از حد و استهلاک زودرس این داراییها میشود، چنانکه تاکنون دور از انتظار نیست که در نبود سرمایهگذاریهای مولد، بخشی از آنها به فرسودگی رسیده باشند.
کمیسیون اروپا مصمم است با یک استراتژی جامع و اهدافی که مدیریت زبالههای پلاستیکی اروپا را متحول کرده و بهگذار به اقتصاد چرخشی کمک میکند، به چالش زبالههای پلاستیکی رسیدگی کند.
رئیس هیاترئیسه صندوقهای بازنشستگی صنعت نفت در چارچوب «برنامه خلق منابع پایدار برای صندوقها» از پیشرفت ۹۵درصدی پروژه ذخیرهسازی مخازن بندر شهید بهشتی چابهار خبر داد.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در آیینی به مناسبت ولادت حضرت علی (ع) و حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (س)، از دو بانوی فعال در حوزه سوخترسانی کشور تجلیل و قدردانی کرد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش گفت: سامانه مدیریت کارتهای سوخت اضطراری جایگاهها بهمنظور برنامهریزی توزیع سوخت، جلوگیری از سوءاستفاده و دریافت گزارشهای مورد نیاز از سوی منطقه زاهدان تولید و بهصورت آزمایشی در حال استفاده است.
مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز اروندان از آمادگی این شرکت برای همکاری با دانشگاه شیراز و دانشگاه سنپترزبورگ بهمنظور بهکارگیری و عملیاتی کردن فناوری ایجاد اسید فراکچرینگ در میدانهای غرب کارون خبر داد.
دنیای اقتصاد -هادي سلگي:
چهاردهمین نمایشگاه تجهیزات نفتی اهواز در چهار روز پایانی هفته قبل میزبان بسیاری از شرکتهای حوزه نفتی کشور بود. در این رویداد شرکتهای بهرهبردار نفتی بهعنوان اصلیترین مشتریان و شرکتهای تولیدی تجهیزات و دانشبنیانها در مقام ارائهدهندگان کالاها در ارتباط با یکدیگر قرار گرفتند و طی آن تفاهمنامه و قراردادهای متعددی به امضا رسید. مرکزیت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و زیرمجموعهها و در حول آن تولیدکنندههای فناور، هندسه اصلی این ارتباطات نمایشگاهی را شکل میداد که به نظر میرسد به نتایج دوسویهای در فهم نیازمندیهای بازیگران نائل شده باشد. هرچند نمیتوان اینگونه گفت که نمایشگاه اهواز ۲۰۲۴ از تجهیزات یا ماشینآلاتی رونمایی کرد که گام جدیدی در مرزهای دانش محسوب میشود که البته انتظار بیجایی هم هست؛ اما فرآیند بومیسازی مورد هدف سالهای اخیر خود را تا حدودی در غرفههای ریز و درشت تولیدکنندهها بروز داد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری از سرویس و برداشت از چاههایی که در نیمه دوم عمر خود هستند، خبر داد. جواد تقیزاده در چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان اعلام کرد: نفت و گاز آغاجاری دومین شرکت نفتی کشور است که حوزه پیرامونی آن ۸شهرستان خطوط لوله آن و ۷هزار و ۵۰۰کیلومتر است.
مدیرکل بهداشت، ایمنی، محیطزیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت با حضور در شرکت پالایش نفت بندرعباس از زیرساختهای ایمنی، اقدامها و دستاوردهای این شرکت در حوزه ایمنی بازدید کرد. به گزارش شانا به نقل از پالایش نفت بندرعباس، مظاهر انصاری با حضور در این شرکت از واحدهای فرآیندی و واحدهای ایمنی و آتشنشانی بازدید کرد و در نشستی با حضور هاشم نامور، مدیرعامل و دیگر مدیران این مجموعه پالایشی، چالشهای موجود در حوزه بهداشت و ایمنی و راهکارهای رفع آن بررسی شد.
دنیای اقتصاد -هادی سلگی:
گفته میشود حدود ۷۰درصد مواد موثره دارویی از تولیدات پتروشیمی حاصل میشود. با اینکه ایران در صنعت پتروشیمی مزیتهای زیادی دارد، رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان مواد موثره دارویی ایران میگوید که در طول تاریخ بعد از انقلاب به این اندازه از واردات دارو حمایت نشده است؛ موضوعی که به گفته فرامرز اختراعی دولت از طریق کاهش تعرفهها و حمایت ارزی و معافیت از مالیات ارزش افزوده باعث شده تولیدکنندگان داخلی توان رقابت با آنها را از دست بدهند.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه طی ۲۴ ساعت گذشته (۲۲ دیماه) ۷۴۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در کشور مصرف شده است، از افزایش ۷۳ درصدی تحویل گاز به نیروگاههای کشور در این روز خبر داد.
تولید پلیاتیلن سبک گرید LEC ۱۹۶۹ با کاربری اکستروژن کوتینگ در ایران بهعنوان سومین کشور تولیدکننده این گرید در جهان، از خروج سالانه ۱۵ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری میکند و سبب تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر و سودآوری بیشتر در صنایع پاییندستی و کشور میشود.
معاونت برنامهریزی وزارت نفت مجوز اجرای یک طرح پتروپالایشی با ظرفیت پالایش روزانه ۱۵۰هزار بشکه نفتخام متعلق به شرکت پتروپالایش نگین لاوان را صادر کرد.
دنیای اقتصاد -هادی سلگی:
از سال گذشته نرخگذاری خوراک گاز پتروشیمیها به یک کانون مناقشه در اقتصاد تبدیل شده بود که از یک طرف دولت را از طریق تبصره ۱۴ بودجه و از طرف دیگر سرمایهگذاران خرد و کلان را که بخشی از آنان در بازار بورس فعال هستند و در ضلع سوم شرکتهای پتروشیمی را به صورت مستقیم وارد این مناقشه کرده بود. حالا پس از اینکه دولت با کشمکشهای زیاد با تعیین نرخ از طریق یک فرمول مشخص پیشینی (البته با تغییراتی جزئی در تعیین سقف و کف هابهای بینالمللی) موافقت کرد، دامنه این سقف و کف به یک مساله جدید تبدیل شده است. آنطور که فریبرز کریمایی، قائممقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی کشور میگوید: در واقع در جلسه مشترک وزیر محترم اقتصاد و انجمن صنفی پتروشیمی توافق شد تا برای بخشی از فرمول قیمت گاز که همان قیمت در هابهای بینالمللی بود (۵۰درصد قیمت نهایی گاز را شامل میشود)، کف ۵۰۰۰ تومان و سقف قیمت گاز صادراتی ایران اعمال شود. ولی برداشت دولت و وزارت نفت این است که ۵۰۰۰ تومان کف قیمت نهایی گاز خوراک است نه کف قیمت هابهای اروپایی قابل استفاده در فرمول و بر همین اساس پیشنهاد اصلاحی مصوبه نیز به دولت ارسال شده است. در ادامه مشروح گفتوگوی «دنیایاقتصاد» را با فریبرز کریمایی میخوانیم.
دنیای اقتصاد -زینب طاری:
باتریسازی به عنوان یکی از صنایع پایه و حیاتی در بسیاری از صنایع مختلف از جمله حملونقل، مراکز داده، انرژی، ارتباطات و...، اهمیت بسیاری دارد. در این صنعت، باتریهایی با ظرفیتها و خصوصیات مختلف تولید میشود که برای انواع مختلف دستگاهها و سیستمهای الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند.
دنیای اقتصاد -هادی سلگی:
دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در یک نشست خبری برخی از مواد لایحه بودجه سال آینده شامل نرخ ۲.۵درصدی عوارض بر تولید اتیلن به بهانه توسعه خط لوله سراسری، عدماسترداد مالیات ارزش افزوده ۱۵ درصدی خوراک پتروشیمیها را توضیح و مورد انتقاد قرار داد. مهدی مهدوی ابهری در این نشست بیان کرد: اهمیت صنعت پتروشیمی بر کسی پوشیده نیست به طوری که ۳۰درصد صادرات غیرنفتی و ۲۷ تا ۳۰درصد بازار سرمایه متعلق به صنعت پتروشیمی است.
مدیرعامل پتروشیمی شیراز گفت: پتروشیمی شیراز نخستین پتروشیمی کشور در زمینه کاهش گازهای گلخانهای است و طی سالهای اخیر مدیران ارشد این شرکت همت کردهاند تا فعالیتهای این صنعت منطبق با صیانت از محیطزیست باشد که این نگرش سبب شد پس از اجرای داوطلبانه طرح سازوکار توسعه پاک (CDM) و ثبت آن در دبیرخانه پروتکل کیوتو و گواهی کاهش کربن از سازمان ملل متحد، شرکت پتروشیمی شیراز بهعنوان نخستین کارخانه پتروشیمی در زمینه کاهش گازهای گلخانهای در کشور باشد.
سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت کشور گفت: فعالیت انحصاری یک شرکت پرداخت الکترونیک، از عوامل تکرار حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت و عقب ماندگی در استفاده از فناوریهای نوین در جایگاههاست.
دنیای اقتصاد:
در یک نشست تخصصی با عنوان «چالشهای فناورانه شرکت ملی نفت ایران» مدیران شرکتهای نفتی مسائل و نیازهای تکنولوژیک خود را از زاویه ملموستر ارائه و برخی از اقدامات انجام شده در این راستا را تشریح کردند. در این نشست که در همایش پتروتک برگزار شد، مدیران عامل شرکتهای ملی مناطق نفتخیز جنوب، مناطق مرکزی، نفت خزر، متن و مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران سخنرانی کردند. در این گردهمایی با اعلام اینکه حرکت به مرزهای دانش شاهبیت نجات اقتصاد کشور است، گفته شد که اهم اقدامات فناورانه شرکت ملی نفت ایران پایلوت میدانی ازدیاد برداشت سامانههای مدیریت یکپارچه، طرح احیای چاههای بسته و کمبازده، واگذاری بیش از ۳۰ حلقه چاه، امضای تفاهمنامه هوشمندسازی ۱۵ میدان نفتی و گازی و تشکیل مرکز راهبری هوش مصنوعی و میدانهای دیجیتال بوده است. با این حال گفته شد که یکی از چالشها انبوه شرکتهای دانشبنیان و ترافیک کاری بالای آنهاست، از این رو توصیه شد که مجمع مراکز دانشبنیان صنعت نفت بهمنظور تقسیم کار و همافزایی میان آنها ایجاد شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: میانگین ضریب پیچیدگی فرآیندهای پالایشی در حالی در دنیا ۱۰ تا ۱۲.۵ است که این عدد در پالایشگاه اراک ۹.۵و در سایر پالایشگاههای کشورمان ۵ تا ۶ است، از این رو شرکتهای دانشبنیان میتوانند در این زمینه به کمک پالایشگاههای کشور بیایند.
یکی از شرکتهای فناور کاتالیستهای نانویی مبتنی بر آلومینا را به تولید رسانده که در پالایشگاههای ایلام، هاشمینژاد، فازهای مختلف پارس جنوبی و پتروشیمی خارک مورد استفاده قرار گرفته است.به گزارش «ایسنا»، یکی از شرکتهای فناور انواع مختلف کاتالیستهای نانویی از جمله کاتالیست آلومینای فعال، کاتالیست اکتیو آلومینای پروموت شده با آهن و کاتالیست بازیابی سولفور را تولید میکند که با تولید این نوع کاتالیستها نیاز به واردات آنها از خارج رفع شده است. سه دسته مهم از کاتالیستهای این شرکت در پالایشگاههای ایلام، هاشمینژاد، فازهای مختلف پارس جنوبی و پتروشیمی خارک مورد استفاده قرار گرفته است.
مدیر منابع انسانی شرکت پالایش نفت لاوان از برگزاری آزمون استخدامی شرکت پالایش نفت لاوان در دو حوزه امتحانی در شهرهای بندرعباس و تهران خبر داد.به گزارش شرکت پالایش نفت لاوان، حسام فلاحی در اینباره گفت: در این دوره داوطلبان متقاضی استخدام در شرکت پالایش نفت لاوان، روز جمعه (یکم دیماه) در حوزههای امتحانی دانشگاه هرمزگان و دانشگاه پلیتکنیک امیرکبیر بهصورت همزمان به رقابت پرداختند.
مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با بیان اینکه مدیر در سطح صنعت نفت ایران با مدیر شرکتهای بینالمللی متفاوت است، گفت: یک مدیر نباید در چرخدنده صنعت قرار بگیرد و نهایت هدفش افزایش تولید نفت و گاز باشد، بلکه باید یک هویت بالاتر برای خودش تعریف کند
دنیایاقتصاد:
درآمد نفتی یکی از فاکتورهای مهم در بودجهنویسی سالانه است و با توجه به نوسان قیمتها در بازارهای جهانی این انتظار وجود دارد که ریسک کسری بودجه از مسیر درآمدهای نفتی چندان برجسته نباشد. با وجود افت اخیر بهای نفت، اما برآوردهای قیمتی سال آینده نشان میدهد که انتظار متوسط نرخهایی نزدیک به ۷۰دلار منطقی به نظر میرسد و با توجه به انعطاف در میزان هدف حجم صادرات نفتخام، این پتانسیل وجود دارد که به درآمدهای نفتی مدنظر سال آینده دست پیدا کنیم.
دنیایاقتصاد- هادی سلگی:
دولت در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ مکلف شده معادل مبلغ ۲۰هزار میلیارد تومان نفت خام از محل منابع در اختیار شرکت ملی نفت ایران در اختیار پالایشگاهها قرار داده و به میزان آن، به صورت ماهانه از ابتدای سال ۱۴۰۲ مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) در اختیار دستگاههای اجرایی موضوع این قانون قرار دهد. این بند قانونی بودجه امسال موضوع جدالهای زیادی میان ذینفعان قرار گرفت.
دنیایاقتصاد: در ماههای گذشته، همراهی نهادهای تصمیمساز با پیشنهاد انجمنهای تخصصی در خصوص افزایش میزان عرضه رزین PVC به بالای ۱۱هزار تن توانسته است تا حدود زیادی به کاهش التهاب در بازار کمک کند. عباسعلی متوسلیان، رئیس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات PVC با تایید این موضوع، معتقد است که با وجود این، میزان رقابتهای غیراصولی در ماههای ابتدایی سال ۱۴۰۲ در بورس، باعث شده تا واحدهای تولیدی، برای تامین گرید S۶۵، در مجموع ۲۰۳۳ میلیارد تومان از سرمایه خود را در رقابتهای سوداگرانه از دست بدهند.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی کرمانشاه گفت: تا این مرحله از طرح توسعه این مجتمع پتروشیمی بیش از ۲۱۷ میلیون یورو هزینه شده که نتیجه آن کسب ۷۳درصد پیشرفت کلی طرح است و در بخش اجرا با توجه به توانمندیهای داخلی تاکنون ۲۳ قرارداد عمده اجرا شده و ۱۲ قرارداد در دست اجراست.
آنطور که مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران میگوید نرخ گاز سوخت طبق مصوبه هیات وزیران از ابتدای آذر برای افرادی که به سیستم گاز شهری متصل هستند، به قیمت فوب خلیج فارس محاسبه خواهد شد، اما خانوارهایی که از گاز شهری بهرمند نیستند همچنان با قیمت یارانهای سابق خواهد بود. به این ترتیب بیش از ۹۰درصد از گاز مایع توزیعی در کشور بهصورت یارانهای و با همان قیمت پیشین هر کیلوگرم ۲۳۰ تومان توزیع میشود.
پروژه احداث و نصب استریپر مجتمع پتروشیمی خراسان با حضور مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) افتتاح شد. به گزارش روابط عمومی شرکت پتروشیمی خراسان، پروژه زیستمحیطی مجتمع پتروشیمی خراسان با حضور بابک افقهی مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری تاپیکو، علی سلاجقه معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و مقامات استان خراسان شمالی به بهرهبرداری رسید.
دنیایاقتصاد - هادی سلگی:
محصولات صادراتی پتروشیمی به عنوان یکی از اصلیترین بخش سبد صادرات غیرنفتی و بالطبع ارزآوری بالای آن، میتواند در رشد سرمایهگذاری و همینطور ثبات اقتصادی تاثیر بگذارد. استفاده صادراتی از این تولیدات از این جهت که جزو محصولات میانی در زنجیره ارزش محسوب میشوند و پتانسیلی برای تبدیل آنها به مواد مصرفی نهایی به منظور جذب بالاتر ارزش را دارند، یکی از مسائل مورد بحث این حوزه بوده است. چنانچه به طور کلی دو دیدگاه مخالف را روبهروی یکدیگر قرار داده است؛ دیدگاهی که مطابق گزاره بالا با گسترش هرچه بیشتر زنجیره ارزش موافق و معتقد است که خام و نیمه خامفروشی نه تنها موجب توسعه اقتصاد و رشد بهرهوری نخواهد شد، بلکه فروش منابع کشور تنها موجب رانت برای اقلیتی که اجازه دسترسی به این منابع را دارند، میشود. در مقابل دیدگاهی که میگوید حرکت به سمت همه شاخههای تکمیلی نه به صرفه است و نه امکانات آن وجود دارد. این گروه حرکت توسعه از صنعت بالادست در کشورهایی مثل عربستان را نمونه میآورند که توانستهاند در چند محصول استراتژیک جایگاهی جهانی پیدا کنند.
نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: مجلس در برنامه هفتم توسعه دولت را مکلف به تنوعبخشی در سبد سوختی کشور کرد و در حوزه قیمتگذاری ورودی نداشت بلکه این اختیار در دست دولت باقی خواهد ماند.
مدیرعامل شرکت مایعسازی گاز طبیعی ایران گفت: با راهاندازی فاز نخست طرح ایران الانجی افزون بر صادرات الانجی و ارزآوری به مقدار ۲.۵میلیارد دلار برای کشور، امکان تزریق گاز به شبکه سراسری برای رفع چالش ناترازی گاز در کشور نیز وجود دارد و میتوانیم به اندازه دو فاز پارس جنوبی به شبکه سراسری گاز شیرین تزریق کنیم.