شماره روزنامه ۶۱۹۶
|
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • ناترازی‌ برق روزانه ۹۲۱۸میلیارد تومان به بخش صنعت خسارت می‏‏‌زند؛

    ضرر خاموشی، روزی ۱۸همت

    توقف تولید و انتقال و توزیع برق در کشور هر روز حدود ۱۸هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند که از این میزان ۹۲۱۸میلیارد تومان آن مربوط به بخش صنعت است. مشکلات صنعت برق و ریشه ناترازی‎ها اما دامنه وسیع‌‌‌تری دارد که شامل فرسودگی شبکه توزیع برق و اتلاف شدید انرژی نیز می‌شود. کارشناسان با تاکید بر واردات انرژی برای کاهش خسارت‌‌‌های ناترازی، خواستار لزوم تفکیک رگولاتور و بازیگر صنعت برق هستند و معتقدند در شرایط فعلی، دولت هم سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر صنعت برق است و هم در تولید، حضور مستقیم و فعال دارد و این مساله اثرات مخربی براین صنعت داشته است.
  • پتانسیل رشد بازار سهام از لنز کارشناسان بررسی شد؛

    چشم‌انداز ارزش دلاری بورس

    حال خوش بازار سرمایه روزهای گذشته در شرایطی به رشد نماگرها منتهی شد که همچنان ارزش دلاری بازار تفاوت زیادی با سقف‌های تاریخی گذشته بازار دارد. در حالی روز گذشته ارزش دلاری بازار به ۱۲۹میلیارد دلار رسید که این متغیر در سقف اردیبهشت‌ماه حدود ۲۰۰میلیارد دلار بوده است. درحال حاضر ارزش دلاری بازار با ششمین روز اسفندماه سال ۱۴۰۱ برابری می‌کند. تفاوت در ارزش دلاری بازار با سقف‌های تاریخی را می‌توان در سبد سرمایه‌گذاران جست‌وجو کرد.
  • مراسم گرامیداشت پنجمین سالگرد شهادت سردار سلیمانی در وزارت خارجه برگزار شد

    همسویی میدان و دیپلماسی در باغ ملی

    ادبیات «میدان و دیپلماسی» که از چند سال پیش وارد اظهارنظرها و تحلیل‌های سیاسی مقامات و رسانه‌ها شد و مباحث متعددی را درخصوص دوگانه‌سازی و تقدم و تاخر یکی بر دیگری برانگیخت، روز گذشته اما در باغ ملی همسویی و پیوند خود را متبلور ساخت. آنجا که عراقچی از هماهنگی کامل میدان و دیپلماسی سخن به میان آورد و تاکید کرد که دیپلماسی دستاوردهای میدان را به حیثیت و عزت ملی تبدیل می‌کند، و همزمان سردار تنگسیری نیز تصریح کرد که دیپلماسی همراه با میدان جواب می‌دهد.
  • زمان تزریق ارزی جدید مشخص شد؛

    شکل جدید سیگنال‌دهی ارزی

    بررسی‌ها حاکی از آن است که مدل بازارسازی بانک‌مرکزی تغییر کرده است. پیش از این نهاد بازارساز از طریق عرضه مستقیم در بازار آزاد و همچنین انتشار اخبار مثبت در رابطه با میزان درآمد‌های ارزی کشور تلاش می‌کرد تا نوسانات نرخ ارز در بازار غیررسمی را کنترل کند. اما با عبور از یک گام مهم در راستای یکپارچه‌سازی بازار ارز، سیگنال‌دهی به معاملات آزاد از طریق تغییرات بازار رسمی صورت می‌پذیرد.
  • برای چهاردهمین سال متوالی در سال ۲۰۲۴ آزادی اینترنت در سراسر دنیا کاهش یافت؛

    ایران؛ سومین کشور جهان در محدودیت‌های اینترنتی

    اگرچه در دنیای امروز آزادی واژه‌ای مهجور و مستور است، اما انسان امروز امیدوار بود که جهان اینترنت معنای تازه‌ای به آن ببخشد. با این همه اما به نظر می‌رسد که همچنان راه آزادی از پیچ‌وخم‌های متعددی می‌گذرد و حتی گستره اینترنت هم از آن مستثنی نیست؛ تا جایی که بر اساس آخرین بررسی‌های انجام شده، آزادی اینترنت در سراسر جهان برای چهاردهمین سال متوالی کاهش یافته است.
  • نظرات کارشناسان نشریه هاروارد در مورد برخی روش‌های مدیریتی که از تغییرات مصونند ؛

    ۱۰ توصیه «جاودانه» برای تقویت مسیر حرفه‏‏‌ای

    عرصه کسب و کار به طور ناگهانی و به سرعت تغییر می‌کند. روش‌های مدیریتی نیز همواره در حال تکاملند. با این حال، هنوز مهارت‏‏‌های رهبری سازمانی، ارتباطی، استراتژی و حل مساله وجود دارند که به قوت خود باقی هستند و از تغییرات مصونند. مجله کسب و کار هاروارد به مناسبت انتشار هزارمین قسمت پادکست پرچمدار خود، «آیدیاکست»، سراغ آرشیو خود رفته و ۱۰ توصیه «جاودانه» برای تقویت مسیر حرفه‏‏‌ای را شناسایی کرده؛ توصیه‏‏‌هایی که هرگز قدیمی نمی‏‏‌شوند.
  • «دنیای اقتصاد» در یک گزارش تحلیلی بررسی کرد

    بحران کفایت سرمایه در بانک‌ها

    نسبت کفایت سرمایه یکی از شاخص‏‏‌های کلیدی برای ارزیابی سلامت مالی و پایداری بانک‌ها به شمار می‌رود. این نسبت نشان‏‏‌دهنده توانایی بانک در مقابله با زیان‏‏‌های احتمالی و مدیریت ریسک‏‏‌های مالی است. بانک‌ها، به دلیل نقش حیاتی خود در تامین مالی اقتصاد و مدیریت منابع مالی، همواره در معرض ریسک‏‏‌هایی همچون ریسک اعتباری، ریسک بازار و ریسک عملیاتی قرار دارند. نسبت کفایت سرمایه ابزاری است که توانایی بانک را در مقابله با این ریسک‏‏‌ها ارزیابی کرده و به حفظ اعتماد عمومی به نظام بانکی کمک می‌کند.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • آیا مداخله دولت در توسعه تجدیدپذیرها ناترازی‏‏‌ را تشدید می‌کند؟

    پایان خاموشی به سه شرط

    در تابستان سال ۱۴۰۳ حدود ۱۷هزار و ۵۰۰مگاوات و در شهریور ۱۹ تا ۲۰هزار مگاوات ناترازی برق وجود داشت. در صورت ادامه این روند، سال آینده ۲۴‌هزار مگاوات کمبود برق خواهیم داشت. این به معنای آن است که برای جبران ناترازی باید ۲۵‌هزار مگاوات ظرفیت اضافه شود. این در حالی است که وضعیت امروز حوزه انرژی نتیجه عملکرد سیاستگذار در حوزه انرژی است و به نظر می‌رسد با ادامه رویکرد سیاستگذار در این حوزه، ناترازی طی سال‌های پیش‌رو تشدید شود. در حال حاضر مهم‌ترین عامل ناترازی انرژی، عدم‌سرمایه‌گذاری در بخش‏‏‌های مختلف تولید است و برای توقف روند ناترازی‏‏‌ها، در وهله اول محیط سرمایه‌گذاری در اقتصاد انرژی و فعالیت‏‏‌های این حوزه باید جذاب شود و هم‏‏‌زمان در حوزه تولید، انتقال و مصرف انرژی سیاستگذاری مناسب و بهینه‏‏‌ای انجام شود. همچنین ضروری است دولت از اقتصاد انرژی خارج شود. از طرف دیگر تغییر رویکرد دولت به موضوع انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر اگرچه ضروری است، اما بررسی روند تحولات و اظهارنظرهای صورت‌گرفته، نگرانی از حضور پررنگ دولت، شکل‏‏‌گیری فضای انحصار در این حوزه و عدم‌جذابیت فضا برای رقابت بخش خصوصی را به وجود آورده است.
  • اگر آتش‌‌بس در غزه محقق نشود، توافق هسته‌ای با ایران مشکل خواهد شد

    مصائب سیاست خارجی آقای پرزیدنت

    یکی از بزرگ‌ترین افتخارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده این است که او اولین رئیس‌جمهور ایالات متحده در دهه‌های اخیر است که «هیچ جنگ جدیدی» در دوره او آغاز نشده؛ ادعایی که مورد بحث قرار گرفته است. صرف‌نظر از این، او با ورود به کاخ سفید برای بار دوم باید دو جنگ بزرگ را در نظر بگیرد.
  • فرصت دوهفته‌ای «متغیرها» به بازار سهام؛

    تحریک دوسویه بورس

    بورس تهران مجددا توانست به روند صعودی خود ادامه دهد. بدون شک رشد دماسنج اصلی بازار در سه روز معاملاتی اخیر را می‌توان یکی از بهترین اتفاقات ممکن در تالار شیشه‌ای طی روزهای اخیر دانست. بازار سهام نخستین روز کاری هفته را سبزپوش آغاز کرد و نماگر اصلی با ثبت رشد حدود ۲.۲درصدی باز هم ارتفاع گرفت. پیشروی نسبی انتظارات از بهبود وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام، در کنار دریافت سیگنال مثبت از اخبار سیاسی و جذابیت قیمت سهام پس از افت‌های مکرر نیمه نخست سال، از مهم‌ترین دلایل صعود قیمت‌ها طی ۷هفته گذشته بوده است.
  • عوامل موثر بر بازار نفت در سال جدید میلادی بررسی شد؛

    نفت در افق ۲۰۲۵

    انتظار می‌رود تمرکز بر تقاضای نفت از سوی چین که پیش‌بینی می‌شود در حد فاصل سال‌های ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ میلادی به اوج خود برسد، قیمت جهانی نفت در سال جدید میلادی را تحت‌تاثیر مستقیم قرار دهد. عواملی نظیر اختلالات عرضه از سوی اوپک‌‌پلاس یا وضع تحریم‌‌های مجدد علیه ایران می‌‌تواند ثبات قیمت‌ها در بازار انرژی را در سال ۲۰۲۵ به چالش بکشد.
  • «دنیای‌اقتصاد» اثر تاخیر در اصلاح قیمت خودروهای داخلی را بررسی کرد؛

    خروج ۱۴۰ همت از خودروسازی

    اصلاح ۳۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی در ابتدای آذر سال‌جاری هرچند کمک بزرگی به خودروسازان بابت افزایش نقدینگی و حتی خروج از زیان کرد، اما تاخیر در به‌روزرسانی قیمت‌ها، حدود ۱۴۰ همت درآمد بالقوه را از دسترس خودروسازان خارج کرد.
  • تعادل مناسب بین کار و زندگی، تعهد عاطفی و رضایت شغلی را به طور معناداری افزایش می‏‏‌دهد؛

    هر سال بهره‏‏‌وری خود را کمتر کنید!

    چند سالی می‌‌‌شود که ابتدای هر سال جدید، برنامه‌‌‌ریزی یکسانی دارم که شاید حتی در ظاهر کاملا مغایر تصمیم‌‌‌های آرمان‌‌‌گرایانه‌‌‌ای باشد که همه می‌‌‌گیرند. اما همین یک تصمیم متفاوت دارد آرام و پیوسته مرا موفق‌‌‌تر می‌‌‌کند. آن تصمیم چیست؟ هرسال قسم می‌‌‌خورم که بهره‌‌‌وری‌‌‌ام را کمی کاهش دهم. درست است که دوست دارم خودم را فرد خونسرد و آرام و بی‌‌‌خیالی نشان دهم. اما واقعیت این است که تیپ شخصیتی‌‌‌ام تقریبا از نوع A است. برای آنهایی که با دسته‌‌‌بندی تیپ‌‌‌های شخصیتی آشنا نیستند، باید بگویم افراد دارای تیپ شخصیتی A عموما به شدت اهل رقابت، هدف‌‌‌گرا، عجول و کم‌‌‌طاقت هستند و علاوه بر کمال‌‌‌گرایی و میل به کنترل ویژگی‌‌‌هایی از قبیل حساسیت به زمان، کار و مشغله زیاد، پرخاشگری و استرس بالا، احساس رضایت پایین و واکنش تند به انتقادات دارند. پس من برخلاف میل باطنی‌‌‌ام A هستم. فقط لیست‌‌‌ درست کردن‌‌‌هایم موید این موضوع است. بیشتر روزهایم را با درست کردن فهرست بلندبالایی از کارهای روزانه شروع می‌‌‌کنم که عملا می‌‌‌توان گفت مرا به سمت شکست سوق می‌‌‌دهد. معمولا یک فهرست کارهای روزانه برای کارم دارم و فهرست کارهای روزانه جداگانه‌‌‌ای برای زندگی شخصی‌‌‌ام. اعتراف می‌‌‌کنم که به ندرت پیش می‌‌‌آید که تمام موارد لیست‌‌‌هایم انجام شوند و تیک بخورند، اما در معدود روزهایی که این اتفاق می‌‌‌افتد انگار در ابرها سیر می‌‌‌کنم.
  • رسانه‌های جهان درباره فصل دوم مجموعه پرطرفدار چه نوشتند؟

    ذره‌بین روی بازی مرکب

    پخش فصل دوم سریال «بازی مرکب» در حالی پس از انتظارات فراوان آغاز شده که نقدهایی متفاوتی را دریافت کرده است. داستان فصل دوم با گی‌هون آغاز می‌شود که پس از برنده شدن در بازی مرگبار، تصمیم می‌گیرد گروهی تشکیل داده و خودش را دوباره به محل بازی‌ها برساند. او بالاخره موفق می‌شود به بازی بازگردد تا افراد مسوول در راه‌اندازی آن را پایین بکشد و یک‌سری کاراکترهای تازه در این راه با او هم‌بازی می‌شوند.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • تورم ماهانه ترکیه به یک‌درصد رسید؛

    مهار تورم با ابزار سیاست انقباضی

    تورم سالانه ترکیه در دسامبر۲۰۲۴ به ۴۴.۳۸درصد کاهش یافت و به کمترین میزان از ژوئن سال۲۰۲۳ رسید. در این ماه تورم ماهانه نیز نسبت به ماه نوامبر ۱.۲۱واحد درصد کاهش یافت و به ۱.۰۳درصد رسید. این روند نزولی تورم سالانه که برای هفتمین ماه متوالی تداوم یافته است، نتیجه سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی ترکیه است. پس از افزایش شدید نرخ تورم در ترکیه که نتیجه سیاست‌های نامتعارف اردوغان بود، بانک مرکزی این کشور از ماه ژوئن سال۲۰۲۳ با هدف مهار تورم سیاست‌های انقباضی اتخاذ کرد و نرخ بهره را از ۸.۵درصد به ۵۰درصد رساند.
  • چرا ذخایر فلز زرد در ایران با میزان تولید آن هماهنگ نیست؟

    پناهگاه امن بانک‏‏‌های مرکزی

    بانک‌‌‌های مرکزی برای کاهش ریسک‌‌‌های ناشی از تورم و تنش‌‌‌های سیاسی بخشی از ذخایر خود را به‌‌‌صورت طلا نگهداری می‌‌‌کنند. براساس گزارش بازوی پژوهشی مجلس پیش از بحران مالی سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ روند نگهداری طلا رو به کاهش بود، اما پس از این سال‌ها این روند معکوس شده و رو به افزایش است. به‌‌‌طوری که در سه‌‌‌ماهه سوم سال ۲۰۲۲، بانک‌‌‌های مرکزی ۲۰ میلیارد دلار به ذخایر بین‌المللی خود اضافه کردند.
  • در نوامبر ۲۰۲۴، صادرات نفت ایران به حدود ۱.۸میلیون بشکه در روز رسید؛

    خیز بلند صادرات نفت ایران

    افزایش چشمگیر صادرات نفت ایران در نیمه دوم دسامبر۲۰۲۴، بار دیگر جایگاه این کشور را در بازارهای بین‌المللی تثبیت کرد. این دستاورد، نه‌تنها نشان‌دهنده بهبود در مدیریت منابع و تعاملات بین‌المللی، بلکه تاکیدی بر اهمیت نقش ایران در تامین نیازهای انرژی جهانی به شمار می‌رود. بر اساس داده‌های ارائه‌شده توسط دو تارنمای TankerTrackersو Kpler ، فروش نفت خام ایران پس از شروعی ناامیدکننده در نیمه اول دسامبر ۲۰۲۴، به شکلی قابل‌توجه در نیمه دوم رشد داشت.
  • رئیس‏‏‏‏‌جمهوری آمریکا: هیچ ارتباطی بین سه حمله وجود ندارد؛

    اکران ژانر وحشت در سال نو میلادی

    آمریکا سال نو میلادی را خونین آغاز کرد. سه حادثه که بایدن می‌گوید هیچ ارتباطی با هم ندارند، اما به هر حال شواهد نشان می‌دهد که دست‌‌‌‌‌کم یک حمله از این سه حادثه تروریستی بوده است. درحالی‌که در نیواورلئان، یک کامیون مردم را زیر گرفت و ۱۴نفر را کشت، در روبه‌روی هتل ترامپ هم یک خودروی سایبرتراک منفجر شد. اما اپیزود سوم در مقابل یک سالن رقص در نیویورک رقم خورد که به‌دلیل تیراندازی چهار نفر، یازده‌نفر زخمی شدند.
  • عوامل دخیل در سهم ناچیز اقتصاد دریا از تولید ناخالص داخلی ایران بررسی شد

    شاه‌کلید رونق سواحل

    ناتوانی ایران در استفاده از ظرفیت‏‏‌های اقتصادی مرزهای آبی، موجب سهم پایین اقتصاد دریا از تولید ناخالص داخلی کشور شده است. در حالی که این سهم در کشوری نظیر ویتنام به حدود ۴۰‌درصد رسیده و در چین ۵۰‌درصد است، در ایران با وجود ۵هزار و ۸۰۰کیلومتر نوار ساحلی، به دلیل عقب‏‏‌ماندگی در توسعه زیرساخت‏‏‌ها این سهم در حال حاضر زیر ۱۰‌درصد است. مطالعات تجربه جهانی نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری در زیرساخت‏‏‌های دریایی و بهبود فرآیندهای ترخیص کالا، کلید رشد اقتصادی و افزایش سهم اقتصاد دریا در تولید ناخالص داخلی است. مقدمه جذب سرمایه به‌منظور توسعه زیرساخت‏‏‌ها پس از آمایش سرزمینی و تدوین نقشه یکپارچه و همه‏‏‌جانبه، بازنگری در قوانین و وضع مقررات تسهیل‏‏‌گر خواهد بود؛ مسیری که سنگاپور را به یکی از مراکز دریایی برتر جهان تبدیل کرده است. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، توجه به منابع آبی و دسترسی به آب‏‏‌های آزاد برای توسعه اقتصادی همواره مورد توجه تمام کشورهای دارای مرزهای آبی بوده است؛ چراکه در بستر اقتصاد دریامحور و ایجاد کریدورهای مناسب آبی می‏‏‌توان ظرفیت‏‏‌های تجاری ویژه‏‏‌ای را هم در داخل کشور و هم از طریق تسهیل مبادلات میان سایر کشورها فعال کرد.
  • پنج دلیل اصلی شکست استراتژی‏‏‌ها و روش‌های غلبه بر آنها

    چرا شرکت‌ها در اجرای استراتژی ناکام می‏‏‌مانند؟

    کمتر شرکتی را می‌توان یافت که در اجرای استراتژی‏‏‌های تدوین‌شده با هیچ مشکلی مواجه نشود و تمام استراتژی‏‏‌های مورد نظر خود را به طور صد درصدی به مرحله اجرا درآورد. در واقع اجرای موفق و کامل استراتژی‏‏‌های تحول‏‏‌آفرین، یکی از چالش‏‏‌های اصلی و همیشگی بسیاری از شرکت‌ها و کسب‌وکارها محسوب می‌شود. مهار این چالش بزرگ می‌تواند تاثیر بسزایی در بهبود شاخص‏‏‌هایی همچون رشد و سودآوری داشته باشد. بر اساس تحقیق اخیر موسسه تحقیقاتی PwC آن دسته از شرکت‌هایی که زمان و تلاش بیشتری را صرف سرمایه‌گذاری بر اجرای استراتژی‏‏‌های خود می‌کنند، تا سه برابر به رشد بیشتر و تا دو برابر به سودآوری بیشتری نسبت به شرکت‌هایی که اعتنایی به چنین سرمایه‌گذاری‏‏‌هایی ندارند، دست پیدا می‌کنند. حال سوال اینجاست که چرا و به چه علت استراتژی‏‏‌ها شکست می‏‏‌خورند و شرکت‌ها در اجرای آنها به مشکل بر‌می‏‏‌خورند و ناکام می‏‏‌مانند؟
  • مسیر تحول رهبر کریپتو زیر ذره‏‏‌بین قرار گرفت

    ۱۶ سال با بیت‌کوین

    در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ (۱۴ دی ۱۳۸۷) ساتوشی ناکاموتو خالق ناشناس بیت‌کوین اولین بلاک این شبکه، معروف به بلاک پیدایش یا جنسیس بلاک را استخراج کرد و اولین بیت‌کوین‌‌‌ها تولید شدند. این بلاک نه‌تنها سرآغازی برای بیت‌کوین، بلکه یک رویداد تاریخی بود که مسیر اقتصاد دیجیتال را برای همیشه تغییر داد.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • سیاست خارجی ایران در ۲۰۲۵ از شبه‌قاره کلید خورد؛

    دستورکار تخت‌روانچی در هند

    مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر خارجه ایران، در اولین سفر خود در سال جدید میلادی به هند می‌رود. این سفر از امروز پنج‌شنبه آغاز می‌شود و روز جمعه هم ادامه دارد. هدف از این سفر به شبه‌قاره، شرکت در نوزدهمین دور نشست مشورت‌های سیاسی ایران-هند خواهد بود. هجدهمین دور رایزنی‌های سیاسی میان ایران و هند آذرماه سال ۱۴۰۲ برگزار شده بود.
  • اتحادیه اروپا با دستورالعمل جدید «هوای پاک» به جنگ با آلودگی شهر و خانه می‌رود؛

    آلوده‏‏‌ترین هوا در کجا؟

    به‌رغم اینکه، عمده نگرانی سیاستگذاران جهان در رابطه با هوای آلوده شهرها و محیط‌زیست است، اما بر اساس تحقیقات ارائه‌شده در اتحادیه اروپا، «کیفیت هوای داخل خانه و محیط‏‏‌کار» آلوده‏‏‌تر از بیرون (محیط‏‏‌باز یا همان سطح شهر) است و میزان این آلودگی تقریبا ۸ برابر بیشتر از فضای بیرون ارزیابی شده است، زیرا ماندگاری آلودگی در داخل خانه بیشتر از بیرون است و رطوبت و دمای هوای محیط داخلی بر شدت آلودگی اثر معنادار دارد. همین موضوع باعث شده تا «اتحادیه اروپا» با دستورالعمل جدید «هوای پاک» به جنگ با آلودگی شهر و خانه برود و اروپا سقف مجاز «انتشار ذرات آلاینده» خود را از ابتدای ۲۰۲۴ به ۲.۵ میکروگرم در مترمکعب کاهش دهد. این در حالی است که سال گذشته سطح غلظت PM۲.۵ در آسمان تهران از ۳۰ میکروگرم بر مترمکعب هم تجاوز کرده بود.
  • کسب‏‏‌وکارهای صنعتی برای نوسان دوباره زنجیره‌های تامین آماده می‌شوند؛

    دورنمای تولید در ۲۰۲۵

    سال ۲۰۲۵، نقطه‌عطفی برای بخش صنعت است. از این نظر که جدا از بازگشت ترامپ، اثر تحولات عظیم در هوش مصنوعی (AI) بر واحدهای صنعتی عمیق خواهد بود. شواهد موجود از بررسی ۵گزارش مختلف پیرامون سال آینده میلادی نشان می‌دهد صنایع با ترکیبی از چالش‌‌‌های اقتصادی، اجتماعی، زیست‌‌‌محیطی، نظارتی و فرصت‌‌‌های نوآورانه مواجهند؛ موضوعی که فرصت‌‌‌ها و تهدیدات فراوانی را پیش روی بخش صنعت می‌‌‌گشاید.
  • رئیس‌جمهور منتخب آمریکا بحث بر سر افزایش بودجه نظامی در قاره کهن را دامن زد؛

    آسیا؛ نگران ترامپ

    برای دوستان آمریکا در آسیا، بلاتکلیفی ناشی از بازگشت قریب الوقوع دونالد ترامپ به کاخ سفید در زمان بدی از راه می‌رسد. چین در حال مدرن‌سازی زرادخانه نظامی و هسته‌ای خود است و در عین حال به‌طور فزاینده‌ای درباره ادعاهای ارضی در دریای چین جنوبی و تایوان رویکرد تهاجمی‌تری در پیش می‌گیرد. کره‌شمالی لفاظی‌های جنگ‌طلبانه خود را تشدید کرده و خواستار توسعه برنامه هسته‌ای غیرقانونی خود شده است. هر دو کشور همسویی خود را با روسیه در جنگ با اوکراین گسترش داده و آسیا را به «صلح از هم پاشیده در اروپا» وصل می‌کنند. «سیمون مک کارتی» در گزارشی برای سی‌ان‌ان نوشت، برای چندین دهه، ایالات متحده از امنیت متحدان خود در منطقه حمایت می‌کرد؛ زیرا ایالات متحده در آسیا نیروهایی فعال‌تر از هر جای دیگری در جهان دارد. ده‌ها هزار سرباز در پایگاه‌های گسترده در کشورهای متحد (کره جنوبی و ژاپن) مستقر هستند و همچنین کشورهایی مانند فیلیپین و استرالیا که ایالات متحده در صورت حمله به آنها ملزم به کمک است.
  • تقابل‌ دو اقتصاد بزرگ جهان؛ چین پیروز می‌شود یا آمریکا؟

    پنج سناریوی بازار کالایی در سال‌۲۰۲۵

    بازگشت دونالد ترامپ، اقتصاد جهانی و بازارهای کالایی را نگران کرده‌است، چراکه تصمیم‌های رئیس‌جمهور جدید ایالات‌متحده آمریکا می‌تواند بازار کامودیتی‏‏‏‏‏‌ها در سال‌۲۰۲۵ را به یکی از بی‏‏‏‏‏‌ثبات‏‏‏‏‏‌ترین بازارها تبدیل کند. به‌طور کلی پیش‌بینی می‌شود بخش اول سال‌۲۰۲۵ دوره‏‏‏‏‏‌ عدم‌قطعیت تعریف شود و به‌دنبال آن بازارها با واقعیت‏‏‏‏‏‌ها و تصمیم‌های جدیدی که گرفته می‌شوند سازگاری پیدا کنند. تجربه نشان می‌دهد؛ نوسانات اولیه قیمت و حجم دوام نمی‏آورد و بازارهای کالایی به طرز چشمگیری در تعدیل مهارت دارند که همه این موارد به‌عملکرد اقتصادی چین و سیاست‌های جدید دونالد ترامپ بستگی دارد.
  • پرونده امروز

    مسیریابی از فقر تا شکوفایی

    پرهام پهلوان: «باشگاه اقتصاددانان» دنیای اقتصاد در این پرونده به بررسی ریشه‌ها و پیچیدگی‌های فقر در جهان، از دلایل تاریخی و جغرافیایی گرفته تا نقش فرهنگ، سیاست و نهادها، پرداخته است. در این رویکرد با نگاهی به تاریخ توسعه‌یافتگی، بررسی شد که چگونه برخی جوامع با ایجاد نهادهای کارآمد و سیاست‌های درست، مسیری برای توسعه پیدا کردند در‌حالی‌که برخی دیگر به دلیل نهادهای استخراجی در تله‌های فقر و استعمار گرفتار شدند.
  • شهر بندری جنوب ایران چه ویژگی‏‏‌هایی برای جهانی‏‏‌شدن دارد؟

    ناگفته‏‏‌های سفر به «کنگ»

    ترکیه را با استانبول، امارات را با دبی و اخیرا عربستان را با شهر نئوم در سواحل دریای سرخ در نزدیکی بندر جده می‌‌‌شناسند. هیچ یک از این شهرها، پایتخت سیاسی کشور خود نیستند اما تبدیل به برند و هویت کشور خود شده‌‌‌اند. چرا بندرکنگ نتواند؟! اصالت کنگ از تغییرات سیر زمانی در امان مانده است؛ اگر از من بپرسید چکیده و اصالت هرمزگان را کجا می‌توان یافت، با احترام به کلیه شهر‌‌‌ها و جزایر استان هرمزگان، بی‌‌‌درنگ خواهم گفت: «کنگ!‌». مورخان قدمت کنگ را نزدیک به۳‌هزار سال تخمین می‌‌‌زنند و با توجه به قرارگیری در کنار شاخاب پارس (خلیج فارس کنونی) همواره مرکز تجارت و صید بوده است که بعضا از آن به عنوان مروارید خلیج‌‌‌فارس نیز یاد می‌شود. کنگ با توجه به مزیت مرکز تجارت و صیادی، دور از چشم استعمارگران نمانده است و انگلستان و پرتغال دوره‌‌‌هایی بر این بندر تسلط داشته‌‌‌اند به نحوی که هنوز آثار و بقایایی از قلعه پرتغالی‌‌‌ها باقی مانده است. از دیدگاه آلفرد ماهان، استراتژیست دریایی «دریاها، مهم‌ترین عامل جهت کسب قدرت یک ملت است». حتی امروزه نیز ۹۰‌درصد تجارت جهانی از طریق دریاها و بنادر صورت می‌گیرد و دریاها و اقیانوس‌‌‌ها سهم بسزایی در امنیت غذایی بشر دارند.
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • در دومین نشست تخصصی پیشرفت و آبادانی منطقه مکران مطرح شد؛

    مذاکره باید مستقیم باشد

    دومین نشست تخصصی درباره ظرفیت‌های بین‌المللی‌شدن و توسعه منطقه مکران، با حضور نماینده ویژه رئیس‌جمهور، معاون سازمان‌برنامه، استادان دانشگاه، رئیس و نمایندگان بخش‌خصوصی در اتاق ایران برگزار شد. تمامی کارشناسان حاضر در این نشست تاکید کردند که رشد و توسعه بدون همکاری با جهان، امکان‌پذیر نیست و برای استفاده از فرصت‌های اقتصادی در حوزه مکران لازم است از ظرفیت همکاری‌های بین‌المللی شامل سرمایه، تجارب مدیریتی و خدمات فنی و مهندسی استفاده کرد.
  • ارزش معاملات خرد به بالای ۱۵هزار‌ میلیارد‌تومان رسید؛

    جولان دوباره شاخص‌سازان در بورس

    بورس، در فرآیند دست به‌دست‌شدن سهام میان معامله‌گران، در روز سه‌شنبه با رشد شاخص‌کل و ثبات در نماگر هموزن همراه بود. شاخص بورس با افزایش ۲۴هزار‌واحدی در کانال ۲.۷میلیون واحد باقی‌ماند و شاخص هموزن نیز به دلیل تداوم فشار فروش در کل بازار، بدون تغییر در محدوده ۸۴۷هزار واحد باقی‌ماند. بررسی‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ ارزش معاملات نیز با احتساب صندوق‌ها به ۱۵هزار ‌میلیارد‌تومان افزایش‌یافت.