دنیای اقتصاد: روز گذشته مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در بخش هزینهای، مصوباتی برای کمک به حوزه راه و شهرسازی داشت. بر این اساس مجلس، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کرد که ۱۰ درصد از اراضی خود را برای اجرای طرحهای مسکن اختصاص دهد. نمایندگان همچنین با مصوباتی سازوکار اجرای طرحهای مسکنهای حمایتی و احیای بافتهای فرسوده را مشخص کردند و علاوه بر این با رای مجلس تصویب شد که تسهیلات بانکی به برخی دستگاهها برای احداث و نوسازی خوابگاههای دانشجویی ارائه شود.
دنیایاقتصاد-گروه مسکن و شهری: هوای تهران پس از ۴ روز متوالی قرارگیری در وضعیت ناسالم، برای ساعاتی در ابتدای روز دوشنبه نوزدهم آذر ماه در وضعیت قابل قبول قرار گرفت. در حالی که تصمیمات دیرهنگام مدیران شهری نتوانست اثر مثبتی بر بهبود کیفیت هوای پایتخت برجای بگذارد؛ وزش باد از ساعات پایانی روز یکشنبه هجدهم آذر ماه و بروز بارش باران در ساعات ابتدایی روز دوشنبه و در ادامه بارش پراکنده برف باعث شد تا هوای پایتخت برای ساعاتی تمیز شود.
تراز تجاری بخش صنعت بیش از ۲۰ میلیارد دلار منفی است؛
تراز تجاری بخش صنعت، به میزان بیش از ۲۰میلیارد دلار از لحاظ ارزشی منفی است. آمار هفتماهه تجارت خارجی در سال ۱۴۰۳، بیانگر این است که بنگاههای صنعتی ایران همچنان در ابتدای راه صادرات هستند. در هفتماهه امسال در حالی کشور ۴.۸میلیارد دلار صادرات صنعتی داشته که در همین بازه زمانی بیش از ۲۵میلیارد دلار واردات صنعتی به ثبت رسیده است.
تحولات ژئوپلیتیک در خاورمیانه و کاهش تقاضای نفت، تاثیرات متناقضی بر قیمتها گذاشتهاند؛
در روزهای اخیر، قیمت نفتخام برنت افزایش قابلتوجهی را تجربهکرد و به حدود ۴.۷۱دلار برای هر بشکه رسید. این افزایش در حالی اتفاقافتاده که تحولات ژئوپلیتیک و اقتصادی پیچیدهای در حال رخدادن هستند. در این نوشته، به بررسی عواملی که بر قیمت نفت تاثیر گذاشتهاند پرداخته و روندهای آینده بازار نفت را تحلیل خواهیم کرد.
اثر معافیتهای مالیاتی برای جلوگیری از مهاجرت نیروی کار؛
فرار مغزها به کشورهای ثروتمندتر شمال اروپا مشکلی است که پرتغال و چند کشور دیگر در جنوب و مرکز اروپا با آن مواجه هستند. دلیلش هم مشخص است، نیروی کار از قانون آزادی جابهجایی درون این بلوک تجاری استفاده کرده و کشورهایی را برای کار انتخاب میکند که فرصتهای بیشتری پیش رویش قرار دهد. «پدرو مونتیرو»، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی هوافضا در لیسبون تا همین اواخر قصد داشت پس از اتمام درسش مانند بسیاری از همسالانش برای یافتن شغلی با درآمد بالاتر و مزایای بیشتر به کشورهای ثروتمندتر اروپا مهاجرت کند. اما طرح معافیت مالیاتی دولت پرتغال برای نیروهای جوان – که در بعضی موارد به معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی هم میرسد - و طرحهای کمکی مسکن او را به تجدید نظر واداشته است.
این روزها نگاه جهان به سمت سوریه است، جایی که دولت بشار اسد سقوط کرده و هر لحظه تصاویر و خبرهای عجیبی از آن مخابره میشود. سوریه نویسندگان و شاعران بزرگی دارد که برخی از آنها سالهاست در تبعید به سر میبرند و برخی داخل کشور هستند. نکته مهم این است که نویسندگان و شاعران سوری آثار تاثیرگذاری درباره زندگی مردمان این سرزمین روایت کردهاند و راویان رنج مردم بودهاند. از سلیم برکات، آدونیس و نزار قبانی گرفته تا سعدالله وانوس، حنا مینه و الفت ایدیلبی چهرههایی هستند که با آثارشان شهرت جهانی پیدا کرده و تعداد زیادی از این کتابها در ایران هم ترجمه شده و در دسترس قرار دارند و بااینحال چند اثر در ایران بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند. در اینجا سه رمان مهم و خواندنی درباره سوریه را معرفی کردهایم.
دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
نشست مجمع جهانی شهری ۶ توصیه برای دولتها دارد؛ «همه چیز از خانه شروع میشود»
دوازدهمین نشست مجمع جهانی شهری اخیرا زیر سایه سنگین «فقر مسکن» و «تخریب سیستماتیک شهرها»، برگزار شد و به کار خود پایان داد. گزارش «دنیایاقتصاد» از نتایج پنجروزه این گردهمایی که با حضور ۱۸۲ کشور برگزار شد، حاکی است: شهرهای آینده با سه تهدید «تامین مالی مسکن»، «عدمدسترسی امن به زمین مسکونی» و «آوارگی ناشی از جنگهای کنونی کشورها» روبهرو شدهاند و برآیند آنها در صورت «بیتوجهی سازمانهای جهانی و دولتها» میتواند به «تشدید فقر مسکن» و «بحرانهای اجتماعی و البته سیاسی» منجر شود.
سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهان تا سال۲۰۵۰ به ۲۶درصد خواهد رسید؛
تهران روز گذشته میزبان بیستوششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) بود. مراسم افتتاحیه این نشست با سخنرانی رئیس و دبیرکل این مجمع آغاز شد، سپس در ادامه وزرا درپشت درهای بسته به گفتوگو پرداختند. در این دوره محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران مقام رئیس و محمد حامل از الجزایر دبیرکلی مجمع را برعهده داشتند. در آیین افتتاح نشست، دبیرکل با اعلام اینکه از زمان تشکیلGECF، شاهد افزایش ۷۰درصدی تقاضای گاز طبیعی بودهایم، افزود: مجمع کشورهای صادرکننده گاز دنبال تضمین آینده پررونق برای گاز طبیعی است. وی با بیان اینکه کشورهای صادرکننده گاز بهدنبال تضمین یک آینده پررونق برای گاز طبیعی است، در عین حالی که خود را با چشمانداز متغیر جهانی متناسبسازی میکند، تاکید کرد: از زمان شکلگیری مجمع، شاهد افزایش چشمگیر ۷۰درصدی تقاضای گاز طبیعی بودیم. این درحالی است که با وجود همهگیری ویروسکرونا، در مقابل تحولات اقتصادی و بحرانهای ژئوپلیتیک از خود تابآوری نشاندادهاست.
در سال ۲۰۲۵، مسافران کتاب قوانین سفر را از پنجره هواپیما بیرون میاندازند و انتظارات سنتی در مورد سن، جنسیت و اینکه یک تعطیلات معمولی باید چگونه باشد را رد میکنند، چرا که مسیر مهمتر از مقصد است. با وجود هنجارهای رایج در سال ۲۰۲۴، تمرکز فزایندهای بر رشد شخصی و تجربیات معنادار خواهد بود. از نوجوانانی که به دنبال ماجراجوییهای هیجانانگیز میروند تا افرادی که سفرهای ضدمصرفگرایی را در اولویت قرار میدهند، در واقع سفر بیشتر به سمت خودشناسی و ارتباطات عمیق پیش میرود.
طرح «ذخیره ملی ارز دیجیتال» در آمریکا چه تاثیری بر بازار جهانی دارد؟
طرح رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، برای ایجاد یک ذخیره ملی بیتکوین نگرانیهای بسیاری را در بین مقامات اقتصادی، کارشناسان مالی و تحلیلگران حوزه ارزهای دیجیتال بهوجود آورده است. در حالی که طرفداران این طرح معتقدند که میتواند به نفع صنعت کریپتو و حامیان ترامپ باشد، بسیاری از متخصصان اقتصادی، این طرح را ریسکزا و «توافقی بد» میدانند.
زمان قدردانی از کارکنان به اندازه خود قدردانی مهم است؛
این سناریو را فرض کنید: شرکت شما در پاسخ به فشارهای مالی، چند دور کوچکسازی را پشت سر گذاشته. در هر دور، تعداد زیادی از کارکنان شما تحتتاثیر قرار گرفتهاند. روحیه اعضا به بدترین حالت رسیده و کاملا مشخص است که آستانه تحمل همه پایین آمده. در آخرین دور، شما وظیفه دارید عذر نیمی از کارکنان تیمتان را بخواهید، از جمله یکی از کارکنان که اخیرا برای اولین بار خانه خریده و یکی دیگر که در مرخصی زایمان است. شب قبل از اجرای این تصمیم، به گفتوگوهای فردایتان با آنها فکر میکنید و هجوم احساسات منفی، خواب را از چشمانتان ربوده. دائم در تختتان غلت میزنید.
مراسم زادروز کارگردان فقید در موزه سینما برگزار شد
مراسم زادروز زندهیاد داریوش مهرجویی، کارگردان فقید سینمای ایران، در موزه سینما برگزار شد. در این برنامه دومین پادکست رادیو موزه سینما توسط مژگان اصغری و رضا آفتابی اجرا شد و فرازهایی از زندگی شخصی و حرفهای مهرجویی در حوزه هنر، ادبیات و فلسفه مورد بررسی قرار گرفت. در بخش بعدی مراسم مهرداد غفارزاده، نویسنده و فیلمساز، با علیرضا زریندست، فیلمبردار پیشکسوت سینمای ایران، درباره تجربه همکاری و همچنین ویژگیهای سینمای داریوش مهرجویی به گفتوگو نشست. علیرضا زریندست گفت: داریوش مهرجویی دارای نگاهی بسیار گسترده بود و این موضوع تنها محدود به یک زاویه نبود، چراکه او ابعاد مختلف زندگی را رصد کرده و آن را در آثار خود منعکس میکرد. به خاطر دارم زمانی که او فیلمنامه «پری» را در اختیار من قرار داد، نکاتی را در آن کشف کردم و به مهرجویی اعلام کردم که این نکات میتواند به شکل برجستهتری وارد جهان فیلم شود. او با این ایده موافقت کرد و به من گفت برای انجام ایدههای مطرح شده نیاز دارد تا در حدود پانزده روز آغاز فیلمبرداری «پری» با تاخیر همراه شود. او افزود: زمانی که این فیلم ساخته شد، نسبت به آنچه در فیلمنامه وجود داشت با اثر بهتری مواجه شدیم. در فیلمسازی روند به این صورت است که در ابتدا باید یک فیلم را هدایت کرد و در ادامه شرایط بهگونهای تغییر میکند که فیلم هدایت شما را بر عهده میگیرد.
غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه روزگذشته به مناسبت روز دانشجو به دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران رفت و به پرسشهای دانشجویان پاسخ داد. او درسخنانش در بین دانشجویان برلزوم برگزاری علنی دادگاهها تاکید کرد و گفت که احکام قضایی دانهدرشتها تاکنون به صورت کامل اجرایی شده است. وی همچنین از رشد اقدامات قوه قضائیه برای رفع موانع تولید خبر داد.
روز گذشته نمایندگان مجلس در ادامه بررسی جزئیات لایحه بودجه۱۴۰۴، سازوکار اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال آینده را مشخص کردند. بر اساس بند(خ) تبصره ۱ کل نرخ مالیات بر ارزش افزوده برابر (۱۰) واحد، صرف متناسبسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری و صندوق بازنشستگی فولاد موضوع جزو ۱ بند (ر) ماده۲۸ قانون برنامه هفتم توسعه میشود.
شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی که اولین ماه پاییزی امسال را با افزایش آغاز کرده بودند، در آبانماه روندی کاهشی را ثبت کرد. به نظر میرسد مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه، ناترازی انرژی و تامین ارز همچنان مانع اصلی رشد تولید صنعتی هستند. در حلقههای ابتدایی زنجیره نسبت به انتهای زنجیره تولید و فروش محصولات وضعیت بهتری دارند، در حالی که برای توسعه صنعتی باید محصولات نهایی از نظر وضعیت تولید و فروش در مرتبه بهتری باشند. طی سهماه منتهی به آبانماه سال ١٤٠٣، رشد میانگین متحرک سهماهه شاخص تولید افزایش ۰.۷درصدی و شاخص فروش آن افزایش ۵.۵درصدی را نشان میدهد. با این حال شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه قبل روندی کاهشی را در پیش گرفته است.
سیکل فقر و ثروت، از جمله موضوعاتی است که بهصورت خاص، بر آینده افراد اعم از ثروتمند یا فقیر اثر میگذارد و حتی میتواند تعیینکننده مسیر آینده آنها باشد. تله فقر (سم بولز و همکاران، ۲۰۰۶) تداوم شرایطی را موجب میشود که افراد امکان دستیابی به آن دسته از خصیصههایی که موجب موفقیت آنها در طول زندگی میشود را ندارند؛ بهعنوان نمونه، افراد فقیر از سلامت پایینی برخوردارند و سطح کالری موردنیاز روزانه را دریافت نمیکنند که این خود سبب کمبود توان آنها در کار و تحصیل میشود؛ بهعلاوه افراد فقیر در حاشیه شهرها زندگی میکنند که این مناطق بسیار مستعد ناهنجاریها بوده و افراد فقیر نیز بسیار ممکن است در تله این ناهنجاریها گرفتار شوند. افراد فقیر عموما امکان و مجال دوراندیشی را ندارند و در طول عمر خود مجبور به اکتفا به دیدی کوتاهمدت هستند؛ تصمیمات ایشان عموما برای رفع نیازهای فوری اتخاذ میشود. نکته مهم نیز آن است که رفتار فقرا پاسخ به بستری است که در آن زیستکرده و رشد میکنند، در نتیجه تداوم چنین شرایطی برای ایشان را «تله فقر» اطلاق میکنند.
«دنیایاقتصاد» راهکار کشورها برای «امکانپذیر کردن خرید ملک با هر میزان سرمایه» را بررسی میکند
دنیایاقتصاد: بازار مسکن در ایران طی سالهای گذشته با رکود جدی مواجه شده و کاهش قدرت خرید مردم مانع از آن میشود تا ورود پول به این بازار مجددا چرخه عرضه و تقاضا را با رونق مواجه کند. در این میان بررسیها نشان میدهد که فروش مسکن به شکلی متفاوتتر از روشهای سنتی فعلی میتواند راهگشای برونرفت از وضعیت موجود باشد. به همین منظور یکی از راههایی که هماکنون در کشورهای پیشرفته بازخورد مناسبی داشته و تجربه موفق آن در ایران نیز قابل بهرهبرداری است، روش توکنایز کردن املاک و مستغلات است که میتواند با ورود سرمایههای خرد به صنعت ساختمان امکان خرید مسکن در واحدهایی کوچکتر همچون خرید متری -مترمربع- را برای عموم مردم فراهم کند.
«دنیایاقتصاد» سه مانع مقابل شرکتهای تولیدکننده موادغذایی را بررسی کرد
ایران در سیکل شکنندگی امنیت غذا گرفتار خواهد شد اگر سیاستهای بهینه و مناسبی را برای واردات و تولید غذا در پیش نگیرد. بر اساس تعاریف جهانی تحقق امنیت غذایی مستلزم افزایش قابلیت کشور در تولید داخلی یا واردات مواد غذایی است. به این معنا که علاوه بر تقویت تولید غذا در داخل، تعاملات بینالمللی نیز به امنیت غذایی کشور کمک کند. ازآنجا که غذا یکی از مولفههای امنیت ملی است؛ ایران نیازمند داشتن طرحی دقیق از نقاط قوت و ضعف خود در حوزه غذاست تا تنشهای امنیتی و منطقهای، تحولات ژئوپلیتیک و مسائلی نظیر تحریم زمینهساز بحران امنیت غذا در کشور نشود. از آنجا که کشور شرکای اندکی در بخش تجارت و داد و ستد غذا دارد، موارد بالا میتواند به آسیبپذیری کشور در این زمینه منتج شود. کارشناسان در راستای بازطراحی سیاستهای کشاورزی تاکید دارند اقتصاد غذا در ایران باید به سمتی حرکت کند که تمرکز بر تولید با ارزشافزوده بالا در بخش کشاورزی، مدیریت پایدار منابع آبی و خاکی، افزایش میزان سرمایهگذاری و تدوین الگوی کشت متناسب با شرایط منطقهای محور بخش کشاورزی شود.
گفتوگو با مدیر سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی تکمیلی «اندوخته» آگاه:
اوضاع نابسامان صندوقهای بازنشستگی در شرایطی که در حال مشاهده تغییر ساختار جمعیتی از جوان به سالخورده هستیم، تصویری مبهم و نگرانکننده از آینده پیشروی افراد جامعه قرار داده است. صندوقهای بازنشستگی که در راستای پاسخدهی به این نگرانیها فعالیت میکنند به دلایل متعددی از جمله ابهام در ماهیت صندوق، عدم شفافیت، روش تسویه مطالبات صندوق از سوی دولت و عدم وجود سیاست یکپارچه و بلندمدت، نتوانستند پاسخگوی نیاز جامعهای در حال تغییر ساختار جمعیتی باشند. در راستای برطرف کردن این چالشها و مشکلات، سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام به معرفی روشی نوین از سرمایهگذاری در قالب صندوقهای بازنشستگی تکمیلی کرده است. اما این صندوقها چه ماهیتی داشته و سازوکارشان چگونه است و چطور میتوانند به فعالان بازار سرمایه و کارفرمایان و کارکنان برای رهایی از مشکلات و چالشهای اقتصادی بلندمدت کمک کنند؟
روزنامه «دنیایاقتصاد» در گفتوگو با مهرداد منتظری، مدیر سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی تکمیلی در شرف پذیرهنویسی «اندوخته» آگاه، به بررسی کارآیی صندوقهای بازنشستگی تکمیلی و ساز و کار آنها پرداخته است:
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران صبح روز گذشته عازم بغداد شد و ضمن رایزنی با مقامات عراقی در نشست مشترک وزیران خارجه ایران، عراق و سوریه شرکت کرد. سفری که در میانه جولان گروههای تروریستی به سوی حمص و خیزش دوباره داعش در شرق سوریه و غرب عراق از اهمیت دوچندانی برخوردار است. ارزیابی اعزام نیروهای مشترک ایرانی-عراقی به سوریه با درخواست دولت بشار اسد و ممانعت از بازگشت دوباره داعش دو هدف اصلی سفر عراقچی به بغداد است.
دنیای اقتصاد: ژانگ گوو چینگ، معاون نخستوزیر چین در حالی روز چهارشنبه ۱۴ آذر در جریان سفر به تهران با مسعود پزشکیان رئیسجمهوری و محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور دیدار و گفتوگو کرد که همزمان معاون وزیر خارجه ایران نیز در پکن حضور یافت.
طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی و تشکیل دو وزارتخانه مستقل برای دنبالکردن ماموریتهای بخش «حملونقل» و «مسکن» اخیرا در مجلس اعلام وصول شد. این طرح ۷۰ امضا دارد اما برای اینکه در دستور بررسی قرار گیرد، باید تعداد امضاهای آن تقریبا دوبرابر شود. یک گروه از نمایندگان مجلس و برخی کارشناسان و فعالان صنعت حملونقل بر این باورند که تنها راه نجات این صنعت و جبران عقبماندگیها، تشکیل یک وزارتخانه مستقل برای دنبالکردن ماموریتهای حوزه راه و ترابری است؛ اما آیا نسخهای که قوه مقننه برای دولت چهاردهم پیچیده، نجاتبخش صنعت حملونقل خواهد بود؟ «دنیایاقتصاد» دیدگاه موافقان و مخالفان ایده تجزیه وزارت راه و شهرسازی را بررسی کردهاست.
چرا بازار سهام، بدونتوجه به خطرات سیاسی همچنان سبزپوش ماند؟
بورس تهران در چهارمین هفته متوالی موفق شد تا بازدهی مثبت قابلتوجهی را برای سهامداران به ارمغان بیاورد. شاخصکل بازار سهام، پس از ۱۹ماه وارد کانال۲.۵میلیونی شد و از کف آبان امسال بازدهی حدود ۲۷درصدی را نصیب فعالان این بازار کرد. با وجود آنکه طی هفته گذشته زورآزمایی میان ریسکهای سیاسی و محرکهای اقتصادی، بورس تهران را با افت و خیزهایی همراه کرد، اما برآیند معاملات نشان میدهد؛ طی هفته دوم آذرماه، نماگر اصلی بورس تهران بازدهی بیش از ۳درصدی را ثبت کردهاست. همچنین برای سومین هفته متوالی است که ارزش معاملات بالای ۷هزار میلیاردتومان است.
معاون اول رئیسجمهور جزئیات اولین «رویداد بزرگ تجاری» در دولت چهاردهم را تشریح کرد
عزم دولت برای برگزاری هرچه باشکوهتر نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ جزم است. هفتمین نمایشگاه «توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران» که در اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد، در صدر توجهات تیم اقتصادی دولت است و گامی تازه برای آشتی بازارهای جهانی با کالاهای ساخت ایران به شکلی فراگیر است.
لحظه باشکوهی بود؛ وقتی نمایندگان فرهنگی بسیاری از کشورها در کمیته بینالدولی میراث ناملموس برای جهانی شدن «جشن مهرگان»، «مهارت نواختن رباب» و «پیوستن مغولستان به پرونده نوروز» به پا خاستند و شادمانی کردند.
«کاپ ۱۶» بزرگترین گردهمایی کشورهای جهان برای مبارزه با بیابانزایی است. اجلاسی که برای جهانیان یک روزنه امید به شمار میرود؛ امید به جهانی سبز و سرشار از حیات. این اجلاس ۲ تا ۱۳ دسامبر در ریاض با حضور بسیاری از سران کشورهای دنیا و کارشناسان محیطزیست و بیابانزدایی برگزار میشود. هدف اصلی این اجلاس تقویت تابآوری جامعه بینالمللی در برابر خشکسالی است.
رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ دو هفته پیش در واکنش به افزایش قیمت خودروهای داخلی، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هر چقدر دولت و خودروسازان داخلی قیمت خودرو را بالا ببرند، مجلس تعرفه واردات خودرو را پایین خواهد آورد تا رقابت به نفع مردم شود.»
شامگاه دوشنبه مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در دومین گفتوگوی تلویزیونی، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مجلس اجازه افزایش قیمت بنزین در سال آینده را نمیدهد و میگوید به واردات بنزین هم در ۱۴۰۴ هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد، گفت که وقتی ارز اختصاصی اختصاص داده نمیشود، طبیعتا بنزین هم گران میشود. او همچنین تاکید کرد که ۴ میلیارد میدهیم بنزین گران وارد میکنیم و با قیمت ۳ هزار تومان میفروشیم. هیچ کارشناسی در دنیا این روند را قبول ندارد. این نیاز به درمان دارد. با نگاه به معیشت مردم این مداخله باید انجام شود. هر مداخلهای که میخواهیم انجام دهیم باید طبقه پایین جامعه را مورد ملاحظه قرار دهد. این اظهارات رئیسجمهور در مجلس انتقاداتی را به دنبال داشت.
موافقان و مخالفان عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا به جان هم افتادهاند؛
دیروز سهشنبه هزاران نفر از مردم گرجستان برای ششمین روز متوالی در مقابل پارلمان کشورشان تظاهرات کردند. این تظاهرات بحران سیاسیای را تشدید کرد که دولت طرفدار روسیه را در برابر کسانی قرار داده که خواهان روابط نزدیکتر با غرب هستند. «والری هاپکینز» در گزارش دیروز سهشنبه ۳دسامبر در نیویورک تایمز نوشت، در مرکز ثقل این درگیری، اعلان هفته گذشته حزب حاکم «رویای گرجستان» قرار دارد که گفته بود این کشور مذاکرات درباره عضویت در اتحادیه اروپا را تا سال۲۰۲۸ به تعویق خواهد انداخت. رئیسجمهور «سالومه زورابیشویلی» که طرفدار الحاق به اتحادیه اروپا است، مشوق آن هزاران نفری است که هر شب برای اعتراض به این تعویق به خیابانها آمدهاند. او روز دوشنبه به «رادیوی فرانسه اینترنشنال» گفت: «ما میخواهیم سرنوشت اروپاییمان به ما بازگردانده شود.» تظاهراتی که از پنجشنبه گذشته (۸آذرماه) در تفلیس، پایتخت گرجستان آغاز شد به نشانه افزایش خشم از دولت به شهرهای سراسر کشور سرایت کرد.