دنیایاقتصاد:
ایالات متحده تنها یک روز تا انتخابات ریاستجمهوری فاصله دارد و کامالا هریس و دونالد ترامپ کمپینهای خود را بر ایالتهای نوسانی مهم متمرکز کردهاند؛ جایی که هر رای مهم هست. اما بگذارید چند نکته توضیح داده شود. «الیزابت ملیموپولوس» گزارش خود در الجزیره را چنین روایت میکند:
دنیای اقتصاد -نیلوفر ادیبنیا:
تنشهای سیاسی و ژئوپلیتیک روزبهروز در حال افزایش است و افزایش شاخص فاصله ژئوپلیتیک بهخوبی نمایانگر گسترش موانع سیاسی بر سر راه مبادلات اقتصاد بینالمللی است. در چنین فضایی روند تجارتجهانی بیش از پیش با هزینههای بسیار مواجه میشود و کشورها را به اتخاذ تصمیمهای نادرست در عرصه اقتصادی سوق میدهد.
دنیای اقتصاد:
پروفسور هارتموت روزا، جامعهشناس آلمانی، استاد دانشگاه ینا و نظریهپرداز مطرح در زمینه شتابزدگی و انباشتگی در جوامع مدرن است. کتاب «آیا دموکراسی به دین نیاز دارد؟» نوشته پروفسور هارتموت روزا به بررسی نقش دین در جوامع دموکراتیک مدرن میپردازد. روزا در این کتاب استدلال میکند که دین میتواند با ایجاد فضاهای تفکر، تأمل، و ارزشهای اخلاقی، به حفظ بنیانهای دموکراسی کمک کند. او بهویژه به نقش دین در کاهش شتابزدگی و ایجاد وقفه در جامعهای که تحت فشار بیوقفه مصرفگرایی و کارکردگرایی است، توجه دارد. گفتوگوی زیر بین دکتر یونس نوربخش استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران و او صورت گرفته است.
آیا شبها تا دیروقت کار میکنید و صبحها زودتر از همه سر کار حاضر میشوید؟ آیا پروژهها را در دقیقه ۹۰ تمام میکنید؟ آیا همیشه احساس خستگی و فرسودگی دارید؟ آیا وقتهایی که سر کارید، ذهنتان جای دیگر است و وقتی سر کار نیستید، دائم به کار فکر میکنید؟ آیا همیشه استرس دارید؟ اگر پاسختان به همه این سوالات مثبت است، مراقب باشید چون احتمالا دچار اعتیاد به کار هستید. طبق تحقیقات محققانی مثل «ملیسا کلارک» از دانشگاه جورجیا، اعتیاد به کار، صرفا یک مشکل شخصی و محدود به کارکنان نیست بلکه توسط سازمانها نیز تقویت میشود.
دنیای اقتصاد:
در سالهای اخیر، ارزهای دیجیتال بهویژه در مناطق شرق اروپا و روسیه، تحولات قابل توجهی را تجربه کردهاند. این مناطق به سرعت در حال تبدیل شدن به مراکز مهم فعالیتهای مالی دیجیتال هستند و تحولات اخیر نشاندهنده گسترش و پذیرش فناوریهای نوین مانند بلاکچین و مالی غیرمتمرکز (DeFi) است. در این گزارش به بررسی وضعیت کنونی بازار ارزهای دیجیتال در روسیه و شرق اروپا، تاثیرات اقتصادی و سیاسی آن و چشماندازهای آینده پرداخته شده است.
دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان:
نبود آمار یا ضد و نقیض بودن آمارهای موجود در حوزه گردشگری، در واقع حاکی از آن است که سیاستگذار، مراکز آماری و پایشگر بازارها سنجش مشخص و دقیقی از نبض بازار توریسم ایران ندارند. این به آن معناست که رادارهای بازار گردشگری که تعداد گردشگر ورودی و خروجی و سفرهای داخلی را سنجش میکند و امکان دید به سرمایهگذار و سیاستگذار میدهد، خاموش است.
دنیای اقتصاد: در هفته گذشته واردات و رجیستری آیفون آزاد شد و تعیین سود بازرگانی ۹۶ درصدی برای این گوشیها خبرساز شد؛ تا جایی که دولت در کمتر از یک روز از موضع خود عقبنشینی کرد و از اصلاح این تعرفه خبر داد. در ادامه و روز گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی از تعرفه ۳۰ درصدی دولت برای واردات گوشیهای آیفون صحبت و تاکید کرده است که تعرفه بیشتر از آن معنا ندارد. به نظر میرسد دولت متوجه اشتباه افزایش نجومی حقوق گمرکی این گوشیها شده و سعی کرده است تا به گفته فعالان و کارشناسان بازار موبایل در خصوص تعیین تعرفه متعادل بین ۲۰ تا ۲۵ درصد توجه کند.
دنیای اقتصاد:
با نزدیک شدن به انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در ۵نوامبر، نظرسنجیها نشان میدهد که کامالا هریس، معاون دموکرات رئیسجمهور و دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق جمهوریخواه در یک رقابت تنگاتنگ وارد روز انتخابات میشوند. به گزارش الجزیره، اما درحالیکه انتخابات ایالات متحده برای خود آمریکاییها مهم است تا رهبر ۴سال آینده خود را ببینند، پایتختهای بیشتر کشورهای جهان نیز بهدلیل ضریب نفوذ آمریکا، منتظر هستند تا نتیجه انتخابات مشخص شود. برخی از کشورها ترجیح میدهند هریس رئیسجمهور شود و برخی دیگر از آنها ترجیحشان دونالد ترامپ است. در ادامه نگاهی به برخی از این کشورها میاندازیم:
دنیای اقتصاد:
آخرین گزارش پایش ملی محیط کسبوکار ایران نشان میدهد نمره شاخص محیط کسبوکار کشور که در بهار امسال به ۶.۰۴ رسیده بود، در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده و فقط ۰.۰۲واحد بهبود پیدا کرده است. براساس این گزارش، در بهار ۱۴۰۳ فعالان اقتصادی مشارکتکننده در این پایش، به ترتیب سه مولفه «غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تامین مالی از بانکها» و «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» را نامناسبترین مولفههای محیط کسبوکار کشور نسبت به سایر مولفهها ارزیابی کردهاند. در این مورد، وضعیت کاملا مشابه با فصل بهار بوده است.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس با رشد بیش از ۵هزارواحدی به بیش از ۲میلیون و ۶۱هزار واحد رسید. نماگر هموزن نیز تقریبا بدون تغییر نسبت بهروز معاملاتی قبل، در محدوده ۶۷۰هزار واحد آرام گرفت. ارزش معاملات خرد، حدود ۳هزار میلیاردتومان ثبت شد و ۱۱۳میلیاردتومان پول حقیقی از بورس خارج شد. با وجود آنکه در ۴۵دقیقه اول معاملات بورسی، بازار تا ۲میلیون و ۶۸هزار واحد رشد کرد، پس از ساعات ابتدایی دادوستدهای روز شنبه فشار عرضهها در بازار سبب شد تا کلیت سهام موجود در بازار قرمزپوش شوند. بهنظر میرسد خبرهای اقتصادی مثبت درخصوص برخی از صنایع تا حدودی جو بازار را متعادل نگه داشتهاست. خبر عرضه خودرو در بورسکالا و تاکید دوباره همتی وزیر اقتصاد مبنیبر لزوم تکنرخیشدن نرخ ارز، دو عامل مهم ثبات نسبی معاملات بورس بود. این درحالی است که با توجه به حل و فصلنشدن مسائل سیاسی و تنشهای منطقهای، همچنان اطمینان کافی برای رشد بازار سهام وجود ندارد. معاملات روزهای اخیر نشاندادهاست که سبزپوشی نصیب نمادها و صنایعی میشود که ضمن ارائه گزارشهای خوب ماهانه و صنایع، وضعیت بنیادی مناسبی دارند.
دنیای اقتصاد:
چندی پیش کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس و اتحادیه اروپا بیانیهای مشترک صادر کردند که براساس آن از ایران خواسته شده تا به «اشغال» جزایر سهگانه ایرانی یعنی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی پایان دهد. این موضوع در چند روز گذشته با واکنش های شدید کاربران شبکه های مجازی روبهرو شد و آنها با انتشار متنها و تصویرهایی نسبت به این موضوع اعتراض کردند.
دارون عجم اوغلو و سایمون جانسون از MITبه همراه جیمز رابینسون از دانشگاه شیکاگو، جایزه نوبل اقتصاد را بهدلیل پژوهش پیشگامانه خود درباره چگونگی اثرگذاری نهادها در دستیابی به رفاه دریافت کردند. نظریات آنها درباره تداوم و تغییر نهادها موجب شکلگیری ادبیات گستردهای شد و بینش اقتصاددانان درباره نابرابریهای اقتصاد جهانی را دستخوش تغییر کرده است. ملیسا دل، دانشجوی سابق برندگان نوبل و استاد دانشگاه هاروارد، در گزارشی به بررسی ادبیات شکلگرفته توسط این اقتصاددانان پرداخت.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
غول نفتی عربستانسعودی، آرامکو، رشد تولید بازار جهانی نفت در سال۲۰۲۵ میلادی را برابر با ۱.۵درصد پیشبینی میکند. این امر ناشی از رشد بنیادین اقتصاد در چین و نقش بزرگان سوختهای فسیلی در فرآیند گذار سبز انرژی است. بسته محرک اقتصادی اخیر چین نیز نتوانسته نگرانیهای فعالان بازار انرژی در مورد بازار این کشور را کاهش دهد. چین ۷۰درصد از رشد تقاضای نفت در سال۲۰۲۳ میلادی را به خود اختصاص داده، با اینحال رشد تقاضای این کشور در سالجاری میلادی کندتر از حد انتظار بودهاست.
دنیای اقتصاد:
روز گذشته آمار اشتغال آمریکا تنها چهار روز پیش از برگزاری انتخابات ایالاتمتحده، از سوی اداره کار ایالت متحده منتشر شد. بر اساس این آمار، نرخ بیکاری در ماه اکتبر نسبت به ماه سپتامبر ثابت ماند و رقم ۴.۱ درصد را به ثبت رساند. با این حال، تعداد مشاغل ایجادشده در این ماه تنها ۱۲ هزار شغل بود. هرچند توفانهای اخیر باعث این کاهش هستند، اما این امر میتواند بر انتخابات آمریکا تاثیر شایانی بگذارد.
دنياي اقتصاد:
روز چهارشنبه خبر رفع ممنوعیت و رجیستری گوشیهای آیفون حسابی خبرساز شد. در حالی که بسیاری از کارشناسان این رفع ممنوعیت را در صورت اعمال تعرفه بالای ۴۰ درصد در عمل بیاثر میدانستند، با فاصله چند ساعت هیات وزیران در مصوبهای تعرفه ۹۶ درصدی را برای واردات انواع آیفون با رویه تجاری در نظر گرفت و اعلام کرد.
دنیای اقتصاد:
محمدرضا فرزین، رئیسکل بانکمرکزی در راستای راهاندازی بازار ارز توافقی برای انجام حراج و کشف قیمت ارز حاصل از صادرات بخشخصوصی، ضمن تشریح سیاست جدید ارزی بانکمرکزی گفت: سامانه بازار ارز توافقی در بانکمرکزی با بهرهگیری از بهترین متخصصان فناوری اطلاعات در کشور در یک سالگذشته ایجاد و راهاندازی شدهاست.
دنیای اقتصاد:
بازار رمزارزها بهعنوان یکی از سریعترین و ناپایدارترین بازارهای مالی جهان شناخته میشود. در چند هفته گذشته، بیتکوین و آلتکوینها دستخوش تحولات قابلتوجهی شدهاند که توجه بسیاری از سرمایهگذاران و تحلیلگران را به خود جلب کردهاست.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
با آغاز فصل گزارشدهی سود و زیان شرکتهای نفت و گاز در اروپا، شرکتهایی مانند BP و دیگر غولهای انرژی تحتفشار شدیدی قرارگرفتهاند؛ سود BP در این فصل پایینترین میزان از زمان همهگیری کووید-۱۹ بوده و این افت به قیمتهای پایینتر نفت و کاهش حاشیه سود پالایش نسبت داده میشود. این روند که در سایر شرکتهای بزرگ مانند شل، توتالانرژیز، اکسونموبیل و شورون نیز مشهود است، نشاندهنده چالشهای پیشرو است، چراکه سودها اکنون بسیار پایینتر از رکوردهای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ است، اما این وضعیت پرسشی بزرگتر از عملکرد شرکتها را مطرح میکند: آیا اتحادیه اروپا برنامهای کامل و کاربردی برای مدیریت مصرف گاز طبیعی در جریان گذار به سمت انرژیهای پاک و تجدیدپذیر دارد یا خیر؟ به گزارش فایننشالتایمز، اتحادیه اروپا در سیاستگذاری انرژی با چالشی اساسی روبهرو است. برخلاف موضع مشخص خود در قبال زغالسنگ که بهسرعت در حال کنار گذاشتن آن است و نیز تسریع در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، جایگاه گاز در میانمدت همچنان مبهم است.
هیچکس نمیخواهد یک «مدیر ذرهبینی» باشد اما وقتی مسوولیت رهبری یک تیم را بر عهده دارید، این دام به سادگی میتواند شما را گرفتار کند. فشار برای اثبات خود به تیم و در عین حال ارائه نتایج قوی به سازمان، گاهی منجر به نوعی رهبری سازمانی میشود که بیش از حد درگیر جزئیات است.
دنیای اقتصاد-فائزه پوزش:
محدودیتهای جدید بانک مرکزی ایران بر فعالیتهای صرافیهای رمزارزی، به کاهش اعتماد کاربران به کسبوکار ایرانی و آسیب به کسبوکارهای خصوصی این حوزه منجر شده است. این فشارها، بهویژه در شرایطی که کشور با کسری بودجه و افزایش نقدینگی مواجه است، امکان بهرهبرداری از پتانسیلهای فناوریهای نوین مالی را کاهش میدهد. در عین حال، گرایش افراد به روشهای غیررسمی و پرریسکتر برای تامین نیازهای مالی خود، نشاندهنده چالشهای موجود در این حوزه است. در این راستا، همچنان با نبود قانونی مدون، نهادی مانند بانک مرکزی در راستای اهداف خود بدون توجه به آسیبهای وارده به بخش خصوصی بهصورت سلیقهای وارد عمل میشود و بیش از هر زمانی کمبود قانون مدون از سوی مجلس شورای اسلامی محسوس است.
دنیای اقتصاد:
کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی در حالی روز سهشنبه به تصویب رسید که شرطی برای تصویب این لایحه از سوی رئیس مجلس مبنی بر اصلاح این لایحه اعلام شد و از سوی پورمحمدی، رئیس سازمان برنامهوبودجه نیز مورد پذیرش قرار گرفت. علاوه بر این تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه نیز بر لزوم اصلاح لایحه بودجه در مجلس تاکید کرد. اگرچه هر ساله تغییراتی از سوی مجلس بر لایحه بودجهای که دولت پیشنهاد میدهد انجام میشود، اما به نظر میرسد که اینبار این تغییرات گستردهتر از قبل باشد و در همین راستا قالیباف چندبار از رئیس سازمان برنامهوبودجه برای موافقت با تغییرات و اصل ۷۵ای نکردن لایحه تغییر یافته در مجلس قول گرفت و این موضوع را مورد تاکید قرار داد. بر اساس اصل ۷۵ قانون اساسی طرحهای قانونی و پیشنهادها و اصلاحاتی که نمایندگان در خصوص لوایح قانونی عنوان میکنند و به تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه عمومی میانجامد، در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن طریق جبران کاهش درآمد یا تامین هزینه جدید نیز معلوم شده باشد.
دنیای اقتصاد: رئیسجمهور با صدور حکمی محمدرضا فرزین را به سمت رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد. به گزارش بانک مرکزی به نقل از نهاد ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان در این حکم از محمدرضا فرزین خواسته است در چارچوب قانون اساسی، اهداف سند چشمانداز و سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری در تحقق اهداف دولت و حل مشکلات کشور مجدانه بکوشد.
دنیای اقتصاد-راضیه احقاقی:
متوسط اجارهبها در کشور مطابق دادههای رسمی مرکز آمار ایران، در مهر ماه امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل ۴۱درصد زیاد شد؛ این در حالی بود که میزان افزایش تورم اجاره در بازه سالانه نیز افزایشی ۴۱.۸درصدی را به ثبت رساند. در حالی تورم اجاره در مهر امسال ۴۱درصد شد که تورم عمومی ۳۱.۶ درصد بود و بنابراین انتظار میرفت که تورم اجاره خود را با سطح تورم عمومی تطبیق دهد. علیرضا سلامی اقتصاددان در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» یکی از دلایل عدم کاهش اجارهبها مطابق با افت نرخ تورم عمومی را کاهش عرضه خانه اجارهای به دلیل سیاستگذاری نادرست در بازار اجاره و تضعیف بخش ساختوساز میداند. در عین حال بررسیهای میدانی «دنیای اقتصاد» از آن حکایت دارد که تورم بالای اجاره در تهران و سایر کلانشهرها بخشی از مستاجرها را به کوچ اجباری به محلههای غیر دلخواه سوق داده و این موضوع به کاهش کیفیت زندگی مستاجران دامن زده است.
دنیای اقتصاد:
سیاست توسعه صنعتی در ایران چند بار نگاشته شده، اما به اجرا گذاشته نشده است. در همه این سیاستها به تقویت بخش خصوصی، تقویت حقوق مالکیت، توجه به اقتصاد کلان، توجه به فناوریهای زیرساختی، انتخاب صنعت رقابتپذیر و تغییر سیاست خارجی و تعامل با دنیا توجه شده، ولی در اجرا به آنها بیتوجهی شده است. کارشناسان معتقدند برای موفقیت در تجربه سیاستهای توسعه صنعتی، باید دولت توسعهگرا در ایران وجود داشته باشد. باید با جهان آشتی کنیم تا سیاست صنعتی بنویسیم؛ وگرنه این مسیر موفق نخواهد بود. در اولین نشست استراتژی توسعه صنعتی، بهروز هادیزنوز، استاد اقتصاد دانشگاه علامهطباطبایی با تشریح سیاستهای صنعتی در ایران و الزامات آن، گفت: دولت توسعهگرا میتواند سیاستهای توسعه صنعتی را در ایران پیگیری کند.
سالانه حدود ۳۴۰میلیون دستگاه خودروی مسافری، ون، وانت، اتوبوس و کامیون و دوچرخه و سهچرخه در جهان تولید میشود که از موتور الکتریکی استفاده میکنند. این حجم از تولید محصولات پاک و الکتریکی در حالی هر روز ابعاد بزرگتری از بازار خودروی جهان را به خود اختصاص میدهد که در بسیاری از کشورها نظیر ایران هنوز بر سر ورود یا عدمورود به این بخش از فناوری تصمیم روشنی اتخاذ نشده است.
دنیای اقتصاد- حمید ملازاده:
صنعت مد و لباس، با جــذابـــیـــتها و درخـــششهـــای بیپایانش، بهعنوان یکی از بزرگترین نیروهای محرکه در جامعه امروز شناخته میشود، اما پشت این زیبایی، یک واقعیت تلخ و ناگوار نهفته است.
مهندس صادق ذوالقدری/ مشاور حوزه آموزش و توسعه منابع انسانی
Zolghadri.sadegh@gmail.com
صنعت دارویی یکی از معدود صنایعی است که بهرغم رکود اقتصادی جهانی، از سرعت رشد نسبتا قابل قبولی برخوردار است. پیشبینی میشود میانگین رشد سالانه این صنعت حدود ۸درصد باشد و ارزش تولیدات آن از ۱.۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۴ به ۱.۶ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۵ برسد. ارزیابیها نشان میدهد تا سال ۲۰۲۵ تعداد مصرفکنندگان طبقه متوسط - افرادی با درآمد سالانه بین ۶هزار تا ۳۰هزار دلار - از ۱.۷میلیارد نفر به ۳.۶ میلیارد نفر افزایش یابد.
نیلوفر ادیبنیا:
دادههای جدید، وضعیت اضطراری سیاره زمین را تایید میکنند. سازمان ملل متحد اعلام کرده است که غلظت گازهای گلخانهای در جو زمین به بالاترین سطح خود رسیده است. این خبر در حالی منتشر میشود که دانشمندان سالهاست نسبت به عواقب جبرانناپذیر تغییرات اقلیمی هشدار میدهند. حال باید پرسید که آیا جامعه جهانی به اندازه کافی برای مقابله با این بحران آماده است؟ آخرین گزارش سازمان جهانی هواشناسی خبر از وخامت اوضاع میدهد. افزایش بیرویه گازهای گلخانهای، زمین را به لبه پرتگاه برده است. اگر فوری اقدامی صورت نگیرد، عواقب جبرانناپذیری مانند افزایش سطح آب دریاها، خشکسالیهای شدید و از بین رفتن تنوع زیستی، گریبانگیر همه ما خواهد شد.
دنیای اقتصاد-علي قاسمي:
شاخص کل بورس، با وجود سبزپوشی در نیمه اول معاملات روز سهشنبه، در نیمه دوم روندی کاهشی را دنبال کرد. بهطوری که در نهایت نماگر اصلی رشد تنها ۷۲واحدی را تجربه کرد. با این حال، شاخص هموزن، در چهارمین روز معاملاتی هفته با افت ۰.۳درصدی مواجه شد. به نظر میرسد روند صعودی که از ابتدای هفته آغاز شده است، برای تخلیه هیجانات منفی هفته قبل بوده و احتمالا سایه ترس از بازار کم نشده است. با وجود آنکه ارزش معاملات خرد، نسبت به هفتههای گذشته بهبود یافته، اما همچنان بازار با موانعی همراه است.
دنیای اقتصاد:
طلای جهانی روز گذشته تا ساعت ۱۸ به وقت تهران، به رکورد جدیدی در قیمت ۲۷۷۰ دست یافت. قیمت بیتکوین نیز برای چهارمین روز به روند صعودی خود ادامه داد و با گذشتن از مقاومت ۷۰ هزار دلاری، به رکورد تاریخی خود در کانال ۷۳ هزار دلار نزدیک شد. گفته میشود که این نوسانات به خاطر نااطمینانیهای قبل از انتخابات ایالاتمتحده است.
دنیای اقتصاد:
تولید هفتماهه خودروسازان بزرگ کشور (در بخش سواری) هرچند نسبت به مدت مشابه پارسال افت را نشان میدهد، بااینحال رشد تولید ماهانه آنها حکایت از بهبود روند تولید در نخستین ماه پاییز دارد. بنابر آمار اعلامی سه خودروساز بزرگ و وابسته به دولت به سامانه کدال بورس (وزارت صمت همچنان آمار تولید خودرو را در سال جاری منتشر نمیکند) تولید محصولات سواری آنها در هفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افت بیش از پنجدرصدی را نشان میدهد. ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو تا پایان مهر امسال، بیش از نیممیلیون دستگاه محصول سواری را به تولید رساندهاند. در مقایسه با افت تولید حدودا ۱۰درصدی خودروسازان طی نیمه نخست امسال (نسبت به مدت مشابه پارسال)، نرخ افت تولید نصف شده است. بنابراین به نظر میرسد خودروسازان از برخی چالشهای نیمه نخست سال مانند کمبود ارز (تا حدی) و بیبرقی (به طور کامل) عبور کردهاند. از همین رو، سرعت تولید آنها کمی بالا رفته است، هرچند هنوز مطابق با برنامه وزارت صمت پیش نرفته است.
دنیای اقتصاد -صدیقه نژادقربان:
کشورهایی که در سالهای اخیر در خطوط هوایی بینالمللی خود «سرمایهگذاری پیدا و پنهان» کردهاند، امروز «میوه» این اتصال به جهان را با «رشد درآمد گردشگری» برداشت میکنند. دو کشور در یک منطقه جهان طی سال ۲۰۲۴، رشد چشمگیر «ورود توریست خارجی» را تجربه کردند و باعث پیشتازی این منطقه در بازار توریسم بینالمللی شدند. اقیانوسیه توانسته به افزایش جهانی ضربان گردشگری در ۲۰۲۴ دامن بزند که این رشد منطقهای مدیون استرالیا و نیوزیلند است که توانستهاند به یکی از مقاصد اصلی گردشگری جهان تبدیل شوند.
سرویسدهی به مشتری همیشه کار آسانی نیست، بهخصوص وقتی مشتریان آنقدر از محصول ناراضیاند که از شدت خشم دوست دارند سر شما فریاد بزنند. این اتفاقی است که در ماه مه برای شرکت «سونوس» (Sonos)، تولیدکننده سیستمهای صوتی خانگی، افتاد. جدیدترین بهروزرسانی اپلیکیشن شرکت ایرادات فنی بسیاری داشت که به افت سهام شرکت منجر شد و طبیعتا مشتریان ناراضی بودند.
نویسندگان: Elize Dimare, Johnny Sorensen
مترجم: مهدی نیکوئی
مدل «آتش و سپر» که در این مقاله معرفی خواهد شد، توازن بین دو اصل مدیریتی را سادهسازی میکند: آتش نماد اشتیاق و خلاقیت است و سپر نماد حفاظت و حمایت. مدیران با حفظ این توازن میتوانند نوآوری را تقویت کرده و همزمان از سلامت جسم و روان کارکنانشان اطمینان داشته باشند. این چارچوب نظری، قابلیت انطباق و استفاده در شرایط مختلف را دارد تا مدیران اطمینان داشته باشند با اصلاحات سریع در زمان مناسب، از فرسودگی یا رخوت سازمان خارج میشوند.
دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیبنیا:
تورم جهانی مسکن بر اساس یک شاخص که تغییرات قیمت ملک در ۵۶ کشور را پایش میکند، با «شیب قابل ملاحظه» رو به افزایش گذاشته است. رصد بازار مسکن دستهای از کشورهای جهان توسط شرکت بینالمللی مشاوران املاک «نایتفرانک» -مستقر در انگلیس- نشان میدهد، طی ۳ ماه گذشته میانگین نرخ رشد قیمت مسکن در کشورهای منتخب پایش، نزدیک به ۲درصد افزایش پیدا کرده و اگر این روند ادامه پیدا کند، تورم یکساله یا به عبارتی، نرخ رشد شاخص مسکن نایتفرانک از متوسط ۲۰ ساله فراتر میزند.
دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی:
ردپای رشد ۴۰ درصدی بودجه عمرانی کشور در سال ۱۴۰۴، در فهرست متغیرهای اثرگذار بر تورم سال آینده مصالح ساختمانی پرکاربرد مشاهده شد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» درباره چشمانداز تغییرات قیمت سیمان و فولاد، بهعنوان دو ماده اولیه ساختمانی پرکاربرد که در بورسکالا عرضه میشوند، نشان میدهد که افزایش تقاضا در بخشهای مختلف عمرانی کشور (ساختوسازهای دولتی و...) در نتیجه افزایش ارقام بودجه عمرانی، میتواند در کنار سایر عوامل موثر بر رشد قیمت این دو محصول، وارد عمل شده و افزایش قیمتها در این بخش را به همراه داشته باشد. عامل اصلی تغییرات قیمت بهخصوص در بازار فولاد، نوسان ارزی و شرایط بازارهای جهانی است. اما افزایش بودجه عمرانی هم بهعنوان متغیر پنهان، مکمل این رشد است.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
روز دوشنبه ۲۸ اکتبر، بازار جهانی نفت شاهد کاهش حدود ۵دلار در هر بشکه بود. این ریزش ناگهانی پس از آن رخ داد که حمله اسرائیل به ایران، تاسیسات نفتی را هدف قرار نداد و در نتیجه، عرضه انرژی در منطقه تهدید نشد. این تحولات نهایتا کاهش تنشها را به دنبال داشت که به تبع آن، قیمت شاخصهای برنت و WTI به پایینترین سطح خود از اول اکتبر رسید.
دنياي اقتصاد:
در ابتدای آبانماه دولت چهاردهم بخش نخست لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به مجلس ارائه داد. بررسی این لایحه نشاندهنده آن است که سهم شرکتهای دانشبنیان در برنامهریزیهای اقتصادی دولت برای سال آینده تغییر چندانی نسبت به امسال نداشته است؛ این عامل در کنار دیگر چالشهایی مانند عدم شناسایی درست ماهیت شرکتهای دانشبنیان و موانع دریافت تسهیلات تکلیفی برای آنها باعث شده است کارشناسان چشماندازی چندان امیدوارکننده و فراتر از سال جاری برای شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۴ نداشته باشند.
ساعتهای روز خود را چگونه حساب میکنید؟ من حتی زمانی که روز کاریام پر از جلسات مختلف نیست اغلب به ساعت نگاه میکنم و حیران میمانم که کی بعدازظهر شد؟ و هنوز کلی از کارهایم ماندهاند. حواسپرتی یکی از مجرمان اصلی این مساله است. اعلانهای ایمیل و پیامهای درون شبکه ممکن است شبیه کار کردن به نظر برسد، اما این معمولا از آن کارهایی است که ماحصل چندانی برای عرضه ندارد.
دنیای اقتصاد:
آمارها نشان میدهد که بانک آینده، با نسبت کفایت سرمایه منفی ۳۶۰درصد در وضعیت بحرانی قرار دارد و از معیارهای استاندارد جهانی بسیار دور است. به گفته صاحبنظران حوزه بانکداری این وضعیت بحرانی، رسیدگی فوری و اقدامات اصلاحی جدی را طلب میکند. «دنیایاقتصاد» در گفتوگویی با احسان راکعی، کارشناس بانکی و دیگر کارشناسان اقتصادی به آنالیز چالشهای بانک و تعیینتکلیف آن پرداخته است.
یکی از مفاهیمی که از اقتصاد و کارآفرینی به متون سیاست خارجی و روابط بینالملل وارد شده است، Hedging است. به جز چند کشور، اکثریت کشورهای جهان با فکر، مشورت، محاسبه، برنامهریزی و آیندهنگری، این مفهوم را بهکار گرفتهاند. از امارات تا چین، از مکزیک تا هند، از قطر تا برزیل، از عمان تا اندونزی، عموما مفهوم Hedging را کانون حکمرانی قرار دادهاند. به عبارت دیگر، در این جهان چند قطبی اقتصاد و سیاست، همه درحال افزایش آلترناتیوها، گسترش فرصتها، ایجاد کثرت در منابع واردات و صادرات و سرمایهگذاری، تنوع منابع تامین اسلحه، کاهش ریسک و مخاطرات، تنوع استراتژیهای تامین منافع و امنیت ملی و وسیعتر کردن دوایر تحرک و اثرگذاری در روابط خارجی هستند.
دنیای اقتصاد:
روز سه شنبه یک آبانماه، لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شد. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، به عنوان بازوی پژوهشی این نهاد، به بررسی ابعاد مختلف بودجه سال آینده میپردازد و نتایج را در اختیار نمایندگان مجلس قرار میدهد تا بتوانند تصمیمگیری صحیح در خصوص قانون بودجه سال آینده داشته باشند. براساس گزارش مرکز پژوهشها سه رویکرد اصلی بخشنامه بودجه سال آینده در حوزه مالیاتی «کاهش فشار مالیاتی بر اقشار متوسط» در کنار «افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق هوشمندسازی نظام مالیاتی» و «کاهش فرار مالیاتی» است. این گزارش مطرح میکند به منظور حمایت از اقشار متوسط جامعه، در بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۴، افزایش دوبرابری معافیت مالیاتی بر مجموع حقوق و دستمزد و سهبرابری معافیت مالیاتی مشاغل در نظر گرفته شده است. پیشبینی میشود افزایش سهبرابری معافیت مالیاتی مشاغل منجر به از دست رفتن درآمد ۴۸هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۱۴۰۵ خواهد شد.
نوشته: جیمز رابینسون
ترجمه و تنظیم: جعفر خیرخواهان
سیاستگذاران در عمل نمیتوانند بهسادگی تصمیم بگیرند که «نهادهای خوب» داشته باشند، چون نهادها تداوم دارند و تغییر آنها دشوار است. برندگان جایزه امسال، بهویژه جیمز رابینسون، برای مستندسازی این تداوم و کشف چگونگی ظهور نهادهای خوب، روشهای جدیدی را پیشگام کردهاند که تاریخ و سیاست را جدی میگیرند و آنها را در کار میدانی گنجاندهاند. نسلی از محققان اینسنت را برای روشنکردن طیف وسیعی از موضوعات به خدمت گرفتهاند، برای مثال میتوان به این موارد درباره قاره آفریقا و کشور هند اشاره کرد: ۱) میراث تاریخی و فرآیند توسعه در آفریقا؛ ۲) تجربیات تاریخی و تقاضا برای سلامت: میراث کمپینهای پزشکی استعماری در آفریقایمرکزی؛ ۳) اثرات ماندگار بهرهبرداری از منابع دوران استعمار در کنگو: امتیازات، خشونت و حکومت غیرمستقیم؛ ۴) ترسیم خطوط مرزی: پیامدهای کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم هند
در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا، بهطرز غیرمنتظرهای، موضوع ارز دیجیتال به یکی از محورهای اصلی رقابتها تبدیل شده است. هر دو حزب بزرگ، دموکرات و جمهوریخواه، در تلاشند تا از جامعه رمزارزها بهعنوان ابزاری برای دستیابی به پیروزی در انتخابات بهرهبرداری کنند.
دنیای اقتصاد:
چهلمین فیلم کلینت ایستوود، سینماگر افسانهای، با عنوان «قاضی شماره ۲» در چند روز آینده تنها در تعداد بسیار محدودی سینما اکران خواهد شد. این در حالی است که خبرها از پایان فعالیتهای این سینماگر ۹۴ساله خبر میدهند و او احتمالا دیگر فیلمی نخواهد ساخت.
«جف»، کارمندی که دچار اعتیاد به کار بود و من او را در جلسه «معتادان به کار گمنام» دیده بودم میداند که ترسها و شیاطین درونش چطور او را مجبور به ساعتها کار، شبکاری، خواب ناکافی و وسواس شدید نسبت به کار کردهاند. اما چیزی که ابتدا فقط یک اجبار درونی بود پس از مدتی تبدیل به اعتیاد بلندمدت شد که فرهنگ سازمانشان نیز آن را تقویت کرد. او میگوید: «مدیرانم همیشه از من به خاطر سختکوشیام تعریف میکردند و آن را یک جور حس وظیفهشناسی تعبیر میکردند چون همیشه تا دیروقت سرکار بودم.» او مورد تحسین مدیران بود، حتی زمانی که میدانست کار زیاد و کمخوابیاش، به کار باکیفیت منجر نشده. او دائما کارها را پشت گوش میانداخت و ناتوانیاش در زمانبندیهای واقعبینانه باعث شده بود خودش و تیمش همیشه به شکلی دیوانهوار و هول هولی تا شب در شرکت بمانند تا پروژهها را تمام کنند. او معتقد است مشکل از مدیریت سازمان نیز بوده چون «حضور بیش از حد را نشانه بازدهی میدانستند.» او میگوید: «اندازهگیری و ارزیابی حضور، آسان است اما ارزیابی بازدهی سخت است. و فشار زیادی از سوی جامعه در رابطه با کار بیش از حد وجود دارد.»
دنیای اقتصاد:
این روزها بازار مسکن ایران مسیر رکودی را میپیماید. در شرایطی که طی سالهای گذشته تورم لجامگسیخته تا حد بسیار زیادی از قدرت خرید طبقه متوسط و حتی متوسط رو به بالا کاسته، سازندگان نیز به سبب قوانین دستوپاگیر و مشکلات عدیده اقتصادی ناشی از سخت شدن شرایط مالی در کنار ریسکهای ریز و درشتی که تورم در بستر اقتصادی ایران ایجاد کرده، با تنگناهای بسیاری روبهرو شدهاند. همین امر سبب شده تا بازار یادشده مانند قبل شاهد حضور خریداران و فروشندگان و تبدیل معاملات به شرایط رقابتی نباشد.
دنیای اقتصاد:
بررسی روند واردات قطعه و خودرو در دو سال گذشته نشان میدهد هزینه تامین خودرو در کشور از منظر ارزبری اوج گرفته است. در شرایطی که کشور با مشکلات ارزی فراوانی دستوپنجه نرم میکند، خطای سیاستگذار خودرو موجب شده حجم بالایی از ذخایر ارزی در دسترس ایران، صرف تامین خودرو برای بازار شود که این موضوع میتواند فشار زیادی به اقتصاد ایران وارد کند.
دنیای اقتصاد:
در سالهای اخیر بسیاری از کسبوکارها نسبت به شرایط فعالیت خود گلایهمند بودهاند. در چنین فضایی تولید و تجارت از رونق افتاده و اقتصاد هر روز بیش از پیش با مشکلات جدی، دستوپنجه نرم میکند. در این میان شاخصهای بینالمللی نیز گواه بر نبود فضای مناسب جهت تولید و تجارت است. ایران در شاخص فضای کسبوکار در جایگاه ۱۱۹دنیا قرار دارد. در همینحال رتبه آزادی اقتصادی کشور برابر ۱۶۹ است. رتبه توانمندسازی تجاری ایران نیزبرابر ۱۳۲ برآورد شدهاست. گفتنی است ایران از منظر شاخص رقابتپذیری نیز از میان ۱۳۴کشور در رتبه صدوشانزدهم دنیا قرار دارد. بدونتردید در چنین فضایی، عملکرد تولید و تجارت بهشدت تحتتاثیر منفی قرار خواهد گرفت. اصلاح شرایط توصیف شده نیازمند بازنگری در سیاستهای کلان حاکم بر اقتصاد است.
دنیای اقتصاد:
در بخش عمدهای از دو دهه گذشته، یک نام بیش از همه باعث ترس در میان مردم عادی افغانستان شده است: سراجالدین حقانی. برای بسیاری، حقانی یک «لولو خور خوره» بود؛ یک فرشته مرگ با قدرت تعیین اینکه چه کسی در طول جنگ تحت رهبری ایالات متحده میتواند زندگی کند و چه کسی باید بمیرد. او در صفوف بمبگذاران انتحاری خود طالبانی را بهکار میگرفت که بهطور یکسان سربازان آمریکایی و غیرنظامیان افغان را هدف قرار میدادند و قتل عام میکردند. او که یک «پادشاه شبحمانند» در جهانی بود که پیوندهای عمیقی با القاعده و سایر شبکههای تروریستی داشت و جایزه ۱۰میلیون دلاری برای سرش در فهرست افراد تحت تعقیب ایالات متحده در افغانستان تعیین شده بود. او در صدر این فهرست قرار داشت.
در مصاحبههای شغلی آخرین چیزی که دلتان میخواهد با آن مواجه شوید یک سوال اضطرابآور است. این سوالات میتوانند شما را گیج کنند و تسلطتان را روی جلسه از بین ببرند، چون نمیدانید باید چگونه پاسخ بدهید. «حقوق فعلی شما چقدر است؟» یکی از همان سوالهای ترسناک است که میتواند سکوت ناراحتکنندهای به دنبال داشته باشد و به پاسخ نامناسبی منجر شود. درست است که صداقت اصل خوبی است، اما افشای این اطلاعات میتواند شما را در موضع ضعف قرار دهد. برای مدیریت این موقعیت چالشبرانگیز، نظرات متخصصان حوزههای متفاوتی را جویا شدیم. استراتژیهای آنها میتواند به شما کمک کند چنین موقعیتی را به بهترین شکل مدیریت کنید.
دنیای اقتصاد:
چندین ماه است که سند هوش مصنوعی ابلاغ شده و سازمان ملی آن نیز راهاندازی شده است، اما روند توسعه هوش مصنوعی همچنان در مرحله انتقادات و بازنگری باقی مانده است. از سوی دیگر، ریاست سازمان هوش مصنوعی نیز در ابهام قرار دارد؛ با وجودی که یکبار از انتصاب رئیس جدید این سازمان خبر داده شد اما وضعیت مسوول قبلی این نهاد هنوز مشخص نیست. با این حال و در شرایطی که سازمان هوش مصنوعی اساسنامهای ندارد و انتقادات جدی به سند آن وارد است، مسوولان تدوین و اجرای سند هوش مصنوعی معتقدند که این سند در حال حاضر نیازی به بازنگری ندارد و تا سه سال آینده قابلیت اجرا دارد. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان باید نسبت به برنامهریزی و سندنگاری برای حوزه هوش مصنوعی، پویا و هوشمندانه عمل کرد؛ چون در غیر این صورت در مسیر توسعه هوش مصنوعی با شکست مواجه خواهیم شد.
دنیای اقتصاد:
آبان یکی از زیباترین فصلهای سال برای سفر است. با این حال فقدان تعطیلات دوروزه آخر هفته به عنوان اصلیترین مساله و نبود تعطیلات مناسبتی در این ماه به عنوان دلیل فرعی، باعث شده بسیاری از خیر سفر در دومین ماه فصل پاییز بگذرند. آژانسهای گردشگری در تهران با توجه به این شرایط، مجموعه تورهای یکروزهای را به استانهای اطراف تدارک دیدهاند. تورهایی که به لحاظ اقتصادی هم به خانوارها کمتر فشار میآورد و هم میتواند یک روز متفاوت را برای آنها رقم بزند. این تورها به واسطه زمانبندی محدود به استان های اطراف تهران خلاصه شدهاند. مقاصد چنین برنامههایی هم شامل پیاده روی در روستاهای اطراف تهران و استانهای البرز، مازندران و گیلان در کنار طبیعتگردی در جنگلها ی هیرکانی و گشتو گذار در حاشیه دریاچهها میشود.
دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین الملل:
در دنیای امروز هر روز با اخبار جدید و هیجانانگیزی مواجه میشویم. ابتدا دانشمندان موفق شدند دارویی بسازند که به درمان بیماری دیابت کمک میکند. سپس آنها به جنگ چاقی رفتند و توانستند تنها با تزریق یکبار در هفته این دارو، این معضل را برطرف کنند و امروز این داروها برای درمان بیماریهای قلبی عروقی و کلیوی بهکار میروند و حتی برای درمان آلزایمر و اعتیاد در حال آزمایش هستند، اگرچه هنوز در ابتدای راه قرار داریم، با این حال آگونیستهای گیرنده GLP-۱ تمام ویژگیهای یکی از موفقترین کلاسهای دارویی در تاریخ را دارند. با توجه به اینکه این گروه از داروها روزبهروز ارزانتر در دسترس عموم قرار میگیرند، امید به بهبود زندگی بیش از یکمیلیارد نفر از مردم جهان را افزایش میدهند و همزمان اثرات عمیقی بر صنعت، اقتصاد و جامعه خواهند داشت.
دنیای اقتصاد:
طبق آمارهایی که طی روزهای گذشته منتشر شد، سطح اعتماد مردم بیشتر کشورهای اروپایی نسبت به اقتصاد این منطقه کاهش یافته است. همچنین نظرسنجی بانک مرکزی اروپا نشان داد که انتظارات تورمی در اروپا به پایینترین سطح سه سال اخیر رسیده است. این دادهها میتوانند به عنوان یک چراغ سبز به بانک مرکزی محسوب شوند تا به کاهش نرخ بهره ادامه دهد. هر چند که مقامات در این مورد احتیاط میکنند.
دنیایاقتصاد:
بارشهای همزمان برف و باران در چندین استان، ایران را به ناگهان وارد فصل سرما کرد. پیش از این کارشناسان هواشناسی هشدار داده بودند که به زودی ایران با تغییرات یکباره آب و هوا رو به رو میشود. حالا برف ۱۱استان از ارتفاعات استانهای شرق گیلان گرفته تا مازندران، گلستان، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و شمال یزد را سپیدپوش کرده است. در برخی مناطق شمال اصفهان، یزد، ارتفاعات کرمان و هرمزگان هم بارش پراکنده با احتمال رعدوبرق پیشبینی میشود. سازمان هواشناسی همچنین از افزایش بیشینه ارتفاع امواج دریای خزر از شنبه ۵ تا ۷آبانماه خبر میدهد. سیلابهای چند روز گذشته اما امان از معابر و راههای شیراز و خراسان شمالی و رضوی و جنوبی بریده و آنها را مسدود کرده است. مردم در حال تجربه آن روی سکه بارشهای امیدبخش هستند. هنوز سیلابهای تخریبگرانه سال۱۳۹۸ در شیراز و بارانهای بهاری در سیستانوبلوچستان و خراسان رضوی در یاد مردم تازه است. بسیاری از آنها خواستار اقدامات جدی مسوولان برای جلوگیری از آسیبهای سیلهای مخرب هستند.
دنیای اقتصاد:
مشارکت سهروزه رئیسجمهور ایران در شانزدهمین اجلاس بلوک نوظهور بریکس و بریکس پلاس فرصتی برای توسعه روابط با کشورهای جنوب جهانی و رایزنی درخصوص آخرین و مهمترین تحولات منطقهای و جهانی از جمله تشدید تنشها در خاورمیانه بود. مسعود پزشکیان در بازگشت از سفر به روسیه در گفتوگویی نتایج و دستاوردهای این سفر را تشریح و این سفر را فرصت طلایی برای همگرایی بیشتر با کشورهای عضو بریکس دانست. وی حضور ایران در این اجلاس و دیدار با سران ۱۰ کشور جهان را معادل ۱۰ سفر خارجی ارزیابی کرد. رئیسجمهور در جریان این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، مصر، آفریقای جنوبی، بلاروس، ونزوئلا، بولیوی، رئیس دولت امارات و نخستوزیران هند، اتیوپی و ارمنستان دیدار و گفتوگو کرد.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
شاخصکل بورس تهران در پایان معاملات هفته گذشته به سطح یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحدی رسید که کمترین مقدار این شاخص از ۱۰ آبان سال گذشته تلقی میشود. شاخصکل بورس در هر پنج روز معاملاتی هفتهای که گذشت، جامه سرخ به تن کرد و با کاهش ۴.۵۹درصدی همراه شد. افت شاخصکل در هفته گذشته در حالی رقم خورد که دلار در سامانه نیما که یکی از مهمترین فاکتورهای اثرگذار بر بورس است، همچنان به روند صعودی خود ادامه میدهد و در روز چهارشنبه این نرخ در آستانه فتح کانال ۴۹هزارتومان قرار گرفت. بورس تهران در ماههای اخیر علاوه بر رنجش از ناحیه ریسکهای سیستماتیک، از اهمال و بیبرنامهبودن سیاستگذار بورسی نیز رنج برده است.
دنیای اقتصاد:
شورای رقابت در بیش از یک دهه گذشته به عنوان کلانتر قیمت خودرو شناخته شده و معمولا هم نه مصرفکننده و نه تولیدکننده، هیچکدام از عملکرد آن رضایت نداشتهاند و حالا به نظر میرسد این شورا در رویکرد تازه خود به دنبال سپردن قیمت خودرو به نظام عرضه و تقاضا در بازار آزاد (مشروط به رفع انحصار) است.
دنیای اقتصاد:
جشنواره فیلم کوتاه تهران با داوری کمال تبریزی، فرزاد موتمن، شهاب حسینی، محمدرضا شفاه، درناز حاجیها، آرمان فیاض و میثم مولایی پس از پنج روز به پایان رسید و اختتامیهاش حاشیههای زیادی را به وجود آورد. اولین حاشیه این برنامه مربوط به اهدای جایزه بخش مستند بود که به فیلم «پورزال» ساخته ماریا ماوتی و احسان فرخیفرد تعلق گرفت. ماوتی پس از دریافت جایزه خود گفت: به مسوولانی که نمیشنوند، میخواهم بگویم وضع سیستان و هامون از حرف گذشته، ما فیلمی درباره سیستان و هامون ساختیم و بدانند هزار کیلومتر دورتر از تهران هامونی وجود دارد که نابود شده است. هامون و سیستان جزو ایران هستند ولی انگار فراموش شدهاند. اگر مسوولان دلسوزی هستند، به دور از سیاست و مصلحتاندیشی عمل کنید. ما هنوز به زنده ماندن هامون امید داریم.
دنیای اقتصاد:
نیاز به سرپناه یکی از حیاتیترین نیازهای آدمی است و همین اصل بنیادین، مسکن را به یکی از کالاهای بسیار مهم بازار تبدیل میکند. با این حال دسترسی به این کالای بنیادین و مهم به این سادگی میسر نیست و تقاضای مسکن علاوه بر عوامل بنیادی چون درآمد سرانه و دسترسی به منابع مالی که قدرت خرید مصرفکنندگان را تعیین میکند، تابع نوسان در قیمت سایر داراییهاست، چراکه مسکن سهم مهمی در سبد داراییهای خانوار دارد. در سوی دیگر بازار، عرضه مسکن قرار دارد که در تعامل با تقاضای موجود، قیمتها را شکل میدهد. مجموعه عواملی که قیمت تمامشده ساختمان را تعیین میکند، نقشی اساسی در عرضه مسکن دارند. این عوامل علاوه بر قیمت مواد اولیه، دسترسی به منابع مالی، مالیات، بیمه و هزینه نهادهای نظارتی شامل سیاستگذاریهای دولت و شهرداریها در حوزه صنعت ساختمان و مسکن است.
دنیای اقتصاد:
وزارت کشور ترکیه از وقوع یک حمله «تروریستی» در تاسیسات آژانس هوانوردی و فضایی ترکیه خبر داد. انفجاری در نزدیکی یکی از ورودیهای صنعت هوانوردی «توساس» در آنکارا رخ داد و پس از آن صدای تیراندازی شنیده شد.علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه در رابطه با این رویداد در بیانیهای گفت: حمله تروریستی به صنایع هوانوردی و فضایی ترکیه در آنکارا در منطقه قهرمانکازان انجام شد که متاسفانه پس از این حمله کشته و مجروحانی داریم. به دنبال این حمله نیروهای امنیتی، آتشنشانی و تیمهای پزشکی به محل حادثه اعزام شدند.درهمین حال به گزارش خبرگزاری الجزیره، وزیر کشور ترکیه در این خصوص اعلام کرد: در حمله تروریستی به مرکز صنایع هوافضای ترکیه در شهر آنکارا ۳ نفر جان باخته و ۱۴تن هم زخمی شدهاند. گزارشها همچنین حاکی ازآن است که تروریستها با انفجار در ورودی قصد ورود به تاسیسات را داشتند. درگیری مسلحانه باعث کشته و مجروح شدن تعدادی از نگهبانان و عناصر تروریستی شده است. گفته میشود که تعدادی از عناصر تروریستی به درون تاسیسات راه پیدا کردهاند.
دنیای اقتصاد:
حدود چهارسال از زمان اجراییشدن سیاست کنترل مقداری ترازنامه بهعنوان یک سیاست کلان احتیاطی (بهدلیل عدمکارکرد نسبت کفایت سرمایه) و سیاست پولی انقباضی میگذرد. بررسیها نشان میدهد طی این مدت رشد نقدینگی روند کاهشی قابلتوجهی به خود گرفته است. در این میان برخی اقتصاددانان معتقدند این کاهش رشد نقدینگی بهخاطر کنترل ترازنامه بانکها بوده است و تداوم این سیاست را لازم میدانند، بااینحال راهکارهایی مانند اصلاح قوانین مالیاتی، اصلاح دستورالعمل سرمایهدرگردش و تسهیل تامین مالی خارج از شبکه بانکی را نیز برای بهبود این سیاست پیشنهاد میدهند.
دنیای اقتصاد:
بازارچههای مرزی علاوهبر نقش تجاری، بهعنوان نقاط تلاقی فرهنگی و اقتصادی، فضایی برای تعاملات اجتماعی و فرهنگی میان مردم مرزنشین فراهم میکنند. نمونههای خارجی بازارچههای مرزی حکایت از آن دارد که این بازارچهها میتوانند به توسعه اقتصاد محلی، ایجاد زیرساختهای مدرن و اشتغالزایی هرچه بیشتر منتهی شوند. در ایران نیز بازارچههای مرزی با سیاستگذاریهای مناسب و ایجاد دفاتر تجاری چندملیتی، میتوانند به محرکهای توسعه اقتصادی تبدیل شوند. اقدامات کلیدی مانند بازطراحی سیستم گمرکی، جذب سرمایهگذاری زیرساختی و آموزش تخصصی مرزنشینان، میتواند این بازارچهها را به مراکز اقتصادی پویا و موثر بدل کند.
دنیایاقتصاد:
در هفته جاری رئیسجمهور لایحه بودجه سال آینده را به مجلس ارائه کرد و بر اساس آن تعرفه واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار تغییر نکرده و همان ۱۵درصد باقی مانده است.
دنیای اقتصاد:
ماجرای ورود سلبریتیها به عرصه نویسندگی فقط در ایران حاشیهساز نبوده است. این موضوع در نقاط دیگر دنیا هم رواج دارد و اخیرا گاردین گزارشی منتشر کرده و به یک رقابت نابرابر در میان نویسندگان ادبیات کودک و سلبریتیها پرداخته است.
دنیای اقتصاد:
همزمان با رشد جمعیت و کاهش منابع آب تجدیدپذیر، روند شاخص سرانه منابع آب تجدیدپذیر در دهههای اخیر، نشاندهنده کاهش منظم آن است؛ بهطوریکه از ٦٩٠٠مترمکعب در سال ۱۳۳۵ به ۲۱۶۵مترمکعب در سال ۱۳۷۶، ۱۴۶۲مترمکعب در سال ۱۳۹۰ و ۱۲۹۴مترمکعب در سال ۱۳۹۵رسیده است. همچنین با توجه به جمعیت پیشبینیشده برای کشور در افق سال ۱۴۲۰ (حدود ١٠٦میلیون نفر- مطالعات بههنگامسازی طرح جامع آب کشور) و با فرض ۱۰۳میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر درازمدت، میزان سرانه به ٩٧٦مترمکعب در سال خواهد رسید. بهاینترتیب طی حدود ٦٠سال سرانه آب تجدیدپذیر از محدوده نرمال (بدون تنش) به محدوده تنش آبی و سپس بهسمت محدوده کمیابی آب تغییر خواهد کرد. با ادامه روند موجود در سال ۱۴۲۰ به دهک دوم از پایین سقوط خواهیم کرد. در این خصوص ترکیه با سرانه ۲۲٧۲مترمکعب آب تجدیدپذیر بالاترین و مصر با سرانه ۹.۳۱مترمکعب آب تجدیدپذیر پایینترین رتبه را در بین کشورهای مورد بررسی به خود اختصاص دادهاند.
دنیایاقتصاد:
دولت چهاردهم بدون در نظر گرفتن اهدافی نظیر جلوگیری از سوداگری در بازار مسکن و ترغیب مالکان چندخانهای به اجاره املاک خود، نسبت به تنظیم قانون مالیات بر زمین و املاک در لایحه بودجه ۱۴۰۴ اقدام کرد. این لایحه به نحوی تنظیم شده است که تنها شامل حال خانههایی در محلههای خاص از شهر تهران میشود.
دنیای اقتصاد:
سیمکارتهای رند با چنان قیمتهای نجومی خرید و فروش میشوند که حالا دیگر وارد بازار کالاهای سرمایهای شدهاند؛ این را یکی از فعالان بازار سیمکارت میگوید که در زمینه سیمکارتهایی با شماره رند فعالیت میکند. او معتقد است مردمی که برای جلوگیری از گزند کاهش ارزش سرمایه خود را به آب و آتش میزنند، اکنون به خرید سیمکارتهای رند روی آوردهاند؛ سیمکارتهایی که از کد و ارقام تکراری و سادهای برخوردارند و درنتیجه آسان روی ذهن مینشینند.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
کاهش اخیر قیمت جهانی نفت عمدتا ناشی از سیگنالهایی بود با دلالت بر اینکه اسرائیل از حمله به زیرساختهای نفتی ایران اجتناب خواهد کرد. موضوعی که بهدنبال افزایش دامنه تنشها در خاورمیانه، از نگرانیهای بزرگ فعالان بازار انرژی محسوب میشود.
دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی:
بررسی مسیر هفتماهه بازار معاملات سیمان در رینگ صنعتی بورسکالای ایران نشاندهنده رشد ۳۶.۵درصدی میانگین بهای این ماده اولیه ساختمانی در بازه زمانی مهرماه نسبتبه فروردین ۱۴۰۳ است. این میزان تقریبا نزدیک به سطح دوبرابری نرخ تورم عمومی در این بازه زمانی است. در مهرماه امسال، میانگین قیمت فروش هر کیلوگرم سیمان عرضهشده در بورسکالای ایران به هزار و ۳۸۴تومان رسید که نسبت به میانگین قیمت این محصول صنعتی در اولین ماه از فصل سال (فروردین ۱۴۰۳)، رشد ۳۶.۵درصدی داشته است. متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع سیمان عرضهشده در بورسکالا طی فروردینماه امسال، هزار و ۱۴تومان بود. «دنیایاقتصاد» دستکم پنجعامل مهم در رشد بهای سیمان در بازه زمانی هفتماهه ۱۴۰۳را شناسایی کرده است.
دنیای اقتصاد:
درحالی که در سالهای ابتدایی فعالیت ارزهای دیجیتال کمتر کسی نام بیتکوین را شنیده بود، اما امروزه داراییهای رمزنگاریشده محبوبیت قابل توجهی در سراسر جهان پیدا کردهاند و میلیونها نفر از این داراییها برای انجام تراکنشهای مالی و دسترسی به طیف وسیعی از خدمات استفاده میکنند. طی چند سال گذشته و بهویژه پس از دورههای صعودی ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، میزان توجه قانونگذاران و دولتها نیز نسبت به داراییهای رمزنگاریشده افزایش یافته است و امروزه بسیاری از کشورهای جهان در تلاش برای ایجاد چارچوب فعالیت مشخص و واضحی برای فعالیت ارزهای دیجیتال و فناوری بلاکچین هستند. در نتیجه این تلاشها، هماکنون برخی از تحرکات تقنینی و تنظیمگری کلیدی مهم از جمله قانون بازارهای اتحادیه اروپا درخصوص داراییهای رمزنگاریشده (MiCA)، قانون نوآوری و فناوری مالی آمریکا برای قرن بیستویکم (FIT۲۱) و دیگر چارچوبهای حقوقی در قارههای آسیا، آفریقا و خاورمیانه دیده میشود. روز شنبه ۲۸مهرماه، پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی نیز در گزارش ترجمهای
«تنظیمگری داراییهای رمزنگاریشده؛ پیمایش تغییرات مقرراتگذاری» به این موضوع پرداخته است که علاوه بر آخرین تحولات قانونگذاری داراییهای رمزگذاریشده، به موضوعات دیگری مانند اقدامات مبارزه با پولشویی (AML)، حفاظت از دارایی سرمایهگذار، مقررات مربوط به استیبلکوین، الزامات مربوط به کسب مجوز برای ارائهدهندگان خدمات داراییهای رمزنگاریشده و تعادل بین نوآوری و نظارت میپردازد. چکیدهای از این گزارش در ادامه آورده شده است.
مدیران امروزی اغلب بر نتایج کوتاهمدت متمرکز هستند؛ بهویژه اگر در صنایع بالغ و کمتحولی مانند صنایع غذایی و خودروسازی مشغول باشند (که نیازمند بهرهوری هستند) یا مانند شرکتهای بورسی، سرمایهگذارانی کمطاقت داشته باشند. اما کارآفرینان و برخی رهبران سازمانی آیندهنگر هم هستند که قدرت رویابینی خود را فدای اهداف کوتاهمدت نکردهاند.
ارائه آمار و اطلاعات شفاف بازار کار و نیروی کار برای درک وضعیت و مسیر اقتصاد یک کشور بسیار ضروری است، چون بینشی در مورد دینامیکهای متغیر بازارهای کار به سیاستگذاران، شرکتها و افراد ارائه میکند تا بر اساس آن تصمیمگیری کنند. اما به گزارش «جابویژن»، در ایران چنین اطلاعات جامعی به طور منظم ارائه نمیشود و این کمبود بهویژه در مواجهه با تغییرات سریع بازار کار احساس میشود. بر همین اساس، جابویژن در راستای مسوولیت اجتماعی خود، به صورت منظم گزارشهای مربوط به وضعیت بازار کار را منتشر میکند. هدف از این اقدام، ارائه اطلاعات کاربردی به کارجویان و کارفرمایان است تا با شناخت بهتر از بازار کار بتوانند تصمیمهای هوشمندانهتری برای مسیر شغلی و سیاستگذاری خود بگیرند.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی رسمی، اعلام کرد: در فاصله سالهای ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳، «تنها ۲۰هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن به سرانجام رسید». به گزارش گروه شبکههای اجتماعی روزنامه «دنیایاقتصاد»، بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، قرار بود سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور روی زمینهای ۹۹ ساله ساخته شود. براین اساس، باید تا امروز «دستکم ۲ میلیون مسکن دولتیساز با قیمت ارزان تحویل خانوارهای بیخانه شده باشد.»
دنیای اقتصاد: ۲۵مهر ماه اتحادیه اروپا بیانیه مشترکی را با اعضای شورای همکاری خلیجفارس صادر کرد و در این بیانیه به صراحت از ادعای واهی امارات مبنی بر مالکیت جزایر سهگانه ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی حمایت کرد و از ایران خواست تا به اشغال این جزایر پایان دهد! این بیانیه در نوع خود بیسابقهترین موضعگیری کشورهای غربی علیه تمامیت ارضی ایران است. پیش از این اما امارات اقداماتی را جهت همنظر کردن کشورهایی همچون چین، روسیه، کرهجنوبی و ژاپن در خصوص مالکیت جزایر سهگانه انجام داده بود. در شرایط کنونی که احتمال افزایش تنش میان ایران و اسرائیل وجود دارد، این بیانیه نگرانی جدیدی را به وجود آورده است.
دنیایاقتصاد:
بر کسی پوشیده نیست که رابطه ایلان ماسک، مالک تسلا و صاحب شبکه اجتماعی ایکس با ترامپ بسیار گرم است. او بارها به کارزار انتخاباتی ترامپ کمکهای مالی کلان کرده است و حالا میگوید که به رایدهندگان ترامپ تا روز انتخابات، روزی یکمیلیون دلار به قید قرعه جایزه میدهد. به نوشته روزنامه گاردین، ایلان ماسک روز شنبه گفت که «آمریکا پک»، کمیته اقدام سیاسی متحد دونالد ترامپ که او تاسیس کرده است، هر روز یک میلیون دلار تا زمان انتخابات ریاستجمهوری به کسی که طومار او را امضا کند، جایزه میدهد. کسانی که این طومار را امضا کنند، به ترامپ رای خواهند داد و اینگونه ماسک، رایدهندگان را تشویق به رای به ترامپ میکند. ماسک در مراسمی در «تالار شهر» پنسیلوانیا گفت: «ما یکمیلیون دلار بهطور تصادفی به افرادی که طومار را امضا کردهاند، اهدا میکنیم. یکی از چالشهایی که ما با آن روبهرو هستیم این است که چگونه مردم را از این طومار مطلع کنیم؛ زیرا رسانههای سنتی که عمدتا طرفدار هریس هستند، درباره آن اطلاعرسانی نمیکنند.»
دنیای اقتصاد:
محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران، با بیان اینکه در حال حاضر چهارمین سال خشکسالی را در استان تهران پشت سر میگذاریم، عنوان کرده هر شهروند استان تهران روزانه ۲۵۰لیتر آب مصرف میکند، این در حالی است که در کشورهایی که بالغ بر ۷۵۰میلیمتر در سال بارندگی دارند، میزان مصرف آب شهروندان روزانه ۱۷۰لیتر است. به گفته کارشناسان، مصرف سرانه ما در بخش شرب نزدیک به دوبرابر متوسط جهانی است، در حالی که نسبت به متوسط جهانی یکسوم ظرفیت منابع آبی را در اختیار داریم.
دنیای اقتصاد:
ارتش رژیم صهیونیستی درحالی شعبههای موسسه «القرض الحسن» در مناطق مختلف لبنان را (یکشنبهشب ۲۹مهرماه) به بهانه نابودی حمایت مالی از حزبالله، هدف قرار داد که این موسسه طبق مجوز رسمی وزارت کشور لبنان، یک انجمن اجتماعی حامی اقشار ضعیف در جامعه این کشور به شمار میرود و هدف آن اعطای وام بدون بهره و آسان به این قشر است. به گزارش «ایسنا» جنگندههای ارتش رژیم صهیونیستی یکشنبه شب چندین حمله به شعبههای موسسه «القرض الحسن» متعلق به حزبالله لبنان در ضاحیه جنوبی بیروت، شهر هرمل در استان بعلبک، صیدا و مناطق دیگر انجام دادند. حزبالله در سال۱۹۸۲ موسسه «القرض الحسن» را بهعنوان یک موسسه خیریه تاسیس کرد که به لبنانیهای نیازمند وام بدون بهره میدهد.
حکمرانی هوشمند که با هدف بهبود تصمیمگیری و خدمات عمومی از طریق فناوری اجرا میشود، با خطر انحصار شرکتهای معدود نرمافزاری روبهرو است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی زیستبوم نرمافزاری دولت و چالشهای موجود در زمینه انحصار ارائه خدمات نرمافزاری در سازمانهای دولتی ایران پرداخته است. این گزارش تاکید میکند که بیش از ۳۰درصد اطلاعات کارکنان دولت در اختیار پنج شرکت است. این موضوع میتواند منجر به تهدیدهای امنیتی، نابرابریهای اجتماعی و جلوگیری از ورود شرکتهای دانشبنیان شود. راهکارهای پیشنهادی این گزارش شامل تدوین استانداردهای امنیتی و استفاده از ظرفیت شرکتهای مختلف برای کاهش انحصار و ارتقای امنیت دادههاست.
آموزش عالی در ایران در وضعیت خطیری به سر میبرد. امروز ساختار آموزش عالی که زمانی با دو کارکرد افزایش آگاهی عمومی در راستای توسعه انسانی و افزایش نیروی متخصص در راستای توسعه اقتصادی طراحی شده بود، از بیماریهای گوناگونی در رنج است. مدل مدیریت دانشگاه، رابطه نظام علم و نظام حکمرانی، نحوه جذب اساتید و نیروهای آموزشی و کادر دانشگاه در کنار نحوه ارتباط صنعت و دانشگاه در زمره مهمترین مسائلی هستند که کارشناسان را به نقد و نظر واداشتهاند. جنجال بر سر نحوه ورود افراد به دانشگاه، بهویژه در آن دسته از رشتههای دانشگاهی که افراد را در معرض تخصصهای ثروتساز و قدرتساز قرار میدهد، اخیرا دوباره به کانون بحث و گفتوگو در عرصه عمومی بدل شده که در عمده این مباحث، نوک انتقادات به سمت «سهمیهها» نشانه رفته است. اقتصاددانان و پژوهشگران این حوزه در این باره نکات قابل تاملی دارند که پرونده امروز «باشگاه اقتصاددانان» به همین بهانه تهیه شده است.
ناترازی ترازنامه بانکها جزئی از ذات عملیات بانکداری نوین بهحساب میآید و با شروع عملیات تسهیلاتدهی توسط بانک به جهت غیرهمگنبودن اقلام ترازنامه بانکها در سمت راست و چپ شروع میشود، اهمیت این موضوع بدان جهت است که ناترازی مذکور بهعنوان متهم اصلی افزایش تورم و انتقال آن به تعادلهای بالاتر و ماندگاری اقتصاد ایران در دام رشدهای پایین شناخته میشود. پرواضح است که لازمه برونرفت از این شرایط اتخاذ راهکارهای قاعدهمند در راستای حل و فصل ناترازی سیستم بانکی متمرکز بر تغییر در پارادایمهای بانکداری موجود است.
دنیایاقتصاد:
محدود کردن سقط جنین از دیرباز سنگ بنای حزب جمهوریخواه بوده است. اما دو افشاگری در ابتدای اکتبر نشان داد که موضع حزب در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ تا چه حد تغییر کرده است. به گزارش الجزیره، در اول اکتبر، ترامپ برای اولینبار متعهد شد در صورت انتخاب مجدد در انتخابات ریاستجمهوری نوامبر، ممنوعیت سقط جنین فدرال را وتو کند. سپس، دو روز بعد، همسرش ملانیا ترامپ حمایت خود را از حقوق سقط جنین اعلام کرد.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
صنعت فولاد، بهعنوان یکی از ستونهای اصلی اقتصاد کشور، در سالهای اخیر با چالشهای جدی روبهرو شده و محدودیتهای انرژی و موانع صادراتی، تولید و صادرات این صنعت را تحتتاثیر قرار دادهاند. گزارشهای آماری نشان میدهند که تولید در برخی بخشها تا ۱۰درصد کاهش یافته است. این وضعیت نهتنها بر صنعت فولاد، بلکه بر صنایع وابسته و اقتصاد کلان کشور نیز تاثیر منفی گذاشته است.
دنیای اقتصاد -هاجر شادمانی:
افت شدید کاهش عرضه گواهی سپرده تمامسکه در بازار مالی بورسکالای ایران موجب بروز جهت متفاوت معاملاتی در صندوقهای طلا و سکه بورسی شد. در حالی که معاملات سکه بورسی اول هفته جاری تا افت بیش از ۸۵درصدی در حجم روزانه معاملات را تجربه کرد، حجم روزانه معاملات صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا، تا بیش از ۵۰درصد افزایش یافت.
دنیای اقتصاد -صدیقه نژادقربان:
لغو سفرها از سوی اتحادیه اروپا و تحریم شرکتهای هواپیمایی ایران، شوکی مسافران به مقصد اروپا وارد آورده و برنامههای سفر مسافرانی را که عمدتا بهدلیل شرایط کاری، تحصیلی و تجاری و بخش کمی با هدف توریستی قصد سفر داشتهاند، لغو کرده و منجر به سردرگمیهای بسیاری برای این مسافران شده است. باوجود اینکه بخشی از این مسافران با هدف توریستی قصد سفر به اروپا را داشتند و در حال حاضر هم امکان سفر و ماجراجویی در اروپا را از دست دادهاند و هم از نظر مالی با خساراتی مواجه شدهاند، اما باید دید میتوان از این تهدید به عنوان یک فرصت سفر برای رونق گردشگری داخلی استفاده کرد؟
یکی از مراجعینم به نام «رودی» در بخش بازاریابی یک شرکت تکنولوژی کار میکند. قرار بود تیم او از طریق شبکههای اجتماعی، مشتریان بالقوه شرکت را افزایش دهند. پیش از تعیین این هدف، رودی و رئیسش و چند نفر از همکارها پس از یک جلسه طولانی و ساعتها تبادلنظر، در نهایت به این نتیجه رسیدند که باید ویدئوهای کوتاه بیشتری تولید کنند و در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. رودی تمام هفته روی طرح یک پروژه کار کرد. در آن نوشته بود که تیمش چطور میتواند ویدئوهای بیشتری بسازد و منتشر کند. افراد ذینفع مشخص شده بودند، معیارها تعریف شده بودند و جدول زمانی انتشار ویدئوها که مورد نظر رئیسش بود نیز توضیح داده شده بود. رودی هیجان داشت که اجرای پروژه را شروع کند.
دنیای اقتصاد:
بررسیها حاکی از آن است که متقاضیان وام ازدواج همچنان با موانع مختلفی در فرآیند اخذ تسهیلات مواجهند. اگرچه مراحل اولیه مانند ثبتنام آنلاین تسریع شده، اما مشکلاتی مانند ارائه مدارک و ثبت ضامن، که اغلب به صورت حضوری یا با مشکلات سامانه آنلاین همراه است، مانع از سهولت در دریافت وام میشود. تجربه یکی از متقاضیان بانکها نشان داد که با وجود مراجعه حضوری و تماس با پشتیبانی، همچنان مشکلات سامانه دیجیتال حل نشده باقی میماند. این نشاندهنده چالشهای زیرساختی بانکداری آنلاین و نیاز به بهبود کیفیت خدمات پشتیبانی است.
دنیای اقتصاد:
شکاف بازار خودرو همچنان در حال بزرگتر شدن است و این در حالی است که سیاستگذار تمایل جدی به پر کردن آن به واسطه اصلاح سیاستهای قیمتی ندارد. طبق آخرین برآوردی که توسط انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور صورت گرفته، شکاف قیمت در بازار خودرو -فاصله قیمت کارخانه و بازار خودروهای داخلی - در این سالها به حدود ۵۰۰هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم با احتساب دلار ۶۳هزار و ۷۰۰تومانی، چیزی حدود هشتمیلیارد دلار میشود.
دنیای اقتصاد:
فقدان استراتژی توسعه صنعتی در کشور موجب شده است تا مبنای سیاستگذاری در زمینه توسعه شهرکهای صنعتی بیشتر متاثر از رویههای غالب جهانی باشد تا اینکه برپایه مختصات بومی باشد؛ بهنحویکه در یک دوره رویکرد قطبهای توسعه (با تمرکز بر صنایع کوچک و متوسط) و در دورهای دیگر، تاکید بر کاهش مداخلات دولت در توسعه صنعتی قرار میگیرد. در این چارچوب، بهرغم وجود قانون «نحوه واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکهای صنعتی»، همچنان اختلالاتی در نحوه مدیریت شهرکها و خدماترسانی به آنها و واحدهای مستقر مشاهده میشود.
دنیای اقتصاد:
ارزیابی وضعیت مالی نهادهای واسط بازارهای مالی نشان میدهد که در دورههای اخیر سودآوری و درآمد این صنعت با کاهش چشمگیر همراه شده است. بر اساس آخرین صورت مالی سالانه بزرگترین کارگزاری بورس ایران یعنی کارگزاری مفید، مجموع درآمد عملیاتی و سود خالص این شرکت در یک سال گذشته بهترتیب نزول ۴۲ و ۹۵درصدی را تجربه کرده است. کارمزد معاملاتی کارگزاریهای بورسی ایران در مقایسه با دیگر کشورها بسیار بالاست؛ با وجود این سود و درآمد کارگزاران داخلی هر ساله نزولی است. از طرفی کارمزد معاملاتی کارگزاران بورسی ایران رقابتی نبوده و بدون در نظر گرفتن تفاوتهای کلیدی همچون پشتیبانی مشتری، کارکرد صحیح بخش آنلاین و...، همه کارگزاریها نرخ کارمزد یکسان دارند. یکی از عوامل اصلی در ایجاد بحران کارگزاریها به بحث نسبت تعداد کارگزاری با ارزش معاملات بازمیگردد. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ کارگزاری در بازار سرمایه ایران مجوز فعالیت دریافت کردهاند. این در حالی است که در ترکیه با وجود ارزش معاملات بیشتر، ۷۰کارگزاری مشغول به فعالیت هستند. دومین موضوع به بحث تکمنبع درآمدی در شرکتهای کارگزاری ایران بازمیگردد. کارمزد در عمده کارگزاریهای بورسی ایران سهم بیش از ۷۰درصدی از در آمد را تشکیل میدهد. این در حالی است که در دیگر نقاط جهان درآمد کارمزد نهایتا ۳۰ تا ۴۰درصد از مجموع درآمد این نهاد واسط را شامل میشود.
دنیای اقتصاد:
اقتصاد دریامحور، راهبردی اساسی، توسعهای و کنشگرا و درنهایت، تحول آفرین است. توسعه با اتکا به ظرفیتهای دریایی با موضوعات مختلف توسعهای و حاکمیتی مانند جمعیتپذیری، ایجاد زیرساختها و ارتباطات گرهخورده است. با توجه به هدفگذاری رشد اقتصادی ۸درصدی در برنامه هفتم توسعه و همچنین ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریامحور از سوی رهبر معظم انقلاب در سال۱۴۰۲، این موارد بیش از پیش موردتوجه قرار گرفتهاست.
رشد اقتصادی و تغییرات ساختاری در ۳ دهه سرنوشتساز، چین را از یک کشور فقیر به بزرگترین اقتصاد تجاری جهان تبدیل کرده است. بهعنوان فردی فارغالتحصیل در رشته برنامهریزی اقتصادی از دانشگاه اقتصاد پکن که از سال ۱۹۹۰ تا به امروز در جایگاه یک فعال اقتصادی و شاهد پیشرفت چشمگیر چین حضور داشتهام، بر خود لازم دانستم تحلیلهای خود را با هموطنانم به اشتراک بگذارم تا رهنمودی برای شکوفایی اقتصاد کشورمان باشد.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
دونالد ترامپ در حالحاضر بیشترین کمک مالی را از صنعت نفت و گاز در مقایسه با مراحل مشابه کمپینهای قبلی خود دریافت کردهاست. این کمکها که طی ۶ماه گذشته پس از درخواست مستقیم ترامپ از مدیران اجرایی صنعت نفت به مبلغ یکمیلیارد دلار آغاز شد، با وعده لغو مقررات زیستمحیطی در صورت انتخاب مجدد وی همراه بود.
دنیای اقتصاد:
مراسم بزرگداشت دکتر هادی خانیکی، روزنامهنگار و استاد ارتباطات، به پاس یک عمر فعالیت مستمر و اثربخش در حوزه ارتباطات و رسانه، با حضور چهرههایی همچون دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، سیدمحمد بهشتی، بهروز بهزادی، احمد مسجدجامعی، یونس شکرخواه، سیدفرید قاسمی و ... در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد. احمد مسجدجامعی، قائممقام رئیس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی، گفت: یکی از ویژگیهای خانیکی این است که خیلی طبیعی برخورد میکند؛ شما شأن و مرتبت علمی ایشان را با مقالات ترجمهها و غیره دیدهاید، اما به همین راحتی و به همین سادگی است. به نظرم یکی از ویژگیهایی که او دارد، فضیلت استفاده از عقلانیت است که بسیار مهم است. یعنی بنا به وضعیت زمانه راههایی را انتخاب میکند که به بهبود شرایط اجتماعی کمک کند و البته این شرایط اجتماعی را از طریق گسترش آزادیهای مدنی تشکلها و نهادها پیگیری میکند. جنبه نهادی آن یک بحث است و جنبه فردی یک بحث دیگر.
شرکت توانیر در واکنش به گزارشی با عنوان «پایان باز بیبرقی صنعت» منتشرشده در تاریخ ۱۸ مهر ۱۴۰۳ روزنامه «دنیایاقتصاد» جوابیهای تهیه کرده که در ادامه عینا آورده شده است:
دنیایاقتصاد – گروه اقتصاد بینالملل:
در شرایطی که صحنه سیاست در آمریکا هر روز مسمومتر میشود، اقتصاد این کشور همچنان عملکرد درخشانی دارد و درحالیکه کمتر از ۲۰روز دیگر انتخابات در این کشور برگزار میشود، دموکراتها و جمهوریخواهان هیچگاه به این میزان نسبت به یکدیگر بیاعتماد نبوده و با هم اختلاف نداشتهاند. از منظر اکونومیست، در پس این شرایط تیرهوتار سیاسی، پرسشی که مطرح میشود آن است که آیا این استحکام اقتصادی حیرتانگیز همچنان پایدار خواهد ماند؟
دنیای اقتصاد:
قاهره روز پنجشنبه ۲۶ مهر میزبان رسمی یک مقام ایرانی در طول چهار دهه پس از قطع روابط بین جمهوری اسلامی و جمهوری عربی مصر بود. سید عباس عراقچی با حضور در کاخ ریاست جمهوری با ژنرال عبدالفتاح السیسی دیدار و درخصوص تحولات منطقهای و چشماندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور رایزنی کرد. روابط تهران و قاهره در دهههای گذشته عموما متشنج بوده، اما دو کشور در طول دو سال گذشته بهویژه از زمان آغاز جنگ در غزه، تماسهای دیپلماتیک سطح بالا را تشدید کردهاند.بدر عبدالعطی وزیر امور خارجه مصر که در وزارت خارجه میزبان عراقچی بود، تیرماه گذشته برای شرکت در مراسم تحلیف رئیسجمهور ایران به تهران سفر کرد.
دنیای اقتصاد:
حدود سه سال است که از تصویب قانون ساماندهی صنعت خودرو میگذرد، اما گزارش بازوی پژوهشی مجلس در این زمینه نشان میدهد اثربخشی این قانون در حوزه تنظیمگری و اسقاط تنها ۳۹درصد بوده است. این در شرایطی است که قانونگذار مهلت سهسالهای به مجریان قانون برای تنظیم بازار و صنعت خودرو از طریق این قانون داده بود. حالا اما درحالیکه تنها ۶ماه از این مهلت قانونی باقی مانده، بیش از ۶۰درصد قانون ساماندهی صنعت خودرو بلاتکلیف مانده است.
دنیای اقتصاد:
سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارتجهانی» رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران را موردبحث و بررسی قرار میدهد. در این قالب، رویدادهای کلیدی از منظر تاثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران موردتوجه قرار میگیرند. هدف از تهیه این گزارش که بهصورت ماهانه از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران منتشر خواهد شد ارائه تصویری روشن از محیط ژئواکونومیک ایران و فرصتها و تهدیدهای ایران در این فضا است.
دنیای اقتصاد -گروه استانها/ گرگان:
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان در جلسه اقتصاد مقاومتی با حضور خلیلی معاون قوه قضائیه، اظهار کرد: درآمد سرانه مردم استان گلستان کمتر از ۵۰درصد متوسط درآمد سرانه کشور است، اما مردم بهرغم محرومیتها و تنگناهای موجود، با امید و نشاط در اعتلای ایران عزیز تلاش می کنند.
مترجم: سید حسین علوی لنگرودی
alavitarjomeh@gmail.com
در دنیای تمام دیجیتال امروز که ویژگی اصلی آن تصمیمگیریهای سریع و قاطعانه است، بازاریابی دیجیتال یک ضرورت غیرقابلانکار محسوب میشود. بنابراین در شرایطی که پلتفرمها و کانالهای آنلاین با سرعت بسیار بالایی در حال تکامل و تحول هستند بازاریابان باید به این اطمینان برسند که شناخت دقیق و بهروز از روندهای بازار و رفتارهای مشتریان و مصرفکنندگان دارند. در این میان تحلیل درست تلاشهای بازاریابی شرکتها و در اولویت قراردادن اطلاعات و دادههای درست در فرآیند بازاریابی نیازمند تمرکز روی شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) است. سوال اینجاست که چرا شاخصهای کلیدی عملکرد برای موفقیت برنامههای بازاریابی حیاتی هستند و مهمترین شاخصهای عملکردی در حوزه بازاریابی دیجیتال کدامند و چگونه میتوان آنها را سنجید؟
دنیای اقتصاد:
گروههای هکری مورد حمایت دولت کرهشمالی، بهویژه گروه لازاروس، به سرقت ارزهای دیجیتال برای تامین مالی کشور و برنامههای تسلیحاتی آن مشغولند. آنها با استفاده از حملات فیشینگ، مهندسی اجتماعی و بهرهبرداری از آسیبپذیریهای بلاکچین، مقادیر زیادی سرمایه از پلتفرمهای ارز دیجیتال به سرقت میبرند. این حملات یکی از مهمترین منابع درآمد خارجی کرهشمالی است و تهدیدی جدی برای امنیت سایبری جهانی محسوب میشود. افزایش همکاریهای بینالمللی و پیشرفت در امنیت سایبری برای مقابله با این تهدید ضروری است.
بعد از سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به کشور قطر و سخنرانی در سومین اجلاس مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD) موضوع تشکیل ارز مشترک آسیایی مثل یوروی اتحادیه اروپا، بیش از پیش مورد توجه کارشناسان قرار گرفت و باز این سوال مهم پرتکرار شد که چرا ۳۵کشور عضو این مجمع در ۲۲سال گذشته نتوانستند پول مشترک خود را ایجاد کنند تا از تحریمها و نوسانات ارزی در امان بمانند و متضرر نشوند.
دنیایاقتصاد:
با گذشت یک سال از درگیریها در منطقه که با جنگ بین اسرائیل و حماس آغاز شد، میتوان گفت که این تنش با فرمول قدیمی که مدتها تصور میشد یکی از معدود موارد قطعی در بازارهای جهانی نفت است، تناقض داشت؛ یعنی «جنگ در خاورمیانه = قیمت بالای نفت».
دنیای اقتصاد:
با اعلام رئیس سازمان بورس، گزینه عرضه خودرو در بورس کالا بار دیگر روی میز قرار گرفته تا شاید پس از حدودا دو سال، خودروسازان مجوز عرضه محصولات خود در این بستر را دریافت کنند.
دنیای اقتصاد:
مقامات آمریکایی روز سهشنبه گفتند، دولت بایدن به اسرائیل هشدار داد که عدم اجازه ارسال کمکهای بشردوستانه ظرف ۳۰روز، به دو میلیون نفری که در غزه گرفتار شدهاند، میتواند باعث قطع کمکهای نظامی شود. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، این هشدار تند روز یکشنبه در نامهای به امضای لوید جی.آستین سوم، وزیر دفاع و آنتونی جی.بلینکن، وزیر امور خارجه ارسال شد. در این نامه اسمی از بایدن نبود. این نامه خطاب به وزیر جنگ اسرائیل، یوآو گالانت و وزیر امور استراتژیک آن، ران درمر بود. برخی از دستیاران گفتند، تصمیم برای قرار ندادن نام بایدن در نامه، ممکن است سطحی از حفاظت را برای کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده ایجاد کند که بهعنوان نامزد دموکراتها برای ریاستجمهوری، مسیر خوبی را درباره جنگ اسرائیل طی کرده و تاکنون تهدید مستقیمی علیه این رژیم نداشته است، در عین حال که خواستار توقف جنگ برای کم کردن تلفات بالای این جنگ و زندگی دلخراشی است که فلسطینیها تحمل میکنند.
دنیای اقتصاد:
مراسم گرامیداشت روز تجارت الکترونیک در سهشنبه هفته جاری با حضور فعالان و کسبوکارهای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور در محل کتابخانه ملی ایران برگزار شد. در حالی که طبق گفته رئیس مرکز تتا قرار بود در این مراسم از آغاز به کار کارگزاریهای صدور اینماد رونمایی شود، اما اینگونه نشد و به نظر میرسد که مراسم تفاهمنامه وزارت صمت با شرکتهای متقاضی صدور اینماد در هفتههای آینده برگزار شود. با این حال ارائه گزارش معاملات تجارت الکترونیکی در شش ماه اول سال جاری و ثبت روز تجارت الکترونیکی در تقویم رسمی، مهمترین اخبار این مراسم بودند. بر اساس این گزارش، در نیمه اول سال جاری تعداد و ارزش معاملات ثبتشده در حوزه تجارت الکترونیک بهترتیب با رشد ۲۰ و ۵۵ درصدی نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل همراه شده است. همچنین سه درصد از کسبوکارهای حوزه تجارت الکترونیک، کسبوکارهایی بودهاند که صاحبانشان کمتر از ۲۰ سال دارند.
دنیای اقتصاد:
نرخ اسکناس آمریکایی در معاملات غیررسمی روز گذشته همچنان در میانههای کانال ۶۳ هزار تومانی نوسان کرد. بررسی نمودار قیمت این ارز گویای آن است که نرخ دلار زیر مرز ۶۴ هزار تومانی درحال نوسان است و تنها تلاش شاخص ارزی جهت عبور از رقم ۶۴ هزار تومان ناموفق بوده است. درنتیجه به عقیده تحلیلگران سقف کوتاهمدت قیمت دلار آزاد میتواند بازه ۶۳ هزار و ۹۰۰ تا ۶۴ هزار تومان باشد.
امروزه شرکتهای بزرگ و ریشهدار، چگونگی پرورش کسبوکارهای جدید را میدانند، حتی اگر به معنای تحولآفرینی در کسبوکارهای فعلی باشد. بهطور معمول در هر ۱۰ سال، نیمی از شرکتهای برتر در حوزه فناوری، از فهرست رتبههای برتر خارج میشوند. اخیرا، با ارزشترین شرکتهای فناوری، تابآوری قابل توجهی از خود نشان دادهاند و برای سالهای متمادی جایگاههای ممتاز خود را حفظ کرده و سهم خود را از ارزش بازار افزایش دادهاند. موفقیت این شرکتها به توانمندی آنها در شناسایی روندهای تحولآفرین، مقیاسبندی و تجاریسازی موفقیتآمیز با هدف ایجاد پویایی بر مبنای نظریه «برنده بیشترین نیاز را دارد» متکی شده است. این شرکتها در نوآوریهای مهمی از مزیت رقابتی برخوردار هستد که به منابع عظیمی در توان محاسباتی، اتصالپذیریهای متنوع و دادهها نیاز داشته باشد.
دلارام عسگری:
هنر رمزگذاریشده یا کریپتوآرت (crypto art) پارادایم نوینی است که از پیوند هنر و تکنولوژی خلق شده و در حال تغییر تفکر سنتی مردم در مورد هنر و مالکیت هنری است. کریپتوآرت در واقع هنر را در ارتباط با فناوری رمزگذاری (crypto) تعریف کرده و بر بستر بلاکچین (Block chain) و براساس همان مکانیسم رمزارزها (cryptocurrency) عمل میکند.
دنیای اقتصاد:
ماشین جنگی و جنایت اسرائیل سر توقف ندارد. «هانی محمود» در گزارش دیروز سه شنبه ۲۴مهرماه در الجزیره نوشت، تمام شبانه روز از زمین و هوا حملات به غزه ادامه دارد. همه دچار حس شکننده ایمنی هستند و از یک ثانیه دیگر خود خبر ندارند. بهطور مثال، خان یونس دیگر جایی برای ماندن نیست. اما مردم چارهای ندارند جز اینکه همانجا بمانند. دائم دستور به تخلیه صادر میشود و مردم زیر موشک و آوار هستند و آوارگی را به دوش میکشند. آوارگان بیمارستان را بهعنوان سرپناه برمیگزینند؛ اما بیمارستان هم امنیت ندارد.
دنیای اقتصاد:
در ماه اوت رئیس سرویس امنیت عمومی اسرائیل، نامهای قابلتوجه به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و وزرای کابینه اسرائیل نوشت. این نامه در اسرائیل یا خارج از آن توجه چندانی به خود جلب نکرد، اما به بحرانی میپردازد که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ این رژیم به آن مبتلا شده است. «مایراو زونزین» تحلیلگر ارشد اسرائیل در گروه بینالمللی بحران ۱۵ اکتبر در فارن افرز نوشت: رونن بار رئیس سرویس امنیت عمومی اسرائیل در این نامه هشدار دادهاست که تشدید حملات شهرک نشینان اسرائیلی علیه فلسطینیان در کرانه باختری اشغالی که او آن را «تروریسم یهودی» نامید، امنیت اسرائیل را به چالش میکشد و «لکهای بزرگ بر یهودیت» است.او روندی را توصیف کرد که در آن «جوانان بالای تپه» (اصطلاحی که در اسرائیل برای شهرک نشینان افراطی استفاده میشود) نه تنها به فلسطینیها در کرانه باختری حمله میکنند بلکه با نیروهای امنیتی اسرائیل نیز درگیر میشوند. روشن بار نوشته است، شبهنظامیان شهرک نشین از «فرار از نیروهای امنیتی به حمله به نیروهای امنیتی»، «از قطع ارتباط با تشکیلات تا دریافت مشروعیت از برخی مقامات در تشکیلات» در نوسان بودهاند.
دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان:
آمریکا طی دوره ۹۴ساله خود از زمان شروع سیاستهای اصلاحی برای عبور از بحران رکود، تاکنون حداقل ۹ سیاست برای تامین مسکن را اجرایی کرد، اما این سیاستها بیش از آنکه مسکن حمایتی برای افراد کمدرآمد و کمبرخوردار جامعه آمریکا باشد بیشتر شکل دولتی داشته که آن را میتوان بیش از هر چیزی ناشی از منابع محدود دولت در سرمایهگذاری دانست که امکان «ادامه ساخت یا عرضه مسکن دولتی» را سلب کرده است. سیاستهای مربوط به تامین مسکن دولتی عمدتا منجر به «گسترش محلههای فقیرنشین» شد.
دنیای اقتصاد:
در روز عرضه اولیه سهام شرکت «کراکس» این سوال در ذهن بسیاری افراد به وجود آمد که «چرا کسی باید چنین کفش زشتی را به پا کند؟» اما در کمال شگفتی، این برند مسیری را آغاز کرد که از یک ماهیت مسخره زشت تبدیل به یک نماد فرهنگی شد. موفقیت کراکس گواه قدرت نوآوری، بازاریابی هدفمند، گوش شنوا داشتن و تاثیر شبکههای اجتماعی است. در خیلی از کشورها حالا کراکس را همه جا در پای مردم میبینید؛ در کافیشاپ و رستوران، باشگاه، فروشگاه، مطب دکتر و پیادهروی روزانه. به عنوان یک برند، کراکس که در سال ۲۰۰۲ تاسیس شده، الان در موقعیتی قرار گرفته که خیلی از برندهای معروف کفش آرزویش را دارند. درآمد شرکت در سال ۲۰۲۱ به رکورد ۲.۳ میلیارد دلار رسید.
دنیای اقتصاد -صدیقه نژادقربان:
توماس کوک مبدع سفرهای جمعی جهانی توانست امکان سفر را برای همه طبقات بهویژه افراد کمدرآمد جامعه فراهم کند و آن را از انحصار ثروتمندان درآورد. این اقدام پدر گردشگری مدرن جهان، نشان میدهد که در جهان امروزی نیز با وجود تورم و مشکلات اقتصادی در جوامع، بهجای حذف سفر از سبد خانوار، میتوان به دنبال راهی برای سفرهای بهصرفه و اقتصادی برای تمامی اقشار جامعه بود تا صرفا یک کالای لوکس برای ثروتمندان بهشمار نرود.
دنیای اقتصاد:
سولانا در سال۲۰۲۴ با میزبانی بیش از ۸۷درصد از توکنهای جدید بازار ارزهای دیجیتال، به پلتفرمی پیشرو تبدیل شده است. این موفقیت بهدلیل سرعت بالای تراکنش، کارمزدهای پایین و بستر مناسب برای توسعهدهندگان حاصل شده است. رشد سولانا تدریجی بوده و چالشهایی مانند وقفههای شبکه را پشت سر گذاشته است. با بهبود پایداری و تعاملات میان شبکههای بلاکچینی، سولانا توانسته توجه توسعهدهندگان و سرمایهگذاران را جلب کند و نقش مهمتری در بازار غیرمتمرکز پیدا کند.