دنیای اقتصاد-نیوشا شایان مهر:
یکی از اساسیترین سوالاتی که سرمایهگذاران در فرآیند تحلیل داراییها با آن مواجهند، ارزیابی تناسب میان بازدهی و ریسک است. برای پاسخ به این پرسش، شاخص «نسبت شارپ» بهعنوان ابزاری کلیدی مطرح میشود. این معیار با سنجش بازدهی سهم نسبت به نرخ بهره بدون ریسک، امکان ارزیابی بازده مازاد ناشی از پذیرش ریسک را فراهم کرده و نقش مهمی در تصمیمگیریهای سرمایه گذاران ایفا میکند. در عین حال، استفاده از سایر شاخصهای مکمل میتواند به تحلیلی دقیقتر و جامعتر منجر شود. از جمله این معیارها میتوان به«بتا» اشاره کرد که حساسیت بازده یک سهم نسبت به نوسانات کلی بازار را اندازهگیری میکند. ترکیب این دو معیار، امکان شناسایی داراییهایی را فراهم میکند که نهتنها بازدهی مطلوبی ارائه میدهند، بلکه توانایی تابآوری در برابر نوسانات بازار را نیز دارند.
دنیای اقتصاد:
در دوران ریاست هوگو چاوز، تلاشهای گستردهای برای برکناری او از طریق جمعآوری امضا برای برگزاری رفراندومهای استیضاح شکل گرفت. این درخواستها نه تنها با برخوردهای سیاسی و امنیتی مواجه شد، بلکه پیامدهای اقتصادی قابلتوجهی به همراه داشت. دنیل اورتگا و همکاران (۲۰۰۹) در مقالهای به بررسی هزینههای اقتصادی این تلاشها پرداختهاند.
دنیای اقتصاد:
رفع نیازهای کشور در حوزه مسکن یکی از مهمترین مسائلی است که در دهههای اخیر مورد توجه مردم و قانونگذاران قرار گرفته است. تامین مسکن به خصوص برای اقشار متوسط یا کمتر برخوردار همواره مورد توجه دولتمردان بوده است و میتوان با جستوجویی ساده در فضای مجازی به سخنرانیهای متعددی در این خصوص برخورد. اما نکته این است که بررسی تجربه ایران طی همین مدت حکایت از آن دارد که دولتها نتوانستهاند در کنار قوه مقننه به روش کارآمدی برای رفع معضل مسکن و تامین نیاز مردم عادی دست پیدا کنند.
سینا عاشوری/ پژوهشگر تجارت بینالملل و دانشجوی دکترای اقتصاد
قیمتها سیگنال کمیابیاند و نقش مهمی در جهتدهی به رفتار عوامل اقتصادی دارند. اگر تحتفشار تحریم یا سیاستهای اشتباه اقتصادی، نظام قیمتی به انحراف کشیده شود، به دنبال آن تخصیص منابع نیز از حالت بهینه دور خواهد شد. حال اگر پس از گذشت زمان عامل اختلال برطرف شود، بدون صرف هزینه یا در حقیقت اتلاف منابع، نمیتوان به مسیر بهینه بازگشت. در نظر بگیرید در یک دوره طولانی، سیاستگذار به گسترش محدودیت دسترسی به اینترنت مبادرت کند. به دنبال آن بخشی از جمعیت که به دنبال دسترسی آزاد به اینترنت هستند، تقاضا برای فیلترشکن و دیگر ابزارهای مشابه را رشد میدهند. همزمان بخش دیگر برای خدمات موردنیاز خود به سراغ جایگزینهای داخلی میروند. در نتیجه کمیابی مصنوعی ایجادشده توسط دولت، فراهمکنندگان داخلی خدمات مشابه، با قیمتهایی بالاتر از سطح تعادل رقابتی مواجه میشوند. در نتیجه تهیه بسیاری از این کالاها اقتصادی میشود. انبوهی از سرمایههای انسانی و مالی صرف اختراع مجدد چرخ میشود.
دنیای اقتصاد -نیلوفر منصوریان:
سفر به سرزمین تزارها و قدم زدن درکنار رودخانه نوا با ساختمانهایی تاریخی که شبیه به یک خط صاف درکنار رود خودنمایی میکنند شبیه سفر به اعماق تاریخ است. هرچند پاییز فصل خوبی برای سفر به روسیه نیست، اما سرمای سنپترزبورگ چیزی از زیباییهای این شهر کم نمیکند. شهری برآمده از دل تاریخ با قدمتی بیش از سیصد سال که با قدم زدن روی سنگفرش خیابانهایش و تماشای ساختمانهایش، تاریخ برایت یک بار دیگر روایت میشود. شاید زمانی که پتر کبیر تصمیم به ساخت سنپترزبورگ گرفت، هرگز تصور نمیکرد شهری که روی زمینهای باتلاقی بنا نهاده، بعدها از میانه انقلاب و تحولات این کشور و محاصره ۸۷۲روزه، جان به در میبرد و همچنان استوار در کناره رودخانه نوا، داستانها و افسانههایش ماندگار میشود.
سکوتی که درست و در جای مناسب به کار گرفته شود، میتواند نشانه اعتمادبهنفس و قدرت باشد. مشکل اینجاست که اغلب ما در این کار افتضاح هستیم. سختمان است بدون حرف کنار دیگران بنشینیم و اگر در خلال گفتوگویی مکث و سکوتی پیش بیاید، سعی میکنیم هرچه سریعتر خلأ به وجود آمده را حتی شده با حرفهای نه چندان ارزشمند و بجا پر کنیم. دلایل گوناگونی هم برای این کار داریم: میخواهیم نشان بدهیم که باهوش هستیم، یا کاری کنیم دیگران دوستمان داشته باشند، مشکلی را حل کنیم یا فقط صدای ناخوشایند و کرکننده سکوت را بشکنیم.
بهرغم اقدامات انجامشده برای کاهش ناترازی در صنعت برق، چالشهای اقتصادی و سیاسی موجود نیز بر فضای کسب و کار تأثیرگذار بوده و به رشد پایین در بخش صنعت منجر شده است. با این حال وزارت صمت اقداماتی را در راستای کاهش این ناترازیها انجام داده است. وزارت صمت در جوابیهای نسبت به گزارش «دنیای اقتصاد» با عنوان «پایان باز بیبرقی صنعت» واکنش نشان داد که در ادامه عینا آمده است:
کشورهای عربی امیدوارند که روابط نزدیک محمد بنسلمان با دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب ایالات متحده بتواند حمایت شدید از اسرائیل را کاهش دهد. احمد العمران خبرنگار عربستانی ۲۰ نوامبر در روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی از چشمانداز روی کارآمدن ترامپ و معنای آن برای خاورمیانه نوشت: کشورهای عربی به دنبال استفاده از وزن عربستان سعودی در منطقه و روابط نزدیک آن با ترامپ برای کنترل سیاستهای رئیسجمهور منتخب در خاورمیانه –آنهم در میانه ترس از دنبال کردن یک دستور کار شدیدا طرفدار اسرائیل– هستند.
«همکاری سازمانهای بیمهگر و سازمان برنامهوبودجه جهت پوشش بیمهای مناسب اقلام مورد نیاز در کنترل بیماری دیابت ضروری است.» این خواستهای است که در دومین همایش سالانه «بررسی چالشها و راهکارهای مدیریت دیابت در ایران» مطرح شد و رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامهوبودجه، مقابل دیدگان حدود ۲۰۰ نفر از پزشکان و متخصصان این حوزه قول مساعد همکاری دادند.
دنیای اقتصاد:
در هفتههای اخیر اظهارات مختلفی از سمت مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ منتشر شدند، اما عنوان جنجالیترین آنها به رسول جلیلی، یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، تعلق میگیرد که بر اساس ادعای او فیلترینگ به رشد کسبوکارهای داخلی کمک کرده است. این گفته با واکنش و انتقادات جدی فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور مواجه شد؛ تا جایی که دو پلتفرم مطرح مسیریابی و اشتراکگذاری ویدئو در واکنش رسمی نسبت به این موضوع بیانیه منتشر کردند. همچنین همزمان با انتشار صحبتهای عجیب این عضو شورای عالی فضای مجازی در موافقت با فیلترینگ از این جهت که مردم از فیلتر یوتیوب و ویز راضی هستند و کسبوکارهای داخلی هم از این سیاست منتفع شدهاند، اتاق بازرگانی ایران پژوهشی درباره «اثر فیلترینگ اینترنت بر تجارت داخلی و خارجی(فروش آنلاین) کسبوکارهای اینترنتی کشور» منتشر کرده که بر اساس یافتههای آن، فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ ماهانه تقریبا ۳۹ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اقتصاد دیجیتال کشور خسارت وارد کرده است.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
در بیانیه نهایی اجلاس COP ۲۹ در باکو جمهوریآذربایجان، کشورهای شرکتکننده بر تعهد خود بر مقابله با بحران تغییرات اقلیمی تاکید کردند. مهمترین نتایج این اجلاس شامل تصویب استانداردهایی برای راهاندازی بازار جهانی کربن طبق ماده۶.۴ پیمان پاریس بود که به کشورهای مختلف اجازه میدهد تا اعتباراتی را برای کاهش کربن بهصورت بینالمللی اختصاص دهند. همچنین افزایش تامین مالی اقلیمی، بهویژه برای کشورهای درحالتوسعه، برای کمک به آنها در انتقال به انرژیهای پایدار و سازگاری با تغییرات اقلیمی از دیگر موضوعات کلیدی بود. همچنین این اجلاس به لزوم همکاری جهانی برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی و رسیدن به اهداف پیمان پاریس تاکید کرد.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس تهران طی هفته گذشته با رشد بیش از ۵درصدی همراه بود، پس از هفته سوم آبانماه که شاخص بورس بازدهی ۶درصدی را بهثبت رساند و رکورد جدیدی را بهثبت رساند، دوباره شاهد رونق بورس در روزهای پایانی آبان بود. ارزش معاملات خرد با عبور از ۶هزارمیلیاردتومان بهصورت میانگین، از فضای رکود خارج شد. با حضور نماگر اصلی در نیمه کانال ۲.۲میلیونواحدی، تعادل نسبی بر بازار سهام حاکم شدهاست؛ تعادلی که از اردیبهشت امسال بیسابقه بودهاست. معیارهای بنیادی و تکنیکال بازار حکایت از آن دارند که انگیزه کافی برای عبور از مرز۲.۳میلیونواحدی وجود دارد، اما این عبور، مشروط خواهد بود. عوامل سیاسی باید به بازار سرمایه رخصت آن را بدهند که امنیت سرمایهگذاری بورس کاهش نیابد. نتیجه نشست شورایحکام و فشارهای سیاسی واردشده از غرب، طبیعتا بر روند کوتاهمدت بورس موثر خواهد بود.
دنیای اقتصاد -سیدامیررضا انگجی :
برآمدن گفتمان توسعه صنعتی در تاریخ اقتصادی هر کشوری وجود داشتهاست. زمانیکه ایالاتمتحده یک اقتصاد وابسته به کشاورزی بود بحثهای حمایت از صنعت و تبدیلشدن آمریکا به یک اقتصاد صنعتی توسط الکساندر همیلتون و سایر گروههای سیاسی در آمریکای اواخر قرن هجدهم صورتگرفت. در آمریکایلاتین اوایل قرن بیستم و همینطور در شرق آسیا، بحث چگونه صنعتیشدن و غلبه بر چالشهای آن زمانی بحث روز بودند، بااینحال همانطور که آتول کولی، اقتصاددان توسعه میگوید؛ اگر صنعتیشدن برای کشورهای اوایل قرن نوزدهم یک چالش بود، برای کشورهای امروزی یک ابرچالش است. گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» در ۲۵ آذر ماه در هتل المپیک همایشی را تحتعنوان «چالشهای صنعتیشدن ایران» برگزار خواهد کرد. بهمنظور شرکت در این همایش به آدرس http: //events.den.ir یا واحد همایش «دنیایاقتصاد» در سایت مراجعه کنید.
دومین نمایشگاه صنعت موسیقی در مرکز نمایشگاهی برج میلاد تهران برگزار شد. نکته جالب ماجرا استقبال قابلتوجه مردم از این رویداد بود که بیشتر از هر چیزی ضرورت برپایی چنین نمایشگاهی را به تصویر میکشید. فردین خلعتبری، آهنگساز سرشناس و مشاور هنری نمایشگاه، گفت: سالهاست است که وضعیت موسیقی کشور چندان مناسب نیست و دولت در این زمینه کار خاصی انجام نمیدهد. ما به شما هنرمندان افتخار میکنیم که از موسیقی حمایت میکنید. همچنین اتفاق خوبی است که بخش خصوصی نمایشگاه را برگزار میکند، شهرداری هم تمام و کمال پولش را بابت هر بخشی که حضور دارد، دریافت میکند.
دنیای اقتصاد:
سفارت آمریکا در اوکراین تعطیل شد؛ چراکه مقامات آمریکا پیشبینی میکنند که روسیه در حال تدارک یک حمله گسترده به پایتخت این کشور است. همزمان جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده که در آستانه ترک کاخ سفید قرار دارد، سرعت انتقال کمکها به اوکراین را بالا برده است. پس از اینکه رئیسجمهوری آمریکا اجازه داد تا کییف با موشکهای با برد ۳۰۰کیلومتری به روسیه حمله کند، حالا قرار است با ارسال مین ضد نفر، کمک بیشتری به این کشور در حال جنگ کند. به گزارش رویترز، همزمان با شدت گرفتن تنشها میان مسکو و واشنگتن بر سر استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد آمریکایی علیه اهدافی در خاک روسیه، مقامات پنتاگون از «موافقت» جو بایدن با ارسال مینهای ضد نفر به اوکراین خبر میدهند.
دنياي اقتصاد:
حضور محمدجواد ظریف در دولت چهاردهم همچنان مورد انتقاد برخی از نمایندگان وابسته به طیف رادیکال مجلس است. هرچند مجلس روز سهشنبه ۲۷آبان ماه با تقاضای یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس که از سوی مجید انصاری، معاون حقوقی رئیسجمهور مطرح شده بود موافقت نکرد و فوریت رسیدگی به این درخواست با ۲۰۷ رای مخالف روبهرو شد، اما ادامه حضور ظریف در دولت روز گذشته یکی از موارد تذکر در پارلمان بود. همچنان که حمید رسایی، نماینده مردم تهران در مجلس، نسبت به عدم در دستورکار قرار گرفتن گزارش موسوم به «استنکاف از اجرای قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» انتقاد کرد.
دنیایاقتصاد:
در حالی که تمامی مطالعات پیشین موضوع انتقال پایتخت از تهران به شهری دیگر را محکوم به شکست میداند؛ مجدد رئیس دولت چهاردهم خواهان انجام مطالعهای جدید در این زمینه بوده و ماموریت اجرای آن را نیز به معاون اول خود داده است. روز گذشته مسعود پزشکیان از آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت خبر داد و گفت: «آقای دکتر عارف ماموریت بررسی این طرح را بر عهده دارند. بیتوجهی به این موضوع میتواند کشور را در آینده با بحرانهای زیستمحیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه سازد.» این در حالی است که نتیجه تمامی مطالعات قبلی انجام شده در خصوص موفقیت انتقال پایتخت، یک نه قاطع را به همراه داشته است.
دنیای اقتصاد:
سیاستگذاری و برنامهریزی برای بهرهمندی از مواهب دریا و سواحل کشور ضروری است. سیاستگذاری منطقهای و پرکردن شکاف توسعهای مناطق مختلف در پهنه جغرافیایی یک کشور علاوهبر حصول اطمینان از توزیع متوازن جمعیت و درآمد در سراسر کشور و پایداری در استفاده از منابع، مزیتهای دیگری همچون افزایش رقابتپذیری مناطق با سایر مناطق مشابه در سطح جهان را به همراه دارد؛ چراکه در دنیای امروز که زنجیرههای ارزش بهطور فزایندهای جهانی میشوند، افزایش رقابتپذیری مناطق با سایر مناطق مشابه آنها در سطح جهان نیز حائزاهمیت است.
دنیای اقتصاد:
بانک مرکزی موظف است مطابق با قانون بودجه سال۱۴۰۱، اطلاعات مربوط به تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط با بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی را بهصورت فصلی منتشر کند. طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، بررسی این دادهها نشان میدهد که بسیاری از بانکها و موسسات اعتباری در پرداخت تسهیلات و پذیرش تعهدات تخلفات قابل توجهی داشتهاند. تحلیل وضعیت تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط نشان میدهد که اغلب بانکها از حدود مجاز تعیینشده توسط بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات تخطی کردهاند. همچنین برخی از مبالغ کلان تسهیلات به تعداد محدودی از افراد تخصیصیافته که این مساله ریسک تمرکز را برای بانکها بهطور قابل توجهی افزایش داده است. علاوه بر این، آمار برخی بانکها ناقص و حتی غیرواقعی منتشر شده است. در همین راستا ضرورت اعمال اقدامات نظارتی جدی و مجازاتهای لازم از سوی بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی برای جلوگیری از ادامه این تخلفات احساس میشود.
دنیای اقتصاد:
شکلگیری «مناطق آزاد گردشگری» مقولهای است که برخی کارشناسان آن را راهکاری برای رونق صنعت توریسم ایران میدانند. از نظر آنها همانطور که مناطق آزاد تجاری با تسهیل کردن برخی موانع، توانستهاند توسعه تجارت را به دنبال داشته باشند، مناطق آزاد گردشگری هم میتوانند با برداشتن برخی محدودیتها، پیشران توریسم خارجی باشند. ارشک مسائلی یکی از این کارشناسان است. او معتقد است شکلگیری این مناطق فارغ از رونق صنعت گردشگری، جایگاه کشورمان را در منطقه بهبود میبخشد.
دنیای اقتصاد:
جهان در دهههای اخیر تحولات زیادی را از سر گذرانده و خلقوخوی آدمها نسبت به دهههای گذشته زمین تا آسمان تفاوت پیدا کرده است. دامنه این تغییرات پس از شیوع کرونا گستردهتر شد و آدمها دیگر هرگز به روال سابق زندگی در دوران قبل از کرونا بازنگشتهاند. در همین رابطه پژوهشهای بسیاری منتشر شده که چنین موضوعی را تایید کردهاند.
کارشناسان میگویند سلیقه مردم بعد از تجربههای مشترک جهانی معمولا تغییر میکند و برنامهسازان باید برای جلب رضایت مخاطبانشان پس از چنین رویدادهایی تلاش بیشتری کنند. حالا پیشبینیها درست از آب در آمده است.
دنیایاقتصاد:
در حالی که روسیه روز سهشنبه تصمیم گرفت در دکترین هستهای خود تغییراتی ایجاد کند، پوتین دستور استفاده گستردهتر از سلاحهای هستهای را امضا کرد. همزمان اوکراین هم هشدار داد که به عمق خاک روسیه حمله خواهد کرد. کییف روز دوشنبه به دنبال تصمیم دولت بایدن مبنی بر اجازه دادن به حملات دوربرد در داخل روسیه با استفاده از موشکهای ارائهشده توسط آمریکا، احساس فوریت جدیدی از خود نشان داد و سیاستمداران اوکراینی میگویند که اولین پرتاب به زودی و بدون هشدار قبلی انجام خواهد شد. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده در حالی که دو ماه از دولتش باقی مانده، سرانجام پس از ماهها درخواست از سوی اوکراینیها برای شلیک به عمق خاک روسیه، تسلیم آنها شد. همزمان با نگارش این گزارش سیانان اعلام کرد اوکراین اولین حمله موشکی خود را به روسیه و شهر بریانسک انجام داد.
دنیای اقتصاد:
ادبیات جراحی اقتصادی، اشاره به اقدامات سریع و دردآور برای حصول به نتایج مطلوب در اقتصاد دارد اما این شکل از اقدامات از بدو اجرا در دهه۸۰ میلادی تاکنون موفقیت چندانی در کشورهای مختلف دنیا نداشتهاست. جراحی اقتصادی، بیتوجه به پتانسیلهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی یک کشور فقط به دنبال از بین بردن ناترازیها در یک عملیات مالی و با نگاه به متغیرهای اسمی است. در بیستویکمین نشست هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران، احمد میدری به نکوهش این سیاست پرداخت و تغییر نگاه را راهکار اصلی درمان بیماریهای مزمن اقتصاد ایران دانست.
دنیای اقتصاد-راضیه احقاقی:
انتشار داده قیمت مسکن کشور از شهریور ماه امسال متوقف شده است؛ بانک مرکزی در نامهای رسمی علت این موضوع را تغییر سامانهای و قطع دسترسی به دادههای معاملات مسکن کشور عنوان کرده است. طی هفتههای اخیر و درپی راهاندازی سامانه کاتب، مطابق قانون ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، بنگاههای معاملات ملکی و دفترخانههای ثبت اسناد رسمی موظف به ثبت قرارداد خرید و اجاره خانه در سامانه جدید شدهاند. این سامانه جدید تحت نظارت قوه قضائیه و نهادهای رسمی صادرکننده سند قطعی فعالیت دارد و انتقال معاملات بیع و اجاره به این سامانه میتواند صحت معاملات پیش از صدور سند رسمی را افزایش دهد؛ با وجود این فراهم نشدن دسترسی بانک مرکزی به دادههای معاملاتی طی سه ماه اخیر، باعث حبس دادههای قیمت مسکن در کشور شده است. حبس داده قیمت مسکن بهخصوص در شرایطی که طی ماههای اخیر تب رشد قیمتی در بازار رو به کاهش گذاشته باعث اتلاف فرصت عقبگرد قیمت میشود و بنابراین انتظار میرود که سیاستگذار با ایجاد دسترسی به دادههای معاملات مسکن برای بانک مرکزی امکان انتشار داده قیمت مسکن را به شکل مستمر و شفاف فراهم کند.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس که در نیمه اول معاملات، با رشد ۲۳هزار واحدی تا ۲میلیون و ۲۷۸هزار واحد نیز پیشروی کرد، با افزایش فشار عرضه در نیمه دوم معاملات، با چرخش قیمتی در نمادها همراه بود. سرانجام نماگر اصلی در۲میلیون و ۲۶۹هزار واحد آرام گرفت. ضمن درنظرگرفتن عوامل سیاسی، بهنظر میرسد شاخصکل بورس با رسیدن به محدوده مقاومتی که در نیمه کانال ۲.۲میلیون واحد قرار دارد، واکنش اندکی را نسبت به این سطح نشان دادهاست. سطح مذکور آخرینبار در اردیبهشت امسال ایجاد شد و پس از آن شاخص بورس، سقوط آزاردهندهای را به اهالی بازار تحمیل کرد، با اینحال عبور از این مقاومت و تثبیت بالای آن، میتواند روزهای خوبی را برای بازار بههمراه داشتهباشد.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
چرا اقتصادهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نمیکنند؟ این پرسشی است که ذهن بسیاری از اقتصاددانان توسعه و سیاستگذاران را به خود مشغول کرده است. در حالی که درآمدهای نفتی میتوانند منبع مهمی برای سرمایهگذاری در زیرساختهای صنعتی باشند، تجربه تاریخی نشان میدهد اغلب کشورهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نکردهاند.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
بازار جهانی فلزات، دیـروز، سهشـنبه ۱۹نوامبر ۲۰۲۴ در حالی شاهد توقف سقوط اخیر قیمتها بود که بهای فلزات ارزشمند، حتی با خیز مثبت نیز همراه شد. اثر مثبت این صعود قیمتی روز گذشته خود را به شکل ثبت بازدهی مثبت در بازار مالی بورسکالا (صندوقهای طلا و گواهی سپرده سکه) نشان داد. دیروز، سهشنبه، طلا و سکه بورسی در بازار داخل، در قله قیمتی ۱۰روز اخیر قرار گرفتند. صندوقهای طلا و سکه، دیروز، با اثرپذیری از بازار جهانی و سایر مولفههای اثرگذار داخلی بر سطح قیمت داراییهای ارزشمند (ارز، سکه و طلای داخلی)، سطوح قابل قبولی از بازدهی روزانه مثبت را تجربه کردند.
دنیای اقتصاد -فاطمه باباخانی:
آلودگی هوا در تهران و سایر شهرها آن هم در زمانی که دولت از توقف مازوتسوزی و جدول خاموشیها برای کاهش آلودگی خبر داده بود، مهر تاییدی بر آنچه کارشناسان بر آن تاکید کرده بودند، داشت، اینکه منبع آلودگی را نمیتوان به مازوتسوزی محدود کرد. شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیطزیست هم در اولین نشست خبری خود این گزاره را تایید کرد و گفت: قرار نبود که با توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه، آلودگی هوای تهران کاهش پیدا کند.
دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی:
بهرغم رشد عرضه شمش فولادی در معاملات دیروز رینگ صنعتی بورسکالا، حجم معاملات این محصول بیش از ۲۴درصد نسبت به روز معاملاتی هفته گذشته (دوشنبه، ۲۱ آبانماه)، کاهش یافت. بررسیهای «دنیایاقتصاد» از «نبود نقدینگی برای خرید شمش از سوی کارخانههای تولیدکننده محصولات فولادی» از یکسو و همچنین «اختلاف قیمت محصولات فولادی عرضهشده در رینگ صنعتی با بهای همان محصولات در بازار آزاد»، به عنوان دو عامل مهم کاهش حجم معاملات روز گذشته شمش فولادی خبر میدهد.
دنیای اقتصاد:
دور جدید تحریمهای اتحادیه اروپا دیروز در حالی علیه کشتیرانی ایران اعمال شد که روابط تهران با پایتختهای اروپایی در بدترین دوران خود در چند دهه گذشته قرار دارد. روابطی که از مرداد ۱۴۰۱ و پس از توقف مذاکرات احیای برجام و سپس ناآرامیهای اواخر شهریور همین سال، در مسیر افزایش تنشها قرار دارد.
کانال تلگرامی روزنامه «دنیایاقتصاد» نوشت: تغییرات صورت گرفته در وام مسکن جوانان به گونهای است که باید «متقاضی تسهیلات در تهران ۱۱ میلیون تومان در ماه پرداخت کند تا ۳ سال بعد، ۱.۶ میلیارد تومان وام به او تعلق بگیرد.» وام مسکن جوانان، نوعی از تسهیلات خرید مسکن که در ازای «پسانداز چندساله» به متقاضی پرداخت میشود، با تغییراتی همراه شده؛ اما «آیا دسترسی به این وام، ممکن است؟»
دنیای اقتصاد:
تورم صنعت در پاییز روند صعودی را در پیش گرفته است. اطلاعات مرکز آمار ایران در گزارش تورم بخش صنعت، نشان میدهد، در مهرماه ۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت ۱۲۹۳.۳ بوده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۲.۷درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۲.۳درصد بیشتر است. همچنین این شاخص در ۱۲ماه منتهی به مهرماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۳.۸درصد افزایش داشته است.
دنیای اقتصاد:
خبرگزاریهای مختلف از جمله رویترز، آسوشیتدپرس و نیویورکتایمز گزارش دادند که جو بایدن، رئیسجمهور در حال وداعِ ایالات متحده، به اوکراین اجازه داد تا از تسلیحات ارائهشده توسط ایالات متحده برای حمله به داخل روسیه استفاده کند. سه منبع آگاه، از جمله دو مقام آمریکایی، روز یکشنبه به رویترز گفتند که اوکراین قصد دارد در روزهای آینده حملات دوربردی را با استفاده از این تسلیحات انجام دهد. الجزیره در گزارش ۱۷نوامبر در همین رابطه نوشت، کاخ سفید درباره این گزارشها اظهارنظری نکرده است؛ اما ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین گفت که این موشکها «خودشان صحبت میکنند». زلنسکی در سخنرانی خود خطاب به اوکراینیها گفت: «امروز بسیاری از رسانهها میگویند که ما مجوز انجام اقدامات مناسب را دریافت کردهایم. اما حملات را با کلمات کاری نیست. چنین چیزهایی اعلام نمیشود. موشکها خودشان صحبت خواهند کرد.»
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
بازار نفت تحتتاثیر مستقیم تنشهای ژئوپلیتیک و اقتصادی قرارگرفته و هرگونه تحول در عوامل کلیدی میتواند مسیر آینده این بازار را تغییر دهد. این واقعیت، بهویژه در شرایط حساس فعلی که جنگ روسیه و اوکراین وارد مرحله جدیدیشده، بیش از هر زمان دیگری قابلمشاهده است. در این نوشته به بررسی تاثیرات مختلف این بحران و دیگر عوامل اقتصادی بر بازار نفت میپردازیم. در روزهای اخیر، قیمت نفتخام برنت به حدود ۷۱دلار در هر بشکه رسیده و کاهش مداوم هفتههای گذشته متوقفشدهاست.
دنیای اقتصاد:
درحالیکه مقامات لبنانی از ۱۴۵حمله اسرائیل در سراسر کشور طی یک روز (شنبه ۲۶ تا یکشنبه ۲۷ آبان ماه) خبر میدهند، اما نیروهای اسرائیلی همزمان به بمباران ضاحیه بیروت ادامه میدهند. در جدیدترین حمله صهیونیست ها به لبنان، «محمد عفیف»، رئیس روابط عمومی حزب الله، به شهادت رسید. او در حمله ای بدون هشدار از سوی اسرائیل جان خود را از دست داد. عفیف یکی از چهره های شناخته شده حزب الله و مشاور رسانه ای سید حسن نصرالله بود. او پیش از این مدیرکل المنار و چهره ای شناخته شده در مطبوعات لبنان و منطقه بود. عفیف نقش مهمی در تدوین استراتژی رسانه ای حزب الله داشت.
دنیایاقتصاد، گروه مسکن و شهری:
مستاجرهای ساکن مناطق ۹ تا ۱۲ تهران بر اساس فایلهای موجود اجاره، هزینهای که در ماه فقط برای اجارهبهای ماهانه -بدون احتساب پول پیش- پرداخت میکنند، رقمی معادل «یک حداقل دستمزد» است؛ ۱۰ میلیون تومان. به گزارش خبرنگار «دنیایاقتصاد»، در حال حاضر متوسط «اجارهبهای پیشنهادی» در فایلهای اجاره آپارتمان مناطق ۹ تا ۱۲ به صورت ۱۰ میلیون تومان اجاره ماهانه و ۴۹۰ میلیون تومان پول پیش است. برای آنکه دید مشخصی نسبت به این ارقام به وجود بیاید، کافی است متوسط اجارهبهای پیشنهادی ماهانه در کل شهر تهران مرور شود. این رقم حدود ۲۰ میلیون تومان اجارهبهای ماهانه و ۴۰۰ میلیون تومان نیز پول پیش است.
دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیــاری:
روز یکشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۸۸ درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲ میلیون و ۲۱۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۱۹هزار و ۳۶۱ واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن نیز با صعود ۰.۴۵ درصدی روبهرو و در سطح ۷۰۸هزار و ۲۴۵ واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۳۷درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۸۶۲ واحدی کار خود را به اتمام رساند.
دنیای اقتصاد:
سازمان تامین اجتماعی طبق توافقات و مذاکرات انجام شده در ماههای اخیر باید همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها را با پلتفرمهای سلامت دیجیتال تسهیل میکرد؛ اما تاکنون نه تنها این اتفاق نیفتاده، بلکه این سازمان فشار خود را نسبت به این کسبوکارها بیشتر کرده و محدودیتها شکل جدیدی به خود گرفته است.
دنیای اقتصاد-فائزه پوزش:
ماده ۴۰ قانون بانک مرکزی بهطور ویژه برای مقابله با انتشار اخبار کذب درباره بانکها و نهادهای مالی تصویب شده است. طبق این ماده، هرگونه نشر خبر نادرست به قصد تشویش اذهان عمومی یا آسیب به اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی جرم محسوب میشود و مرتکب علاوه بر مجازاتهای سنگین، به جبران خسارت نیز محکوم خواهد شد. این قانون با هدف حفظ اعتماد عمومی و ثبات نظام مالی، به بانکها ابزار قانونی قویای برای مقابله با شایعات و دفاع از اعتبار خود ارائه میدهد.
شاید اسم «ایگ نوبل» را شنیده باشید، شاید هم نه. این جایزه، ورژن طنز نوبل است که از سال ۱۹۹۱ سالانه به ۱۰ دستاورد غیرمعمول یا بیاهمیت اما خندهدار علمی اهدا میشود. هدف این مراسم، تقدیر از دستاوردهایی است که ابتدا شما را به خنده میاندازند و سپس عمیقا به فکر فرو میبرند. یکی از برندگان امسال این جایزه، تحقیقاتی با عنوان «عوامل دخیل در بیرون ریختن شیر» است که سال ۱۹۴۱ منتشر شد و این موضوع را بررسی میکند که آیا ترس باعث میشود شیر گاوها به طور غیرارادی، تخلیه شود؟ نویسندهها با قرار دادن یک گربه پشت گاو و ترکاندن مکرر چند کیسه کاغذی، این موضوع را بررسی و در مورد آن نتیجهگیری کردند. یکی دیگر از برندگان، نویسنده مقاله «جبر ژنتیک و تاثیر نیمکرهای در شکلگیری چرخش موی سر» است که این سوال را مطرح میکند که «آیا جهت چرخش مو، به نیمکرهای که در آن زندگی میکنید بستگی دارد، یا نه.»
دنیای اقتصاد:
تلویزیون در بحران عجیبی گیر کرده است. کارهای تولیدیاش دیده نمیشوند مگر به خاطر حاشیههایی که در شبکههای مجازی وایرال میشود. حذف چهرههای کاربلد از این رسانه در سالهای اخیر تاثیرش را گذاشته و تا جایی پیش رفته که افرادی فاقد صلاحیت در برنامهها بهعنوان کارشناس دعوت میشوند و جنجال میسازند. در روزهای اخیر انتشار ویدئویی از شعرخوانی یک کارشناس در برنامه «صبحانه ایرانی» و انتساب آن به قیصر امینپور واکنشهای منفی بسیاری را به وجود آورد.
دنیای اقتصاد:
چین با اقتصادی متعادلتر وارد سهماهه چهارم سال شد. مصرف خردهفروشی خانوارها رشدی بیشتر از انتظار اقتصاددانان داشت. اکنون عملکرد سیاستگذاران چینی، به کموکیف اعمال تعرفههای تجاری از سوی ترامپ بستگی دارد. در این راستا شیجینپینگ، رهبر کمونیست چین، به عنوان مدافع تجارت آزاد هشدار داد که اقتصاد جهان با گسترش حمایتگرایی در حال شکست است.
دنیای اقتصاد -مهسا طاعتی:
بر اساس مصوبه اخیر وزارت آموزشوپرورش استفاده از پیامرسانهای داخلی و خارجی برای امور اداری و آموزشی در مدارس ممنوع و پلتفرم شاد رسانه اصلی است. نظرسنجیهای انجامشده از مخاطبان «دنیایاقتصاد» در شبکه اجتماعی تلگرام نشان میدهد که تقریبا ۵۰درصد از آنها مخالف این ممنوعیت در مدارس هستند و بیش از ۴۰ درصد آنها نیز از عملکرد شبکه شاد به دلیل اختلالهای مکرر آن گله دارند.
دنیای اقتصاد -گروه گردشگری:
یکی از وظایف سازمان حفاظت محیطزیست نظارت بر فعالیت صنایع است، بر اساس همین نظارتهاست که عوارض آلایندگی از آنها اخذ میشود. تا این بخش ماجرا همه چیز منطقی است. نحوه هزینهکرد این عوارض موضوعی است که شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و کارشناسان این سازمان درباره آن بحث دارند. به گفته آنها این عوارض گرچه باید صرف مواردی شود تا آلودگی کاهش یابد اما در عمل کمتر به این موضوع اختصاص پیدا میکند. شهرداریها اغلب این مبلغ را صرف هزینههای دیگری میکنند و در این زمینه پاسخگو نیستند. در همین زمینه شینا انصاری در گفتوگو با جواد حیدریان و هفتهنامه «تجارت فردا» اعلام کرده قصد دارد الگوی دریافت و هزینهکرد عوارض آلایندگی از صنایع را تغییر داده و برای ناترازیها راهحلهایی ارائه دهد، اگرچه این راهحلها فوری نیستند و در کوتاه مدت محقق نمیشوند.
دنیایاقتصاد:
دونالد ترامپ پس از دوران طلایی، زمانی که گروور کلیولند در دورههای غیرمتوالی به ریاست جمهوری انتخاب شد، به بازگشتی سیاسی دست یافته است که مشابهی ندارد. ترامپ در راه رسیدن به این پیروزی، واکنش مردمی علیه نهادهای اصلی هر دو حزب سیاسی را برانگیخته است. این همسویی مجدد، بر تغییر در جمعیتشناسی حزب جمهوریخواه تاکید و تحول گستردهتری را در خود رایدهندگان روشن میکند.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
قیمت داراییهای طلایی عرضهشده در بازار مالی بورسکالای ایران، در روز بازدهی مثبت بازارهای فیزیکی، کاهش یافت. دیروز، شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳، طلا و سکه بورسی، مسیر قیمتی خلاف جهت داراییهای طلایی فیزیکی را در پیش گرفتند. قیمت سکه بورسی در روز بازدهی مثبت بازار داراییهای طلایی (طلا و سکه فیزیکی) کاهش یافت. صندوقهای سرمایهگذاری طلا در بورسکالا نیز بهرغم ریزنوسان مثبت قیمت طلا در بازار فیزیکی، افت محسوس قیمت را تجربه کردند. بررسیها نشان میدهد، چشمانداز فعالان بازار سرمایه برای کاهش بهای طلا و سکه در روزهای پیشرو، مهمترین عامل کاهش قیمت طلا و سکه بورسی است که نوعی آلارم بورسی به بازار معاملات داراییهای طلایی فیزیکی نیز محسوب میشود.
دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی:
در روزهای گذشته خبری مبنیبر افزایش ۱۸درصدی هزینه تولید در صنایع غذایی منتشر و حاشیههایی درباره افزایش احتمالی مواد غذایی در آینده نزدیک مطرح شد. بااینوجود فعالان صنعت غذا تاکید دارند؛ تولیدکنندگان محصولات غذایی بهدنبال گرانکردن قیمت کالا نیستند و این موضوع از حاشیه سود آنها میکاهد. کشاورزی و صنایع غذایی جایگاه ویژهای در اقتصاد ما در اختیار دارند. بنا به آمار حدود ۱۹ تا ۲۰درصد ارزش صادرات غیرنفتی ایران به صنایع غذایی و کشاورزی معطوف است. همین موضوع نیز حکایت از اهمیت این صنایع دارد و درنتیجه از سیاستگذار انتظار میرود با دقتنظر بیشتری درخصوص آن، تصمیمگیری کنند.
فرقی نمیکند شما یک بازاریاب در سطح بنگاه به بنگاه (B۲B) باشید یا یک بازاریاب که مستقیما با مشتریان (B۲C) طرف هستید. حفظ روابط قوی با مشتریان یکی از عوامل کلیدی موفقیت شماست. داشتن هدفی مشخص برای خدماتی که ارائه میدهید و حفظ روابط شفاف میتواند بهترین ابزار شما باشد. شفافیت در اصل به معنای پذیرا بودن و صادق و زلال بودن در تمامی ارتباطات، اقدامات و فرآیندهاست. یعنی موفقیتها و چالشهایتان را آزادانه به اشتراک بگذارید تا مشتریان خدماتی را که ارائه میدهید و نتایج احتمالی را کاملا درک کنند. این سطح از شفافیت و صداقت در بازاریابی حیاتی است، زیرا در بازاریابی صداقت و همکاری نقش بسزایی در دستیابی به موفقیت دارند. اجازه بدهید کمی دقیقتر به شفافیت بپردازیم. ببینیم چرا اینقدر اهمیت دارد و چگونه میتوانیم برای تقویت ارتباط با مشتری از آن استفاده کنیم.
دنیای اقتصاد:
صبح پنجشنبه گذشته به مناسبت روز جهانی دیابت، دومین همایش سالانه بررسی چالشها و راهکارهای مدیریت دیابت در ایران با حضور تمامعیار «جامعه پزشکی متخصص در حوزه غدد» برگزار شد، اما «مسوولان بلندپایه» که روزها قبل از آنها برای حضور در این رویداد ملی دعوت شده بود، غیبت کردند و برخی از آنها، «نماینده» فرستادند.به گزارش «دنیایاقتصاد»، دکتر علیرضا استقامتی، استاد بخش غدد دانشگاه علوم پزشکی و رئیس انجمن دیابت گابریک در مراسم افتتاحیه این همایش، سخنان خود را با تشریح «شیوه بهروز و جهانی توجه دولتها به دیابت» آغاز کرد و در عین حال با اعلام «آمار تکاندهنده از روند فزاینده دیابت در کشور»، درباره «آستانه شکلگیری بحرانی مشابه ناترازی برق در حوزه درمان دیابت» هشدار داد.
دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین الملل:
منتقدان دونالد ترامپ او را متهم میکنند که آشفته و سردرگم است. اما سرعت اولین انتصابات او نشان میدهد که آنها اشتباه میکنند. از منظر اکونومیست، این سرعت عمل نشان میدهد که دولت بعدی ایالاتمتحده در کار خود جدی است. بازارهای سهام و اوراق بدهی شرکتی از چشمانداز مقرراتزدایی و کاهش مالیاتها در دوره دوم ترامپ شادمان هستند. اما در مقابل، اکونومیست هشدار میدهد که مخاطرات ناشی از اخراج دستهجمعی مهاجران و جنگ تجاری جهانی میتواند بسیار مخرب باشد. انتصابات اخیر خود گواه بر علاقه ترامپ به ایجاد اختلال در نظم موجود، اتخاذ مواضع سرسختانه در مقابل چین و پاداش دادن به وفاداری مطلق است. در مواجهه با این سیگنالهای مختلف، ممکن است این سوال مطرح شود که اقتصاد جهانی با چه شرایطی مواجه خواهد شد؟
دنیای اقتصاد:
سند تسهیلاتیاری که بانک مرکزی در سال گذشته منتشر کرد، همچنان باعث تعلیق کار برخی کسبوکارهای لندتکی شده و با وجود اعتراضهای مکرر فعالان این حوزه و انجمن فینتک، از سال گذشته هنوز اصلاحی جدی در این سند صورت نگرفته است.
دنیای اقتصاد:
در دنیای کنونی تولید فناوریهای سبز موردتوجه صنایع و کشورها قرار گرفتهاست. چین نیز سهم خود را از تولید و صادرات این محصولات، توسعه دادهاست. بااینوجود عملکرد حمایتگرانه چین از مسیر توسعه صنعتی، به اعتراض صنایع و برخی کشورهای اروپایی و آمریکا منتهی شدهاست. بدونتردید تداوم چرخه حمایت از صنایع و اعمال تعرفه بر تجارت آزاد جهانی، خسارت جدی وارد میکند و بازنگری در آن ضروری است.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
فاجعه مرگ سیمبانها، هر چند ماه یکبار به تیتر رسانههای حوزه نیرو تبدیل میشود؛ فاجعهای که سالهاست تکرار شده و جان چند سیمبان را گرفته است. اما دردناکتر از خود این حوادث، فراموش شدن سریع آنها بدون بررسی علل ریشهای و ارائه راهکارهای موثر است. این افراد که گاه و بیگاه آنها را روی دکلها در حال کار میبینیم، با خطرات جدی و مرگباری دست و پنجه نرم میکنند. به باور کارشناسان این خطرات متاثر از عوامل مختلفی هستند که نیازمند اهتمام اداره برق، شرکت توزیع برق و خود سیمبانهاست.
دنیای اقتصاد- صدیقه نژادقربان:
اهمیت گردشگری در آینده زمین و تغییرات اقلیمی تا آنجاست که کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل با نام کاپ۲۹ (COP ۲۹) امسال برای اولین بار در ۲۰ نوامبر به موضوع «تغییرات اقلیمی و گردشگری» خواهد پرداخت. در واقع این نشست حاکی از چرخش اقلیمی سیاستها با مشارکت توریستها و سیاستگذاران این بخش است.
کار گروهی موثر، کلید موفقیت اکثر مشاغل است. ایجاد یک تیم کارآمد، سخت اما شدنی است. با توسعه یک برنامه محکم و یک رویکرد متواضعانه، میتوانید تیم خود را کارآمد کنید و آن را در مسیر موفقیت قرار دهید. در ادامه به نکاتی اشاره میکنیم که به شما کمک میکند میزان کارآمدی و اثربخشی تیم خود را افزایش دهید.
مراسم کتابگردی سال ۱۴۰۳ با حضور جمعی از اهالی کتاب و نشر و همزمان با نخستین روز از هفته کتاب برگزار شد. این آیین در دولتهای یازدهم و دوازدهم به صورت گسترده برگزار میشد و از برنامههای ثابت و گسترده هفته کتاب بود، اما در دولت قبل استقبال چندانی از این طرح نشد. در این برنامه چهرههای فرهنگی بسیاری حضور داشتند اما مردم خیلی از آن استقبال نکردند. شاید دلیل این اتفاق تبلیغات کم و همیچنین افزایش قیمت کتاب باشد.سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این روز به اسلامشهر رفت و با کتابفروشان این شهر دیدار کرد.
دنیای اقتصاد:
بالاخره دولت چهاردهم پس از مدتها وعده برای رفع فیلترینگ نخستین قدم اجرایی را در این خصوص برداشته و باید منتظر ماند و دید که این تصمیم در عمل چقدر با خواسته مردم، فعالان و کسبوکارها برای دسترسی آزاد به شبکه اینترنت مطابقت خواهد داشت. رئیسجمهور در دومین جلسه شورای عالی فضای مجازی دستور تشکیل کارگروهی برای بررسی رفع فیلترینگ را داده و به گفته او قرار است جمعبندی بررسیهای این کمیته در جلسه سوم شورا مطرح شود. این در حالی است که در روزهای اخیر برخی درباره رفع مشروط فیلترینگ صحبت میکنند و این ابهام در بین اذهان عمومی ایجاد شده است که احتمالا محدودیتها شکل جدیدی به خود بگیرد.
دنیای اقتصاد:
اغراق نیست اگر بگوییم مسکن یکی از مهمترین کالاها در سبد خانوار است و هزینه تامین آن سهم بالایی را از هزینههای افراد به خود اختصاص میدهد. طی سالهای اخیر بازار مسکن همچون سایر بازارهای دارایی و اقلام مصرفی خانوار از شرایط اقتصاد ایران و تورمهای مزمن در امان نماند و همین موضوع باعث شده بخش قابلتوجهی از جامعه توان تامین مسکن موردنیاز خود را نداشته باشند. همین موضوع بهانهای برای برگزاری پنل تخصصی «مسکن برای همه» یا «مسکن اقتصادی» در دومین روز از همایش چشمانداز صنعت ساختمان ایران شد. این پنل به میزبانی حسن بان، کارشناس مالی و اقتصادی، حجتاله میرزایی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران، حسین جوشقانی، صاحبنظر اقتصادی و همچنین محمد خدادادی، عضو هیاتمدیره انجمن صنعت ساختمان برگزار شد.
دنیای اقتصاد:
همایش صنعت ساختمان فرصتی فراهم کرد که کارشناسان و توسعهدهندگان بخش ساختمان (developers) و صنعت ساختوساز به مرور آخرین تحولات نوآوری این صنعت در دنیا و پتانسیل بالای بخش ساختمان، برای ایجاد رشد اقتصادی، تقویت سرمایهگذاری و اشتغالزایی بپردازند. براساس آمارهای ارائهشده در پنل تخصصی «رویکردهای نوین در صنعت ساختمان» این صنعت در مقایسه با دیگر بخشهای تولید از جمله تولیدات صنعتی در دنیا رشد بالاتری دارد،
(رشد ۶درصدی سالانه بخش ساختمان در مقایسه با رشد یک تا ۲درصدی تولیدات صنعتی). این در حالی است که صنعت خانههای هوشمند بهعنوان یکی از اجزای مهم این صنعت با رشد به مراتب بیشتری در دنیا در حال پیشروی است.
هاجر شادمانی:
تشدید قطعی گاز کارخانههای تولیدکننده سیمان، بهای این مادهاولیه ساختمانی را در معاملات هفتهجاری رینگ صنعتی بورسکالا صعودی کرد. متوسط قیمت هر کیلوگرم سیمان عرضهشده در بورسکالا در هفته معاملاتی جاری (شنبه ۱۹ تا سهشنبه ۲۲ آبان)، نسبت به هفته معاملاتی قبل (شنبه ۱۲ تا سهشنبه ۱۵ آبان)، بیش از ۱۵درصد رشد کرد. قیمت پایه عرضه سیمان نیز بهطور میانگین رشد ۱۲.۵درصدی داشت. رشد محسوس تقاضا ناشی از شروع و تشدید قطعی گاز کارخانههای تولیدکننده، مهمترین دلیل این صعود قیمتی است.
از موری روتبارد آمریکایی دستنوشتههای زیادی برجای مانده است. برخی از این نوشتهها از سوی شاگردان وی و علاقهمندان به آثار او ویرایش و منتشر میشوند. کتاب «روتبارد علیه فیلسوفان» یکی از این آثار است. این کتاب مجموعهای از نامهها و یادداشتهای انتقادی موری روتبارد علیه چهار متفکر نامدار را در خود جایداده و با تلاش رابرتا مودونیو، استاد علوم سیاسی دانشگاه روما تری ایتالیا تنظیم و منتشر شده است. این کتاب نظرات روتبارد را درباره ایدههای لودویگ فون میزس، فردریش هایک، لئو اشتراوس و کار پولانی در خود جای داده است. این متن ترجمه بخش اول یادداشت روتبارد بر کتاب معروف «دگرگونی بزرگ» کارل پولانی است که در سال۱۹۶۱ به نگارش درآمده است.
دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو:
بزرگترین کشورهای تولیدکننده آلایندههای زمین رهبران خود را به مذاکرات آبوهوایی سازمانملل درسالی که شرایط آبوهوایی وخیم است، نمیفرستند. رهبران جهان روز سهشنبه در کنفرانس سالانه آب و هوای سازمان مللمتحد گردهم آمدند اما نامهای بزرگ و کشورهای قدرتمند زیادی غایب بودند. نشستی که درجمهوری آذربایجان آغاز شدهاست، رهبران ۱۳کشور بزرگ تولیدکننده دیاکسیدکربن را نخواهد داشت؛گروهی که مسوول بیش از ۷۰درصد از گازهای گلخانهای منتشرشده در سالگذشته است. الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس در جریان سخنرانی خود در این اجلاس گفت: «کسانی که مسوول این امر هستند غایب هستند، زیرا چیزی برای افتخارکردن وجود ندارد.»
یاسر اعرابی / عضو حقیقی انجمن مدیریت منابع انسانی ایران
در سالهای گذشته، شرکتها به طور فزایندهای از ارزش مدیریت دانش سازمانی خود آگاه شدهاند. محققان هم این فرآیندها را به طور گستردهای مورد بررسی قرار دادهاند. در واقع، روشهایی که سازمانها از طریق آنها یاد میگیرند و ذخایر دانشی دارند که زیربنای قابلیتهای آنهاست، میتواند ابزار قدرتمندی در توضیح رفتار و رقابت شرکتها باشد. با این حال، چیزی که در بحثهای کنونی دانش سازمانی گم شده این است که شرکتها فقط یاد نمیگیرند، بلکه فراموش هم میکنند.
دنیای اقتصاد:
در خبرها آمده بود، عراق اولین پهلوگیری کشتیهای تجاری در بندر فاو را انجام داده است. این پروژه با هدف توسعه عراق و کاهش وابستگی این کشور به نفت خام انجام شده است و در سه فاز تا سال ۲۰۵۰ به بهرهبرداری کامل میرسد. با تکمیل این طرح، راهی از بندر فاو آغاز میشود و با طی کردن مسیر زمینی در استانهای مختلف عراق به ترکیه و از آنجا به اروپا ختم میشود. این کریدور اهمیت استراتژیک عراق به عنوان همسایه ایران را بالا میبرد و رقابتی بین کریدور شمال-جنوب ایران و پروژه راه توسعه عراق به راه میاندازد. پروژه جاده توسعه عراق به عنوان جایگزینی برای مسیرهای ترانزیتی سنتی، با هدف ایجاد شبکه حملونقل فرامرزی عراق، خلیج فارس را به ترکیه متصل میکند.
نشست سران بریکس۲۰۲۴ در حالی با انتشار اعلامیه ۱۳۴بندی در قازان روسیه به کار خود پایان داد که کارشناسان با دیده تردید نسبت به آینده این توافقات در حوزه مالی مینگرند. پروفسور باتیستا که از ابتدای طرح ایده تشکیل بریکس در جلسات فنی، برزیل را نمایندگی کرده است به همراه دکتر افشانی، مدیر بینالملل اندیشکدهی حکمرانی شریف در یادداشتی مشترک و اختصاصی، دیدگاههای خود را نسبت به بریکس و چالشهای دلازدایی در این چارچوب تبیین کردند. آنها از سخنرانان سمینار حکمرانی و تبادلات فرهنگی بریکس۲۰۲۴ در مسکو بودهاند.
دنیای اقتصاد-محمدحسین حسینی:
با اینکه دونالد ترامپ هنوز به کاخ سفید قدم نگذاشته، اما شبح او در حال جهتدهی به بازارهای جهانی است. پیشتر، گفته میشد که با حضور ترامپ و پیاده شدن سیاستهای اقتصادی او، ارزش دلار آمریکا تقویت خواهد شد. اکنون، شاخص دلار در روزهای پس از انتخابات رشد چشمگیری را تجربه کرده است. با رشد دلار، طلای جهانی با کاهش قیمت ۷ درصدی روبهرو شد.
دنیای اقتصاد-نیوشا شایانمهر:
راهیابی مجدد دونالد ترامپ به اتاق بیضیشکل، بازارهای جهانی را در وضعیت پرنوسانی قرار داده است. اگرچه برخی از شرکتهای آمریکایی سود خوبی از این تغییرات بردهاند، با این حال آینده از دید سهامداران سایر نقاط جهان در هالهای از ابهام قرار دارد.
دنیای اقتصاد -یزد:
در حالی که در نیمه دوم آبان امسال بعد از ناترازیهای زیاد تابستان، شاهد قطعی برق در سراسر کشور هستیم بهترین راهحل این معضل توسعه سریع انرژی خورشیدی در استانهایی همچون یزد است. شرکتهای توزیع برق استانهای مختلف از روز یکشنبه ۲۰ آبان ماه جاری، اطلاعرسانی در خصوص محدودیتهای برنامهریزیشده برق را آغاز کرده و مسوولان دولت نیز تاکنون دلیل این تصمیم را قطع سوخت مازوت و جلوگیری از تولید روزانه چند صد تن ترکیبات سمی در جریان تولید برق نیروگاهها بیان کردهاند.
نویسنده: Dr. Dimitrios Spyridonidis
مترجم: مهدی نیکوئی
ماهیت مدیریت در عصر دیجیتال، تغییراتی چشمگیر را پشتسر میگذارد. مدلهای مدیریتی مشارکتی به تدریج جایگزین سبکهای مدیریتی سنتی سلسلهمراتبی و بالا به پایین میشوند. این مدلهای جدید متمرکز بر انعطافپذیری، خلاقیت، هوش جمعی و پویایی و همکاری تیمی هستند. مدیرانی را میشناسم که در هر چه مهارت داشته باشند، در واگذاری وظایف به کارکنان هیچ مهارتی ندارند. این ویژگی بهویژه بین مدیرانی دیده میشود که خودشان کارآفرین و بنیانگذار سازمان بودهاند و آن را مانند فرزندی میبینند که مراحل مختلف رشدش را به چشم دیدهاند. چنین پدری ممکن است در درک زمان لازم برای کنار کشیدن و سبک کردن بار مسوولیتهای خود چالشی بزرگ داشته باشد. او با روحیه کارآفرینی خود همچنان عادت دارد که تا دیروقت در شرکت بماند، شبها را هم به کار بپردازد و در امور ریز و درشت شرکت مداخله کند. به عنوان مثال، یکی از این دسته مدیران را به یاد میآورم که یک بار حتی برای رفع ترافیکی که در پارکینگ شرکت ایجاد شده بود، خودش دست به کار شد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
با توجه به نقش حیاتی بنادر در توسعه اقتصادی و ترانزیت بینالمللی، تحلیل وضعیت فعلی ایران نشان میدهد که این کشور بهرغم داشتن مزیتهای ژئوپلیتیک قابلتوجه، همچنان در رقابت با بنادر و هابهای ترانزیتی منطقه دچار چالشهای ساختاری و مدیریتی است. مشکلات زیرساختی، اجرای نادرست قوانین، ناهماهنگی نهادهای مرتبط و بوروکراسی پیچیده از جمله عواملی هستند که مانع استفاده بهینه از ظرفیتهای ترانزیتی ایران میشوند.
دنیای اقتصاد:
روزهای گذشته برای بازار کریپتو تاریخساز بودند؛ زیرا بیتکوین برای ششمین روز متوالی رکورد جدیدی ثبت کرد و قیمتهایی را تجربه کرد که سرمایهگذاران رمزارز در خواب میدیدند. بیتکوین روز گذشته قیمت ۸۲ هزار و ۹۴۳ دلار را لمس کرد. رشد توفانی بیتکوین، سایر رمزارزها را نیز از زمین بلند کرد. باید دید که ترامپ به وعدههای خود در زمینه حمایت از رمزارزها عمل میکند یا خیر.
دنياي اقتصاد:
در هفته جاری کمیسیونهای تخصصی مجلس به بررسی پیشنهادهای نمایندگان در لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۴ و ارائه گزارشی به کمیسیون تلفیق میپردازند. بر همین اساس بیش از ۵۸۰۰ پیشنهاد تاکنون از سوی نمایندگان در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به ثبت رسیده است که همین امر نیز نشان از تغییرات گسترده در این لایحه دارد. اگرچه برخی از این پیشنهادها مربوط به حوزههای انتخابیه نمایندگان است، اما در این میان پیشنهادهای جامعی نیز مطرح است همچون افزایش بودجه تامین کالاهای اساسی که به نظر میرسد یکی از دغدغههای نمایندگان باشد. بر این اساس احتمالا بودجه کالاهای اساسی که در سال جاری ۱۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود و در لایحه بودجه ۱۴۰۴ با ۳ میلیارد دلار کاهش ۱۲ میلیارد دلار پیشبینی شده است، افزایش مییابد. از سوی دیگر نمایندگان پیشنهادهایی برای تامین اعتبار برخی از پروژهها همچون انتقال آب دریای عمان را مطرح کردهاند و به دنبال عدم توقف این پروژه هستند. علاوه بر این برخی نمایندگان با پیشنهادهایی به دنبال مکلف کردن دولت برای هزینهکرد ۵۴۰ همت برداشته شده از صندوق توسعه ملی در پروژههای عمرانی هستند.
دنیایاقتصاد:
در آستانه سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت برخی بخشهای سند برجام نیازمند برخی بهروزرسانیهاست. اسماعیل بقایی روز دوشنبه تصریح کرد: موضع ما در ارتباط با موضوع هستهای همان است که همواره گفتیم؛ برنامه ما صلحآمیز است و سندی مشخص به عنوان برجام داریم و هرچند در بخشهایی از این سند ممکن است تاریخ آن گذشته باشد که لازم است برخی بهروزرسانیها انجام شود که متاسفانه به دلیل برخی تحولات متوقف شد. بقایی درباره سفر مدیرکل آژانس به تهران نیز گفت: ما همواره اعلام کردیم که از آژانس و شخص مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی این انتظار میرود که به دور از فشارهای سیاسی و فضاسازیهای دیگران به صورت مستقل و حرفهای عمل کند.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
برای سومین روز متوالی رشد قیمتها در بازار سهام ادامهدار شد و شاخص کل بورس در روز گذشته با رشد ۳۶هزار واحدی (۱.۷۶درصد) با قدرت موفق به بازپسگیری کانال ۲میلیون و ۱۰۰هزار واحدی شد. شاخص کل توانسته در سه روزی که از هفته جاری سپری شده، رشد ۵.۳۷درصدی را به ثبت برساند و افزایش ارتفاع شاخص از کف تجربهشده در ۲آبان (محدوده یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحد)، به ۷.۸۸درصد رسیده است.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
صنعت نفت آمریکا امیدوار است که با بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری طی هفتههای آتی، وارد دورانی نوین از رونق شود. در شرایطی که صنعت نفت در دوران جو بایدن با مجموعهای از محدودیتهای زیستمحیطی شدید مواجه بوده، بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند نوید بخش رهایی از مقررات دست و پاگیر برای تولید حداکثری سوختهای فسیلی باشد.
در برخورد با یک فرد خودشیفته، خشونت و بدرفتاری اشکال مختلفی به خود میگیرد و خیلی از موارد آزاری که تجربه میکنید، الزاما آن بدرفتاریهایی نیستند که میشناسید و به آنها آگاهید. این رفتارهای آزارگرانه در روابط عاطفی بین فردی، روابط خانوادگی و محیطهای کاری رخ میدهد که سومی یکی از سختترین بسترهای مقابله با این مشکل است، چون برای تامین نیازهای اساسی و اولیه خود به حقوق سر ماهتان متکی هستید. پس نمیتوانید به همین راحتی از آن شخص فاصله بگیرید یا خود را از محیط سمی جدا کنید. خشونت و بدرفتاری افراد خودشیفته در محیط کار به چه صورتی بروز میکند؟ ممکن است مدیرتان از شما بخواهد هدایت پروژه بزرگی را برعهده بگیرید و شما این چالش را بپذیرید.
دنیای اقتصاد:
ماجرای آزادسازی واردات آیفون و رجیستری گوشیهای اپل دو موضوعی است که طی هفتههای گذشته جنجال زیادی به پا کرده و پیچوخم بسیاری را پیموده است، با این حال اما همچنان مبهم باقی مانده است. ابتداییترین خبری که این اتفاق را بر کام مردم و فعالان این حوزه تلخ کرد تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات بود؛ خبری که در مدت زمان کوتاهی تغییر کرد و اینبار اخبار جدید حاکی از تعرفه ۱۵ درصدی بود. پس از آن مصوبه هیات وزیران به گمرک ابلاغ شد و در حالی که حتی قیمت تمام شده آیفون ۱۶ نیز اعلام شد و به نظر میرسید این ماجرا به نقطه پایانی خود رسیده است، اعلام لزوم بازنگری قیمتها از سوی گمرک به دلیل آنکه قیمتهای فعلی بر اساس ارزش این گوشیها در سایت اپل هستند؛ یک بار دیگر ماجرا را دچار تعلیق کرد.
دنیای اقتصاد-علیرضا کتانی:
اقتصاددانان میگویند چین از معضل سه D رنج میبرد: بدهی (Debt)، تورم منفی (Deflation) و ضعف جمعیتشناختی (Demography). انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چهارمین مورد را به این فهرست اضافه کرد: دونالد ترامپ (Donald Trump) که تهدید کرده است پس از بازگشت به کاخ سفید، تعرفههای بالایی بر صادرات چین اعمال خواهد کرد. برای مقابله با این خطرات، سرمایهگذاران امیدوار بودند که چین بسته نجات مالی قاطعی را پس از جلسه حزب کمونیست در ۸نوامبر اعلام کند. به گزارش اکونومیست اما به نظر میرسد رهبران چین، در موضعی محتاطانه گیر افتادهاند. پس از این نشست، وزارت دارایی از طرح جدیدی برای مقابله با یکی از Dها یعنی بدهی رونمایی کرد. اما هیچ اقدامی در رابطه با سایر مشکلات موجود در چین در دستور کار مقامات وجود ندارد. به نظر میرسد چین در حال آماده شدن برای ارائه بسته نجات بزرگ خود در صورت اعمال تعرفههای سنگین توسط دونالد ترامپ است و فعلا بسته بزرگ خود را ارائه نداده است.
دنیایاقتصاد: دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا روز شنبه (۱۹ آبان) گفت که از نیکی هیلی، سفیر سابقش در سازمان ملل یا مایک پمپئو، وزیر خارجه سابقش برای پیوستن به دولت آیندهاش دعوت نخواهد کرد. «زولان کانو یانگز» در گزارش خود در نیویورکتایمز نوشت، اعلامیه ترامپ در Truth Social، پلتفرم رسانه اجتماعی او، نشانه اولیه فرآیند تصمیمگیری رئیسجمهور منتخب در حین بررسی اختلافات ایدئولوژیک در حزب جمهوریخواه بود. چند روز پس از پیروزی وی در انتخابات، تیم ترامپ اولین جلسات رسمی انتقالی خود را آغاز و روند ساخت کابینه جدید را افزایش داده است.
دنیای اقصاد -گروه مسکن و شهری:
بازار مسکن در ماههای باقیمانده از سالجاری چه سرنوشتی پیدا میکند؟ آیا رکود تداوم خواهد داشت یا باید منتظر بازگشت تدریجی رونق به معاملات مسکن باشیم؟ وضعیت تورم مسکن چه خواهد شد؟ حالا که پرونده انتخابات آمریکا به عنوان یکی از مهمترین متغیرهای غیراقتصادی موثر بر بازارها با انتخاب «ترامپ» بسته شده، بازار مسکن هم از این موضوع تاثیر خواهد پذیرفت یا اینکه مسکن برخلاف سایر بازارهای دیگر، در امان است؟
دنیای اقتصاد -حسام مقدمعلی:
توسعه حملونقل ریلی بهعنوان یکی از زیرساختهای اصلی بخش معدن و صنایع معدنی کشور با چالشهای جدی مواجه است. براساس آمارهای منتشرشده، سهم حمل بار معدنی از کل بار ریلی از ۷۱.۴درصد در سال ۱۳۹۸ به ۵۳.۸درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. این در حالی است که با افزایش تولید فولاد طی پنجسال گذشته، حملونقل ریلی در این حوزه روند نزولی داشته و سرعت بازرگانی نیز از ۳.۷۸کیلومتر بر ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۳.۰۲کیلومتر در سال ۱۴۰۲ رسیده است. رسوب زیاد واگنها در مبادی و مسیر، عدمتخلیه بار متناسب با ظرفیت در اسکلههای تجاری و اجبار به حملونقل جادهای از چالشهای اصلی این بخش است. برای حل این مشکل، سرمایهگذاری ۴.۹میلیارد یورویی جهت توسعه ۲۰۲۲کیلومتر خطوط جدید و ۱۲۵۵کیلومتر خط دوم برآورد شده است. این در حالی است که حملونقل ریلی سه تا پنجبرابر جاده ظرفیت ایجاد میکند و به ازای هر تن کیلومتر انتقال بار از جاده به ریل، ۳۵سیسی در مصرف سوخت صرفهجویی میشود.
گفتوگوی آرمان آیسلطان از کازینفورم (Kazinform News Agency)
ترجمه: جعفر خیرخواهان
جیمز رابینسون، دانشمند علوم سیاسی، اقتصاددان و برنده بریتانیایی-آمریکایی، با دارون عجماوغلو و سایمون جانسون، برنده جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴، در مصاحبه با خبرگزاری کازینفورم درباره تاثیر نابرابری اقتصادی بر نظامهای سیاسی، علایق پژوهشی آینده و کارهایش درباره آفریقا صحبت کرد. وی همچنین دیدگاههای خود را درباره تحولات کنونی جهانی ازجمله توسعه اقتصادی چین، انتخابات در آمریکا و وضعیت افغانستان به اشتراک میگذارد. جیمز رابینسون نشان میدهد که نهادهای فراگیر چقدر برای شکوفایی و رفاه در یک جامعه اهمیت دارند. کار او براساس همانسنت دانشگاهی و پژوهشی است که به ما کمک میکند جهان را از نو ببینیم و آن را در جهت بهبود زندگی نوع بشر شکل دهیم. رابینسون پژوهشهای تاثیرگذاری درباره رابطه بین قدرت سیاسی، نهادها و شکوفایی اقتصاد انجام دادهاست. رابینسون هم اینک مدیر موسسه پیرسون برای مطالعه و حل و فصل منازعاتجهانی در دانشگاه شیکاگو است.
این روزها در سازمانها و تیمهای مدیریتی، با مدیرانی روبهرو شدهام که با وجود نداشتن دانش عمیق در حوزه منابع انسانی، با اطمینان بالا نظرات قاطعانهای ارائه میدهند. به عنوان مثال، یکی از مدیران در جلسات اصرار داشت روشهای مدیریت عملکرد و سیستم جبران خدمات جدیدی که پیشنهاد داده بودم، اشتباه است؛ در حالی که هرگز آموزش رسمی در این زمینه ندیده بود و تنها به چند مقاله سطحی و شنیدههای پراکنده اتکا کرده بود. در مورد دیگری، در جلسه شناخت و عارضهیابی با یکی از مشتریان، متوجه شدم مشاور پیشین سازمان، که خود را متخصص منابع انسانی معرفی کرده بود، سیستم جبران خدمتی را پیشنهاد داده و اجرایی کرده بود که با آن صنعت هیچ سازگاری نداشت و مشکلات جدی برای سازمان ایجاد کرده بود.
دنیای اقتصاد:
شکستن رکورد ۷۹هزار دلاری بیتکوین و تحولات سیاسی و اقتصادی اخیر، نگاههای جهانی را به سوی این رمزارز جلب کرده است. تحلیلگران بهطور همزمان به بررسی علل رشد و ریسکهای پیش روی این ارز پرداخته و پیشبینیهایی برای آینده آن ارائه میدهند.
دنیایاقتصاد:
«خاموشی منظم» جایگزین «مازوت» میشود. گزارشها حاکی از این است که با توجه کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاعرسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم بهجای مازوتسوزی و آلودگی هوا، از این هفته خاموشیهای برنامهریزیشده اعمال خواهد شد. بر این اساس قطعی برق در همه مناطق شهری و روستایی کشور فعلا بهصورت دوساعت در روز و از بین ساعات ۹ صبح تا ۵بعدازظهر اعمال میشود و احتمالا این برنامه از روز یکشنبه اعلام و اجرا خواهد شد. براساس اطلاعات به دست آمده، قطعی برق فعلا به مدت دوساعت در روز در مناطق مختلف کشور از جمله پایتخت اجرایی خواهد شد. با این حال، روابطعمومی وزارت نیرو، به دنبال پیگیریهای «دنیایاقتصاد» اعلام نظر قطعی در این زمینه را منوط به جلسهای کردند که عصر روز شنبه برگزار شد. براین اساس قرار است جزئیات مربوط به خاموشیها از سوی شرکت توزیع برق استانها اعلام شود. با وجود این، تا ساعت تنظیم این خبر اطلاعیه رسمی توانیر در خصوص شروع خاموشیهای برنامهریزیشده منتشر نشده است.
دنیای اقتصاد:
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه در مورد همکاری ما با روسیه، آماده گفت وگو با اروپاییها هستیم، گفت: بیایید وارد گفتوگو شویم و از تحریمها دوری کنیم. تحریمها فقط مشکلات را پیچیده میکند. آنها هرگز به حل مشکل کمک نکردهاند؛ حداقل در ایران. پیام من این است: تحریم ها را فراموش کنید! نه در گذشته کار می کردند، نه الان کار میکنند و نه در آینده کار میکنند.
دنیای اقتصاد:
نمایشگاههای فروش خودروهای خارجی که تا دو سال پیش تنها میزبان خودروهای کارکرده قدیمی بودند، حالا مملو از خودروهای جدید و صفر وارداتیاند. محصولاتی که با مقررات فراوان برای فروش به مصرفکننده نهایی در سامانه یکپارچه عرضه میشدند و سیاستگذار ادعا میکرد که واردات و شیوه عرضه آنها برای تنظیم بازار است، حالا با قیمتهای میلیاردی سر از نمایشگاههای فروش خودرو درآوردهاند.
در هفتهای که گذشت،تکلیف انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده آمریکا مشخص شد. طبیعتا انتخاب ترامپ، بهعنوان رئیسجمهور کشوری که سیاستهای آن بر همه جهان تاثیر میگذارد بر ایران نیز بی تاثیر نخواهد بود. انتظار میرود انتخاب ترامپ، حداقل در کوتاهمدت، مسیر فروش نفت، نقل و انتقالهای ارزی، فرصتهای جذب سرمایهگذاری خارجی که از جمله شعارهای دولت چهاردهم نیز بود و بسیاری از موارد دیگر را که به طور مستقیم بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران تاثیرگذاری مستقیم دارند، با چالشهای متعدد روبهرو کند. در تحلیل کوتاهمدت بازار سرمایه، باید به این نکته توجه کرد که با توجه به اینکه پیشبینی میشود ارتباط ایران با بازارهای خارجی و روابط بانکی، محدودتر از این شود، نمیتوان انتظار رشد از محل جذب سرمایه در بازارهای مالی را داشت، اما احتمال میرود بعضی از سهمهای سرمایهای، در صورت بالا رفتن نرخ دلار، به سودهای اسمی دست پیدا کنند.
دنیای اقتصاد-هاجر شادمانی:
بازار داراییهای طلایی بورسی، دیروز شاهد ریزش محسوس سطح قیمتها و ثبت بازدهی منفی قابلتوجه نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل بود. گواهی سپرده تمامسکه بورسی، دیروز تا بیش از ۳درصد و صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا و سکه، تا بیش از ۲.۵درصد افت روزانه بازدهی را به ثبت رساندند. افت روزانه قیمتهای طلا و سکه بورسی در حالی دیروز، شنبه ۱۹ آبانماه ۱۴۰۳، به میزان قابلتوجهی رصد شد که نوسان بهای ارز و طلا در بازار فیزیکی، مثبت اما رشد روزانه قیمت سکه منفی بود. «دنیایاقتصاد» دو عامل مهم را در ریزش روزانه قیمت در بازار مالی بورسکالا شناسایی کرده است.
یک نظرسنجی دوسالانه از رهبران بازاریابی ایالات متحده نشان داده که سرمایهگذاری در شبکههای اجتماعی به پایینترین سطح خود در هفت سال اخیر رسیده است. در ژوئن ۲۰۲۰، هزینههای صرفشده در شبکههای اجتماعی به ۲۳درصد از بودجه بازاریابی رسید، چون پاندمی باعث شده بود مصرفکنندگان در خانه بمانند و بازاریابان برای ارتباط با مخاطبان به کانالهای دیجیتال روی آورند. تمرکز جدید بر شبکههای اجتماعی روند دیجیتالیشدن بازاریابی را تسریع کرد، بهطوری که تا سال ۲۰۲۲، ۵۷درصد از هزینهها به بازاریابی دیجیتالی اختصاص یافت. با وجود رشد سرمایهگذاری در کانالهای دیجیتال، سرمایهگذاری در شبکههای اجتماعی اکنون کاهش یافته است.
دنیای اقتصاد:
سرانجام پس از سالها جواد یساری، خواننده قدیمی، در یک مراسم رسمی حضور یافت و از او تجلیل شد. چند سال پیش نقلقولی از او به صورت گسترده در شبکههای مجازی منتشر شد که گفته بود ۴۰ سال اجازه فعالیت ندارم آیا بس نیست؟ او گفته بود اجازه بدهند کار کند و قول می دهد استاندارد کارش را بالا ببرد. جواد یساری حالا در یک مراسم رسمی همان حرفها را تکرار کرد.
دنياي اقتصاد:
با گذشت چند روز از اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، مقامات بلندپایه کشور در اظهاراتی به انتخاب او و تاثیر آن بر سیاستهای ایران واکنش نشان دادند. در همین راستا، شامگاه چهارشنبه مسعود پزشکیان رئیسجمهوری، شامگاه چهارشنبه در گردهمایی مسوولان ستاد امید، با بیان اینکه برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده، چرا که کشور و نظام ما به قدرت درونی خود با ملتی با عزت و عظمت متکی است، تصریح کرد: ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را در شرایطی افتتاح کرد که صنایع بزرگ دنیا، تا حد زیادی متاثر از منازعات خاورمیانه بوده، در عین اینکه در انتظار نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده نیز بودند. اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را روز چهارم نوامبر افتتاح کرد. این کشور قصد دارد تولید انرژی خود را افزایش دهد زیرا در شرایط کنونی، قیمتهای جهانی انواع حاملهای انرژی بیثبات بوده، ضمن آنکه خطمشی آینده سیاست کلان جهانی، تحتتاثیر خطمشی ریاستجمهوری جدید آمریکا مشخص خواهدشد.
دنیای اقتصاد:
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با پیروزی ترامپ به پایان رسید و این روزها بسیاری در حال پیشبینی و تحلیل وضعیت آینده صنعت تکنولوژی با روی کار آمدن دونالد ترامپ هستند. هر چند ترامپ در دولت اول ریاستجمهوری خودش از بسیاری از شرکتهای تکنولوژی شکایت کرده بود، اما به نظر میرسد رهبران صنعت تکنولوژی استقبال نسبتا خوبی از او کردهاند؛ با تاکید بر اینکه امیدوارند دولت او یک دولت دوستدار تکنولوژی باشد و گامهای بزرگی در مسیر توسعه هوش مصنوعی بردارد.
انتخابات آمریکا تمام شد و واکنشها به انتخاب ترامپ همچنان ادامه دارد. در این روزها موافقان و مخالفان ترامپ رودروی هم قرار گرفتند؛ اما اتفاق عجیبی افتاد و حامیان هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه به نقش یک چهره مشهور در انتخابات اشاره کردند. از یک طرف هواداران حزب دموکرات که بهشدت ناامید شدهاند، دیواری کوتاهتر از دیوار جورج کلونی، بازیگر مشهور هالیوود پیدا نکردند و او را مقصر ناکامی شکست نامزد خود میدانند و از طرفی دیگر طرفداران حزب جمهوریخواه از این بازیگر مشهور با نیش و کنایه تشکر میکنند.
دنیای اقتصاد:
انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالاتمتحده، بهویژه با بازگشت دونالد ترامپ به کاخسفید، نقطهعطفی برای صنعت کریپتوکارنسی محسوب میشود. این پیروزی نهتنها برای طرفداران کریپتو، بلکه برای حامیان آزادی اقتصادی و کاهش مداخلات دولتی در بازارهای مالی بهعنوان یک تحول بزرگ تلقی میشود. پس از اعلام پیروزی ترامپ و تسلط جمهوریخواهان بر مجلس سنا، تغییرات مثبت چشمگیری در بازار رمزارزها، بهویژه بیتکوین و سایر رمزارزها رخداد که پیشبینیهای زیادی را درخصوص تغییرات نظارتی و قانونگذاری در آینده نزدیک بههمراه داشت.
بازارهای «تکبرنده» (بازارهایی که تولیدکننده برتر یک محصول در آن بیشتر از سایر رقبا سهم دارد) از مدتها قبل در حوزه ورزش، سیاست، سرگرمی و برخی دیگر از بخشهای اقتصاد وجود داشتهاند. مثلا در ورزش، در یک یا چند فصل یک تیم همواره برنده مسابقات است. در انتخابات سراسری برخی کشورها، برای چند دوره متوالی تنها یک نفر به عنوان رئیسجمهور کشور انتخاب میشود. این وضعیت زمانی بهوجود میآید که یک شرکتکننده در یک مسابقه کل جوایز یا منافع را برنده شود. فقط بهدلیل شخصیت و اعتبار نیست که در این شرایط نصیب تنها فرد برنده میشود، بلکه برندگان انحصاری اغلب پوشش رسانهای بیشتری دریافت میکنند و رقابت بیشتری برای دریافت خدمات آنها شکل میگیرد. اما در حوزه کسب و کار وضعیت کاملا متفاوت است.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
پاییز در شهرهای مختلف ایران رنگهای متفاوتی دارد. اگر در جنگلهای شمال زرد و نارنجی و سرخ است، در خراسان این رنگ به بنفش یکدست میرسد. مزارع بزرگ زعفران در پاییز آماده برداشت محصول هستند. زنان و مردان صاحب زمین و کارگران فصلی همگی صبح زود به کار برداشت مشغولند و در گوشه و کنار شهر میتوان شاهد انواع کسبوکارهایی بود که به زعفرانچینی مربوطند. همین موضوع سفر به خراسان را در اواخر آبان جذاب میکند؛ سفر با انگیزه مشاهده چگونگی شیوه برداشت گرانترین ادویه جهان!
اقتصاددانان اغلب در پشت صحنه کار میکنند و سیاستهایی را شکل میدهند که بر زندگی میلیونها نفر تاثیر میگذارد. با این حال، تنها در مواقع بحران، نفوذ و مسوولیت اجتماعی آنها مورد بررسی قرار میگیرد. در ایران امروز که با چالشهای پیچیده اقتصادی، اجتماعی و حاکمیتی مواجه است، اقتصاددانان باید نقش خود را بازنگری کنند، از یافتهها و نگرشهای دیگر علوم بهره ببرند و حدود ورود خود را به این معنا که جامعه تا چه میزان ظرفیت دریافت اصلاحات اساسی را خواهد داشت و نقطه اعتدال کجاست، درک کنند و به مجاری اصلی اثرگذاری خود واقف باشند. به عبارتی دیگر، چگونه میتوانند نیروهای جامعه را تقویت کنند و کشور را به سمت اصلاحات پایدار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هدایت کنند، بدون آنکه تسلیم پوپولیسم یا ناکارآمدیهای سیستمی شوند؟ این یادداشت انتظارات از اقتصاددانان و مسیرهایی را که آنها باید برای ایجاد تغییرات معنادار طی کنند، بررسی میکند.
دنیای اقتصاد-راضیه احقاقی:
شامخ صنعت ساختمان برای مهر ماه همچنان در فاز رکود اعلام شد؛ با وجود این کاهش تب قیمتی در بازار مصالح ساختمانی و افزایش ثبت سفارشهای جدید در این ماه باعث شد تا این داده نسبت به شهریور ماه اندکی بهبود یابد. شامخ صنعت ساختمان در مهر ماه حامل دو پیام مهم بود؛ کاهش تب رشد قیمت در بازار مصالح ساختمانی توانست از رکود حاکم بر بخش ساختوساز بکاهد؛ با وجود این احتمال افزایش ریسکهای اقتصادی طی هفتههای آینده بر داده شامخ کل صنعت ساختمان اثر منفی برجای گذاشت. به نظر میرسد فعالان صنعت ساختمان نگران جهشی دیگر در نرخ ارز و تاثیر منفی آن بر رشد قیمت زمین، مصالح ساختمانی و در نهایت کاهش قدرت خرید مصرفی و سرمایهای در بازار مسکن هستند.
دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی:
براساس مصوبه جدید وزارت صمت، از این پس امکان استفاده از محل تامین ارز «خرید ارز از سیستم بانکی» برای کد تعرفههای مرتبط با ماشینآلات تولید، راهسازی و معدنی امکانپذیر نخواهد بود. به این ترتیب متقاضیان واردات ماشینهای معدنی ملزم به تامین ارز از محل ارز خود یا دیگران شدهاند. این سیاست در شرایطی اجرایی میشود که تشکیل سرمایه ثابت در حوزه ماشینآلات ظرف بیش از یک دههگذشته، ناامیدکننده بودهاست. محدودیت تخصیص ارز یکی از دلایل اصلی عقبماندگی در این بخش است. حال این سوال مطرح میشود که آیا سیاست جدید در تخصیص ارز واردات ماشینآلات میتواند به تضعیف حداکثری و تداوم کاهش ورود ماشینآلات به کشور منتهی شود؟
دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو:
با روی کار آمدن ترامپ خطرات زیادی آب و هوای سیاره را تهدید خواهد کرد. رئیسجمهور قبلی ایالاتمتحده قول دادهاست با سوختهای فسیلی آشتی کند و به دشمنی با معاهدههای آبوهوایی ادامه دهد. اقلیم شناسان از روی کار آمدن او بسیار نگرانند. در پاییز ۲۰۲۴ چند اتفاق بزرگ روی سیاره ما رخ میدهد؛ زمین همچنان بهشدتگرم میشود. دانشمندان گفتهاند که احتمالا امسال بهعنوان گرمترین سالثبتشده و گرم تر از سال۲۰۲۳ خواهد بود و دیرین اقلیمشناسان تقریبا مطمئن هستند که سالگذشته گرمترین سال در ۱۲۵هزار سالگذشته بودهاست. نتیجه یک مجموعه تقریبا کلیشهای از بلایا است. هلن و میلتون، دو توفان عظیمی که بهتازگی ایالاتمتحده را درنوردیدند- صدها نفر را کشتند و ویرانی و غوغای تحولات سیاسی را در هفت ایالت برجای گذاشتند- شگفتی خودشان را رقم زدند. البته نه به این معنا که توفانها منجر به آسیبهای جبرانناپذیری شود یا رسوایی هولناکی را فاش کند، بلکه شگفتانگیز از این نظر که حتی شدت این توفانها نگرانیها در مورد تغییرات آبوهوایی را به مرکز مبارزات ریاستجمهوری سوق نداد. اتفاق بعدی ریاستجمهوری ترامپ است! با مشخصشدن نتایج رایگیری اکنون دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق که تغییرات آب و هوا را یک تهدید نامیده بود، تصمیمگیرنده خواهد بود.
دنیای اقتصاد:
در نشست مرکز پژوهشهای اتاق ایران، ظرفیت قانون برنامه هفتم پیشرفت، ظرفیتهای توسعه حوزه گردشگری بررسی شد. در این نشست ظرفیتهای توریسم دریامحور، مناطق آزاد گردشگری، اولویت توریسم داخلی بر گردشگری خارجی و نگاه بینبخشی برای رفع مسائل این صنعت مورد تاکید سخنرانان قرار گرفت.
پیمان شمس / مدرس و مشاور آموزشهای سازمانی
pey.shams.ardakany@gmail.com
نقش منابع انسانی در سالهای اخیر بسیار استراتژیکتر شده و بهسرعت در حال حرکت از کارکرد اداری به سمت ایفای نقش محوری در راستای دستیابی به اهداف سازمانی است. امروزه بسیاری از سازمانها از منابع انسانی انتظار دارند استراتژیهای موثری را پیرامون DEIB (مخفف تنوع، برابری، جامعیت و تعلق)، کار ترکیبی، اهداف سازمانی و رفاه کارکنان و... پیادهسازی کنند. با این توصیف، تنها عنصر گمشده در این بین، حمایت از خود نیروهای فعال در بخش منابع انسانی است. اگر قرار باشد واحد منابع انسانی به رشد و شکوفایی سازمان کمک کند، اعضای آن باید در بهترین شرایط روحی و کاری باشند. اولین قدم برای عبور از این چالش این است که منابع انسانی بر بحران فرسودگی شغلی خود غلبه کند و اگرچه این موضوع ممکن است با ماهیت کاری بسیاری از افرادی که در منابع انسانی کار میکنند مغایرت داشته باشد، متخصصان منابع انسانی باید ابتدا به فکر نجات خودشان باشند. در این مطلب، ۸ روشی را که به کمک آنها بهعنوان یک متخصص منابع انسانی میتوانید از فرسودگی شغلی جلوگیری کنید و رفاه کاری خود را بهبود بخشید، بررسی خواهیم کرد.
دنیای اقتصاد:
تلویزیون یکی از عجیبترین دوران خود را سپری میکند و بارها درباره همین موضوع گزارش منتشر کردهایم. کوچ ستارههای برنامهسازی از این رسانه به شبکه خانگی یک چالش بزرگ را به وجود آورد و تلویزیون قافیه را به رقیب تازهازراهرسیدهاش باخت. در سالهای اخیر مردم دیگر چندان تمایلی به تماشای برنامههای تلویزیون ندارند اما به تولیدات شبکه خانگی روی خوش نشان میدهند. دست خالی تلویزیون برای جذب مخاطب و استقبال مردم از شبکه خانگی باعث شد تا مدیران صداوسیما به این موضوع فکر کنند که به شبکه خانگی پناه ببرند و آثار پلتفرمها را از تلویزیون پخش کنند.
دنیایاقتصاد:
یک هفته پس از خروج نیروهای اسرائیلی از مجتمع بیمارستانی «کمال عدوان» و بازداشت دهها نفر از جمله کارکنان پزشکی، مقامات محلی گفتند، بمباران اسرائیل روز دوشنبه (۱۴ آبانماه) به این بیمارستان بزرگ در شمال نوار غزه آسیب رسانده و کارکنان پزشکی و بیماران را مجروح کرد. «هیبا یازبک» در گزارش ۴نوامبر در نیویورک تایمز نوشت: وزارت بهداشت غزه روز دوشنبه در بیانیهای با عنوان «یک تماس پر اضطراب که ممکن است آخرین تماس باشد» گفت: اسرائیلیها به بمباران و تخریب بیمارستان کمال عدوان در جبالیا، شهری پرجمعیت در شمال شهر غزه ادامه میدهند. این بمباران تمام امکانات بیمارستان را تحت تاثیر قرار داد، باعث جراحات بسیاری در میان کارکنان پزشکی و بیماران شد و مانع از حرکت کادر درمان بین بخشها برای مداوای همکاران مجروح خود شد.
دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان:
دفتر اسکان بشر ملل متحد –هبیتات- معتقد است که سیاستگذاران تا پیش از اعمال سیاستهایی در بازار اجاره و تدوین قوانین موجرها و مستاجرها باید مسائل کلیدی در این زمینه را در نظر بگیرند، سپس اقدام به برنامهریزی، سیاستگذاری و مدیریت در موضوع اجاره کنند. اولین مسالهای که باید درنظر داشت این است که همه مالکیت خانه را ترجیح نمیدهند. اگرچه اکثر خانوادهها میخواهند صاحبخانه شوند و ترجیحات اکثر مردم داشتن خانههای اشتراکی و اجاره به سمت مالکیت است.
دنیای اقتصاد:
پس از برگزاری کارزارهای داغ انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده، میلیونها رایدهنده در سراسر ایالات متحده رای خود را به صندوق انتخابات انداختند. این انتخابات در شرایطی روز سهشنبه برگزار شد که کامالا هریس، نامزد دموکراتها و دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان در نظرسنجیهای پیش از انتخابات شانه به شانه همدیگر حرکت میکردند. به گزارش الجزیره، طبق گزارش ردیاب روزانه سایت «۵۳۸»، هریس در سطح ملی ۱.۲امتیاز نسبت به ترامپ پیشی دارد؛ حاشیه ای که در روزهای اخیر نسبتا ثابت مانده، اگرچه در مقایسه با یک ماه قبل کاهش یافته است. به گفته همین سایت، در ایالتهای نوسانی، هریس در میشیگان و ویسکانسین یک امتیاز برتری دارد.
دنیای اقتصاد - حمید ملازاده:
پیشبینیها حاکی از آن است که بازار جهانی نفت در سالهای آینده با مازاد تولیدی مواجه خواهدشد که میتواند به کاهش شدید قیمتها (زیر ۶۰ دلار در هر بشکه) منجر شود. این چشمانداز، نهتنها برای کشورها و شرکتهای نفتی، بلکه برای بازارهای جهانی پیامدهای جدی بههمراه خواهدداشت. براساس گزارشی که این هفته بانک جهانی منتشر کرده، عرضه نفت در سالآینده، بهطور میانگین روزانه یکمیلیون و ۲۰۰هزار بشکه از تقاضا بیشتر خواهد بود. این ارقام تنها در دو برهه دیگر از تاریخ صنعت نفت، یعنی در سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۲۰ سابقه داشتهاست.
دنیای اقتصاد:
در حاشیه نمایشگاه کیش اینوکس ۲۰۲۴، پنل تخصصی «تورم، کنترل نقدینگی و نرخ بهره» با حضور جمعی از متخصصان و صاحبنظران اقتصادی توسط مجموعه رسانهای «دنیایاقتصاد» برگزار شد تا به یکی از داغترین موضوعات اقتصاد ایران بپردازد. در این پنل، عظیم ثابت دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، داوود سوری اقتصاددان، فرشید شکرخدایی رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی و قاسم محسنی، مدیرعامل شرکت رتبهبندی اعتباری برهان دیدگاههای خود را درباره اثرات تورم، نقدینگی سرکش و چالشهای مزمن اقتصادی ارائه کردند.
دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی:
عرضه قابل قبول سیمان تحتتاثیر برطرفشدن محدودیتهای تابستانی دسترسی کارخانهها به برق برای تولید، بهای سیمان را در معاملات هفتهجاری بازار صنعتی بورسکالا نزولی کرد. متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع سیمان عرضهشده در هفته معاملاتی جاری تالار سیمان بورسکالا (شنبه ۱۲ تا سهشنبه ۱۵آبان ۱۴۰۲)، به کانال ۱۲۰۰تومانی عقبنشینی کرد و معادل، هزار و ۲۸۷تومان به ثبت رسید. این میزان در مقایسه با متوسط قیمت انواع سیمان معاملهشده در هفته معاملاتی قبل (۵ تا ۸ آبان)، ۹درصد کاهش یافته است. فعالیت کارخانههای تولیدکننده سیمان با حداکثر ظرفیت، ذخایر قابل قبول سیمان در انبارها و عرضه متناسب با حجم تقاضا و نیاز بازار، مهمترین دلایل این کاهش قیمت هستند. ادامه شرایط فعلی اما با توجه به شروع محدودیتهای زمستانی دسترسی به گاز برای کارخانههای تولیدکننده سیمان و همچنین روند کاهشی تحویل سوخت به واحدهای تولیدی، با اما و اگرهایی روبهروست.
دنیای اقتصاد:
اکنون که چند ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم میگذرد، زمزمههای مربوط به رفع فیلترینگ شدت گرفته و بر اساس گفتههای ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، رفع فیلترینگ بهطور جدی در دستور کار دولت قرار دارد و به مراحل انتهایی خود نزدیک شده است. همزمان با این اظهارات و در ماههای اخیر بررسی طرحهایی در مجلس به جریان افتاده که نگرانیهایی درباره وضعیت کنترل فضای مجازی را در میان مردم و کسبوکارها ایجاد کرده است.
دنیایاقتصاد:
رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته احتکار زمین ، خانه و افت تولید مسکن را عامل گرانی و عدمدسترسی عموم مردم به خانه عنوان کرد. این صحبت تغییر رویهای جدی در خصوص وضعیت بازار مسکن کشور از سوی رئیس قوه مقننه به شمار میرود؛ چرا که در سالهای گذشته؛ نهاد قانونگذار کشور کمبود تولید را بهعنوان چالش اصلی این بخش ارزیابی میکرد و بنابراین به دنبال رفع این چالش با تمرکز بر ساخت بیشتر خانه بود.
دنیای اقتصاد:
پس از یک دوره کوتاه حدودا یکماهه، ثبت سفارش واردات خودرو بار دیگر متوقف شد، اتفاقی که گفته میشود ریشه اصلی آن، تامین نشدن ارز است. یک منبع آگاه که نخواست نامی از وی برده شود، به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: در حال حاضر ثبت سفارش واردات خودرو متوقف است؛ ضمن آنکه واردکنندگان به ارز تخصیصیافتهشده از سوی بانک مرکزی دسترسی ندارند. وی با بیان اینکه در سال جاری به جز مقطعی کوتاه، ثبت سفارش خودروهای وارداتی متوقف بوده، افزود: از ابتدای سال تا به امروز، حتی یک دستگاه خودروی بنزینی در قالب ثبت سفارش جدید وارد کشور نشده و هر آنچه آمده، متعلق به ثبت سفارش سال گذشته است.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس روز گذشته در همایش سراسری سالانه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: بعد از گذشت ۴۵ سال نتوانستیم مشکل مسکن را حل کنیم؛ آن هم در شرایطی که انباشتگی بزرگ از سرمایههایی داریم که باید صرف پیشرفت کشور شود. باید این سرمایهها سالی دو نوبت بچرخند، اما در عرصههای مختلف اقتصادی دفن شده و در زمین راکد مانده بعد با تورم منفعت آن را میبرند و هیچ موقع شکوفایی رخ نمیدهد. وی افزود: چند میلیون مسکن در کشور وجود دارد که خالی است و در این شرایط چند میلیون خانواده بدون خانه هستند؛ این بدان معناست که تولید مسکن کم است و همان خانههایی که تولید شده هم احتکار میشود. رئیس مجلس با طرح این پرسش که با ادامه این وضعیت افراد در چه سنی خانهدار میشوند، گفت: با فرض اینکه هر خانواده یکسوم درآمدش را برای خانهدار شدن پسانداز کند، اگر در دهکهای پایین باشد ۸۰ سال طول میکشد خانهدار شود؛ پس فرد از دنیا رفته و صاحبخانه نمیشود. این میزان برای قشر متوسط در شهرهای بزرگ حداقل ۵۰ سال است حال اینکه میانگین زمان خانهدار شدن در سایر کشورها بین ۸ تا ۱۵ سال طول میکشد. رئیس مجلس با بیان اینکه باید به فهم درستی از موضوع مسکن برسیم، گفت: باید همه ما در یک حکمرانی در حوزه مسکن به درک و فهم مشترک رسیده و برای آن برنامهریزی و سیاستگذاری کنیم./ایسنا
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
معاملات بورس تهران در روز دوشنبه با افت نماگرهای سهامی پیگیری شد. در معاملات دیروز، شاخصکل با افت ۰.۷۳درصدی همراه شد و در سطح ۲میلیون و ۱۷هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص هموزن نیز افت ۰.۷درصدی را تجربه کرد و شاخصکل فرابورس نیز ۰.۶۴درصد از ارتفاع خود را از دست داد. در معاملات دیروز، ۱۹۶میلیاردتومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار نیز رقم ۴هزار و ۴۷۲میلیاردتومان را ثبت کرد. بررسیها نشان میدهد؛ بورس در چند سالاخیر دچار جاماندگی عجیبی نسبت به دیگر بازارها شده و اگر شرایط کمی آرام شود، کشتی بورس نیز از گل بیرون خواهد آمد و سهامداران میتوانند به روزهای آتی امیدوار بمانند.
دنیای اقتصاد -فاطمه باباخانی:
ایران را در جهان با میراث تاریخی آن میشناسند، همین موضوع هم سبب شده است اغلب توریستهایی که به کشورمان سفر میکنند، انگیزهشان در سفر به کشورمان دیدن شهرهایی مانند اصفهان و شیراز باشد که بیش از دیگران این میراث را در خود جای دادهاند یا درباره آنها محتوای بیشتری تولید شده است. «قزوین» در این میانه چه جایگاهی دارد؟ آیا این شهر از این قابلیت برخوردار است که توریستهای خارجی را به سمت خود بکشاند؟ فراتر از آثار تاریخی قرارگرفته در فضای شهری، منطقه و قلعه الموت با تاریخ هزارساله خود، چه جایگاهی در توریسم ایران دارد؟ «دنیایاقتصاد» در گفتوگو با فاطمه علیاصغر، نویسنده کتاب «واقعه ناتمام (روایتی از سقوط قلعه تسخیرناپذیر الموت)» این موضوع را بررسی کرده است.
عملکرد بالا به عوامل بسیاری بستگی دارد و ساخت تیمی که بهرهوری بالایی داشته باشد، به مراتب فاکتورهای بیشتری دارد و حتی از آن هم پیچیدهتر است. استخدام نیروهای بااستعدادی که اهل کار تیمی هستند و همکاری را خوب بلدند کافی نیست. شما در قالب یک سازمان، باید محیطی را پرورش دهید که در آن افراد بتوانند بهترین خود باشند و در آن واحد برای رسیدن به یک هدف مشترک با هم کار کنند.
دنیای اقتصاد -سید سجاد موسوی:
در هر صنعت و حوزهای استفــاده از ابــزارآلات استــاندارد اهمیت زیادی دارد؛ چرا که ابزارهای باکیفیت، بهرهوری را در کار بهبود میبخشند، ایمنی را تضمین و در نهایت به رشد و کیفیت تولید کمک میکنند. بر این اساس صنعت ابزارآلات در کشور ما نیز سابقهای دیرینه دارد اما به تناسب رشد کمی و تعداد شرکتهای تولیدکننده و واردکننده نتوانسته رشد کیفی لازم را ارائه کند که نتیجه آن تکیه بر واردات و صادرات بسیار محدود به برخی کشورهای همسایه است؛ کارشناسان علل مختلفی را برای این مساله عنوان میکنند که از اصلیترین آنها میتوان به فقدان سیاستهای توسعه محور توسط دولتها، تخصیص و ثبتسفارش طولانیمدت، عملکرد گمرکات و سازمان ملی استاندارد در ترخیص کالاها، مدت زمان کوتاه برای رفع تعهد ارزی و... اشاره کرد.
دنیای اقتصاد:
شکوه قاسمنیا، یکی از مهمترین نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان، در سالهای پس از انقلاب است که آثارش بر چند نسل تاثیر گذاشته است. این نویسنده اهل حضور در محافل فرهنگی نیست و ترجیح میدهد دور از هیاهو کارش را انجام بدهد. اما با اصرار برخی علاقهمندان آثار او متقاعد شد تا مراسم بزرگداشتش به همت علی دهباشی، مدیر مجله بخارا، در خانه علوم انسانی برگزار شود. این برنامه با استقبال مردم روبهرو شد و شکوه قاسمنیا با ابراز تاسف از نوع تربیت فرزندان نسل جدید از خانوادهها خواست تا بگذارند کودکان کودکی کنند. شب بخارا ویژه شکوه قاسمنیا با سخنرانی مجید راستی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان، آغاز شد. او با بیان اینکه ادبیات خردسال را باید در آثار شکوه قاسمنیا جستوجو کرد، گفت او همیشه بدون سروصدا کارش را پیش برده و هیچوقت ادعایی نداشته است.