شماره روزنامه ۶۰۴۲
|

  • کیفیت زندگی از وین تا دمشق

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: طبق تازه‌‌‌ترین گزارش واحد اطلاعات اکونومیست در مورد شاخص زیست‌‌‌پذیری شهرهای جهان، وین، پایتخت اتریش، برای سومین سال متوالی، عنوان قابل سکونت‌‌‌ترین شهر جهان را از آن خود کرد. این گزارش که به بررسی شرایط زندگی در ۱۷۳ شهر منتخب جهان می‌‌‌پردازد، بر اساس ۵ معیار کلیدی، شامل ثبات، مراقبت‌‌‌های بهداشتی، فرهنگ و محیط‌‌‌زیست، آموزش و زیرساخت شهری، به رتبه‌‌‌بندی این شهرها می‌‌‌پردازد. وین در چهار دسته از این پنج دسته‌بندی، یعنی ثبات، بهداشت و درمان، آموزش و زیرساخت، نمره کامل ۱۰۰ را دریافت کرد. این دستاورد نشان‌‌‌دهنده سطح بالای امنیت، کیفیت خدمات درمانی، سیستم آموزشی پیشرفته و زیرساخت‌‌‌های شهری مدرن در این شهر است. با وجود اینکه وین در زمینه فرهنگ و محیط‌زیست نمره ۹۳.۵ را دریافت کرد که کمی پایین‌‌‌تر از نمره کامل است، اما همچنان در این زمینه نیز عملکرد قابل قبولی داشته و از جمله شهرهای برتر جهان به شمار می‌‌‌رود.
  • ثمره تعامل با FATF

    دنیای‌اقتصاد: روز جمعه گروه ویژه اقدام مالی که به اختصار به آن FATF گفته می‌شود، ترکیه را از لیست خاکستری خود خارج کرد. لیست خاکستری مربوط به کشورهایی است که به نظارت ویژه این نهاد نیاز دارند. این اقدام برای تقویت برنامه تحول اقتصادی این کشور انجام شده است. ترکیه در سال۲۰۲۱ به‌دلیل نگرانی‌های موجود در زمینه پول‌شویی و تامین مالی تروریسم به لیست خاکستری این نهاد تنزل یافت. در این سال FATF معتقد بود که ترکیه به‌طور کامل معیارهای بین‌المللی مربوط به مبارزه با پول‌شویی را رعایت نمی‌کند.
  • معجزه بنگلادشی صادرات

    امیررضا انگجی
    توسعه صنعت بنگلادش و معجزه صادرات آن وامدار ترکیب «سیاست‌های صنعتی ملی و فراملی» و «انباشت اولیه سرمایه از طرق سیاسی» است. از آنجا که این صنعت مولد، سهم بالایی در فضای رانت کشور دارد، کارآفرینان بنگلادشی ثروت زیادی را از طریق ارتباط سیاسی انباشته و در این صنعت سرمایه‌گذاری کردند. از طرفی معافیت موقت بنگلادش از محدودیت‌های تجاری در صادرات منسوجات و پوشاک (معافیت از قرارداد MFA) و همینطور سیاست‌های داخلی در حمایت از این بخش، موجب رشد قابل‌توجه صنعت پوشاک بنگلادش در مقیاس داخلی و خارجی شد.
  • زیر پوست وام ۴ درصدی

    دنیای اقتصاد-فائزه پوزش: شواهد در دنیای واقعی و مجازی گویای آن است که بیشتر فروشگاه‌ها و کسب و کارها به دلیل کاهش قدرت خرید خانوارها و افزایش فقر، گزینه خرید قسطی خود را فعال کردند. در این بین برخی از فروشگاه‌های شناخته شده با وجود سودهای موثر سالانه بالا به دلیل تبلیغات گسترده در سال‌های اخیر توانسته‌اند اعتماد خانوارها را به خود جلب کنند و متقاضیان بیشتری را به خود جذب کنند. اما در مقابل برخی دیگر از کسب و کارها و پلتفرم‌های آنلاین که به تازگی گزینه خرید قسطی خود را فعال کردند هنوز قادر به جلب اطمینان همه کاربران نشده و باید مدت زمان بیشتری در این حوزه فعالیت کنند. اما در نهایت هیچ یک از کسب و کارها با وجود فعالیت‌های مستمر در این راستا، جایگزین بانک‌ها در تسهیلات‌دهی نخواهند شد و در راس این هرم بانک‌ها وجود دارند و در نهایت متقاضیان اعتماد بیشتری به نظام بانکی دارند.
  • آمازون؛ بازیگر تازه‌نفس بازار هوش مصنوعی

    دنیای اقتصاد: هوش مصنوعی حالا زمین رقابت بزرگ غول‌های تکنولوژی است که تلاش می‌کنند سهم بیشتری از این صنعت رو‌به‌رشد داشته باشند؛ صنعتی که بسیاری آینده جهان را در آن می‌بینند. این رقابت که مایکروسافت با سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ اوپن ای‌آی‌(سازنده چت‌بات چت جی‌پی‌تی) آن را کلید زد، حالا حتی فهرست ارزشمندترین شرکت‌های جهان را هم دستخوش تغییر کرده است؛ تا جایی که انویدیا به کمک تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی خود رشد چشمگیری را تجربه کرد و در هفته گذشته مایکروسافت را کنار زد و به جایگاه ارزشمندترین شرکت جهان رسید. سلطنت انویدیا متزلزل بود و این شرکت در کمتر از یک هفته به سومین شرکت ارزشمند جهان تبدیل شد؛ موضوعی که به خوبی نشان می‌دهد رقابت میان غول‌های تکنولوژی در هوش مصنوعی جدی‌تر از گذشته دنبال می‌شود. با این اوصاف تعجبی هم ندارد که خوش‌بینی تحلیلگران وال‌استریت به رشد صنعت هوش مصنوعی و انتشار اخباری درباره ورود آمازون به تولید تراشه‌های پیشرفته و البته پروژه سری این شرکت برای ساخت چت‌بات هوش مصنوعی رقیب چت جی‌پی‌تی باعث شد تا ارزش بازار آمازون رشد چشمگیری کند و به دو تریلیون دلار برسد.
  • تهدید آسمانی سفرهای تابستانی

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: تابستان فرارسیده و دما نیز در حال افزایش است. تغییرات اقلیمی که جهان با آن مواجه شده، حاکی از آن است که تابستان سوزان دیگری با توجه به پیش‌بینی امواج گرمای شدید و طولانی در بسیاری از مناطقی از ایالات متحده و اروپا در راه باشد. شرایط خفقان‏‏‌آور ناشی از گرما، می‌تواند میلیون‏‏‌ها مسافر را تحت‌تاثیر قرار دهد و در تعطیلات استقبال از برخی از محبوب‏‏‌ترین مقاصد گردشگری جهان را کاهش دهد.
  • واقعیت‏‌هایی برای کنار آمدن با نسل بدون محدودیت

    گردآوری و ترجمه: مریم رضایی
    در استارت‌آپ «آگوست» در نیویورک، کارکنان «جمعه‏‌های ذهن‏‌آگاهی» دارند– یک روز کاری که در آن به آرامش و تمرکز می‏‌رسند، بدون اینکه جلسه‏‌ای داشته باشند. این شرکت که محصولات مراقبت‏‌های بهداشتی برای زنان تولید می‌کند، به صورت فصلی چکاپ قلب برای کارکنان انجام می‌دهد و بررسی می‌کند که آنها در مورد میزان سختی کارشان و متناسب بودن دستمزدشان چه حسی دارند. این سبک کاری را «نادیا اوکاموتو» ۲۶ ساله و «نیک‏‌ جین» ۲۴ساله، هم‏‌بنیان‌گذاران نسل زدی این استارت‌آپ که به ترتیب از دانشگاه‏‌های هاروارد و پرینستون فارغ‏‌التحصیل شده‏‌اند، معرفی کرده‏‌اند. اوکاموتو که دو سال پیش اختلال شخصیت مرزی برای او تشخیص داده شده و علنا راجع به آن صحبت می‌کند، می‏‌گوید: «ما خیلی بیشتر از محیط‏‌های کاری دیگر در مورد چگونگی جلوگیری از فرسایش کارکنان حرف می‏‌زنیم. یکی از چیزهایی که بیش از همه یاد گرفته‏‌ام این است که خونسرد باشم و عکس‏‌العمل آرام داشته باشم.»
  • پایان رکود مسکن آمریکا؟

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: آیا رونق قیمتی تازه در بازار جهانی مسکن در راه است؟ در ماه آوریل، یکی از نماگرهای معتبر قیمت املاک در جهان (به جز چین)، حاکی از رشد سالانه بیش از ۳‌درصد بود. همچنین قیمت خانه در آمریکا نسبت به سال قبل ۶.۵‌درصد رشد کرده است، نرخ رشد قیمت در استرالیا ۵‌درصد بوده و قیمت مسکن در پرتغال نیز در حال اوج‌‌‌گیری است. در سایر کشورها نیز بازار با وجود مدت‌‌‌ها دست وپنجه نرم کردن با نرخ بهره بالا، به طور شگفت‌‌‌انگیزی قدرتمند است.
  • تورم‌سنجی تورهای مسافرتی

    دنیای اقتصاد-فاطمه باباخانی: همزمان که هزینه‌‌‌های زندگی در بخش‌های مختلف خوراک، ‌‌‌ پوشاک و مسکن در یک سال اخیر بالا رفته، ‌‌‌ تورهای گردشگری نیز متناسب با این تورم و البته با در نظر گرفتن شرایط مالی گردشگران هزینه‌‌‌های سفر و تفریح را افزایش داده‌‌‌اند. بررسی گزارش‌های منتشر‌شده در روزنامه‌‌‌ «دنیای‌اقتصاد» در تاریخ‌‌‌های ۱۵ و ۲۸ تیر ۱۴۰۲ و مقایسه آن با ۱۲ و ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ نشان می‌دهد این افزایش قیمت از ۲۶‌درصد شروع شده و در مواردی تا دو برابر هم رسیده است.‌
  • هواشناسی بازار تصفیه آب

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: اندازه بازار جهانی تصفیه آب در سال‌۲۰۲۳، ۶۵.۱‌میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد و پیش‌بینی می‌شود که تا سال‌۲۰۳۲ به ۱۱۹.۸‌میلیارد دلار برسد و ۷.۰درصد نرخ رشد مرکب سالانه در طول دوره پیش‌بینی (۲۰۳۲-۲۰۲۴) ثبت شود. نیاز به کاهش آلودگی و تقاضا برای محصولات عاری از ویروس باعث رشد بازار تصفیه آب می‌شود.
  • صنایع بزرگ؛ پیشران توسعه

    دنیای اقتصاد-فاطمه صالحی: ایجاد تمرکز در بخش خرده‌فروشی و ادغام واحدهای کوچک صنعتی یکی از مهم‌ترین درس‌های سیاست صنعتی است که در ایران چندان توجهی به آن نمی‌شود. تجربه موفقیت‌آمیز ایالات متحده در پیشبرد این سیاست و ادغام واحدهای کوچک، هر چند در ابتدا با ترس کاهش رقابت مواجه شد اما در بلندمدت با کاهش قیمت کالاها، افزایش رضایت و رفاه مصرف‌کنندگان و بهبود کیفیت کالاها و خدمات تولیدی همراه بود. این سیاست همچنین یکی از راه‌های افزایش حاشیه سود بنگاه‌هاست. در اقتصاد ایران واحدهای صنعتی کوچک پراکنده زیادی در بسیاری از حوزه‌ها از جمله پوشاک وجود دارد که به دلیل کوچک بودن بازار داخلی و فقدان بازار خارجی با حاشیه سود کم و بهره‌وری پایین فعالیت می‌کنند. علت عدم‌ادغام واحدها در بازار ایران جای تحقیق بسیار دارد اما یک سیاست صنعتی مناسب می‌تواند مشوق این ادغام باشد. در دو دهه گذشته، بخش خرده‏‌فروشی ایالات متحده شاهد تغییرات چشمگیری در ساختار بازار خود بوده است. افزایش تمرکز ملی و محلی، همراه با ظهور خرده‏‌فروشان آنلاین، چشم‏‌انداز این صنعت را دگرگون کرده است. اما آیا این تغییرات به معنای افزایش قدرت بازار و قیمت‌های بالاتر برای مصرف‌کنندگان است، یا می‌تواند نشان‏‌دهنده ظهور شرکت‌های کارآمدتر با قیمت‌های پایین‏‌تر باشد؟
  • بازار کالاهای آی‌تی در کمای سیاستگذاری

    دنیای اقتصاد: در شرایطی که فعالان بازار موبایل همچنان با محدودیت‌های ارزی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و واردات برای آنها هر بار سخت‌تر از قبل می‌شود، این‌بار با شوک ممنوعیت واردات برخی کالاهای حوزه فناوری اطلاعات و شرط جدید واردات لپ‌تاپ فقط با ارز حاصل از صادرات مواجه شده‌اند. ارزیابی بازیگران بازار از اخبار اخیر این است که این سیاست به نفع قاچاقچیان عمل می‌کند تا تجار و مصرف‌کننده. همچنین به اعتقاد آنها کنترل قاچاق لپ‌تاپ و لوازم جانبی در بازار موبایل به دلیل اینکه محصولات مذکور مانند موبایل قابلیت رجیستری ندارند، سخت‌تر خواهد بود و این موضوع قاچاق این قبیل کالاها را تشدید می‌کند.
  • رویکرد چابک؛ کلید مدیریت تغییر

    دکتر مهرداد مهدویان/مدیر پروژه خدمات مشترکان
    در دنیای پر تغییر امروزی، سازمان‌ها با چالش‌‌ها و فرصت‌‌های فراوانی مواجه هستند. با پیشرفت فناوری، نیازهای مشتریان به سرعت تغییر می‌کنند و این تغییرات باعث می‌‌شوند که سازمان‌ها نیز برای ارائه خدمات و محصولات بهتر، به سرعت و با انعطاف‌‌پذیری واکنش نشان دهند. به‌ویژه، مراکز تماس به عنوان نقطه ارتباطی بین مشتریان و سازمان، نقش بسیار حیاتی در این فرآیندها دارند. این مراکز نه تنها باید توانایی ارائه پاسخ مناسب به نیازهای مشتریان را داشته باشند، بلکه باید به سرعت و با توجه به تغییرات بازار عمل کنند.
  • سپیدموی سینمای ایران در اسکار

    دنیای اقتصاد: آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار از بهرام بیضایی نویسنده، تئاتریست و سینماگر سرشناس ایرانی، دعوت کرد تا به عضویت در این نهاد درآید. در دعوت‌نامه امسال اسکار، نام ۴۸۷مدیر و هنرمند فعال در عرصه سینما که براساس گزارش‌های بین‌المللی از چهره‌های اثرگذار و متمایز سینما هستند،‌ دیده می‌شود. در کنار بیضایی، نام سه سینماگر ایرانی دیگر نیز در این فهرست وجود دارد که هر سه نفر از زنان سینماگر هستند.
  • درس‌آموخته‌ای برای سیاستگذاران

    نیکلا گرجستانی / مقام ارشد سابق بانک جهانی
    در چهل‌وپنجمین سالگرد انقلاب اسلامی۵۷، پرسش‌ها و ادعاهای بسیاری درباره شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران در سال‌های منتهی به انقلاب در رسانه‌ها و محافل، چه در ایران و چه در خارج از کشور مطرح می‌شود. در این میان، چند تفکر کلان و متقابل به چشم می‌خورد. بعضی، به‌ویژه آنهایی که با شرایط اجتماعی قبل از فروپاشی حکومت پهلوی آشنا هستند، از جمله کسانی که در دولت کار کرده بودند یا در اپوزیسیون معتدل بودند یا در ایران کار علمی می‌کردند، بر این باورند که سیاست‌های حکومت پهلوی دوم شرایط انقلابی و فروپاشی نظام سلطنتی را به‌وجود آورد. برخی دیگر، به‌ویژه آنهایی که از نظام سلطنتی سود می‌بردند و موقعیت‌های ممتاز خود را به‌دلیل انقلاب از دست دادند، از جمله اکثر پهلوی‌طلبان امروزی ادعا می‌کنند که انقلاب۵۷ حاصل توطئه خارجی‌ها برای برکناری شاه بود؛ زیرا به استدلال آنها ایران بیش از حد مستقل شده بود، به‌ویژه در تعیین قیمت نفت بین‌المللی. بعضی دیگر، به‌ویژه ایرانیان خارج از کشور و همچنین بسیاری از جوانان در ایران که آگاهی گسترده‌ای از اوضاع اجتماعی قبل از انقلاب ندارند، بر این باور هستند که انقلاب اشتباه بزرگی بود؛ چون اوضاع ایران قبل از فروپاشی کاملا مطلوب بود و اینکه یک گروه نسبتا کوچک بدآگاه و گمراه شدند که آنها را «پنجاه‌وهفتی‌ها» می‌نامند، باعث سرنگونی رژیم پهلوی شدند. برخی دیگر حتی گرایش‌های فکری مخالف رژیم پهلوی را یک «بیماری» و اوضاع بحرانی جمهوری اسلامی امروز را نتیجه آن «بیماری» واشتباهات «پنجاه‌وهفتی‌ها» می‌پندارند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر