شماره روزنامه ۶۲۰۲
|
    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • چگونه سیاست‏‏‌های اقتصادی ناکارآمد مانع ارتقای بهره‏‏‌وری در بخش کشاورزی می‌شود؟

    شرط تامین پایدار غذا

    یکی از عوامل تهدید‌کننده امنیت غذایی در کشور؛ بهره‌‌‌وری پایین تولید در بخش کشاورزی است. این عامل در کنار وابستگی بالای این بخش به واردات، بیانگر لزوم توجه جدی سیاست‍گذار به ارتقای بهره‌‌‌وری کشاورزی است. بر اساس تعاریف استفاده بهینه و پایدار از منابع موجود در راستای افزایش تولیدات کشاورزی با حفظ توان تولید منابع به معنای بهره‌‌‌وری بخش کشاورزی است.
  • سازمان ملل به کشورها برای مقابله با خشکسالی پیشنهاد داد

    کمک زمین به تولید غذا

    خشکسالی یکی از پدیده‌‌‌های اقلیمی است که اثرات آن در دهه‌‌‌های اخیر به دلیل تغییرات آب‌‌‌وهوایی، مدیریت ناپایدار منابع طبیعی و فعالیت‌‌‌های انسانی، بیش از پیش احساس شده و به تهدیدی دائمی برای بسیاری از مناطق تبدیل شده است. این پدیده علاوه بر کاهش منابع آبی، مشکلات فراوانی همچون نابودی محصولات کشاورزی، تخریب اکوسیستم‌ها و گسترش مهاجرت‌‌‌های اجباری ایجاد کرده است.
  • کلید دستیابی به امنیت غذایی پایدار

    در دنیای امروز که با چالش‌‌‌های جهانی نظیر تغییرات اقلیمی و بحران‌های اقتصادی مواجه هستیم، بهره‌‌‌وری کشاورزی و امنیت غذایی به عنوان ارکان اساسی توسعه پایدار شناخته می‌‌‌شوند. بهره‌‌‌وری کشاورزی به معنای استفاده بهینه از منابع موجود مانند زمین، آب، نیروی انسانی، نهاده‌‌‌ها و سرمایه برای تولید بیشتر محصولات است، بدون آنکه به منابع اضافی نیاز باشد.
  • توسعه تجارت؛ مبنای همکاری کمیسیون‌‌‌های غذا و کشاورزی با دولت

    کمیسیون‌‌‌های صنایع غذایی و صنایع کشاورزی اتاق ایران، همگام و همراه با وزارت جهاد کشاورزی در مسیر توسعه روابط تجاری با ترکیه گام برداشتند. اخیرا که غلامرضا نوری‌قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در صدر یک هیات اقتصادی-تجاری شامل ١٨٠ نفر از فعالان اقتصادی صنایع غذایی و کشاورزی، به منظور توسعه روابط تجاری با ترکیه به آن کشور سفر کرد، همراهی و همکاری کمیسیون‌های صنایع غذایی- صنایع کشاورزی اتاق ایران را در کنار خود داشت.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • نااطمینانی در بازار فروش غذا؛ گلایه کسب‌وکارها از سرمایه‌گذاری بی‌ضابطه در صنعت فروشگاهی

    ضربه بی‏‌ثباتی به فروشگاه‏‌داران

    شروع به کار و استمرار فعالیت‌‌های اقتصادی در ایران با چالش‌‌های زیادی مواجه است و صنعت فروشگاه‌‌داری و رستوران‌‌داری هم از این گروه مستثنی نیستند. در حال حاضر این صنعت با چالش‌‌های زیادی همچون نوسانات اقتصادی، افزایش هزینه‌‌ها و حتی بحران‌های غیرمنتظره‌‌ای مانند کرونا مواجه است که شرایط را برای فعالان این صنعت دشوارتر کرده است. اما فعالان این صنعت معتقدند در کنار این چالش‌‌ها، مجموعه‌‌ای از مسائل حاشیه‌‌ای وجود دارد که سهم‌‌شان در تشدید شرایط دشوار فعالیت در این صنعت بیشتر است. امین مروت‌‌پور، بنیان‌گذار فروشگاه‌‌های زنجیره‌ای کلانا می‌‌گوید: پیش‌بینی‌‌پذیر نبودن شرایط فعالیت و نبود ثبات در قوانین و مقررات از یکسو و راه‌‌اندازی واحدهای صنفی فراتر از نیاز از سوی دیگر، منجربه بروز نوعی رخوت در فعالیت این صنعت شده و آینده فعالیت اقتصادی را با ابهام مواجه کرده است. او در برنامه ایران فود، نبود انگیزه از سوی نیروی انسانی را هم به مجموعه چالش‌‌های این صنعت اضافه می‌کند و در پاسخ به اینکه این کسب و کارها چگونه می‌توانند در برابر این چالش‌‌ها دوام بیاورند، معتقد است: اگر بنا باشد در چنین شرایطی یک فروشگاه یا رستوران به فعالیت خود ادامه دهد، دو استراتژی اصلی می‌تواند داشته باشد؛ نخست آنکه برای یک قشر خاص که قدرت خرید کافی دارند، محصول تولید کند و دوم آنکه خدمات جدید و متفاوتی همچون تولید یک محصول خاص را ارائه دهد. مشروح این گفت‌‌وگو را در ادامه می‌‌خوانید:
  • خروج شرکت عربستانی چه تاثیری در بازار و قیمت روغن دارد؟

    بازار روغن متاثر از سیاست‌‌های داخلی

    دنیای‌اقتصاد: خروج شرکت عربستانی از بازار روغن نگرانی‌هایی در زمینه کمبود و افزایش قیمت این محصول در بازار ایجاد کرده است. این در حالی است که بررسی‌‌ها نشان می‌دهد بازار روغن خوراکی در ایران بیش از آنکه متاثر از خروج یا ورود بازیگران جدید به این حوزه باشد، متاثر از سیاست‌‌های داخلی همچون قیمت‌گذاری دستوری و مسائل ارزی است کما اینکه آخرین کمبود روغن خوراکی در بازار ایران به سال ۱۳۹۹ و بالاگرفتن تب سرکوب قیمت در این سال برمی‌گردد. از همین رو اگرچه ورود سرمایه‌گذار جدید در هر حوزه‌‌ای دستاوردهای مثبت به دنبال دارد اما اولویت بازار روغن ایران در حال حاضر با توجه به بنیه تولیدی این محصول در کشور، سیاست‌‌های داخلی است که ضروری است اصلاح آن در اولویت سیاستگذار قرار گیرد.
  • در گزارش جدید «سازمان ملل متحد» بررسی شد

    غذای جهانی در مارپیچ خشکسالی

    دنیای‌اقتصاد: خشکسالی یکی از پرهزینه‌‌‌ترین و مبرم‌‌‌ترین تهدیدها برای جوامع و اقتصادهاست. در سراسر جهان و به‌ویژه مناطق خشک. در حال حاضر، خشکسالی در تمام دنیا، به‌ویژه زنان و کودکان و فقیرترین و آسیب‌‌‌پذیرترین مردم جهان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. بر اساس گزارش آنکتاد در سال ۲۰۲۳، خشکسالی سالانه بیش از ۱.۸ میلیارد نفر را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و باعث آسیب شدید و اختلال در اقتصاد شده است.
  • عضو هیات نمایندگان اتاق ایران مطرح کرد

    صادرات کشاورزی در گرو حذف تعهد ارزی

    دنیای اقتصاد: رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشمش همدان می‌گوید: صادرات محصولات کشاورزی علاوه بر متغیرهای خارجی، به‌شدت تحت‌تاثیر سیاست‌های داخلی است و برای تقویت این صادرات باید ضمن ثبات نرخ ارز، تعهد ارزی آن نیز حذف شود.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • کارشناسان بخش خصوصی در گفت وگو با«اکو ایران» تشریح کردند

    نقشه جهش صنعت زعفران

    فعالان صنایع غذا و کشاورزی معتقدند ایجاد چشم‏‏‌انداز روشن زعفران ایرانی در گرو نظرخواهی از بخش خصوصی است. زعفران، طلای سرخ ایران، سال‌هاست که آوازه‏‏‌اش در جهان پیچیده، اما ایران هنوز نتوانسته است با این محصول بی‏‏‌نظیر در جایگاه شایسته‏‏‌تری در بازارهای جهانی قرار گیرد. پرسش کلیدی در این باره این است که چرا ایران در این حوزه حتی از افغانستان نیز جامانده است؟ فعالان بازار زعفران تصور می‌کنند که تدارک یک برند ملی برای زعفران ایران می‌تواند به کاهش فاصله‌ها کمک کند. اما در این مسیر چالش‏‏‌های زیادی وجود دارد؛ از تحریم‏‏‌ها و نوسانات ارزی گرفته تا خودتحریمی‏‏‌هایی که راه صادرات را سخت‏‏‌تر کرده است. محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران و محسن احتشام، رئیس شورای ملی زعفران در برنامه ایران فود به ارزیابی سمت و سوی مسیر طراحی‌شده برای زعفران پرداخته‏‏‌اند و به این سوال پاسخ داده‏‏‌اند که آیا می‌توانیم از افغانستان و اسپانیا جلو بزنیم؟ مشروح این میزگرد را در ادامه می‌خوانید.
  • «دنیای اقتصاد» هزارتوی تخصیص سهمیه‏‏‌‏‏‌ مواد اولیه به تولیدکنندگان مواد غذایی را بررسی کرد

    خوراک در چنبره کاغذبازی

    دنیای اقتصاد: کارخانه‌‌‌های تولیدی مواد غذایی برای تولید با کیفیت و تامین بازار، نیازمند مواد اولیه‌‌‌ انبوه همچون، آرد، روغن، شکر و... هستند اما سامانه‌‌‌های نه چندان کارآمد و کاغذبازی اداری مواد اولیه را از دسترس تولیدکنندگان غذا دور کرده است. با اینکه بخشی از نیاز صنایع غذا از بازار داخلی و بخشی از واردات تامین می‌شود اما ورود دولت به بازی نهاده‌‌‌های تولید، شرایط سختی پیش روی کسب و کارها گذاشته است. وزارت جهاد کشاورزی متولی اختصاصی سهمیه‌‌‌های وارداتی به تولیدکننده‌‌‌های مواد غذایی است. اما در حالی که تولیدات غذایی از حساسیت بالایی به دلیل ارتباط با امنیت غذایی و همچنین سلامت مردم برخوردارند، ناکارآمدی، تاخیر و دیگر مشکلات ناشی از فرآیندهای بوروکراسی اداری در اختصاص سهمیه‌‌‌های مواد اولیه به واحدهای تولید مواد غذایی اخلال ایجاد کرده و علاوه بر اینکه نارضایتی تولیدکنندگان را سبب شده، تامین خوراک برای مصرف‌کنندگان را نیز با چالش‌‌‌هایی همراه کرده است.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • فناوری چگونه می‌تواند تولید غذا را متحول سازد؟

    هوش مصنوعی در خدمت کشاورزی

    امنیت غذایی در ایران به ویژه در سال‌‌‌های گذشته به یکی از چالش‌‌‌های اصلی تبدیل شده است. فناوری‌‌‌های ضعیف حوزه کشاورزی و نقش کمرنگ دانش و فناوری در تولید محصولات کشاورزی و بهره‌‌‌برداری از آب و خاک و ... کاهش بهره‌‌‌وری در حوزه کشاورزی را به دنبال داشته است. این وضعیت در کنار تحولات و تغییرات جهانی؛ افزایش قیمت جهانی مواد غذایی، تورم ، ساختار نامناسب زنجیره ارزش، بهره‌‌‌برداری ناپایدار از منابع، آسیب‌‌‌پذیری زنجیره تامین، کاهش سهم محصولات راهبردی در ترکیب کشت، افزایش وابستگی به واردات مواد غذایی و.... ضرورت استفاده از دانش، نوآوری و فناوری در کشاورزی و صنعت غذا را بیشتر کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» چشم‏‌انداز تولید محصولات کشاورزی در سال‌جاری را بررسی کرد

    شوک پاییزی به ۴ محصول کشاورزی

    ظاهرا بی‌‌برقی به تولید غذا ضربه زده و کشت پاییزی را با اختلال روبه‌رو کرده است اما بررسی‌‌های «دنیای‌اقتصاد» از اثر کمبود بارش‌‌ها و سیاست‌‌های دولتی روی تولید محصولات کشاورزی در انواع کشت‌‌های خرده‌مالکی و بزرگ به‌ویژه در محصول گندم حکایت دارد. این موضوع که می‌تواند روی دسترسی گسترده صنعت شیرینی و تولیدکنندگان محصولاتی نظیر کیک، ماکارونی، شیرینی و... اثر بگذارد، آینده قیمت‌ها در این بخش از اقتصاد را در هاله‌‌ای از ابهام قرار داده است. اما بی‌‌برقی اثر بیشتری بر کاهش تولید گندم و سایر کشت‌‌های پاییزه دارد یا بی‌‌آبی؟
  • هوش مصنوعی و امنیت غذایی

    دستیابی به امنیت‌ غذایی پایدار نیازمند برنامه‌‌‌های اقدام و عمل گوناگونی از جمله افزایش بهره‌وری در همه سطوح، نهاده‌ها، محصول و فرآیند و سیستم زنجیره ارزش غذایی است. بدون‌شک در شرایط کنونی جهان با مناقشات سیاسی منطقه، تغییر اقلیم و پدیده‌های غیر قابل پیش‌بینی (همانند کووید-۱۹)، افزایش جمعیت، بحران‌های آب و خاک و تخریب منابع طبیعی و مرتع، امنیت غذایی و دستیابی به اطمینان از دسترسی فیزیکی و اقتصادی همه مردم به غذای کافی، مغذی و سالم در تمام اوقات برای داشتن فعالیت و زندگی سالم را در خطر انداخته است.
  • اما و اگر واردات شکلات

    در تاریخ روسیه تزاری نقاط درخشان فراوانی وجود دارد. رمان نویس، شاعر، آهنگ‌ساز و دانشمندانی با جایگاهی فاخر در قله علم. نوابغی یگانه از قبیل مندلیف و کثیری دیگر. این ثروت تاریخی شامل علوم پزشکی هم می‌شود. به عنوان مثال، اولین باردانشمندان روس بودند که نقش چربی‌ها در بیماری‌های قلبی و عروقی را در ۱۲۰ سال پیش نشان دادند. از میان این‌جمع فرهیخته لازم است اشاره‌ای بکنم به پاولف و تحقیقات اثر‌گذار ایشان. پاولف دانشمندی است در علوم پزشکی و بیولوژی‌ با تحقیقاتی درخشان و ماندنی و اثرگذار در آموزش و فراگیری. پاولف بنیان‌گذار رشته و دانش «عکس العمل‌های شرطی» است. آزمایش‌های پاولف با سگی دست آموز انجام می‌شد. به سگ سه وعده غذا می‌داد و در هر وعده قبل از غذا دادن زنگی را به صدا در می آورد. بعد از گذشت مدتی کوتاه به صدا در‌آوردن زنگ (بدون دادن غذا) موجب ترشح بزاق دهان و شیره معده می‌شد.
۱