شماره روزنامه ۶۲۳۱
|
    چهارشنبه، ۰۱ اسفند ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» تبعات هزینه بالای تامین مالی در صنایع ایران را بررسی کرد؛

    افت تدریجی رقابت‏‏‌پذیری

    تامین مالی در بخش صنعت مختصات عجیبی دارد. در حالی که معمولا به‌واسطه ریسک‏‏‌های بیشتر، هزینه تامین مالی در پروژه‏‏‌های بزرگ‌تر بالاتر است، در ایران واحدهای کوچک و متوسط هزینه بالاتری را برای تامین مالی پرداخت می‌کنند. گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با هفت‌‌کارشناس و متخصص تامین مالی در رشته‏‏‌فعالیت‏‏‌های مختلف صنعتی نشان می‌دهد بخش تولید در ایران از پارادوکس عمیقی رنج می‏‏‌برد. بسیاری از شرکت‌های بزرگ به‌واسطه ارتباطات سیاسی و برخورداری از جریان نقدی خود دسترسی بسیار راحتی به تامین مالی ارزان شبکه بانکی دارند، حال آنکه شرکت‌های کوچک و متوسط اغلب مجبورند برای تامین منابع موردنیاز خود قید شبکه بانکی را زده و تامین مالی را از مسیرهایی نظیر کرادفاندینگ و بازارهای غیررسمی پیگیری کنند. البته مسیر بورس نیز تا حدی مسدود است. در واقع در شرایطی که ریزش بازار سهام و خروج سنگین پول حقیقی نشان‏‏‌دهنده کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه به‏‏‌عنوان یک ابزار تامین مالی است، بانک تنها مسیر تامین نیاز مالی بنگاه‏‏‌هاست.
  • نظم نوین جهان در قرن بیست‌و‌یکم

    بدون مقدمه شروع می‌کنم. در تحلیل شرایط کنونی جهان بعد از روی کارآمدن مجدد دونالد ترامپ برای دومین‌بار به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، می‌توان چند رگه فرضیه‌‌‌‌‌‌‌‌های احتمالی را با اقبال شواهد بیشتر همراه دانست. این یادداشت نگاهی آینده‌نگرانه بر روابط بین‌الملل و نظام تقسیم قدرت جهانی برای قرن بیست‌و‌یکم و بعد از آن دارد، اگرچه در نگارش آن برداشت‌‌‌‌‌‌‌‌های شخصی دخالت اساسی را دارا بوده‌ و برای هیچکدام از فرضیات ارائه‌شده آن شاهد دقیق و استدلال منطقی ارائه نشده‌است، ولی به‌نظر می‌رسد اجزای مفهومی آن، در اخبار کنونی جهان می‌توانند رگه‌‌‌‌‌‌‌‌های آشکاری از نمایان‌شدن را هرچند بسیار مبهم و متزلزل ولی بخردانه به نمایش بگذارند.
  • حرکت چین به سمت قیمت‌گذاری رقابتی انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر

    دنیای‌اقتصاد: کمیسیون ملی توسعه و اصلاحات چین (NDRC) و اداره ملی انرژی این کشور(NEA) در اقدامی مهم، دستورالعمل جدیدی را برای تسریع قیمت‌گذاری مبتنی بر بازار برای انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر، از جمله انرژی‌‌‌های بادی و خورشیدی صادر کرده‌‌‌اند. براساس این دستورالعمل که از اول ژوئن ۲۰۲۵ اجرایی خواهد شد، سیستم تعرفه ثابت خرید تضمینی(FIT) جای خود را به مدل قیمت‌گذاری کاملا رقابتی خواهد داد.
  • مصوبات شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی ابلاغ شد

    دنیای‌اقتصاد: جزئیات مصوبات یازدهمین نشست شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی کشور (برگزارشده در تاریخ دوازدهم دی‌ماه۱۴۰۳) ابلاغ شد. تصمیمات مصوبه مذکور در ۱۰بند شامل برگزاری جلسات منظم توسعه صادرات، برنامه توسعه صادرات و مسوولیت دستگاه‏‏‌های اجرایی، تدوین سند توسعه صادرات غیرنفتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، ارائه برنامه جهش صادرات، اصلاح ارزش‏‏‌گذاری صادراتی، توسعه صادرات فرش دستباف، افزایش سقف پوشش ریسک صادرات، افزایش تعداد رایزن‏‏‌های بازرگانی، توسعه صادرات مناطق مرزی و ارائه برنامه توسعه خدمات فنی و مهندسی است.
  • وزیر نیرو :

    تجدیدپذیرها تا ۳ سال آینده ۲۵برابر می‌‌‌شوند

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو گفت: اگر بتوانیم با روش‌های نوین تکنولوژی و فناورانه نیاز خود را تامین کنیم حتما نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر طی سه‌سال ۲۵برابر خواهد شد. عباس علی‌‌‌آبادی در گفت‌‌‌وگو با «ایلنا»، درباره امکان تحقق برنامه ۲۵برابر شدن احداث نیروگاه تجدیدپذیر طی سه‌سال آینده گفت: قطعا ۲۵برابر شدن تجدیدپذیرها طی سه‌سال امکان‌‌‌پذیر است و آنچه اکنون در حال رخ دادن است اینکه برنامه‌‌‌ریزی کردیم بتوانیم ظرفیت‌‌‌های تجدیدپذیر کشور را افزایش دهیم. وی درباره روند جذب سرمایه و امکان جذب سرمایه‌گذار خارجی گفت: سرمایه در خود تجدیدپذیرها وجود دارد. ما به ازای هر کیلووات‌‌‌ساعت برقی که تولید می‌‌‌کنیم، سوخت مصرف می‌‌‌کنیم. سوخت مصرف‌شده ارزش بالایی دارد. اگر بتوانیم با روش‌های نوین تکنولوژی و فناورانه نیاز خود را تامین کنیم، حتما نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر طی سه‌سال ۲۵برابر خواهد شد. وی تاکید کرد: در حال حاضر سرمایه‌گذار خارجی هم برای ورود به احداث نیروگاه تجدیدپذیر در ایران تمایل نشان می‌دهد. ممکن است به دلایل خاصی که داریم این موضوع اعلام نشود، اما در حقیقت سرمایه‌گذار خارجی هم تلاش می‌کند برای سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه تجدیدپذیر ایران مشارکت کند.
  • برنامه کشورهای حاشیه دریای‌خزر برای توسعه‌تجارت

    دنیای‌اقتصاد: دریای خزر نقشی محوری در تعاملات اقتصادی، ژئوپلیتیک و زیست‌محیطی منطقه ‌ایفا می‌کند. سومین همایش اقتصادی دریای خزر برگزار شد. سید‌محمد اتابک، وزیر صمت در این جلسه گفت: توسعه‌تجارت بین کشورهای حاشیه دریای خزر به‌عنوان یک ضرورت اساسی بر افزایش همگرایی و بهره‌برداری از فرصت‌های دریای خزر مورد تاکید قرارگرفت و در این مسیر راهبردهایی پیشنهاد شد.
    سه‌شنبه، ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
  • تولید زمستانی صنایع بورسی افت کرد؛

    شاهد دوم رکود صنعت

    تولید صنعتی در تله رکود گرفتار شده است و همزمان از ۴بیماری مختلف رنج می‌برد. شواهد یک گزارش رسمی از روند فعالیت صنایع در دی۱۴۰۳ نشان می‌دهد شرکت‌های صنعتی حاضر در بورس همزمان از کاهش حاشیه سود، افت تولید، افزایش هزینه تولید و کاهش موجودی انبار در رنج هستند و این وضعیت هرماه با شدت بیشتری ادامه پیدا می‌کند. ازآنجاکه در یک روند میان‌مدت، از ابتدای سال پیوسته نرخ رشد بخش صنعت رو به ضعف می‌رود، مشاهده داده‌های پژوهشکده پولی بانک مرکزی خبر از تایید رسمی رکود صنعتی در کشور می‌دهد.
  • در ششمین همایش تخصصی نفت، گاز و پتروشیمی مطرح شد

    ریل‌گذاری برای توسعه بخش نفت

    تاکید بر نقش بخش خصوصی در تامین مالی و توسعه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی از مهم‌ترین مواردی بود که در ششمین نمایشگاه و همایش تخصصی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی از سوی سخنرانان مورد تاکید قرار گرفت. از آنجا که این همایش با محور حمایت تولید داخل و توجه به نقش بخش خصوصی طراحی و اجرایی شده است، عمده بحث سخنرانان متمرکز بر این موارد بود. در این همایش جمعی از مدیران ارشد، نمایندگان مجلس و فعالان بخش خصوصی به بررسی چالش‌ها و راهکارهای توسعه این صنعت پرداختند. محور اصلی این نشست، تامین مالی پروژه‌های بالادستی و نقش کلیدی بخش خصوصی در کاهش ناترازی‌های انرژی بود.
  • تخصیص‌ ارزی برای واردات کالا و قطعات هرروز سخت‌تر می‌شود؛

    سرعت‌گیر توسعه تجارت

    سیاست‌های تجاری دولت‌ها اثرگذاری بالایی بر قابلیت رقابت‌‌‌‌‌پذیری تولید و تامین نیازهای مردم خواهد داشت. اتخاذ سیاست‌های آزادسازی تجاری در برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندازهای ملی و درنظرگرفتن آنها به‌عنوان یکی از اهداف مهم سیاست‌های اقتصادی، سطح رقابت‌پذیری بنگاه‌های تولیدی را افزایش می‌دهد و هم‌‌‌‌‌زمان به بهبود شرایط اقتصادی کشورها منتج خواهدشد. بااین‌‌‌‌‌وجود نباید فراموش کرد در این مسیر چالش‌هایی همچون کمبود منابع ارزی به چشم می‌خورد که مدیریت تولید و تجارت را دشوار خواهد کرد. همین کمبود در سال‌های گذشته به ایجاد اختلاف میان قیمت دلار در سامانه‌‌‌‌‌های رسمی و بازار آزاد منتج شده و مشکلات بسیاری را به‌همراه داشته‌ است.
  • دلایل افت سودآوری استارتاپ‌ها؛

    چالش حاشیه سود در کسب‌وکارهای ایرانی

    حاشیه سود پایین یکی از چالش‌های اساسی بسیاری از استارت‌آپ‌های ایرانی است. این موضوع به دلایل مختلفی از جمله هزینه‌های عملیاتی بالا، رقابت سنگین و عدم‌دسترسی به سرمایه‌گذاران مرتبط است.
  • ضرورت استفاده از ظرفیت‌های مرکز داوری اتاق بازرگانی

    دنیای‌اقتصاد: همایش نقش داوری و مرکز داوری اتاق ایران در قراردادهای تجاری با همکاری کمیسیون خدمات فنی‌‌‌‌مهندسی و احداث اتاق ایران برگزار شد. در این نشست علاوه‌بر توجه به مزایای استفاده از ظرفیت داوری در حل‌‌‌‌وفصل اختلافات احتمالی در فعالیت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری بر لزوم آشنایی افراد با فرآیند داوری تاکید شد.
    دوشنبه، ۲۹ بهمن ۱۴۰۳
  • شورای اقتصاد مجوز تولید ۳۰‌هزار مگاوات برق سبز را صادر کرد؛

    نیمه‌ خاموش برق خورشیدی

    کلید برق پاک با مصوبه شورای اقتصاد در راستای اجرای ۳۰هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر (خورشیدی و بادی)، زده شد. رفع ناترازی بیش از ۲۵هزار مگاواتی انرژی و توسعه برق پاک اما مسیر طولانی و ناهمواری است که همچنان بخش عمده آن تاریک است. تحقق برق سبز در وهله اول با یک حفره عمیق مالی رو‌به‌رو است که تشنه تزریق سرمایه در شرایط بی‌پولی کشور است. زیرساخت‌های فرسوده، کمبود نیروی متخصص، تصدی‌گری دولت، اصرار سیاستگذار به قیمت‌گذاری و پالس منفی به سرمایه‌گذار، تاریکی این مسیر را بیشتر کرده است.
  • وزارت اقتصاد به گزارش «خواب محیط کسب‌و‌کار» پاسخ داد

    بهبود محیط کار دغدغه دولت است

    داده‌های بلندمدت فضای کسب‌وکار در ایران در گزارشی با عنوان «خواب محیط کسب‌وکار» در روزنامه «دنیای‌اقتصاد» مورخ ۱۶بهمن‌ماه ۱۴۰۳ مورد تحلیل قرار گرفت. در همین راستا مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی با ارسال توضیحاتی با عنوان «اقدامات نوین دولت چهاردهم در راستای بهبود محیط کسب‌وکار» به این گزارش پاسخ داد. این جوابیه وفق قانون مطبوعات در ادامه عینا آورده شده است:
  • در گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران بررسی شد؛

    تجارت‌جهانی در افق ۲۰۳۰

    تنش‌های ژئوپلیتیک و پیشرفت‌ها در حوزه فناوری، تجارت جهانی را متحول کرده است. تحلیلگران معتقدند که سیاستگذاری در ایران باید با این تغییرات همراستا شود. ساده‌انگاری در تحلیل روندهای تجاری می‌تواند جایگاه ایران را در عرصه بین‌الملل با تهدید جدی مواجه کند.
  • توسعه روابط اقتصادی ایران و قزاقستان

    وزیر صمت افزایش مبادلات اقتصادی و تجاری تهران و آستانه را تا مرز ۳‌میلیارد دلار مورد‌توافق و خواست مسوولان دو کشور عنوان کرد و توافق‌نامه تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا را تسهیل‌‌‌‌‌‌‌کننده مبادلات بین‌بانکی میان تجار و بازرگانان دو کشور دانست.
  • معاون وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد

    عرضه برنج با نرخ مصوب

    قیمت برنج ایرانی و پرمحصول در یک ماه اخیر افزایش چشمگیری داشته‌است. معاون برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی، این افزایش را ناشی از ناهمخوانی عرضه و تقاضا دانسته و از برنامه‌هایی برای کنترل قیمت، از جمله عرضه ذخایر احتکار‌شده و واردات برنج خبر داد.
    یکشنبه، ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
  • چرا بندر انزلی در عرصه رقابت دریای خزر عقب ماند؟

    دنیای اقتصاد: داده‌‌‌‌‌‌های تحلیلی از فعالیت‌های بنادر دریای خزر در تاریخ دوم بهمن۱۴۰۳ نشان می‌دهد که بندر آکتائو(قزاقستان) و بندر آستاراخان(روسیه) با بیشترین تعداد کشتی‌‌‌‌‌‌ها، حجم واردات و صادرات و تنوع کشتی‌‌‌‌‌‌ها، به‌عنوان قطب‌‌‌‌‌‌های تجاری اصلی در منطقه فعالیت می‌کنند.
  • راز موفقیت همسایه غربی در جذب سرمایه خارجی

    پر پرواز اقتصاد عراق

    عراق موفق شده است با مشارکت فعالانه در اقتصاد جهان، مزیت‌های اقتصادی خود را به‌کار گیرد و سرمایه عظیم بازیگران خارجی را برای توسعه زیرساخت‌های خود جذب کند. محمدمهدی بهکیش در این رابطه معتقد است در این مسیر، تغییر ریل حکمرانی بال پرواز عراق بوده است.
  • تعرفه‏‏‏‏‏‌گذاری‏‏‏‏‏‌ بر واردات فولاد و آلومینیوم روی اقتصاد آمریکا چه اثری دارد؟

    بومرنگ جنگ تعرفه‏‏‏‏‏‌ها

    کشورهای هدف تعرفه‌های ۲۵‌درصدی دونالد ترامپ بر فولاد و آلومینیوم می‌گویند؛ در حال آماده‌‌‌‌‌‌سازی اجرای اقدامات متقابل‌برای جبران خسارات اقتصادی هستند. دویچه وله تاثیر آخرین اقدام رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور آمریکا مبنی‌بر تعرفه‌‌‌‌‌‌گذاری ۲۵‌درصدی بر فولاد و آلومینیوم را ارزیابی کرده‌است. دونالد ترامپ، تصمیم خود برای وضع تعرفه ۲۵‌درصدی بر تمام واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا را آغازی برای ثروتمند‌کردن دوباره آمریکا توصیف کرده‌است. بااین‌‌‌‌‌‌وجود بسیاری از اقتصاددانان با این ادعای ترامپ مبنی‌بر اینکه صادرکنندگان خارجی و نه آمریکایی‌‌‌‌‌‌های معمولی، بیشترین اثرات تعرفه‌‌‌‌‌‌ای را متحمل خواهند شد، موافق نیستند.
  • عیسی منصوری، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران شد

    مراسم معارفه عیسی منصوری به‌عنوان رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با حضور رئیس و تعدادی از نواب رئیس اتاق ایران برگزار شد. پیش از این حجت میرزائی، ریاست این مرکز را به عهده داشت.
  • «دنیای‌اقتصاد» فرصت‏‏‌های صنایع در عصر اقتصاد دیجیتال را بررسی کرد؛

    تاب‌آوری با جادوی داده

    در جهان امروز، اطلاعات و داده‌‌‌ها به‌‌‌عنوان کالا شناخته می‌‌‌شوند. روند اقتصاد جهان و تحولات صنعت چهارم به توسعه فناوری‌‌‌های جدید و کالا‌‌‌های ناملموسی نظیر داده‌‌‌ها وابسته است. برخلاف اقتصاد سنتی که بر کالاهای فیزیکی و خدمات متمرکز است، اقتصاد اطلاعات به تحلیل نحوه تولید، توزیع و بهره‌‌‌برداری از داده‌‌‌ها می‌‌‌پردازد. توسعه دولت الکترونیک و رشد کسب‌وکار‌‌‌های آنلاین، می‌‌‌تواند به اقتصاد ایران رنگ و روی دیگری دهد و امکان توسعه صنعتی از طریق دیجیتالی کردن کسب‌وکارها را فراهم کند. بنابراین استفاده از انقلاب چهارم صنعتی در ساختار اقتصاد ایران فرصت‌‌‌های تازه و ناشناخته‌ای را برای کشور ایجاد خواهد کرد. از آنجا که داده‌‌‌ها در تمامی بخش‌‌‌های بنگاه‌‌‌های اقتصادی، از جمله تولید، تحقیق و توسعه، منابع انسانی، فروش و تجارت، نقش موثری ایفا می‌کنند، در این گفت‌وگو سعی شده است تا روی تحول صنعتی از مسیر داده‌‌‌محور شدن بنگاه بحث شود.
  • پیش‌بینی صادرات ۲میلیارد دلاری مناطق آزاد در سال ۱۴۰۴

    دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد از هدف‌‌‌گذاری صادرات ۲میلیارد دلاری برای سال آینده خبر داد و گفت: رفع موانع قانونی و افزایش مشوق‌‌‌های صادراتی در این مناطق در اولویت قرار دارد.
    شنبه، ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» تجارت دریایی از آکتائو تا انزلی را بررسی کرد؛

    بندر هست، صادرات نیست

    طبق داده‌های موجود از فعالیت‌های بنادر کشورهای حاشیه دریای خزر، بنادر ترکمن‌باشی(ترکمنستان)، بندر باکو(جمهوری‌ آذربایجان) و آستراخان(روسیه) به‌عنوان مراکز اصلی تجاری و اقتصادی در این منطقه شناخته می‌شوند و سهم انزلی از تجارت بزرگ این پهنه آبی اندک است. بنادر مورد اشاره، با بیشترین تعداد کشتی‏‏‏‏‏‌ها، حجم بالای واردات و صادرات و تنوع کشتی‌های موجود، نقش حیاتی در تحرکات تجاری و اقتصادی منطقه‌ایفا می‌کنند. در مقابل، بندر انزلی در ایران با کم‌ترین میزان فعالیت تجاری، نیازمند بازنگری در سیاست‌های تجاری و تقویت زیرساخت‌هاست.
  • «دنیای‌اقتصاد» چشم‌انداز رشد ۸ درصدی از مسیر صنعت را بررسی می‌کند؛

    پایان افسانه داخلی‌سازی

    بررسی داده‌های آماری نشان می‌دهد بخش «صنعت‌ومعدن» دیگر توانی برای رشدزایی بیشتر ندارد. ناترازی و محدودیت‌های وارداتی مهم‌ترین مقصر منفی شدن رشد این بخش در پاییز است؛ ضمن اینکه از مسیر داخلی‌سازی و جایگزینی واردات هم بیش از این نمی‌توان به رشد اقتصادی رسید. اقتصاددانان پیشنهاد می‌کنند سیاستگذار با تعریف یک مسیر جدید برای تجارت خارجی کشور، تولید داخلی را برای توسعه صادرات آماده کند. بخش تولید تنها در این شرایط است که ضمن تحریک رشد اقتصادی، امکان تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه را پیدا می‌کند.
  • آینده تجارت‌جهانی

    اتاق بازرگانی ایران در یک گزارش پژوهشی با عنوان «روندهای متحول‌کننده قدرت اقتصادی در جهان تا افق۲۰۳۰ و تاثیرات آن بر ایران» آخرین تغییرات در حوزه تجارت بین‌الملل را مورد بررسی قرارداده‌است.
    پنجشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» روند بلندمدت تجارت در اعضای سابق بلوک‌شرق را بررسی کرد؛

    تجارت اسیر لجاجت

    ایدئولوژی بر روندهای تجاری کشورها اثر عمیقی دارد. در واقع روندهای کلان حکمرانی بر جهت‌گیری اقتصادی کشورها در عرصه اقتصاد بین‌الملل اثرگذار است. مقایسه وضعیت تجارت خارجی کوبا با اسلواکی، پرو، مجارستان و ویتنام گویای نکات جالبی است. مرور داده‌های بلندمدت تجارت خارجی در این ۵کشور که سابقه عضویت در بلوک شرق را داشتند، نشان می‌دهد رهایی از ایدئولوژی کمونیسم اثر عمیقی بر جهت‌گیری کلان حکمرانی در این کشورها داشته و پس از سه دهه ساختار صادرات و واردات این کشورها را دگرگون کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» روند ۹ ماهه صادرات بخش معدن را بررسی کرد؛

    غفلت ملی از فلزات آینده‏‏‌ساز

    تراز تجاری بخش معدن در ۹ماهه ۱۴۰۳ اگرچه مثبت است، اما این بخش مهم اقتصاد برای دستیابی به رشد ۱۳درصدی هدف‌گذاری‌شده در برنامه هفتم توسعه و همچنین ماندگاری در بازارهای جهانی به‌عنوان بازیگر تاثیرگذار معدنی، با دو تهدید جدی در کوتاه‏‏‌مدت و بلندمدت روبه‌روست. در حال حاضر از یک‌طرف محدودیت‌های ناشی از ناترازی انرژی، سیاستگذاری‏‏‌های غلط و مداخلات دولتی در کنار کاهش سرمایه‌گذاری، مانع ارزآوری و رشد بخش معدن شده است و از طرف دیگرکم‌‏‏‌توجهی وجا‏‏‌ماندگی از روند‏‏‌ جهانی ‌گذار انرژی و فقدان ‌تمرکز و سیاستگذاری بهینه برای تولید فلزهای موردنیاز در فرآیند کربن‎‏‏‌زدایی، جایگاه ایران را در بازارهای جهانی و درآمدزایی این بخش در بلندمدت تهدید می‌کند.
  • دلیل هزینه زیاد و عملکرد پایین نیروگاه‏‏‌های حرارتی چیست؟

    ماجرای راندمان در ایران

    صنایع برق و گاز از جمله حوزه‌‌‌‌هایی هستند که در اغلب بخش‌‌‌های زنجیره به صورت انحصاری در اختیار دولت بوده یا از سیاستگذاران خط می‌گیرند. ابعاد بزرگ سرمایه‌گذاری در این دو صنعت و مداخلات گسترده در قیمت و روندهای عرضه و تقاضا، بخش خصوصی را طی سال‌ها از ورود به این بخش بازداشته است. همین عامل باعث شده است تا سطح بهره‌‌‌وری در این بخش از صنایع کشور نسبت به کشورهای رقیب تنزل یابد.
  • دور تازه تعرفه‌گذاری بر کالاهای وارداتی؛

    حیرت جهانی از جنگ تجاری ترامپ

    رویترز روز گذشته خبری منتشر کرد که محتوای آن به دور تازه تعرفه‌‌‌گذاری بر کالاهای واردشده به آمریکا اشاره دارد. ظاهرا مشاوران دونالد ترامپ در حال نهایی کردن طرح‌‌‌هایی برای وضع تعرفه‌‌‌های متقابل بر هر کشوری هستند که بر کالاهای وارداتی آمریکا تعرفه اعمال می‌کند؛ موضوعی که ترس از گسترش جنگ تجاری جهانی را تشدید کرده است. اخیرا ترامپ اعلام کرده است که تعرفه‌‌‌هایی را بر هر کشوری که بر واردات کالاهای آمریکایی تعرفه اعمال کند، وضع خواهد کرد. این اقدام به نگرانی‌ها از گسترش جنگ تجاری جهانی دامن زده است. ترامپ تصمیم بر اعمال تعرفه‌‌‌های جدید بر واردات فولاد و آلومینیوم گرفته که باعث واکنش‌‌‌ منفی کشورهای مختلف، از جمله مکزیک، کانادا و اتحادیه اروپا شده است. کشورهایی مانند ژاپن و استرالیا نیز درخواست معافیت از این تعرفه‌‌‌ها را دارند. در همین راستا، وزرای تجارت اتحادیه اروپا به صورت مجازی برای بررسی پاسخ‌‌‌های خود گرد هم آمده‌‌‌اند و به دنبال راهکارهایی برای جلوگیری از بروز جنگ تجاری هستند. این تحولات باعث شده است تا صنایع وابسته به فولاد و آلومینیوم در سراسر جهان، به‌ویژه در اروپا و استرالیا، تحت‌تاثیر افزایش هزینه‌‌‌ها و تاثیرات احتمالی آن بر قیمت‌ها و زنجیره‌‌‌های تامین قرار گرفته و برای مهار این نااطمینانی تلاش کنند. در نهایت، ترامپ از اعمال تعرفه‌‌‌های اضافی بر کالاهای دیگر از جمله خودروها، نیمه‌‌‌رساناها و داروها خبر داده است. وزارت اقتصاد آلمان پیش از اعلام رسمی تعرفه‌‌‌های جدید ترامپ گفت که اتحادیه اروپا باید بر مذاکره برای جلوگیری از جنگ تجاری در فراآتلانتیک تمرکز کند و در عین حال آماده اقدامات متقابل باشد.
  • آرامش پس از توفان

    پس از تنش‌‌‌های نظامی در خاورمیانه، آرامش به تجارت دریایی بازگشته است. دی‌‌‌پی‌ورلد که یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان در این حوزه به شمار می‌رود در سال ۲۰۲۴ با جابه‌‌‌جایی ۸۸.۳میلیون کانتینر ۲۰فوتی رشد ۸.۳درصدی را در زمینه جابه‌جایی بار در مسیرهای دریایی ثبت کرده است. این عملکرد در شرایطی رقم خورد که بحران دریای سرخ چالش‌‌‌های جدی برای صنعت حمل‌‌‌ونقل ایجاد کرده بود. تنوع جغرافیایی و مدیریت هوشمندانه زنجیره تامین، نقش مهمی در این موفقیت داشتند. احمد بن سلیم، مدیرعامل دی‌‌‌پی‌ورلد، اعلام کرد که این شرکت طی دهه گذشته ۱۱میلیارد دلار در زیرساخت‌‌‌های لجستیک سرمایه‌گذاری کرده که باعث افزایش ظرفیت عملیاتی و تقویت جایگاه رقابتی آن شده است. از مهم‌ترین دستاوردهای ۲۰۲۴ می‌‌‌توان به افزایش ۸۷درصدی حجم جابه‌‌‌جایی در ترمینال پوسورخا اکوادور اشاره کرد. همچنین، بنادر سان‌آنتونیو، یاریمجا، چنای، کالائو، آنتورپ و لندن گیت‌‌‌وی رشد دورقمی داشتند و بندر جبل‌‌‌علی نیز ۷‌درصد رشد کرد. دی‌‌‌پی‌ورلد با ادغام اویاپ ترکیه، آغاز عملیات توسعه بندر دارالسلام و فعال‌‌‌سازی ترمینال بلاوان، توان جابه‌جایی یک‌میلیون کانتینر ۲۰فوتی (TEU) را به ظرفیت حمل‌‌‌ونقل جهانی افزوده است.