شماره روزنامه ۶۲۱۳
|
    دوشنبه، ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
  • یورواستات آمار تجارت ایران و اتحادیه اروپا در ۱۱ ماه نخست ۲۰۲۴ را منتشر کرد؛

    خرده‌فروشی به‌جای صادرات

    در یک سیاست تجاری معقول، متنوع‌سازی مقاصد واردات و صادرات یک اصل خدشه‌ناپذیر است. در عین حال توجه به توسعه تجارت با ‌کانون‌های ثروت و فناوری جهان اصل دیگر ی است که قطب‌نمای کشورها در مسیر رشد اقتصادی است. نگاهی به نمای بلندمدت تجارت ایران با اتحادیه اروپا نشان می‌دهد این قاره اگرچه زمانی یکی از مهم‌ترین شرکای اقتصاد ایران بود، اما امروز دو طرف به‌شدت از یکدیگر دور شده‌اند؛ ضمن اینکه صادرات ایران به این قاره آن‌قدر کاهش پیدا کرده که به خرده‌فروشی شباهت پیدا کرده است.
  • جابه‏‏‌جایی پایتخت راهکار مناسبی برای بحران آب تهران نیست؛

    پایان آبی کلان‌شهرها

    بارگذاری بیش از حد جمعیت، اقتصاد و سازه بر کلان‌شهرها موجب شده است ظرفیت آبی کشور تحلیل رود. این وضعیت در تهران به سمتی رفته که کارشناسان از پایان آبی تهران خبر می‌دهند و توصیه می‌کنند سیاستگذار به‌جای تامین، به سمت مدیریت مصرف آب حرکت کند.
  • مرکز آمار ایران اعلام کرد؛

    تورم تولیدکننده صنعت برق؛ ۱۴.۶ درصد

    دنیای‌اقتصاد: مرکز آمار اعلام کرد که در آذر امسال، میزان تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق در ۱۲ماه منتهی به آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴.۶‌درصد بوده است.در آذر امسال، شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق ۴۵۹.۷ بوده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳۰.۶‌درصد افزایش یافته است و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۸.۶‌درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۱۴.۶‌درصد افزایش داشته است.
  • به وضعیت تولید کود شیمیایی رسیدگی شود

    رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان کودهای شیمیایی طی نامه‌‌‌‌‌‌‌‌ای به وزیر جهادکشاورزی از ممنوعیت واردات مواد اولیه و عدم‌تخصیص ارز گلایه‌کرده و خواستار رسیدگی به وضعیت تولید کود شیمیایی شده‌است.
  • تجارت ایران و کره‌جنوبی به پایین‌ترین میزان خود رسید

    دنیای‌اقتصاد: نایب‌رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره‌جنوبی، گفت: سطح تجارت ایران و کره‌جنوبی تحت‌تاثیر عدم‌امکان مبادلات مالی و موانع برآمده از تحریم‌ها به کم‌ترین میزان ممکن افت کرده‌است.
  • اکونومیست تحلیل کرد؛

    تعرفه بیشتر؛ فقر بیشتر

    اکونومیست در شماره‌اخیر خود عاقبت سیاست‌های تعرفه‌‌‌‌‌ای دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا را پیش‌بینی کرده‌است. به عقیده نویسندگان این مجله، تعرفه‌‌‌‌‌گذاری ترامپ زمینه‌‌‌‌‌ساز فقر بیشتر جهان و آمریکا خواهدشد و تاثیرات منفی قابل‌توجهی بر اقتصاد این کشور و همچنین اقتصاد جهانی دارد. این سیاست‌ها که به‌منظور کاهش کسری تجاری، تقویت تولید داخلی و ایجاد درآمد برای دولت اعمال‌شده‌اند، نه‌‌‌‌‌تنها به اهداف موردنظر نمی‌‌‌‌‌رسند، بلکه باعث تضعیف رقابت‌پذیری آمریکا در بازارهای جهانی می‌شوند.
    یکشنبه، ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
  • گمرک شفاف سازی کرد

    اولین محموله تجاری آیفون ۱۶ از گمرک ترخیص شد

    به گزارش روابط عمومی گمرک ایران، با تعریف و ایجاد شناسه ارزش تجاری آیفون ۱۶ در سامانه ارزش گذاری گمرکی (TSC)، اولین محموله از این گوشی‌ها به روش تجاری ترخیص شد.
  • کوهستانی که به گنج تبدیل شد؛ ماجرای طلای ۷۵ میلیارد یورویی چین!

    دنیای اقتصاد: در کوهستان‌های هنان چین، زمین‌شناسان ذخیره‌ای از طلا به ارزش ۷۵ میلیارد یورو کشف کرده‌اند. این گنج عظیم که به‌خاطر خلوص و حجم بی‌نظیرش شهرت یافته، می‌تواند بازار جهانی طلا را متحول کند.
  • سفارت ایران در فرانسه گزارش داد؛

    افزایش ۱۲ درصدی صادرات ایران به فرانسه

    دنیای اقتصاد: ​با وجود تراز تجاری منفی ۲۱۵ میلیون یورویی ایران با فرانسه، در سال ۲۰۲۴ صادرات ایران به این کشور ۱۲ درصد افزایش داشته است.
  • بار مالیات بر شانه‌های تولیدکنندگان شفاف؛

    چرا عدالت مالیاتی به انحراف کشیده شده است؟

    دنیای اقتصاد: مالیات‌ستانی یکی از ابزارهای مهم در توسعه اقتصاد و تأمین منابع مالی دولت است؛ اما در ایران این نظام به دلیل وجود حفره‌هایی چون اقتصاد غیررسمی، فرار مالیاتی و معافیت‌های گسترده به عدالت مالیاتی آسیب رسانده است.
  • بازار کالاهای اساسی دستخوش کمبود و گرانی است

    غذا در تله تنظیم‌گری

    نامه روز گذشته رئیس اتاق بازرگانی ایران به وزرای اقتصاد و جهادکشاورزی پیرامون ضرورت تامین ارز موردنیاز کالاهای اساسی، خبر از اثر بالای سیاست ارزی بر امنیت غذا در کشور دارد. موضوعی که دست‌کم فعلا در بخش نهاده‌های دامی و نهاده‌های تولید روغن موجب چالش جدی شده‌است. ترکیب تنگنای ارزی با سیاست تنظیم‌بازار کشاورزی ناقص و عدم‌تعهد دولت در پرداخت مطالبات کشاورزان موجب‌شده تا مجموعا دسترسی به غذا سخت شود. هم‌اینک در بازار روغن، گوشت و برخی دیگر از اقلام غذایی نظیر سیب‌زمینی عرضه دستخوش چالش شده و در قالب کمبود و گرانی به مصرف‌کنندگان اصابت کرده‌است. البته اقتصاد هر‌ساله در برهه‌های زمانی مختلف شاهد برهم خوردن تعادل در بازار محصولات کشاورزی و باغی است. کاهش عرضه برخی محصولات یا رشد قابل‌توجه قیمت فروش در بازار داخلی موضوعاتی است که جزو جدایی‌ناپذیر بازار غذا در ایران و جهان است.
  • «دنیای‌اقتصاد» برندگان و بازندگان بی‌عدالتی مالیاتی را بررسی می‌کند؛

    حفره مالیات‌ستانی

    مالیات‌ستانی وزنه پای صنایع نیست؛ اگر دولت بتواند با صرف دقیق منابع در زیرساخت‌ها، تنظیم‌گری و اجرا مسیر حرکت اقتصاد را هموار سازد. در اقتصاد ایران اما وجود چهار بخش غیرقابل دسترس برای مالیات‌ستانی موجب شده تا توان سیاستگذار برای اجرای درست این سه وظیفه تنزل یابد. این ۴بخش که به ترتیب شامل اقتصاد غیررسمی، فرارهای مالیاتی، حوزه‌های غیرقابل دسترس و دارندگان معافیت‌ مالیاتی است، عملا عدالت مالیاتی را به انحراف کشانده‌اند. بازیگران منتفع از این ۴حفره در حالی زمینه‌ساز کاهش حجم مالیات‌ستانی شده‌اند که عملا از بخش خصوصی شفاف یک بازنده بزرگ ساخته‌اند. این بخش که عموما بنگاه‌های کوچک، متوسط و تا حدی بزرگ خصوصی در سه بخش در فضای تولید، خدمات و کشاورزی را شامل می‌شود، مجبور است عمده منابع درآمدی دولت در بخش مالیات‌ستانی را تامین کند. موضوعی که نهایتا موجب می‌شود تا بخش خصوصی در مقایسه با بنگاه‌های خصولتی، عمومی، حاکمیتی و غیررسمی در موضع ضعف قرار بگیرد و برای تداوم فعالیت خود در اقتصاد ایران، هزینه بالاتری را بپردازد. مرور شواهد مختلف از اقتصاد ایران نشان می‌دهد روند مالیات‌ستانی از بخش شفاف اقتصاد ایران در سال‌های اخیر پیوسته صعودی بوده اما این هزینه هرگز به بهبود کیفیت سیاستگذاری، ارتقای توان تنظیم‌گری و اجرا یا تسهیل مسیر رشد اقتصادی بنگاه‌ها منجر نشده است. در این شرایط وقتی بنگاه شفاف بخش خصوصی هدف برنامه‌های مالیات‌ستانی قرار می‌گیرد و همزمان با سطح بی‌سابقه‌ای از فشار از مسیرهای قیمت‌گذاری دستوری، فشارهای تحریم و FATF، دریافت مجوز واردات و صادرات، هزینه‌های تامین اجتماعی و بیمه، نقل و انتقال ارز و... روبه‌رو است، حاشیه سود بنگاه کاهش می‌یابد و انگیزه تولید رو به افول می‌رود. تداوم اخذ مالیات از بخش شفاف، بالنده و بهره‌ور اقتصاد ایران در صورتی که با افزایش دامنه مالیات‌ستانی در ۴بخش مذکور همراه نشود، سیگنال خروج از اقتصاد شفاف و رسمی را به بخش خصوصی و بازیگران کوچک و متوسط می‌دهد.
  • وزیر نیرو:

    بودجه امسال آب به دستمان نرسیده است

    وزیر نیرو گفت با وجود آنکه در ماه‌‌‌های پایانی سال هستیم، بودجه امسال بخش آب که سال گذشته تصویب شد، هنوز به‌‌‌ دستمان نرسیده است و کمتر از نصف آن‌‌‌ را دریافت کرده‌‌‌ایم‌‌‌.
  • حکم قانون برای احداث ۱۰‌هزار مگاوات نیروگاه توسط صنایع انرژی‌‌‌بر

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر بر لزوم تقویت فعالیت بورس انرژی تاکید کرد و با بیان اینکه در حال حاضر امکان خرید برق برای مصارف بیش از ۳۰کیلووات از بورس انرژی فراهم است، گفت: برنامه این است که به‌تدریج فضای رقابتی شکل گرفته و واحدهای کوچک‌تر هم بتوانند برق خود را از بورس انرژی تامین کنند.
  • خصوصی‌‌‌ها در تنگنای تحریم‌‌‌های داخلی و خارجی

    دنیای‌اقتصاد: عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: بخش خصوصی در فشار تحریم‌‌‌های خارجی و داخلی تمام توان خود را به کار گرفته تا بقای خود را حفظ کند و دیگر جانی برای رشد و توسعه ندارد و به عبارت ساده‌‌‌تر روح بخش خصوصی در ایران ملول و خسته است.
  • عکس نوشت - ۱۴۰۳/۱۱/۰۷

    انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ مصرف جهانی گوشت مرغ از تمام پروتئین‏‏‏‏‏‏‌های دیگر در کشورهای هند، آفریقا و ویتنام پیشی بگیرد؛ در حالی‌که پیش‏‏‏‏‏‏‌بینی می‌شود رشد مصرف گوشت مرغ در قیاس با سایر پروتئین‏‏‏‏‏‏‌ها در اتحادیه اروپا و بریتانیا معتدل بماند.
    شنبه، ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
  • درخواست رئیس اتاق ایران از پزشکیان؛

    آقای رئیس جمهور، از سرمایه‌گذاران ایرانی در خارج از کشور حمایت کنید

    دنیای اقتصاد: رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از رئیس‌جمهور درخواست کرد تا دولت از سرمایه‌گذاران ایرانی که در خارج از کشور سرمایه‌گذاری می‌کنند، با جدیت حمایت کند.
  • زمین‌شناسان گزارش دادند؛

    کشف معدن طلای ۷۵ میلیارد یورویی در کوهستان‌های دورافتاده چین

    دنیای اقتصاد: در اعماق کوهستان «هنان» در چین، زمین‌شناسان گنجی مرموز به ارزش هنگفت ۷۵ میلیارد یورو کشف کرده‌اند. این کشف نادر که در اعماق جنگل‌های باستانی پنهان شده بود، می‌تواند بازارهای جهانی را متحول کرده و آینده معدن‌کاری طلا را تغییر دهد؛. اما داستان به همین جا ختم نمی‌شود، این گنج چالش‌های زیست‌محیطی و پیامدهای ژئوپلیتیک منحصر به فرد خود را نیز به همراه خواهد داشت.
  • کارنامه قبولی صادرات ۱۰ ماهه

    وزیر اقتصاد می‌گوید، تغییر سیاست ارزی کارگشا بود و به رشد صادرات غیرنفتی و بهبود تراز تجاری کشور ظرف مدت کوتاهی منجر شد. آمار ۱۰ماه تجارت خارجی ایران در حالی منتشر شد که طبق شواهد رسمی، صادرات غیرنفتی ایران تا ماه آینده به۵۰میلیارد دلار خواهد رسید.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

    مانع‌زدایی از رشد صنایع؛ لطفا این موارد را فورا حل کنید

    تغییر ریل سیاستگذار جلب رضایت نسبی بخش خصوصی را در پی داشته است. تلاش برای حل و فصل مسائلی نظیر تحریم و FATF در کنار اتخاذ سیاست ارزی معقول موجب شده است بهبود نسبی در فضای کسب‌وکار حاصل شود. اثر سیاست‌های دولت چهاردهم در صنایع، سبب شده است تا سود خالص صنایع فقط با احتساب ۳۰۰نماد، در سومین فصل سال از ۱۴۰هزار میلیارد تومان عبور کند که نسبت به فصل پاییز سال گذشته رشد ۵درصدی داشته است.
  • صاحب‌نظران در یک نشست تخصصی بررسی کردند‌؛

    بهره‏‏‏‏‌وری در سرگردانی

    کم‌‌‌توجهی به نظام کارشناسی و پرهیز از حل سریع مسائل عمومی از مهم‌ترین عوامل سرگردانی بهره‌‌‌‌‌وری در ایران است. به عقیده سه کارشناس و صاحب‌نظر حوزه حکمرانی و مدیریت، اگر صنایع، کسب‌وکارها و اقتصاد ایران در زمینه بهره‌‌‌‌‌وری موفق نیستند و با مسائلی نظیر انرژی و چالش ناترازی روبه‌رو هستند، به این‌دلیل است که مسائل بحرانی عمیق شده و در شناخت و حل آنها از علم، کار کارشناسی و اجرای به‌‌‌‌‌موقع پرهیز شده‌است.
  • یونیدو از وضعیت تولید صنعتی جهانی گزارش داد؛

    سرگیجه تولید در اکتبر ۲۰۲۴

    تولید صنعتی جهان در اکتبر وضعیت خوبی نداشت. به گزارش سازمان صنعتی ملل متحد (UNIDO)، تولید جهانی در اکتبر ۲۰۲۴ تنها ۰.۳درصد رشد کرده؛ گرچه به‌طور کلی آهنگ تولید در جهان طی سال ۲۰۲۴ روند صعودی و افزایشی را طی کرده است. رشد ملایم و ۰.۳درصدی تولید صنعتی جهان هرچند اندک، اما نشان‌دهنده بهبود نسبی در بخش تولید جهانی است.
  • موسسه «اس ‏‏‌اند ‏‏‌پی گلوبال» آینده بازار روغن را پیش‌بینی کرد

    اسرار بحران جهانی روغن

    شواهد واقعی بحران جهانی روغن آرام‌آرام هویدا می‌شود. بعد از خروج شرکت عربستانی صافولا از بازار روغن ایران، بسیاری علت کمبود روغن در بازار کشور را به این مساله ربط دادند؛ اما با بررسی آمارهای واردات روغن خام و نهاده‌‌‌های تولید روغن مثل دانه‌‌‌های روغنی، مشخص شد چالش کمبود روغن در ایران چیست. حالا اما داده‌‌‌های تازه موسسه «اس‌اندپی گلوبال» نشان می‌دهد بخش مهمی از ماجرای کمبود روغن در ایران دیده نشده است.
  • توافق ایران و عمان برای حذف تعرفه‌های تجاری

    دنیای‌اقتصاد: ایران و عمان تفاهم‌نامه مشترک اقتصادی در حوزه تجارت ترجیحی و همکاری‌های گمرکی امضا کردند.به گزارش خبر‌‌گزاری تسنیم، بیست‌و‌یکمین اجلاس همکاری‌های مشترک ایران و عمان به میزبانی مسقط برگزار شد.
  • معافیت صادرکنندگان تا سقف ۱۰‌هزار یورو از تعهدات ارزی

    دنیای‌اقتصاد: معافیت از ایفای تعهدات ارزی برای صادرکنندگان دارای ۱۰‌هزار یورو و کمتر از سوی کمیته کارشناسی بازگشت ارز حاصل از صادرات اعلام شد.به گزارش خبر‌‌گزاری مهر، با توجه به اختیارات کارگروه بازگشت ارز وفق تبصره‌۶ بند‌«ح» ماده‌۲ مکرر قانون مبارزه با قاچاق‌کالا و ارز و محدودیت‌های ایجادشده برای دارندگان کارت بازرگانی دارای صادرات تا سقف ۱۰ یورو مقرر شد: شناسه‏‏‏‏‏‏‏‏‌های ملی که جمع صادرات سال‌های ۱۳۹۷ تا پایان سال‌۱۴۰۲ آنها به میزان ۱۰‌هزار یورو و کمتر است، از شمول تعهدات ارزی حاصل از صادرات خارج شوند.
  • دو شاهد آماری از تجارت‌جهانی

    آخرین گزارش‌های آنکتاد نشان می‌دهد در‌سالی که گذشت روند قیمت حمل‌ونقل دریایی تغییرات ملموسی را تجربه کرد. به‌طور مشخص شاخص حمل‌ونقل کانتیری شانگهای در نتیجه تحولات منطقه خاورمیانه و وضعیت کانال سوئز به‌شدت نوسان پیدا کرد و در فاصله فصل دوم ۲۰۲۳ تا اواسط ۲۰۲۴ تا ۳.۵‌برابر افزایش‌یافت. این موضوع که اثر بالایی بر هزینه تمام‌شده محصول برجای گذاشت در هفته‌های اخیر به دلیل کاهش ابعاد تنش کمرنگ شده اما تصویری روشن از اهمیت فوق‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌العاده صلح در مسیرهای تجارت دریایی را یادآوری کرد.
    جمعه، ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
  • خبر خوب وزیر اقتصاد درباره صادرات ایران؛

    ۳۰ میلیارد دلار نفت صادر کردیم

    دنیای اقتصاد: وزیر اقتصاد اعلام کرد رشد ۱۸ درصدی صادرات غیرنفتی در ۱۰ ماهه امسال نسبت به سال گذشته محقق شده و ۳۰ میلیارد دلار نفت در این دوره صادر شده است.
  • وزیر صمت تشریح کرد؛

    جزئیات توافق مهم ایران و عمان

    دنیای اقتصاد: بیست و یکمین اجلاس همکاری های مشترک ایران و عمان به میزبانی مسقط برگزار شد؛ نشستی که به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت با ۲۰ نشست قبلی متفاوت بود؛ به نحوی که ایران و عمان در این اجلاس، تفاهم نامه مشترک اقتصادی در حوزه تجارت ترجیحی و همکاری‌های گمرکی امضا کردند.
    پنجشنبه، ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
  • نظام تصمیم‌گیری و اجرایی چه وظایفی در قبال فعالان اقتصادی دارند؟

    نقشه مانع‏‏‏‏‌زدایی از بخش خصوصی

    دیدار رهبر انقلاب با کارآفرینان، سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی، فرصتی فراهم کرد تا فعالان اقتصادی در حوزه‌های مختلف به تشریح دغدغه‌‌‌‌‌های خود بپردازند. تاکید بر رفع قیمت‌گذاری دستوری، کاهش تصدیگری دولت، تغییرات پیاپی نرخ ارز، بی‌‌‌‌‌ثباتی شدید در قوانین و مقررات در کنار قاچاق و تنگنای نقدینگی از مهم‌ترین مواردی بود که صنعتگران و فعالان اقتصادی از آنها به‌عنوان موانع بزرگ توسعه بخش‌خصوصی در کشور یاد کردند.