شماره روزنامه ۶۲۰۲
|
    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • آیا سهم وبصادر در آینده جهش خواهد کرد؟

    بانک صادرات ایران در مسیر چابک سازی

    بانک صادرات ایران با تمرکز بر افزایش سهم درآمدهای ارزی و مدیریت هوشمندانه هزینه‌‌ها، گام‌‌های بلندی در مسیر تقویت ثبات مالی و بهره‌‌وری در سال‌های اخیر برداشته است. رشد خیره‌‌کننده ۱۹۷ درصدی درآمدهای ارزی در راستای پیاده‌سازی استراتژی‌های جدید، نشان‌‌دهنده نقش محوری این درآمدها در کاهش وابستگی به درآمدهای ریالی و تقویت نقدینگی بانک است.
    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • زیر و بم صندوق‌های اهرمی

    صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی که از اواخر سال ۱۴۰۰ در بازار سرمایه ایران پا به عرصه وجود گذاشتند، تنها در کمتر از ۳ سال با استقبال و رشد قابل‌توجهی مواجه شدند. به گونه‌ای که هم اکنون تعداد آنها به هفت صندوق و ارزش آنها به بیش از ۵۰ همت رسیده است.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • مفهوم «سواد مالی» و تاثیرات آن بررسی شد

    عامل کلیدی در حیطه زندگی اقتصادی

    «سواد مالی» از آن دست مفاهیمی است که همواره تعابیر گوناگونی از چیستی آن وجود داشته است و این مفاهیم رفته‌رفته و در طول زمان به تکامل رسیده‌اند. اما به‌رغم این تعابیر مختلف، موضوعات ثابتی وجود دارند که پایه و اساس سواد مالی را تشکیل می‌دهند، موضوعاتی مانند مدیریت مالی شخصی، بودجه‌بندی، سرمایه‌گذاری، پس‌انداز و مدیریت ریسک و بدهی. شناخت این مفاهیم و مسلط شدن به کاربرد آنها در زندگی روزمره سبب می‌شود تا افراد در حیطه زندگی اقتصادی و در مواجهه با پیچیدگی‌ها تصمیمات مناسبی اتخاذ کنند تا در آینده تبعات منفی ناشی از انتخاب‌های اشتباه، گریبان‌گیر آنها نشود. این در حالی است که نتایج پژوهش‌های مختلف نیز حاکی از تاثیر مثبت این مهارت در زندگی فردی و اجتماعی است.
  • آیین رونمایی از پوستر دومین جشنواره «ثور» برگزار شد

    تلاقی فرهنگ و اقتصاد

    یکشنبه ۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ آیین رونمایی از پوستر دومین جشنواره «ثور» با موضوع بورس و صنعت مالی و نشست خبری اعضای شورای سیاستگذاری برای تبیین اهداف و برنامه‌های این رویداد فرهنگی-اقتصادی توسط شرکت اطلاع‌رسانی و آموزش بورس با همکاری دبیرخانه جشنواره ثور برگزار شد.
  • چطور با توجه به منحنی عمر دخل و خرج خود را تنظیم کنیم؟

    نقشه راه برنامه‌ریزی مالی

    زندگی انسان‌ها از دوره‌های مختلفی تشکیل می‌شود که در هر کدام از آنها، سطح درآمد و نوع نیازها متفاوت است. به این ترتیب هر مرحله از زندگی به برنامه‌ریزی متفاوتی نیاز دارد تا بتوان به درستی از آن عبور کرد و وارد مرحله بعدی شد. «منحنی عمر برنامه‌ریزی مالی» مفهومی است که این دوره‌ها را تبیین می‌کند و راهکارهایی برای عبور از هر یک از آنها و برنامه‌ریزی مالی درست ارائه می‌دهد.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • سه عامل نزول متغیرهای سودآوری «شبهرن» بررسی شد

    کاهش ۵۰درصدی سود خالص نفت بهران

    واکاوی صورت‏‏‌های مالی شرکت نفت بهران نشان می‏‏‌دهد در سال ۱۴۰۲ و سال‌جاری، متغیرهای سودآوری این شرکت با کاهش همراه شده است. حاشیه سود «شبهرن» که در سال‏‏‌های گذشته متوسط بیش از ۲۷درصد بوده است، طی سال ۱۴۰۲ به ۲۰درصد نزول یافته است. این در حالی است که میانگین حاشیه سود سالانه گروه روانکار بازار سرمایه در محدوده ۲۹درصد قرار دارد. علاوه بر این سود خالص دلاری شرکت «شبهرن» در سال ۱۴۰۲ نزول بسیار بالایی را تجربه کرد. در حالی که میانگین سود خالص دلاری این شرکت براساس دلار نیما از سال ۹۰ به‌میزان ۱۰۲میلیون دلار بوده است، طی سال ۱۴۰۲ سود خالص این شرکت ۷۴میلیون دلار به ثبت رسیده است. این در حالی است که طی سال ۱۴۰۱ سود خالص نفت بهران به بیش از ۱۵۳میلیون دلار رسیده است و در سال ۱۴۰۲ این سود با نزول ۵۰درصدی به ۷۴میلیون دلار کاهش یافته است. اصلی‏‏‌ترین عوامل افت سودآوری این شرکت در وهله اول بحث از دست رفتن بازار صادراتی است. نرخ‏‏‌گذاری محصولات بهران از طریق دولت صورت می‌گیرد. این در حالی است که مواداولیه اصلی این شرکت یعنی لوب‌کات از طریق بورس‌کالا خریداری شده و نرخ آن به‌صورت ضریبی از قیمت جهانی نفت کوره و نرخ حواله ارزی مرکز مبادلات تعیین می‌شود. بنابراین با وجود هزینه دلاری مواداولیه نرخ‏‏‌گذاری محصولات این شرکت دستوری است. تنها راه نجات «شبهرن» افزایش بخش صادرات است تا بتواند براساس نرخ‌های جهانی محصولات خود را به فروش برساند. با این حال بررسی میزان صادرات این شرکت نشان می‏‏‌دهد به‌رغم سهم ۳۰درصدی صادرات در درآمد نفت بهران طی سال‏‏‌های اخیر، در سال ۱۴۰۲ سهم صادرات به ۱۸درصد کاهش یافته است که کمترین میزان صادرات در روانکارها محسوب می‌شود و سه رقیب بورسی این شرکت بیش از ۳۵درصد از محل صادرات درآمد کسب می‏‏‌کنند. با این حال مدیریت ضعیف «شبهرن» نتوانسته است بازار صادراتی خود را حفظ کند و سهم صادرات این شرکت کاهش چشمگیری را تجربه کرده است. این در حالی است که با وجود سهم ناچیز صادرات ۵۰درصد سود بهران از محل فروش صادراتی این شرکت کسب شده است. دومین عاملی که موجب تقلیل سودآوری این شرکت شده است، حذف رانت ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی برای لوب‌کات و مواداولیه وارداتی این شرکت است که نرخ‏‏‌گذاری دستوری اجازه افزایش نرخ فروش این شرکت را نداده و به‌دنبال آن سودآوری ضعیف شده است. سومین عامل افت سود خالص دلاری «شبهرن» افزایش قیمت نفت کوره در سال گذشته است که باتوجه به وابستگی مواداولیه این شرکت به قیمت نفت، هزینه تامین مواد مستقیم بهران افزایش چشمگیری را تجربه کرد.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • روزانه ۸۳‌هزار گواهی نقره در بورس کالا مورد معامله قرار می‏‏‌گیرد

    گواهی نقره؛ ابزاری برای تنوع سبد سرمایه‏‏‌گذاران

    چند ماه قبل، مدیر بازار مشتقه و صندوق‌های کالایی بورس کالای ایران از راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده شمش نقره، قرارداد آتی، اختیار معامله و صندوق‌های کالایی بر پایه این دارایی خبر داده بود. طبیعتا تکمیل و توسعه زنجیره ابزارهای مالی به متنوع‌‌‌تر شدن سبد سرمایه‌گذاران کمک شایانی خواهد کرد. از روز سه‌‌‌شنبه، بیستم آذرماه معاملات گواهی سپرده کالایی شمش نقره در بورس کالا آغاز شده است.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • متغیرهای مالی شرکت آروماتیک‏‌ساز بررسی شد

    بازیگر پتروشیمی زیر نورافکن آماری

    پتروشیمی نوری را می‌توان به عنوان یکی از عناصر اصلی صنعت محصولات شیمیایی ایران دانست. این غول پتروشیمی ایران یکی از متنوع‏‌ترین پرتفوی محصولات را دارد. نوری بزرگ‌ترین واحد تولیدی آروماتیک در ایران محسوب می‌شود. علاوه بر محصولات آروماتیک، محصول برش سنگین این شرکت که عمدتا صادر می‌شود، بیشترین بخش درآمدی این شرکت را تشکیل می‌دهد. برش سنگین ۴۵درصد از سودآوری پتروشیمی نوری را تشکیل می‌دهد و پس از آن رافینیت با سهم ۲۱درصدی در جایگاه دوم سودسازترین محصولات شرکت نوری قرار دارد. زیرمجموعه ارزشمند شرکت نوری، پتروشیمی هنگام است که ظرفیت تولید سالانه ۷۵۰هزار تن آمونیاک و ۱میلیون و ۱۱۵هزار تن اوره را در دل خود دارد.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • چه عواملی باعث کاهش سودآوری غول متانول‌ساز شد؟

    سرانجام خوش برای «زاگرس»

    ارزیابی سودآوری زاگرس در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که سود این شرکت به دو محرک وابسته است. اولین اهرم تاثیرگذار بر سودآوری زاگرس نرخ جهانی متانول و دومین محرک نیز نرخ خوراک است. در پاییز و زمستان ۱۴۰۱ به‌رغم آنکه هیچ تحلیلگری انتظار نداشت که غول متانول‌ساز ایران به زیان برسد، پتروشیمی زاگرس زیان شناسایی کرد. اصلی‏‌ترین عامل آن کاهش بیش از اندازه قیمت جهانی متانول و از طرفی افزایش نرخ خوراک این صنعت بود. پتروشیمی زاگرس را می‌توان یکی از شرکت‌های پر چالش سال‌های اخیر بازار سرمایه دانست. دعوای حقوقی این شرکت با واحد یوتیلیتی (تامین‌کننده خوراک) خود در سال‌های گذشته همواره به عنوان یک ریسک برای سودآوری زاگرس تلقی شده است.
۱