شماره روزنامه ۶۲۰۴
|

کسب و کارهای معدنی از ظهور نیمای دوم می‏‏‌ترسند؛

هفته گذشته بانک مرکزی با ابلاغ یک دستور‌العمل، سیاست ارزی جدیدی را در دستور کار قرار داد. مطابق این بخشنامه، صادرکنندگان می‌توانند ارز حاصل از صادرات را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند. تفاوت رویکرد جدید با روش قبلی آن است که از این پس نرخ ارز تجاری فاصله کمتری با نرخ بازار آزاد خواهد…

حذف سامانه نیما چه اثری بر کسب و کارهای حوزه معدن خواهد داشت؟

تحول در نظام ارزی کشور و حرکت به سمت یکسان‏‌سازی نرخ ارز، چالش‏‌ها و فرصت‏‌های جدیدی پیش روی شرکت‌های معدنی قرار داده است. تحلیل‏‌ها نشان می‌دهد که هزینه‏‌های پنهان ناشی از چندنرخی بودن ارز در زنجیره تامین صنعت معدن، سالانه حدود ۱۵‌درصد از کل هزینه‏‌های عملیاتی بنگاه‏‌ها را شامل می‌شود. بنابراین…

    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • چرا شرکت ژاپنی نیپون نتوانست بنگاه فولادی آمریکایی را خریداری کند؟

    یو.اس. استیل در انتظار ناجی

    در روزهای گذشته اخبار بسیاری پیرامون خرید شرکت آمریکایی یو‌‌‌.اس.‌‌‌استیل منتشر شد. اخباری که ظاهرا تا این لحظه به حقیقت مبدل نشده است. به جز موانع فنی، مساله مخالف سیاستمداران آمریکایی با این ادغام بسیار جدی است.
  • مروارید؛ از زیور گرانبها تا تجارت جذاب

    مروارید یکی از قدیمی‌‌‌ترین گوهرهای جهان است که به عنوان زیور در صنعت مد و زیبایی مطرح شد و کاربرد پیدا کرد. سابقه استفاده از این گوهر زیبا در زیور برمی‌گردد به ۴۲۰ سال قبل از میلاد مسیح؛ زمانی‌که یک قطعه‌‌‌ جواهر مزین به مرواریدهای زیبا در تابوت یک شاهزاده خانم ایرانی کشف شد.
  • مس؛ جایگزین نفت در اقتصاد ایران

    ایران یکی از تولیدکنندگان مهم مس در سطح جهانی است. در سال ۲۰۲۳، ایران حدود ۲۵۰‌هزار تن مس تصفیه‌‌‌شده تولید کرده است که این مقدار معادل ۲‌درصد از تولید جهانی مس است (World Copper Factbook, ۲۰۲۰) . تولید مس ایران عمدتا در دو بخش مس کاتدی و مس آندی انجام می‌شود. علاوه بر این، ایران دارای ذخایر عظیم مس است و در رتبه هشتم جهان از نظر ذخایر مس قرار دارد. این ذخایر به‌‌‌ویژه در استان‌‌‌های کرمان و یزد متمرکز هستند، که یکی از مهم‌ترین مراکز تولید مس در کشور به شمار می‌‌‌روند (Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization (IMIDRO), ۲۰۲۳).
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • پایین بودن کیفیت تولید معدنی جدی است؛ انتقاد معدن‌کاران از گرانی مواد ناریه

    تهدید جدید معدن‌کاری

    رشد ۱۳‌درصدی بخش معدن در برنامه هفتم توسعه هدف‌گذاری شده اما بخش معدن هر روز با تهدیدات جدیدی روبه‌رو می‌‌‌شود که نااطمینانی را برای کسب‌‌‌وکارهای این حوزه افزایش می‌‌‌دهد و همین عامل انگیزه سرمایه‌‌‌گذاری را کاهش می‌‌‌دهد. برای نمونه با وجود تاکید پیوسته روی توسعه بخش معدن، برخی از بدیهی‌‌‌ترین زیرساخت‌‌‌ها برای تحقق این هدف‌گذاری فراهم نیست و همین موضوع افزایش هزینه تولید، خروج سرمایه‌‌‌گذاران و تهدید رشد در آینده را پیش‌روی بخش معدن گشوده و ارزآوری بخش معدن را با چالش جدی روبه رو ساخته است.
  • گفت وگوی فولادی‌‌‌ها با رئیس‌‌‌جمهور

    اواخر هفته گذشته، مدیران صنایع فولادی کشور در دیدار با رئیس‌‌‌جمهور مطالبات خود را با رئیس دولت چهاردهم در میان گذاشتند. در این جلسه رئیس‌جمهور بر اهمیت مشارکت شرکت‌‌‌های صنعتی در حل معضلات ملی تاکید کرد و گفت: صنعت فولاد و دیگر صنایع بزرگ باید در انتهای این مسیر به مردم اثبات کنند که توانسته‌‌‌اند ضمن مشارکت با دولت و مدیریت و سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های اصولی، بحران ناترازی انرژی را برطرف کنند؛ این همان هدفی است که ما به دنبالش هستیم.
  • افت شدید تولید نیکل در اندونزی

    دنیای اقتصاد: کاهش تولید معادن نیکل اندونزی می‌تواند بیش از یک سوم عرضه جهانی را کاهش و قیمت‌ها را در بازار جهانی تا حد قابل‌توجهی افزایش دهد. بر اساس گزارش بلومبرگ، دولت اندونزی در حال بررسی کاهش تولید نیکل از ۲۷۲ میلیون تن در سال ۲۰۲۴ به کمتر از ۱۵۰میلیون تن در سال‌جاری میلادی است. این کاهش ۴۰ درصدی در تولید می‌تواند باعث کاهش تولید باتری در جهان شود.
  • کاهش ۱ میلیون تنی تولید فولاد در نتیجه ناترازی

    در روزهای گذشته اخبار مختلفی پیرامون زیان روزانه ناترازی گاز و برق در بخش صنعت منتشر شد. اعدادی که از زیان صنعت در روز به روشنی پرده برداشته و ۸ تا ۹ هزار میلیارد تومان ضرر بی‌‌‌برقی را یادآوری می‌‌‌کنند.
  • خیز بازیگر چینی برای قبضه بازار لیتیوم

    دنیای اقتصاد: گروه معدنی زیجین (Zijin) چین که در حال حاضر یک عرضه‌کننده مهم در زمینه مس و طلاست، با خرید احتمالی یک تولیدکننده چینی مواد باتری، تلاش دارد تا تولید لیتیوم خود را افزایش دهد. زیجین در بیانیه‌‌‌ای در بورس هنگ‌کنگ تصریح کرد: ما در حال مذاکره برای خرید سهام شرکت معدنی ژنگ (Zangge) هستیم. زیجین در دهه گذشته از طریق مجموعه‌ای از خریدها به شدت رشد کرده است و در آینده قصد داریم بازیگر بزرگ‌تری در بازار جهانی لیتیوم باشیم.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • معدن‌کاران «فلز زرد» را به کدام سو می‏‌برند؟

    سرعت‏‌گیر توسعه زنجیره طلا

    طلا یک فلز راهبردی و با ارزش در سطح جهانی است که در این میان، کشور ایران به دلیل قرار گرفتن روی کمربند کانی‌‌سازی طلا، پتانسیل بالایی برای افزایش ظرفیت تولید و تجارت این فلز دارد. همچنین ایران به‌‌سبب‌‌ قرار گرفتن‌‌ روی‌‌ کمربند کانی‌‌سازی‌‌ طلا، یک‌‌‌درصد از ذخایر جهانی‌‌ این‌‌ فلز را به‌‌ خود اختصاص داده است‌‌. این‌‌ در حالی‌‌ است‌‌ که‌‌ سهم‌‌ کشورمان از تولید طلا در جهان تنها ۰.۴درصد است‌‌ و این‌‌ میزان تولید، تناسبی‌‌ با ذخیره آن ندارد. مهم‌ترین‌‌ عوامل‌‌ عدم‌توسعه‌‌ زنجیره طلا در کشــور را باید در عدم‌گسترش اکتشافات زمین‌‌شناسی‌‌ و عدم‌دسترســی‌‌ به‌‌ فناوری‌‌ فرآوری‌‌ کانسنگ‌‌های‌‌ سولفیدی‌‌ طلا جست‌وجو کرد.
  • مزایای تحول دیجیتال برای معادن ایران چیست؟

    موتور جدید جهش معدنی

    تداوم حضور در میان بازیگران مهم معدنی در بازارهای جهانی در شرایط رقابتی، نیازمند الزاماتی است. یکی از این الزامات که منجر به تحول حوزه معدن در دنیا شده است، بدون شک هوشمندسازی و تحولات دیجیتال است.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • اثر سیاست‏‏‌های ترامپ ۲ بر صنایع معدنی بررسی شد

    بهار معدن‌کاران آمریکایی

    هر دو حزب سیاسی آمریکا قصد دارند شرایط تولید مواد معدنی در این کشور را تغییر دهند؛ آن‌هم در شرایطی که برای توسعه یک معدن جدید در آمریکا، دست کم به ۲۹ سال زمان نیاز است. پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ و کنترل جمهوری‌خواهان بر سنا و مجلس نمایندگان، به معنای به قدرت رسیدن یک دولت متحد است؛ دولتی که می‌‌‌خواهد چهره معدن را در ایالات متحده تغییر دهد.
  • کسب‌وکارهای معدنی باید از فرصت‌ قیمت بالای مواد معدنی استفاده کنند

    گرای صادرات معدنی در ۲۰۲۵

    شواهد حاکی از آن است که در سال جدید میلادی فرصت‌‌‌های زیادی برای صنایع معدنی وجود خواهد داشت. قیمت مهم‌ترین عامل در کاهش یا افزایش انگیزه فعالیت در هر حوزه اقتصادی است. پرش قیمت مواد معدنی در سال‌های اخیر برای بخش معدن ایران که با مشکلات زیادی مواجه است فرصت بزرگی فراهم کرده، فرصتی که اگر غنیمت شمرده شود، راه را به درمان این بخش و بهبود مسیر حرکت کشور باز می‌کند. برای نمونه در فضایی که قیمت مس نسبت به سال‌های قبل وضعیتی مطلوب دارد یا فرصت برای سرمایه‌‌‌گذاری در باطله‌‌‌ها و فروش مواد حاصل از آنها به قیمت‌های گزاف فراهم است، امکان این وجود دارد که بخش معدن بتواند از محل این عایدی، در حوزه ایمنی، هوش مصنوعی، دیجیتالی شدن و... سرمایه‌‌‌گذاری کند.
  • «ویوان» چگونه توسط شرکای ایرانی از مشکلات خارج شد

    کیفیت و تخفیف دو اصل بنیادین «ویوان»

    به گفته کارشناسان فروشگاه‌‌‌های زنجیره‌‌‌ای در ایران به دلایلی از قبیل افت قابل‌توجه قدرت خرید مردم، افزایش قیمت کالاها و ریسک‌‌‌های پیچیده مدیریتی ناشی از برون‌سپاری، پیوسته در آزمون سختی قرار دارند.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • پاکرخ در ۶۰ سالگی به دوران اوج اقتدار خود بازگشت

    دنیای اقتصاد: جشن ۶۰ سالگی گروه صنعتی پاکرخ، چهارشنبه، ۵ دی ماه با حضور جمعی از مسوولان، بزرگان صنعت شوینده، تامین کنندگان مواد اولیه، بزرگان صنعت پخش، صنعت تبلیغات، مدیران فروشگاه‌های مطرح زنجیره‌ای و اینترنتی در محل هتل پارسیان استقلال برگزار شد.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • توان رقابت کسب‌و‌کارهای معدنی آب می‌رود؛ گرای معدن‏‌کاران به دولت

    حقوق دولتی با تنظیم پلکانی

    تنظیم‌‌گری سلیقه‌‌ای زنگ خطر رکود و خاموشی بخش معدن را به صدا درآورده است. با اینکه بازیگران معدن از قوانین مصوب رضایت دارند اما اجرا و تنظیم سلیقه‌‌ای این قوانین، چراغ کسب‌‌کارهای معدنی را خاموش کرده است. یک آمار تازه نشان می‌دهد از ۱۲۶۰۰ معدن کشور، بیش از ۷۷۰۰ معدن تعطیل شده‌‌اند (نزدیک به ۶۰ درصد) و معادن فعال نیز با چالش‌‌های جدی روبه‌رو هستند. حقوق دولتی ۱۵ درصدی که روی ظرفیت اسمی محاسبه می‌شود، در کنار تورم بالا، فشار مضاعفی بر معدن‌کاران وارد کرده است. در حالی که این صنعت برای رسیدن به اهداف توسعه‌‌ای خود به ۵۵ میلیارد یورو سرمایه نیاز دارد، سیاست‌‌های سختگیرانه مالیاتی، مسیر توسعه و سرمایه‌گذاری در این بخش را با موانع جدی مواجه کرده و کسب و کارهای معدنی را از ادامه کار دلسرد کرده است. «محاسبه حقوق دولتی بر اساس ظرفیت اسمی معادن» در کنار «عدم‌قطعیت در نرخ‌های حقوق دولتی و تغییرات مکرر آن» باعث شده تا توان رقابت کسب و کارهای معدنی ایرانی در مقایسه با همتایان منطقه‌‌ای آب ‌‌رود. عدم‌تناسب نرخ حقوق دولتی با شرایط واقعی تولید و بازار، نبود امکان پرداخت اقساطی و یکسان بودن نرخ برای معادن با ارزش افزوده و عیار متفاوت، باعث شده بسیاری از معادن یا تعطیل شوند یا با ظرفیت بسیار پایین به فعالیت خود ادامه دهند.
  • گلایه مدیران فولاد خرمدشت از بازار توافقی ارز

    یک مدیر صنعتی معتقد است ایجاد بازار ارز توافقی زیان‌‌‌هایی را به بخش خصوصی وارد کرده است. به عقیده مدیرعامل فولاد خرمدشت تاکستان، دولت ارز نیمایی را حذف کرده و صادرکنندگان باید ارز حاصل از صادرات خود را داخل بازار توافقی ارز عرضه کنند و مصرف‌کنندگان ارز (واردکنندگان) باید برای خرید ارز با صادرکنندگان توافق کنند.
  • آمارهای تجارت خارجی بخش معدن و صنایع معدنی تا مهر ۱۴۰۳ بررسی شد

    بازیگر جدید واردات معدنی

    بررسی آمارها حاکی از این است که واردات معدن و صنایع معدنی در ۷ماهه ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۷۷ درصدی ارزشی داشته است. جمع واردات معدن و صنایع معدنی در ۷ماهه ۱۴۰۲، ۳.۳ میلیارد دلار بوده که در ۷ ماهه امسال به ۵.۹ میلیارد دلار رسیده است. بازیگر رشد ۲.۵ میلیارد دلاری واردات معدنی چیزی جز طلا نیست.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • کسب و کارهای معدنی از ظهور نیمای دوم می‏‏‌ترسند؛

    بیم و امید ارز تجاری؛ استقبال معدن‌کاران از بازار توافقی

    هفته گذشته بانک مرکزی با ابلاغ یک دستور‌العمل، سیاست ارزی جدیدی را در دستور کار قرار داد. مطابق این بخشنامه، صادرکنندگان می‌توانند ارز حاصل از صادرات را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند. تفاوت رویکرد جدید با روش قبلی آن است که از این پس نرخ ارز تجاری فاصله کمتری با نرخ بازار آزاد خواهد داشت؛ مساله‌ای که می‌تواند گام اول در مسیر تک‌نرخی شدن نرخ ارز باشد. با این‏‏‌ حال به عقیده فعالان اقتصادی، اصلاحات در بخش انرژی، سیاست خارجی و باز کردن اقتصاد، مکمل سیاست‏‏‌ ارزی کنونی است و اجرای هماهنگ آنها می‌تواند به توسعه بخش خصوصی و تحول حوزه معدن در کشور کمک کند.
  • کسب‎‏‏‌وکارهای حوزه معدن ۲۵ سال فرصت دارند به تولید پاک برسند

    تولید معدنی با گرای کربن

    بخش آهن و فولاد حدود ۸‌درصد از انتشار جهانی کربن ناشی از بخش انرژی و ۳۰‌درصد از کل انتشار صنعتی را به خود اختصاص داده‌‌‌اند، بنابراین برای رسیدن به هدف توافق‌نامه پاریس مبنی بر کاهش دمای زمین به ۱.۵ درجه سانتی‌‌‌گراد، انتشار CO۲ تا سال ۲۰۵۰ باید به صفر برسد. گزارش سازمان همکاری‌‌‌های اقتصادی و توسعه (OECD) نشان می‌دهد کسب‌وکارهای معدنی باید خود را با گرای جهانی کربن تنظیم کنند.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • حذف سامانه نیما چه اثری بر کسب و کارهای حوزه معدن خواهد داشت؟

    چشم‌انداز ارزی حاشیه سود شرکت‌های معدنی

    تحول در نظام ارزی کشور و حرکت به سمت یکسان‏‌سازی نرخ ارز، چالش‏‌ها و فرصت‏‌های جدیدی پیش روی شرکت‌های معدنی قرار داده است. تحلیل‏‌ها نشان می‌دهد که هزینه‏‌های پنهان ناشی از چندنرخی بودن ارز در زنجیره تامین صنعت معدن، سالانه حدود ۱۵‌درصد از کل هزینه‏‌های عملیاتی بنگاه‏‌ها را شامل می‌شود. بنابراین ظهور بازار توافقی ارز کمک شایانی به حذف برخی از هزینه‏‌های معمول صنایع معدنی کرده ضمن اینکه، یکسان‏‌سازی نرخ ارز می‌تواند فرصت‏‌های قابل‌توجهی برای توسعه صنایع پایین‏‌دستی و افزایش ارزش افزوده محصولات معدنی ایجاد کند. پتانسیل افزایش ارزش افزوده در این بخش در حالی حدود ۲۰۰‌درصد برآورد شده است که به نظر می‌رسد ظهور این بازار می‌تواند به شکل‏‌گیری یک نظام انگیزش مناسب برای صنایع و پیدایش صادرکنندگان جدید از دل واحدهای کوچک و متوسط منجر شود.
  • مس شهر بابک؛ از بومی‏‏‌سازی قطعات تا رشد سه برابری تولید

    نخستین همایش تعالی مدیریت نگهداری و تعمیرات مجتمع مس شهربابک ۲۷ آذر با حضور ملاطاهری معاون طرح و برنامه‌ریزی شرکت ملی مس و نمایندگان شرکت‌های صنعتی در سالن دکتر نیازمند کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد آغاز به کار کرد.
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛ فرصت‏‏‌های اقتصادی ضایعات معادن برای شرکت‌ها

    طلای نامرئی در باطله‏‏‌های معدنی

    اقتصاد چرخه‌‌‌ای با سرعت نسبتا بالایی در حال رواج یافتن در جهان است و اثر عمیق خود را بر صنایع مختلف به جا می‌‌‌گذارد. یکی از صنایعی که به استقبال تغییر در این زمینه رفته، صنایع معدنی است. امروز حول محور بازچرخانی مواد معدنی و استحصال مواد کمیاب از باطله‌‌‌های معدنی، اقتصاد بزرگی شکل گرفته که در ایران کمتر از آن بحث می‌شود.
۱