شماره روزنامه ۶۰۵۰
|

  • نصف دستمزد برای خوراکی

    دنیای اقتصاد: بررسی آماری «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که در خردادماه نسبت سبد غذایی تعیین‌شده توسط وزارت رفاه به حداقل دستمزد به ۵۴درصد رسیده که افزایش ۲درصدی نسبت به اردیبهشت‌ماه داشته است. بر این اساس می‌توان گفت یک خانوار ۴نفره که حداقل حقوق دریافت می‌کند، باید به صورت ماهانه بیش از نیمی از درآمد خود را صرف خرید مواد غذایی کند.
  • برداشت اول «انتظارات مثبت»

    دنیای اقتصاد: با اعلام پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در بامداد شنبه، پرونده رقابت‌های انتخاباتی بسته شد. یکی از نکات جالب‌توجه واکنش بازارهای مختلف به ریاست‌جمهوری مسعود پزشکیان بود. دلار بازار آزاد کاهشی شد و بازار سرمایه نیز پس از مدت‌ها سبزپوش شد. اما چرا این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است؟
  • ضربه تحریم به طبقه متوسط

    دنیای اقتصاد: یک پژوهش نشان می‌دهد که تحریم‌های بین‌المللی پس از سال ۲۰۱۲ تاثیرات منفی قابل توجهی بر طبقه متوسط در ایران داشته است. از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹ میانگین کاهش سالانه در اندازه طبقه متوسط ایران ۱۱درصد بوده است. به عبارت دیگر، اگر تحریم‌های بین‌المللی وجود نداشت، اندازه طبقه متوسط در ایران تقریبا ۱۱درصد در سال بیشتر می‌شد. این تحریم‌ها از طریق کاهش درآمدهای نفتی، کاهش واردات و افزایش تورم، منجر به کاهش قدرت خرید و کاهش اندازه طبقه متوسط شده‌اند.
  • پله اول‌گشایش اقتصادی

    دنیای اقتصاد: تحریم‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر اقتصاد ایران، به‌خصوص در یک دهه اخیر، تاثیرات گسترده‌ای بر تمامی جوانب اقتصادی کشور داشته‌اند. این تاثیرات تنها محدود به کاهش درآمدهای نفتی و افزایش هزینه‌های تجاری نبوده، بلکه به عمق ساختارهای اقتصادی کشور نیز نفوذ کرده و منجر به تشدید بسیاری از مشکلات موجود شده‌اند. تحریم‌ها حتی بر وضعیت کسری بودجه، تورم و... اثرات ماندگار و عظیمی از خود نشان داده‌اند و می‌توان گفت در یک دهه اخیر تحریم مهم‌ترین ریسک اقتصادی کشور بوده است.
  • بیشترین و کمترین تورم خوراکی‌ها در خرداد

    دنیای اقتصاد: مرکز آمار ایران گزارش مربوط به تورم کالاهای خوراکی منتخب مناطق شهری خرداد را منتشر کرد. براساس گزارش مرکز آمار ایران که روز گذشته منتشر شد، در ماه خرداد مرکبات بیشترین افزایش قیمت و کدو سبز بیشترین کاهش قیمت را نسبت به ماه اردیبهشت ثبت کرده‌اند. در خردادماه سال جاری پرتقال ۲۳.۵درصد و لیمو ترش با ۲۱.۳درصد، بیشترین افزایش قیمت را در میان سایر خوراکی‌های مورد بررسی مرکز آمار ثبت کرده‌اند. رتبه‌های بعدی افزایش قیمت خردادماه به‌ترتیب مربوط به هویج فرنگی با ۱۹.۹درصد، هندوانه با ۱۸.۲درصد، سیب با ۱۶.۳درصد، بادمجان با ۱۲.۴درصد بوده است.
  • فرصت طلایی ترمیم اقتصاد

    دنیای اقتصاد: با مشخص شدن برنده انتخابات، دولت چهاردهم در ماه‌های آینده تیم خود را تشکیل می‌دهد و امور اجرایی کشور را در دست خواهد گرفت. در یک دهه اخیر اقتصاددانان بر ضرورت پیشبرد اصلاحات اقتصادی تاکید کرده‌اند. همچنین اقتصاددانان تاکید می‌کنند با توجه به حمایت مردم از دولت، دو سال نخست یک «فرصت طلایی» برای پیشبرد اصلاحات محسوب می‌شود. این اصلاحات هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی باید صورت بگیرد و دولت چهاردهم باید از قدرت لازم برای پیشبرد اصلاحات در هر دو حوزه برخوردار باشد. شرطی که توفیق اصلاحات داخلی را امکان‌پذیر می‌کند، مشخص بودن منافع این اصلاحات برای مردم است. برای روشن شدن منافع اصلاحات برای مردم، دولت چهاردهم باید در راستای گسترش شفافیت در هزینه‌های دولت، توجه به اقشار آسیب‌پذیر، کنترل کسری بودجه، اصلاح شیوه مالیات‌ستانی، رفع ناترازی انرژی و آبی و همچنین گفت‌وگو با مردم و رفع دائمی تحریم‌های بین‌المللی گام بردارد.
  • هنوز در کنترل نقدینگی موفق نیستیم

    ایلنا: رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس دوازدهم گفت: تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی و صنعتی کشور مساله امروز اقتصاد است درحالی‌که به آن میزان که به سیاست‌های پولی و مالی در این زمینه پرداخته شده، به الزامات تامین مالی از جمله توسعه مهندسی مالی پرداخته نشده است و به همین خاطر با وجود وعده‌های مختلف در دولت‌ها، در کنترل نقدینگی همچنان موفق نیستیم.
  • سیاست انقباضی جواب می‌دهد

    دنیای اقتصاد: تورم ترکیه برای اولین‌بار در ۸ماه گذشته کاهشی شد. بر اساس آمارهای منتشرشده، نرخ تورم سالانه ماه ژوئن با ۳.۸واحد درصد کاهش به ۷۱.۶درصد رسید. این مهم پس از آن رخ داد که بانک مرکزی این کشور طی یک‌سال گذشته، نرخ بهره سیاستی را از ۸.۵درصد به ۵۰درصد افزایش داد. به این ترتیب می‌توان ادعا کرد که این کاهش در نتیجه سیاست‌های انقباضی اتخاذشده از سوی بانک مرکزی این کشور به وقوع پیوسته است و نتایج موفقیت‌آمیز سیاست‌های متعارف پولی در حال نمایان شدن است. در همین حال «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی به بررسی تاریخچه سیاست‌های پولی مدرن پرداخت و با نشان دادن ملزومات اجرای سیاست هدف‌گذاری تورمی نشان داد که بانک مرکزی مدرن نه یک امر لوکس بلکه ضرورت سیاستگذاری مدرن است. بر این اساس، سیاست پولی غالب در جهان در قرن بیست‌ویکم همچنان بر هدف‌گذاری تورمی متمرکز مانده، گرچه پس از بحران۲۰۰۸ ملاحظاتی به آن افزوده شده است.
  • سه مصوبه مهم هیات وزیران با پیگیری وزارت اقتصاد

    شادا: وزیر امور اقتصادی و دارایی با تشریح سه مصوبه مهم هیات وزیران در حوزه این وزارتخانه، در همین حال ابراز امیدواری کرد که در رقابتهای انتخاباتی، به آمار مراجع آماری داخلی و خارجی توجه شود و وضعیت شاخصهای اقتصادی تحریف نشود.
  • واریز علی‌الحساب سه‌میلیون تومانی به حساب مستمری‌بگیران تامین ‌اجتماعی

    سازمان تامین ‌اجتماعی: میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین ‌اجتماعی، از پرداخت مبلغ سه‌میلون تومان بابت علی‌الحساب متناسب‌سازی و معیشت بازنشستگان عزیز برای ماه‌های فروردین تا خرداد‌ماه خبر داد. موسوی با اشاره به رویکرد دولت مردمی سیزدهم و شهید جمهور در مورد ارتقای معیشت اقشار بازنشسته و مستمری‌بگیر گفت: یکی از دغدغه‌های اصلی و مهم دولت مردمی سیزدهم و شخص رئیس‌جمهور شهیدمان حضرت آیت‌الله رئیسی، توجه به معیشت و زندگی بازنشستگان و مستمری‌بگیران عزیز بود.
  • رونمایی از سند معماری یکپارچه فناوری اطلاعات و مرکز عملیات امنیت

    شادا: مراسم رونمایی از سند معماری یکپارچه فناوری اطلاعات و مرکز عملیات امنیت در روز شنبه ۱۶ تیرماه با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی برگزار می‌شود. طراحی معماری یکپارچه فناوری اطلاعات وزارت امور اقتصادی و دارایی، به اسنادی منجر می‌شود که علاوه بر توصیف معماری وضع موجود و طراحی معماری وضع مطلوب در چهار لایه خدمات کسب‌و‌کار، داده و اطلاعات‌،‌ سامانه‌های نرم‌افزاری و زیرساخت، برنامه عملیاتی لازم را برای دستیابی به وضعیت مطلوب این وزارتخانه در هر چهار لایه مذکور، به صورت هم‌راستا با اهداف و راهبردهای مشخص‌شده در سطح وزارتخانه تدوین می‌کند. تقویت حاکمیت فاوا، تقویت حاکمیت داده، تحقق برنامه تحول دیجیتال در حوزه اقتصاد کشور، بسترسازی برای تحقق اقتصاد هوشمند، تقویت مدیریت منابع (سرمایه انسانی، مالی، دانش، نرم‌افزاری و سخت‌افزاری) در حوزه فاوا از جمله مواردی است که با اجرای این پروژه به توانمندی‌های وزارت اقتصاد افزوده می‌شود.
  • ابرمانع اصلاحات اقتصادی

    دنیای اقتصاد: احیای اقتصاد ایران ممکن است؛ به شرطی که دست سیاستگذار برای استفاده از ابزارهای مختلف باز باشد. اما آیا تحریم اجازه تحول اقتصادی را به کشور می‌دهد؟ «دنیای‌اقتصاد» این موضوع را با ۲۵اقتصاددان مورد بحث قرار داده است. قاطبه اقتصاددانان ایرانی با گرایش‌های مختلف نظری معتقدند گام نخست عبور اقتصاد ایران از تله رشد اقتصادی پایین و پرنوسان، خارج شدن از حصار تحریم است. کشورها تنها زمانی موفق به گسستن تله فقر و رها شدن از بیماری‌های اقتصادی شده‌اند که از همه فرصت‌های خود برای تحقق رشد اقتصادی بالا و پایدار بهره جستند. در کنار این نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» الزامات رشد ۸درصدی را بررسی کرده است که نشان می‌دهد حتی در یک سناریوی «خوش‌بینانه» تنها یک‌سوم از سرمایه‌گذاری لازم برای تحقق رشد ۸درصدی محقق خواهد شد. درصورتی‌که ریسک‌های سیاسی و اقتصادی را نیز در نظر بگیریم، احتمال تحقق سرمایه‌گذاری لازم برای رشد اقتصادی مدنظر برنامه توسعه هفتم، بسیار کمتر خواهد شد.
  • الزامات رشد ۸درصدی

    دنیای اقتصاد: در میان مناظرات نامزدهای ریاست جمهوری، چه در دور اول و چه در دور دوم انتخابات، یکی از مهم‌ترین سوالات مطرح‌شده در رابطه با رشد اقتصادی و سیاست‌های مناسب برای تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی بود. تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی، در برنامه هفتم توسعه، به عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف اقتصادی کشور مطرح شده است. در این شرایط، سوال این است که آیا تحقق چنین رشدی، با توجه به امکانات اقتصاد کشور و وضعیت سیاسی آن امکان‌پذیر است؟
  • راهکارهای دیوان محاسبات برای حل مشکل عدم تحقق منابع هدفمندسازی یارانه‌ها

    دیوان محاسبات کشور: دیوان محاسبات کشور، برای برای حل مشکل عدم تحقق منابع هدفمندسازی یارانه‌ها تذکرات و راهکارهای عملیاتی را ارائه کرد. این نهاد نظارتی برای حل موضوع عدم تحقق منابع هدفمندسازی یارانه‌ها اقدامات لازم را در دستور کار قرار داده است. تاکید بر تهیه و ابلاغ آیین‌نامه اجرایی موضوع حکم قانونی تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، تاکید بر تهیه و ابلاغ دستورالعمل مربوط به اصلاح و بازنگری افراد یارانه‌بگیر، پیگیری وصول مطالبات شرکت ملی گاز ایران از بدهکاران عمده، تاکید بر واریز منابع ارزی حاصل از صادرات فرآورده‌های نفتی توسط شرکت ملی نفت ایران به حساب‌های هدفمندسازی یارانه نزد بانک مرکزی بلافاصله بعد از وصول و تاکید بر اجرای تکلیف محوله به وزارت اقتصاد و بانک مرکزی با نظارت بر فرآیند وصول منابع هدفمندسازی یارانه توسط شرکت‌های ذی‌مدخل تابعه وزارت نفت از جمله مواردی بود که این نهاد نظارتی در خصوص آن تذکرات لازم را ارائه و راهکارهای عملیاتی را مطرح کرد.
  • ایجاد ۷۷۵هزار شغل خالص در سه سال اخیر

    ایسنا: معاون اشتغال وزیر کار ۱۰درصد اشتغال ایجادی در کشور را مربوط به حوزه مشاغل خانگی دانست و با بیان اینکه مشاغل خانگی تا قبل از دولت سیزدهم منزوی بودند اما در این دولت از گوشه رینگ درآمدند، گفت که ایجاد ۷۷۵هزار شغل خالص در سه سال اخیر، تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری و کاهشی شدن آمار بیکاری فارغ‌التحصیلان از اقدامات شاخص دولت سیزدهم است. محمود کریمی بیرانوند در یک نشست خبری به ارائه گزارش عملکرد سه‌ساله در دولت سیزدهم پرداخت و درباره ایجاد مشاغل خانگی گفت: یکی از اقدامات تحولی دولت سیزدهم مشاغل خانگی است که در حوزه تسهیلات و اعتباری که برایش در نظر گرفته شد، قابل مقایسه با دولت‌های قبل نبوده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر