دنیای اقتصاد:
شش عضو شورای همکاری خلیج فارس امیدوارند که ترامپ بتواند صلح را در منطقه به ارمغان بیاورد، هرچند در برخی سطوح عدمقطعیت وجود دارد و این مایه نگرانی دولتهای عربی است. «جورجیو کافیرو» مدیر شرکت مشاوره ریسک ژئوپلیتیک مستقر در واشنگتن و استادیار دانشگاه جورج تاون ۱۴ نوامبر در مرکز استیمسون نوشت: سیاستگذاران بهویژه در عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین، در طول دولت اول ترامپ روابط نزدیکی با ایالات متحده داشتند و شاید جزو خوشبینترینها در مورد پیروزی انتخاباتی او باشند.
دنیایاقتصاد:
معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پستی در شبکه ایکس نوشت: ایران و عربستان سعودی دو کشور برادر و همسایه با اشتراکات فراوان هستند و روابط نزدیک آنها در خدمت منافع کل منطقه خواهد بود. روزنامه «دنیایاقتصاد» روز دوشنبه در خبری اختصاصی به نقل از یک منبع آگاه نوشت که «مجید تختروانچی» برای دیدار با مقامات سعودی به ریاض سفر کرده است. این دیدار مقدمه فرمت سهجانبه ایران، چین و عربستان به میزبانی ریاض است که روز سهشنبه به میزبانی عربستان برگزار شد. دور اول این نشست سال گذشته در پکن برگزار شد و قرار است دور سوم آن سال آینده در تهران برگزار شود. تختروانچی در ادامه پیام خود آورده است: در سفر به عربستان، ملاقات خیلی سازنده و پرثمری با همتای خود ولید الخریجی داشتم که در آن موضوعات مختلف مورد علاقه در سطوح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مورد بحث قرار گرفتند.
دنیایاقتصاد:
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه از حق خود برای واکنش به تجاوزگری اسرائیل نمیگذریم، گفت: در زمان خود و به شکلی که مناسب بدانیم، واکنش نشان خواهیم داد. عراقچی همچنین به آمریکاییها توصیه کرد به جای فشار حداکثری عقلانیت حداکثری را بهکار گیرند.
دنیایاقتصاد: در آستانه نشست امروز چهارشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با محوریت پرونده هستهای ایران، دیپلماتهای غربی مدعی شدند تروئیکای اروپا با حمایت آمریکا تصمیم دارند قطعنامهای تنبیهی را علیه ایران در نشست امروز شورای حکام ارائه کنند. به گزارش «ایسنا»، «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، اخیرا درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در نشست تازه شورای حکام تاکید کرد: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ میدهیم یعنی تا رایشان به قطعنامه خشک نشده ما اقداممان را انجام میدهیم.
دنیایاقتصاد: یک رسانه مراکشی مدعی شد که ریاض قرار است با حضور میانجیهای سعودی و اماراتی میزبان دور جدید گفتوگوی مقامات ایران و مراکش برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک باشد. به گزارش «ایسنا»، رسانه مراکشی روز سهشنبه نوشت رایزنیها میان مراکش و ایران از منظر ازسرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور که در سال ۲۰۱۸ قطع شد، ادامه دارد و ریاض میزبان دور جدیدی از گفتوگوها میان مقامات امنیتی دو کشور و با مشارکت میانجیهای امارات متحده عربی و عربستان سعودی خواهد بود. این رسانه چند روز پیش خبر داده بود یک فرستاده امنیتی ایرانی به همراه نمایندگانی از عربستان و امارات نشستی با همتایان مراکشی در اوایل نوامبر (ماه جاری میلادی) در رباط، پایتخت مراکش داشتهاند. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس خبری روز دوشنبه و در پاسخ به این رویداد گفت: ما پیشگام قطع روابط نبودهایم و بدیهی است که در راستای پیشبرد سیاست همسایگی برای بهبود روابط با کشورها بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت و منافع ملی کشور و همچنین مصالح کشورمان، منطقه و جهان اسلام اقدام میکنیم.
دنیای اقتصاد-فاطمه علياصغر:
زنگهای هشدار دوباره به صدا درآمد. یک مقام مسوول در وزارت آموزشوپرورش میگوید خطر فرونشست زمین، ۴۲ مدرسه را در استان اصفهان به تعطیلی کشانده است. این برای نخستین بار نیست که بحث فرونشست زمین در ایران سرخط خبرها قرار میگیرد. پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده بود که نرخ فرونشست در ایران پنج برابر میانگین جهانی است و بیش از ۳۵درصد جمعیت کل کشور در معرض خطر فرونشست قرار دارند.
دنياي اقتصاد-شيرين جمشيديان:
روز گذشته اعضای کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۳ در واکنش به افزایش قیمت خودروهای داخلی، حقوق ورودی واردات خودرو را از ۸۰ به ۶۰ درصد کاهش دادند. بر این اساس پیشنهاد حقوق ورودی خودرو که در لایحه دولت ۱۰۰ درصد بود طی دو مصوبه کمیسیون تلفیق ابتدا به ۸۰ درصد و سپس به ۶۰ درصد کاهشیافته است. این در حالی است که پیش از تصویب و کاهش حقوق ورودی خودرو به ۶۰ درصد، پیشنهاد کاهش تعرفه ورودی خودرو در تلفیق مطرح شده بود، اما به دلیل اینکه آییننامه اجازه بررسی مجدد درآمدها را نمیداد رایگیری برای این پیشنهاد ناتمام ماند.
در سازمان برنامه هم دوستهای من بودند و با آنها تماس داشتم ولی هیچوقت نه آنها پیشنهادی کردند و نه من از آنها درخواستی کرده بودم. اما به شرکت نفت از اول خیلی علاقهمند بودم. هم هویدا و هم نفیسی آنجا بودند و آقای انتظام هم بود که رئیس شرکت نفت بود. انتظام را من خیلی برایش احترام داشتم، خیلی خوب هم من را میشناخت. آنها خیلی علاقهمند بودند گفتند «شما با این کارهایی که کردهاید، اگر بیایید اینجا به درد ما بیشتر میخورید تا آن دستگاههای بسته.» این بود که من و آن دوستم هر دو از ساواک استعفا دادیم. اتفاقا همان موقع هویدا کسالت داشت و در بیمارستان شرکت نفت بستری بود که رفتیم عیادتش. در آن زمان من با امیرعباس هویدا کاملا دوست شده بودم و گذشته از دیدارهای رسمی به منزلش میرفتم و با یکی، دو نفر دیگر از دوستان با هم شنا میکردیم. در ضمن صحبت گفت شما چه کار میکنید؟ گفتیم هیچ، ما استعفا دادیم و دنبال کار هستیم؛ گفت مبادا به کسی قول بدهید. شما باید بیایید شرکت نفت.»
روزنامه کیهان در گزارشی با تیتر «گرانیهای بیضابطه و ناگهانی نتیجه بیتوجهی به اولویتها» به موضوع گران شدن شبانه خودرو پرداخت و نوشت: «دولت بعد از گرانسازی دستوری و ناگهانی نان، لبنیات، آب، گاز، بنزین سوپر، ارز نیمایی، قطع ناگهانی برق و... به افزایش ناگهانی قیمت خودرو؛ آنهم بهصورت شبانه رسیده است. قیمت خودروهای به تعبیر پلیس؛ ارابههای مرگ، بسیار پرمصرف و آلودهکننده هوای ایرانخودرو و سایپا در شامگاه ۲۷ آبان ۱۵ تا ۳۵ درصد افزایش یافت.» روزنامه ایران مطلبی دارد با عنوان «بازی برد-برد در بازار خودرو چگونه ممکن است؟». در بخشهایی از این مطلب آمده است: «فراموش نکنیم قیمتهای خودرو در کارخانه حدود ۱۸ ماه است که افزایش پیدا نکرده این در شرایطی است که قیمت نهادههای تولید خودروسازان، چه آنهایی که از منابع داخلی تامین میشود و چه آنهایی که از مسیر واردات تهیه میشود، رشد کرده است. وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور و تورم بالا خودروسازان را ناچار میکند به سمت اصلاح قیمت محصولاتشان بروند و دولت نیز به عنوان سیاستگذار کلان باید زمینه را برای تداوم فعالیت خودروسازان فراهم کند.