انتقادات بی تعارف عباس عبدی از دولت رئیسی: ابتدا گزارشهای مثبت میدهیم اما کمکم تق ماجرا در میآید
عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح طلب در روزنامه اعتماد نوشت:
افشاگری یک نماینده درباره منتفی شدن استیضاح خاندوزی/ از جاهای مختلفی با ما تماس گرفته شد
اگر گفته شود که ضعیفترین ویژگی مدیریت دولت در ایران سیاستگذاری است، سخن گزافی نیست.
شاید بتوان آن را تحت عنوان «سیاستگذاری خطی» تعریف کرد. سیاستگذاری که از بالا و مبتنی بر ذهن مدیران است و پدیدهها را بسیار ساده و خطی میبیند و اولین چیزی که به ذهن ناقص مدیر میآید آن را سیاستگذاری میکند و این رفتار را در موارد گوناگونی میتوان دید.
عکسی از بوسه سردار اشتری بر پیشانی سردار قاآنی
نگاه ماقبل مدرن و سادهانگارانه و خطی در مواجهه با اینترنت و شبکههای اجتماعی، حجاب، اشتغالزایی، مسمومیتهای مدارس دخترانه و... مصداق این روزهاست. ویژگی مهم این نگاه تمرکز امور در مدیریت رسمی و به کارگیری ابزار قدرت و رسانه یکسویه است. تصور میکنند که میتوانند همه چیز را کنترل کنند و همه چیز را به دست آورند و هیچ هزینهای ندهند، ولی در نهایت همه آنها از کنترل خارج میشوند و هیچ به دست نمیآورند و کلی هزینه میدهند.
در این شیوه سیاستگذاری، معمولا گزارشهای معتبر کارشناسی و سناریوهای ممکن و ارزیابی هزینه و فایده و نیز ارزیابی اجتماعی و سیاسی وجود ندارد که اگر داشت آنها را منتشر میکردند. در حقیقت مرحله اول سیاستگذاری که توصیف دقیق مساله است، دیده نمیشود. برای نمونه؛ مساله؟ وضع حجاب خوب نیست. راهحل؛ گشت ارشاد راه میاندازیم، دوربینها را بیشتر میکنیم، ماموران تذکردهنده را افزایش میدهیم... هزینههای بیحجابی را افزایش میدهیم، پلمب میکنیم و... مساله حله!
چگونه شغل ایجاد کنیم؟ وام خوداشتغالی میدهیم. نداریم؟ بانکها را موظف به پرداخت میکنیم. برای جذب افراد بیکار به بنگاهها امتیاز میدهیم، آمار درست میکنیم و برای نظارت پول میگیریم، مساله حله!
یک میلیون مسکن میسازیم؟ بله اراده میکنیم کافیه با قیمت دو سال پیش ضرب و تقسیم کنیم و بودجه و زمین و امکانات را هم که داریم، زیاد هم داریم، مردم هم کمک میکنند، مساله حله! اگر نشد تقصیر بانکهاست که همکاری نمیکنند. بانکها هم اگر ندارند ، از بانک مرکزی قرض کنند، تورم هم ربطی به این قرضها و افزایش نقدینگی ندارد.
شبکههای اجتماعی ما را اذیت میکنند؟ فیلتر میکنیم. مردم از فیلترشکن استفاده میکنند؟ اینترنت را محدود میکنیم. به همین راحتی.
چگونه به این تصمیمات میرسیم؟ در یک جمع مینشینیم و پشت درهای بسته کار را تمام میکنیم، هر نهادی مشغول میشود و بودجه و امکانات میگیرد. ابتدا گزارشهای مثبت میدهیم که کارها خوب پیش میرود، ولی کمکم تق ماجرا در میآید، معلوم میشود بیحجابها بیشتر شدهاند که کمتر نشدهاند. اشتغال زیر ۳۰ درصد وعدهها رخ داده که همین هم به علت بهبود وضع کروناست. مسکن که حرفش را نزن و در پایان ۴ سال هم بعید است به یک میلیون برسد.
فرزندآوری؟ نهتنها زیاد نشده که کمتر هم شده است!! تازه آمار سقط جنین هم وحشتآور شده است. تورم چطور؟ آن هم کم که نشده، حتی رکورد هم زده است. نتیجه؟ پس معلوم میشود که دست بیگانگان در کار است.
سیاستگذاری امر پیچیدهای است. در مرحله اول باید معلوم شود که مساله کدام است؟ همین طوری نمیشود هر موضوعی را تبدیل به مساله آن هم با اولویت اول کرد. دوم اینکه باید گزارشهای دقیق از توصیف مساله و راهحلهای مواجهه با آن، سناریوهای پیشرو و هزینه و فایدههای هر سناریو، اثرات و هزینههای مستقیم و غیرمستقیم هر سیاست احتمالی تهیه و به عرصه عمومی آورده تا نقد شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.