شوک بزرگ توافق ایران و عربستان به اسرائیل
به نظر میرسد که اعلام توافق از سرگیری روابط میان ایران و عربستان سعودی چندان به مذاق صهیونیستها خوش نیامده است. یک روزنامه صهیونیستی، در پی اعلام این توافق در روز جمعه، نوشت: توافق ازسرگیری روابط میان ریاض و تهران، به منزله پاشیدن «تُف» در صورت تلآویو بود.
جزئیات توافق ایران و عربستان از زبان فیصل بن فرحان
روزنامه یدیعوت آحارانوت نوشت: این توافق میتواند به شدت به تلاشها برای گسترش دامنه توافق ابراهیم که شامل عربستان سعودی نیز می شود، عربستانی که به نظر می رسد متقاعد شده که اسرائیل در حال حاضر گزینه نظامی قابل اعتمادی علیه ایران ندارد و به همین دلیل برای آرامسازی و رسیدن به تفاهم با جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته است».
«ایتمار آیخنر» خبرنگار یدیعوت آحارانوت در تحلیلی نوشت: توافقی روز جمعه میان ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین امضا شد موجب از سرگیری روابطی که از ژانویه ۲۰۱۶ میان دو کشور قطع شده بود، شد، گامی دراماتیک است که در درجه نخست و پیش از هر چیزی، بیانگر بی اعتمادی به رهبری آمریکاست.همچنین به منزله ابراز بی اعتمادی سعودیها به دیدگاه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر [رژیم صهیونیستی] برای منزوی کردن ایران است. این در حالی است که نتانیاهو به دیدگاه خود برای عادیسازی روابط بین دو کشور با راهاندازی خط قطار از عربستان سعودی به حیفا اشاره کرد.
وی افزود: این در حالی است که کاخ سفید اعلام کرده که سعودیها، ایالات متحده آمریکا را در جریان مذاکرات از سرگیری روابط با ایران قرار دادهاند اما ایالات متحده آمریکا به صورت مستقیم در این روند مشارکت نداشت.
«جان کربی» هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد: «سعودیها ما را در جریان گفتوگوهای خود قرار دادهاند، همانطور که ما آنها را از گفتوگوهای خود مطلع میکنیم. اما ما مستقیما وارد این ماجرا نشدیم».
در ادامه تحلیل آیخنر آمده است: «به نظر میرسد که نتانیاهو تصور میکند که اکنون به تلاشهایش ضربه وارد شده زیرا نگاه او به جهان سیاه یا سفید است: یا طرف ایران هستید یا مخالف آن. اسرائیل به عربستان سعودی به عنوان کشوری در اردوگاه مخالف با ایران مینگریست و این راز جادویی روابط پنهانی اسرائیل و عربستان سعودی بود. عربستان نیز اسرائیل را به عنوان متحدی مخالف ایران - به عنوان نوعی بیمه نامه - میبیند. در واقع در خصوص تهران بود که اساس میان ریاض و تلآویو گرم شد».
وی افزود که در عمل، تصمیم عربستان برای از سرگیری روابط با تهران، «به منزله پاشیدن تف بر روی صورت اسرائیل است.. اسرائیل باید نگران باشد که سعودیها ممکن است به این نتیجه رسیده باشند که اسرائیل هیچ گزینه نظامی قابل اعتمادی ندارد، و بنابراین ترجیح میدهد برای مماشات با "جانور ایرانی" وارد عمل شود و با او به تفاهم برسد».
در ادامه این تحلیل آمده است: «بر اساس بیانیهای که ایران منتشر کرد، انتظار میرود که وزرای خارجی ایران و عربستان سعودی، به زودی با یکدیگر دیدار کنند و ظرف دو ماه آینده سفرای دو کشور در محل کارشان حاضر شوند. هر کس که به دنبال گواهی برای این است که ثابت کند که این توافق چقدر برای اسرائیل غیرقابل پیشبینی بود، باید به سخنان نخست وزیر نتانیاهو در صبح روز جمعه در جمع تجار ایتالیایی در وزارت اقتصاد رم گوش دهد».
وی صبح روز جمعه گفت: «هدف من دستیابی به عادیسازی و صلح با عربستان سعودی است و امکانات اقتصادی نیز روشن است. اتصال راه آهن پادشاهی عربستان سعودی و شبه جزیره عربی از طریق اردن - به بندر حیفا. این امر تنها 200 کیلومتر راه آهن نیاز دارد تا یک خط لوله مستقیم نفت از شبه جزیره عربستان به دریای مدیترانه از طریق اسرائیل، احداث شود. یعنی ما میتوانیم نیاز اروپا به انرژی را تا حد زیادی کاهش دهیم و کانال سوئز را دور بزنیم. من فکر می کنم اینها احتمالاتی واقعی هستند».
این تحلیلگر صهیونیست در ادامه یادداشت خود تصریح کرد: « اگر توافق میان ایران و عربستان عملا اجرایی شود، ضربهای جدی به تلاشهای نتانیاهو برای گسترش دامنه توافق ابراهیم وارد میشود. نتانیاهو یک توافق صلح با عربستان سعودی را به عنوان هدف اصلی خود - جایزه نهایی - ارائه کرد. وی تاکید داشت که اگر با عربستان توافق شود، مناقشه اسرائیل و فلسطین به پایان خواهد رسید».
بر اساس این گزارش، توافق عربستان سعودی و ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک برای رژیم صهیونیستی،شوک بزرگی بود و احزاب مخالف و مقامات سابق، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر را مسئول این امر دانستند.
«نفتالی بنت» نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی، «از سرگیری روابط عربستان و ایران، یک "پیروزی سیاسی" برای تهران، "ضربهای مهلک" به تلاش ها برای ایجاد اتحاد منطقهای علیه جمهوری اسلامی و "شکست فاجعه بار برای دولت نتانیاهو" است و نتیجه ترکیبی از غفلت سیاسی، ضعف عمومی و درگیری داخلی در کشور است».
«بنی گانتز» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی نیز، از سرگیری روابط میان ایران و عربستان سعودی را «تحولی نگرانکننده» دانست و طی پستی در توئیتر نوشت: «چالشهای امنیتی بزرگی که دولت اسرائیل با آن مواجه است در حال افزایش است و نخست وزیر (بنیامین نتانیاهو) و دولت او مشغول یک کودتای تمامیت خواه هستند».
وی ادامه داد: به عنوان کسی که سالها در ایجاد و حفظ ائتلاف میانهروها شریک بودهام، اعلام میکنم که نتانیاهو امنیت اسرائیل و شهروندانش را رها کرده است و این نتیجه آن است.
این در حالی است که طی چند سال اخیر،صحبتهایی در مورد گفتوگوهایی در منطقه تحت هدایت واشنگتن برای تشکیل ائتلافی از کشورهای میانه رو تحت رهبری عربستان سعودی برای مقابله با ایران مطرح شده بود.
« یائیر لاپید» رئیس اپوزیسیون در رژیم صهیونیستی نیز توافق بین ایران و عربستان سعودی را «شکست کاملا سیاست خارجی تلآویو و فروپاشی دیوار دفاعی منطقهای علیه ایران» توصیف کرد.
وی تصریح کرد: «توافق عربستان سعودی و ایران، شکست کامل و خطرناک سیاست خارجی دولت اسرائیل و به منزله فروپاشی دیوار دفاعی منطقهای که ما برای ساخت آن علیه ایران اقدام کردیم، است».
لاپید تصریح کرد: «این اتفاق زمانی میافتد که شما به جای انجام کار بر روی مقابله با ایران و تقویت روابط با آمریکا، تمام روز با جنون قضایی سر و کله میزنید».
به دنبال سفر بهمنماه آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پکن، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی از روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در شهر پکن با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را به منظور حل و فصل نهایی موضوعات فیمابین ایران و عربستان سعودی با همتای سعودی خود آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز گذشته، ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
در این بیانیه، ایران و عربستان سعودی از ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور و بازگشایی سفارتخانهها طی چند ماه آینده خبر دادند و به میانجیگری عمان که روابط خوبی با هر دو طرف دارد در این مسیر، اشاره کردند.
جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی بعد از قطعی روابط دیپلماتیک دو کشور در دی ماه ۱۳۹۴ که یکجانبه از سوی عربستان و در پی تجمع مقابل سفارتخانه این کشور در تهران و ورود به این سفارتخانه و همچنین سرکنسولگری عربستان در مشهد در واکنش به اعدام شیخ نمر، قطع شد از فروردین ۱۴۰۰ گفتوگوهایی را در سطح امنیتی آغاز کردند که چهار دور آن در سال گذشته برگزار شد، گفتوگویی که چارچوب آن به گفته فؤاد حسین وزیر خارجه عراق بین دستگاههای امنیتی دو کشور بوده است و دور پنجم هم در اردیبهشتماه گذشته برگزار شد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.