سرخط خبری رسانههای دنیا
حمله به اسرائیل شبیهسازی شد؟
«تحلیف رئیسجمهور جدید برزیل»، «درخواست تست کرونا برای مسافران چینی در سراسر اتحادیه اروپا»، «توقف کامل واردات نفت روسیه به آلمان»، «هشدار رئیس صندوق بینالمللی پول»، «حمله جنگندههای اسرائیلی به جنوب دمشق» و «شبیهسازی حمله به اسرائیل» مهمترین سرخط رسانههای را در نیمروز گذشته شکل دادهاند.
سوگند لولا
ولا دا سیلوا ۷۶ ساله سوگند یاد کرد و رسما رئیسجمهوری برزیل شد.این رئیسجمهور چپگرا که پس از ۱۲ سال وقفه به این مقام بازگشت، برای اولین بار در تاریخ برزیل، کابینهای با حضور ۱۱ وزیر زن معرفی کرد.
او که طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ رئیسجمهوری برزیل بود، وعده داد که «حفظ، دفاع و پیروی از قانون اساسی» را به عنوان دستور کار راهبردی بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین «پس از یک دوره تلخ» احیا کند.لولا دا سیلوا در سال ۲۰۱۸ به اتهام رشوهخواری برای ۱۹ ماه زندانی شد تا اینکه دیوان عالی برزیل با لغو این حکم راه را برای حضور او در انتخابات ریاستجمهوری باز کرد.
بازگشت آقای لولا به قدرت نقطه اوج یک بازگشت سیاسی است که در فضای به شدت دو قطبی برزیل اگرچه حامیان او را هیجانزده کرده اما مخالفانش را به شدت خشمگین ساخته است. لولا پیشتر از سوی مجله «تایم» به عنوان یکی از صد فرد تاثیرگذار در جهان معرفی شده بود.
درخواست تست کرونا برای مسافران چینی در سراسر اتحادیه اروپا
فرانسه از تمامی کشورهای اتحادیه اروپا خواست تا اقدام به انجام تست کرونا از مسافرانی که از چین وارد این بلوک میشوند، کنند.فرانسه، ایتالیا و اسپانیا تنها کشورهای اتحادیه اروپا هستند که الزام به تست کرونا از مسافران از مبدا چین را انجام میدهند. این در حالی است که مقامات اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل پیش از کریسمس در این موضوع به توافق نرسیدند.مذاکرات بیشتر اتحادیه اروپا قرار است در هفته پیش رو برگزار شود.
توقف کامل واردات نفت روسیه به آلمان
با آغاز سال نوی میلادی، آلمان پس از دههها وابستگی به نفت روسیه، دیگر از هیچ طریق از این کشور نفت وارد نمیکند.آلمان از نخستین روزهای پس از آغاز تجاوز نظامیان روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه تلاش برای کاهش و در نهایت قطع وابستگی به واردات انرژی از این کشور را آغاز کرد.
از اول ژانویه ۲۰۲۳ وابستگی آلمان به واردات نفت از روسیه به طور کامل قطع و فعالیت تنها خط لوله دریافت نفت این کشور متوقف شد.در ماههای اخیر آلمان و برخی کشورهای شرق اروپا همچنان مقدار کمی نفت از طریق خط لوله دروژبا دریافت میکردند. شماری از پالایشگاههای شرق آلمان که خوراکشان نفت روسیه بود باید برای دریافت نفت از منابع دیگر در تاسیسات خود تغییراتی میدادند.
هشدار رئیس صندوق بینالمللی پول
رئیس صندوق بینالمللی پول گفت در شرایطی که فعالیت موتورهای اصلی رشد جهانی - یعنی ایالات متحده، اروپا، و چین - «رو به تضعیف» است، سال ٢٠٢٣ برای بیشتر اقتصادهای جهان سال سختی خواهد بود.
صندوق بینالمللی پول در ماه مهر پیشبینی خود را برای رشد اقتصاد جهانی در سال ٢٠٢٣ کاهش داد. این کاهش منعکسکننده تداوم ضعف اقتصادی ناشی از جنگ در اوکراین و همچنین فشارهای تورمی و نرخهای بهره بالای مهندسیشده توسط بانکهای مرکزی، مانند بانک مرکزی ایالات متحده، بود.از آن زمان تاکنون چین سیاست «کووید صفر» را کنار گذاشته و بازگشایی بیبرنامه و هرج و مرج گونه اقتصاد خود را آغاز کرده است. اما مصرفکنندگان در چین به علت افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا محتاط هستند.
در همین حال، جورجیوا گفت که اقتصاد ایالات متحده وضعیت متفاوتی دارد و ممکن است از انقباض آشکاری که احتمالا یک سوم اقتصادهای جهان را تحت تأثیر قرار میدهد، اجتناب کند.او گفت: «ایالات متحده مقاومترین اقتصاد را دارد و ممکن است از رکود جلوگیری کند. ما میبینیم که بازار کار بسیار قوی باقی مانده است.»
حمله جنگندههای اسرائیلی به جنوب دمشق
رسانههای عربی بامداد دوشنبه از شنیدهشدن صدای چند انفجار مهیب در آسمان پایتخت سوریه خبر دادند.خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) لحظاتی بعد گزارش داد که جنگندههای تسرائیلی به اهدافی در جنوب دمشق حمله کردهاند.طبق گزارشها، سامانههای پدافند هوایی ارتش سوریه نیز به مقابله و رهگیری با موشکهای شلیکشده توسط جنگندههای اسرائیلی پرداختند.
دقایقی بعد یک منبع رسمی در ارتش سوریه به سانا گفت: «دشمن صهیونیستی با شلیک چندین موشک از سمت شمال شرق دریاچه طبریا، فرودگاه بینالمللی دمشق و اطراف آن را هدف قرار داد. تجاوزات رژیم صهیونیستی منجر به کشته شدن دو نظامی و زخمی شدن دو تن دیگر و خسارات مادی شد. فرودگاه بین المللی دمشق هم از دسترس خارج شد».
حدود دو هفته قبل نیز منابع سوری با بیان اینکه حومه دمشق توسط جنگندههای رژیم صهیونیستی هدف قرار گرفته، گزارش دادند که پدافند هوایی سوریه نیز در حال مقابله با موشکهای متخاصم است.
شبیهسازی حمله به اسرائیل
به دنبال برگزاری رزمایش «ذوالفقار۱۴۰۱» توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران، رسانههای اسرائیلی به تحلیلهایی در این زمینه پرداختند.«جروزالم پست» نوشته، پهپادهای ایرانی در حال حمله به ماکت کشتی و یک انبار نشان داده شدند. این کشتی شبیه به کشتی رزمی «صاعر ۶» نیروی دریایی (رژیم) اسرائیل به نظر رسید.این روزنامه نوشت، این بدان معناست که ایران نه تنها از ظاهر کشتی بلکه نحوه تجهیز آن توسط اسرائیل نمونه برداری کرده است. به نظر میرسد این پیام واضحی از سوی ایران باشد که میتواند کشتیها، بنادر و تاسیسات دریایی (رژیم) اسرائیل را تهدید کند.به نوشته جروزالم پست، برخی تحلیلگران ماکت ایرانی در این رزمایش را پایگاه نیروی دریایی «ایلات» معرفی کردند. در ماه اوت، نیروی دریایی آمریکا و اسرائیل یک رزمایش دریایی چهار روزه در دریای سرخ برگزار کردند. گفته می شود که پهپادهای «شاهد ۱۳۶» ایران بردی حدود ۲۰۰۰ کیلومتر دارند و این بدان معناست که میتوانند به ایلات برسند.این گزارش حاکیست، ایران در حالی نمونه ایلات و صاعر ۶ را نزدیک بندر «جاسک» در جنوب ایران ایجاد کرد که در نزدیک این منطقه یک پایگاه نیروی دریایی ایران وجود دارد.
روزنامه «تایمز اسرائیل » نیز در گزارشی با استناد به تصاویر و اطلاعاتی که کاربران در فضای مجازی منتشر کردند، نوشت در رزمایش اخیر ارتش ایران حمله به بندر ایلات (جنوب فلسطین اشغالی) شبیهسازی شده است.تایمز اسرائیل نوشت: «در هشداری آشکار به اسرائیل، در جریان رزمایش روز شنبه یک پهپاد حامل مواد منفجره از عرشه کشتی به سمت ماکت پایگاه نیروی دریایی اسرائیل پرتاب شد».این روزنامه در ادامه با استناد به تصاویر منتشر شده در رسانههای ایرانی، مدعی شد که تصاویر مربوط به «ناو کلاس هنگام» است و پهپاد «ابابیل» به سمت ماکت پایگاه نیروی دریایی ارتش رژیم صهیونیستی در ایلات فرستاده شده است. در کنار هدف شبیهسازی شده ماکت یک فروند کشتی جنگی «صاعر کلاس ۶» متعلق به نیروی دریایی ارتش رژیم موقت صهیونیستی قرار داده شده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.