حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در پایان سفر خود به نیویورک برای شرکت در هفتاد و سومین مجمع عمومی سازمان ملل در نشست خبری با حضور رسانه‌های بین‌المللی اظهار داشت: خوشحالم که امسال هم فرصت دیدار با اصحاب رسانه و خبرنگاران را پیدا کردم و امیدوارم در این جمع برخی از سوالاتی که در ذهن خبرنگاران است مطرح شود. در آغاز می گویم که مهم ترین مسئله ای که از سال گذشته تا کنون رخ داد، خروج یکجانبه آمریکا از توافق چندجانبه مورد تایید شورای امنیت و سازمان ملل بود که این خروج غیر قانونی بود.

وی افزود: اکثریت رهبران از برجام بعنوان یک دستاورد دیپلماسی حمایت کردند و این به معنای آن است که آمریکا در این اقدام تنها مانده است. خروج آمریکا از برجام مورد موافقت و تایید کشورهای جهان بجز چند کشور نیست و همه آن را یک اشتباه سیاسی قلمداد می کنند. امروز هم جلسه شورای امنیت که به طور غیر معمول آقای ترامپ برگزار کرده بود، در ابتدا تصمیم داشتند راجع به ایران باشد و در نهایت مجبور شدند حرفشان را پس بگیرند و در مورد مسئله عدم اشاعه این جلسه را گذاشتند.

رئیس جمهور با بیان اینکه در جلسه امروز کاملا روشن شد که آمریکا تنها است و همه کشورها از برجام حمایت کردند و به صورت مستقیم و غیر مستقیم اقدام آمریکا را تقبیح کردند، اظهار داشت: در ملاقات با رهبران ۱۶ کشور جهان یکی از مباحث مربوط به برجام بود و دو نکته را همگان تاکید کردند که یکی اصل اهمیت برجام برای روابط کشورها، اهمیت عدم اشاعه و صلح و ثبات بود. نکته دومی که همگان تاکید داشتند، حمایت از ایران در باقی ماندن در برجام بعنوان تدبیر و هوشمندی ایران بود.

ملت ایران از مقاطع سخت تر نیز با وحدت، اتحاد و مواضع قاطع توانسته عبور کند

روحانی در ادامه گفت: می گفتند آمریکا منتظر بود تا ایران از برجام خارج شود و این تصمیم ما بود که میتوانست پیروزی و شکست آمریکا را رقم بزند و این تدبیر ما بود که اقدامات آمریکا را منجر به شکست کرد. البته به این معنا نیست که در فشارهایی که آمریکا تحمیل می کند مشکل نداشته باشیم اما ملت ایران از مقاطع سخت تر نیز با وحدت، اتحاد و مواضع قاطع توانسته عبور کند و امروز هم این چنین خواهد بود.

وی با بیان اینکه در بخش دیگر مباحث با رهبران کشورهای اروپایی و ۱+۴ در نیویورک، نکته مهم این بود که ۵ کشور دیگر مصمم به حمایت از برجام هستند و نقش و تعهد خود را اجرایی کنند، تصریح کرد: پنج کشور تلاش می کنند تا اقداماتی که آمریکا می خواهد برای فشار به اقتصاد ایران انجام دهد، به حداقل کاهش بدهند. بیانیه ای که صادر شد نشان داد که اروپا و چین و روسیه مصمم تر از گذشته در پی تحکیم برجام هستند و بنابر این امیدواریم با حمایت کشورهای قانون گرا و چندجانبه گرا بتوانیم از این مسئله راحت تر از آنچه که فکر می شد عبور کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه ملت ما صبور و مقاوم بوده و امروز نیز اینچنین است، افزود: تحریم علاوه بر فشار شرایط جدیدی برای تولید به وجود خواهد آورد و ما آماده ایم از آن بهره برداری کنیم.

هیچ تحریمی نیست که آمریکا بخواهد بعدا انجام دهد

روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار آسوشیتد پرس مبنی بر مطرح شدن موضوع فعالیت موشکی ایران، گفت: در موضوع توافق هسته ای چیزی بنام موشک وجود ندارد و از ابتدا موضوع مشخص است. اگر کسی می خواهد تعهد خود را زیر پا بگذارد، خب بگذارد اما توافق هسته ای و قطعنامه 2231 کاملا روشن است.

وی ادامه داد: آمریکا یک اشتباه کرده است، یا از این اشتباه برمی‌گردد یا آن را ادامه خواهد داد؛ اما آمریکا دیر یا زود بازخواهد گشت چراکه کاری که دولت آمریکا انجام می دهد به نفع ملت آمریکا، ایران و اروپا نیست. همه ما از جمله نخبگان و خبرنگاران باید تلاش کنند فردی که خطا کرده است از آن خطا برگردد و به راه درست بازگردد.

رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار سی بی اس در خصوص برخی زندانیان در ایران، اظهار داشت: فکر میکردم می‌خواهید برای همه زندانیان جهان دلسوزی کنید! همه باید تلاش کنیم از نظر انسانی اگر می‌توانیم به فردی که در زندان است یاری برسانیم. دولت ایران به سهم خود این کار را برای تسهیل ملاقات‌ها و اطلاعات انجام می دهد. اما اصل محاکمه و حکم در اختیار یک دستگاه دیگر بنام قوه قضائیه است. در همه کشورها اینگونه است و اگر یک ایرانی در زندان آمریکا است، وقتی ما می پرسیم در نهایت می گویند ما حداکثر می‌توانیم دسترسی کنسولی و یا تسهیلاتی ارائه کنیم.

روحانی خاطرنشان کرد: سخن شما در این باره وقتی به من بعنوان دستگاه اجرایی خطاب می‌کنید، می توانم حداکثر اقدامات را از نظر تسهیلات انجام بدهم. برخی اسم‌هایی که بردید همین اواخر توانستند چند روز مرخصی بروند و این همان تسهیلات است.

وی افزود: در گذشته نسبت به دولت آمریکا برای کمک به افراد مورد نظر آنها که در ایران زندانی بودند و یا اتباع ما که در آمریکا زندانی بودند اقدامات و کمک هایی صورت گرفت. در این زمینه هیچ‌وقت مخالفت نکردیم با مذاکره برای اینکه دولت ها به توافقاتی دست پیدا کنند.

به گزارش مهر، رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در خصوص تحریم های ماه نوامبر گفت: هیچ تحریمی نیست که آمریکا بخواهد بعدا انجام دهد. بعضی از افرادی که در آمریکا به دنبال تحریم ایران بودند بیش فعال بودند؛ بنابر این هیچ چیز جدید برای نوامبر وجود ندارد و این یک موضوع کاملا تبلیغی و روانی است. آمریکا می خواهد به فروش نفت و بحث های تجاری و بانکی فشار بیاورد؛ سخن از ماه نوامبر کاملا تبلیغاتی است.

تا زمانی که ماندن در برجام به نفع منافع ملی مان باشد در برجام خواهیم ماند

روحانی با تاکید بر اینکه تصمیم ما بر این است که با بقیه کشورها کار کنیم، تصریح کرد: هر کشوری که بتواند تحریم آمریکا را زیر پا بگذارد یک افتخار بزرگ کسب کرده است چرا که تحریم آمریکا غیرقانونی است. همه کشورهای دنیا باید تلاش کنند تا اقدام غیرقانونی آمریکا منجر به شکست شود.

وی اظهار داشت: با همه دوستانمان در اتحادیه اروپا در تماس هستیم تا کانال هایی را پیدا کنیم و انجام فعالیت های اقتصادی، از شرکت هایی که با ایران کار می کنند نیز حمایت کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه تا زمانی که ماندن در برجام به نفع منافع ملی مان باشد در برجام خواهیم ماند، عنوان کرد: هرزمانی که ببینیم منافع ما تضمین نمی شود، راهکارهایی در خود برجام پیش‌بینی شده و از همان راهکارها استفاده خواهیم کرد.

روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار بی‌بی‌سی مبنی بر هشدار برخی کشورها در خصوص سفر دوتابعیتی ها به ایران، خاطرنشان کرد: افرادی که دوتابعیتی هستند نباید نگرانی داشته باشند چراکه دوتابعیتی بودن جرم نیست. ما آن را قبول نداریم اما جرم نیست و این یک تبلیغات بی اساس است. فردی ممکن است وارد کشوری شود و به دلایلی دستگیر شود، این ربطی به تابعیت ندارد. اگر فردی دستگیر شده این موضوع ارتباط با تابعیت او ندارد و باید پرونده و اقدامات او بررسی و اگر خلاف قانون و مجرمانه بود رسیدگی شود.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه آیا بیانیه گروه ۱+۴ به خواسته های ایران جواب می دهد، گفت: در بیانیه علاوه بر تاکید کشورها بر حفظ برجام، برنامه‌ها و اقدامات عملی برخی از آنها ذکر شده است که باید اجرایی شود که از جمله آنها شیوه ارتباط مالی بین ایران و کشورها است. این بیانیه یک پیشرفت بسیار خوب در زمینه همکاری های ایران با پنج کشور است.

رئیس جمهور تاکید کرد: توقعات ما خیلی بیشتر از این است و این توقعات در جلسات ما با پنج کشور مطرح شده و از نظرات ما آگاه هستند. آنها به ما وعده داده اند که قدم به قدم این روند را پیش ببرند تا ایران بتواند از منافع لازم در برجام استفاده کند.

روحانی در پاسخ به خبرنگار دیگری پیرامون لحن مقامات آمریکایی، اظهار داشت: در دولت جدید آمریکا لحن‌ها متفاوت شده و تندتر صحبت می کنند. خیلی از آنها در سیاست جدید هستند و تازه وارد شده‌اند؛ بنابراین طبیعی است که لحن‌شان با کسانی که در سیاست سابقه دارند متفاوت باشد. آنچه برای ما مهم است عمل آمریکا به قانون است و به او می گوییم زورگویی را کنار بگذارد، وفای به عهد کند و به قطعنامه شورای امنیت عمل کند. ما می گوییم کار آمریکا ضد حقوق بشر است چراکه ملتی را با بهانه واهی تحت فشار قرار داده است.

در منطقه ما اکثریت مردم به ما و فرهنگ ایران علاقه‌مند هستند

وی افزود: اگر آمریکا به قانون برگردد ما مشکلی نخواهیم داشت؛ البته اختلافاتی بین ایران و آمریکا از گذشته بوده که باید در زمان خود به تدریج حل و فصل شود.

رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری پیرامون اظهارات پمپئو و جان بولتون در خصوص فعالیت ایران در منطقه، خاطرنشان کرد: فردی دومی که نام بردید لحن و شیوه‌اش از گذشته برای دیگران مخفی نیست. فرد دیگری که تازه وزیر شده قبلا نیز در سمت دیپلماتیک نبوده و صحبت هایش در چارچوب منطقی نیست. اینکه در عراق و کشور دیگری حادثه ای رخ دهد، چه ربطی به ایران دارد؟ ما در همه دنیا طرفدارانی داریم، مگر هرکس طرفدارمان است مسئول اعمال او هستیم؟

روحانی ادامه داد: اگر کشوری به گروهی دستور دهد، بعنوان آمر مسئول است؛ اما در منطقه ما اکثریت مردم به ما و فرهنگ ایران علاقه‌مند هستند و گروه هایی هستند که فعالیت سیاسی و آزادیبخش انجام می‌دهند اما اعمال آنها به ما ربطی ندارد و مستقل هستند.

وی با مطرح کردن این پرسش که آمریکا برای چه چیزی به عراق رفته که امروز برای ماندن خود مشکل داشته باشد؟ تصریح کرد: ما خیلی مایلیم نظرسنجی و همه پرسی در عراق بگذاریم ببینم چند درصد مردم عراق موافق ماندن آمریکا در عراق هستند. ترامپ گفت کار ما بی خاصیت بوده است و میلیاردها دلار خرج کرده ایم. آمریکا به چه دلیل می خواهد در عراق هرکاری را انجام دهد و بعد از مردم عراق ناراحت است و مسئولیت آن را به عهده ما بگذارد؟

حضور امریکا در سوریه غیرقانونی است

رئیس جمهور با بیان اینکه آمریکا باید در خصوص حضورش در منطقه تجدید نظر کند، گفت: در خلیج فارس، دریای عمان، افغانستان و سایر جاهایی که آمریکا می خواهد حضور داشته باشد باید دلایل آن را بگوید و مردم و دولت های قانونی آن کشورها تایید کنند. حضور امریکا در سوریه غیرقانونی است و اگر صدمه‌ای ببیند یا نبیند به ما ربطی ندارد. ما قصد جنگ با آمریکا در هیچ جای منطقه نداریم.

به گزارش مهر، روحانی اظهار داشت: از امریکا می خواهیم به قانون عمل کند و به حاکمیت ملی کشورها احترام بگذارد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایتالیایی در خصوص دیدار وی با نخست وزیر ایتالیا، عنوان کرد: در روابط دوجانبه، اتحادیه اروپا اولین شریک اقتصادی ما است و روابط خوبی داریم. نخست وزیر ایتالیا حمایت خود و ایتالیا را از برجام اعلام کردند و گفتگوی مفصلی در خصوص شیوه‌های همکاری در ماه‌های آینده داشتیم. بخشی از مذاکرات ما در خصوص مسائل منطقه بود و تفاوت خاصی در نظرات سران اروپا ندیدم و تقریبا همه نظر واحدی در حمایت از برجام دارند.

رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص منزوی شدن آمریکا و حمایت از حزب الله و حماس، تصریح کرد: ما تنها نیستیم و این آمریکا است که تنها مانده و امروز در مجمع عمومی و شورای امنیت تنها بود. در منطقه نیز ما تنها نیستیم، آمریکایی‌ها غریبه هستند و از راه دور آمده‌اند. با کشورهای منطقه روابط بسیار نزدیک و دوستانه ای داریم، بنابراین مشکل آمریکا است.

حزب الله همان گروهی است که با داعش می جنگد و آنها را از لبنان بیرون رانده است

روحانی در خصوص ادعای خبرنگاری مبنی بر حمایت ایران از گروه های تروریستی، گفت: بلاخره به ما بگویید داعش تروریسم است یا آنهایی که با داعش مبارزه می کند؟ تروریست بودن داعش، القائده و النصره مورد تاکید همه است. حزب الله همان گروهی است که با اینها می جنگد و آنها را از لبنان بیرون رانده است و مردم لبنان متشکر از حزب الله هستند.

وی افزود: آنهایی که با تروریسم مبارزه می کنند جایگاه مشخصی داشتند؛ خود ترامپ گفت که این گروه های تروریستی را دولت قبلی آمریکا درست کرده است و قاعدتا او اطلاعاتی داشته که این را اعلام کرده است.

رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در خصوص اقتصاد و وضعیت معیشتی مردم ایران با بیان اینکه موضوع اقتصادی مردم ایران محفوظ است، عنوان کرد: معیاری که در ذهن بعضی ها وجود دارد و آن هم ارزی است که برای مصارف خاص و توسط عده‌ای خاصی خرید و فروش می‌شود، نمی‌تواند معیار اقتصاد ایران باشد. کل این خرید و فروش حدود 1 درصد اقتصاد ایران است. مردم زندگی شان با آن نیست و یک عده‌ مشخصی هستند که از آن استفاده می کنند.

به گزارش مهر، روحانی گفت: آنچه مورد نظر مردم برای زندگی و کالاهای اساسی‌شان هست، نرخ آن معلوم است.

وی در خصوص بخش دیگری از سوال خبرنگاری مبنی بر امکان دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا با بیان اینکه این‌ها وابسته به رفتار آمریکا است، تصریح کرد: وزرای خارجه ایران و آمریکا سال گذشته در نیویورک مذاکره کردند. بنابراین مشکلی نداریم در صورتی که آمریکا به تعهدات خود برگردد. در داخل برجام با هم بودیم و راجع به برجام جلساتی بود و کارشناسان ایران و آمریکا دیدار و مذاکره می کردند؛ ما از برجام خارج نشدیم و بنابراین آمریکا مقصر است.

رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در خصوص موضوع ادلب و تشکر ترامپ از ایران، روسیه و ترکیه در جلسه شورای امنیت، اظهار داشت: در موضوع سوریه آقای ترامپ تشکر کند یا نکند، ما به دعوت دولت سوریه رفته ایم و مشاورین نظامی ما حضور دارند که هدف مبارزه با تروریسم بوده و بنظرم ما موفق شدیم. قدرت اصلی تروریسم و تروریست ها در سوریه از بین رفته است.

روحانی ادامه داد: موضوع ادلب موضوع خاص و ویژه‌ای است چراکه تروریست‌ها در بین مردم هستند و تلاش ما جدا کردن تروریست ها از مردم است. آن تروریست‌ها خطرناک هستند و باید با آنها مبارزه شود و مردم هم صدمه نبینند. در اجلاس تهران سران سه کشور ایران، ترکیه و روسیه گفتگوها و رایزنی‌های مفصلی داشتیم و به راه حلی رسیدیم که در حال اجراست.

موضوع فلسطین در منطقه ما بسیار پیچیده است

وی گفت: این راه حل در راستای جدایی تروریست‌ها از مردم است و امیدواریم در باقی مانده سرزمین سوریه که در دست تروریست‌ها است به گونه‌ای عمل شود که مردم عادی صدمه نبینند و در عین حال موضوع مبارزه با تروریسم هم پایان پذیرد.

رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری در خصوص مسئله فلسطین، خاطرنشان کرد: موضوع فلسطین در منطقه ما بسیار پیچیده است و بسیاری از مسائلی که وجود دارد اگر ریشه یابی شود ریشه آن به اشغال فلسطین بر می‌گردد. اگر هفتاد سال پیش این سرزمین توسط صهیونیست‌ها اشغال نمی‌شد، امروز شرایط دیگری در منطقه داشتیم. اصولا همه ناامنی‌های منطقه ما بخشی از آن در سایه اشغالگری و دخالت‌های نابجای قدرت‌ها در منطقه است.

روحانی، تصریح کرد: رفتار دولت فعلی آمریکا نسبت به مسلمانان و فلسطین بسیار بد است و بگونه‌ای است که آدم را یاد تفکرات نژادپرستانه می اندازد. خطای بزرگی که آمریکا مرتکب شد، انتقال سفارت خود به بیت المقدس بود که موجب جریحه دار شدن همه مسلمانان جهان شد و دولت آمریکا بدلیل قرابت با رژیم صهیونیستی 1.5 میلیارد مسلمان را عصبانی کرد چراکه مسئله بیت المقدس مربوط به همه مسلمانان است.

وی با بیان اینکه ایران از ابتدا حامی فلسطین بوده، افزود: در ایران هرسال روزی برای ملت فلسطین نام‌گذاری شده است. مردم ما دوستدار مردم فلسطین هستند و در بسیاری از زمینه ها مردم ما به مردم فلسطین کمک‌های معنوی و مادی کرده اند و این کمک‌ها را ادامه خواهیم داد، اما حل مسئله فلسطین در سایه تلاش همه مسلمان است.

امیدواریم هرچه سریعتر قانون اساسی جدید سوریه تدوین شود

به گزارش مهر، رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری پیرامون موضوع سوریه، عنوان کرد: در سوریه هدف‌هایی را دنبال می کنیم که اولین آن مبارزه با تروریسم بود و پیشرفت های قابل ملاحظه ای در این زمینه داشتیم. در مناطق کاهش تنش نیروهای سه کشور ایران، روسیه و ترکیه حضور دارند. امیدواریم هرچه سریعتر قانون اساسی جدید سوریه تدوین شود و انتخابات برای دولت آینده برگزار شود.

روحانی ادامه داد: اگر این مراحل انجام شود و در کنار آن نیازمندی‌های مردم و بازگشت آوارگان محقق شود، به اهداف اصلی خود در سوریه رسیده ایم.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر درخواست ترامپ برای بی توجهی به قطعنامه 2231 شورای امنیت، گفت: جای شگفتی است کسی که رئیس دوره‌ای شورای امنیت را برعهده دارد، خواستش این است که به مصوبه همین شورا عمل نشود! امروز داعیه آمریکا این است که نه‌تنها مخالف با این قطعنامه هستم بلکه کشوری که به آن عمل کند را تنبیه و مجازات می‌کنم.

رئیس جمهور با بیان اینکه دو تشکر به شورای امنیت بدهکاریم، ادامه داد: یک تشکر برای موضع بسیار خوب شورای امنیت در خصوص حادثه تروریستی اهواز بود که با اتفاق آرا مطرح شد. تشکر دوم نسبت به جلسه امروز که همه اعضا بجز آمریکا از برجام حمایت کردند و یکبار دیگر شورای امنیت از ایران و برجام و آنهایی که به قانون معتقد هستند حمایت کردند.

روحانی در پایان با بیان اینکه جلسه امروز شورای امنیت بسیار قابل توجه بود، عنوان کرد: دیدید که بسیاری از رهبران کشورها با قاطعیت از برجام حمایت کردند و این به معنای انزوای دوم آمریکا است چراکه هدف آمریکا تضعیف برجام و فشار به ایران بود و امیدواریم شورای امنیت همین راه را ادامه دهد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.