آزاده قدیری روز سه شنبه در همایش ملی بررسی مسائل زنان در دانشگاه علامه طباطبایی در سخنرانی خود با عنوان زنان و فضای عمومی شهری با اشاره به ملاحظات جنسیتی افزود: یکی از ابزارهای سنجش میزان موفقیت یا شکست طرح های توسعه شهری، میزان توجه به نیازها و گرایش های گروه های متنوع است.

وی تصریح کرد: از آنجا که یقینا تفاوت هایی بین نیازهای فضایی در یک جامعه میان زنان و مردان وجود دارد، توجه کافی به نیازهای متفاوت گروه های جنسیتی ( به عنوان دو گروه شاخص اجتماعی) دارای اهمیت بسزایی است که باید در طراحی های شهری مورد توجه قرار گیرد.

قدیری گفت: مهمترین اقدام برای ایجاد امنیت شهری، اصلاح سیستم آموزش شهرسازی، ایجاد بستر مشارکت زنان، گسترش عادلانه امکانات، تامین امنیت و ایجاد اماکن نظارت عمومی است به نحوی که زنان با اعتماد به نفس لازم در فضاهای عمومی شهری حاضر شوند.

* بافت های فرسوده شهری کانون بحران ها

میترا عظیمی، استادیار دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست در سخنرانی خود با عنوان « نقش زنان در پیشبرد طرح های توسعه بافت فرسوده شهری (مطالعه موردی بافت فرسوده منطقه ۱۲ تهران)، گفت: در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان با معضلی به نام بافت های فرسوده شهری مواجه هستند.

وی توضیح داد: این بافت ها مجموعه ای از آسیب ها را در خود جمع کرده اند و به کانون ایجاد و تسریع انواع بحران ها در شهرها بدل شده اند.

استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: تا کنون اقدامات متعددی در قالب طرح های توسعه شهری در جهت بهبود این مناطق انجام شده است که نتایج حاصل از ارزیابی این طرح ها در سطح جهان گویای آن است که نقش زنان در پذیرش، پیشبرد و مشارکت در طرح های یادشده بیش از مردان بوده است.

عظیمی خاطرنشان کرد: در شهر تهران از ۶۲۱ هزار هکتار، حدود سه هزار و ۲۶۸ هکتار بافت فرسوده وجود دارد که منطقه ۱۲ با دارا بودن ۳۵ درصد از کل بافت های فرسوده در جایگاه دوم در میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران قرار دارد. این امر موجب شده تا این منطقه در کانون برنامه ریزی ها و طرح های توسعه شهری قرار گیرد.

وی یادآور شد: صرفنظر از نتایج طرح های انجام شده آنچه بیش از همه مورد توجه است، آن است که در اغلب طرح های توسعه ای منطقه ،۱۲ زنان بیش از مردان مشارکت داشته اند و به نوعی منشاء تحول در خانواده و محله خود بوده اند.

* ایدز و هپاتیت در منطقه ۱۲ تهران

استادیار دانشکده علوم اجتماعی تصریح کرد: اکنون نبود امنیت عمومی، وجود بیماری های خطرناک از جمله هپاتیت، ایدز و سرطان از مشکلات خاص و عمده منطقه ۱۲ در تهران است.

عظیمی یادآور شد: همچنین ساخت و توزیع مواد مخدر جدید و وفور مشروبات الکلی و حتی ارزان قیمت باعث شده است که این منطقه پذیرای افراد متقاضی از سراسر کلانشهر تهران باشد.

وی گفت: معضلات این منطقه ناشی از انواع کارکردهای غلط انسانی و اجتماعی است.

آرمین امیر، استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در سخنرانی با بررسی ارتباط عوامل اجتماعی با احساس امنیت روانی – اجتماعی زنان ۱۵ تا ۴۵ ساله در فضاهای عمومی شهر (پارک شهر تهران) گفت: در قرن حاضر محیط های نامطلوب شهری مشکلات بسیاری را برای امنیت شهروندان ایجاد کرده و در رشد آسیب های اجتماعی موثر بوده اند.

وی اضافه کرد: با گسترش این آسیب ها امنیت رنگ می بازد. جرایم بالا می رود. مردم در کنش های اجتماعی با احتیاط عمل می کنند و با هر اتفاقی ترس و دلهره در آنان دوچندان می شود و در نتیجه احساس نا امنی می کنند.

این استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: در تمام دوران حیات بشری، امنیت از نیازهای اصلی انسان محسوب شده است و اهمیت آن در دوران مدرن تا اندازه ای افزایش یافته است که به تعبیر برخی صاحبنظران کار ویژه و بی بدیل حکومت ها در جامعه مدرن امروزی استقرار امنیت است.

وی گفت: فقدان احساس امنیت زنان در فضاهای شهری مشارکت کامل آنها را در اجتماع محدود می کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.