شماره روزنامه ۶۰۲۴
|

  • اولین رئیس‌جمهور زن در مکزیک

    انتخابات ریاست‌جمهوری امسال در ایالات متحده باز هم رقابتی بین دو مرد است. اما در آمریکای لاتین، همان‌طور که انتخابات مکزیک در چند روز اخیر نشان داد، انتخاب یک زن به‌عنوان رئیس‌جمهور به‌طور قابل توجهی امری عادی شده است. «سایمون رومرو» در گزارش ۳ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشت، «کلودیا شینباوم» که در انتخابات مکزیک در برابر کاندیدای زن دیگر، «زوچیتل گالوز»، پیروز شد، به ده‌ها زن دیگر می‌پیوندد که از دهه۱۹۷۰ به‌عنوان رئیس‌جمهور در کشورهای آمریکای لاتین خدمت کرده‌اند.
  • رقابت تنگاتنگ انتخاباتی در هند

    هند روز سه‌شنبه شروع به انتشار نتایج رای‌گیری از انتخابات عمومی خود کرد که به نظر می‌رسد نارندرا مودی، نخست‌وزیر این کشور را در مسیری تنگ‌تر برای کسب پنج سال دیگر حضور در قدرت قرار می‌دهد. این در حالی است که برخی پیش‌بینی‌ها و نظرسنجی‌ها خلاف این مساله را بیان می‌کردند. حتی اگر حزب مودی تعداد قابل توجهی از کرسی‌های پارلمان را از دست بدهد، همچنان باید بتواند با کمک شرکای ائتلافی خود دولت تشکیل دهد.
  • بایدن بازی «بی‌بی» را برهم زد

    دنیای‌اقتصاد: ماه‌هاست که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از ارائه جدول زمانی برای پایان جنگ علیه حماس در غزه خودداری کرده است؛ موضعی که منتقدان او آن را یک تاکتیک سیاسی می‌دانند. اما بیانیه بایدن مبنی بر طرح پیشنهادی برای آتش‌بس، او را در سیبل قرار داد. به نظر می‌رسد که نتانیاهو – به‌عنوان یک محافظه کار- اکنون با انتخاب جدی بین «بقای» دولت تندرو و جنگ‌طلب خود و «بازگرداندن» گروگان‌ها مواجه است.
  • شوک «فاراژ» به انتخابات بریتانیا

    دنیای‌اقتصاد: «نایجل فاراژ»، مبارز حامی برگزیت و اخلالگر سریالی در سیاست بریتانیا، روز دوشنبه اعلام کرد که قصد دارد به‌عنوان نامزد در انتخابات سراسری بریتانیا در ماه آینده شرکت کند و این یک ضربه جدید برای چشم‌انداز نخست‌وزیر این کشور، ریشی سوناک است. «استفان کسل» در گزارش ۳ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشت، بیانیه غافلگیرکننده فاراژ که نماینده یک جنبش راست‌گرای شورشی است که برای مهار مهاجرت مبارزه می‌کند، تهدید می‌کند که با گرفتن رای از حزب محافظه‌کار حاکم بر بریتانیا، این کمپین را به هم می‌زند. با انجام این کار، او می‌تواند کار سوناک و حزبش را برای کاهش فاصله دو رقمی در نظرسنجی‌ها با حزب مخالف کارگر دشوارتر کند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    مهران کامروا طی مصاحبه‌ای نظر خود را مبنی بر اینکه تلاش‌های میانجی‌گرانه قطر به نسبت بی‌طرف باقی مانده است، به اشتراک گذاشت و اگرچه حزب‌الله نمی‌خواست امضا کند، اما قطر کمی بر حزب‌الله فشار آورد تا موافقت کند. این دیدگاه نشان می‌دهد که تلاش‌های میانجی‌گرانه قطر، لبنان را از جنگ داخلی نجات داد. در مقابل، یک دیدگاه جایگزین را می‌توان در چارچوب قدرت عاریه‌ای صورت‌بندی کرد, یعنی اینکه توافق دوحه با تسلیم همه‌ طرف‌ها به خواسته‌های حزب‌الله حاصل شد. پروفسور جونز از دانشگاه دورهام می‌گوید که «لبنان فقط یک الحاقیه به دولتی است که آن دولت همان حزب‌الله است» و این دومی «بسیار قوی‌تر از دولت لبنان است.» جونز استدلال می‌کند که میانجی‌گری‌ای که صورت گرفت، موضعی را که حزب‌الله «از قبل در میان جناح‌های سیاسی لبنان داشت» مشروعیت بخشید. علاوه بر این، پیوندهای موجود با حزب‌الله به قطر اجازه داد تا در سال۲۰۱۴ بین حزب‌الله و جبهه‌ النصره میانجی‌گری کند.
  • اسرائیل در منگنه حقوقی

    دنیای اقتصاد: روز جمعه وقتی به سخنان قاضی دیوان بین‌المللی دادگستری گوش می‌دادم که به اسرائیل می‌گفت حمله نظامی خود را در رفح متوقف کند، دو فکر به ذهنم خطور کرد. اولین مورد این بود که حکم دیوان به‌طور غیرعادی قوی بود: قاضی گفت اسرائیل «باید فورا» حمله نظامی خود را در رفح متوقف کند. بسیاری از ناظران انتظار نداشتند دادگاه چنین دستور مستقیمی را صادر کند؛ زیرا صلاحیتی برای تحمیل شرایط مشابه بر حماس ندارد. فکر دوم هم این بود که استفاده دادگاه از علائم نگارشی قطعا بحث‌هایی برمی‌انگیخت. در اینجا بخش مهمی از این حکم آمده است: «اسرائیل مطابق با تعهدات خود بر اساس کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل‌کشی و با توجه به بدتر شدن شرایط زندگی غیرنظامیان در استان رفح، فورا تهاجم نظامی خود و هر اقدام دیگری در استان رفح را که ممکن است شرایط زندگی گروه فلسطینی را در غزه وخیم کند یا به‌طور کلی یا جزئی تخریب فیزیکی آنها را به همراه داشته باشد، متوقف کند»
  • حمایت رسمی آمریکا از آتش‌بس دائمی

    دنیای اقتصاد: بایدن رئیس جمهور آمریکا روز جمعه با اعلام اینکه حماس دیگر قادر به انجام یک حمله بزرگ به اسرائیل نیست، گفت که زمان آتش‌بس دائمی در غزه فرا رسیده و طرح جدیدی را که به گفته وی اسرائیل پیشنهاد داده است، برای آزادی گروگان‌ها و پایان دادن به جنگ پیشنهاد داده، تایید کرد. بایدن که از اتاق ناهارخوری دولتی در کاخ سفید صحبت می‌کرد، گفت: «زمان آن است که این جنگ پایان یابد، روز بعد شروع شود.» او همچنین توصیف واضحی از کاهش توانایی‌های حماس پس از بیش از هفت ماه حملات اسرائیل ارائه کرد و گفت: «در این مرحله، حماس دیگر قادر به انجام هفتم اکتبر دیگر نیست.» بایدن گفت: «این واقعا یک لحظه تعیین‌کننده است. اسرائیل پیشنهاد خود را ارائه کرده است. حماس می‌گوید خواهان آتش‌بس است. این معامله فرصتی است برای اثبات اینکه آیا واقعا آن را می‌خواهند یا نه؟»
  • پایان سلطه کنگره ملی بر آفریقای جنوبی

    دنیای‌اقتصاد: «جیکوب زوما»، رئیس‌جمهور سابق، به‌عنوان بزرگ‌ترین پیروز انتخابات عمومی آفریقای جنوبی ظاهر می‌شود؛ زیرا به نظر می‌رسد حزب جدا شده جدید او «اومخونتو وسیزوه» (به معنای «نیزه ملت» که با علامت اختصاری «MK» شناخته می‌شود) برای دستیابی به دستاوردهای بزرگ به هزینه «کنگره ملی آفریقا»یی حاکم بر کشور آماده است. با بیش از ۹۷ درصد شمارش آرا، به نظر می‌رسد که «اومخونتو وسیزوه» در آستانه تصاحب قدرت در «کوازولو ناتال» است و به راحتی در استانی که کنگره ملی آفریقا از اولین انتخابات پس از آپارتاید در سال۱۹۹۴ هرگز شکست نخورده است، پیشتاز است. «کانیتا هانتر» در گزارش ۳۱مه در الجزیره نوشت، در سطح ملی، با انتشار نتایج، «اومخونتو وسیزوه» با تقریبا ۱۵درصد آرا، پس از « کنگره ملی آفریقا» (ANC) با حدود ۴۰درصد آرا و حزب مخالف اصلی یعنی «اتحاد دموکراتیک» (DA) (۲۱ درصد) سوم شد. آرای شمارش‌شده تاکنون تصویر واضحی از پیروزی «اومخونتو وسیزوه» بر بخش‌هایی از حمایت سنتی «کنگره ملی آفریقا» در پایگاه‌های خود نشان می‌دهد.
  • آلمان در التهاب

    دنیای‌اقتصاد: مردی که چاقو به دست داشت، روز جمعه پس از آنکه ۶نفر از جمله یک افسر پلیس را در شهر مانهایم در غرب آلمان با چاقو زد، توسط پلیس هدف گلوله قرار گرفت. به گفته دفتر دادستان عمومی در کارلسروهه، افسری که چاقو خورده در وضعیت وخیمی است. «کریستوفر اف.شوتز» در گزارش ۳۱مه در نیویورک‌تایمز نوشت، یکی دیگر از مجروحان، مایکل اشتورزنبرگر، یک فعال سیاسی بود که به خاطر عقاید ضداسلامی اش شهرت داشت. اشتورزنبرگر با اعضای جنبش مدنی «Pax Europa»، یک گروه کوچک دست راستی، در یک مرکز خرید در صبح روز جمعه پیش از انتخابات اتحادیه اروپا در ماه آینده، یک کمپین تبلیغاتی داشت. بر اساس بیانیه صادره از سوی پلیس، چهار نفر دیگر از اعضای این گروه نیز زخمی شدند.
  • پرزیدنت گناهکار

    دنیای اقتصاد: دیدن ترامپ در لباس نارنجی شاید چندان عجیب نباشد، اما اینکه او با لباس نارنجی رئیس‌جمهور آمریکا شود، قطعا عجیب است. مردی که حتی سوابق مجرمیت خود را تبدیل به برگ برنده می‌کند و مدام در انتخابات از رقیب دموکرات خود در نظرسنجی‌ها پیشی می‌گیرد. به نظر می‌رسد حکم دادگاه اخیر او هم تاثیر چندانی در محبوبیت او نداشته و رای به مجرمیت او تبدیل به یک برگ برنده دیگر برای او شده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دونالد جی.ترامپ روز پنج‌شنبه به‌دلیل جعل سوابق برای سرپوش گذاشتن بر یک رسوایی جنسی که کمپین انتخاباتی او در سال۲۰۱۶ را به انحراف کشانده بود، محکوم شد و فرمانده سابق کل قوای آمریکا را به یک مجرم تبدیل کرد.
  • این سه زن!

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: در دنیایی پر مخاطره، اروپای کهن و آسوده خود را در وضعیت هشدارآمیزی می‌بیند. در اوکراین خونین‌ترین جنگ این قاره از سال۱۹۴۵ تاکنون ادامه دارد؛ درحالی‌که روسیه برای اروپا یک تهدید همه‌جانبه محسوب می‌شود. اگر دونالد ترامپ به کاخ سفید بازگردد، ناتو و در واقع پایه امنیت اروپا، تضعیف خواهد شد. اقتصاد این قاره در برابر شوک‌های ناشی از سیاست‌های صنعتی و حمایت‌گرایی در سایر نقاط جهان آسیب‌پذیر است و پوپولیست‌های اروپاگریز در نظرسنجی‌ها در جایگاه بالایی قرار دارند.
  • کنفرانس بزرگ چینی-عربی در پکن

    دنیای‌اقتصاد: دهمین کنفرانس وزیران مجمع همکاری چین و کشورهای عربی روز پنج‌شنبه در پکن با سخنرانی شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین کار خود را آغاز کرد. «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین و «محمد سالم ولد مرزوق» وزیر امور خارجه موریتانی ریاست این کنفرانس را برعهده داشتند. این مجمع ابتکاری بین چین و اتحادیه عرب است که در سال۲۰۰۴ تاسیس شد. شی جین‌پینگ در سخنرانی افتتاحیه این نشست خطاب به سران کشورهای بحرین، مصر، امارات متحده عربی و تونس و همچنین وزرای خارجه سایر کشورهای اتحادیه عرب تاکید کرد که پکن از تشکیل کشور فلسطین با پایتختی بیت‌المقدس شرقی در مرزهای۱۹۶۷ و عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل حمایت می‌کند. او با اشاره به شرایط موجود در سرزمین‌های اشغالی با تاکید بر «حمایت کشورش از برگزاری کنفرانس صلح گسترده درباره بحران منطقه» گفت: «جنگ نمی‌تواند به‌طور نامحدود ادامه یابد، عدالت نمی‌تواند برای همیشه غایب باشد و «اه‌حل دو دولتی» باید قاطعانه مورد حمایت قرار گیرد. رنج غیرنظامیان در نوار غزه باید متوقف شود و ما کمک‌های فوری به آنروا ارائه خواهیم کرد. چین سه میلیون دلار به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) برای حمایت از کمک‌های بشردوستانه فوری به غزه کمک می‌کند. »
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    قطر با ایجاد پناهگاهی برای جدایی‌طلبان چچنی و حمایت از آنها، تلاش کرد تا نفوذ خود را فراتر از خاورمیانه به‌کار گیرد. دلیل این مثال، امکان باز گذاشته‌شده‌ای است که با حمایت از این گروه‌ها، به‌ویژه برای به استخدام گرفتن جایگاه ویژه در میان مسلمانان اوراسیا (برای ارتقای جایگاه عاریه‌ای خود در جهان اسلام) به قطر ارائه شد. با این ‌حال، جنگ دوم چچن با پیروزی حاکمیت دولت روسیه به اوج خود رسید. به همین دلیل، حمایت از جدایی‌طلبان چچنی در عوض برای قطر «هزینه‌ قدرت عاریه‌ای» را به همراه داشت.
  • بمب‌های تراژدی رفح، آمریکایی بودند

    دنیای اقتصاد: به گفته کارشناسان اسلحه و شواهد بررسی‌شده توسط نیویورک‌تایمز، بمب‌های مورد استفاده در حمله اسرائیل که منجر به کشته شدن ده‌ها فلسطینی در اردوگاه آوارگان در نزدیکی رفح در روز یکشنبه شد، در ایالات متحده ساخته شده است. روزنامه نیویورک‌تایمز دریافت که بقایای مهمات فیلم‌برداری‌شده در محل حمله در روز بعد، بقایای یک بمب GBU-۳۹ بود که در ایالات متحده طراحی و ساخته شده بود. مقامات آمریکایی به اسرائیل فشار آورده‌اند تا از این نوع بمب بیشتر استفاده کند که به گفته آنها می‌تواند تلفات غیرنظامیان را کاهش دهد.
  • شورش یقه‌سفیدهای سیاه علیه پرزیدنت

    دنیای‌اقتصاد: سیریل رامافوسا چندین سال پیش به ریاست‌جمهوری آفریقای جنوبی رسید که هیجان و خوش‌بینی سیاه‌پوستان در حال ظهور این کشور را به همراه داشت؛ کسانی که او را نماینده‌ای از خودشان می‌دیدند. او یک تاجر وزین با قدرت تفکر است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، او پادزهری برای دولت قبلی به نظر می‌رسید که قصد دارد مناسبات پیشین را برچیند. دولت پیشین سفیدپوستان را بر اقتصاد مسلط کرده بود و از سیاه‌پوستان متخصص برای تداوم حکومت خود به عنوان شریک استفاده می‌کرد؛ اما درحالی‌که رای‌دهندگان روز چهارشنبه برای انتخابات در آفریقای جنوبی از زمان پایان آپارتاید در ۳۰سال پیش به پای صندوق‌های رای رفتند، سیاه‌پوستان حرفه‌ای یکی از تهدیدات جدی برای تسلط نامطمئن بر قدرت توسط رامافوسا و حزبش در کنگره ملی آفریقا هستند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر