«شاهین» زیر تیغ
در «فکت شیت» وزارت خارجه آمریکا آمده است که «مجتمع توسعه ملی» مستقر در اسلامآباد به دنبال دستیابی به اجزای برنامه موشکهای بالستیک دوربرد و تجهیزات آزمایش موشکی این کشور بوده است. در این بیانیه آمده است که «مجتمع توسعه ملی مسوول توسعه موشکهای بالستیک پاکستان، از جمله موشکهای خانواده شاهین است.» سازمان تحقیقاتی «بولتن دانشمندان اتمی» میگوید که مجموعه موشکهای شاهین دارای قابلیت اتمی هستند. پاکستان اولین آزمایش تسلیحات هستهای خود را در سال ۱۹۹۸ انجام داد و هفتمین کشوری بود که مبادرت به انجام این کار کرد. «بولتن» زرادخانه پاکستان را دارای حدود ۱۷۰کلاهک تخمین میزند.
اسلامآباد از امضای NPT، سنگ بنای سیستم بینالمللی که برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای طراحی شده، خودداری کرده است. در «فکت شیت» آمده است که سایر نهادها و شرکتهایی که تحریم شدهاند عبارتند از: «افلییتس اینترنشنال»، «اختر و پسران» و «راکساید انترپرایزز» که همگی در کراچی واقع شدهاند. میلر گفت: «ایالاتمتحده به اقدام علیه اشاعه تسلیحات تسلیحاتی و فعالیتهای تدارکاتی مرتبط با نگرانی ادامه خواهد داد.»
بنا بر اعلام «بولتن دانشمندان اتمی»، موشکهای سری شاهین از جمله شاهین-۱ و شاهین-۲ میتوانند مواضعی را در فاصله ۷۵۰ تا ۲هزار و ۵۰۰کیلومتری هدف قرار دهند. برنامه موشکی پاکستان از دهه ۱۹۸۰ آغاز شد و هدف اصلی آن مقابله با برنامه موشکی و هستهای هند بود. این برنامه ابتدا با کمک چین و کرهشمالی توسعه یافت و امروز یکی از پیشرفتهترین برنامههای موشکی در جنوب آسیا محسوب میشود. پاکستان و هند بهعنوان دو رقیب هستهای در جنوب آسیا همواره در حال تقویت توان نظامیشان هستند و هر دو کشور برنامههای موشکی پیشرفته دارند که به نگرانیهای جهانی درباره ثبات منطقهای دامن زده است. اقدام آمریکا در اعمال تحریمهای جدید علیه پاکستان نشان میدهد که نگرانی از گسترش توان موشکی پاکستان و اشاعه تسلیحات کشتار جمعی در این منطقه افزایش یافته است.