روحانی در جلسه هیات دولت:
مساله FATF قابل حل است
رئیسجمهور با اشاره به اینکه بیش از ۱۹۰ کشور دنیا در چارچوب FATF عمل میکنند، خاطرنشان کرد: تنها ما و کرهشمالی از آن بیرون هستیم. ما در دولت یازدهم به آن برگشتیم و وقتی در داخل کشور دچار مشکل شد در لیست سیاه قرار گرفتیم. خب این ریسک کشور را بالا میبرد و با این اتفاق چه کسی میخواهد در کشور سرمایهگذاری کند. سرمایهگذاری نهایتا یا با بانک داخلی است یا با بانک خارجی وگرنه کسی چنین پولهایی ندارد که بخواهد سرمایهگذاری کلان کند یا بانک داخلی یا بانک خارجی یا صندوق توسعه ملی باید بیاید این کار را انجام دهد. چون کسی که میخواهد کار بزرگی کند پول داخل جیبش نیست.
معطل ماندن طرحها بهخاطر نبود پول
وی ادامه داد: بهطور مثال فردا طرح عظیمی در کرمان افتتاح میشود، کوره بلند کرمان برای اولینبار بعد از انقلاب است که قرار است افتتاح شود و ما فردا در این طرح ۴۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری افتتاح میکنیم. فقط یک مورد آن بیش از ۲۴ هزار میلیارد تومان یعنی یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار اعتبار میخواست. این چگونه حاصل شده است، با برجام حاصل شده وگرنه ما این را نداشتیم. دهها طرح در سال ۹۹ افتتاح شد که همهاش مال برجام بود. چرا؟ چون وقتی نفت میفروشید ۳۸ درصد پول نفت داخل صندوق توسعه میآید و آن پول به سرمایهگذار داده میشود. وقتی صندوق شما پول ندارد سرمایهگذاری هم صورت نمیگیرد؛ الان طرحهایی هست که صندوق تصویب کرده و آماده است اما چون پولش نیست مانده است.
باید FATF را نهایی کنیم
رئیسجمهور در ادامه سخنانش گفت: حالا که ما در جنگ اقتصادی پیروز شدهایم باید تحریم را هم برداریم و FATF را هم نهایی کنیم. اینها دیگر دست خودمان است. وقتی ما اینها را اجرا و عمل نمیکنیم پول و بانک خارجی در اختیار ما نیست و صندوق توسعه خالی است و نمیتوانیم پول نقد را بیاوریم و نتیجه این میشود که سرمایهگذاری صورت نمیگیرد و وقتی سرمایهگذاری صورت نگیرد نمیتوانیم طرحهای بزرگ را اجرایی کنیم. مثلا آقای اردکانیان گزارشی داد که ۱۶ هزار مگاوات برق در دست اجراست و ۱۵ هزار مگاوات دیگر پول میخواهد و معطل فاینانس است. در همین طرحهای آب و برق دولت دوازدهم ۵/ ۴ میلیارد دلار آماده سرمایهگذاری بود که تحریم ترامپ آمد و اینها قطع شد و ما ۵/ ۴ میلیارد عقب افتادیم. وی همچنین تصریح کرد: من اینها را میگویم که مردم مطلع باشند. چون هر حادثهای که رخ میدهد مرغی که در عروسی و عزا سر بریده میشود دولت است و همه میگویند دولت خوب مدیریت نکرد و کارآمدی کم بود و هیچ کسی توضیح نمیدهد که ریشه آن کجاست؟ مثلا FATF دست خودمان است و میتوانیم همین فردا آن را حل کنیم و روابطمان با بانکهای دنیا حلوفصل شود یا ما در جنگ اقتصادی پیروز شدیم و فقط تحریم باقیمانده که آن هم دست خودمان است و میتوانیم همین هفته تصمیم بگیریم که آن را تمام کنیم یا میتوانیم تصمیم بگیریم که ماهها ادامه پیدا کند که این بحث دیگری است. روحانی با تاکید بر اینکه نباید مسائل اساسی را فراموش کنیم و به فرعیات بچسبیم، اظهار کرد: من نمیخواهم بگویم مشکل برق فقط مال FATF و جنگ اقتصادی است و ما هیچ مسوولیتی نداریم اما در موضوع برق دولت یازدهم و دوازدهم کمی بیشتر از اندازه معمول دولتهای پیشین کار انجام دادهاند. در سالهای قبل هر سال ۱۷۷۵ مگاوات برق تولید و به ظرفیت اضافه میشده ولی الان ۲۵۰۰ مگاوات است؛ یعنی بهطور معمول در این هشت سال با وجود تحریم و کرونا بیش از معمول دولتهای پیش در میزان صادرات و واردات کشور سرمایهگذاری شده است.
میزان صادرات و واردات کشور
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش با مقایسه میزان صادرات و واردات کشور در دولتهای یازدهم و دوازدهم با دولتهای نهم و دهم خاطرنشان کرد: در دولتهای نهم و دهم ۴۲۱ میلیارد دلار واردات انجام شده که در دولتهای یازدهم و دوازدهم، این میزان ۳۶۷ میلیارد دلار بوده است. صادرات غیرنفتی ما در دولت و هشت سال قبل از ما، ۲۱۸ میلیارد دلار بوده اما در این دولت، به ۳۴۶ میلیارد رسید؛ یعنی ۱۲۸ میلیارد دلار بر حجم صادرات غیرنفتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم افزوده شده است. این صادرات از کجا اضافه شده است؟ عمدتا از پتروشیمی، فولاد و بخشهای دیگر. در سال ۹۹ در پتروشیمی بالای ۱۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری کردیم و همینها موجب شده پنج میلیارد درآمد سالانه داشته باشند.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر مشکل و مسالهای پیش میآید، همه از دولت، قوه قضائیه و قوه مقننه و سایرین باید بهگونهای حرف بزنیم که مشکل حل شود و به مردم امید بدهیم. نباید جوری حرف بزنیم که کشور به نقطه لاینحل رسیده است. همین دیشب دیدید که وضع برق ما نسبت به دو، سه شب قبل آرامتر بود. این بهخاطر تصمیماتی بود که اتخاذ شد.
اقدامات دولت در بخش معادن
رئیسجمهور اقدامات انجام شده از سوی دولت در بخش معادن را عظیم دانست و اظهار کرد این موضوع مورد تاکید مقام معظم رهبری بود. معادنی به اسم برخی از افراد سالها قبل زده بودند ولی سالها رها شده بود. ما اینها را از آنها گرفتیم و شش هزار معدن را در مزایده گذاشتیم. این دستور مقام معظم رهبری بوده است. حال یک آدمی تحریک میشود و بدون اطلاع حرفی میزند. من خواهش میکنم که همه در گفتار دقت بیشتری به خرج بدهیم.
روحانی اظهار کرد: باید همه دست به دست هم بدهیم تا بتوانیم از مشکلات عبور کنیم. هفتههای پایانی دولت است و ما دلمان میخواهد در شرایطی دولت را تحویل دهیم که مشکلات کشور یا نباشند یا کم باشد تا دولت سیزدهم بهتر بتواند به وظایف خود عمل کند.