در دیدار وزرایخارجه ایران و ترکیه مشخص شد
تهران میزبان نشست وزرایخارجه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان
همچنین محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران صبح روز جمعه در استانبول با «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه دیدار و درخصوص موضوعات دوجانبه، تحولات منطقه و مسائل بینالمللی گفتوگو و تبادلنظر کرد. ظریف در این دیدار با اشاره به اینکه انشاءالله در آینده نزدیک اجلاس وزرایخارجه ایران، ترکیه و آذربایجان را در ایران برگزار خواهیم کرد، گفت: «همکاریهای ایران و ترکیه در حوزه قفقاز حتما همکاریهای مثمرثمر برای همه منطقه خواهد بود.» او گفت: «پیرو حرفهایی که توسط روسایجمهور ترکیه، آذربایجان و روسیه درمورد همکاریهای منطقهای مطرح شده بود من با مشورت دوستانم در ترکیه یک سفر به پنج کشور را شروع کردم و امروز خوشحالم که بعد از بازدید از چهار کشور در ترکیه هستم. در سفر به آذربایجان، روسیه، ارمنستان و گرجستان تاکید کردیم که باید گذشته بهعنوان یک مسیر برای آینده و برای سازندگی بهصورت مثبت مورد استفاده قرار بگیرد و آتشبس موجود تایید و محکمتر شود.»
به گزارش «ایسنا» محمدجواد ظریف، وزیرخارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با چاووش اوغلو، وزیرخارجه ترکیه گفت: «روابط با ترکیه برای ما بسیار مهم است.» وی تاکید کرد: «با رفتن دولت تروریست دونالد ترامپ امیدواریم که روابط کشورهای منطقه به حالت عادی خود بازگردد.» ظریف گفت: «ما امروز به مساله انرژی، ترانزیت، مسائل انسانی و شرکتهایی که با چالشهای تجاری روبهرو هستند، پرداختیم. ما اهمیت زیادی برای شرکتهای تجاری ترکیهای قائل هستیم و امیدواریم که روابطمان در این زمینه گستردهتر شود.» وزیرخارجه کشورمان تاکید کرد: «به منظور کمکردن مشکلات و رنجهای ملت سوریه به گفتوگوهای آستانه ادامه میدهیم و گفتوگوها اکنون جای جنگ در این کشور را گرفته است.»
ظریف با اشاره به اینکه ما با صراحت تحریمهای آمریکا علیه ترکیه را محکوم کردیم و برای آنها هیچ ارزشی قائل نیستیم، افزود: «باعث تاسف است که دولت آمریکا معتاد به تحریم شده است. این سیاست آمریکا به ضرر تمام دنیا و به ضرر خود آمریکا تمام خواهد شد.»
زمینههای همکاری ایران و ترکیه
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از این نشست تاکید کرد: «جمهوری اسلامی و ترکیه در شرایط دشوار با یکدیگر روابط بسیار خوبی داشتند و در هر شرایطی این روابط را با جدیت ادامه خواهند داد. امروز ما فرصتهای ویژهای برای همکاری داریم نهتنها در سوریه بلکه در منطقه قفقاز. همینطور امروز صحبت کردیم که به درخواست دوستان افغانستانی همکاری سهجانبه ایران، ترکیه و افغانستان را داشته باشیم. زمینههای همکاری برای ما فراوان هست و انشاءالله با اتخاذ یک موضع منطقیتر توسط آمریکا فرصت برای گسترش روابط بین ایران و ترکیه افزونتر خواهد بود و حتما به افزایش روابط ما خواهد انجامید.»
ظریف با اشاره به اینکه اکنون فرصت برای ما فراهم است که بتوانیم در مسیر اتصالات زمینی، انرژی و ریلی به هم دیگر کمک کنیم، ادامه داد: «من امیدوارم که بهرغم برخی ملاحظاتی که کشورها دارند این همکاریها به شکلی شدنی است و نسبت به این موضوع بسیار خوشبین هستم. من اطلاعات سفرهایم را در اختیار برادرم مولود قرار دادم و اطلاعات این سفرم را در اختیار چهار کشور قرار میدهم تا بتوانیم این مسیر همکاری را طی بکنیم. یکبار دیگر از مهماننوازی شما مردم خوب ترکیه تشکر میکنم و نسبت به قربانیان زلزله اخیر اظهار همدردی میکنم.»
حضور شرکتهای ترکیه در ایران
همچنین وزیرخارجه کشورمان با اشاره به اینکه حضور شرکتهای ترکیه در ایران برای ما بسیار مهم است و امیدواریم که این شرکتها بتوانند بدون هیچ مانعی در ایران ادامه حضور داشته باشند، ادامه داد: «ما در ایران منتظر جناب آقای اردوغان هستیم و انشاءالله بهزودی تاریخ را قطعی خواهیم کرد، هم برای اجلاس همکاریهای راهبردی و هم برای اجلاس سران روند آستانه.» وی افزود: «همکاری ما در چارچوب آستانه باعث شده است که بتوانیم آلام مردم سوریه را کاهش بدهیم و با کمک یکدیگر و با کمک دولت فدراسیون روسیه در کمیته قانون اساسی کار را پیش ببریم گرچه سرعت به اندازهای که ما میخواستیم نبود اما مهم این است که امروز در سوریه صحبت جایگزین جنگ شده است.»
همکاری درخصوص واکسن کرونا
از سوی دیگر همکاریهای دو کشور درخصوص کرونا و واکسن، از جمله دیگر موضوعات و محورهای مورد گفتوگو و تبادلنظر وزرای امورخارجه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در این دیدار بود.