عراقچی پس از جلسه فوقالعاده برجامی خبر داد
نشست کمیسیون مشترک سازنده بود
این نشست در شرایطی برگزار شد که ایران ۱۶ تیر ماه وارد گام دوم توقف برخی تعهدات برجامی شد و از سقف غنیسازی ۶۷/ ۳ درصدی عبور کرد و به غنای ۵/ ۴ درصد رسید. با توجه به تحولات صورتگرفته تصمیم بر آن شد که پیش از نشست وزرای خارجه، نشستی فوقالعاده در سطح معاونان و مدیران سیاسی برگزار شود. عراقچی صبح دیروز پیش از نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام، بهطور جداگانه با اشمید، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده هیاتهای روسیه و چین دیدار کرد.
نشست کمیسیون مشترک برجام سازنده بود
این در حالی است که خبرگزاری رویترز پس از نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام، به نقل از معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران اعلام کرد که این نشست سازنده بوده است. به گزارش «ایسنا» به نقل از نشنال پست، سیدعباس عراقچی، پس از نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام در وین به خبرگزاری رویترز گفت: «جو نشست سازنده بود. مذاکرات خوبی داشتیم. نمیتوان گفت که تمام مشکلاتمان را حلوفصل کردیم؛ اما تعهدات زیادی داده شد.»
توقیف نفتکش نقض برجام است
همچنین معاون وزیر امورخارجه در سخنانی پیش از برگزاری نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام، توقیف نفتکش حامل نفت ایران را نقض برجام عنوان کرد و گفت: «توقیف نفتکش حامل نفت ایران در تنگه جبلالطارق از نظر ما نقض برجام است، چراکه نباید کشورهای عضو برجام هیچ مانعی در راه صادرات نفت ایران ایجاد کنند.» سیدعباس عراقچی درباره ضرورت برگزاری این نشست توضیح داد: «در یک ماه گذشته تحولات بسیار زیادی در حوزه برجام اتفاق افتاده که ضرورت ایجاب میکرد یک دوره دیگر جلسه کمیسیون مشترک را بهصورت فوقالعاده داشته باشیم؛ در این مدت کاهش تعهدات ایران وارد مرحله عملیاتی شد و در عمل خود را نشان داد و گزارشات آژانس در اینخصوص منتشر شد.» وی اضافه کرد: «علاوه بر این آمریکا به شورای حکام مراجعه کرد و خواست این موضوع را در شورای حکام مطرح کند که کشورهای اروپایی موضع معقولی در شورای حکام گرفتند و گفتند جای بررسی موضوعات برجام در شورای حکام نیست بلکه در سازوکارهای داخلی برجام است و از نظر آنها این موضوع باید در کمیسیون مشترک رسیدگی میشد.» معاون وزیر امورخارجه ادامه داد: «همزمان تحولاتی مانند توقیف نفتکش حامل محموله نفت ایران در تنگه جبلالطارق اتفاق افتاد که از نظر ما نقض برجام است چراکه نباید کشورهای عضو برجام هیچ مانعی در راه صادرات نفت ایران ایجاد کنند.» عراقچی گفت: «برخی تحولات دیگر از نظر ما نقض تعهدات کشورهای باقیمانده در برجام یا قصور آنها در انجام تعهدات خودشان است. هم ما و هم اروپاییها متقاضی برگزاری جلسه کمیسیون بودیم و نتیجه این بود که جلسه فوقالعاده برگزار شود.»
وی با بیان اینکه در این نشست به این شکایات و نکاتی که طرفین از همدیگر دارند رسیدگی خواهد شد، اظهار کرد: «ما در جلسه گذشته تصمیم گرفتیم جلسه وزرای خارجی کشورهای عضو برجام را داشته باشیم ــ یعنی کمیسیون مشترک در سطح وزیران امورخارجه ــ این موضوع هنوز در دستور کار هست و امیدوار هستیم بتوانیم سریعتر یک دستور کار ملموس و تعیینکننده و نتایج روشن برای این جلسه وزرا آماده کنیم تا جلسه برگزار شود.»
خواهان جلسه نمایشی نیستیم
معاون وزیر امورخارجه در ادامه سخنان خود درباره نشست دیروز گفت: «ما حتما خواهان یک جلسه نمایشی و گرفتن عکس نیستیم، بلکه خواهان جلسهای هستیم که دارای نتایج روشن باشد، بنابراین یکی دیگر از موضوعات جلسه کمیسیون بحث و تصمیمگیری درخصوص جلسه وزرای خارجه و دستور کار و نتایج آن خواهد بود.» عراقچی همچنین درخصوص دیدارهای احتمالی با نمایندگان کشورهای حاضر در این نشست گفت: «ما همیشه در حاشیه نشستهای کمیسیون مشترک قبل یا بعد از آن بهصورت دوجانبه، سهجانبه و چندجانبه با کشورهای عضو برجام دیدارهایی داریم.»
باز کردن اینستکس برای کشورهای ثالث
از دیگر سو سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امورخارجه روسیه با بیان اینکه باز کردن اینستکس برای کشورهای ثالث به حفظ برجام کمک میکند، گفت: «رآکتور اراک و اینستکس از موضوعات مورد بحث در کمیسیون مشترک برجام است.» به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وزیر امورخارجه روسیه در آستانه برگزاری نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام در وین با تاکید بر اینکه او به حفظ توافق هستهای با ایران کمک خواهد کرد، گفت: «طرف روسی در تلاش است تا بفهمد منظور نمایندگان عالیرتبه اروپایی از اینکه میگویند اینستکس میتواند به روی کشورهای ثالث بازشود و معاملات نفتی را نیز در بربگیرد، چیست.» وی ادامه داد: «اگر چنین اتفاقی بیفتد، شانس حفظ برجام به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد. ما مدتهاست که خواهان چنین چیزی هستیم.» ریابکوف همچنین گفت که سازوکار مالی اینستکس و وضعیت رآکتور آب سنگین اراک از موضوعات اصلی مورد بحث در نشست کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است. این مقام روس تاکید کرد: «بهطور قطع درباره اینستکس رایزنی میشود اما موضوعات متعدد دیگری هم وجود دارد. تمامی پروژههایی که درحال اجرا هستند و با مشکل مواجهند، شامل آن دسته از مواردی که به تهدیدات آمریکا مربوط میشود، اجرای تحریمها، فردو و اراک از موضوعات اصلی مورد بحث هستند.»
وی در ادامه به موضوع توقیف نفتکشها توسط انگلیس و ایران پرداخت و ابراز امیدواری کرد که این مساله و موضوع تشکیل ائتلاف دریایی در تنگه هرمز تحت رهبری آمریکا و بهعلاوه تلاش انگلیس و برخی متحدانش برای ایجاد نیروی دریایی در این منطقه بر مباحث نشست کمیسیون مشترک تاثیر نداشته باشد.
نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام روز گذشته در وین پایتخت اتریش برگزار شد؛ نشست قبلی هفتم تیر ماه برگزار شده بود. این نشست در شرایطی برگزار میشود که ایران ۱۶ تیر وارد گام دوم توقف برخی تعهدات برجامی شد و از سقف غنیسازی ۶۷/ ۳ درصدی عبور کرد و به غنای ۵/ ۴ درصد رسید. اقدام ایران در چارچوب بیانیه ۱۸ اردیبهشت ماه سالجاری شورایعالی امنیت ملی بود. سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امورخارجه ایران نیز ۳۱ تیر درباره نشست فوق العاده کمیسیون مشترک برجام عنوان کرد: «پس از نشست قبلی کمیسیون مشترک برجام، سیاست جدید ایران در زمینه توقف اجرای برخی از تعهدات خویش منجر به آثار عینی و عملی شد و طرفهای اروپایی خواستار آن شدند که این وضعیت جدید پیش از برگزاری نشست وزرایخارجه، در یک جلسه کمیسیون مشترک در سطح معاونان به بحث گذاشته شود. از سوی دیگر، در همین فاصله ایران نیز برخی موارد جدید از عدم ایفای تعهدات برجامی طرفهای مقابل در زمینه اثربخشی رفع تحریمها را طی نامهای به امضای آقای دکتر ظریف به خانم موگرینی و سایر اعضای برجام اعلام کرده است.» وی ادامه داد: «در نتیجه، طرفهای برجام بر این نظر بودند که مناسب است پیش از نشست وزرایخارجه، این موارد نیز از سوی معاونان و مدیران سیاسی مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.»
ارسال نظر