شماره روزنامه ۶۱۸۰
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • چرا نسبت اشتغال به جمعیت ایران در مقایسه با کشورهای منطقه پایین است؟

    درجه اتلاف نیروی انسانی

    با وجود آنکه ایران یکی از کشورهایی است که جمعیت بالایی از تحصیل‌کردگان در سن کار را دارد، اقتصاد کشور نتوانسته است از این ظرفیت در جهت توسعه بازار کار استفاده کند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که پس از افغانستان و عراق، ایران پایین‌ترین نسبت اشتغال به جمعیت یعنی ۳۸.۹درصد را در میان کشورهای منطقه دارد. این در حالی است که نسبت اشتغال به جمعیت در کشورهای نفتی مانند امارات و قطر بالای ۸۰درصد و در عربستان حدود ۶۰درصد است. پرسش اساسی آن است که چرا این نسبت در ایران پایین است؟ کارشناسان معتقدند که مجموعه‌ای از عوامل مانند وابستگی اقتصاد به درآمدهای نفتی، عدم سرمایه‌گذاری این درآمدها در جهت توسعه صنایع غیردولتی، تحریم‌های اقتصادی و عدم امکان استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاری خارجی، تورم‌های بالا و نابسامانی اقتصاد کلان و وجود موانع فرهنگی و قانونی در زمینه ورود زنان به بازار کار، از مهم‌ترین عوامل پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت در ایران است. این مساله موجب شده است تا بسیاری از تحصیل‌کردگان ایرانی در یک دهه گذشته جذب بازار کار داخل کشور نشوند و به کشورهای دیگر مهاجرت کنند.
  • شکاف بین اروپا و آمریکا حاصل سال‌ها ریسک‌پذیری بالای آمریکایی‌ها؛

    راز شکاف اقتصادی اروپا و آمریکا

    شکاف اقتصادی بین اروپا و آمریکا در سال‌های اخیر بیش از گذشته خود را آشکار کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد این شکاف در حوزه‌هایی همچون درآمد سرانه و بهره‌وری نیروی کار خود را نمایان کرده است. در این راستا ادوارد کنراد، نویسنده و محقق آمریکایی از موسسه آمریکن انترپرایز، در یادداشتی در وال استریت ژورنال، به بررسی علل بروز این شکاف پرداخته است. براساس این یادداشت علی‌رغم اینکه آمریکایی‌ها از سطح آموزشی پایین‌تری به صورت سرانه نسبت به اروپایی‌ها برخوردار هستند، اما به لطف ریسک‌پذیری بالای کارآفرینان آمریکایی وآزادی اقتصادی بالاتر آمریکا، این کشور عملکرد بسیار بهتری را از خود ثبت کرده است.
  • تصاحب بانک!

    در ادبیات قوانین بانکداری سایر کشورهای جهان، مبحث مفصل و مبسوطی به شرایط و چگونگی تصاحب (Take over) بانک و نصب سرپرست (Consevatorship) اختصاص داده شده است. جان کلام آنکه اگر مرجع نظارت بانکی بنا به هر دلیل از وضعیت فعلی یا آینده ثبات و سلامت هر بانکی نگران بوده و توانایی سهامداران اصلی بانک و اعضای هیات‌مدیره و هیات عامل را مکفی برای اصلاح وضعیت فعلی بانک نبیند، به‌فوریت اقدام به تصاحب بانک کرده و ضمن خلع ید از سهامداران، هیات‌مدیره و هیات عامل بانک مورد‌نظر، برای آن سرپرست(Consevatorship) تعیین می‌کند.
  • تغییر دهک؛ عامل احتمالی عدم واریز یارانه آذرماه

    مهر: سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها تاکید کرد: ممکن است تغییر از دهک‌های یک تا سه به دهک‌های چهار تا نه، یکی از علل عدم واریز یارانه به حساب برخی از سرپرستان خانوار باشد.طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها، در پاسخ به این سوال که «به نظر می‌رسد یارانه دهک‌های یک تا سه به صورت کامل واریز نشده است»، ضمن تاکید بر اینکه یارانه آذرماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های مورد اشاره واریز شده است، اظهار کرد: یارانه‌ها همان زمانی که اعلام کردیم واریز شد. اینکه برخی اظهار داشتند که یارانه دریافت نکرده‌اند نیازمند بررسی از جهات مختلف است. او افزود: ممکن است برای برخی پیامک واریز ارسال نشده باشد یا برخی افراد تغییر دهک از یک تا سه به چهار تا نه داشته‌اند؛ در نتیجه هر فرد با توجه به وضعیتش باید مورد بررسی قرار گیرد. سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها خاطرنشان کرد: به طور کلی یارانه دهک‌های مورد اشاره پرداخت شده و موعد پرداخت یارانه دهک‌های چهارم تا نهم هم پایان ماه است و ان‌شاءالله در موعد خود پرداخت خواهد شد.
  • دولت بایدن اولین گام را برای انتقام از شرکت‌های چینی برداشت

    عملیات هک با بمب‌های سایبری

    دولت بایدن اولین گام خود را برای تلافی «هک» گسترده شرکت‌های مخابراتی آمریکایی توسط چین برداشت. در همین راستا، او به دنبال ممنوعیت چند اقدام باقی‌مانده علیه «چاینا تلکام» در ایالات متحده است. در اطلاعیه‌ای که هفته گذشته به‌ «چاینا تلکام آمریکاز» -زیرمجموعه آمریکایی یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های ارتباطی چین- صادر شد، وزارت بازرگانی یک یافته اولیه را توضیح داد که حضور این شرکت در شبکه‌های آمریکایی و ارائه خدمات ابری‌اش خطر امنیت ملی را برای ایالات متحده به همراه دارد. «دیوید سنگر» در گزارش دیروز سه‌شنبه ۱۷دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، این اطلاعیه به این شرکت ۳۰روز مهلت داد تا پاسخ دهد، به این معنی که تصمیم درباره ممنوعیت نهایی به‌طور قطع به عهده دولت ترامپ خواهد بود.
  • دولت آلمان سقوط کرد

    بلاتکلیفی در کشور ائتلاف‌ها

    دولت آلمان عصر دوشنبه در حالی سقوط کرد که صدراعظم «اولاف شولتز» رای اعتماد پارلمان را از دست داد و بحران رهبری در اروپا را در زمانه تشدید چالش‌های اقتصادی و امنیتی عمیق‌تر کرد.
  • «توازن دیپلماتیک» بایدن در سوریه شکست خورد

    متحدان کرد در سیبل آنکارا

    جنگ داخلی ۱۳ساله بین دولت سوریه و شورشیان به پایان رسیده است. اما خطر برای اقلیت کرد سوریه تمام نشده است. پس از فروپاشی رژیم اسد، تعدادی از جناح‌های مسلح همچنان در تقلا برای کنترل هستند. این نیروها شامل «نیروهای سوریه دموکراتیک» به رهبری کردها می‌شوند که برای مبارزه با داعش با آمریکا متحد شده بودند و نیز «ارتش ملی سوریه» که شبه‌نظامیان مورد حمایت ترکیه هستند که با نیروهای کرد سر ستیز دارند. «لارا جیکز» در گزارشی در نیویورک‌تایمز نوشت، برای بیش از یک دهه، سربازان تحت رهبری کردها قابل اعتمادترین شریک آمریکا در سوریه بودند و شهرهایی را که توسط داعش تصرف شده بود، آزاد کردند و حدود ۹هزار نیروی رزمی داعش را بازداشت کردند. اما ترکیه - که با سوریه مرز مشترک دارد- مدت‌هاست که این گروه کرد را دشمن خود می‌داند. دولت ترکیه بر این باور است که مبارزان کرد در سوریه با حزب جدایی‌طلب «کارگران کردستان» یا«پ.ک.ک» که چندین دهه با دولت ترکیه جنگیده است، متحد هستند. به نظر می‌رسد اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه که از گروه‌های شورشی که رژیم اسد را سرنگون کردند، حمایت می‌کند، مشتاق استفاده از فرصت ایجادشده (به واسطه تغییر سیاسی مهم در سوریه) برای پیگیری برنامه‌های خود علیه مبارزان کرد است.
  • ارتش «اون» در جنگ اوکراین قربانی می‌دهد

    قتلگاه کورسک

    اطلاعات نظامی اوکراین و پنتاگون اعلام کردند که نیروهای اوکراینی تعدادی از نیروهای کره‌شمالی را که در کنار نیروهای روسی در منطقه مرزی کورسک روسیه می‌جنگند، کشته و زخمی کرده‌اند. «آژانس اطلاعات نظامی اوکراین» (GUR) روز دوشنبه اعلام کرد که یگان‌های ارتش کره‌شمالی متحمل «تلفات قابل توجه» شده و «حداقل ۳۰سرباز» در منطقه کورسک، نزدیک روستاهای پلخوو، ووروبژا و مارتینوفکا کشته و زخمی شده‌اند.
  • ژنرال ارشد روس در انفجار مسکو کشته شد

    اوکراین؛ متهم شماره یک

    مقامات روسی اعلام کردند که یک ژنرال روس که توسط اوکراین به‌دلیل استفاده از مهمات شیمیایی تحت تعقیب قرار گرفته بود، روز سه‌شنبه بر اثر انفجار بمب از راه دور در مسکو کشته شد. به گفته کمیته تحقیقات روسیه، ژنرال «ایگور کریلوف» که رئیس نیروهای حفاظت هسته‌ای، بیولوژیک و شیمیایی روسیه بود، در اثر انفجاری که در یک اسکوتر برقی در خارج از یک بلوک آپارتمانی در حدود ۷کیلومتری (۴ مایلی) جنوب شرقی کرملین کار گذاشته شده بود، کشته شد. کمیته افزود که دستیار کریلوف نیز در این انفجار کشته شد و آن را «اقدامی تروریستی» توصیف کرد. «ویکتوریا بوتنکو» و «نکتار گان» در گزارش دیروز سه‌شنبه ۱۷دسامبر در سی‌ان‌ان نوشتند، یک منبع آگاه از عملیات، به سی‌ان‌ان گفت که سرویس‌های امنیتی اوکراین پشت ترور کریلوف بودند.
  • سفر پارتیزانی نتانیاهو به «جبل الشیخ»

    عصر دیروز سه‌شنبه رسانه‌های غربی-‌عبری خبری منتشر کردند دال بر اینکه نتانیاهو اسرائیل را به مقصد سفری نامعلوم ترک کرد. ابتدا گمانه‌زنی‌‌‌ها این بود که وی به مصر‌(محل برگزاری اجلاس D۸ که قرار است برگزار شود و همچنین محل اصلی مذاکرات‌‌‌ آتش‌بس با حماس) رفته است، اما سپس اعلام شد که ممکن است سفر وی به امارات باشد. اما در نهایت اعلام شد نخست‌وزیر اسرائیل وارد خاک سوریه شده و از منطقه «جبل‌الشیخ» بازدید داشته است. رشته‌کوه‌های الشیخ در بلندی‌‌‌های جولان قرار دارند. گفته شده این بازدید با حضور رئیس ستاد ارتش و رئیس شاباک انجام شد.
  • دیپلمات‌ها در صف دیدار با جولانی

    دنیای‌اقتصاد: «احمد الشرع» معروف به «ابومحمد الجولانی» در دیدار با هیاتی از وزارت امور خارجه انگلیس تاکید کرد: «آنچه در سوریه رخ داد پیروزی مردم مظلوم بود و این پیروزی بدون تخریب زیرساخت‌ها و بدون هیچ جابه‌جایی رخ داد.» جولانی همچنین با اشاره به «نقش مهم انگلیس در سطح بین‌المللی» و ضرورت احیای روابط، بر اهمیت پایان دادن به همه تحریم‌های اعمال‌شده علیه سوریه تاکید کرد. در همین رابطه، هیئتی هم از فرانسه برای دیدار با جولانی به دمشق رفت و پس از ۱۲ سال پرچم این کشور در سفارت فرانسه در پاریس به اهتزاز درآمد. هیئت آلمانی هم راه های برقراری ارتباط با دولت جدید سوریه را با رهبر مخالفان مسلح در میان گذاشت. «احمد الشرع» معروف به «ابومحمد الجولانی» همچنین در جمع دروزی‌های این کشور اظهار کرد: «ما باید ذهنیت دولت را داشته باشیم، نه ذهنیت اپوزیسیون سوریه را. سوریه باید متحد بماند و باید یک قرارداد اجتماعی بین دولت و همه طایفه‌ها وجود داشته باشد تا عدالت اجتماعی را تضمین کند.» به گزارش الوطن، وی افزود: «آنچه برای ما اهمیت دارد این است که هیچ سهمیه‌ای وجود نداشته باشد که منجر به جدایی شود.» وی ادامه داد: «گروه‌های مسلح منحل می‌شوند و زمینه ملحق شدن آنها به وزارت دفاع فراهم می‌شوند و همه تابع قانون خواهند بود.»
  • احتمال رویارویی روسیه با ناتو

    یورونیوز: آندری بلوسف، وزیر دفاع روسیه روز دوشنبه ۱۶دسامبر (۲۶آذر۱۴۰۳) اعلام کرد که مسکو باید برای یک رویارویی نظامی احتمالی با ناتو در اروپا ظرف ۱۰سال آینده آماده شود. بلوسف، به نشست سران ناتو در واشنگتن که در ماه ژوئیه برگزار شد و راهبردهای نظامی آمریکا و سایر کشورهای عضو ناتو به‌عنوان دلایلی اشاره کرد که چرا مسکو باید برای درگیری مستقیم بالقوه با ناتو در آینده نزدیک آماده شود. بلوسوف طی نشستی با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در وزارت دفاع این کشور گفت: «فعالیت‌های وزارت دفاع بر تضمین آمادگی برای همه سناریوهای احتمالی در میان‌مدت، از جمله رویارویی نظامی بالقوه با ناتو در اروپا در دهه آینده متمرکز است.» یکی از فرماندهان ارشد روسیه نیز به‌طور جداگانه در روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور در حال تقویت زرادخانه موشک‌های بالستیک خود با سامانه‌های راهبردی پیشرفته و همچنین برنامه‌ریزی برای پرتاب‌ موشک‌هایی با حداکثر برد است.
  • چرا توزیع برق و گاز نباید به‌دست بخش‌خصوصی سپرده شود تا بهره‏‏‏‏‏‏‌وری افزایش یابد؟

    راه‌حل ناترازی انرژی

    حسین عبده‌تبریزی در تحلیلی پیرامون ناترازی انرژی معتقد است، این مشکل، پیش و بیش از هر چیز، ریشه در انتخاب‏‏‏‏‏‏‌ها و سیاست‌های ما در دهه‌های گذشته دارد. ناترازی در تولید و مصرف، فرسودگی زیرساخت‌ها، قیمت‌گذاری نامناسب و کمبود سرمایه‌گذاری تنها بخشی از این دلایل ‏‏‏‏‏‌هستند.
  • علت فاصله امید به زندگی در آمریکا با سایر کشورها چیست؟

    راز عمر کوتاه یانکی‌ها

    ایالات متحده در قیاس با سایر کشورهای توسعه‌یافته امید به زندگی پایین‌تری دارد. درحالی‌که این فاصله را به عواملی چون ناکارآیی نظام بهداشت نسبت می‌دهند، به نظر می‌رسد مواردی چون سوانح رانندگی، تفاوت در نحوه گزارش مرگ‌ومیر نوزادان و رواج قتل عمد تاثیر بیشتری بر این نتایج دارد.
  • رهبر انقلاب اسلامی در دیدار هزاران نفر از زنان و دختران:

    حقوق زن ‌و مرد در خانواده یکسان است

    پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری: رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران نفر از زنان و دختران، حضرت فاطمه زهرا (س) را از شگفتی‌های آفرینش خواندند و با بیان اصول مهم منشور اسلام درباره زن، تاکید کردند: در اسلام، زن و مرد مکمل یکدیگرند و در تلاش برای رسیدن به حیات طیبه و توانایی‌های فکری و روحی در عرصه‌های علمی، فرهنگی، هنری، اثرگذاری اجتماعی-سیاسی، فعالیت اقتصادی و مسائل بین‌المللی هیچ تفاوتی با هم ندارند.
  • اروپایی‌ها با ارسال یادداشت کتبی رویکرد خود را درباره جزایر ایرانی تصحیح کردند

    عقب‌نشینی برلین از موضع ضد ایرانی

    عقب‏‏‌نشینی آلمان از مواضع خود در خصوص جزایر سه‌گانه ایرانی در خلیج فارس یک نقطه عطف در مناسبات تهران و بروکسل در ماه‏‏‌های گذشته به شمار می‌رود؛ موضوعی که ازسوی اسماعیل بقائی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز تایید شد. بقائی در نشست خبری با خبرنگاران گفت: «از روشنگری درباره مواضع نامناسب قبلی استقبال می‏‏‌کنیم و انتظار داریم بقیه کشورهای اروپایی که در آن نشست شرکت داشتند نیز موضع خود را تصحیح کنند.» وی افزود: «البته معتقدیم اغلب آنها به آنچه در بیانیه آمده معتقد نبودند.» بقائی تاکید کرد: «این خبر را داریم برخی کشورهای اروپایی با ارسال یادداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدواریم بقیه نیز چنین کنند.»
  • فایننشال تایمز از تشدید رقابت ترکیه و اسرائیل گزارش داد؛

    نقشه عربی برای شام

    روزنامه فایننشال‌تایمز در تحلیلی از رقابت بازیگران برای پرکردن خلأ قدرت در سوریه می‌نویسد: ترکیه و اسرائیل برای سوءاستفاده از سقوط بشار اسد در حال تشدید رقابت هستند. آنکارا در آرزوی بازسازی عثمانی است و اسرائیل نیز به دنبال تضعیف سوریه و الحاق جولان است. رویاهای آنها اما برای تسلط بر منطقه، از نقاط ضعف مشابهی رنج می‌برد. در این میان عربستان مسیر دیگری را تعریف کرده است که می‌تواند خاورمیانه را حتی اساسی‌تر از اقدامات ترکیه و اسرائیل شکل دهد.
  • گزارش روز

    درگذشت چهره ماندگار اقتصادی

    دنیای اقتصاد: علاءالدین میرمحمدصادقی، چهره‌‌‌ای ماندگار در اقتصاد و تجارت کشور درگذشت؛ او که عمر خود را در عرصه‌های مختلف اقتصادی و تشکلی سپری کرد، نامش در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نماینده امام‌‌‌خمینی(ره) در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بر سر زبان‌‌‌ها افتاد. به گزارش گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، علاءالدین میرمحمد صادقی، چهره نام‌‌‌آشنای اقتصاد و تجارت ایران، عصر امروز درگذشت. بسیاری نام او را گره خورده با تاسیس بنیادهای ماندگار در اقتصاد ایران می‌‌‌دانند و برخی معرفی شخصیت او را با دشواری‌‌‌های بسیاری همراه می‌‌‌دانند. او از اقتصاد تا سیاست و از مدرسه‌‌‌سازی تا راه‌‌‌اندازی صندوق‌های قرض‌‌‌الحسنه و موسسات خیریه، کارنامه‌‌‌ای درخشان را در پرونده کاری خود به ثبت رسانده و نامش در فهرست کارآفرینانی قرار گرفته است که توانسته نشان امین‌‌‌الضرب را به نام خود ثبت کند.
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از سفر پزشکیان به مصر تایید شد

    ایران و فرصت قاهره برای سوریه

    سخنگوی وزارت امور خارجه صبح سه‌شنبه ۲۷ آذر از سفر مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران به قاهره خبر داد. روزنامه «دنیای‌اقتصاد» یکشنبه ۲۵ آذر به نقل از دو منبع عربی خبر داد که پزشکیان برای شرکت در نشست دی ۸ به قاهره سفر خواهد کرد و در حاشیه این اجلاس با مقامات شرکت‌کننده از جمله رجب طیب اردوغان دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد. دیداری که بیشتر معطوف به بحران سوریه و اختلاف‌نظرها درباره آینده این کشور عربی پس از سقوط بشار اسد خواهد شد.
  • میزبانی عمان از غول‌های صنعت پتروشیمی

    نشست سالانه انجمن صنایع پتروشیمی و شیمیایی شورای همکاری (GPCA) به عنوان مهم‌ترین گردهمایی فعالان صنایع شیمیایی و پتروشیمی در منطقه خلیج‌فارس در سلطنت عمان برگزار شد. از زمان راه‌اندازی این انجمن در ۱۷سال پیش، این نشست سالانه به یک رویداد محوری در تقویم صنعت پتروشیمی و شیمیایی جهان تبدیل شده است. این نشست به عنوان یک پلتفرم حیاتی عمل می‌کند که در آن فعالان این صنعت از سراسر جهان گرد هم می‌‌‌‌آیند تا دانش خود را به اشتراک بگذارند، ایده‌‌‌‌ها را مبادله کنند و شبکه‌‌‌‌های ارزشمندی بسازند.
  • خبرویژه

    لزوم پایان سیاست فیلترینگ و مقابله با بدحجابی

    حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز گذشته در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی در توصیف حکمرانی علمی گفت: حکمرانی علمی؛ یعنی شنیدن صدای علم. همچنان‌که تحقیقات شاهدمحور (evidence based) امروز به ما ضرورت پایان سیاست فیلترینگ و ناکارآمدی مقابله سخت‌افزاری با بدحجابی را اعلام کرده است. وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: جامعه‌ای که در حال فقیر شدن است، نمی‌تواند به تفاهم و توافق و توانمندی برسد. کشور می‌تواند ثروتمند و مملو از منابع خدادادی باشد؛ اما چون توان حل‌ مساله را ندارد، توسعه نمی‌یابد. یکی از آموزه‌های علوم انسانی فهم به موقع پایان یک سیاست است. سیمایی تصریح کرد: یکی از آموزه‌های علوم انسانی فهم به موقع پایان یک سیاست است. همان‌طور که قوانین پایانی دارند، سیاست‌ها هم پایان دارند. در همه دنیا پایان سیاست‌ها سالانه صورت می‌گیرد. حکمرانی پویا و باز قبل از آنکه واقعیت به او سیلی بزند، به سیاست نادرست پایان می‌دهد. وزیر علوم گفت: موسسات پژوهشی باید با اجراپژوهی به سیاست‌های متاخذ در مسائل مختلف از محیط‌زیست تا حجاب نمره ندهند، اگر سیاست‌ها نمره نگرفتند در آن تجدید‌نظر کنند. ناکامی یک سیاست به خودی خود اشتباه و عار نیست، اصرار بر سیاست ناکام، عار و نادرست است. همان‌طور که بر اساس اصول فقه ما، اصرار بر گناه صغیره مانع از عدالت است./ایرنا
  • رئیس کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»:

    آیین‌نامه خودروهای کارکرده قابلیت اجرا ندارد

    واردات خودروهای کارکرده که پیش از این در قانون سامان‌دهی خودرو آمده بود در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز از سوی نمایندگان مجلس مورد تاکید قرار گرفت و بودجه‌ای برای آن در نظر گرفته شد. اما رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید که تصویب واردات خودروی کارکرده در لایحه بودجه نیز موجب واردات این خودروها نخواهد شد چرا که آیین‌نامه اجرایی قانون قابلیت اجرا ندارد.
  • بهارستان - ۱۴۰۳/۰۹/۲۸

    بودجه ۱۴۰۴ به شورای نگهبان ارسال شد: محمد‌باقر قالیباف، رئیس مجلس قانون بودجه سال ۱۴۰۴ را به شورای نگهبان ارسال کرد./ایلنا
  • پایتخت عربستان از حالا برای «ترافیک و آلودگی‏‏‌ هوای ۱۰ سال آینده» آماده شد؛

    پول‌های نفت در خدمت شهروندان؛ ترافیک غول‏‏‌ها در متروی ریاض

    شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی، سرانجام، پس از وقفه‌‌‌ای پنج‌ساله، بزرگ‌ترین سیستم حمل‌ونقل عمومی جهان را ساخت و اولین شبکه متروی کاملا خودکار جهان را پس از ۱۰ سال انتظار در دسامبر امسال افتتاح کرد. پروژه‌‌‌ای که با تامین مالی دولتی و سازندگان و پیمانکاران ۳۵ شرکت بین‌المللی از ۱۳ کشور جهان، ریاض را به پیشتاز سیستم حمل‌ونقل جهانی بدل کرد و عنوان صاحب «طولانی‌‌‌ترین شبکه متروی خودران جهان» را به این شهر اختصاص داد. شبکه حمل‌ونقل عمومی ریاض با ۱۷۶ کیلومتر شبکه مترو، ۶ خط کاملا خودکار، ۸۵ ایستگاه با طراحی مشهورترین معماران جهان، به اضافه ۲۴ مسیر اتوبوس با پوشش ۱۹۰۰ کیلومتری و ۳هزارایستگاه، همراه با امکانات پارک و سواری، با سرمایه‌گذاری ۲۷ میلیارد دلار (که بخش زیادی از این رقم به مترو اختصاص دارد)، اولین شبکه حمل‌ونقل عمومی عربستان سعودی و بزرگ‌ترین پروژه زیرساختی در سراسر جهان است.
  • «دنیای‌اقتصاد» چرخه معیوب صنعت و نیروی انسانی متخصص را بررسی کرد؛

    ناترازی انسانی در صنعت

    بررسی وضعیت نیروی انسانی متخصص در صنایع کشور نشان می‌دهد که با چرخه معیوبی مواجه هستیم. از یک‌سو، صنایع به دلیل ناکارآمدی‏‏‌های ساختاری و مشکلات اقتصادی، توان جذب و نگهداشت نیروی متخصص را از دست داده‏‏‌اند و از سوی دیگر، همین کمبود نیروی متخصص به تشدید ناکارآمدی و کاهش بهره‏‏‌وری منجر شده است. بنابراین می‏‏‌توان گفت صنایع کشور با ناترازی مهم‌تر و عمقی‏‏‌تر نسبت به ناترازی سوخت و انرژی روبه‏‏‌رو هستند. به باور کارشناسان، کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت، دارد به پاشنه‌آشیل اقتصاد کشور بدل می‌شود.
  • ارزش دلاری بازار سهام به ۱۲۵‌میلیارد دلار رسید

    استراحت بورس پس از صعود بی‏‏‏‏‏‏‌وقفه

    پس از صعود بی‏‏‏‏‏‏‌وقفه شاخص‌کل بورس از محدوده یک‌میلیون و ۹۷۰‌هزار واحد(دوم آبان) تا محدوده ۲‌میلیون و ۷۰۰‌هزار‌واحدی، بالاخره در روز گذشته، فروشندگان ابتکار‌عمل را در معاملات بورس در دست گرفتند و موجبات افت قیمت‌ها در بورس تهران را فراهم‌کردند. در جریان دادوستدهای روز گذشته بازار سهام، شاخص‌کل با افت ۰.۴۶‌درصدی همراه شد و به سطح ۲‌میلیون و ۶۷۳‌هزار‌واحدی عقب‌نشینی کرد. افت روز گذشته نماگر اصلی بازار سهام در حالی رقم خورد که این شاخص در ۶ روز معاملاتی قبل با افزایش ارتفاع همراه شده بود.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    دفاع از تعادل نرخ سود

    به تازگی محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، اخبار مربوط به کاهش نرخ سود بانکی را تکذیب و بیان کرد که هیچ تغییری در این نرخ‌ها در دستور کار بانک مرکزی قرار ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که اولویت اصلی در شرایط فعلی اقتصاد کشور باید مهار تورم و کنترل نقدینگی باشد. در شرایط کنونی پایین بودن نرخ بهره بانکی نسبت به تورم منجر به ایجاد مازاد تقاضا برای دریافت اعتبارات بانکی شده است که این خود افزایش نقدینگی و تشدید تورم را به دنبال دارد. در این شرایط، فشارها برای کاهش نرخ سود بانکی منطقی به نظر نمی‌رسد و حتی افزایش آن برای مدیریت صحیح نقدینگی ضروری است. هدف‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای باشد که نرخ سود حقیقی بانکی حداقل به صفر برسد.
  • چشم‌انداز دسترسی کسب‌وکارها به انرژی در ایران بررسی شد؛ پاسخ ۹ صنعتگر به«دنیای اقتصاد»

    ناترازی تا ۱۴۲۰

    شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد سیاستگذار به خوبی از آینده دسترسی به انرژی در ایران آگاه است و دوره زمانی تداوم ناترازی را تا دو دهه آینده تخمین زده است. گزارشی که اخیرا در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی ارائه شده است، شواهد روشنی درباره وضعیت ناترازی گاز تا سال۱۴۲۰ دارد؛ ضمن اینکه در بازه زمان ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ به تخمین وضعیت دسترسی کسب‌وکارها به برق نکات مهمی را عنوان کرده است. در بخش گاز این گزارش نشان می‌دهد در افق ۱۴۲۰، شکاف میان عرضه و تقاضای گاز از محدوده کنونی به ورای ۵۰۰میلیون متر مکعب در روز می‌رسد. در شرایطی که زیان عدم تزریق گاز به صنایع داخلی تنها در بخش تولیدکنندگان متانول در صنعت پتروشیمی به ورای ۱۲میلیون‌دلار در روز و ۳۰۰میلیون دلار در ماه می‌رسد، آهنگ رشد تقاضا و افزایش سرمایه‌گذاری در بخش تولید برق نیز ناهمسان است. به شکلی که پیش‌بینی‌ها حکایت از روند رو به رشد ناترازی برق و افزایش شکاف میان عرضه و تقاضای برق در کشور می‌دهد.
  • تابلو‌های بازار توافقی سبز است

    تغییر روند دلار در میانه روز

    روز گذشته جهت شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. اما در ساعات میانی، بخشی از این رشد قیمت‌ها جبران شد. برخی از تحلیلگران ارزی براین باورند که رقم ۷۷ هزار تومان سقف روانی نرخ دلار است و پس از برخورد شاخص با این سقف مقاومت فعالان بازار آغاز شده است. از سوی دیگر این امر می‌تواند ناشی از روند اصلاحی بازار نیز باشد.