شماره روزنامه ۶۲۲۸
|

؛۴ پیام از زمستان قیمت و اجاره؛

دماسنج داخلی بازار مسکن از سطح «به‌شدت قرمز» سال گذشته به حالت «آبی» تغییر رنگ داده است. نسبت P به R یا همان قیمت به اجاره براساس سنجش جدید شاخص مسکن «دنیای‌اقتصاد» در حال حاضر زیر خط «میانگین تاریخی» قرار گرفته است. راز عدد جدید این دماسنج -۱۸.۶- شناسایی شده است.

راز موفقیت همسایه غربی در جذب سرمایه خارجی

عراق موفق شده است با مشارکت فعالانه در اقتصاد جهان، مزیت‌های اقتصادی خود را به‌کار گیرد و سرمایه عظیم بازیگران خارجی را برای توسعه زیرساخت‌های خود جذب کند. محمدمهدی بهکیش در این رابطه معتقد است در این مسیر، تغییر ریل حکمرانی بال پرواز عراق بوده است.

    یکشنبه، ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
  • ؛۴ پیام از زمستان قیمت و اجاره؛

    تغییر رنگ دماسنج مسکن

    دماسنج داخلی بازار مسکن از سطح «به‌شدت قرمز» سال گذشته به حالت «آبی» تغییر رنگ داده است. نسبت P به R یا همان قیمت به اجاره براساس سنجش جدید شاخص مسکن «دنیای‌اقتصاد» در حال حاضر زیر خط «میانگین تاریخی» قرار گرفته است. راز عدد جدید این دماسنج -۱۸.۶- شناسایی شده است.
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    تعرض در آمبولانس!

    دنیای اقتصاد: صبا نوبری در گزارشی که با مشورت و راهنمایی امیرمحمود حریرچی، استاد دانشگاه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، نوشته است با اشاره به گزارش‌های اخیر مبنی بر تعرض‌ چند تن از نیروهای امدادی به بیماران و نیز فساد در هلال احمر، به آسیب‌شناسی این وضعیت پرداخته است.
  • راز موفقیت همسایه غربی در جذب سرمایه خارجی

    پر پرواز اقتصاد عراق

    عراق موفق شده است با مشارکت فعالانه در اقتصاد جهان، مزیت‌های اقتصادی خود را به‌کار گیرد و سرمایه عظیم بازیگران خارجی را برای توسعه زیرساخت‌های خود جذب کند. محمدمهدی بهکیش در این رابطه معتقد است در این مسیر، تغییر ریل حکمرانی بال پرواز عراق بوده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    مونتاژ یا واردات خودرو؟

    خودرو در میانه دو مسیر استراتژیک یعنی مونتاژ یا واردات سرگردان است. مونتاژ اشتغال‌زا اما ارزبر و انحصاری است، درحالی‌که واردات رقابت و کیفیت را افزایش می‌دهد، اما محدودیت ارزی دارد. تجربه جهانی نشان می‌دهد ترکیب این دو روش، سیاستی کارآمدتر برای توسعه پایدار خودرو در کشور خواهد بود.
    شنبه، ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
  • سرنوشت رمزارزها در دوران ترامپ

    دنیای اقتصاد: امیرعباس صادقی، پژوهشگر واحد داده و تحلیل دنیای اقتصاد بازار اکنون و آینده رمزارزها را بررسی کرده است.
  • آیا ناترازی‌های نظام بانکی راه‌حلی دارد؟

    هزینه تاخیر اصلاحات بانکی

    ولی‌الله سیف، رئیس کل پیشین بانک مرکزی در یک مطلب در نسخه جدید نشریه «تجارت‌فردا» راهکارهای رفع ناترازی نظام بانکی را تشریح کرده است. او در این مقاله، هزینه‌های تاخیر عدم اصلاح ناترازی‌های بانکی را توضیح داده و اقدامات مورد نیاز برای حل این چالش مهم بانکی را ارائه کرده است:
  • به بهانه برگزاری «همایش اقتصاد نفت؛ گام دوم» مطرح شد؛

    بخش خصوصی؛ راه نجات صنعت نفت

    صنعت نفت یکی از مهم‌ترین بخش‌‌های اقتصادی در بسیاری از کشورها، به‌‌ویژه کشورهای دارای منابع غنی نفت و گاز، محسوب می‌شود. صنعت نفت منبع اصلی تامین انرژی است. به علاوه یکی از راه‌‌های تامین منابع ارزی کشورها فروش نفت است.
    جمعه، ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
  • رادیو بازار؛

    ورود به فاز انتظار

    جزئیات ‌پشت پرده ریزش بورس و تحریک قیمت‌ها در بازارهای طلا ، دلار و سکه را در پادکست «رادیو بازار» بشنوید.
  • «واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    فدرالیسم و دموکراسی

    دنیای اقتصاد: معین حیدریه طی مقاله‌ای به موضوع فدرالیسم و الزامات و ویژگی‌های مهم آن پرداخته است.‌
    پنجشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای اقتصاد» هزینه اقتصادی بوروکراسی‌های زائد را بررسی کرد؛

    راه میان‌بر در دولت فربه

    گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل۲۰۲۴، ایران را از منظر شاخص ادراک فساد در رتبه۱۵۱ از ۱۸۰ کشور نشان می‌دهد. این موضوع نشان می‌دهد بوروکراسی‌های زائد و فسادزا در کشور، گسترده هستند. به این ترتیب گام برداشتن در راستای اصلاح و کوچک‌سازی ساختار اداری ضروری است.
    چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» مدل مولدسازی فرودگاه‏‏‏‏‌های کم‏‏‏‏‌استفاده کشور را در گفت‌وگو با صاحب‌نظران حمل‌ونقل هوایی بررسی می‌کند

    فرمول پرواز از باند متروک

    یک‌پنجم فرودگاه‌های مسافری کشور کم‌استفاده یا متروک است؛ وضعیتی که ناشی از نبود تقاضای کافی سفر هوایی و ضعف در برنامه‌ریزی حمل‌ونقل است. اما کارشناسان الگویی برای مولدسازی میلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری صورت‌گرفته در فرودگاه‌های کشور پیشنهاد می‌کنند که بازیگر آن بخش خصوصی است.
  • «واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    هزارتوی گزینش و استخدام

    دنیای اقتصاد: هدا احمدی با مشورت و راهنمایی صالح نقره‌کار حقوقدان و وکیل دادگستری، به این پرسش پاسخ داده است که سیستم گزینش و استعلام چه نتایجی به دنبال داشته و آیا برای نظام حکمرانی مفید بوده است؟
    سه‌شنبه، ۲۳ بهمن ۱۴۰۳
  • فارن پالیسی تحلیل کرد؛

    چین در معادله ایران و آمریکا

    نشریه فارن‌پالیسی به بررسی نقش کلیدی چین در معادله تحریمی ایران و آمریکا پرداخته و معتقد است که با توجه به نقش پکن به‌عنوان خریدار اصلی نفت ایران، رویکرد فعلی ترامپ فاقد ابزارهای اجرایی است که بتواند سیاست فشار حداکثری را به سطح بالاتری برساند.
  • چرا استدلال‏‏‏‏‌های منطقی اقتصاددانان درباره تجارت آزاد در افکار عمومی کارساز نیست؟

    زبان نارسای نفع تجارت

    با وجود بیش از دو قرن تلاش اقتصاددان‌ها برای دفاع منطقی از تجارت آزاد و توضیح منافع آن، همچنان اندیشه‌های مرکانتیلیستی خریدار دارد. تعرفه‌های اعمال‌شده از سوی ترامپ جدیدترین نمونه این موضوع است. استاد اقتصاد دانشگاه پرینستون، علل این ناکامی را در دشواری فهم «مزیت نسبی» و تفاوت دغدغه افراد با اقتصاددانان عنوان می‌کند.
    دوشنبه، ۲۲ بهمن ۱۴۰۳
  • پای منابع کمیاب گرینلند در میان است

    چرا ترامپ برای تصاحب گرینلند تلاش می کند؟

    سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا ترامپ تا این حد گرینلند را می‌خواهد که حتی حاضر است به خاطر آن متحدان خود را تهدید کند؟
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    حکمرانی ویرانگر منابع طبیعی

    دنیای اقتصاد: جواد حیدریان در گفت‌وگو با عادل جلیلی، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور و کارشناس منابع طبیعی و محیط‌زیست، روش فاجعه‌بار حکمرانی منابع طبیعی را بررسی کرده است.
    یکشنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۳
  • تحلیلگران تجارت فردا در واکاوی اقتصاد مطرح کردند؛

    حکمرانی ناروا و ویرانی محیط زیست

    دنیای اقتصاد: جواد حیدریان طی یادداشتی که با مشورت محمد درویش، فعال محیط زیست، نوشته به موضوع غفلت و ناتوانی نظام حکمرانی اقتصادی کشور در حفاظت از محیط زیست پرداخته است.
  • «مصالح‏‏‌ساختمانی» متهم است یا «زمین»؟

    گسل فعال تورم مسکن

    شاخص «قیمت پیشنهادی» زمین که به‌صورت فصلی توسط «دنیای‌اقتصاد» سنجش می‌شود از «ثبات نسبی» قیمت ملک کلنگی در تهران حکایت دارد. اما همزمان، شاخص «شامخ ساختمان» طی ۱۰ماه اول۱۴۰۳، رکود تورمی در این بخش را نشان می‌دهد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره این دوگانگی، گسل فعال تورم مسکن را «مصالح ساختمانی» معرفی می‌کند.
  • بررسی روند بلندمدت واردات و صادرات ایران و رقبای منطقه‌ای نشان‌ داد؛

    تجارت پشت چراغ‌قرمز

    تجارت در حصار تحریم و جهت‌گیری‌های اقتصادی بسته گرفتار شده است. نگاهی به نمای بلندمدت تجارت خارجی کشور در مقایسه با سه کشور امارات، عربستان و ترکیه نشان می‌دهد این سه کشور در غیاب ایران در حال قبضه بازارهای صادراتی در دو بخش کالا و خدمات هستند.
    شنبه، ۲۰ بهمن ۱۴۰۳
  • دکتر غنی نژاد در برنامه «رصدخانه اقتصاد» مطرح کرد؛

    راز سقوط شاه

    برنامه« رصدخانه اقتصاد» با حضور دکتر موسی غنی‌نژاد، اقتصاددنان، به واکاوی ریشه‌های انقلاب ۱۳۵۷ پرداخت است.
    پنجشنبه، ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
  • اقتصاد سیاسی ایران در برابر اصلاحات اساسی چگونه عمل می‌کند؟

    چهار مانع اصلاحات اساسی

    اعمال تحریم با هدف تغییر رفتار یک بازیگر انجام می‌شود، اما نتوانسته این هدف را در مورد ایران محقق کند. در عوض، تحریم‌ها با تقویت نگاه درون‏‏‌گرا، کاهش سرمایه اجتماعی، بالابردن هزینه بازنگری در سیاست‌ها و ایجاد منافع اقتصادی در ادامه وضع موجود، اصلاحات سیاسی را با دشواری‏‏‌هایی مواجه ساخته است.
  • «دنیای‌اقتصاد» شاخص موجودی انبار صنایع بورسی را بررسی کرد؛

    افق تولید از «موجودی انبار»

    سطح موجودی انبار صنایع، همواره شاخص خوبی برای رصد وضعیت تولید بوده است. داده‌های گزارش بازوی پژوهشی مجلس از موجودی انبار صنایع بورسی نشان می‌دهد ضربه عمیق ناترازی به تولید باعث شده تا بنگاه‌های کشور سفارش‌های دریافتی خود را در ماه‌های اخیر با کاهش موجودی انبار پاسخ دهند.
  • روسیه به غیر از اوکراین باید با شرکت‌های فناوری آمریکایی هم بجنگد؛

    زمین جدید جنگ‌های جهان

    توانایی شرکت‌ها برای ارائه خدمات حیاتی در حوزه دیجیتال که در میدان جنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد، باعث می‌شود شرکت‌های فناوری احتمالا نقش مهم‌تری در جنگ‏‏‌های آینده ایفا کنند. ظهور چنین وضعیتی را می‌توان «مرز تجاری» جدید جنگ‌ها نامید.
    چهارشنبه، ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
  • واکاوی اقتصاد، تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    بلاگرهای خطرناک

    دنیای اقتصاد: فائزه مومنی در مشورت و گفت ‌وگو با دکتر مریم زارعیان، جامعه شناس، به این موضوع پرداخته است که چگونه مهندسی فرهنگی موجب شده که به جای ارتقای فرهنگ عمومی در جامعه، شاهد تنزل فرهنگ و زوال میراث تاریخی باشیم.
  • آیا کنترل بیشتر دولتی جرقه اعتراضات بیشتر را می‌زند؟

    تاوان سرکوب در لهستان

    ایده غالب این است که سرکوب و نظارت دولتی باعث شکست جنبش‌های اجتماعی می‌شود؛ زیرا هزینه اقدام جمعی را افزایش می‌دهد، با این حال در لهستان کمونیستی نظارت‌های حکومتی و سرکوب باعث شکست این ایده و منجر به نتایج سیاسی معکوس شد.
    دوشنبه، ۱۵ بهمن ۱۴۰۳
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    شیوع ریاکاری در بنگاه‌ها

    دنیای اقتصاد: مریم رحیمی در گفت‌‌وگو با امیرحسین خالقی، پژوهشگر و تحلیلگر اقتصاد، شیوع و گسترش فرهنگ ریاکاری در بنگاه‌ها را بررسی و تحلیل کرده است.
  • فقر عامل فساد است یا فساد عامل فقر؟

    حامی‌پروری به سبک برزیلی

    اگر می‏‌خواهید با فساد مبارزه کنید به جای عرضه فساد بر تقاضای فساد تمرکز کنید. مردم چرا به فساد روی می‏‌آورند و چه عاملی بستر‌ساز سوءاستفاده از فقر و آسیب‌‏پذیری مردم توسط مقامات سیاسی است؟ در سفری به برزیل در پی یافتن پاسخ این پرسش هستیم.
    یکشنبه، ۱۴ بهمن ۱۴۰۳
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می‌گویند؛۰

    ارزش ۵۸ تریلیون دلاری آب شیرین

    دنیای اقتصاد: آزاده چیذری فرایند ارزش‌گذاری آب شیرین و تلاش جهانی برای احیای منابع آبی را بررسی کرده است.
  • تفاوت ارزش قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی بررسی شد

    سبقت «ارزشی» مونتاژکاران

    بررسی‌ها نشان می‌دهد که با وجود تیراژ بالاتر خودروسازان داخلی (ایران‌خودرو و سایپا) نسبت به مونتاژکاران، ارزش قیمت شرکتی آنها از مونتاژی‌ها عقب مانده است. این اختلاف ناشی از قیمت‌گذاری دستوری است که خودروسازان را محدود کرده است؛ درحالی‌که مونتاژکاران آزادی عمل بیشتری در تعیین قیمت دارند.
    شنبه، ۱۳ بهمن ۱۴۰۳
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    توسعه از مسیر روسیه؟

    دنیای اقتصاد: سعید ابوالقاسمی این پرسش را مطرح کرده است که، آیا شراکت استراتژیک روسیه، کشورها را در مسیر توسعه قرار می‌دهد؟