بعد از حمله نظامی اسرائیل به برخی مراکز نظامی در ایران در بامداد شنبه ۵آبان ماه ۱۴۰۳، این پرسش در میان افکار عمومی مطرح است که چرا روسیه گامی در حمایت از ایران برنداشت؟ مگر نه این است که گفته میشود ایران در جنگ اوکراین در حمایت از روسیه درآمده است؟ مگر نه این است که قرار است «موافقتنامه جامع همکاریهای ۲۰ساله بین ایران و روسیه» امضا شود؟ پس چرا روسها نهتنها اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران را محکوم نکردند بلکه از حمایت تسلیحاتی از ایران هم دریغ کردند؟ در اینجا میخواهیم بر اساس یک رویکرد تاریخی، گریزی به تاریخ بزنیم و ببینیم «دکترین»های روسیه در رابطه با «منافع روسیه» و «همسایگان» چه میگویند.در این میان مختصات دو دکترین «پریماکوف» و «کاراگانوف» و تاثیر آن بر سیاست خارجی روسیه بررسی میشود. بر اساس این دو دکترین، خواننده درخواهد یافت که نگاه روسیه به «منافع» خود و «همسایگان» دور و نزدیکش چیست.
دنیای اقتصاد:
در لایحه بودجه ۱۴۰۴، حجم صادرات نفتخام و میعانات گازی ۱.۳ میلیون بشکه در روز با قیمت هر بشکه ۶۳ دلار است و سهم دولت از محل صادرات نفت ۵۰۹هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. اما چه سناریوهای جایگزین و محتملی، امکان دارد که در بودجه سال آینده رخ دهد؟
دنیای اقتصاد:
براساس آمارهای منتشرشده تعداد میلیاردرهای چینی در سه سال گذشته ۳۶درصد کاهش یافته است. در این میان، افول صنعت مسکن و مستغلات و سختگیری چین در قبال برخی کسبوکارهای هایتک، مهمترین عوامل کاهش تعداد میلیاردرهای چینی محسوب میشوند.
دنیای اقتصاد:
بورس در سهروز اخیر با رشد بیش از ۴درصدی تاحدودی افت هفته قبل را جبران کرد. شاخص بورس در حالی به سرعت کانال ۲میلیون واحد را پس گرفت که در فضای مثبت این روزهای بازار سهام، «دوگانه صعود و نزول» سناریوهای مختلفی را روی میز معاملهگران قرار داده است.
دنیای اقتصاد:
سرمایهگذاری و تداوم آن امری ضروری برای حفظ روند بلندمدت رشد اقتصادی است. شواهد نشان میدهد بهویژه در دهه١٣٩٠ شمسی سرمایهگذاری صنعتی در ایران کاهش معناداری یافته که یکی از دلایل مهم آن تهدید و عدم تضمین اجرای قراردادهای بلندمدت است.
دنیای اقتصاد:
آمارهای اعلامی بانک مرکزی از جزئیات پولی کشور نشان میدهد رشد نقطه به نقطه «پول» که در فروردین ماه امسال به کف ۷۵ماهه رسیده بود، در ماههای اولیه امسال افزایش یافته است. البته این متغیر سنجش انتظارات تورمی در تابستان امسال روند با ثباتی را طی کرده است.
دنیای اقتصاد :
یک مطالعه جدید نشان میدهد که قیمتگذاریهای جدید در صنعت تجهیزات پزشکی در آمریکا موجب شده است نوآوری در این صنعت افت قابل توجهی را تجربه کند. بر این اساس، به دنبال سیاست جدید هزینههای تحقیق و توسعه، تعداد اختراعات جدید و کیفیت محصولات بهطور معناداری کاهش پیدا کرده است.
دنیای اقتصاد :
تراز تجاری مثبت ۸۵۷میلیارد دلاری چین نشان از این دارد که این کشور در تسخیر بازارهای جهانی و توسعه صادرات موفق بوده است. سیاست پایین نگهداشتن ارزش پول ملی در چین در مقابل دلار یکی از سیاستهایی است که به ارتقای حضور این کشور در بازار جهانی منتهی میشود.
دنیای اقتصاد:
درحالیکه بسیاری از اقتصاددانان به نقش نهادها در توسعه اشاره میکنند، گروهی دیگر از آنها با بررسی ریشه شکلگیری نهادها براساس ویژگیهای تاریخی و جغرافیایی، سعی دارند علل توسعهیافتگی برخی جوامع را توضیح دهند. بر این اساس برخی آداب و رسوم و موقعیتهای خاص جغرافیایی میتوانند بر روند توسعه جوامع اثر بگذارند.
دنیای اقتصاد:
آرژانتین بهعنوان کشوری که طی سالهای اخیر با تورمهای بالا و حتی سهرقمی مواجه بوده است، توانسته با اجرای استراتژیهای مناسب، بازدهی بورس خود را بهگونهای تنظیم کند که تورم را پوشش دهد. این تجربه میتواند حاوی درسهای ارزشمندی برای بورس تهران باشد.
دنیای اقتصاد:
مناطق پوسیده تهران با «معجون تصمیمات دور و گذشته دولت و شهرداری» محل سکونت اتباع خارجی شده و حجم قابل توجهی از ساکنان اصیل این محلههای فرسوده به نقاط دیگر شهر مهاجرت کردهاند. سیاستهای دستکم یک دهه گذشته در نوسازی بافتفرسوده، ۵ نقطه ضعف بزرگ داشته و نتیجهاش، «عکس هدف اولیه» بوده است.
دنیای اقتصاد:
میانگین بلندمدت P/E بازار سهام ایران حدود ۷واحد است. انتظارات تورمی بالا، رشد نرخ بهره و ریسکهای سیاسی، دلایل پایین ماندن نسبت مذکور است. این در حالی است که P/E در نیوزیلند، هند و آمریکا بهدلیل رشد اقتصادی بالا و تورم پایین، بیش از ۲۰واحد است.
دنیای اقتصاد:
افزایش ماهانه و نقطه به نقطه تورم تولیدکننده در مردادماه نشان از این دارد که صنایع و بخشهای تولیدی در فصل تابستان به احتمال بالا در نتیجه شوکهای سمت عرضه با افزایش قیمت مواد اولیه مواجه بودند؛ هرچند بر مبنای برخی شاخصها تقاضای مواد اولیه نیز افزایشی بوده است.
کسب نوبل اقتصاد سال۲۰۲۴ از سوی اقتصاددانان «نونهادگرا» بار دیگر ایده آنها را در کانون توجهات قرار داده است. به همین مناسبت، «دنیایاقتصاد» یکی از نگاههای انتقادی به این نحله را مورد بررسی قرار داده و به تشریح نکاتی درباره نهادگرایی پرداخته است.
دنیای اقتصاد:
ترکیه با ترکیب بودجهریزی مبتنی بر عملکرد و بودجهریزی مبتنی بر برنامه، همراه با انتشار برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، نظام بودجهریزی خود را اجرا میکند که میتواند مورد توجه اقتصاد ما باشد. همزمان گزارش میشود که اقتصاد ترکیه در ماههای اخیر در مسیر ترمیم قدم گذاشته است.