شماره روزنامه ۶۱۶۰
|

گروه دنیای‌اقتصاد آنلاین: با دستورالعمل بانک مرکزی که روز اول آذرماه منتشر شده،‌ از فردا سوم آذرماه به مدت یکماه،‌…

    شنبه، ۰۳ آذر ۱۴۰۳
  • آیا بازار جهانی پسته ایران از دست می‌رود؟

    صادرات پسته در خط‌پایان؟

    در نتیجه عواملی همچون قوانین اتحادیه اروپا برای کیفیت محصولات کشاورزی و لابی تولید‏کنندگان پسته در کشورهای دیگر همچون آمریکا، بازار جهانی پسته ایران در معرض تهدید قرار گرفته است. در ۲سال گذشته شاهد برگشت خوردن محموله‌های متعددی از پسته صادراتی ایران به بازارهای اروپایی بوده‌ایم.
  • شرایط اقبال فعالان اقتصادی به خدمات کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی چیست؟

    ظرفیت‌های مغفول ICC در ایران

    استراتژی اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) تسهیل تجارت‌جهانی، ارتقای دسترسی به عدالت و احترام به حاکمیت قانون، تسریع در اقدامات اقلیمی (پایداری کسب‌وکار)، شکل‌دادن به اقتصاد دیجیتال باز، قابل‌اعتماد و قابل‌تعامل و تقویت همکاری‌های چندجانبه‌ است. این اتاق با سه محور کاری و اجرایی تدوین مقررات حوزه تجارت، افزایش آگاهی‏‏‏‌های تجاری فعالان اقتصادی و در نهایت، داوری تاسیس شد. در حال‌حاضر کارشناسان معتقدند در ایران آگاهی‏‏‏‌ نسبت به اتاق بازرگانی بین‌المللی و خدماتی که ارائه می‌دهد بسیار اندک است و همین موضوع باعث‌شده فعالان اقتصادی و بنگاه‌ها از پتانسیل، ابزارها و امکانات این نهاد بهره نبرند و این در حالی است که در حال‌حاضر و با توجه به فشار تحریم‌های بین‌المللی ضروری است ظرفیت‌های بین‌المللی بیش از گذشته مورد‌توجه قرار گیرد.
  • ایران؛ کریدور ترانزیتی تبادل محصولات ژاپنی

    وزیر جهادکشاورزی، همکاری ایران و ژاپن در حوزه‌‌‌‌‌‌ آب و غذا را به نفع منطقه دانست؛ برهمین اساس نیز انتظار می‌رود کریدور ترانزیتی و قطب منطقه‌ای ایران، در تبادل محصولات ژاپنی نقش بازی کند.
  • مشکل رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورودموقت حل شد

    دنیای‌اقتصاد: با پیگیری دبیرخانه شورای گفت‌وگو، راهکار موقتی برای رفع بلاتکلیفی صادرکنندگان در حوزه رفع تعهدات ارزی صادرات از محل ورودموقت، اتخاذ شد.
  • عزم جدی ایران و افغانستان برای توسعه ‌تجارت ریلی

    در نشست فعالان اقتصادی خراسان‌رضوی با رئیس راه‌آهن افغانستان و هیات همراه، با اشاره به عزم دوجانبه بر توسعه‌تجارت ریلی، بر اهمیت فعال‌‌‌‌‌سازی کامل حمل‌ونقل ریلی بر متناسب‌‌‌‌‌سازی تجارت دوجانبه تاکید شد.
  • پایان ۷ سال ‌وزارت

    دنیای‌اقتصاد: اواخر حکومت زاهدی، طالقانی برای ادامه عملیات عمرانی، مسوولیت صندوق مشترک ایران و آمریکا را بر عهده گرفت. وی به‌عنوان وزیر کشاورزی در کابینه زاهدی و علا فعالیت داشت. در اواخر عمر کابینه علا، طالقانی جای خود را به مصدق‌الدوله ناصری (میرزا محمدخان مصدق‌الدوله، نماینده هفت دوره مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی) داد و خود وزیر مشاور شد. او وزیر مشاور در کابینه حسین علا و منوچهر اقبال بود. طالقانی به مدت هفت سال‌(از دی ماه ۱۳۳۰ تا ۱۳ آذر۱۳۳۷) به‌عنوان وزیر با دولت‌های مختلف همکاری داشت. سرانجام طالقانی، با تصویب قانون منع مداخله وزرا در فعالیت‌های اقتصادی خصوصی، از مشاغل دولتی کنارگیری کرد (پاییز ۱۳۳۷.)
    جمعه، ۰۲ آذر ۱۴۰۳
  • فراز و فرود تجارت خارجی کشور در هفت ماه گذشته بررسی شد

    سیاه‌وسفید آینده تجارت

    با انتخاب ترامپ و تغییرات مورد انتظار در تجارت جهانی احتمال این وجود دارد که تجارت ایران با شرکای خود مانند چین با موانع و محدودیت مواجه شود؛ اما ایران می‌تواند برای صادرات به بازارهای جدیدی همچون افغانستان و سایر کشورها اتکا کند.
  • معاون وزیر جهادکشاورزی:

    ترخیص برنج از گمرکات از سر گرفته شد

    معاون برنامه‌‌‌‌‌ریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی از کسری ۸۰۰‌هزار تنی برنج در کشور خبر داد. طبق آمار‌ها امسال ۲‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌تن برنج در کشور تولیدشده‌است و کسری نیاز داخلی از محل واردات تامین می‌شود.
  • وزیر نیرو بیان کرد

    کشاورزی باید متناسب با ظرفیت‌های آبی مناطق کشور صورت پذیرد

    وزیر نیرو با بیان اینکه پروژه‌های آب، برق و راه باید در لیست پروژه‌های با اولویت بالای استان سیستان و بلوچستان قرار بگیرد، گفت: باید تلاش کنیم در این استان متناسب با اقلیم منطقه آب و برق پایدار فراهم کنیم.
  • رایزنی برای امضای موافقت‌نامه تجارت آزاد با پاکستان

    رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت ایران ضمن اشاره به ظرفیت‌های استان سیستان و بلوچستان در توسعه‌تجارت از رایزنی‌‌‌‌‌‌ها برای امضای موافقت‌نامه تجارت آزاد با پاکستان خبر داد.
  • اولین واکنش بخش‌خصوصی به راه‌اندازی مرکز مبادله ارزی/ قرار نبود واگذاری کوتاژهای صادراتی متوقف شود

    گروه دنیای‌اقتصاد آنلاین: با دستورالعمل بانک مرکزی که روز اول آذرماه منتشر شده،‌ از فردا سوم آذرماه به مدت یکماه،‌ واگذاری ارز صادراتی به واردکنندگان همزمان با واگذاری کوتاژها عملیاتی است؛ اما از سوم دیماه؛ واگذاری کوتاژهای صادراتی متوقف خواهد شد و این نشان می­دهد که سیاستگذار به خواسته اتاق بازرگانی توجهی نداشته است.
    چهارشنبه، ۳۰ آبان ۱۴۰۳
  • ماهیت و الزامات اقتصاد دریامحور بررسی شد

    پهنه‏‏‏‏‌های آبی؛ محرک توسعه

    سیاستگذاری و برنامه‏‏‏‏‌ریزی برای بهره‌مندی از مواهب دریا و سواحل کشور ضروری است. سیاستگذاری منطقه‌ای و پر‌کردن شکاف توسعه‏‏‏‏‌ای مناطق مختلف در پهنه جغرافیایی یک کشور علاوه‌بر حصول اطمینان از توزیع متوازن جمعیت و درآمد در سراسر کشور و پایداری در استفاده از منابع، مزیت‌های دیگری همچون افزایش رقابت‌پذیری مناطق با سایر مناطق مشابه در سطح جهان را به همراه دارد؛ چراکه در دنیای امروز که زنجیره‌های ارزش به‏‏‏‏‌طور فزاینده‌ای جهانی می‌شوند، افزایش رقابت‌پذیری مناطق با سایر مناطق مشابه آنها در سطح جهان نیز حائزاهمیت است.
  • در توسعه مکران به ظرفیت بخش‌خصوصی و تشکل‌های تخصصی توجه شود

    در نشست کمیسیون خدمات فنی‌مهندسی و احداث اتاق ایران بر لزوم توجه به ظرفیت بخش‌خصوصی و تشکل‌های تخصصی در اجرای تفاهم‌نامه همکاری اتاق ایران و شورای توسعه سواحل مکران تاکید شد.
  • در دیدار سفیر قزاقستان با رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت ایران تاکید شد

    ضرورت تشکیل شورای بازرگانان ایران و قزاقستان

    سفیر قزاقستان در تهران با حضور در سازمان توسعه‌تجارت ایران با محمدعلی دهقان‌دهنوی، معاون وزیر صمت و رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت ایران دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار دو طرف بر تشکیل شورای بازرگانان دو کشور تاکید کردند. سفیر قزاقستان در تهران با حضور در سازمان توسعه‌تجارت ایران با محمدعلی دهقان‌دهنوی، معاون وزیر صمت و رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت ایران دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار دوطرف بر تشکیل شورای بازرگانان دو کشور تاکید کردند.
    سه‌شنبه، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
  • در بیست‏‏‏‏‌ و یکمین نشست هیات‌نمایندگان اتاق بازرگانی تهران عنوان شد

    تجویز فیزیوتراپی برای اقتصاد

    ادبیات جراحی اقتصادی، اشاره به اقدامات سریع و دردآور برای حصول به نتایج مطلوب در اقتصاد دارد اما این شکل از اقدامات از بدو اجرا در دهه‌۸۰ میلادی تاکنون موفقیت چندانی در کشورهای مختلف دنیا نداشته‌است. جراحی اقتصادی، بی‌توجه به پتانسیل‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی یک کشور فقط به دنبال از بین بردن ناترازی‏‏‏‏‌ها در یک عملیات مالی و با نگاه به متغیرهای اسمی است. در بیست‏‏‏‏‌ویکمین نشست هیات‌نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، احمد میدری به نکوهش این سیاست پرداخت و تغییر نگاه را راهکار اصلی درمان بیماری‌های مزمن اقتصاد ایران دانست.
  • «دنیای‌اقتصاد» ساختار و عملکرد اتاق بازرگانی مشترک آلمان و ایتالیا را بررسی می‌کند

    تجارت در مسیر توسعه پایدار

    اتاق بازرگانی آلمان و ایتالیا (AHK Italy) یک پل ارتباطی قدرتمند برای کسب‌وکارها و سرمایه‌گذاران است که با هدف تقویت روابط تجاری میان دو کشور، فرصت‌های جدیدی را برای همکاری‌های اقتصادی، تجاری و صنعتی فراهم می‌کند. این اتاق، با ارائه خدمات مشاوره‏‏‏‏‏‌ای، شبکه‏‏‏‏‏‌سازی و برنامه‌های توسعه‏‏‏‏‏‌ای، نقش کلیدی در تسهیل تبادل اطلاعات و ارتقای رقابت‌پذیری شرکت‌های آلمانی و ایتالیایی در بازارهای جهانی دارد.
  • رئیس کنفدراسیون صادرات ایران:

    لزوم پیوستن به FATF را باید فراتر از تحریم‌های یک‏‏‏‏‏‌جانبه درنظر گرفت

    رئیس کنفدراسیون صادرات ایران معتقد است باید موضوع FATF را از تحریم یک‌‌‌‌‌‌جانبه آمریکا علیه ایران جدا کنیم، چراکه نپیوستن به FATF مانع از فعالیت‌های گسترده تجاری در سطح بین‌المللی می‌شود.
  • جزئیات تصمیمات جدید رفع تعهد ارزی

    مصوبات جدید کارگروه بازگشت ارز صادراتی درباره مسدود‌کردن دسترسی به پرونده‌هایی که مهلت ایفای تعهد آنها سپری‌شده و جزئیات تصمیمات جدید برای رفع تعهد ارزی صادرات حاصل از ورودموقت ابلاغ شد. به گزارش مهر، کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات در مصوبه جلسه بیست و ششم خود، جزئیات ایفای تعهدات ارزی از محل ورودموقت را اعلام کرد
  • کیوان کاشفی در همایش ملی خرمای بوشهر:

    برندسازی بوشهر به استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی کمک می‌کند

    عضو هیات‌رئیسه اتاق ایران با اشاره به ظرفیت‌ها و امکانات بوشهر، توصیه کرد با تمرکز بر برندسازی این استان، ظرفیت‌های آن را برای افزایش سطح رفاه مردم استان فعال کنند.
  • رئیس اتاق کرمان:

    طراحی اکوسیستم کارآفرینی در استان کرمان ضروری است

    رئیس اتاق کرمان می‌گوید: استان کرمان نیازمند حرکت سریع به سمت اقتصاددانش‌بنیان بوده و طراحی اکوسیستم کارآفرینی در این استان بسیار ضروری و یک موضوع مهم و اجتناب‌ناپذیر است.
  • مسیر بهبود خروجی شورای گفت‌وگو

    شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی اساسا موضوع یا ابتکار یا نهادی نیست که در ایران خلق شده باشد و یک تجربه منحصربه‌فرد در کشوری مثل ایران باشد. اگر یک جست‌وجوی اجمالی بکنیم خواهیم دید که این تجربه سال‌هاست که از سوی بانک جهانی در خیلی از کشورها توصیه و اجرا شده‌است و نتایج و بازخوردهای آن‌هم در قالب گزارش‌ها و مقالات و مطالب متعددی در سطح دنیا منتشر شده‌است. در برخی کشورهای آفریقایی این مدل حتی تا سطح روستاها هم اجرا و دنبال شد و از این ظرفیت تعامل و گفت‌وگو استفاده شده‌است.
    دوشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۳
  • سیاست‌های حمایتی بانک‌مرکزی از فولادسازان بررسی شد

    نجات صنعت فولاد؟

    سیاست‌های ارزی در حوزه پیمان‌سپاری صنایع معدنی و فولادی در ماه‌های گذشته لطمات جدی را به صادرات، ارزآوری، تولید و درنتیجه اقتصاد کشور تحمیل کرده است. تمهید بانک مرکزی مبنی بر امکان استفاده از ۱۰۰درصد ارز صادراتی صنعت فولاد را می‌توان اقدامی مثبت ارزیابی کرد.
  • در نشست فعالان اقتصادی با رئیس‌کل بانک‌مرکزی مطرح شد

    سیاستگذاری ارزی با نرخ بازار

    بانک مرکزی به دنبال پایه‌ریزی سیاست جدیدی در حوزه ارز است. قرار است ارز در بازار توافقی یا بازار مبادله عرضه شود و نرخ آن مبتنی بر حراج شکل خواهد گرفت. این سیاست نهایی بانک مرکزی است که قرار است به ثبات بازار کمک کند.
    یکشنبه، ۲۷ آبان ۱۴۰۳
  • در نشست هیات‌نمایندگان اتاق ایران مطرح شد

    بخش خصوصی؛ قربانی تحریم

    هجدهمین نشست از دوره دهم هیات‌نمایندگان اتاق ایران با حضور نمایندگان بخش‌خصوصی برگزار شد. در این نشست علاوه‌بر موضوعات روز اقتصاد نظیر چالش تامین انرژی صنایع، بررسی موضوعاتی در لایحه بودجه‌۱۴۰۴ که بر فعالیت‌های بخش‌خصوصی اثرگذار است، در دستور کار قرار گرفت. در این جلسه محمود اولیائی، رئیس کمیسیون مسوولیت اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران از لزوم تطابق قوانین حاکمیتی شرکتی با قوانین بین‌المللی گفت و در ادامه حسین محمدیان، عضو هیات‌نمایندگان اتاق ایران، بی‏‏‏‌نظمی در قیمت‌گذاری مواد اولیه صنایع را باعث رکود دانست. صمد حسن‏‏‏‌زاده، ‏‏‏‌ رئیس اتاق ایران خواستار کاهش فشار بر بخش مولد اقتصاد شد و در نهایت مباحثی پیرامون بودجه‌ توسط حجت میرزائی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران مطرح شد. او گفت؛ سال‌آینده قیمت حامل‌های انرژی به اندازه تورم عمومی کشور تعدیل خواهدشد. فرج اله معماری، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران نیز با مقایسه شاخص‌های توسعه و کسب‌وکار بین ایران و عراق از عدم‌موفقیت سند ۲۰ ساله توسعه کشور گفت.
  • ستاد فولاد احیا می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت از قرار گرفتن موضوع احیای ستاد فولاد در اولویت کاری این وزارتخانه خبر داد.به گزارش خبرگزاری تسنیم، وجیه‌الله جعفری در نشستی با هیات‌مدیره و دبیرخانه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: با احیای این ستاد و تشکیل کارگروه‌‌‌های کارشناسی و تخصصی ذیل آن، تلاش خواهد شد با هم‌افزایی معاونت‌‌‌های مختلف وزارت صمت و تشکل‌های زنجیره فولاد، ضمن شناسایی تخصصی و دقیق چالش‌‌‌ها و راهبردها، رفع موانع تولید و بازار داخلی و صادراتی زنجیره فولاد محقق شود.
    شنبه، ۲۶ آبان ۱۴۰۳
  • رشد هزینه تمام‌شده تولید صنایع غذایی ادامه‌دار است؟

    نوسانات ارزی؛ مانع رقابت‌پذیری

    در روزهای گذشته خبری مبنی‌بر افزایش ۱۸‌درصدی هزینه تولید در صنایع غذایی منتشر و حاشیه‏‏‏‏‏‏‌هایی درباره افزایش احتمالی مواد غذایی در آینده نزدیک مطرح شد. بااین‏‏‏‏‏‏‌وجود فعالان صنعت غذا تاکید دارند؛ تولیدکنندگان محصولات غذایی به‌دنبال گران‏‏‏‏‏‏‌کردن قیمت کالا نیستند و این موضوع از حاشیه سود آنها می‏‏‏‏‏‏‌کاهد. کشاورزی و صنایع غذایی جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد ما در اختیار دارند. بنا به آمار حدود ۱۹ تا ۲۰‌درصد ارزش صادرات غیرنفتی ایران به صنایع غذایی و کشاورزی معطوف است. همین موضوع نیز حکایت از اهمیت این صنایع دارد و درنتیجه از سیاستگذار انتظار می‌رود با دقت‌نظر بیشتری درخصوص آن، تصمیم‌گیری کنند.
  • بررسی شاخص محیط کسب ‌و کار در تابستان ۱۴۰۳ به تفکیک سه اتاق نشان‌ داد

    ناامنی محیط کار از لنز اتاق‌ها

    بررسی شاخص محیط کسب‌وکار به تفکیک مولفه‏‏‏‌های پیمایشی و اتاق‌ها حاکی از آن است که وضعیت این شاخص در فاصله دو فصل بهار و تابستان۱۴۰۳ از نظر فعالان اقتصادی زیرمجموعه اتاق بازرگانی تغییر چندانی نداشته‌است و مولفه‏‏‏‌های ناامن‌کننده فضای کسب‌وکار به قوت خود باقی هستند؛ این در حالی است که بررسی این شاخص برای دو اتاق تعاون و اصناف حاکی از تغییراتی در جهت بدتر‌شدن وضعیت در اتاق تعاون و بهبود وضعیت در اتاق اصناف است.