شماره روزنامه ۶۲۱۳
|
    دوشنبه، ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
  • یورواستات آمار تجارت ایران و اتحادیه اروپا در ۱۱ ماه نخست ۲۰۲۴ را منتشر کرد؛

    خرده‌فروشی به‌جای صادرات

    در یک سیاست تجاری معقول، متنوع‌سازی مقاصد واردات و صادرات یک اصل خدشه‌ناپذیر است. در عین حال توجه به توسعه تجارت با ‌کانون‌های ثروت و فناوری جهان اصل دیگر ی است که قطب‌نمای کشورها در مسیر رشد اقتصادی است. نگاهی به نمای بلندمدت تجارت ایران با اتحادیه اروپا نشان می‌دهد این قاره اگرچه زمانی یکی از مهم‌ترین شرکای اقتصاد ایران بود، اما امروز دو طرف به‌شدت از یکدیگر دور شده‌اند؛ ضمن اینکه صادرات ایران به این قاره آن‌قدر کاهش پیدا کرده که به خرده‌فروشی شباهت پیدا کرده است.
  • به وضعیت تولید کود شیمیایی رسیدگی شود

    رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان کودهای شیمیایی طی نامه‌‌‌‌‌‌‌‌ای به وزیر جهادکشاورزی از ممنوعیت واردات مواد اولیه و عدم‌تخصیص ارز گلایه‌کرده و خواستار رسیدگی به وضعیت تولید کود شیمیایی شده‌است.
  • تجارت ایران و کره‌جنوبی به پایین‌ترین میزان خود رسید

    دنیای‌اقتصاد: نایب‌رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره‌جنوبی، گفت: سطح تجارت ایران و کره‌جنوبی تحت‌تاثیر عدم‌امکان مبادلات مالی و موانع برآمده از تحریم‌ها به کم‌ترین میزان ممکن افت کرده‌است.
  • اکونومیست تحلیل کرد؛

    تعرفه بیشتر؛ فقر بیشتر

    اکونومیست در شماره‌اخیر خود عاقبت سیاست‌های تعرفه‌‌‌‌‌ای دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا را پیش‌بینی کرده‌است. به عقیده نویسندگان این مجله، تعرفه‌‌‌‌‌گذاری ترامپ زمینه‌‌‌‌‌ساز فقر بیشتر جهان و آمریکا خواهدشد و تاثیرات منفی قابل‌توجهی بر اقتصاد این کشور و همچنین اقتصاد جهانی دارد. این سیاست‌ها که به‌منظور کاهش کسری تجاری، تقویت تولید داخلی و ایجاد درآمد برای دولت اعمال‌شده‌اند، نه‌‌‌‌‌تنها به اهداف موردنظر نمی‌‌‌‌‌رسند، بلکه باعث تضعیف رقابت‌پذیری آمریکا در بازارهای جهانی می‌شوند.
    یکشنبه، ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
  • بازار کالاهای اساسی دستخوش کمبود و گرانی است

    غذا در تله تنظیم‌گری

    نامه روز گذشته رئیس اتاق بازرگانی ایران به وزرای اقتصاد و جهادکشاورزی پیرامون ضرورت تامین ارز موردنیاز کالاهای اساسی، خبر از اثر بالای سیاست ارزی بر امنیت غذا در کشور دارد. موضوعی که دست‌کم فعلا در بخش نهاده‌های دامی و نهاده‌های تولید روغن موجب چالش جدی شده‌است. ترکیب تنگنای ارزی با سیاست تنظیم‌بازار کشاورزی ناقص و عدم‌تعهد دولت در پرداخت مطالبات کشاورزان موجب‌شده تا مجموعا دسترسی به غذا سخت شود. هم‌اینک در بازار روغن، گوشت و برخی دیگر از اقلام غذایی نظیر سیب‌زمینی عرضه دستخوش چالش شده و در قالب کمبود و گرانی به مصرف‌کنندگان اصابت کرده‌است. البته اقتصاد هر‌ساله در برهه‌های زمانی مختلف شاهد برهم خوردن تعادل در بازار محصولات کشاورزی و باغی است. کاهش عرضه برخی محصولات یا رشد قابل‌توجه قیمت فروش در بازار داخلی موضوعاتی است که جزو جدایی‌ناپذیر بازار غذا در ایران و جهان است.
  • عکس نوشت - ۱۴۰۳/۱۱/۰۷

    انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ مصرف جهانی گوشت مرغ از تمام پروتئین‏‏‏‏‏‏‌های دیگر در کشورهای هند، آفریقا و ویتنام پیشی بگیرد؛ در حالی‌که پیش‏‏‏‏‏‏‌بینی می‌شود رشد مصرف گوشت مرغ در قیاس با سایر پروتئین‏‏‏‏‏‏‌ها در اتحادیه اروپا و بریتانیا معتدل بماند.
    شنبه، ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
  • کارنامه قبولی صادرات ۱۰ ماهه

    وزیر اقتصاد می‌گوید، تغییر سیاست ارزی کارگشا بود و به رشد صادرات غیرنفتی و بهبود تراز تجاری کشور ظرف مدت کوتاهی منجر شد. آمار ۱۰ماه تجارت خارجی ایران در حالی منتشر شد که طبق شواهد رسمی، صادرات غیرنفتی ایران تا ماه آینده به۵۰میلیارد دلار خواهد رسید.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

    مانع‌زدایی از رشد صنایع؛ لطفا این موارد را فورا حل کنید

    تغییر ریل سیاستگذار جلب رضایت نسبی بخش خصوصی را در پی داشته است. تلاش برای حل و فصل مسائلی نظیر تحریم و FATF در کنار اتخاذ سیاست ارزی معقول موجب شده است بهبود نسبی در فضای کسب‌وکار حاصل شود. اثر سیاست‌های دولت چهاردهم در صنایع، سبب شده است تا سود خالص صنایع فقط با احتساب ۳۰۰نماد، در سومین فصل سال از ۱۴۰هزار میلیارد تومان عبور کند که نسبت به فصل پاییز سال گذشته رشد ۵درصدی داشته است.
  • توافق ایران و عمان برای حذف تعرفه‌های تجاری

    دنیای‌اقتصاد: ایران و عمان تفاهم‌نامه مشترک اقتصادی در حوزه تجارت ترجیحی و همکاری‌های گمرکی امضا کردند.به گزارش خبر‌‌گزاری تسنیم، بیست‌و‌یکمین اجلاس همکاری‌های مشترک ایران و عمان به میزبانی مسقط برگزار شد.
  • معافیت صادرکنندگان تا سقف ۱۰‌هزار یورو از تعهدات ارزی

    دنیای‌اقتصاد: معافیت از ایفای تعهدات ارزی برای صادرکنندگان دارای ۱۰‌هزار یورو و کمتر از سوی کمیته کارشناسی بازگشت ارز حاصل از صادرات اعلام شد.به گزارش خبر‌‌گزاری مهر، با توجه به اختیارات کارگروه بازگشت ارز وفق تبصره‌۶ بند‌«ح» ماده‌۲ مکرر قانون مبارزه با قاچاق‌کالا و ارز و محدودیت‌های ایجادشده برای دارندگان کارت بازرگانی دارای صادرات تا سقف ۱۰ یورو مقرر شد: شناسه‏‏‏‏‏‏‏‏‌های ملی که جمع صادرات سال‌های ۱۳۹۷ تا پایان سال‌۱۴۰۲ آنها به میزان ۱۰‌هزار یورو و کمتر است، از شمول تعهدات ارزی حاصل از صادرات خارج شوند.
  • دو شاهد آماری از تجارت‌جهانی

    آخرین گزارش‌های آنکتاد نشان می‌دهد در‌سالی که گذشت روند قیمت حمل‌ونقل دریایی تغییرات ملموسی را تجربه کرد. به‌طور مشخص شاخص حمل‌ونقل کانتیری شانگهای در نتیجه تحولات منطقه خاورمیانه و وضعیت کانال سوئز به‌شدت نوسان پیدا کرد و در فاصله فصل دوم ۲۰۲۳ تا اواسط ۲۰۲۴ تا ۳.۵‌برابر افزایش‌یافت. این موضوع که اثر بالایی بر هزینه تمام‌شده محصول برجای گذاشت در هفته‌های اخیر به دلیل کاهش ابعاد تنش کمرنگ شده اما تصویری روشن از اهمیت فوق‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌العاده صلح در مسیرهای تجارت دریایی را یادآوری کرد.
    پنجشنبه، ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
  • نظام تصمیم‌گیری و اجرایی چه وظایفی در قبال فعالان اقتصادی دارند؟

    نقشه مانع‏‏‏‏‌زدایی از بخش خصوصی

    دیدار رهبر انقلاب با کارآفرینان، سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی، فرصتی فراهم کرد تا فعالان اقتصادی در حوزه‌های مختلف به تشریح دغدغه‌‌‌‌‌های خود بپردازند. تاکید بر رفع قیمت‌گذاری دستوری، کاهش تصدیگری دولت، تغییرات پیاپی نرخ ارز، بی‌‌‌‌‌ثباتی شدید در قوانین و مقررات در کنار قاچاق و تنگنای نقدینگی از مهم‌ترین مواردی بود که صنعتگران و فعالان اقتصادی از آنها به‌عنوان موانع بزرگ توسعه بخش‌خصوصی در کشور یاد کردند.
  • خطر جنگ‌ جهانی تجاری

    دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌متحده، روز سه‌شنبه اعلام کرد؛ قصد دارد از اول فوریه تعرفه ۱۰‌درصدی بر واردات کالاهای چینی به آمریکا اعمال کند. این تصمیم که به‌طور قطع تنش‌های تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان را تشدید خواهدکرد.
  • ۴۳ شهر و ۲۳ استان کشور تنش آبی دارند

    دنیای‌اقتصاد: در حال حاضر، ۴۳شهر در ۲۳ استان دچار تنش آبی هستند. به گزارش «ایلنا»، هاشم امینی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور اظهار کرد: کشور ما در یک اقلیم خشک و نیمه‌خشک قرار دارد. وی افزود: میانگین بارش‌‌‌های امسال در کشور به ۴۶.۷میلی‌متر رسیده است، در حالی که میانگین بلندمدت این مقدار ۹۲.۶میلی‌متر بوده و ۲۹.۶میلی‌متر کاهش بارش‌‌‌ها را نشان می‌دهد.
  • مقابله با نارسایی‌‌‌های برق در تابستان ۱۴۰۴

    دنیای‌اقتصاد: تامین برق به یکی از چالش‌‌‌های اساسی کشور در سال‌های اخیر بدل شده و پیش‌بینی می‌شود با شدت بیشتری در سال‌های آتی نیز ادامه داشته باشد.
  • تامین منابع احداث ۳۵۰۰مگاوات انرژی خورشیدی

    دنیای‌اقتصاد: در بودجه سال آینده منابع لازم برای تامین ۳۵۰۰مگاوات انرژی خورشیدی فراهم شده است. نادرقلی ابراهیمی، رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی، اظهار کرد: با استفاده از قوانین رفع موانع تولید و جهش تولید دانش‌‌‌بنیان می‌‌‌توان منابع اعتباری لازم برای توسعه انرژی‌‌‌ خورشیدی را تامین کرد. البته منتظر یک معجزه در حوزه انرژی نباشید، ولی در بودجه سال آینده به این مهم توجه شده و منابع لازم دیده شده است.
    چهارشنبه، ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
  • رهنمودهای رهبری برای تقویت اقتصاد مردمی

    حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در رویداد ملی «پیشگامان پیشرفت» و بازدید ایشان از نمایشگاه دستاوردهای بخش‌‌‌خصوصی، نشان‌‌‌دهنده نگاه عمیق و حمایت مستمر مقام معظم رهبری از بخش خصوصی در مسیر توسعه اقتصادی کشور است.
  • مسیر تولید و تجارت در اقتصاد چگونه باز‌می‌شود؟

    آزادراه بخش خصوصی

    «پیشرفت کشور در گرو مــیــدان‌دادن بــه بخش‌خصوصی است.» این جمله‌‌‌‌‌‌‌ای است که رهبر انقلاب روز سه‌شنبه در بازدید از نمایشگاه‌‌‌‌‌‌‌ دستاوردهای بخش‌خصوصی به زبان آورد و بر گفت‌وگوی مستقیم دولت با فعالان اقتصادی برای عبور از چالش‌های مجوزدهی، اقتصاد دولتی و موانع تولید تاکید کرد.
  • اس اند پی از وزیر کشاورزی اوکراین پرسید؛

    چشم‌انداز بازار غذا پس از جنگ

    صادرات غلات اوکراین در سال‌۲۰۲۴، ۷۱‌درصد افزایش‌یافته و به سطوح پیش از جنگ نزدیک شده‌است. این کشور همچنین به‌دنبال راهکارهای جایگزین برای تقویت تجارت کشاورزی خود در سطح جهانی است.
    سه‌شنبه، ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
  • در نشست نقد و نظر گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» بررسی شد

    تصویر ارز در بازار توافقی

    سیاستگذاران بانک‌مرکزی و تیم اقتصادی دولت چهاردهم در ماه‌های اخیر بارها به اجرای سیاست تک‌نرخی‌کردن ارز، تاکید کرده‏‏‏‌اند. در این میان فعالان عرصه تجارت و بسیاری از تولیدکنندگان و پژوهشگران اقتصادی نیز از سیاست یکسان‏‏‏‌سازی نرخ ارز حمایت کرده‌اند. بااین‏‏‏‌وجود نباید فراموش کرد که کشور در موقعیت کنونی با چالش کمبود منابع ارزی مواجه است. در چنین شرایطی خروج بانک‌مرکزی از بازار ارز با مشکلاتی روبه‌رو است و انتظار می‌رود سیاستگذار در مقام مدیریت این بازار در مسیر کاهش فاصله قیمتی میان نرخ‌های رسمی و غیررسمی دلار، گام بردارد. تعدد نرخ‌های ارز در سال‌های گذشته، شفافیت، کارآیی و پیش‌بینی‏‏‏‌پذیری بازار را کاهش داده‌است. درهمین‏‏‏‌حال شاهد اعطای رانت واردات به افراد سودجو و صاحب نفوذ بوده‏‏‏‌ایم. این سیاست‌ها لطمات جدی را به تولید و صادرات صنایع و به‏‏‏‌خصوص صنایع صادرات‏‏‏‌محور کشور تحمیل کرده‌اند. از چندی پیش بانک‌مرکزی در تعامل با دولت چهاردهم اقدام به راه‌اندازی بازار توافقی ارز در مرکز مبادله ارز و طلای ایران‌کرده‌است. این سامانه با هدف اصلاح سیاست‌های ارزی، بازگشت ثبات به اقتصاد، افزایش ارزآوری حاصل از صادرات غیرنفتی، کنترل رانت و... راه‌اندازی شده‌است. این سامانه در هفته‌های اخیر جایگزین سامانه نیما شده‌است.
  • «مورگان استنلی» از داخلی‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌سازی ۱۰‌تریلیون دلاری در آمریکا خبر داد؛

    تولید با هیزم تعرفه

    آمریکا در سودای بازگشت به قدرت اول صنعتی جهان است. تحلیل موسسه مورگان‌استنلی نشان می‌دهد این کشور در نظر دارد با راه‌انداختن یک جنگ تجاری ۱.۵تریلیون دلار، تولید صنعتی سالانه از دست رفته خود را احیا کند. آمریکا برای تحقق این مهم، به ۱۰تریلیون دلار سرمایه‌گذاری جدید نیاز دارد.
  • صادرات ایران به اروپا ۵‌ درصد رشد داشته‌ است

    دنیای‌اقتصاد: اگرچه حجم تجارت ایران و اتحادیه اروپا در ۱۱ماه نخست ۲۰۲۴، نسبت به مدت مشابه سال‌قبل سه‌درصد کاهش داشته‌، اما صادرات ایران به اروپا در همین بازه زمانی با پنج‌درصد افزایش همراه شده‌است.
    دوشنبه، ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
  • در آخرین نشست پارلمان بخش‌خصوصی مطرح شد؛ مانع‌زدایی از برق تجدیدپذیرها روی میز دولت

    حمایت اتاق از حل FATF

    بازگشت پرونده FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام موجی از امیدواری برای عبور کشور از این چالش چندساله را ایجاد کرده است. مساله‌ای که باید با نگاه کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد. با این حال پای FATF دوباره به دعواهای جناحی باز شده است و جریان‌های مخالف دولت سعی در بی‌اهمیت جلوه دادن پذیرش آن دارند. با این حال فعالان تولید و تجارت در نشست روز گذشته اتاق بازرگانی تاکید کردند حل این موضوع می‌تواند چالش حمل پول نقد توسط تجار و هزینه بالای نقل و انتقالات مالی را حل کند.
  • تکمیل روند اجرایی‏‏‏‏‏‏‏‏‌شدن توافق تجارت آزاد با ایران

    دنیای‌اقتصاد: وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تکمیل روند اجرایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌شدن توافق تجارت آزاد ایران و این نهاد خبر داده و از کسب‌وکارهای کشورهای عضو خواست با درنظرگرفتن وضعیت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اورسیا، مشارکت فعالانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای در اجرای این توافق داشته باشند.
    یکشنبه، ۳۰ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» چشم‏‏‏‏‌انداز ورود ایران و روسیه به فاز ‌همکاری‌های راهبردی را بررسی کرد

    باند شرقی توسعه ‌تجارت؟

    عصر جمعه معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‌تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی به ‌امضای دوطرف رسید. این معاهده‌‌‌‌‌ نه ‌‌‌‌‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه‌راه برای آینده است. این معاهده یکی از چند گام ایران برای نشان‌دادن تمایل خود به توسعه‌تجارت با شرق یا همان جنوب جهانی است.
  • انعقاد قرارداد دوجانبه و چشم‌انداز تجارت ایران و روسیه

    در هشت‌‌‌‌‌‌‌ماهه اول سال‌جاری، روسیه با ۱۰۵۱‌میلیون دلار پنجمین شریک وارداتی ایران (بعد از امارات، چین، ترکیه، هند و آلمان) و با ۶۹۵‌میلیون دلار (بعد از چین، عراق، امارات، ترکیه، هند، افغانستان، پاکستان و عمان) نهمین شریک صادراتی ایران بوده‌است. به‌عبارت بهتر، ایران تا پایان ماه آبان سال‌جاری ۱۲‌برابر بیشتر از روسیه از امارات واردات داشته و تنها حدود ۷درصد چین به روسیه صادرات کرده‌است. به این ترتیب همینجا اذعان کنیم که در سبد تجارت خارجی کشور، روسیه از جایگاه مناسبی برخوردار نیست.
    شنبه، ۲۹ دی ۱۴۰۳
  • کشاورزی در ایران چگونه به محاق رفت؛ راه بهینه امنیت غذایی

    غذا؛ اسیر افراط و تفریط

    تامین مواد غذایی مورد‌نیاز شهروندان یکی مولفه‌های قدرت کشور محسوب می‌شود، با این‌وجود آیا تنها راه تامین امنیت غذایی، از طریق خودکفایی است؟ منابع آب و خاک ایران در معرض تهدید قرارگرفته و به همین‌دلیل برخی از منتقدان چندان موافق سیاست خودکفایی در طیف وسیعی از کالاها نیستند، با این‌حال توجه به سیاست خودکفایی مربوط به سلیقه شخصی رئیس‌جمهور و وزیر جهادکشاورزی نیست.مطابق قانون‌اساسی، دولت موظف است خودکفایی در محصولات کشاورزی را پیگیری کند. همچنین در سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه نیز بر این مساله تاکید شده‌است، بنابراین تغییر در این سیاست مستلزم تغییر در قوانین بالادستی است. علاوه‌بر مسائل حقوقی، برخی کارشناسان اعتقاد دارند؛ مهم‌ترین مشکل بخش کشاورزی عدم‌سرمایه‌گذاری در زیرساخت، تجهیزات و منابع انسانی است و در صورتی‌که سرمایه به این بخش هدایت شود با همین وضع موجود نیز می‌توان راندمان تولید را افزایش داد.
  • حذف تعرفه‏‏‏‏‌ می‌تواند به رونق داد‌و‌ستد کالا با همسایه شمالی منجر شود

    یخ‏‏‏‏‌شکن تجارت با روسیه

    توسعه‌تجارت با روسیه در سال‌های اخیر، محور کار دولت‌های دوازدهم، سیزدهم و چهاردهم بوده اما ایران و روسیه به‌‌‌‌‌رغم این تلاش‌ها، نتوانستند به شرکای اصلی همدیگر تبدیل شوند. از دولت حسن روحانی تا دولت ابراهیم رئیسی و هم‌‌‌‌‌اینک دولت مسعود پزشکیان، توسعه‌تجارت با روسیه یک خط واحد بوده که در دولت پیگیری شده‌است، اما این خط واحد فعلا به نتیجه دلخواه نرسیده به‌طوری‌که حجم تجارت را در سطوح بالاتر از ۳‌میلیارد دلار فریز کرده‌است.
  • جنگ‏‏‏‏‏‏‌های تجاری در سال‌۲۰۲۵ بازار مواد معدنی را تغییر می‌دهد

    رستاخیز تعرفه‏‏‏‏‏‏‌ها

    در سال‌۲۰۱۸، خروجی اولین دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ برنامه «اول آمریکا» بود که از دل آن نظام اعمال تعرفه‌‌‌‌‌‌‌گذاری گسترده بر واردات بیرون آمد. این تعرفه‌‌‌‌‌‌‌ها شامل نرخ‌های ۳۰ تا ۵۰‌درصدری برپنل‌‌‌‌‌‌‌های خورشیدی، تعرفه ۲۵‌درصدی بر فولاد و۱۰‌درصدی بر آلومینیوم بود. تعرفه‌‌‌‌‌‌‌ها در آن زمان تنها به چین محدود نشد و شامل واردات از کشورهای مختلف بود. اکنون با بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید، بسیاری انتظار دارند که او افزایش تعرفه‌‌‌‌‌‌‌ها را ادامه دهد، حامیان تعرفه‌‌‌‌‌‌‌ها استدلال می‌کنند که این اقدامات با چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز «آمریکا را دوباره بزرگ کن» هم‌راستا است، می‌تواند مشاغل بیشتری را به ایالات‌متحده بازگرداند.
  • امضای ۱۳ سند همکاری در جریان سفر هیات تجاری ایران به تاجیکستان

    دنیای‌اقتصاد: در جریان دیدار و گفت‌وگوی تجار ایرانی و تاجیکستانی، ۱۳سند همکاری بین فعالان اقتصادی دو کشور امضا شد.