دنیای اقتصاد: بورس تهران دومین روز هفته را پرقدرت آغاز کرد و در روز جاری، شاخصکل به یکهتازی خود بر فراز قله تاریخی ادامه داد و از همان ساعات ابتدایی معاملات موج تقاضا در بازار سرمایه مشهود بود؛ هر چند پیش از آغاز ساعات معاملاتی روز جاری نکته حائز اهمیت میزان ارزش معاملات بوده و در پیشگشایش،…
دنیای اقتصاد: بورس در جریان معاملات امروز، یکشنبه آیا پازل صعود را تکمیل میکند؟ کارشناسان بازار سرمایه میگویند؛ بازار سهام رفته رفته با ورود پول گستردهای روبرو خواهد شد.
دنیای اقتصاد: بورس تهران دومین روز هفته را پرقدرت آغاز کرد و در روز جاری، شاخصکل به یکهتازی خود بر فراز قله تاریخی ادامه داد و از همان ساعات ابتدایی معاملات موج تقاضا در بازار سرمایه مشهود بود؛ هر چند پیش از آغاز ساعات معاملاتی روز جاری نکته حائز اهمیت میزان ارزش معاملات بوده و در پیشگشایش، ارزش سفارشات خرید بازار سرمایه به ۱۶هزار میلیارد تومان رسید که توجه همه فعالان را معطوف به خود کرد.
دنیای اقتصاد: بورس در جریان معاملات امروز، یکشنبه آیا پازل صعود را تکمیل میکند؟ کارشناسان بازار سرمایه میگویند؛ بازار سهام رفته رفته با ورود پول گستردهای روبرو خواهد شد.
بازیگران و کارگردانان رشد ۲.۳ درصدی «شاخص» در گزارش«دنیایاقتصاد»؛
بورس تهران در پنجمین صعود متوالی هفتگی خود، مسیر افزایشی را ادامه داد و با رشد ۲.۳ درصدی در آخرین شنبه پاییز توانست بازدهی ۱۸.۵۱درصدی از ابتدای سال را ثبت کند. در معاملات روزگذشته شاخص کل به سطح جدید ۲میلیون و ۶۰۱هزار واحد رسید و با «آدرنالین حداکثری» در صفوف خرید روبهرو شد؛ بهطوریکه بسیاری از پولهای خرد در صف خرید سهام و صندوقهای مختلف بازار باقی ماند و عرضهای را فراروی خود مشاهده نکردند؛ همین موضوع موجبات به ثبت رسیدن ارزش معاملات در مقادیر کمتر از ۱۰هزار میلیارد تومان را فراهم آورد. حذف دلار نیما و مبنا قرار گرفتن دلار توافقی (۵۹هزار و ۶۵۰تومان) برای شرکتها و صعود دلارآزاد به کانال ۷۴هزار تومانی از مهمترین محرکهایی بود که در روز گذشته استقبال از معاملات بورس تهران را رقم زدند. دماسنج اصلی بورس در روز گذشته برای نخستینبار در طول تاریخ معاملاتی خود وارد کانال ۲میلیون و ۶۰۰هزار واحد شد. به نظر میرسد در صورت عدم وقوع رویداد غیرمنتظره، دستیابی شاخص به ارتفاعات بالاتر دور از دسترس نباشد.
در هفتهای که گذشت بورس تهران توانست رکورد جدیدی را در سال جاری به ثبت برساند. شاخص کل بازار سهام برای نخستین بار در سال ۱۴۰۳ وارد کانال دومیلیون و ۵۰۰هزار واحدی شد و صعود به سطوح بالاتر در روزهای بعدی ادامه یافت. آنچه در تالار شیشهای میگذرد، نشان میدهد رکورد نماگر بورس دائما در حال ارتقا یافتن است. به این ترتیب در جریان نخستین روز معاملاتی هفته شاهد رکوردزنی جدیدی از دماسنج اصلی بورس بودیم و شاخص کل از سد کانال ۲.۶میلیون واحد عبور کرد. در روزهای اخیر بورس چهره جدیدی از خود را به نمایش گذاشته است. اوایل آبانماه پیشبینی شده بود مقصد بعدی پولهای تازه در نیمه دوم سال میتواند بازار سهام باشد؛ امری که طی هفتههای اخیر با افزایش چشمگیر ارزش معاملات و صعود شاخص بورس تایید میشود.
با رشد نرخ دلار موثر بر شرکتها قله بعدی نماگر بورس کجا خواهد بود؟
بورس تهران طی سالهای اخیر با تبعیت از فرمان قیمت ارز، مسیر صعودی را دنبال کرده؛ به طوری که شاخص اصلی این بازار عمدتا از رشد نرخ ارز پیشی گرفته و بازدهی بهتری را نصیب سرمایهگذاران کرده است. اخیرا با حذف دلار نیما و راهاندازی بازار توافقی ارز، پتانسیل سودآوری شرکتهای بورسی افزایش خواهد یافت.
بازار سرمایه پس از رشد شارپی شاخصههای قیمتی در نیمه اول سال۱۳۹۹ وارد مرحله اصلاح سنگین شد و این روند فرسایشی واکنش خاصی به تورم و سخنان حمایتی مسوولان اقتصادی در آن دوره زمانی نشان نداد تا اینکه از نیمه دوم سال۱۴۰۱ نشانههایی از توجه دوباره به بورس در بین فعالان بازار سرمایه هویدا شد. اخبار مهم در حوزه قیمتگذاری خودرو در آن زمان و ورود خودروهای سواری به بورسکالا که بهعنوان نشانهای برای فاصلهگرفتن از قیمتگذاری دستوری و دخالت دولت در اقتصاد تعبیر میشد در شکلگیری روند موثر بود.
بازار سهام مدتی است که از شرایط بهشدت بحرانی ماههای قبل فاصله گرفته و روند رو به رشد نسبتا پرقدرتی را شروع کرده است. دلایل زیادی برای بهبود وضعیت بازار وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به مواردی نظیر کاهش تنشهای سیاسی، کنترل نرخ بهره بدون ریسک، شرایط نسبتا خوب شرکتها از نظر بنیادی و مهمتر از همه حمایت قاطع دولت از بورس اشاره کرد. قابل توجه است که در یک ماه اخیر، با کاهش تنشهای سیاسی و حمایت دولت از بازار سهام، شاهد افزایش ارزش معاملات و ورود پول پرقدرت به این بازار هستیم؛ همین موضوع نیز سبب شده است سهامداران برخلاف چندین ماه بهشدت ناامیدکننده و اسفناک گذشته، در یک ماه اخیر وضعیت خوبی را تجربه کنند.
بازار سرمایه در اولین روز هفته رشد خیرهکنندهای را بهثبت رساند و اکثر نمادهای معاملاتی به صف خرید بسته شدهبودند. شاخص در اولین روز هفته آخر پاییز، بیش از ۵۸هزار واحد رشد کرد و شاخصکل هموزن نیز بیش از ۱۸هزار واحد صعود بهثبت رساند و به ترتیب ۲.۲۹ و ۲.۲۸درصد نسبت بهروز چهارشنبه هفته گذشته بازدهی داشتند. رشد بازار سرمایه ناشی از آخرین اعلامیه بانکمرکزی است که ظهر پنجشنبه منتشر شد. بانکمرکزی طبق اعلامیه خود حذف سامانه ارز نیما از روز شنبه ۲۴ آذرماه را اعلام کرد و طبق آن، نظام ارزی تغییر کاربری میدهد و سامانه نیما جای خود را به بازار ارز توافقی خواهد داد. به گفته بانکمرکزی، بازار ارز توافقی از ابتدای بهمنماه کار خود را آغاز خواهد کرد و گروههای پتروشیمی، پالایشی، فولادی و فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی میتوانند ارز خود را در این بازار عرضه کنند.
دنیای اقتصاد: سامانه کدال در نخستین روز هفته جاری میزبان افشاهای مختلف از شرکتهای بورسی و فرابورسی بود. دو شرکت دارویی چراغ افزایش نرخ داروسازان را روشن کردند و در روز جاری از دریافت مجوز افزایش نرخ خود خبر دادند.
دنیای اقتصاد: در اولین روز معاملاتی هفته، در بازار اختیار معاملات، ارزش کل معاملات بازار آپشن از ۵۷۵ میلیارد تومان روز چهارشنبه هفته گذشته به ۸۲۱ میلیارد رسید و نسبت به آن بیش از ۴۲ درصد رشد کرد. پس از چهار روز رشد پیاپی ارزش معاملات بازار آپشن در هفته گذشته، بازار آپشن در اولین روز هفته نیز با یک رشد خیرهکننده هفته خود را آغاز کرد.
دنیای اقتصاد: در معاملات روز شنبه، ۲۴ آذرماه دلار آزاد وارد کانال ۷۵ هزار تومان شد و این موضوع موجبات استقبال از معاملات صندوقهای طلا را فراهم کرد تا به این ترتیب رکورد ارزش معاملات صندوقهای طلا شکسته شود.
دنیای اقتصاد: به دنبال خبر حذف دلار نیما و جایگزینی آن با نرخ توافقی، امروز بورس تهران توانست کانال جدیدی را فتح کند و با افزایش ۲.۲۹ درصدی شاخص کل، در محدود ۲.۶ میلیون واحدی قرار بگیرد.
عقبگرد محدود سنگآهنیها در پی عدم اعلام موضع مشخص از سوی دولت پکن؛
دنیای اقتصاد: سنگآهن در روز پایانی هفته منتهی به روز جمعه سیزدهم دسامبر با ناامیدی از عدم اعلام موضع مشخص از سوی سیاستگذاران چینی در نشست کار اقتصادی در این کشور کاهش نرخ محدودی داشت، با این وجود بازده هفتگی و ماهانه این محصول مثبت باقی ماند. اگرچه سنگآهن در روز پایانی هفته اندکی کاهش قیمت داشت، اما حفظ کانال قیمتی ۱۰۰ دلاری برای این محصول در میانه تضعیف تقاضا، دستاوردی مناسب برای این محصول است. کانال ۱۰۰ دلاری بالاتر از متوسط قیمت سالانه این محصول در بازه بلندمدت ۱۰ ساله، اما منطبق با متوسط قیمت این محصول در بازه ۵ سال اخیر است.
دنیای اقتصاد: بورس تهران در جریان معاملات روز شنبه، ۲۴ آذرماه با هجوم پول حقیقی روبرو و وارد ابرکانال دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد شد تا به این ترتیب ۹۸ درصد تابلو معاملات در تسخیر نمادهای مثبت باشد.
دنیای اقتصاد: شاخص کل در نیمه اول بازار سقف تاریخی خود را شکست و به نزدیکی ۲ میلیون و ۵۹۰ هزار واحد رسید. اعلام حذف نرخ ارز نیما و حرکت به سوی تک نرخی شدن ارز در اقتصاد، مهمترین عامل سبزپوش شدن بازار امروز بود.
دنیای اقتصاد: روز پنجشنبه گذشته، بانک مرکزی اعلام کرد؛ ارز نیمایی از ۲۴ آذرماه به تاریخ میپیوندد و بازار ارز توافقی برای شرکتهای پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی از ابتدای بهمنماه کار خود را آغاز میکند.
شاخصکل بورس تهران با افزایش ۱.۶۶درصدی در هفته سوم آذرماه، از سقف تاریخی۲میلیون و ۵۳۵هزارواحدی عبور کرد، بهطوریکه این نماگر با ثبت یک رکورد جدید، موفق شد تا حجم معاملات بالایی را نسبت به اردیبهشت سالگذشته ثبت کند. حمایت تمامقد سیاستگذار اقتصادی از بازار سهام، زمزمههایی از کاهش نرخ بهره و رشد نرخ ارز موثر بر شرکتها بازار را به روند صعودی ترغیب کردهاست.
بورس در حالی به روزهای پایانی آذرماه نزدیک میشود که در هفتههای گذشته تا حدودی جوانههای اشتیاق سرمایهگذاری را در دل سهامداران کاشته است. متغیرهای تاثیرگذار، از رشد دلار نیما گرفته تا چشماندازهای کاهش نرخ بهره، در کنار کاهش ریسکهای سیستماتیک و ورود نقدینگی مطلوب به بازار، مانند چهار چرخ یک وسیله نقلیه، خودروی فرسودهای به نام بازار را به حرکت درآوردند. در این میان قوت گرفتن انتشار اخبار گوناگون نیز خود موتور محرکه قدرتمندی برای سقفشکنی شاخص کل بورس تهران بود؛ شاخصی که در اردیبهشتماه سال گذشته قله ۲میلیون و ۵۳۵هزار واحدی را فتح کرده و تا روز چهارشنبه موفق به فتح مجدد آن نشده بود.
این روزها بحث بورس و رشدهای فزاینده آن، نقل محافل است. هفته گذشته یکی از دوستانم تماس گرفت و با هیجان پرسید: «شنیدم بورس گران شده، درسته؟» او از افزایش قیمت سهام صحبت میکرد. توضیح دادم که بازار در یک روند صعودی قرار دارد. این گفتوگو مرا به یاد داستان معروف «پسرک واکسی» انداخت. آیا رشد بازار به پایان رسیده است؟ قطعا خیر، اما نشانههایی از خریدهای سازمانیافته و هدفمند در بازار دیده میشود که فعالان را روزبهروز غافلگیر میکند.
بورس تهران پس از پشت سر گذاشتن یک هفته مثبت که به افزایش ۱.۶۶درصدی نماگر اصلی این بازار انجامید، حالا تا حدودی به مدار آرامش بازگشته است. با وجود حاکم شدن رشد در همه بازارها که فضایی هیجانی به معاملهگران تحمیل کرده بود، حال بورس تهران بعد از عبور از قله تاریخی خود، با پیشروی انتظارات معاملهگران روبهروست. با توجه به اینکه رشد اخیر در راستای تغییر ریل برخی از سیاستگذاریهای اقتصادی صورت گرفته است، این مهم میتواند نقطهعطفی برای تداوم رشد بازار سرمایه محسوب شود.
عاطفهچوپان: بازار سرمایه ایران این روزها شرایط ویژه و پرنوسانی را پشتسر میگذارد. از یکسو، شاخصهای کلان اقتصادی و تحولات ارزی، جهتگیری بازار را مشخص میکنند و از سوی دیگر، عوامل سیاسی و منطقهای نقش موثری در تغییرات روزانه ایفا میکنند. در چنین فضایی، سرمایهگذاران باید تصمیمگیریهای خود را بر اساس تحلیل دقیق و شناخت فرصتها و تهدیدهای موجود اتخاذ کنند.
سنا: در یکماه گذشته، صندوقهای سرمایهگذاری سهامی با کسب بازده ۱۸.۸درصدی، از سایر ابزارهای مالی پیشیگرفتهاند. اگرچه در هفته سوم آذرماه، صندوقهای کالایی(عمدتا مبتنی بر طلا) بازده بالاتری نسبت به سایر کلاسهای دارایی داشتهاند، اما در بازه یکماهه، صندوقهای سرمایهگذاری سهام با کسب بازده ۱۸.۸درصدی، عملکرد برتری نسبت به سایر ابزارهای مالی نشاندادهاند. صندوقهای فراصندوقی نیز با بازده ماهانه ۱۳.۸۶درصدی در این مدت، عملکرد قابلقبولی را ثبت کردهاند. صندوقهای سرمایهگذاری کالایی با وجود بازده ماهانه متوسط، همچنان در بازه سهماهه با کسب بازده ۲۲.۹درصدی، در صدر بهترین بازدهها قرار دارند.همچنین، صندوقهای درآمد ثابت روندی ثابت داشته و بازده هفتگی آنها ۰.۵۴درصد ثبت شدهاست. بازده سهماهه این گروه نیز به ۶.۶درصد رسید. در نهایت، در تمام بازههای زمانی هفتگی، ماهانه و سهماهه، تمام انواع صندوقهای سرمایهگذاری عملکردی مثبت داشتهاند.