شماره روزنامه ۶۱۲۱
|

  • بورس پس از سرگیجه

    دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری: روز سه‌شنبه طلسم هشت‌روزه سرخ‌پوشی بازار، در سایه انتشار اخبار مثبت محدود و ریسک‌های سیستماتیک گوناگون شکسته شد. بازار سرمایه که از هفته‌های اخیر به دلیل محدودیت دامنه نوسان تحرک بخصوصی از خود نشان نداده بود، روز گذشته نوسان کم‌عمق رو به بالایی را به ثبت رساند. در این بین دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۱۶درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز سه‌شنبه در سطح ۲میلیون و ۹۷هزار واحدی ایستاد.
  • خلأ «اهرمی» بورس تهران

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: فلسفه به‌ وجود آمدن صندوق‌های اهرمی، خرید اعتباری توسط فعالان بازار سرمایه در جهان بود؛ کسانی که با دریافت وام اقدام به خرید سهام کرده و سود اهرمی کسب کردند. از سال ۲۰۰۶ شرکت Proshare اولین صندوق اهرمی را روی شاخص S&P به وجود آورد. این نوع صندوق‌ها با استقبال خوبی روبه‌‌‌رو شدند؛ به‌طوری که صندوق‌های اهرمی متنوعی با دریافت وام و استفاده از بازار مشتقه به‌خصوص آپشن و آتی ایجاد شدند تا بازدهی دو تا سه‌برابری را نسبت به شاخص اصلی ایجاد کنند.
  • اتصال «گام» به «بورس‌کالا» و «سمات»

    بانک‌مرکزی به‌منظور استفاده از اوراق گام جهت تسویه معاملات بورس‌کالا اتصال سامانه گام به سامانه شرکت بورس‌کالا و سامانه شرکت سپرده‌‌‌‌‌‌گذاری مرکزی اوراق‌بهادار را عملیاتی کرد.
  • تحلیلی نیست؛ می‌‌‌‌‌نشینیم پای اخبار سیاسی...

    عاطفه چوپان: بازار سرمایه در شرایط «بی‌‌‌‌‌تحلیل» است. شرایط بی‌‌‌‌‌تحلیلی به زمانی اطلاق می‌شود که پارامترهای بنیادین و تکنیکال بازار نمی‌توانند پاسخگوی چرایی وضعیت حاضر باشند و دورنمای نزدیک و میانه‌‌‌‌‌ای از بازار به اهالی آن بدهند. در این شرایط معمولا مسائل دیگری (در ایران غالبا ریسک‌های سیاسی و تنش‌های منطقه‌ای) تکلیف را تعیین می‌کنند. اینکه فشار فروش چقدر باشد، ارزش معاملات چه میزان افزایش یا کاهش یابد، کدام سهام با اقبال بیشتری مواجه شوند، همه و همه در این شرایط در هاله‌‌‌‌‌ای از ابهام به‌سر می‌برد.
  • بورس در جدال دو نگاه

    دنیای اقتصاد: رفتار بورس تهران چند ماهی است که از معیارهای تحلیلی فاصله گرفته است. نه افزایش قیمت دلار و طلا و نه ارزندگی قیمت در بازار سهام هیچ‌کدام نتوانسته‌اند خرید سهام را توجیه کنند. البته وضعیت و عملکرد سودآوری شرکت‌ها در شش ماه نخست سال، خود از عواملی است که زمینه را برای عدم تقاضای موثر سهامی فراهم کرده است. در چنین فضایی که معاملات دور از تحلیل به نوسان ادامه می‌دهند، افسار بازار در هفته‌های اخیر به دست اخبار منفی و ریسک‌های سیاسی سپرده شد، تا جایی ‌که حتی تاکید کارشناسان بازار سرمایه بر ارزندگی قیمت سهام نتوانسته شرایطی را رقم بزند که طی آن بازار با ورود پول روبه‌رو شود. در واقع غلبه‌ ترس و بد بینی زیاد به روند کنونی بازار از یک سو و از سوی دیگر عدم مخابره اخبار مثبت مرتبط با بازار سهام دست به دست هم داده‌اند تا پول برای خرید سهام وارد بازار نشود.
  • مقصد نامعلوم بورس کاهشی

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: شاخص‌کل بورس تهران، با افت ۷هزار و ۷۰۰واحدی، پس از ۱۰روز متوالی، کانال ۲.۱میلیون واحد را از دست داد. نماگر اصلی بازار سهام درحالی در کانال۲میلیون‌واحدی حضور داشت که چندی پیش به واسطه وعده‏‏‏‏‏‌های حمایتی تیم اقتصادی بورس، انتظارات متفاوتی درخصوص بازار سرمایه وجود داشت. این نماگر بدون لمس ۲.۲میلیون واحد با افزایش تنش‌های نظامی، مسیری متفاوت را پیش گرفت.
  • بازار ممنوعه در ۸ روز

    دنیای اقتصاد-پروانه کبره: با ورود ایران به درگیری‌های خاورمیانه، معاملات بورس تهران تحث‌تاثیر این مهم شرایط نامطلوبی را برای سهامداران رقم زد که در نهایت این وضعیت به بازدهی منفی ۲.۸۳درصدی شاخص کل در ۸ روز منجر شد. بررسی‌‌های آماری به یک نکته مهم اشاره می‌کند؛ اینکه طی مدت مذکور بازار سهام برخلاف بازارهای موازی حرکت کرده و در انزوای معاملاتی به سر برده است. از شنبه هفته گذشته تاکنون علاوه بر کاهش خوش‌بینی‌های قبلی، بازار سهام شاهد سرخ‌پوشی تمام‌قد نماگرهای سهامی و افول آنها بوده است. در این ۸روز نه‌تنها میانگین ارزش معاملات خرد و سهام به سطح مایوس‌کننده یک‌هزار میلیارد تومان غلتید، حتی در تمام این روزها خروج پول حقیقی نیز ثبت شده است. این وضعیت در حالی است که در روز یکشنبه ارزش معاملات خرد (سهام و حق تقدم) با عقبگرد از سطح یک‌هزار میلیارد تومانی، رقم ۶۴۸میلیارد تومان را ثبت کرد که کم‌ترین رقم طی ۴سال اخیر بوده است.
  • واکنش بورس‌ها به تروریسم

    دنیای اقتصاد: مطالعه رفتار بورس‌های جهانی در مواجهه با تروریسم نشان‌دهنده تعدیل رفتار سهامداران بازارهای مالی است. اما بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» چنین الگویی را در میان سهامداران تهران نشان نمی‌دهد. ضعف ساختاری اقتصاد ایران و عمق کم بازار سهام در کنار سوءمدیریت از مهم ترین دلایل این اتفاق هستند.
  • مشکلات «تامین‌کنندگان نقدینگی»

    هیمن رمضانی / کارشناس بازار سرمایه
    بازارهای مالی همواره به‌عنوان یکی از ارکان اصلی نظام اقتصادی کشورها، نقشی بنیادین در تامین منابع مالی و تخصیص بهینه سرمایه‌ها ایفا می‌کنند. عملکرد موثر این بازارها مستلزم سطح بالایی از کارآیی است که یکی از عوامل اصلی تحقق این مهم وجود سازوکار و نهادهای پیشرفته، به‌روز و پویاست؛ به گونه‌ای که وجود این نهادها با سازوکارهای پیشرفته و پویا متضمن دسترسی پایدار به نقدینگی است. در این میان بازارگردان‌ها، به عنوان یکی از ارکان جدایی‌ناپذیر بازارهای مالی در دنیا، با ایفای نقش واسطه‌ای میان عرضه و تقاضا، دسترسی پایدار به نقدینگی را محقق ساخته و وظیفه‌ای محوری در حفظ ثبات، تعادل و کارآیی بازارهای مالی را بر عهده دارند.
  • سرخ‌پوشی ادامه‌دار بورس

    مهدی کاردان /کارشناس بازار سرمایه
    پرونده شاخص کل بورس تهران روز گذشته با کاهش ارتفاع ۰.۳۷درصدی روبه‌رو بود و در نهایت در سطح ۲میلیون و ۹۳هزار واحدی بسته شد. افت ۷هزار و ۷۶۷واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که شاخص کل هموزن با افت ارتفاع ۰.۲۳درصدی همراه شد و روز معاملاتی را در سطح ۶۹۷هزار و ۲۳واحدی به پایان رساند. این روزها افزایش تعداد صف‌های ‌فروش بالا و خروج پول‌های ‌حقیقی از بازار رخ می‌دهد. بازاری که در سایه تنش‌های ‌منطقه‌ای در حال از دست دادن ارزش معاملات و روانه شدن نقدینگی به سمت بازار‌های ‌دیگر است، اما این موضوع برای هر بازار سرمایه‌ای در زمان وقوع بحران‌های ‌جنگی طبیعی و قابل‌پیش‌‌بینی بوده است، چراکه سرمایه‌گذار به دنبال تبدیل سهام خود به نقدینگی است تا بتواند با سرمایه‌گذاری در بازارهای موازی، زیان خود را جبران کند. اما بازار سرمایه تنها مورد آسیب ریسک‌های ‌سیستماتیک نبوده و با عواملی مانند بالا بودن نرخ بهره، فروش اخزا و شکاف عمیق میان نرخ دلار نیما با دلار بازار آزاد دست‌‌وپنجه نرم می‌کند که ریسک سرمایه‌گذاری را برای فعالان این بازار بیشتر کرده است.
  • تعطیلی، بهتر از دامنه‌نوسان محدود

    مریم محبی/تحلیلگر بازار سرمایه
    ایجاد تغییرات در دامنه‌نوسان اتفاقی است که سال‌های اخیر بازار سرمایه ایران بارها آن را تجربه کرده‌است. اعمال دامنه‌نوسان نامتقارن در شرایط ایجاد هیجانات منفی در بازار سرمایه را یکبار در سال‌۱۴۰۰ تجربه کردیم، اما در سال‌۱۴۰۳ به دلیل ریسک‌های سیستماتیک متعددی که به کشور و همچنین بازار سرمایه تحمیل شد، محدودیت دامنه‌نوسان را بارها تجربه کردیم و دستکاری در دامنه‌نوسان در این سال ‌رکورد زد.
  • متهم ردیف اول کاهش ارزش معاملات چیست؟

    محمد نعمت‌زاده
    در روزهای گذشته در پی انتشار اخبار متعدد از تشدید تنش‌های برون‌مرزی، ارزش معاملات خرد در بازار سهام بسیار کاهش‌یافته و به سطوح پایینی رسیده‌است. یکی از دغدغه‌‌‌‌‌های مهم سهامداران و سرمایه‌گذاران نقدشوندگی بازار سرمایه است که در وضعیت کنونی تحت‌الشعاع قرارگرفته و متولیان بازار سرمایه و سایر ارکان اقتصادی کشور باید در این زمینه اقدامات فوری را در دستور کار خود قرار دهند.

بیشتر

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر