4 copy

بررسی آمار و ارقام ورود و خروج پول حقیقی در 6 هفته معاملاتی اخیر بیانگر این نکته است که بعد از تجربه سه هفته متوالی که توام با خروج نقدینگی حقیقی از بازار سهام بود، در هفته منتهی به 15 آذر، بورس تهران مجددا با استقبال از سوی خریداران حقیقی مواجه شد و خالص تغییر مالکیت 992‌‌میلیارد‌تومانی را در پنج روز معاملاتی هفته مذکور، به نفع این گروه از بازیگران تالار شیشه‌ای شاهد بودیم. در هفته گذشته، ‌بار دیگر حقیقی‌ها مسیر خروج از تالار شیشه‌ای را درپیش گرفتند و‌ هزار و 53‌میلیارد‌ تومان را از گردونه معاملات سهام خارج کردند. با توجه به رشد نماگرهای سهامی در هفته منتهی به 17 آبان و خالص تغییر مالکیت مثبت در هفته مذکور و همچنین در هفته منتهی به 15 آذر، می‌توان این‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌چنین استنباط کرد که سرمایه‌گذاران حقیقی در بازار سهام، نظاره‌گر اتفاقات حادث‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده در بورس تهران هستند و هر زمان که پتانسیل رشد قیمت‌ها را در صحنه معاملات احساس می‌کنند، به سمت و سوی خرید سهام متمایل می‌شوند. همان‌طور که مشاهده می‌شود، بازار در هفته منتهی به 17 آبان و 15 آذر با افزایش ارتفاع نماگرها همراه شده و به موازات این موضوع شاهد استقبال‌گرم حقیقی‌ها از جریان دادوستدهای تالار شیشه‌ای بوده‌ایم.

ارزش معاملات خرد

ارقام به‌ثبت رسیده در فاکتور ارزش معاملات در هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که در هفته منتهی به 15 آذر، بازار سهام با افزایش فوق‌العاده ارزش معاملات خرد همراه شده‌است، اما مجددا در هفته گذشته این متغیر آماری از رقم ثبت‌شده در هفته مذکور که سقف هفته‌های اخیر بود، عقب‌نشینی داشت. ارزش معاملات خرد بازار سهام که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، در هفته‌ای که سپری شد، رقم 5‌‌هزار و 272‌‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد.  نگاهی به سابقه ارزش معاملات در هفته‌های گذشته نشان می‌دهد که این پارامتر در پله‌های پایانی کانال 3‌‌هزار و پله‌های ابتدایی کانال 4‌‌هزار ‌‌میلیارد‌تومان در حال نوسان بوده‌است، اما در دو هفته گذشته، به یکباره بازار با صعود قابل‌توجه ارزش معاملات همراه شده‌است.

همان‌طور که در بخش قبلی نیز گفته شد، رشد نماگرهای سهامی منجر به اقبال عمومی در هفته منتهی به 15 آذر به بازار سهام شد که این موضوع خود را در خالص تغییر مالکیت به سمت حقیقی‌ها و همچنین افزایش ارزش معاملات خرد نشان‌داد و باثبات در کلیت بازار در هفته گذشته، این پارامتر نسبت به سقف هفته‌های گذشته عقب‌نشینی داشت.

میانگین هفتگی قیمت دلار

بررسی میانگین هفتگی قیمت دلار در 6 هفته اخیر نیز نشانگر این مساله است که در 4 هفته گذشته، مجددا میانگین هفتگی قیمت دلار به کانال 50‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار‌تومان بازگشته است. در مهرماه میانگین هفتگی قیمت دلار به‌طور موقت وارد کانال 51‌هزار‌تومان شد، اما دیری نپایید که دلار به کانال پایین‌تر بازگشت. دلیل جهش موقتی قیمت دلار به کانال 51‌‌‌‌‌‌‌هزار‌تومان، جنگ درگرفته در خاورمیانه بود. نکته قابل‌توجه این است که بازار سهام همواره همبستگی مستقیمی با قیمت اسکناس آمریکایی در بازار آزاد داشته و همواره تغییرات در این متغیر در محاسبات ذهنی سهامداران برای خرید و فروش سهام شرکت‌های مختلف از وزن قابل‌توجهی برخوردار بوده‌است.

 ورود و خروج پول به صندوق‌های با درآمد ثابت

رصد تحرکات خرید و فروش در صندوق‌های با درآمد ثابت نیز این نکته را برای سهامداران بازنمایی می‌کند که در هفته منتهی به 15 آذر که بازار با افزایش ارتفاع نماگرها همراه بود، این صندوق‌ها با خروج سنگین پول حقیقی همراه شده‌اند، اما در هفته گذشته مجددا پول به سمت این صندوق‌ها روانه شد و ورود پول 39‌میلیارد ‌تومانی به این ابزارها را شاهد بودیم. می‌توان گفت که این صندوق‌ها به‌عنوان یک پناهگاه امن در حوالی معاملات تالار شیشه‌ای در دسترس سهامداران قرارگرفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند و هر زمان که بازار سهام اوضاع و احوال مناسبی نداشته‌باشد، پول‌های خارج‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده از متن بازار سهام، روانه این صندوق‌ها می‌شود و از سوی دیگر در زمانی‌که بازار سهام و روند قیمت‌ها در آن از تمایلات صعودی برخوردار است، این صندوق‌ها با خروج پول همراه می‌شوند.

نمود عینی این ماجرا را می‌توان در معاملات هفته منتهی به 15 آذر مشاهده کرد که عملکرد مثبت در نماگرهای سهامی، موجبات خروج 1600‌میلیارد ‌تومانی پول از این صندوق‌ها را فراهم کرد.

میانگین هفتگی ارزش دلاری بازار سرمایه

بررسی میانگین ارزش دلاری بازار سهام نیز نشان می‌دهد که این متغیر آماری به کانال 173‌‌میلیارد دلاری رسیده‌است که نسبت به میانگین هفته گذشته، رشد یک‌میلیارد دلاری در این متغیر آماری مشاهده می‌شود. با توجه به ثبات قیمت دلار و افزایش ارزش‌ریالی بازار سرمایه، ارزش دلاری بازار سرمایه با افزایش همراه شده‌است و از کف خود در کانال 154‌‌میلیارد دلار که در هفته‌های گذشته به‌ثبت رسید، فاصله گرفته‌است. به‌نظر می‌رسد که بازار در ادامه مسیر معاملاتی می‌تواند اخبار و هیجان مثبت تزریقی ناشی از اخبار بنیادی را دستمایه رشد خود قرار دهد که مساله تجدیدارزیابی شرکت‌ها نیز یکی از این موارد است. به هر حال بازار سهام در روزهای اخیر روند جدیدی را آغاز کرده که به‌نظر می‌رسد تداوم این روند مستلزم ثبت ارزش معاملات بالا و ورود پول حقیقی در ادامه مسیر است.

3 copy