آرامش پس از بحران در بورس
نرخ دلار نیز در بازار آزاد بهعنوان یکی از اساسیترین محرکهای بازار سهام و انتظارات تورمی در هفتههای گذشته پس از نوسانات ناشی از اخبار مربوط به جنگ در منطقه، با رشد نسبی همراه بوده و در مقایسه با ماههای گذشته در سطحی نسبتا بالاتر قرارگرفته و بالای سطح ۵۰هزارتومان تثبیت شدهاست که با بررسی آخرین تحولات کلان بهنظر میرسد برخی از عواملی که میتوانند بهعنوان محرک رشد نرخ ارز تا پایان سال درنظر گرفتهشوند، عبارتند از: کاهش مداوم میزان صادرات نفت ایران در ۲ ماه گذشته و کسری قابلتوجه در منابع تبصره۱۴ بودجه که در صورت تداوم در ماههای آتی میتواند منجر به تشدید انتظارات تورمی و ایجاد مازاد تقاضا در بازارهای مختلف از جمله بازار ارز شوند. موضوع کاهش قیمت نفت در بازارهای بینالمللی در اثر رکود و ضعف تقاضای ناشی از سیاستهای انقباضی و همچنین تداوم دادههای رکودی از چین که میتواند با احتساب تخفیفهای لحاظشده بر نفت صادراتی ایران منجر به تشدید کسریبودجه شده و رشد نرخ ارز را بههمراه داشتهباشد.
همچنین مواردی نظیر کاهش فشار سیاستهای انقباضی از جانب سیاستگذار پولی تا پایان سال و نزدیکترشدن به انتخابات آمریکا با فرض احتمال پیروزی جمهوریخواهان و سیاست این حزب در قبال ایران میتواند انتظارات رو به بالایی را در این بازار ایجاد کند.
از طرفی موضوع تخصیص ارز در بازارهای رسمی به چالشی مهم تبدیلشده و صف تخصیص ارز طولانیتر شدهاست که با درنظرگرفتن مواردی نظیر افزایش نرخ ارز کوتاژهای صادراتی برای تبادل با واردکنندگان همگی نشانههایی از افزایش فشار ارزی هستند، اما با درنظرگرفتن این موارد شخصا انتظار جهشهای ناگهانی و قابلتوجه همانند دورههای پیشین را نداشته و روندی باثبات و صعودی را برای بازار ارز و با یک تاخیر زمانی و در مقیاس بهمراتب بالاتر برای بازار سهام با توجه به درجه ارزندگی بالای این بازار متصور هستم. بهنظر میرسد موج افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی شرکتها نیز شروع شدهاست و در بخشهای مختلف شاهد افشای اطلاعات مربوط به تجدید ارزیابی قابلتوجه شرکتها در سطح بازار هستیم که میتواند با بهروزرسانی ارزش دفتری و کاهش قابلتوجه نسبت P/B بازار ایده بهتری را درخصوص ارزش داراییهای شرکتها به سرمایهگذاران ایجادکرده و محرک خوبی برای بازار باشد. هرچند نیاز است تا درنظر داشته باشیم این تجدیدارزیابیها از طبقه داراییهای استهلاکناپذیر همانند زمین بوده و همچنان هزینه استهلاک شرکتها که یک هزینه غیرنقدی است، بهطور غیرواقعی پایین نشانداده خواهد شد و مارجینها و بازده سرمایه و دارایی شرکت تصویر واقعی سودآوری اقتصادی شرکت را منعکس نخواهد کرد که سهامداران باید درنظر داشته باشند و همچنین استفاده از رویههای حسابداری تهاجمی در بالا نشاندادن تصنعی سود شرکتها بسیار حائزاهمیت است.
در سطح بازارهای جهانی نیز دادههای اقتصادی منتشره از آمریکا حکایت از آغاز انقباض در سطح اقتصاد، کاهش سرعت فعالیتهای اقتصادی و سردشدن بازار کار دارد که با درنظرگرفتن رکود مطلق در اقتصاد اروپا و تداوم
ضعف دادههای اقتصادی چین میتواند تصویر بازار کامودیتیها را تاحدودی ضعیفتر کرده و تقاضا را در این بازار با مشکل مواجه کند.
هرچند در رابطه با آمریکا تداوم انتشار دادههای انقباضی برای ماههای آتی سیگنال مطمئنتری محسوب خواهد شد و دادههای فعلی ضریب اطمینان پایینتری را برای اظهارنظر قطعی در رابطه با وضعیت تورم و اقتصاد آمریکا دارند. این هفته دادههای پراهمیت از تورم آمریکا منتشر خواهند شد که انتظار میرود تورم هسته در مقایسه با ماه قبل بدون تغییر باقیبماند و همچنین تورم ترکیبی نیز در مقیاس ماهانه به ۰.۱درصد در مقایسه با ۰.۴درصد ماه قبل برسد که ناشی از کاهش قیمت حاملهای انرژی همزمان با کاهش تنشها و رکود است.