لزوم حضور زنان در هیاتمدیره شرکتها
مدیران زن احتمالا بیشتر از مردان با نیازهای زنان که به توسعه محصولات و خدمات موفق کمک میکند هماهنگ هستند چراکه زنان ۷۰درصد از تصمیمات خرید توسط مصرفکنندگان در اتحادیه اروپا و ۸۰درصد در ایالات متحده را هدایت میکنند. تحقیقات Catalyst (یک سازمان غیرانتفاعی که به دنبال گسترش فرصتها برای زنان است)، ارتباط قوی بین حضور زنان در هیاتمدیره و شهرت شرکتها را نشان میدهد. مدیران زن بهعنوان الگو عمل میکنند، عملکرد کارمندان زن را بهبود میبخشند و وجهه شرکتها را تقویت میکنند. چند موسسه رتبهبندی و صندوقهای سرمایهگذاری مانند CalPERS و PAX World، از میزان تنوع جنسیتی به عنوان یکی از معیارهای سرمایهگذاری خود استفاده میکنند. آخرین گزارشها از سال ۲۰۲۱ نشان میدهد که سهم زنان از کل نیروی کار شاغل در آمریکا ۴۶درصد است که از این تعداد ۴۰درصد در مشاغل مدیریتی و ۲۹درصد به عنوان مدیران ارشد مشغول به کار هستند. همچنین ۳۰درصد از اعضای هیاتمدیره S&P۵۰۰ زنان هستند و ۶درصد نیز بهعنوان مدیرعامل مشغول فعالیت هستند. تحقیقات دانشکده مدیریت کرانفیلد نشان میدهد که درصد زنان در شرکتهای FTSE ۱۰۰ به آرامی در دهه گذشته افزایش یافته است. به نظر میرسد درصد مدیران زن با جغرافیا همبستگی دارد، به طوری که کشورهای اسکاندیناوی دارای بیش از ۲۰درصد زن در میان اعضای هیاتمدیره هستند. ترکیه دومیندرصد به لحاظ بالاتریندرصد مدیران عامل زن (۱۲درصد) را در میان کشورهای OECD و همچنین برزیل، چین و روسیه دارد. در واقع ۲/ ۲۲ درصد اعضای هیاتمدیره در کشور زن هستند. این شامل اعضای خانوادههای تجاری ترکیه میشود، اما حتی در مورد مدیران زن مستقل، این کشور در بین کشورهای اروپایی رتبه اول را دارد. تجزیه و تحلیل هیاتهای مدیره فهرست شده در FTSE نشان میدهد که عملکرد عملیاتی و قیمت سهام در مورد شرکتهایی که زنان بیش از ۲۰درصد اعضای هیاتمدیره را تشکیل میدهند، نسبت به شرکتهایی که نمایندگان زنان کمتری داشتند، بالاتر است. انتصاب زنان در هیاتمدیره مزایای متعددی دارد. بر اساس مطالعهای که انجام شده، وقتی شرکتهای Fortune-۵۰۰ بر اساس تعداد مدیران زن در هیاتمدیرهشان رتبهبندی شدند، آنهایی که به لحاظ تعداد مدیران زن در یکچهارم اول قرار داشتند، بازدهی ۴۲درصدی بیشتر از فروش و ۵۳درصد بازدهی بیشتر از حقوق صاحبان سهام را نسبت به بقیه گزارش کردند.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته قوانینی در زمینه حاکمیت شرکتی تصویب شده که بر اساس آن شرکتهای دولتی و فهرستشده در بورس موظف هستند یکسوم اعضای هیاتمدیره آنها را زنان تشکیل دهند.
نگاهی به آمار و ارقام مشارکت زنان در هیاتمدیره شرکتها در ایران نشان از نامطلوب بودن نسبت زنان به مردان و ضعف جدی در این زمینه دارد، این در حالی است که در ایران زنان از نظر تحصیلات کمبودی نسبت به مردان ندارند. شکاف بزرگ و نرخ مشارکت پایین زنان در مشاغل مدیریتی بازار کار نشان میدهد که موانع فرهنگی، اجتماعی و قانونی فراوانی بر سر راه قرار گرفتن زنان در مشاغل ارشد مدیریتی وجود دارد و در این راستا، برای رسیدن به استانداردهای جهانی نیازمند اصلاح قوانین و مقررات در چارچوب حاکمیت شرکتی هستیم.